Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Εργασιακά - Ασφαλιστικό: Απάντηση χωρίς καθυστέρηση, με πανελλαδική απεργία και κλιμάκωση της πάλης
  • Θεσσαλονίκη: Πείρα από την οργάνωση της δουλειάς στο μέτωπο της ανεργίας
  • Κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες από υγειονομικούς, σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία
  • Συνέντευξη για τις εξελίξεις στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους και το λαό
Καθημερινές συνελεύσεις για απεργία και συμμετοχή στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Με καθημερινές συνελεύσεις προετοιμάζουν τα σωματεία την απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα για τη διεκδίκηση ΣΣΕ και την απόκρουση των νέων μέτρων στα Εργασιακά, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για απεργία στις 24 Νοέμβρη. Παράλληλα, συζητούν και αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ (19 - 20 Νοέμβρη). Ηδη περισσότερες από 200 συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ορίσει τους αντιπροσώπους τους, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Στην προχτεσινή της συνεδρίαση, η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου αποφάσισε τη συμμετοχή στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Επισιτισμού - Τουρισμού του νησιού.

Παράλληλα, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που καλούν σε απεργία στις 24/11 προστέθηκε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Απόφαση για απεργία στις 24 Νοέμβρη πήρε και η ΠΝΟ, μετά από πρόταση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων.

Συνεχίζονται οι συνελεύσεις

Τις επόμενες μέρες Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματίσει τα παρακάτω σωματεία:

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη).

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Αύριο Παρασκευή 4/11:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare» και «Paradise Village», στις 4.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

Την Κυριακή 6/11:

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 9 π.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας, Ιματισμού, Δέρματος και Κλωστοϋφαντουργίας Καστοριάς, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

-- Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Απάντηση χωρίς καθυστέρηση, κλιμάκωση της πάλης με γενική απεργία!

Τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που δίνει χρόνο στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει την επίθεσή της στα Εργασιακά, κατήγγειλαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Την ανάγκη να μπουν γρήγορα οι εργαζόμενοι και οι οργανώσεις τους στη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς τονίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Την ανάγκη να μπουν γρήγορα οι εργαζόμενοι και οι οργανώσεις τους στη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς τονίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Το γεγονός ότι οι ίδιες οι εξελίξεις απαιτούν τώρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση και χωρίς καμιά αυταπάτη για το αποτέλεσμα των παζαριών της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, να δοθεί άμεσα απάντηση από την εργατική τάξη με πανελλαδική πανεργατική απεργία και κλιμάκωση της πάλης σε όλη τη χώρα και σε κάθε χώρο δουλειάς, υπογράμμισαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, καταθέτοντας την πρόταση για απεργία στις 24 Νοέμβρη, με την οποία έχουν συνταχθεί ήδη δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία.

Επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, για άλλη μια φορά το ρόλο της, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ απέρριψε την πρόταση του ΠΑΜΕ και αποφάσισε με τις ψήφους ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ και ΔΑΚΕ «2» την πραγματοποίηση απεργίας στις 8 Δεκέμβρη, δίνοντας χρόνο και περιθώρια στην κυβέρνηση να ελιχθεί μέσα σε κλίμα... «εθνικής συναίνεσης» και με «τα κεφάλια μέσα», έτσι ώστε μαζί με το κουαρτέτο και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να προωθήσει τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ να μεταθέσει την απεργία έξι ολόκληρες βδομάδες μετά, την ίδια ώρα μάλιστα που οι ίδιοι, στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι βρισκόμαστε «μέσα στη διακεκαυμένη ζώνη της 2ης αξιολόγησης» και ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο γύροι παζαριών κυβέρνησης και κουαρτέτου για τα Εργασιακά, μεθοδεύεται το πετσόκομμα των προνοιακών επιδομάτων και μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο οι συντάξεις...

Ηταν, μάλιστα, τέτοια η πρεμούρα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να «κλείσει» το θέμα και να οριστικοποιήσει την απόρριψη της πρότασης της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), ώστε έσπευσε να στείλει δελτίο Τύπου, με το οποίο ανακοίνωνε την 8η Δεκέμβρη ως μέρα της απεργίας, πριν καν ακόμα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας και ενώ συνεχιζόταν η αντιπαράθεση μέσα σε αυτήν για ένα τόσο ουσιαστικό ζήτημα.

Η αγωνιστική απάντηση να πάρει σάρκα και οστά σε κάθε χώρο δουλειάς

Καταθέτοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ και καταγγέλλοντας την τακτική των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο Γιώργος Πέρρος τόνισε: «Είναι οι ίδιες οι εξελίξεις που απαιτούν τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση, να δοθεί απάντηση με πανελλαδική πανεργατική απεργία και κλιμάκωση της πάλης. Και αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες όσοι μπαίνουν εμπόδιο στην οργάνωση της πάλης, καθυστερούν σκόπιμα προτείνοντας "επετειακές" απεργίες και μάλιστα με τέτοιο περιεχόμενο που δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, την κυβέρνηση και τα κόμματά τους, την ΕΕ που υπηρετούν αυτά ακριβώς τα συμφέροντα».

«Ακριβώς σε σύγκρουση με αυτόν τον προσανατολισμό που έχετε», συνέχισε ο Γ. Πέρρος, «βρίσκεται η μάχη που δίνουν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα να οργανώσουν την πάλη της εργατικής τάξης. Οι πάνω από 530 μέχρι σήμερα συνδικαλιστικές οργανώσεις, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα που βγήκαν μπροστά και συμμετείχαν στα δεκάδες συλλαλητήρια στις 17 Οκτώβρη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και για το μεγάλο πρόβλημα των Συλλογικών Συμβάσεων, δείχνουν το δρόμο της οργάνωσης και της σύγκρουσης που πρέπει να ανοίξουμε (...).

