Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

  • Στην τελική ευθεία για το 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στο Βίτσι.
  • Αποσπάσματα από την ομιλία του Κώστα Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Φεστιβάλ στον Πειραιά και ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις.
  • Αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στο Εργατικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη.
  • Μια πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία για το Προσφυγικό σε δημοτικό σχολείο της Σάμου.
25ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Νεολαιίστικο αντάμωμα αφιερωμένο στον ηρωικό ΔΣΕ

Από την Παρασκευή 1 Ιούλη στο Βίτσι, με κατασκήνωση στο Πισοδέρι

Η διαδρομή προς Βίγλα
Η διαδρομή προς Βίγλα
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για το 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που θα γίνει στις 1 - 3 Ιούλη στο Βίτσι και στη Φλώρινα, αφιερωμένο στον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η κατασκήνωση του Διημέρου θα πραγματοποιηθεί στο Πισοδέρι στη θέση Βίγλα (χιονοδρομικό κέντρο) σε υψόμετρο 1.550 μέτρων, 20 χλμ. δυτικά της Φλώρινας. Εκεί θ' ανταμώσουν χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, για να ανιχνεύσουν λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας, από την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Και το πλούσιο πρόγραμμα του Διημέρου είναι διαμορφωμένο ακριβώς για να αναδείξει τέτοιες πλευρές της Ιστορίας. Το Διήμερο θα κορυφωθεί με μεγάλη συγκέντρωση στη Φλώρινα, όπου θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αναλυτικά, ολόκληρο το πρόγραμμά έχει ως εξής:

Παρασκευή, 1 Ιούλη

20.00: Εκδήλωση με θέμα «Οι λαογέννητοι θεσμοί εξουσίας στις ελεύθερες περιοχές του ΔΣΕ στο Βίτσι».

21.30: Συγκρότημα με παραδοσιακά χάλκινα από την περιοχή.

22.00: Λαϊκό γλέντι από τους «Πέντε εν δράσει».

Σάββατο, 2 Ιούλη

09.00: Πεζοπορία - ανάβαση σε ορειβατική διαδρομή που ξεκινά από το χώρο της κατασκήνωσης και καταλήγει στην κορυφή Βίγλα. Η διαδρομή κρατά περίπου μια ώρα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά οχυρωματικές θέσεις και αμπριά του ΔΣΕ, καθώς και να παρατηρήσουν από ψηλά τους ορεινούς όγκους του Βίτσι, περιοχές όπου έγιναν σημαντικές μάχες ή έπαιξαν στρατηγικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα.

10.00: Επίσκεψη - περίπατος στο νοσοκομείο - σπηλιά του ΔΣΕ στο χωριό Βροντερό και στο μνημείο του Πέτρου Κόκκαλη. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής.


10.00: Επίσκεψη - περίπατος στη σπηλιά του Ζαχαριάδη και στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στο χωριό Πύλη. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

17.30: Αθλητικές δραστηριότητες. Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για μαθητές.

20.00: Χαιρετισμός - καλωσόρισμα από την Τίνα Κουζιάκη, Γραμματέα της ΟΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

20.30: Παρουσίαση ανέκδοτων τραγουδιών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

21.30: Συναυλία με Sober.

23.00: Λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα και την ορχήστρα του.

Κυριακή, 3 Ιούλη

10.00: Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Φλώρινας, με προορισμό το μνημείο για τη μάχη της Φλώρινας.

11.00: Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του μνημείου, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

Στο χώρο του Διημέρου θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και ιστορικά στοιχεία για τις μεγάλες μάχες και συνολικά για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή, στην οποία θα γίνονται ξεναγήσεις. Στις εκδηλώσεις του 25ου Διημέρου θα συμμετέχουν μετά από πρόσκληση της ΚΝΕ και αντιπρόσωποι από την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (SKOJ) και το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας (FGC).

Το πρόγραμμα των μικρών κατασκηνωτών

Στο χώρο της κατασκήνωσης, αυτές τις δύο μέρες θα ξεδιπλωθεί παράλληλα ένα πρόγραμμα πλούσιων, πολύμορφων και φροντισμένων δραστηριοτήτων για τις μικρότερες ηλικίες νεολαίας (τελευταίες τάξεις δημοτικού, μικρότερες τάξεις γυμνασίου), τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ, που θα καλλιεργεί αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ομαδικότητα, η συντροφικότητα, η γνώση, η διεκδίκηση και ο αγώνας, αλλά και για να περάσουν τα παιδιά δυο μέρες γεμάτες διασκέδαση και φυσικά με πολλά παιχνίδια.

