Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ζωή... «ποδήλατο»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Και να θες (που δε θέλεις,) να «αγιάσεις» και να μη βλέπεις πίσω από το καθετί το σύστημα, ο ίδιος ο καπιταλισμός δε σ' αφήνει.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πρόσφατη, σχετικά, «πρεμούρα» για τη διάδοση της ποδηλασίας. «Τι πιο αθώο από αυτό;» θα αναρωτηθεί κανείς. Οντως, τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το να διαδοθεί ένα μέσο που γυμνάζει, δε ρυπαίνει, είναι σχετικά φθηνό σε σχέση με άλλα ατομικά μέσα μεταφοράς; Τίποτα!

Ελα όμως που έρχεται η παρακάτω είδηση από την Ολλανδία, χώρα που πρωτοπορεί στη χρήση του ποδηλάτου και αποτελεί σχετικό παράδειγμα για πολλούς, καλών προθέσεων: «Το να πηγαίνει κανείς στη δουλειά του με ποδήλατο δεν είναι μόνο καλό για την υγεία του αλλά μπορεί επίσης να αποδειχτεί ενδιαφέρον και για τις επιχειρήσεις, που ενδέχεται να βλέπουν μια αυξημένη αποδοτικότητα των υπαλλήλων τους, ανέφερε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Μεταφορών»!

«Οι εργαζόμενοι που πηγαίνουν τακτικά στη δουλειά τους με ποδήλατο», συνεχίζει η είδηση, «είναι κατά μέσο όρο ασθενείς λιγότερες ημέρες το χρόνο απ' ό,τι οι άλλοι συνάδελφοί τους και αν αυξηθεί το σημερινό 1/3 των Ολλανδών που πάνε στη δουλειά τους τακτικά με το ποδήλατό τους, τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα οι επιχειρήσεις μπορεί να εξοικονομήσουν περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τις ημέρες απουσίας λόγω ασθενείας των υπαλλήλων τους»! Μαθαίνουμε επίσης ότι «η ολλανδική κυβέρνηση έχει δαπανήσει σοβαρά ποσά για να διαφημίσει τη σημαντική για όλους χρήση του ποδηλάτου, έχει κατασκευάσει ειδικούς χώρους στάθμευσής τους στους χώρους εργασίας, πολλά γκαράζ ειδικά για ποδήλατα και έχει βελτιώσει σημαντικά τους ειδικούς παράδρομους όπου κυκλοφορούν τα ποδήλατα στους δρόμους των πόλεων».

Τελικά, η ζωή στον καπιταλισμό δεν είναι «πατίνι». Είναι «ποδήλατο»...

Ο πλασιέ του «ηλεκτρονικού βιβλίου»...

Ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολύ αστεία, αν δεν ήταν στην πραγματικότητα εξωφρενικά. Ο Γ. Παπανδρέου, στη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, πρότεινε να καταργήσουμε τα βιβλία στα σχολεία και τα πανεπιστήμια και να τα αντικαταστήσουμε με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πρόσβαση στο διαδίκτυο:

«Πόσο νομίζετε ότι κοστίζουν όλα τα βιβλία που διανέμουμε δωρεάν σε μαθητές και φοιτητές; Τι θα λέγατε, αν μπορούσαμε να χωρέσουμε, όλα αυτά τα βιβλία, σε ένα, που να χωράει μάλιστα στην τσέπη του μαθητή και χίλια ακόμα;

(...) Αυτό το βιβλίο το κρατώ στο χέρι μου. Είναι βιβλίο ηλεκτρονικό. Σε ένα σχολείο, ο μαθητής δε θα έχει μόνο τα βιβλία του. Μέσα από το διαδίκτυο θα έχει πρόσβαση σε έναν πλούτο γνώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα είναι η δική του παγκόσμια βιβλιοθήκη. Εάν διαβάζει για γενικές εξετάσεις, θα μπορεί να βρει τον καλύτερο φροντιστή καθηγητή ή και συμμαθητή να τον βοηθήσει "online", διαδικτυακά.

(...) Οταν το σχολείο και ο μαθητής θα έχει (...) πρόσβαση στην πνευματική περιουσία ολόκληρης της ανθρωπότητας (...) θα του ζητάμε κριτική δυνατότητα, να ξέρει να επιλέγει απ' όλες τις πηγές την καλύτερη δυνατή λύση για το πρόβλημά του».

Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όλα τα παραπάνω ήταν και ένα σόου, αφού λέγοντάς τα, κρατούσε στο χέρι του έναν τέτοιο μικρό υπολογιστή, σα να ήταν πλασιέ της εταιρείας που τον παράγει.

... και το μαύρο σκοτάδι του διαδικτύου

Πολλά μπορεί να προσάψει κανείς στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα βιβλία (ακόμα και να θυμηθεί εκείνη την εκπληκτική ταινία του Τριφό «Φαρενάιτ 451»), αλλά θα αρκεστούμε στις εξής απλές παρατηρήσεις:

Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει όγκο σελίδων ηλεκτρονικά χωρίς να πάθουν τα ματάκια του. Ασε που αν μελετά για μάθημα θα θέλει να σημειώνει, να υπογραμμίζει, να... αξιοποιεί το βιβλίο. Αρα, θα το εκτυπώνει. Αρα, ό,τι δίνεται δωρεάν, ο Γ. Παπανδρέου προτείνει να δίνεται ηλεκτρονικά και ο μαθητής ή φοιτητής να αναλαμβάνει το κόστος εκτύπωσης ή προμήθειάς του σε κανονική έντυπη μορφή.

Οσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο γνωρίζουν ότι είναι φορτωμένο με άπειρες μπούρδες κι όχι με την «πνευματική περιουσία ολόκληρης της ανθρωπότητας». Οταν για τους ενήλικες ακόμα και για ειδικούς επιστήμονες είναι συχνά δύσκολο σήμερα να ξεχωρίσουν μια χρήσιμη πληροφορία, να ξεχωρίσουν την ήρα απ' το στάρι μέσα στο χαμό του διαδικτύου, πώς θα ζητάμε από τους μαθητές να κάνουν το ίδιο χωρίς να έχουν ακόμα αντίληψη του κόσμου...;

Και το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μας έλυσε την απορία πώς θα χτυπήσει την παραπαιδεία: Θα ψάχνουν οι μαθητές τους φροντιστές τους «online» (και μάλλον θα τους πληρώνουν με τις πιστωτικές κάρτες των γονιών τους...!).

Σκόπιμα κάλπικος διαχωρισμός

Η κυβέρνηση εμπαίζει τη μικρομεσαία αγροτιά με τους τεχνητούς διαχωρισμούς που θέτει για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες που εξαναγκάζονται να έχουν και μια συμπληρωματική απασχόληση, προκειμένου να επιβιώσουν, αλλά και οι συνταξιούχοι αγρότες δε θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα ούτε κι από τα ελάχιστα ψίχουλα που διαλαλεί η κυβέρνηση με το ψευτοπακέτο των 500 εκατ. ευρώ. Δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα γενικώς από τα όσα αποφασίζονται και εφαρμόζονται από την ΕΕ και τους κυβερνώντες. Αυτός ο διαχωρισμός δεν είναι τίποτα άλλο από το «φερετζέ» για το ξεκλήρισμα όλων των μικρομεσαίων αγροτών και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στους λίγους καπιταλιστές αγρότες.

Η μικρομεσαία αγροτιά συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα της κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος, κόντρα στην αποπροσανατολιστική πολιτική που καλλιεργούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και Ευρωπαϊκή Ενωση και σιγοντάρουν και επικροτούν ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. Τα προβλήματα και τ' αδιέξοδα που προκάλεσε η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική έχουν γίνει θηλιά συρρίκνωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς και συνολικά της ελληνικής υπαίθρου. Αλλά η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και η κυριαρχία των συμφερόντων των πολυεθνικών σημαίνει: Ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές τροφίμων, ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας και της υγιεινής των τροφίμων για τα λαϊκά στρώματα, ακόμα πιο ακριβά τρόφιμα.

Και όμως, η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτύξει την αγροτική οικονομία, να λύσει το διατροφικό πρόβλημα για όλο το λαό, ακόμη και να κάνει εξαγωγές, όπως πριν την ένταξη στην ΕΟΚ. Αλλά η πολιτική ανάπτυξης του καπιταλισμού φέρνει το ξεκλήρισμα και τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής. Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης υπέρ των μονοπωλίων. Σ' αυτόν εντάσσεται και ο κάλπικος διαχωρισμός με τους κατά κύριο ή όχι επάγγελμα αγρότες. Ο άλλος δρόμος, αυτός που συμφέρει τη μικρομεσαία αγροτιά και όλο το λαό, είναι ο αντιμονοπωλιακός. Στη ρότα αυτού του δρόμου θα βρει το δίκιο της η μικρομεσαία αγροτιά, θα αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή σε όφελος του λαού. Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς αφορά την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους. Ο αγώνας για βιώσιμη παραγωγή στην αγροτιά, για φτηνά και υγιεινά τρόφιμα στα λαϊκά στρώματα είναι υπόθεση όλων.