Είναι ανάγκη τώρα οι οργανώσεις της εργατικής τάξης να μπούνε γρήγορα στη μάχη. Η αγωνιστική απάντηση να παίρνει σάρκα και οστά σε κάθε χώρο δουλειάς, με επίκεντρο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τη "διαπραγμάτευση", ούτε από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και εργοδοτικές οργανώσεις».

Απαντώντας στην ύπουλη προσπάθεια της πλειοψηφίας να δικαιολογήσει τη στάση της ρίχνοντας την ευθύνη στους εργαζόμενους που δήθεν δεν έχουν διαθέσεις και στα συνδικάτα σε δευτεροβάθμιο και πρωτοβάθμιο επίπεδο, ο Γ. Πέρρος σημείωσε: «Μας λέτε ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Πώς όμως να υπάρξουν αντιδράσεις όταν υπάρχουν ηγεσίες στα συνδικάτα που συμπαρατάσσονται με τις επιχειρήσεις; Που όπως η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ έβγαλε ανακοίνωση γιατί μπαίνουν εμπόδια στα επενδυτικά σχέδια του ΟΤΕ, σημειώνοντας μάλιστα στην ανακοίνωσή της ότι "το ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα προέκυψε από τη μείωση του κόστους εργασίας! Πώς να σηκώσει κεφάλι ο εργάτης, όταν ακούει τέτοια από τις ηγεσίες στα συνδικάτα και βλέπει τις "Κοινές Δηλώσεις" που συνυπογράφει η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες;».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ περί «γενικής πολιτικής απεργίας» το Δεκέμβρη, θέλοντας τάχα να προσδώσει σε αυτήν χαρακτήρα αντιπαράθεσης εφ' όλης της ύλης, ο Γ. Πέρρος σχολίασε: «Πώς μιλάτε για απεργία με τέτοια χαρακτηριστικά, όταν οι κοινωνικός διάλογος, η "εθνική συναίνεση" και συνεννόηση είναι η στρατηγική σας; Οταν τάσσεστε μαζί με τους εργοδότες και την κυβέρνηση υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας; Οταν δεν διεκδικείτε στην πράξη όλες τις απώλειες που είχαν οι εργαζόμενοι, όταν προτείνετε "συντονιστικά όργανα" για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας, μαζί με αυτούς που αφήνουν ανασφάλιστους τους εργάτες, όταν πορεύεστε μαζί με αυτούς που καταργούν τις συμβάσεις και απαιτούν να μην επανέλθουν;».

Υπονόμευση των αγώνων και καλλιέργεια μοιρολατρίας

Η τοποθέτηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ήταν η απάντηση στο κλίμα αναβλητικότητας και υπονόμευσης των αγώνων της εργατικής τάξης που διαπερνούσε τις ομιλίες των στελεχών της πλειοψηφίας.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επιχειρώντας να βάλει φρένο σε κάθε αγωνιστική διάθεση και αναπαράγοντας τη λογική της «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», υποστήριξε ότι «κάναμε και απεργίες που δεν είχαν αποτελέσματα. Δεν κάναμε οικονομία δυνάμεων. Δεν λέμε ότι θα σταματήσουμε τους αγώνες μας, όμως δεν μπορεί η τριτοβάθμια οργάνωση να κάνει κάθε τόσο απεργία». Εφτασε, μάλιστα, να επικαλεστεί και το μεγάλο αριθμό ανέργων, για να ισχυριστεί ότι «δεν είναι εύκολο να γίνεται απεργία»...

Στο ίδιο πνεύμα, ο γγ της ΓΣΕΕ εκ μέρους της ΔΑΚΕ υποστήριξε πως «οι αντιδράσεις των Ομοσπονδιών, των σωματείων και των ανέργων είναι ελάχιστες...», για να κρύψει ότι και η παράταξή του κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μη γίνονται αγώνες.

Πίσω από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συμπαρατάχθηκε η παράταξη του ΜΕΤΑ, ο εκπρόσωπος της οποίας, Θ. Βασιλόπουλος, ισχυρίστηκε ότι «δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε απεργία στις 24 Νοέμβρη» και αφού συμφώνησε με την πρόταση για 8 Δεκέμβρη, πρότεινε και έναν «οδικό χάρτη απεργιών» (!) για το επόμενο διάστημα. Το ΜΕΤΑ, ως νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ρόλο του: Είναι χαρακτηριστικό των «παιχνιδιών» του το ότι ενώ στην ΑΔΕΔΥ υπερθεμάτιζε για απεργία στις 24 Νοέμβρη, στη ΓΣΕΕ «τα γύρισε», ενώ στην ΟΥΙΕ, απ' όπου προέρχεται ο επικεφαλής του, καταψήφισε την πρόταση για τις 24 Νοέμβρη. Είναι εξίσου χαρακτηριστικό ότι στην ίδια Ομοσπονδία, το ΜΕΤΑ πρότεινε και ψήφιζε απεργία μόλις τρεις μέρες πριν: Φαίνεται ότι οι τρεις μέρες ήταν αρκετές για την προετοιμασία απεργίας, αλλά οι τρεις βδομάδες δεν του φτάνουν... Υπέρ της πρότασης για απεργία στις 24 Νοέμβρη τάχθηκε η παράταξη του ΕΜΕΙΣ.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Καλούν σε αγώνα για δημόσια και δωρεάν Υγεία

Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από τη Δυτική Αθήνα καλούν με ψήφισμά τους σε αγώνα τους εργαζόμενους ενάντια στην επίθεση στο δικαίωμα σε δημόσια, καθολική και δωρεάν Υγεία για όλους, που συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση.