Από τις ετοιμασίες στο χώρο της κατασκήνωσης
Από τις ετοιμασίες στο χώρο της κατασκήνωσης
Από το πρόγραμμα μπορούμε να ξεχωρίσουμε πεζοπορία στο βουνό, το κυνήγι χαμένου θησαυρού - βαδίζοντας στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ. Θα παρουσιαστεί επίσης η παράσταση «Η Λιχουδοχώρα αλλάζει», από «Τα κόκκινα αλεξίπτωτα», τη θεατρική ομάδα της Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.


Πανοραμική άποψη του χώρου που θα φιλοξενήσει τους χιλιάδες κατασκηνωτές
Πανοραμική άποψη του χώρου που θα φιλοξενήσει τους χιλιάδες κατασκηνωτές
Ο Δ. Κουτσούμπας στο Διήμερο της ΚΝΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του 25ου Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου της ΚΝΕ στο Βίτσι, στη Φλώρινα, που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Ιούλη.

Την Κυριακή 3 Ιούλη στις 11 π.μ., στη Φλώρινα, θα παρευρεθεί στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του μνημείου, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Να διαμορφώνεται μια μαχητική, αγωνιστική πρωτοπορία νέων εργατών και εργατριών

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο Εργατικό Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Εργατικού Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, που έγινε στις πρώην φυλακές του Γεντί Κουλέ, με σύνθημα «Φωτίζουμε το δρόμο για νέους λαϊκούς ξεσηκωμούς. Ο σοσιαλισμός η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», μίλησε το Σάββατο ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις για την παρέμβαση της ΚΝΕ στους νέους και τις νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που ανεβαίνουν, ο Ν. Αμπατιέλος τόνισε:

«Δουλειά μας, εμάς των κομμουνιστών, είναι να αποκαλύπτουμε τον ένοχο, την αιτία γι' αυτή την κατάσταση, να δείχνουμε το δρόμο για την ανατροπή της. Αυτό είναι που μας ξεχωρίζει, αυτό είναι που αποτυπώνεται και στο σύνθημα του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή": "Αγώνας - Γνώση - Τόλμη - Αντοχή! "Να προχωράς κι εσύ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία".

Χρειάζεται γνώση, κατανόηση της πραγματικότητας, γνώση της ιστορικής πείρας, για αγώνα που θα έχει συνέχεια, σταθερότητα και προσανατολισμό στον τελικό σκοπό, την ανατροπή του σάπιου συστήματος, με τόλμη, χωρίς φόβο μπροστά στις δυσκολίες, την επίθεση του αντιπάλου, με αντοχή που χρειάζεται σε έναν αγώνα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που τα αποτελέσματα της πάλης δεν γίνονται άμεσα ορατά, αλλά και αντοχή απέναντι σε κάθε προσπάθεια του συστήματος να χτυπήσει το κίνημα.

Τόλμη να αναμετριέσαι με την αιτία του προβλήματος, τον πραγματικό αντίπαλο των δικαιωμάτων της νεολαίας, που είναι αυτό το ίδιο το σύστημα που ζούμε, ο καπιταλισμός. Που δεν μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει στις επόμενες γενιές ούτε μια ζωή με στοιχειώδη δικαιώματα, πολύ περισσότερο μια ζωή με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις σύγχρονες ανάγκες που δημιουργούνται.


Και απαιτεί και τόλμη και γνώση και αντοχή. Γιατί σε πολλούς μοιάζει ανίκητος, ενδεχόμενα και στην πλειοψηφία των νέων που απευθυνόμαστε, γιατί έτσι μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε "από το γάλα της μάνας μας" που λέει και ο λαός μας, και γιατί ταυτόχρονα δημιουργούν νέες και σύνθετες δυσκολίες η υποχώρηση του εργατικού κινήματος αλλά και τα προσωρινά πισωγυρίσματα της ιστορίας μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών πριν 25 χρόνια.

