Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα χαράτσια και οι εξοπλισμοί

Γρηγοριάδης Κώστας

Αφού διάφοροι επικαλούνται τα ελλείμματα του δημοσίου, για να δικαιολογήσουν τα νέα αντιλαϊκά χαράτσια που αποφάσισε η κυβέρνηση, θυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα η ίδια κυβέρνηση αποφάσισε ένα μεγαλύτερο κι από τεράστιο ποσό για εξοπλισμούς. Συνολικά, θα πληρώσουμε 27 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, ή τρία δισ. ευρώ το χρόνο, κατά μέσο όρο, για τα επόμενα εννιά χρόνια. Κι αυτά είναι όσα θα πληρώσουμε. Ο υπουργός Αμυνας αρνήθηκε να διευκρινίσει, παρά τις επίμονες σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ποιο είναι το συνολικό κόστος των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν, ανεξαρτήτως χρόνου και τρόπου πληρωμής.

Και να πεις ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, αφού πρέπει να διασφαλιστούν οι ανάγκες της εθνικής άμυνας; Δυστυχώς, μόνον έτσι δεν είναι. Οι δυσθεώρητες και αβάσταχτες αυτές εξοπλιστικές δαπάνες είναι ΝΑΤΟικών προδιαγραφών και προσανατολισμών. Τις ανάγκες του ΝΑΤΟ πρωτίστως εξυπηρετούν, τους επεμβατικούς και πολεμικούς του σχεδιασμούς. Καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες εξοπλισμού των ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων, που θα αναλαμβάνουν αποστολές επιβολής και εδραίωσης της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή και σ' όλο τον κόσμο. Τέτοια όπλα είναι τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, ο εξοπλισμός για αντιμετώπιση πυρηνικού - βιολογικού - χημικού πολέμου κλπ.

Με δυο λόγια, ο ελληνικός λαός δουλεύει και πληρώνει δυσθεώρητα ποσά, για να αποκομίζουν τεράστια κέρδη οι πολυεθνικές του πολέμου, μαζί με τους κάθε λογής μεσάζοντες και να κάνει το ΝΑΤΟ τις «βρώμικες δουλιές» του.

«Τουμπεκί» για τον Πρόντι

Θυμάστε το μεγάλο πανηγύρι που έκαναν στο ΣΥΝ για τη νίκη στην Ιταλία του συνδυασμού της κεντροαριστεράς, στον οποίο ηγείται ο Πρόντι; Τις αυταπάτες που καλλιεργούσαν για όλα όσα συνεπάγεται τάχα η «νίκη των αριστερών δυνάμεων» κλπ.; Τώρα που στην Εγγύς Ανατολή ξανασκοτώνονται παιδιά και οι πρωτοβουλίες της πολυδιαφημισμένης ιταλικής κυβέρνησης περιορίζονται στο «ψάξιμο», μαζί με τις ομόλογές της στην ΕΕ, μιας «καλύτερης», «συμβιβαστικής» διατύπωσης στα κοινά τους ανακοινωθέντα για το «θέμα», στην Κουμουνδούρου κάνουν γαργάρα. Μέχρι να ξαναχρειαστεί να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, καλαφατίζοντας τον επόμενο κεντροαριστερό συνδυασμό, όπου Γης.

«Καψώνια» στο ΑΤ Βούλας

Πόσες μέρες χρειάζονται για να μπορέσει κάποιος να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση αστυνομικής ταυτότητας; Το ερώτημα μπορεί να έχει διάφορες απαντήσεις. Αλλες λογικές κι άλλες παράλογες. Στο Αστυνομικό Τμήμα Βούλας, πάντως, όπως μας καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής, χρειάζονται αρκετές μέρες. Συγκεκριμένα, η ενδιαφερόμενη πήγε δύο φορές τις τελευταίες πέντε μέρες, αλλά δεν έγινε δυνατή ούτε καν η κατάθεση των δικαιολογητικών. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αστυνομικό, δεν το επέτρεπαν οι υπόλοιπες υποθέσεις που είχε για διεκπεραίωση.