Οι Λαϊκές Επιτροπές Αιγάλεω και Χαϊδαρίου και μαζικοί φορείς από την Αγία Βαρβάρα, τη Δευτέρα 7/11, στις 7 μ.μ, θα πραγματοποιήσουν πορεία και συγκέντρωση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (πρώην «Λοιμωδών») στην Αγ. Βαρβάρα.

Ταυτόχρονα, η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω καλεί σωματεία και φορείς από όλη τη Δυτική Αθήνα σε σύσκεψη για συντονισμό δράσης στο μέτωπο της Υγείας την Παρασκευή 11/11, στις 7 μ.μ., στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ελλης και Ανδριανουπόλεως 5, Αιγάλεω).

Το ψήφισμα των μαζικών φορέων που ήδη αυτές τις μέρες γίνεται αντικείμενο συζήτησης σε σωματεία και συλλόγους εργαζομένων της περιοχής αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Η υποδομή που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια και είχαμε έστω και στοιχειωδώς ένα Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας, συνεχώς γκρεμίζεται.

Τα πρώην ΙΚΑ δουλεύουν με το 20% - 30% του δυναμικού τους, τα δημόσια νοσοκομεία δεν αντέχουν την προσέλευση των ασθενών, τα χειρουργεία υπολειτουργούν και οι αναμονές είναι πολύμηνες. Νοσοκομεία έχουν κλείσει κ.λπ.

Ετσι και το νοσοκομείο «Αγ. Βαρβάρα», το γνωστό μας "Λοιμωδών", το έκλεισε μεν η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και η σημερινή συνεχίζει την ίδια τακτική, παρά τις υποσχέσεις της όταν ήταν στην αντιπολίτευση. (...)

Σε περσινή επίσκεψη, ο σημερινός υπουργός Υγείας, απάντησε στους μαζικούς φορείς της Δυτικής Αθήνας για τα προβλήματα της Υγείας της περιοχής τους, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με το "Λοιμωδών": "Ο,τι κλείνει, δύσκολα ξανανοίγει..."

Αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα ότι η κυβέρνηση δεν θίγει ό,τι αντιλαϊκό μέτρο έχει πάρει η προηγούμενη και συνεχίζει, παρά τις κοκορομαχίες, στην ίδια ρότα...».

Οι διεκδικήσεις των μαζικών φορέων, εκτός από την επαναλειτουργία και αναβάθμιση του «Αγ. Βαρβάρα», είναι: Δημόσια, καθολική, δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, φάρμακα για όλους. Προσλήψεις ιατρικού προσωπικού με σταθερή, μόνιμη δουλειά με δικαιώματα. Πλήρη αναβάθμιση των πολυϊατρείων του πρώην ΙΚΑ, ΠΕΔΥ. Κέντρα Υγείας σε κάθε δήμο. Εξω η επιχειρηματική δράση από το χώρο της Υγείας.

Οι κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών

-- Συγκεντρώσεις στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) οργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στη 1 μ.μ., σωματεία νοσοκομείων της Αττικής, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ (7 π.μ. - 3 μ.μ.). Τα σωματεία σε «Ευαγγελισμό», ΚΑΤ και «Γεννηματά» καλούν σε συγκέντρωση στην 1η ΥΠΕ (Ζαχάρωφ 3, Αμπελόκηποι), ενώ τα σωματεία σε «Θριάσιο», «Αττικό» και Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, σε κινητοποίηση στη 2η ΥΠΕ (Θηβών 46). Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η ΕΙΝΑΠ, η οποία έχει προκηρύξει για σήμερα στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

-- Σήμερα, επίσης, κινητοποίηση οργανώνεται στην Πάτρα, με στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ. για τα σωματεία - μέλη της Πάτρας και 7 π.μ. - 3 μ.μ. για τα σωματεία - μέλη της 6ης ΥΠΕ). Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 9 π.μ., από το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», θα ακολουθήσει πορεία με συμμετοχή σωματείων και εργαζομένων και από άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ενώ η διαδήλωση θα σταματήσει και στα γραφεία της 6ης ΥΠΕ. Στην κινητοποίηση καλούν τους συνταξιούχους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Πάτρας.

-- Σε τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου προχωρούν αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, η Ενωση Ιδιωτικών Υπάλληλων, τα Σωματεία Οικοδόμων και Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Γαλάτεια Καζαντζάκη», το Σωματείο ενάντια στο στίγμα και στην προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές «Υπέρβαση», οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Αρχανών Ηρακλείου και Καζαντζάκη και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ.

-- Κινητοποίηση διοργανώνουν τη Δευτέρα 7/11 στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., έξω από την κεντρική πύλη του ΑΧΕΠΑ, τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Θεαγένειου» και «Ιπποκράτειου», το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Β. Ελλάδας και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

-- Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας οργανώνουν την Παρασκευή 18/11 σωματεία και φορείς της Ικαρίας, που συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους για τα μεγάλα προβλήματα της Υγείας στο νησί.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αναγκαία η σύνδεση της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα με την αιτία που τα γεννά

Με στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις συνεχίζονται σήμερα σε Αθήνα και Πάτρα οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

Αύριο, σωματεία και φορείς στο Ηράκλειο Κρήτης ετοιμάζουν αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Υγείας, ενώ τη σκυτάλη θα πάρουν τη Δευτέρα σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Στο φόντο των αναπτυσσόμενων αγωνιστικών πρωτοβουλιών, μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από το χώρο των υγειονομικών.