Γίνεται φανερό πως η λύση στο πρόβλημα παραγωγής και επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν μπορεί να δοθεί στο πλαίσιο της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ούτε με τις προτάσεις του ΣΥΝ για καλύτερη ΚΑΠ ή του ΛΑ.Ο.Σ. Ο σημερινός αγώνας για εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να δίνει αξιοπρεπές αγροτικό εισόδημα, εντάσσεται στην πάλη για ανατροπή της σημερινής αντιαγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ. Προϋπόθεση είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και υπέρ του ΚΚΕ, για ν' ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας, ώστε μαζί με τον κοινωνικό παραγωγικό τομέα να υπάρξει και ο παραγωγικός συνεταιρισμός, που θα είναι υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Μόνο στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη σε όφελος του λαού.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Δικομματική υποκρισία στους αγρότες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, τότε εντάξει! Δεν είχαμε καταλάβει πως η κυβέρνηση σκέπτεται μακρόπνοα για την αγροτική οικονομία.

(Σε αντίθεση με τους αγρότες που κοιτάνε πώς θα «αρπάξουν» κανένα φράγκο από τους ...ταλαίπωρους φορολογούμενους Ελληνες, ενώ τους κλείνουν και τους δρόμους).

Πάλι καλά που μας τα εξήγησε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και πήραμε χαμπάρι τι πραγματικά γίνεται.

Μα το είπε ξεκάθαρα ο άνθρωπος: Η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα της ώστε η αγροτική οικονομία να έχει τις βάσεις για να αναπτυχθεί στο μέλλον. Και καλεί τους πάντες σε διάλογο.

Δυο ερωτησούλες έχουμε μόνο: Σε ποιο μέλλον ακριβώς αναφέρεται η κυβέρνηση, όταν έχει συναποφασίσει στην ΕΕ τη δραματική μείωση των αγροτών τα επόμενα χρόνια;

Επίσης, τι ακριβώς μπορούν να προσδοκούν από το ...μέλλον οι αγρότες που ΤΩΡΑ καταστρέφονται, τα χωριά που ΣΗΜΕΡΑ ερημώνουν και τα προϊόντα που ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές;

Οσο κι αν λέει ο πρωθυπουργός ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν οι δρόμοι», το προφανές είναι πως τα πράγματα πρέπει να πάρουν ...άλλο δρόμο.

ΚΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στον ...επικοινωνιακό κόσμο του και τα στελέχη του να λένε - όπου σταθούν κι όπου βρεθούν - ότι η κυβέρνηση «δεν έχει σχέδιο»!

Λες κι αυτό είναι το πρόβλημά μας. Αν ασκεί αντιλαϊκή πολιτική ...σχεδιασμένα ή το κάνει αυθόρμητα και «όπως της κάτσει».

Οπως και να 'χει, εμείς τελικά πληρώνουμε τη νύφη. Κι αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μας κάνει να πληρώνουμε «με σχέδιο», προφανώς ουδόλως μας ενδιαφέρει.

Χώρια που όποιος από τους δύο και να ήταν στην κυβέρνηση, το ίδιο ακριβώς «σχέδιο» θα ακολουθούσε. Μια και όπως ομολογούν οι ίδιοι, τα περιθώρια «ελιγμών» λόγω ΕΕ είναι περιορισμένα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Πεθαίνοντας στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού

Σημεία των χαλεπών καιρών που περνούν και οι Ιάπωνες εργαζόμενοι, είναι το χτεσινό νέο (δεύτερο σε δύο βδομάδες) κρούσμα αυτοκτονίας μίας 51χρονης άνεργης. Το πτώμα της βρέθηκε χτες κρεμασμένο στο δέντρο πάρκου που βρισκόταν κοντά στο διαμέρισμά της. Εκεί είχε αφήσει το ακόλουθο λιτό πλην σαφές σημείωμα απελπισίας: «Εχω οικονομικά προβλήματα. Λυπάμαι, δεν μπορώ να πληρώσω το νοίκι μου».