Πράγματι συμβαίνει αυτό; Κι αν ναι, τότε γιατί οι περισσότερο αρμόδιοι απ' τον αρμόδιο αστυνομικό δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα; Υποθέτουμε ότι η περίπτωση της κατοίκου, που έκανε την καταγγελία στην εφημερίδα μας, δε θα είναι η μόνη. Κι άλλοι εργαζόμενοι θα ταλαιπωρούνται για υποθέσεις ρουτίνας, που θα 'πρεπε να τελειώνουν με μία και μοναδική επίσκεψη στο Τμήμα και, μάλιστα, ελαχίστων λεπτών.

Αντι-ΚΚΕ κατήφορος...

Πάμπολλες είναι οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, μέσα κι έξω απ' τη Βουλή, για το σοβαρότατο θέμα των εργοδοτικών εγκλημάτων στους τόπους δουλιάς και γενικότερα των απαράδεκτων και πολλές φορές επικίνδυνων συνθηκών εργασίας. Καθημερινές οι μάχες που δίνουν οι κομμουνιστές συνδικαλιστές. Οι πάντες τα γνωρίζουν και κανείς δεν τολμά να τα αμφισβητήσει. Μόλις την περασμένη Κυριακή, ο «Ριζοσπάστης» είχε, για μια ακόμη φορά, σχετικό αφιέρωμα, ενώ, προχτές, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστές έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης.

Και όμως, στη χτεσινή «Αυγή», ο Ν. Φ. ...απορεί που δεν εκδόθηκε ανακοίνωση από το ΚΚΕ, για το πρόσφατο, διπλό θανατηφόρο «ατύχημα» στο εμπορικό και ψυχαγωγικό μεγαθήριο του κ. Βωβού στο Παλαιό Φάληρο, που χτίζεται σε έκταση της Εκκλησίας. Ακριβώς γι' αυτό που αποτέλεσε την αφορμή της μαζικής παράστασης του ΠΑΜΕ. Και δε θέλει, βέβαια, να προτρέξει - όπως γράφει - αλλά ρίχνει τις συκοφαντικές «μπηχτές» του για «ανίερη διαπλοκή». Το σημειώνουμε, αποκλειστικά και μόνον, ως απόδειξη του αντι-ΚΚΕ κατήφορου.

Κοινή γραμμή υπέρ του Ισραήλ

Η απλόχερη στήριξη που πρόσφερε προχτές η ΕΕ στο Ισραήλ για να συνεχίσει να δολοφονεί το λαό του Λιβάνου δεν πρέπει να προκάλεσε έκπληξη στους λαούς της Ευρώπης. Ούτε, φυσικά, ξένισε όλους αυτούς που επιχειρούν να την εμφανίσουν σαν «πρέσβειρα» της ειρήνης, παρά τις δηλώσεις απογοήτευσης που έκαναν οι εκπρόσωποί της. Η κοινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων των 25 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κινήθηκε ακριβώς στη λογική που έχουν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ από την πρώτη μέρα έναρξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου του Ισραήλ σε βάρος του λαού του Λιβάνου, εξισώνοντας το θύτη με το θύμα.