Με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού

Στη δράση που αναπτύσσουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο, το περιεχόμενο και τους στόχους της, αναφέρεται ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ:

«Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας είναι οργανικά δεμένες με τη στρατηγική της ΕΕ και της κυβέρνησης για διεύρυνση της φτηνής και ευέλικτης εργασίας, για δημόσιο σύστημα ολοένα και πιο ανταποδοτικό. Η στρατηγική αυτή υλοποιείται διαχρονικά, τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό καταδεικνύεται από την κρατική υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση στον κλάδο, τις ελάχιστες προσλήψεις που εξαγγέλλονται, οι οποίες δεν αφορούν μόνιμο προσωπικό, καθώς και από το ότι ο χώρος της Υγείας, του Φαρμάκου και της Πρόνοιας επιχειρηματικοποιείται όλο και πιο πολύ.

Οι δυνάμεις του κλάδου που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, έχουμε ως στόχο την ισχυροποίηση και ανασύνταξη του κινήματος. Μπαίνουμε μπροστά για να σπάσει η μοιρολατρία, να συνδεθούν οι αγώνες για τα προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, ίδρυμα Πρόνοιας και στο ΕΚΑΒ, με την αιτία που τα γεννά και τα διαιωνίζει. Την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων στον κλάδο και γενικότερα την πολιτική που τσακίζει μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα.

Μπαίνουμε μπροστά να μην κλείσουν κι άλλα νοσοκομεία, όπως το Νοσοκομείο Θώρακος στην Πάτρα, να σταματήσει η συγχώνευση κλινικών. Δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Αμφισβητούμε τους όρους που δουλεύουν νοσοκομεία και υγειονομικές μονάδες. Ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με τις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεων που διαχρονικά την υπηρετούν, αλλά και με την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ που υπερπροβάλλει την εικόνα της "κατάρρευσης" των δημόσιων νοσοκομείων, για να κρύψει τη διαχρονική προσπάθεια να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες".

Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αλλάξει η κατάσταση στα σωματεία του κλάδου. Επιμένουμε στη συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων, στην οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα να παίρνουν το λόγο και τις αποφάσεις για κάθε κινητοποίηση, για κάθε αίτημα στην πάλη τους.

Σταθερά διεκδικούμε την ένταξη των εργολαβικών εργαζομένων, των συμβασιούχων και των επικουρικών στα σωματεία. Οι παρατάξεις που επιδιώκουν να είναι και οργανωτικά διαιρεμένο το κίνημα, υπονομεύουν τη δυναμική του αγώνα. Υπονομεύουν τα συλλογικά δικαιώματα τόσο των μονίμων, όσο και των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας.

Επιδιώκουμε με τις παρεμβάσεις και τη δράση μας να αναδεικνύουμε τη συνολική εικόνα και τα αίτια που οδηγούν στα προβλήματα υγειονομικών και ασθενών, να ξεσκεπάζουμε την προσπάθεια να συγκαλυφθούν. Πορευόμαστε με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας κι όχι τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Επιτακτικές η μονιμοποίηση των επικουρικών και οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Την πάλη ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, που έχει ιδιαίτερη θέση στις κινητοποιήσεις, αναδεικνύει η Αφροδίτη Ρέντζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ:

«Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται τις ίδιες μέρες που ξεκινούν οι απολύσεις εκατοντάδων επικουρικών γιατρών, πράγμα που κάνει ακόμα πιο επιτακτικό το αίτημα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των επικουρικών. Δεν περισσεύει κανένας από τους υπό απόλυση γιατρούς, με δεδομένο ότι οι ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν είναι πολλαπλάσια. Οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν μέρος των μόνιμων αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων, με συμβάσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ανανεώνονται για πέντε, έξι και επτά χρόνια, κάτω από καθεστώς εργασιακής ομηρίας.

Το υπουργείο ανακυκλώνει την ανεργία και στους γιατρούς, όπως και σε άλλους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Από τη μια, επικαλείται την υποτιθέμενη διαφωνία του με το θεσμό των επικουρικών, για να δικαιολογήσει τη μη ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών που λήγουν μετά τις 30/9, από την άλλη όμως αρνείται τη μονιμοποίηση όλων όσοι υπηρετούν σήμερα και την κατάργηση του θεσμού.

Τις επόμενες μέρες, η ΟΕΝΓΕ θα συζητήσει στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Γραμματείας την οργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους επικουρικούς, αλλά όλους τους υγειονομικούς και τους ασθενείς που πρέπει να έχουν το δικαίωμα για δημόσιες και δωρεάν, υψηλού επιπέδου, υπηρεσίες Υγείας και σήμερα υποφέρουν από τις ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Με τις κινητοποιήσεις δίνουμε απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης που τσακίζει τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών, αλλά και στους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των υπουργών της πως η δημόσια περίθαλψη αποτελεί "προνομιακό χώρο κοινωνικής αναδιανομής". Είναι οι ίδιοι που συνδέουν την κρατική χρηματοδότηση, τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και τις παροχές Υγείας με το "κόστος" και τις δημοσιονομικές "αντοχές" της οικονομίας, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι οι ίδιοι που βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας και προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων", που θα καλύπτουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα του κόστους λειτουργίας, της μισθοδοσίας του προσωπικού, όπως ήδη συμβαίνει με το επικουρικό προσωπικό, από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πείρα από την οργάνωση της δουλειάς στο μέτωπο της ανεργίας