Απαιτεί και αντοχή, όχι μόνο όταν σε χτυπάνε, όπως βεβαίως δεν θα μπορούσαμε να λησμονήσουμε την αντοχή απέναντι στις διώξεις, την κρατική βία, την ποινικοποίηση, ειδικά στον τόπο που στεκόμαστε και κάνουμε το σημερινό Φεστιβάλ... Αλλά και αντοχή κόντρα στη μοιρολατρία, στη λογική που μπορεί να επικρατεί ότι δεν αλλάζει τίποτα, στην υποχώρηση και στις δυσκολίες του αγώνα, ακόμα και στη ρουτίνα και στη συνήθεια στη δουλειά μας - για τους στόχους που βάζουμε. Να μην σε τρώει το "μεροδούλι - μεροφάι", αλλά να είσαι δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα στην αντιμετώπιση των δυσκολιών, να διακατέχεσαι από "επαναστατικό δαιμόνιο", πάντα να βρίσκεις την άκρη μέσα στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Ετσι, σε αυτές τις συνθήκες, είναι κρίσιμο να κρατάς ζωντανή τη φλόγα της επαναστατικής πάλης και να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό, ώστε να πείσεις με πιο αποδεικτικό και τεκμηριωμένο τρόπο για την ανάγκη να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική πάλη από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, από τους νέους και τις νέες των λαϊκών οικογενειών. (...)

Το ζητούμενο για τους εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι να οργανώσουν γρήγορα και αποφασιστικά την αντεπίθεσή τους. (...) Με αφετηρία την απαίτηση για άμεση ανάκτηση των μεγάλων απωλειών του λαού την περίοδο της κρίσης, πρέπει και μπορούν να οργανωθούν μαζικοί, μαχητικοί αγώνες σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Αγώνες με ριζοσπαστικούς στόχους πάλης, που θα φωτίζουν την ανάγκη αποφασιστικής σύγκρουσης με την πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων.

Μόνο η οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης μπορεί να ανακόψει και να ανατρέψει τις νέες δέσμες αντιλαϊκών μέτρων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους το επόμενο διάστημα.

Η ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική δουλειά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ώστε να χρεοκοπούν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, πρέπει να δυναμώσει, για να φωτίζεται με εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο τρόπο η ανάγκη για αντικαπιταλιστική πάλη και η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική.

Ωστε να ανοίξει η συζήτηση για την πραγματική διέξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού. Να συναντηθεί με τις θέσεις και την πολιτική του ΚΚΕ στον αγώνα για να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Ετσι μόνο μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για να δοθεί απάντηση, διέξοδος στη σημερινή κατάσταση που βιώνει ο λαός μας και η νεολαία του.

Γερή ΚΝΕ μέσα στους νέους εργάτες και ανέργους

Αυτή η ευθύνη έχει και ξεχωριστά καθήκοντα για κάθε μέλος και φίλο της ΚΝΕ:

Να ενημερώνει, να συζητά, να δουλεύει υπομονετικά αλλά και με επιμονή, ειδικά στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα καράβια, στη βιομηχανία, στους χώρους μόρφωσης - κατάρτισης και μαθητείας, στη γειτονιά του. Να κατακτά τον πρωτοπόρο ρόλο στην πράξη μέσα στο κίνημα, σε αντιπαράθεση με την εργοδοσία, την κρατική και εκάστοτε κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά και στη διαπάλη που ανοίγει και διεξάγεται και μέσα στο εργατικό κίνημα, στη διαπάλη με το ρεφορμισμό και τον οπορτουνισμό. Να έρχεται σε επαφή με νέες μάζες, ενδεχόμενα ανώριμες ιδεολογικά και πολιτικά, να συζητά, να δρα σχεδιασμένα και με κλιμάκωση, να ηγείται σε αυτές. Να πρωτοστατεί για την οργάνωση αλλά και τον προσανατολισμό της πάλης, να ενισχύονται, να βαθαίνει η πολιτικοποίηση και τα αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά της πάλης.

Σε κάθε βήμα μας πρέπει να ψάχνουμε με ποιο τρόπο και μέθοδο θα αναπτύσσουμε γνωριμία και θα σταθεροποιούμε τις σχέσεις μας με τους νέους και τις νέες που εντάσσονται στην παραγωγή με ξεχαρβάλωμα εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.