Αυτή την κοινή γραμμή, που βάζει πλάτες στην ισραηλινή επιθετικότητα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ φρόντισαν να τη διατυπώσουν στην απόφασή τους προτείνοντας τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, τον οποίο θα ακολουθήσει βιώσιμη κατάπαυση του πυρός». Μια διατύπωση που απέδειξε περίτρανα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αδιαφορούν πλήρως για τη σωτηρία του Λιβάνου, αλλά κόπτονται για την προάσπιση των τεράστιων συμφερόντων τους στην περιοχή.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο στο κείμενό τους απέφυγαν με κάθε τρόπο να καταδικάσουν τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ. Δεν κατονόμασαν τον επιτιθέμενο και έβαλαν στην ίδια ζυγαριά τους βομβαρδισμούς από το Ισραήλ της Κάνα, της Τύρου, της Βηρυτού και τη δολοφονία εκατοντάδων αμάχων, με την αντίσταση του λιβανέζικου λαού κατά των Ισραηλινών. Υποκριτικά και παίζοντας με τις λέξεις κρύφτηκαν πίσω από τον τρόπο που θα επιτευχθεί η «κατάπαυση του πυρός» για να συμφωνήσουν τελικά ότι θα είναι όλοι παρόντες στο πλιάτσικο που θα ακολουθήσει... Ομόφωνα αποφάσισαν την αποστολή στρατιωτικής δύναμης καταστολής και κατοχής στην περιοχή, η οποία παράλληλα θα αναλάβει να τελειώσει και το ...έργο του Ισραήλ, να καταστείλει δηλαδή τη μαζική αντίσταση του λιβανέζικου λαού στο όνομα του αφοπλισμού της «Χεζμπολάχ». Αλλά ξέρουν τι κάνουν. Στο όνομα του αφοπλισμού της συγκεκριμένης οργάνωσης χτυπούν τη μαζική λαϊκή ένοπλη πάλη κατά των ιμπεριαλιστών.

Αυτή τη στάση κράτησε και η ελληνική κυβέρνηση. Πλήρως ενσωματωμένη στην ιμπεριαλιστική λογική, με ενεργητική συμμετοχή στις επεμβατικές δράσεις, χύνει «κροκοδείλια δάκρυα» για την τραγωδία και τη σφαγή των αμάχων, αλλά την ίδια στιγμή δεν καταδικάζει τους υπαίτιούς της και συγχρόνως τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης κατοχής - στην οποία δηλώνει πρόθυμη να συμμετάσχει - με στόχο τον αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ».

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι, προασπίζοντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, δεν πρόκειται να απαιτήσουν από το Ισραήλ να σταματήσει τη δολοφονική του επίθεση. Βρίσκονται στην ίδια μ' αυτό πλευρά. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία πουλούν όπλα στην ισραηλινή κυβέρνηση. Ολοι γνωρίζουν ότι μετά τον πόλεμο οι «μπίζνες» θα ανοίξουν στην περιοχή και από τώρα διαγκωνίζονται - μαζί και με τους Αμερικανούς - για να πάρουν καλύτερη θέση για την «εκκίνηση».

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Πρέπει να καταδικάσουν τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να παλέψουν για την ανατροπή της πολιτικής των ιμπεριαλιστών που σπέρνει τον τρόμο και τον όλεθρο.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα επεμβατικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΩΣΤΕ η «πολυεθνική δύναμη» που θα αναπτυχθεί στο Λίβανο ούτε ΝΑΤΟική θα είναι, ούτε και θα πάει σε εμπόλεμη ζώνη, κατά τις εκτιμήσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Δηλαδή, ποιο ακριβώς πρότυπο έχουν στο μυαλό τους για να καταλάβουμε;

Από το 1990 και μετά, πάντως, οπουδήποτε έχουν γίνει τέτοιου είδους μεθοδεύσεις στον πλανήτη, οι πολυεθνικές στρατιωτικές δυνάμεις και ΝΑΤΟικές είναι (ούτε καν τα προσχήματα δεν τηρούνται), και τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ αποκλειστικά προωθούν.

Εν ολίγοις, μιλάμε για ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ελέγχου και κατοχής. Και, βέβαια, είναι κάτι παραπάνω από σαφές, αν δει κανείς το διεθνές σκηνικό, ότι τέτοιες εξουσίες κανείς δε σχεδιάζει να ασκήσει εναντίον του Ισραήλ.