Σήμερα το συλλαλητήριο για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη με αιχμή την προστασία των ανέργων

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη με αιχμή την προστασία των ανέργων
Ο εφιάλτης της ανεργίας απλώνεται σε ολοένα και περισσότερα σπίτια εργατικών - λαϊκών οικογενειών στη Θεσσαλονίκη, διαλύοντας στην πράξη το παραμύθι ότι «τα δύσκολα πέρασαν», ότι «περάσαμε τον κάβο» και τώρα έρχεται τάχα η «δίκαιη ανάπτυξη»...

Ακόμη και με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δεν αποτυπώνουν την πραγματική ανεργία (είναι χαρακτηριστικό ότι θεωρείται εργαζόμενος ακόμη και όποιος εργάζεται έστω και μία ώρα τη βδομάδα), η ανεργία στη Μακεδονία - Θράκη, τον Ιούλη του 2016, ήταν στο 24,2%. Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης η επίσημη ανεργία υπολογίζεται στο 27%, ενώ την αρνητική πρωτιά κατέχει η ΠΕ Σερρών, όπου οι άνεργοι ανήλθαν στο 29,1% του ενεργού πληθυσμού.

Στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνεται το 63,4% των ανέργων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Από αυτούς, σύμφωνα με στοιχεία του Αυγούστου του 2016, το 62,6% είναι γυναίκες. Το 13,7% των ανέργων είναι 25 - 29 ετών και το 8,2% μεταξύ 20 και 24 ετών.

Την ίδια ώρα που καθημερινά νέοι άνεργοι εγγράφονται στον ΟΑΕΔ, το 90% των ανέργων δεν δικαιούται ούτε το ισχνό επίδομα των 361 ευρώ. Αρκετοί είναι χωρίς φως, νερό, θέρμανση. Αλλοι δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να πληρώσουν τους φόρους, κινδυνεύουν από πλειστηριασμούς ή με έξωση...

Η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης των ανέργων, ενώ ταυτόχρονα «μπουκώνει» με νέα προνόμια το κεφάλαιο, με προγράμματα ΕΣΠΑ, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, προγράμματα δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας, που απλά την ανακυκλώνουν, εξασφαλίζοντας στους μεγαλοεπιχειρηματίες ζεστό χρήμα και τζάμπα εργαζόμενους. Στους ίδιους έρχεται να δώσει τώρα ακόμα και το επίδομα ανεργίας, με τη μορφή της περιβόητης «επιταγής εργασίας».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι μειώσεις μισθών, γενικεύονται οι ελαστικές μορφές εργασίας με τα 3ωρα και τα 4ωρα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ξαναπετάνε τον κόσμο στην ανεργία, κλιμακώνεται η φοροαφαίμαξη.

Αναγκαιότητα η οργάνωση του αγώνα των ανέργων

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, είναι αναγκαιότητα η οργάνωση του αγώνα των ανέργων, ως μια απαραίτητη προϋπόθεση στην υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Η συμμετοχή των ανέργων στο σωματείο τους, στις Επιτροπές Ανέργων, είναι ζωτικής σημασίας. Η ανεργία, όπως και κάθε πρόβλημα που βιώνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους αγώνα και σύγκρουσης.

Τα ταξικά σωματεία στη Θεσσαλονίκη μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα των ανέργων και μέσα από μια σειρά πρωτοβουλίες φέρνουν στο επίκεντρο τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας αυτών και των οικογενειών τους, την πάλη για ανατροπή, συνολικά, της βαρβαρότητας που βιώνει ο εργαζόμενος λαός.

Ενταγμένο σ' αυτή την κατεύθυνση είναι και το σημερινό συλλαλητήριο για την ανεργία, για την επιτυχία του οποίου δουλεύουν μέχρι και την τελευταία ώρα, με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, αλλά και στις γειτονιές, τα ταξικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και οι Επιτροπές Ανέργων.

Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες μαζικές κινητοποιήσεις, όπως η συναυλία αλληλεγγύης μπροστά στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους, η κινητοποίηση έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ, αλλά και πολλές ακόμη παρεμβάσεις για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ταξικής αλληλεγγύης, τα τελευταία χρόνια οι Επιτροπές Ανέργων μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και του ΜΑΣ, λειτουργούν τα λαϊκά φροντιστήρια για τα παιδιά των ανέργων, των λαϊκών οικογενειών.

Πάλη για ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους

Τα ταξικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και οι Επιτροπές Ανέργων καλούν τους εργαζόμενους και τους ανέργους να παλέψουν για:

Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.

Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και την οικογένειά τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται με μισθούς κάτω από 751 ευρώ. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται ανασφάλιστος, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις. Να επανέλθουν οι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα των τελευταίων Συμβάσεων. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ. Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που επηρεάζουν τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις. Να μπει φρένο στη φοροληστεία και στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών και των φόρων που πλήττουν μισθούς και συντάξεις. Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές.

Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης. Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Να κλείσουν τώρα τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.