Απαιτείται να δυναμώσουμε την προσπάθεια ώστε να διαμορφώνεται και να διευρύνεται στους κλάδους μια μαχητική, αγωνιστική πρωτοπορία νέων εργατών και εργατριών. Με την αποφασιστική συμβολή των μελών της ΚΝΕ και με βάση τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους σε κάθε κλάδο, θέλουμε να πυκνώσει η πολύμορφη, διαπαιδαγωγητική δραστηριότητα των σωματείων, των επιτροπών νέων των συνδικάτων, η ανάπτυξη της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης μέσα και έξω από το χώρο δουλειάς. Πιο επεξεργασμένα, η διαμόρφωση αιτημάτων, διεκδικήσεων ανάλογα και με τις συνθήκες δουλειάς.

Αντίστοιχα με τους ανέργους, στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, στους νέους μετανάστες.

Γι' αυτό έχουμε στόχο για δυνατή ΚΝΕ, δραστήρια στα συνδικάτα, στα σωματεία, στις σχολές όπου ετοιμάζεται η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, όχι μόνο ως εκπαίδευση, αλλά και για να έχει το κεφάλι σκυφτό, να είναι υποταγμένη.

Η λύση που προτείνει το ΚΚΕ έχει το λαό ενεργό, δραστήριο και όχι στη γωνία, έχει το λαό οργανωμένο και όχι μόνο του, το λαό ενημερωμένο, χειραφετημένο, άφοβο, όχι βυθισμένο στην άγνοια και τη μοιρολατρία. Εργάτες και λαός που αποφασίζουν και δρουν, δεν ακολουθούν, δεν αναθέτουν σε υποτιθέμενους σωτήρες. Ο οργανωμένος λαός είναι πανίσχυρος, είναι τεράστια δύναμη. Ο οργανωμένος λαός που αγωνίζεται, περνά μέχρι τη νίκη του και από δύσβατα μέρη. Δεν αφήνει, όμως, κανέναν πίσω μόνο του. Δεν εγκαταλείπει κανέναν. Ο οργανωμένος λαός κάνει πράξη το σύνθημα ένας για όλους και όλοι για έναν.

Αυτή την τεράστια δύναμη έχει έρθει η ώρα να τη δοκιμάσουμε (...) Χωρίς ώρα για χάσιμο, χωρίς μέρα καθυστέρηση, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, το δυνάμωμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ παντού και με όλους τους τρόπους.

Να γίνουμε περισσότεροι και ικανότεροι... Μπορούμε να πείσουμε κάθε νέο που η πρόταση του ΚΚΕ του ταιριάζει, και του ταιριάζει γιατί τα όνειρα και οι ελπίδες του δεν χωράνε στο σάπιο κόσμο του καπιταλιστικού συστήματος».

Μην ξεχνάς. Περπάτα

«Το '49 πιάστηκα. Δεν μπορεί να φανταστεί άνθρωπος τι θα πει να είσαι αιχμάλωτος». «Δεν ήταν εύκολη η ζωή στο βουνό». «Γνώριζα πόσο επικίνδυνα ήταν. Δεν ένιωσα ποτέ όμως το φόβο ότι θα σκοτωθώ». «Δεν μπορείς να υπογράψεις και να προδώσεις για όσα πάλεψες τόσο καιρό, γιατί είναι τόσο δίκαια. Δεν είναι δυνατόν να μετανιώσω για τη ζωή που έκανα».

Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Γιάννης Κουλουράς, Αλεξάνδρα Πλατατζή, Αντώνης Λωρίδας, Αρίστος Στεφανάκης, Δημήτρης Αγαπίου, Αννα Σύριγγα, Νίκος Περδικάκης. Ολοι τους Πειραιώτες και μαχητές του ΔΣΕ, προσέφεραν ξεχωριστές στιγμές στο Φεστιβάλ του Πειραιά - που έγινε το περασμένο Σάββατο, στην κατάμεστη από νεολαία πλατεία Κύπρου, μπροστά στο Δημαρχείο Κερατσινίου & Δραπετσώνας. Προσωπικές αφηγήσεις για τη ζωή στο βουνό, τις αξίες και τα ιδανικά του Δημοκρατικού Στρατού, μέσα από το βίντεο που δημιούργησαν μαθητές και μέλη της Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ με τη μορφή συνεντεύξεων. Μ' ένα κόκκινο γαρύφαλλο κι ένα αναμνηστικό η Οργάνωση τιμά έναν έναν τους μαχητές για την, ανυπολόγιστης αξίας, προσφορά τους. Την ίδια στιγμή, μαθητές ανεβάζουν στην εξέδρα ένα μουσικο-θεατρικό αφιέρωμα σ' εκείνους που αγωνίστηκαν και πήραν μόνοι τους τη λευτεριά, για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.


