Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
25ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Νεολαιίστικο αντάμωμα αφιερωμένο στον ηρωικό ΔΣΕ

Από την Παρασκευή 1 Ιούλη στο Βίτσι, με κατασκήνωση στο Πισοδέρι

Η διαδρομή προς Βίγλα
Η διαδρομή προς Βίγλα
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για το 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που θα γίνει στις 1 - 3 Ιούλη στο Βίτσι και στη Φλώρινα, αφιερωμένο στον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η κατασκήνωση του Διημέρου θα πραγματοποιηθεί στο Πισοδέρι στη θέση Βίγλα (χιονοδρομικό κέντρο) σε υψόμετρο 1.550 μέτρων, 20 χλμ. δυτικά της Φλώρινας. Εκεί θ' ανταμώσουν χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, για να ανιχνεύσουν λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας, από την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Και το πλούσιο πρόγραμμα του Διημέρου είναι διαμορφωμένο ακριβώς για να αναδείξει τέτοιες πλευρές της Ιστορίας. Το Διήμερο θα κορυφωθεί με μεγάλη συγκέντρωση στη Φλώρινα, όπου θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αναλυτικά, ολόκληρο το πρόγραμμά έχει ως εξής:

Παρασκευή, 1 Ιούλη

20.00: Εκδήλωση με θέμα «Οι λαογέννητοι θεσμοί εξουσίας στις ελεύθερες περιοχές του ΔΣΕ στο Βίτσι».

21.30: Συγκρότημα με παραδοσιακά χάλκινα από την περιοχή.

22.00: Λαϊκό γλέντι από τους «Πέντε εν δράσει».

Σάββατο, 2 Ιούλη

09.00: Πεζοπορία - ανάβαση σε ορειβατική διαδρομή που ξεκινά από το χώρο της κατασκήνωσης και καταλήγει στην κορυφή Βίγλα. Η διαδρομή κρατά περίπου μια ώρα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά οχυρωματικές θέσεις και αμπριά του ΔΣΕ, καθώς και να παρατηρήσουν από ψηλά τους ορεινούς όγκους του Βίτσι, περιοχές όπου έγιναν σημαντικές μάχες ή έπαιξαν στρατηγικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα.

10.00: Επίσκεψη - περίπατος στο νοσοκομείο - σπηλιά του ΔΣΕ στο χωριό Βροντερό και στο μνημείο του Πέτρου Κόκκαλη. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής.


10.00: Επίσκεψη - περίπατος στη σπηλιά του Ζαχαριάδη και στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στο χωριό Πύλη. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

17.30: Αθλητικές δραστηριότητες. Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για μαθητές.

20.00: Χαιρετισμός - καλωσόρισμα από την Τίνα Κουζιάκη, Γραμματέα της ΟΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

20.30: Παρουσίαση ανέκδοτων τραγουδιών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

21.30: Συναυλία με Sober.

23.00: Λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα και την ορχήστρα του.

Κυριακή, 3 Ιούλη

10.00: Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Φλώρινας, με προορισμό το μνημείο για τη μάχη της Φλώρινας.

11.00: Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του μνημείου, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

Στο χώρο του Διημέρου θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και ιστορικά στοιχεία για τις μεγάλες μάχες και συνολικά για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή, στην οποία θα γίνονται ξεναγήσεις. Στις εκδηλώσεις του 25ου Διημέρου θα συμμετέχουν μετά από πρόσκληση της ΚΝΕ και αντιπρόσωποι από την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (SKOJ) και το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας (FGC).

Το πρόγραμμα των μικρών κατασκηνωτών

Στο χώρο της κατασκήνωσης, αυτές τις δύο μέρες θα ξεδιπλωθεί παράλληλα ένα πρόγραμμα πλούσιων, πολύμορφων και φροντισμένων δραστηριοτήτων για τις μικρότερες ηλικίες νεολαίας (τελευταίες τάξεις δημοτικού, μικρότερες τάξεις γυμνασίου), τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ, που θα καλλιεργεί αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ομαδικότητα, η συντροφικότητα, η γνώση, η διεκδίκηση και ο αγώνας, αλλά και για να περάσουν τα παιδιά δυο μέρες γεμάτες διασκέδαση και φυσικά με πολλά παιχνίδια.

Από τις ετοιμασίες στο χώρο της κατασκήνωσης
Από τις ετοιμασίες στο χώρο της κατασκήνωσης
Από το πρόγραμμα μπορούμε να ξεχωρίσουμε πεζοπορία στο βουνό, το κυνήγι χαμένου θησαυρού - βαδίζοντας στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ. Θα παρουσιαστεί επίσης η παράσταση «Η Λιχουδοχώρα αλλάζει», από «Τα κόκκινα αλεξίπτωτα», τη θεατρική ομάδα της Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.


Πανοραμική άποψη του χώρου που θα φιλοξενήσει τους χιλιάδες κατασκηνωτές
Πανοραμική άποψη του χώρου που θα φιλοξενήσει τους χιλιάδες κατασκηνωτές

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org