Πείρα από τη μάχη στον κλάδο των Κατασκευών

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για την κατάσταση στον κλάδο των Κατασκευών, ο Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ανέφερε:

«Στη Θεσσαλονίκη, προ κρίσης δουλεύαμε 23.000 - 25.000 οικοδόμοι στις Κατασκευές. Σήμερα μετά βίας δουλεύουν 1.000 έως 1.500 συνάδελφοι σε όλο το νομό. Η κρίση στον κλάδο είναι η χειρότερη των τελευταίων 60 χρόνων, με αποτέλεσμα η ανεργία στον κλάδο να κυμαίνεται στο 90-95%.

Παράλληλα, οργιάζει η ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία. Εκεί όπου παρεμβαίνει το Συνδικάτο, κατορθώνουμε να παίρνουν οι συνάδελφοι τα λεφτά και την ασφάλιση. Η ελαστικοποίηση της εργασίας, η δουλειά από ήλιο σε ήλιο, τα πετσοκομμένα μεροκάματα είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν με τσακισμένα μεροκάματα από 45% έως 50% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Την ίδια ώρα, τα 5μηνα και 8μηνα προγράμματα απασχόλησης, στα οποία απασχολούνται εκ περιτροπής οι μακροχρόνια άνεργοι του κλάδου, δεν δίνουν διέξοδο και λύση στο πρόβλημα, αλλά είναι ημίμετρα κουκουλώματος της ανεργίας. Χιλιάδες συνάδελφοι δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, Παιδεία, Υγεία, νερό και ρεύμα, είναι αντιμέτωποι με την απειλή πλειστηριασμών.

Το Συνδικάτο βρέθηκε μπροστά στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων στα 5μηνα και έδειξε ότι μπορούν ακόμη να δίνονται νικηφόρες μάχες. Για πρώτη φορά, τους αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της άδειας, επιβλήθηκαν μέτρα προστασίας της εργασίας, κατορθώσαμε να πληρώνονται άμεσα τα δεδουλευμένα τους. Οι συνάδελφοι μετά την προσωρινή δουλειά ξαναβρέθηκαν στην ανεργία, παραμένουν όμως στο πλάι του Συνδικάτου και συμμετέχουν μαζικά στις δράσεις του.

Σε όλη αυτή την επίθεση της κυβέρνησης, απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου, το Συνδικάτο απάντησε στοχευμένα με τη δημιουργία Επιτροπής Ανέργων. Οργάνωσε παρεμβάσεις σε νοσοκομεία για να μην πληρώσουν νοσήλια άνεργοι συνάδελφοι, για επανασύνδεση νερού, ρεύματος κ.ά. Οι παρεμβάσεις αυτές επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι του κλάδου να συσπειρωθούν και να παλέψουν στο πλευρό του Συνδικάτου για τα δικαιώματά τους, για την ανασύνταξη του κινήματος, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αναδείξαμε ότι το πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο δεν μπορεί να λυθεί στο πλαίσιο της πολιτικής που λειτουργεί με κριτήριο την κερδοφορία των λίγων. Μπορεί να λυθεί με την ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο της οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας με επίκεντρο αποκλειστικά αυτή την κατεύθυνση. Με τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα Κατασκευών στο πλαίσιο αυτού του δρόμου ανάπτυξης, που θα αξιοποιήσει όλο το εργατικό δυναμικό και τις δυνατότητες που υπάρχουν».

...και στο Εμπόριο

Για την πείρα από τη δουλειά στον κλάδο του Εμπορίου μίλησε στον «Ριζοσπάστη» η Γαρυφαλλιά Καλαμαρά, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης:

«Και στον κλάδο του Εμπορίου έχουμε απολύσεις παλαιότερων εργαζομένων και αντικατάστασή τους με νέους πιο φτηνούς, "οικειοθελείς" αποχωρήσεις, απολύσεις πριν κλείσουν χρόνο, εντατικοποίηση της δουλειάς με εξαντλητικά ωράρια καθημερινά και σε αυτά προστίθεται και η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, οι μισθοί πείνας, η ενοικίαση εργαζομένων κ.ά.

Ταυτόχρονα, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός οδηγεί και σε κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων και όσο πάει αυξάνονται τα λουκέτα. Επομένως, είναι πλέον κανόνας η συνεχής προσπάθεια για εύρεση εργασίας - ακόμα και όταν δουλεύεις ψάχνεις για κάτι άλλο - και η συνεχής εναλλαγή από περιόδους ανεργίας σε περιόδους εργασίας. Με τα ποσοστά των μακροχρόνια ανέργων να είναι μεγάλα, όταν βρίσκεις δουλειά μετά από χρόνια, νομίζεις πως είναι τύχη να δουλεύεις έστω και για ψίχουλα. Για παράδειγμα, στα "Jumbo" που οι συμβάσεις είναι ενός μήνα, όταν "πέφτει" δουλειά, έχουν κάνει τους εργαζόμενους να περιμένουν πάνω από το τηλέφωνο μήπως τους ξαναπάρουν.

Για την ανεργία δεν φταίνε οι άνεργοι. Για την κακοπληρωμένη δουλειά δεν φταίνε οι εργαζόμενοι. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Ανέργων του σωματείου καλεί εργαζόμενους και ανέργους να παλέψουν. Με δράσεις και πρωτοβουλίες για να δυναμώσει η αλληλεγγύη, να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση, μεγάλο κεφάλαιο και ΕΕ. Το ΔΣ έχει αποφασίσει τη συνδιοργάνωση του σημερινού συλλαλητηρίου και πραγματοποίηση εξόρμησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σήμερα το πρωί, γιορτή για τα παιδιά στις 4 Δεκέμβρη, ενώ με συσκέψεις και συζητήσεις θα συζητήσουμε για το πλαίσιο των αιτημάτων που αφορούν στην ανεργία και την προστασία των λαϊκών οικογενειών. Καλούμε και σε συμμετοχή στη συνέλευση στις 13 Νοέμβρη, για συντονισμό της δράσης μας μπροστά στην πανεργατική απεργία και τη συμμετοχή μας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ».

