Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Να διαμορφώνεται μια μαχητική, αγωνιστική πρωτοπορία νέων εργατών και εργατριών

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο Εργατικό Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Εργατικού Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, που έγινε στις πρώην φυλακές του Γεντί Κουλέ, με σύνθημα «Φωτίζουμε το δρόμο για νέους λαϊκούς ξεσηκωμούς. Ο σοσιαλισμός η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», μίλησε το Σάββατο ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις για την παρέμβαση της ΚΝΕ στους νέους και τις νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που ανεβαίνουν, ο Ν. Αμπατιέλος τόνισε:

«Δουλειά μας, εμάς των κομμουνιστών, είναι να αποκαλύπτουμε τον ένοχο, την αιτία γι' αυτή την κατάσταση, να δείχνουμε το δρόμο για την ανατροπή της. Αυτό είναι που μας ξεχωρίζει, αυτό είναι που αποτυπώνεται και στο σύνθημα του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή": "Αγώνας - Γνώση - Τόλμη - Αντοχή! "Να προχωράς κι εσύ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία".

Χρειάζεται γνώση, κατανόηση της πραγματικότητας, γνώση της ιστορικής πείρας, για αγώνα που θα έχει συνέχεια, σταθερότητα και προσανατολισμό στον τελικό σκοπό, την ανατροπή του σάπιου συστήματος, με τόλμη, χωρίς φόβο μπροστά στις δυσκολίες, την επίθεση του αντιπάλου, με αντοχή που χρειάζεται σε έναν αγώνα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που τα αποτελέσματα της πάλης δεν γίνονται άμεσα ορατά, αλλά και αντοχή απέναντι σε κάθε προσπάθεια του συστήματος να χτυπήσει το κίνημα.

Τόλμη να αναμετριέσαι με την αιτία του προβλήματος, τον πραγματικό αντίπαλο των δικαιωμάτων της νεολαίας, που είναι αυτό το ίδιο το σύστημα που ζούμε, ο καπιταλισμός. Που δεν μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει στις επόμενες γενιές ούτε μια ζωή με στοιχειώδη δικαιώματα, πολύ περισσότερο μια ζωή με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις σύγχρονες ανάγκες που δημιουργούνται.


Και απαιτεί και τόλμη και γνώση και αντοχή. Γιατί σε πολλούς μοιάζει ανίκητος, ενδεχόμενα και στην πλειοψηφία των νέων που απευθυνόμαστε, γιατί έτσι μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε "από το γάλα της μάνας μας" που λέει και ο λαός μας, και γιατί ταυτόχρονα δημιουργούν νέες και σύνθετες δυσκολίες η υποχώρηση του εργατικού κινήματος αλλά και τα προσωρινά πισωγυρίσματα της ιστορίας μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών πριν 25 χρόνια.

Απαιτεί και αντοχή, όχι μόνο όταν σε χτυπάνε, όπως βεβαίως δεν θα μπορούσαμε να λησμονήσουμε την αντοχή απέναντι στις διώξεις, την κρατική βία, την ποινικοποίηση, ειδικά στον τόπο που στεκόμαστε και κάνουμε το σημερινό Φεστιβάλ... Αλλά και αντοχή κόντρα στη μοιρολατρία, στη λογική που μπορεί να επικρατεί ότι δεν αλλάζει τίποτα, στην υποχώρηση και στις δυσκολίες του αγώνα, ακόμα και στη ρουτίνα και στη συνήθεια στη δουλειά μας - για τους στόχους που βάζουμε. Να μην σε τρώει το "μεροδούλι - μεροφάι", αλλά να είσαι δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα στην αντιμετώπιση των δυσκολιών, να διακατέχεσαι από "επαναστατικό δαιμόνιο", πάντα να βρίσκεις την άκρη μέσα στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Ετσι, σε αυτές τις συνθήκες, είναι κρίσιμο να κρατάς ζωντανή τη φλόγα της επαναστατικής πάλης και να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό, ώστε να πείσεις με πιο αποδεικτικό και τεκμηριωμένο τρόπο για την ανάγκη να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική πάλη από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, από τους νέους και τις νέες των λαϊκών οικογενειών. (...)

Το ζητούμενο για τους εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι να οργανώσουν γρήγορα και αποφασιστικά την αντεπίθεσή τους. (...) Με αφετηρία την απαίτηση για άμεση ανάκτηση των μεγάλων απωλειών του λαού την περίοδο της κρίσης, πρέπει και μπορούν να οργανωθούν μαζικοί, μαχητικοί αγώνες σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Αγώνες με ριζοσπαστικούς στόχους πάλης, που θα φωτίζουν την ανάγκη αποφασιστικής σύγκρουσης με την πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων.

Μόνο η οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης μπορεί να ανακόψει και να ανατρέψει τις νέες δέσμες αντιλαϊκών μέτρων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους το επόμενο διάστημα.

Η ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική δουλειά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ώστε να χρεοκοπούν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, πρέπει να δυναμώσει, για να φωτίζεται με εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο τρόπο η ανάγκη για αντικαπιταλιστική πάλη και η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική.