Νωρίτερα, μαθητές από διάφορα μέρη του Πειραιά μετέφεραν το τηλεοπτικό παιχνίδι «Ακου τι είπαν» στην πλατεία, με ερωτήσεις που αφορούσαν το σχολείο, με πειράγματα και γέλια να ακούγονται παντού. Αργότερα, αγαπημένοι «ροκ» ήχοι από τον Γιάννη Γιοκαρίνη και τον Λάκη Παπαδόπουλο εκτοξεύουν το κέφι στο χώρο του Φεστιβάλ. Ενώ ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι στήνεται με τη συναυλία του Χρήστου Νικολόπουλου με την Κωνσταντίνα και τον Ηλία Μακρή.


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με μαζική συμμετοχή νεολαίας

Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Πειραιά, μίλησε το περασμένο Σάββατο ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ένα ιδιαίτερα πετυχημένο Φεστιβάλ της ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ, που χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας μίλησε το περασμένο Σάββατο ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναπτύσσοντας την πραγματική, τη μόνη διέξοδο που υπάρχει προς όφελος του λαού, καλώντας τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τη νέα γενιά να σκεφτούν με βάση τα πραγματικά γεγονότα, με όσα συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι με τις αυταπάτες για το εάν υπάρχει ελπίδα να ζήσουν καλύτερα οι νέες γενιές μέσα στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος.

«Σήμερα ο εργαζόμενος λαός έχει περισσότερη πείρα, περισσότερες αποδείξεις, να καταλάβει πού πηγαίνουν τα πράγματα, τι επιδιώκουν όλοι αυτοί, που ενώ του πίνουν το αίμα, υπόσχονται χίμαιρες. Τώρα, υπάρχουν περισσότερα και πιο τεκμηριωμένα κριτήρια για το τι φταίει, πού πάνε τα πράγματα, ποιο είναι το συμφέρον και η θέση του εργαζόμενου λαού. Τώρα όμως είναι η ώρα να ακούσουν τη φωνή του ΚΚΕ, τη φωνή του αγώνα και της αλήθειας. Να κλείσουν οι εργαζόμενοι τα αυτιά τους στις Σειρήνες, στους προπαγανδιστές του συστήματος. Υπάρχει διέξοδος και ελπίδα, αλλά αυτή βρίσκεται στον αντίθετο δρόμο από αυτόν που υπόσχονται οι εκμεταλλευτές των εργαζομένων, το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η διέξοδος βρίσκεται στη σύνδεση του καθημερινού αγώνα για τα λαϊκά δικαιώματα με την πάλη για την ανατροπή της εκμεταλλευτικής εξουσίας. Υπάρχει λύση, υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι ο δρόμος της πιο πλατιάς συμμαχίας, της Λαϊκής Συμμαχίας, που είναι συμμαχία πάλης για την ανατροπή της αστικής εξουσίας, την κατάκτηση της εργατικής Λαϊκής Εξουσίας. Αυτός ο δρόμος πάλης είναι αναγκαίος, γιατί λύση δεν υπάρχει στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος εξουσίας. Είναι ρεαλιστικός, γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες. Υπάρχουν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, ορυκτά, άνθρακας, Ενέργεια, υπάρχει ο αγροτικός τομέας, οι βιομηχανικές και επιστημονικές υποδομές, το ειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό. Ολα αυτά αποτελούν δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι για το καπιταλιστικό κέρδος. Με μια όμως απαραίτητη προϋπόθεση, ότι η λαϊκή πάλη πρέπει να βγάλει απ' τη μέση το κύριο εμπόδιο που είναι η καπιταλιστική εξουσία και ιδιοκτησία. Αυτός πρέπει να γίνει και ο στόχος της πάλης όλο και περισσότερων λαϊκών δυνάμεων του εργατικού κινήματος, της Λαϊκής Συμμαχίας», είπε μεταξύ άλλων ο Κ. Παρασκευάς.