Αντιθέτως, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να διαθέτει το «πράσινο φως» για τις δολοφονικές επιχειρήσεις, που όχι μόνο πραγματοποιεί, αλλά και διευρύνει. Ποιος ξέρει τι πρόκειται να κάνουν ακόμα και ποιας φρίκης θα γίνουμε ξανά μάρτυρες.

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ διαβάζουμε ότι έπιασαν το ΠΑΣΟΚ για το θέμα της διαχείρισης των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων από την κυβέρνηση σαν να είναι δικά της και όχι των εργαζομένων. Τελικά, τους είχαμε παρεξηγήσει...

Φαίνεται πως όταν αυτοί ξεκίνησαν το «παραμύθι» με τη μεταφορά των αποθεματικών των Ταμείων στη Σοφοκλέους και από εκεί κατευθείαν στις τσέπες των «θεσμικών επενδυτών», απλά είχαν... παραπλανηθεί. Λέτε να βρήκαν τώρα τον ίσιο δρόμο..; Δυστυχώς, όχι...

Το αντίθετο συμβαίνει. Τους κακοφαίνεται, επειδή η ΝΔ συνεχίζει ακριβώς το ίδιο «παιγνίδι» με τα χρήματα των εισφορών των εργαζομένων. Προφανώς, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει την άποψη ότι η «πράσινη» καταλήστευση των Ασφαλιστικών Ταμείων ωφελεί τους εργαζόμενους, ενώ η «γαλάζια» τους βλάπτει... Είναι μια άποψη κι αυτή...


Γρηγοριάδης Κώστας

Ξαραχνιάζουν παλιά συνθήματα

Γρηγοριάδης Κώστας

Στέρεψαν από «πυροτεχνήματα» και δημαγωγικά συνθήματα, απ' ό,τι φαίνεται, τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ. Η ελληνική πρωτεύουσα θα γίνει σαν τη Βαρκελώνη της Ισπανίας, έλεγαν πριν απ' τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, για να δικαιολογήσουν όλα όσα έκαναν τότε και την άγρια καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων. Τα ίδια λέει και πάλι τώρα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης. Ο,τι δεν κατάφερε, ως υπουργός, θα το καταφέρει ως δήμαρχος ισχυρίζεται και - σύμφωνα με όσα λέει - οραματίζεται μια Αθήνα «ευχάριστη στους κατοίκους της και ελκυστική σε κεφάλαια και επιχειρήσεις», έχοντας για οδηγό τη Βαρκελώνη.

Αντε, λοιπόν, ας κάνει αρχή, με τα μεροκάματα, τους μισθούς και τις συντάξεις. Μπορεί να είναι μια πόλη «ευχάριστη στους κατοίκους της», όταν οι τελευταίοι αμείβονται με μεροκάματα φτώχειας ή επιβιώνουν δύσκολα με τις γνωστές σε όλους συντάξεις πείνας; Οχι, βέβαια. Μπορεί, όμως, να είναι ελκυστική στις επιχειρήσεις. Ακόμη περισσότερο, όταν προωθηθούν πιο αποτελεσματικά όλα όσα θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και επεκτείνει παραπέρα η νυν κυβέρνηση της ΝΔ. Για παράδειγμα, οι αντιδραστικές εργασιακές σχέσεις, οι αντεργατικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οι κάθε είδους φοροαπαλλαγές, προνόμια και «κίνητρα» προς το μεγάλο κεφάλαιο, η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, κλπ., κλπ. Λοιπόν, τι λέει για όλ' αυτά ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ;

«Στάχτη στα μάτια»...