Ωστε να ανοίξει η συζήτηση για την πραγματική διέξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού. Να συναντηθεί με τις θέσεις και την πολιτική του ΚΚΕ στον αγώνα για να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Ετσι μόνο μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για να δοθεί απάντηση, διέξοδος στη σημερινή κατάσταση που βιώνει ο λαός μας και η νεολαία του.

Γερή ΚΝΕ μέσα στους νέους εργάτες και ανέργους

Αυτή η ευθύνη έχει και ξεχωριστά καθήκοντα για κάθε μέλος και φίλο της ΚΝΕ:

Να ενημερώνει, να συζητά, να δουλεύει υπομονετικά αλλά και με επιμονή, ειδικά στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα καράβια, στη βιομηχανία, στους χώρους μόρφωσης - κατάρτισης και μαθητείας, στη γειτονιά του. Να κατακτά τον πρωτοπόρο ρόλο στην πράξη μέσα στο κίνημα, σε αντιπαράθεση με την εργοδοσία, την κρατική και εκάστοτε κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά και στη διαπάλη που ανοίγει και διεξάγεται και μέσα στο εργατικό κίνημα, στη διαπάλη με το ρεφορμισμό και τον οπορτουνισμό. Να έρχεται σε επαφή με νέες μάζες, ενδεχόμενα ανώριμες ιδεολογικά και πολιτικά, να συζητά, να δρα σχεδιασμένα και με κλιμάκωση, να ηγείται σε αυτές. Να πρωτοστατεί για την οργάνωση αλλά και τον προσανατολισμό της πάλης, να ενισχύονται, να βαθαίνει η πολιτικοποίηση και τα αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά της πάλης.

Σε κάθε βήμα μας πρέπει να ψάχνουμε με ποιο τρόπο και μέθοδο θα αναπτύσσουμε γνωριμία και θα σταθεροποιούμε τις σχέσεις μας με τους νέους και τις νέες που εντάσσονται στην παραγωγή με ξεχαρβάλωμα εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.

Απαιτείται να δυναμώσουμε την προσπάθεια ώστε να διαμορφώνεται και να διευρύνεται στους κλάδους μια μαχητική, αγωνιστική πρωτοπορία νέων εργατών και εργατριών. Με την αποφασιστική συμβολή των μελών της ΚΝΕ και με βάση τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους σε κάθε κλάδο, θέλουμε να πυκνώσει η πολύμορφη, διαπαιδαγωγητική δραστηριότητα των σωματείων, των επιτροπών νέων των συνδικάτων, η ανάπτυξη της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης μέσα και έξω από το χώρο δουλειάς. Πιο επεξεργασμένα, η διαμόρφωση αιτημάτων, διεκδικήσεων ανάλογα και με τις συνθήκες δουλειάς.

Αντίστοιχα με τους ανέργους, στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, στους νέους μετανάστες.

Γι' αυτό έχουμε στόχο για δυνατή ΚΝΕ, δραστήρια στα συνδικάτα, στα σωματεία, στις σχολές όπου ετοιμάζεται η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, όχι μόνο ως εκπαίδευση, αλλά και για να έχει το κεφάλι σκυφτό, να είναι υποταγμένη.

Η λύση που προτείνει το ΚΚΕ έχει το λαό ενεργό, δραστήριο και όχι στη γωνία, έχει το λαό οργανωμένο και όχι μόνο του, το λαό ενημερωμένο, χειραφετημένο, άφοβο, όχι βυθισμένο στην άγνοια και τη μοιρολατρία. Εργάτες και λαός που αποφασίζουν και δρουν, δεν ακολουθούν, δεν αναθέτουν σε υποτιθέμενους σωτήρες. Ο οργανωμένος λαός είναι πανίσχυρος, είναι τεράστια δύναμη. Ο οργανωμένος λαός που αγωνίζεται, περνά μέχρι τη νίκη του και από δύσβατα μέρη. Δεν αφήνει, όμως, κανέναν πίσω μόνο του. Δεν εγκαταλείπει κανέναν. Ο οργανωμένος λαός κάνει πράξη το σύνθημα ένας για όλους και όλοι για έναν.

Αυτή την τεράστια δύναμη έχει έρθει η ώρα να τη δοκιμάσουμε (...) Χωρίς ώρα για χάσιμο, χωρίς μέρα καθυστέρηση, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, το δυνάμωμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ παντού και με όλους τους τρόπους.

Να γίνουμε περισσότεροι και ικανότεροι... Μπορούμε να πείσουμε κάθε νέο που η πρόταση του ΚΚΕ του ταιριάζει, και του ταιριάζει γιατί τα όνειρα και οι ελπίδες του δεν χωράνε στο σάπιο κόσμο του καπιταλιστικού συστήματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να πείσουμε ακόμα περισσότερους νέους να στηρίξουν το ΚΚΕ! (4/4/2019)
«Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική...» (2/12/2016)
Να 'ναι πάντα η ψυχή σου ψυχή μαχητή (27/9/2016)
Η «καρδιά» του Φεστιβάλ χτυπάει από σήμερα στο Ιλιον! (22/9/2016)
Τώρα χρειάζεται αποφασιστική δράση του λαού και της νεολαίας (8/11/2015)
Νέος Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ ο Ν. Αμπατιέλος (28/10/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org