Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπόθεση όλων των εργαζομένων

Το δοκιμασμένο όπλο του κοινωνικού αυτοματισμού επιστρατεύει η κυβέρνηση για να σπάσει τα μπλόκα των αγροτών, αφού απέτυχαν παταγωδώς τα σχέδιά της να τους διασπάσει και να τους αποτραβήξει από τους δρόμους του αγώνα. Το σύνθημα και το στίγμα για τη βρώμικη και άθλια αυτή επίθεση, με την οποία επιχειρείται να απομονωθούν και χτυπηθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής αξιώνοντας να ανοίξουν οι δρόμοι, επειδή, όπως είπε, δεν μπορεί «να είναι αιχμάλωτη ολόκληρη η κοινωνία» και να «προκαλούνται ζημιές σε άλλες παραγωγικές ομάδες».

Από τη στιγμή που οι μικρομεσαίοι αγρότες είπαν «όχι» στα ψίχουλα που τους πλάσαρε η κυβέρνηση σε φανταχτερή συσκευασία και θέλησαν να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω, δηλαδή το δικαίωμα στην επιβίωση, τότε η κυβέρνηση ξέχασε ότι «έχουν δίκιο» και άφησε να πέσουν οι μάσκες του «προστάτη» και «φίλου» των αγροτών. Φαίνεται πλέον πεντακάθαρα ότι, όπως και οι πράσινοι προκάτοχοί της, η κυβέρνηση δε νοιάζεται να σταματήσει το ξεκλήρισμα των αγροτών, να στηρίξει το χαμένο τους εισόδημα, αλλά για να συνεχίσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα την ίδια αντιαγροτική πολιτική (ΚΑΠ) που μόνο δεινά και καταστροφές έχει φέρει στη φτωχομεσαία κυρίως αγροτιά.

Πρόθυμοι σύμμαχοί της οι τραπεζίτες, μεγαλοβιομήχανοι και μεγαλέμποροι, οι μεγαλοεισαγωγείς και τα καρτέλ, που θέλουν να συνεχίσουν να καρπώνονται ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από τον παραγόμενο εγχώριο πλούτο και βέβαια να βγουν πιο ενισχυμένοι από την κρίση. Η κυβέρνηση φροντίζει χρόνια για την απρόσκοπτη ενίσχυση της κερδοφορίας τους, ενώ ήταν η πρώτη και μοναδική έγνοια της την ώρα της κρίσης. Αυτούς έσπευσε να προστατεύσει με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, πλασάροντάς το μάλιστα ως «εθνική ανάγκη». Για τα μονοπώλια η «οικονομία αντέχει», αλλά όχι για την επιβίωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Τους πόρους, που βγαίνουν από τον «ιδρώτα ολόκληρης της κοινωνίας», για τον οποίο κόπτεται ο πρωθυπουργός, μπορεί να τους λυμαίνεται το κεφάλαιο, αλλά όχι και αυτοί που τους παράγουν.

Ασπίδα στον κοινωνικό αυτοματισμό και την αντιαγροτική συμμαχία δεν μπορεί παρά να είναι η μαχητική αλληλεγγύη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είναι επιτακτική ανάγκη να εκφραστεί έμπρακτα το μήνυμα ότι οι αγρότες δεν είναι μόνοι τους και ότι ο αγώνας τους είναι υπόθεση όλου του λαού. Ακριβώς γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Αν, όπως τόνισε επισκεπτόμενη τα μπλόκα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η αγροτική παραγωγή συρρικνωθεί, αν, κυρίως, συγκεντρωθεί στα χέρια των λίγων, αν ξεκληριστεί η αγροτιά, τις συνέπειες θα τις υποστεί και ο υπόλοιπος λαός, όλοι οι εργαζόμενοι.

Η φτωχομεσαία αγροτιά, ακριβώς σε αυτές τις ώρες του αγώνα, μπορεί πιο καθαρά να διακρίνει ποιοι είναι μαζί της και ποιοι αδιαφορούν για το βίαιο ξεκλήρισμά της. Ποια είναι η πολιτική που τους έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση και τους εγγυάται ακόμα πιο εφιαλτικό μέλλον.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