Τα μάθατε, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, αποφάσισε να ...παρέμβει στο φαινόμενο της αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Βέβαια... Προχτές, απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιστολή, με την οποία ζητά να προβεί η τελευταία σε άμεση και ενδελεχή εξέταση του κλάδου της αγοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών, σύμφωνα με το άρθρο 9 του νόμου 3373/2005, περί ελέγχου μονοπωλίων - ολιγοπωλίων και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Με άλλα λόγια, ο Δ. Σιούφας επιχειρεί να «ρίξει στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων. Για καλό και για κακό, πάντως, εξαίρεσε τα διυλιστήρια από την εξέταση. Ετσι, μετά από τέσσερις με πέντε μήνες τουλάχιστον - τόσο χρόνο απαιτεί η διαδικασία του άρθρου 9 - μπορεί να επιβληθούν κάποια πρόστιμα σε μερικούς βενζινοπώλες ή και σε κάποια εταιρεία εμπορίας πετρελαίου, τα οποία και θα προβληθούν δεόντως, για να καταλάβουν όλοι, ότι η κυβέρνηση προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Οσο για τις τιμές των καυσίμων, θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους...

Παζλ ιδιωτικοποιήσεων

Δεν έφτασε που το υπουργείο Υγείας ενέκρινε μόλις το 50% του προϋπολογισμού που χρειάζεται το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ), ήρθε και ένα σχέδιο Κανονισμού, που ενίσχυσε τις ανησυχίες των εργαζομένων για την τύχη του Κέντρου, που λειτουργεί απ' το 1964 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Ανάμεσα στ' άλλα, το σχέδιο του Κανονισμού ξεχωρίζει αυθαίρετα - και όχι με βάση τυπικά και ουσιαστικά προσόντα - το προσωπικό σε «επιστήμονες» και «μη επιστήμονες», ενώ οι θέσεις του προσωπικού βρίσκονται στο παράρτημα και όχι σε κάποιο άρθρο. Επίσης, προβλέπονται σοβαρές ανατροπές στα μισθολογικά θέματα, ναρκοθετείται η διαδικασία των προσλήψεων, μέσω του ΑΣΕΠ και καθιερώνεται πειθαρχική διαδικασία ασύμβατη με το νομικό καθεστώς του ΑΣΕΠ. Ακόμα η ίδρυση, η συγχώνευση ή η κατάργηση μιας υπηρεσίας γίνεται κατά το δοκούν και όχι στη βάση του διοικητικού ορθολογισμού.

Ολοι αυτοί οι πειραματισμοί και σχεδιασμοί αποτελούν στοιχεία που συμπληρώνουν το παζλ των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, που προωθούνται μέσω της διαβόητης αποασυλοποίησης του προγράμματος «Ψυχαργώς». Στους χαμένους ανήκουν τόσο οι ψυχικά άρρωστοι, όσο και οι εργαζόμενοι, καθώς τους αφαιρούνται συνεχώς δικαιώματα.

Η ΣΥΝδιαχείριση...

Ψάξαμε να βρούμε την ...«ταμπακέρα» σε σχετική δήλωση του υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ Ν. Βούτση, με αφορμή την αναφορά του υποψήφιου για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ Γ. Μαυρίκου, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για τα εργατικά ατυχήματα, στις ευθύνες που έχουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δε βρήκαμε τίποτε, παρά μόνον αφορισμούς.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι χεροπιαστή. Τέσσερα χρόνια τώρα, οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ συνδιαχειρίζονται σε Νομαρχίες και Δήμους την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Την πολιτική, δηλαδή, που στρώνει το έδαφος στα επιχειρηματικά συμφέροντα και αποτελεί τον αυτουργό των κάθε λογής εργοδοτικών εγκλημάτων. Κι απ' όσα γνωρίζουμε, ποτέ δε στράφηκαν ενάντιά της.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρωτοπόρα στο δρόμο του χρέους