Μιλώντας για την καπιταλιστική ανάπτυξη, ο Κ. Παρασκευάς έφερε δύο παραδείγματα από τον Πειραιά, που επιβεβαιώνουν τι πραγματικά σημαίνει:

«Πρώτο παράδειγμα είναι η πολυδιαφημιζόμενη τουριστική ανάπτυξη. Μέσα στις συνθήκες της κρίσης, η ανάπτυξη αυτού του τομέα της οικονομίας είναι θεαματική. Ομως ποιο είναι το όφελος του εργαζόμενου στην κρουαζιέρα, στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό, στα Μέσα Μεταφοράς, στα λιμάνια;

Οι μισθοί συνεχίζουν να μειώνονται, η απλήρωτη δουλειά δίνει και παίρνει, η εντατικοποίηση αυξάνεται. Ολοι σχεδόν οι χώροι δουλειάς είναι κέντρα εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας και ιδιαίτερα των νέων. Μόνο οι μονοπωλιακοί όμιλοι ωφελούνται από την ανάπτυξη.

Δεύτερο παράδειγμα. Μεγάλη διαφήμιση γίνεται για τη μεγάλη αύξηση της οικονομικής και εμπορευματικής δραστηριότητας στο λιμάνι του Πειραιά, για τις νέες επενδύσεις που έφερε η COSCO. Ποια είναι όμως η κατάσταση των εργαζομένων; Τι όφελος έχουν; Τα ίδια με τον τουρισμό. Χαμηλός μισθός, εντατικοποίηση, ατυχήματα. Ενώ ο δημόσιος ΟΛΠ συνεχίζει να υπηρετεί τα συμφέροντα της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Συμπέρασμα: Τόσο στην κρίση όσο και στην ανάπτυξη συνεχίζονται οι αντιλαϊκές πολιτικές, τα μέτρα και οι θυσίες. Τη μια για να βγούμε από την κρίση, την άλλη για να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη και να μην ξαναγυρίσουμε στην κρίση».

Καλώντας σε επαγρύπνηση και σε κινητοποίηση, επισήμανε την ανάγκη να μην «αφεθεί» ο λαός: «Καμία εμπιστοσύνη σε όσα λέει η κυβέρνηση. Εχουν προαποφασίσει παραπέρα ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, γενίκευση της μερικής απασχόλησης. Η υπόσχεση της κυβέρνησης για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων είναι απάτη (...). Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τα δικά τους κριτήρια, που είναι διαφορετικά από των εκμεταλλευτών τους».

Παράλληλα, σημειώνοντας πόσο επικίνδυνη είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, υπογράμμισε πως «από όποια σκοπιά και αν δει κανείς τις εξελίξεις, ένα είναι το συμπέρασμα: Ο καπιταλισμός μόνο φτώχεια, πολέμους και δυστυχία μπορεί να προσφέρει (...). Το ΚΚΕ δεν προέβλεψε τυχαία τις εξελίξεις, ούτε γιατί έχει μαντικές ικανότητες. Προέβλεψε σωστά γιατί την πολιτική του τη στηρίζει στην ταξική ανάλυση της κατάστασης, ότι η πορεία της οικονομίας καθορίζεται από τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που βρίσκεται στην εξουσία, από τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας. Απέρριψε τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης, σε κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από το πώς ονομάζονται (...). Οι δυνάμεις του Κόμματος μπήκαν από την πρώτη στιγμή μπροστά, για την οργάνωση της λαϊκής πάλης (...). Στους αγώνες που έγιναν τίποτα δεν πήγε χαμένο. Μπορεί τα μέτρα να πέρασαν. Αλλά δεν πέρασε το κύριο, η νομιμοποίησή τους στις λαϊκές συνειδήσεις. Τα μέτρα είναι καταδικασμένα, όπως και αυτοί που τα εφαρμόζουν. Αυτό είναι κατάκτηση, αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ανατροπή τους».

Απαντώντας στις σύγχρονες ανάγκες

Η περιήγηση στο χώρο άκρως ενδιαφέρουσα. «Προσφέρουμε κατάρτιση και τζάμπα εργασία και μετά μας στέλνουν ξανά στην ανεργία», έγραφε το Στέκι Νέων Εργαζόμενων και Ανέργων, όπου υπήρχε κάλεσμα προς τους νέους να οργανωθούν στα σωματεία και τα συνδικάτα, να συμπληρώσουν αιτήσεις εγγραφής στα συνδικάτα, εξηγώντας τι είναι συνδικάτο, σε ποιους απευθύνεται, γιατί είναι η μοναδική απάντηση «σε όσους σε θέλουν μακριά από τα σωματεία, ανοργάνωτο, μόνο απέναντι στον εργοδότη και στην κυβέρνηση».