Το σημερινό συλλαλητήριο

Το σημερινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους πραγματοποιείται στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και η πρωτοβουλία της κινητοποίησης ανήκει στην Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και στο ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης. Σε μαζική συμμετοχή στο πλευρό των εργαζομένων, καλούν και οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ» ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Πολλαπλά κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, χαμένοι οι εργαζόμενοι και ο λαός

Συνέντευξη με τον Ηλία Μαστρολέων, συνδικαλιστή στη ΔΕΗ και στέλεχος του ΠΑΜΕ

Eurokinissi

Σε μια περίοδο που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί ταχύτατα την αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κι ενώ παράλληλα εντείνονται οι ενδοκαπιταλιστικές κόντρες γύρω από τα διάφορα «μοντέλα» ιδιωτικοποίησης που εντάσσονται σε αυτήν τη στρατηγική, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Ηλία Μαστρολέων, συνδικαλιστή στη ΔΕΗ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, με τη συζήτηση να αναδεικνύει τα κέρδη που αποκομίζει το κεφάλαιο, αλλά και τις συνέπειες που έχει αυτή η πολιτική για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και συνολικά για το λαό.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης.

***

-- Πώς θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος;

-- Οι εξελίξεις σηματοδοτούν την παραπέρα προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κομβικό κομμάτι της οποίας είναι και οι προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Η στρατηγική αυτή έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90, έχει περάσει από πολλά στάδια και υπηρετήθηκε πιστά από τις κυβερνήσεις τότε του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι βάσεις της μπήκαν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Από εκεί και μετά είχαμε:

  • Το ξεπούλημα της ασφαλιστικής περιουσίας των εργαζομένων, αναγκαίος όρος για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Το 1999 οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (στηρίζονταν από τον τότε Συνασπισμό), στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ, συμφώνησαν με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να χαρίσουν στην επιχείρηση και στο μελλοντικό επενδυτή ένα μεγάλο κομμάτι από την περιουσία της ΔΕΗ που ανήκε στους εργαζόμενους. Πρόκειται για ένα ποσό από τις εισφορές του προσωπικού ενσωματωμένο στην περιουσία της ΔΕΗ, που το 1999, μαζί με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις της επιχείρησης, έφθασε στα 3,2 τρισεκατομμύρια δραχμές!
  • Τις τρεις αλλεπάλληλες μετοχοποιήσεις της ΔΕΗ, μέχρι του ποσοστού 49%. Την εκχώρηση του 17% από το 51% των μετοχών που κατέχει το κράτος στο ΤΑΙΠΕΔ.
  • Το διαχωρισμό της ΔΕΗ σε τρεις ανεξάρτητες εταιρείες. Τη ΔΕΗ που έχει την παραγωγή και την εμπορία, τον ΑΔΜΗΕ που έχει το δίκτυο μεταφοράς (μεταφέρει το ρεύμα από τα εργοστάσια μέχρι το δίκτυο διανομής) και τη ΔΕΔΔΗΕ που έχει το δίκτυο διανομής (παίρνει το ρεύμα από το δίκτυο μεταφοράς και το μοιράζει στα σπίτια και τις επιχειρήσεις).


-- Τι πολιτική ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ;

-- Η σημερινή κυβέρνηση συνέχισε πιστά την ίδια πολιτική, από εκεί ακριβώς που την είχαν αφήσει οι προηγούμενοι. Στο τρίτο «αριστερό» μνημόνιο που ψήφισε, προβλέπονται τα εξής:

  • Μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και χονδρική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, από 95% που είναι σήμερα στο 50% μέχρι το 2020. Προφανώς, το κενό θα καλυφθεί από τους άλλους ιδιώτες επιχειρηματίες που δρουν στον κλάδο.
  • Υποχρεώνει τη ΔΕΗ μέρος από το σύνολο του ρεύματος της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της να το πουλά μέσω δημοπρασιών - των λεγόμενων ΝΟΜΕ - στους άλλους ιδιώτες επιχειρηματίες στον κλάδο, σε τιμή πολύ κάτω του κόστους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η «απελευθέρωση». Το κομμάτι αυτό πρέπει να φτάσει το 50% μέχρι το 2020.

Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, ήδη υλοποιείται το σχέδιο της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση, ολοκληρώνεται ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός από τη ΔΕΗ, μετοχοποιείται κατά ποσοστό 49%, από το οποίο το 24% θα πάει σε «στρατηγικό επενδυτή», που θα έχει και το μάνατζμεντ. Ακόμα, από το 51% που θα μείνει στο κράτος, ένα κομμάτι θα περάσει στο υπερ-ταμείο.

Στο απυρόβλητο δεν μένει ούτε ο ΔΕΔΔΗΕ, αφού υπάρχει έτοιμη οδηγία της ΕΕ, κατ' αρχήν για διαμελισμό και στη συνέχεια για ιδιωτικοποίηση και του δικτύου της διανομής.

Στρατηγική κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου

-- Ποιοι και πώς κερδίζουν από αυτήν τη στρατηγική;

-- Κερδισμένοι από αυτήν είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ντόπιοι και ξένοι, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Κερδίζουν και ως επιχειρηματίες και ως «καταναλωτές» και ως εργοδότες.