«

Η βαρβαρότητα της (ισραηλινής) επίθεσης και οι επικίνδυνοι στόχοι της θέτουν στο λιβανικό λαό ενώπιον σοβαρών ευθυνών: οφείλει να αντισταθεί και να προσπαθήσει να αποτύχουν οι στόχοι της επίθεσης... Το Ισραήλ προσπαθεί για άλλη μια φορά να θέσει υπό την κατοχή του τμήματα του λιβανικού εδάφους, προσπαθεί να καταστρέψει το λαό του Λιβάνου και τον πολιτισμό του... Σε αυτή τη στιγμή, το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα μάς καλεί να συμμετάσχουμε στον αντιστασιακό αγώνα και να σταθούμε απέναντι στους κατακτητές και τα εγκλήματά τους. Αυτό είναι το καθήκον μας ως πολιτικά κόμματα, ως αριστερές δυνάμεις... Τους καλούμε όλους να πάρουν τα όπλα, να συναντήσουν και να αντιμετωπίσουν τις ορδές των εχθρών υπερασπίζοντας τη γης μας, την ανεξαρτησία, το λαό μας, όλα αυτά που είναι ιερά για εμάς...».

Αυτά είναι αποσπάσματα της τελευταίας ανακοίνωσης - έκκλησης του ΚΚ Λιβάνου, προς το λιβανικό λαό. Μιας ανακοίνωσης που θέτει ξεκάθαρα το πρόβλημα στην ουσία του: Ο Λίβανος δέχεται εδώ και περισσότερες από 22 μέρες έναν απροκάλυπτα άδικο ισοπεδωτικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με μοχλό τον ισραηλινό στρατό και παρασκηνιακό υποβολέα τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ. Απώτερος στόχος μια «νέα Μέση Ανατολή», πιθανότατα με νέα σύνορα, με νέες πολιτικές δυνάμεις κατά το δοκούν των ιμπεριαλιστών και η υποδούλωση των λαών. Πιστεύουν πως μπορούν να ταπεινώσουν το λαό του Λιβάνου.

Στην παρούσα φάση, τίποτε δεν μπορεί να είναι σημαντικότερο από την υπεράσπιση της πατρίδας, των εδαφών της, του λαού της, των γυναικών της, των παιδιών της. Και η υπεράσπιση αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στα λόγια, ούτε στη διπλωματία. Το ΚΚ Λιβάνου, υιοθετώντας μια διάφανα πατριωτική αντιιμπεριαλιστική θέση, καλεί σύσσωμο το λιβανικό λαό να πολεμήσει τον εχθρό, με ό,τι μέσο έχει στη διάθεσή του, με ό,τι όπλο έχει. Υπάρχουν δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι. Σήμερα, ο λιβανικός λαός δίνει μια δίκαιη μάχη, μια μάχη επιβίωσης και αξιοπρέπειας, για το δικαίωμά του να καθορίζει ο ίδιος την τύχη του και για όλ' αυτά δρα πρωτοπόρα το ΚΚ Λιβάνου. Αυτή η πάλη και προοπτική πρέπει να υποστηριχτεί από όλους τους λαούς του κόσμου.

Τα μέλη του κόμματος μάχονται, ήδη, ενάντια στον ισραηλινό στρατό δίπλα στους μαχητές και άλλων οργανώσεων. Που από την άποψη των θέσεων και αρχών, μπορεί να έχει πολιτικές διαφορές ή και πολιτικές αντιθέσεις το ΚΚ Λιβάνου. Η επίλυση, όμως, των, ακόμη και τεράστιων, διαφωνιών των λιβανικών πολιτικών δυνάμεων δεν μπορεί παρά να επιτευχθεί, υπό συνθήκες που ο λιβανικός λαός θα καθορίζει ελεύθερα ο ίδιος και όχι υπό το καθεστώς επεμβάσεων τρίτων (ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ).

Τώρα, η υπεράσπιση του Λιβάνου, το διώξιμο των ιμπεριαλιστών εισβολέων ενώνουν τον λιβανικό λαό. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και το ΚΚ Λιβάνου καλεί ολόκληρο το λαό να πράξει το αυτονόητο: Να αντισταθεί στον κατακτητή ενωμένα, να αγωνιστεί για την ανεξαρτησία και την ελευθερία του ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για ολόκληρη την περιοχή. Και αυτοί οι πόλεμοι, είναι δίκαιοι πόλεμοι των λαών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org