Αμέσως μετά, υπήρχε το ταμπλό για το «σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα», το ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα θέτει τις βάσεις για τη διαμόρφωση ανθρώπων, με ολόπλευρη και υψηλού επιπέδου μόρφωση, με πολύπλευρη και δημιουργική προσωπικότητα, που θα διαπαιδαγωγούνται με τις αξίες της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η ΚΝΕ απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους νέους να οργανωθούν στη μεγαλύτερη και πιο δραστήρια Οργάνωση νέων.

Ιδιαίτερης έκτασης ήταν ο χώρος κατά των ναρκωτικών, όπου οι νέοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν ουσιαστικά για το ζήτημα των ναρκωτικών, για όσα κρύβονται πίσω από τα διάφορα τεχνάσματα της νομιμοποίησης της κάνναβης που προσπαθούν να αποσπάσουν τη στήριξη της νεολαίας στα σχέδιά τους και να διαφημίσουν τη θολούρα στο μυαλό.

Στο Στέκι για το 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ δίνονταν χρήσιμες πληροφορίες που σκιαγραφούσαν τους λόγους, για τους οποίους ο ΔΣΕ αποτελεί μάθημα, δείχνει τη δύναμη του λαού, που, όταν θέλει και το αποφασίζει, ξεπερνά φόβους και δισταγμούς, μπορεί να τα βάλει με υπέρτερες δυνάμεις, να διεκδικήσει τη ζωή που του στερούν.

Λίγο δίπλα, μέσα από τα ταμπλό, καρέ - καρέ ξεδιπλώνεται η Ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, με αφετηρία την εργατομάνα πόλη του Πειραιά, πως η σκληρή πάλη γίνεται όμορφη και οι απλοί άνθρωποι ήρωες και την καθοριστική στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σε κάθε δίλημμα υποταγής ή ξεσηκωμού να σηκώνει στις πλάτες του την οργάνωση του ξεσηκωμού.

Η προσφυγιά μέσα από τα μάτια των παιδιών

Μία αξιόλογη πρωτοβουλία μαθητών και εκπαιδευτικών Δημοτικού Σχολείου στη Σάμο

Στιγμιότυπο από την έκθεση των μαθητών
Στιγμιότυπο από την έκθεση των μαθητών
«Εμείς, τα παιδιά της Ε1 τάξης, κάναμε μερικά έργα με θέμα τους πρόσφυγες, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ' αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους. Τους κυνηγάνε ο πόλεμος και τα συμφέροντα κάποιων που βάζουν το χρήμα πάνω από τις ζωές των ανθρώπων. Τους κυνηγάει ο φόβος, η λύπη, η αμφιβολία. Σ' αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα...».

Με τα παραπάνω λόγια, με αμεσότητα που καθηλώνει, ευαισθησία, γνήσια έμπνευση και δημιουργία, οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρλοβάσου στη Σάμο δούλεψαν και παρουσίασαν την αξιόλογη, τόσο σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο όσο και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, έκθεση έργων τους για το Προσφυγικό. Τα παιδιά, για τα οποία, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι εικόνες των προσφύγων, των ξεσπιτωμένων παιδιών, των στοιβαγμένων στις παραλίες σωσιβίων δεν προέρχονται από την τηλεόραση, αλλά αποτέλεσαν κομμάτι της καθημερινότητάς τους, έστειλαν μήνυμα γνήσιας αλληλεγγύης και ελπίδας.

Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Το εικαστικό κομμάτι περιελάμβανε έργα με κάρβουνο και λαδοπαστέλ, δουλεμένα με βάση τον εξπρεσιονισμό. Τα έργα από πέτρα είναι επηρεασμένα από τον Σύρο καλλιτέχνη Νιζάρ Αλί Μπαντέρ, ο οποίος μέσα από τα έργα του αφηγείται τη ζωή στην πατρίδα του, μιλώντας για τον πόλεμο, το θάνατο, τη θλίψη, αλλά και την ανάγκη για ελπίδα. Οι πέτρες «φωνάζουν δυνατά και απαιτούν να σταματήσει η γενοκτονία, κραυγάζουν, ζητώντας το δικαίωμα της εκπαίδευσης για τα παιδιά της Συρίας».