Ως επιχειρηματίες είναι προφανές ότι κερδίζουν με τις δημοπρασίες, αγοράζοντας ρεύμα πολύ φτηνά. Ακόμα, κερδίζουν με τα εγγυημένα συμβόλαια σε υψηλές τιμές (με τις οποίες αγοράζει η ΔΕΗ το ρεύμα που παράγουν), κερδίζουν με τα υπέρογκα χαράτσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, που πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ως «καταναλωτές» είναι κερδισμένοι με τις αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στις βιομηχανίες. Πρόσφατα είχαμε και τη συμφωνία της διοίκησης της ΔΕΗ με την επιχείρηση «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Η σύμβαση είναι τετραετούς διάρκειας, από 1/7/2016 έως 31/12/2020, και οι εκπτώσεις που προβλέπει μπορεί υπό κάποιους όρους να φτάσουν ακόμη και στο 48% επί της χρέωσης ηλεκτρισμού στην υψηλή τάση.

Ως εργοδότες, μεγαλοεργολάβοι στον τομέα τις ηλεκτρικής ενέργειας, κυβερνήσεις και διοικήσεις τούς αφήνουν, προκλητικά, να χρησιμοποιούν εργαζόμενους με ανύπαρκτες εργασιακές σχέσεις, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ανειδίκευτους και ανεκπαίδευτους, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν πολλά και σοβαρά ατυχήματα, ενώ τις περισσότερες φορές τους αφήνουν απλήρωτους για πολλούς μήνες.

-- Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στους εργαζόμενους του κλάδου και συνολικά στο λαό;

-- Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά σε τεράστιες εκπτώσεις στο «ενεργειακό κόστος» των μεγάλων βιομηχανιών και επιχειρήσεων, η απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, εξαιτίας των ανεξόφλητων οφειλών τους προς τη ΔΕΗ, παραμένει και σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται καθημερινά πράξη. Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί σήμερα ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την απομύζηση του λαϊκού εισοδήματος, όχι μόνο μέσω αυτής καθαυτής της τιμής του, αλλά και μέσω μιας σειράς άλλων χρεώσεων που είναι συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Συνολικά, από το 2008 μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, μαζί με τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, τέλη ΑΠΕ, αυξήσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και μια σειρά άλλες χρεώσεις, φτάνουν το 70%.

Οσο για τους εργαζόμενους του κλάδου, από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν χάσει πάνω από το 50% του μισθού τους και μάλιστα σήμερα σχεδιάζονται νέες μειώσεις, ενώ καθημερινά πετσοκόβονται κατακτημένα εργασιακά δικαιώματα και σύντομα θα βρεθούμε ακόμα και σε απολύσεις. Επιπλέον, εκτός από το τακτικό προσωπικό της ΔΕΗ, έχουν μειωθεί δραματικά και οι μισθοί του έκτακτου προσωπικού, με την κατάργηση των κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας.

Μετέτρεψαν τα μνημόνια σε Συλλογικές Συμβάσεις!

-- Πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση αυτή οι άλλες δυνάμεις στα συνδικάτα;

-- Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, παράταξη ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. - όλα αυτά τα χρόνια έχουν στηρίξει με συνέπεια αυτή την πολιτική και μάλιστα έχουν βάλει πλάτη να περάσει στη συνείδηση των εργαζομένων σαν αναπόφευκτη, στη λογική του μικρότερου κακού.

Εχουν στηρίξει όλες τις οδηγίες της ΕΕ σχετικά με την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν ξεπουλήσει το Ασφαλιστικό εργαζομένων και συνταξιούχων, έχουν αντιγράψει τα μνημόνια και τα έχουν κάνει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που με θράσος υπέγραψαν, ενώ ακόμα και σήμερα εξακολουθούν και σπέρνουν αυταπάτες, ότι μέσα από αυτή την πολιτική μπορούν όλοι να είναι ωφελημένοι.

Η θέση των ταξικών δυνάμεων

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, αλλά και σε εκείνες τις επιχειρηματικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που καλούν τους εργαζόμενους να... διαλέξουν «μοντέλο» ιδιωτικοποίησης, οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο αντιπαρατίθενται με συνέπεια, τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, αλλά και αναδεικνύοντας τη μόνη πραγματική διέξοδο τόσο για τους εργαζόμενους του κλάδου, όσο και συνολικότερα για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

«Οι ταξικές δυνάμεις», τονίζει ο Ηλ. Μαστρολέων, «ενημέρωσαν και προειδοποίησαν τους εργαζόμενους για όλα αυτά που ήρθαν και έρχονται. Καθημερινά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μικρού ή μεγάλου. Ο αγώνας αυτός δεν έχει πάει χαμένος. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, κατανοούν ότι η πρότασή μας είναι η μόνη που δίνει διέξοδο, προοπτική. Η πρόταση δηλαδή για ενιαίο φορέα Ενέργειας, μέσα στον οποίο θα είναι ενταγμένη και η ΔΕΗ, με όλες τις δραστηριότητές της στην παραγωγή, την εμπορία, τη μεταφορά και τη διανομή να αποτελούν λαϊκή περιουσία και να λειτουργούν με γνώμονα τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε ότι αυτό προϋποθέτει αλλαγή συσχετισμών δύναμης σε συνδικαλιστικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, όσο λοιπόν πιο γρήγορα και πιο πολλοί εργαζόμενοι κάνουν το βήμα, τόσο πιο γρήγορα θα δούμε όλοι το πραγματικό φως στο τούνελ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