Στην άλλη άκρη του καπιταλιστικού κόσμου, τις ΗΠΑ, ένας 93χρονος γέροντας βρέθηκε παγωμένος στο σπίτι του. «Ο Μάρβιν Σουρ είχε έναν αργό, οδυνηρό θάνατο εξαιτίας του ψύχους», δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στην κομητεία του Οκλαντ στις ΗΠΑ. Δεν είχε ούτε ίχνος αμφιβολίας για την αιτία θανάτου του 93χρονου γέροντα που βρέθηκε ξυλιασμένος μέσα στο σπίτι του στις 17 Γενάρη. Δηλαδή, μόλις λίγες μέρες αφότου οι αρχές της πόλης, του έκοψαν το ηλεκτρικό γιατί είχε αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς... Οταν οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού του υπερήλικα γέροντα, το θερμόμετρο έδειχνε λίγο κάτω απ'το μηδέν.

Ο Σουρ δεν είχε παιδιά, σύζυγο, αλλά είχε χρέη περίπου 1.100 δολαρίων στην εταιρεία ηλεκτρισμού. Χρέος που του κόστισε τελικά τη ζωή... όπως έγραψε η τοπική εφημερίδα Bay City Times που ανακάλυψε το θέμα. Δύο ιστορίες, μια η αιτία. Το απάνθρωπο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Μόνο για την τσέπη τους

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκατοντάδες χιλιάδες αγροτικές οικογένειες αγωνιούν αυτό το χειμώνα για το «σήμερα» και το «αύριο», με τους ανθρώπους τους να βρίσκονται στις εθνικές οδούς επειδή αρνούνται να δεχτούν ότι δε θα έχουν μέλλον.

Χιλιάδες εργατικές οικογένειες στερούνται το μεροκάματο ή το βλέπουν να μπαίνει στο ζύγι, με αντίβαρο το πορτοφόλι του μεγάλου αφεντικού και λένε «όχι», αγωνίζονται.

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι μαθητές και φοιτητές πατάνε γερά στους δρόμους του αγώνα, κόντρα στους «νεκροθάφτες» των ονείρων τους.

Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, παντελώς αδιάφορη απέναντι σ' αυτές τις αλήθειες, έβγαλε μια ανακοίνωση σχετική με «αρνητικές συνέπειες των κινητοποιήσεων». Ζητά από τους εκπροσώπους των κλάδων, όταν αποφασίζουν τον τρόπο των διεκδικήσεών τους, να συνυπολογίζουν το κόστος στα ξενοδοχεία και στο κοινωνικό σύνολο. Δηλώνει ότι «κατανοεί» τις διεκδικήσεις των άλλων.

Δε νοιάζονται για τίποτα άλλο πέρα από την τσέπη τους. Με ποιο δικαίωμα ζητούν να νοιαστούν οι υπόλοιποι γι' αυτούς; Είναι καλά τα 250- 270 εκατ. ευρώ που στοιχίζουν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξής τους, σε πρώτη φάση; 'Η μήπως δεν είναι οι μόνοι που προσφέρουν στην οικονομία, οι αγρότες και οι εργαζόμενοι; Γιατί οι ίδιοι οι ξενοδόχοι είναι κηφήνες, όπως και όλο το σινάφι των κεφαλαιοκρατών.

Δικός τους ο εργασιακός μεσαίωνας

Είναι γνωστό και προκύπτει εύκολα μέσα από πολλές περιπτώσεις, ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις στηρίζουν την εργοδοσία, το κεφάλαιο, τις μεγάλες επιχειρήσεις με κάθε μέσο και συγκαλύπτουν τα εργατικά «εγκλήματα».

Είναι γνωστό και στην περίπτωση των καθαριστριών των εταιρειών καθαρισμού που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα, σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία κλπ. «Κάτω από τη μύτη» κυριολεκτικά των αρμόδιων υπουργείων και των διορισμένων διοικήσεών τους, «μεσουρανεί» ο εργασιακός Μεσαίωνας που βιώνουν χιλιάδες καθαρίστριες. Αυτό δείχνει και το έγγραφο που βγήκε στη δημοσιότητα («ΤΑ ΝΕΑ»), ότι εδώ και ένα χρόνο το υπουργείο Υγείας είχε ενημερωθεί για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας από τις εταιρείες καθαρισμού που είχαν αναλάβει τον καθαρισμό νοσοκομείων.

Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι, όταν στη Βουλή είναι οι ίδιοι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που ψηφίζουν αντεργατικές νομοθεσίες και διευκολύνουν την εργοδοσία στο να «ασελγεί» πάνω στους εργαζόμενους με όλους τους τρόπους;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπόθεση όλων των εργαζομένων

Το δοκιμασμένο όπλο του κοινωνικού αυτοματισμού επιστρατεύει η κυβέρνηση για να σπάσει τα μπλόκα των αγροτών, αφού απέτυχαν παταγωδώς τα σχέδιά της να τους διασπάσει και να τους αποτραβήξει από τους δρόμους του αγώνα. Το σύνθημα και το στίγμα για τη βρώμικη και άθλια αυτή επίθεση, με την οποία επιχειρείται να απομονωθούν και χτυπηθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής αξιώνοντας να ανοίξουν οι δρόμοι, επειδή, όπως είπε, δεν μπορεί «να είναι αιχμάλωτη ολόκληρη η κοινωνία» και να «προκαλούνται ζημιές σε άλλες παραγωγικές ομάδες».

Από τη στιγμή που οι μικρομεσαίοι αγρότες είπαν «όχι» στα ψίχουλα που τους πλάσαρε η κυβέρνηση σε φανταχτερή συσκευασία και θέλησαν να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω, δηλαδή το δικαίωμα στην επιβίωση, τότε η κυβέρνηση ξέχασε ότι «έχουν δίκιο» και άφησε να πέσουν οι μάσκες του «προστάτη» και «φίλου» των αγροτών. Φαίνεται πλέον πεντακάθαρα ότι, όπως και οι πράσινοι προκάτοχοί της, η κυβέρνηση δε νοιάζεται να σταματήσει το ξεκλήρισμα των αγροτών, να στηρίξει το χαμένο τους εισόδημα, αλλά για να συνεχίσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα την ίδια αντιαγροτική πολιτική (ΚΑΠ) που μόνο δεινά και καταστροφές έχει φέρει στη φτωχομεσαία κυρίως αγροτιά.

Πρόθυμοι σύμμαχοί της οι τραπεζίτες, μεγαλοβιομήχανοι και μεγαλέμποροι, οι μεγαλοεισαγωγείς και τα καρτέλ, που θέλουν να συνεχίσουν να καρπώνονται ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από τον παραγόμενο εγχώριο πλούτο και βέβαια να βγουν πιο ενισχυμένοι από την κρίση. Η κυβέρνηση φροντίζει χρόνια για την απρόσκοπτη ενίσχυση της κερδοφορίας τους, ενώ ήταν η πρώτη και μοναδική έγνοια της την ώρα της κρίσης. Αυτούς έσπευσε να προστατεύσει με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, πλασάροντάς το μάλιστα ως «εθνική ανάγκη». Για τα μονοπώλια η «οικονομία αντέχει», αλλά όχι για την επιβίωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Τους πόρους, που βγαίνουν από τον «ιδρώτα ολόκληρης της κοινωνίας», για τον οποίο κόπτεται ο πρωθυπουργός, μπορεί να τους λυμαίνεται το κεφάλαιο, αλλά όχι και αυτοί που τους παράγουν.

Ασπίδα στον κοινωνικό αυτοματισμό και την αντιαγροτική συμμαχία δεν μπορεί παρά να είναι η μαχητική αλληλεγγύη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είναι επιτακτική ανάγκη να εκφραστεί έμπρακτα το μήνυμα ότι οι αγρότες δεν είναι μόνοι τους και ότι ο αγώνας τους είναι υπόθεση όλου του λαού. Ακριβώς γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Αν, όπως τόνισε επισκεπτόμενη τα μπλόκα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η αγροτική παραγωγή συρρικνωθεί, αν, κυρίως, συγκεντρωθεί στα χέρια των λίγων, αν ξεκληριστεί η αγροτιά, τις συνέπειες θα τις υποστεί και ο υπόλοιπος λαός, όλοι οι εργαζόμενοι.

Η φτωχομεσαία αγροτιά, ακριβώς σε αυτές τις ώρες του αγώνα, μπορεί πιο καθαρά να διακρίνει ποιοι είναι μαζί της και ποιοι αδιαφορούν για το βίαιο ξεκλήρισμά της. Ποια είναι η πολιτική που τους έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση και τους εγγυάται ακόμα πιο εφιαλτικό μέλλον.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