Το ταξίδι των προσφύγων μέσα από τα μάτια των παιδιών
Το ταξίδι των προσφύγων μέσα από τα μάτια των παιδιών
Οι πέτρες του Σύρου καλλιτέχνη προέρχονται από τις ακτές της Συρίας. Οι πέτρες για τα έργα της έκθεσης μαζεύτηκαν από τους ίδιους τους μαθητές από τις παραλίες της Σάμου, έναν από τους πολλούς σταθμούς των προσφύγων στο μεγάλο τους ταξίδι!

Το άλλο, εξίσου αξιόλογο κομμάτι της έκθεσης, αποτελούσαν ποιήματα που έγραψαν οι μαθητές. «Θα' μαι παντού τριγύρω... στο σκοτάδι... Θα' μαι παντού... Οπου μπορείς να κοιτάξεις, όπου υπάρχει αγώνας για να φάνε οι πεινασμένοι... Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί γιατί μας χρειάζονται». Είναι ένα από τα ποιήματα που έγραψαν τα παιδιά, με κοινό χαρακτηριστικό στα λόγια τους την ελπίδα, τη διάθεση να «είναι εκεί».

Μήνυμα που πέρασε τους τοίχους του σχολείου

Οι μαθητές έστησαν τα έργα τους στην αυλή του σχολείου, ετοίμασαν μια χορογραφία του τραγουδιού «Μικρόκοσμος» (σε στίχους του ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και μουσική του Θάνου Μικρούτσικου) για το άνοιγμα της Εκθεσης, έγραψαν και μοίρασαν το δικό τους κείμενο προς τους επισκέπτες, αφιερώνοντας τα έργα τους στους πρόσφυγες και στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης. «Μήνυμα που άγγιξε τον κόσμο, όπως φάνηκε από τις θετικές αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας», όπως σημειώνουν μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η δασκάλα της τάξης Μαρία Πετίκη και ο εκπαιδευτικός Εικαστικών Βαγγέλης Μαυρομμάτης, που βρέθηκαν δίπλα στα παιδιά σε αυτή την προσπάθεια.


Οπως περιγράφουν στο «Ρ», με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης και Μέρα κατά του Ρατσισμού, ετοιμάστηκε ένα σχέδιο μαθήματος, όπου αρχικά οι μαθητές συζήτησαν για τους πρόσφυγες, αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις. Ακολούθησε η επεξεργασία του ποιήματος του Μπρεχτ «Μετανάστες» και του τραγουδιού του Bruce Springsteen «Το φάντασμα του Tom Joad». Στη συνέχεια, οι μαθητές έγραψαν τα δικά τους ποιήματα. «Διαβάζοντάς τα, αποφασίσαμε να κάνουμε την Εκθεση, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να εκφραστούν και μέσα από την εικόνα, δημιουργώντας παράλληλα εικαστικά έργα». «Δύο ήταν οι στιγμές που πραγματικά σηματοδότησαν την όλη διαδικασία. Η μία ήταν όταν οι μαθητές επισκέφτηκαν μια παραλία της Σάμου για να μαζέψουν τις πέτρες για τα έργα τους, έχοντας στο μυαλό τους ότι από εκεί έχουν περάσει προσφυγόπουλα με τους γονείς τους, και η άλλη είχε να κάνει με τη στάση των ίδιων των παιδιών απέναντι στο θέμα».

«Πραγματικά, μας εντυπωσίασαν με την ευαισθησία, την καθαρότητα και την απόδειξη, για άλλη μία φορά, πως αρκετά συχνά, πρέπει εμείς, σαν ενήλικες, να γινόμαστε έντιμοι ακροατές και να παραδειγματιζόμαστε από την αγνή ουσία της παιδικής ματιάς, εκεί δηλαδή όπου ο άνθρωπος παραμένει άνθρωπος.

Η κάθε τους απορία δεν πηγάζει μόνο από το γεγονός ότι τώρα ανακαλύπτουν τον κόσμο, αλλά ουσιαστικά από το ότι ο κόσμος, στον οποίο καλούνται να ζήσουν, τους φαίνεται ακατανόητος.

Εργο εμπνευσμένο από την τεχνική του Σύρου καλλιτέχνη Νιζάρ Αλί Μπαντέρ
Εργο εμπνευσμένο από την τεχνική του Σύρου καλλιτέχνη Νιζάρ Αλί Μπαντέρ
Και αυτός ήταν ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο έπρεπε εμείς οι ενήλικες να δούμε την έκθεση», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