Τετάρτη 27 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Στο έλεος της κακοκαιρίας με ευθύνη των κυβερνήσεων

Ολοκληρωτικές καταστροφές σε καλλιέργειες μήλων προκάλεσε η μεγάλη βροχόπτωση, σε συνδυασμό με χαλάζι και σφοδρούς ανέμους, που έπληξε την περιοχή της Ζαγοράς, του Πουρίου, της Μακρυράχης και του Ανηλίου. Οι δρόμοι καλύφθηκαν από στρώμα χαλαζιού, που σε πολλά σημεία ξεπέρασε και τα πέντε εκατοστά. Οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφονται στη Ζαγορά και στη Μακρυράχη.

Ο δήμος Ζαγοράς έχει πληγεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Συγκεκριμένα η πολύπαθη περιοχή του ανατολικού Πηλίου επλήγη από χαλάζι τον Ιούλη και τον Οκτώβρη του 2019, με αποτέλεσμα και πάλι οι μηλοπαραγωγοί να υποστούν ζημιές, ενώ οι βροχοπτώσεις ρεκόρ τα τελευταία χρόνια δημιουργούν συνεχώς προβλήματα με πλημμύρες και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Γα τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί, βέβαια, η κύρια αιτία είναι η έλλειψη μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας, παρά τις σύγχρονες τεχνικές που προσφέρει πλέον η επιστήμη για την έγκαιρη πρόβλεψη και τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης, καθώς και η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον θεσσαλικό κάμπο και αλλού. Γι' αυτές τις ελλείψεις οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις και στην Τοπική Διοίκηση. Τα έργα αυτά δεν επιλέγονται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, θεωρούνται «μη επιλέξιμα», αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τις αποζημιώσεις: Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει κανονικά τους παραγωγούς, ο κανονισμός του δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, συχνά δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς καλεί τους αγρότες σε ετοιμότητα για να διεκδικήσουν τη γρήγορη και στο 100% αποζημίωση όσων πλήγηκαν.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Παρέμβαση για τη φετινή δακοκτονία

Αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων για να του θέσει το ζήτημα της φετινής δακοκτονίας και την πορεία υλοποίησής της. Η Ομοσπονδία τόνισε πως μετά και από την περσινή καταστροφική χρονιά, οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν θα αντέξουν «μια απ' τα ίδια».

Η Ομοσπονδία απαίτησε από τον αντιπεριφερειάρχη να πάρει θέση και να υλοποιήσει τα εξής αιτήματα: Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά, άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας. Αμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα και μέτρα προστασίας. Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Κατώτατη εγγυημένη τιμή για το λάδι η οποία να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες. Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους το πρόγραμμα δακοκτονίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα απέναντι στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση

Σε χτεσινή σύσκεψη αποφάσισαν την οργάνωση συγκέντρωσης στις 11 Ιούνη

Από την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στον Πειραιά
Από την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στον Πειραιά
Σε συναγερμό και αγώνα για τη διεκδίκηση σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, για την προστασία της υγείας και συνολικά της ζωής τους καλούν τους εργαζόμενους και το λαό εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά, απέναντι στην επίθεση που κλιμακώνουν κυβέρνηση και εργοδοσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες αποφάσισαν να διοργανώσουν συγκέντρωση στις 11 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή. Αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιούνη, σε Πέραμα, Πειραϊκή και Κερατσίνι (βλ. αναλυτικά στη σελ. 7).

Στο κοινό κάλεσμά τους τα σωματεία και οι φορείς υπογραμμίζουν ότι και στον Πειραιά, στο φόντο της πανδημίας και της νέας κρίσης, «οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων (π.χ. COSCO, ONEX, εφοπλιστών) ξεδιπλώνονται με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία τους και βάζοντας στη μέγγενη τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα».

Τα τελευταία χρόνια, σημειώνουν, «το λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε πρώτο σε ανταγωνιστικότητα στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Η COSCO και οι εφοπλιστές είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, όμως τίποτε δεν άλλαξε στη ζωή των εργαζομένων που συνέχιζαν να γνωρίζουν τη φτώχεια, την ανασφάλεια και τη βαριά εκμετάλλευση».

Στον αντίποδα στον Πειραιά:

-- «Υπάρχει τεράστια αύξηση της ανεργίας. Στην ακτοπλοΐα δουλεύει περίπου το 36% των ναυτεργατών που δούλευαν πέρσι, ενώ και στην ποντοπόρο ναυτιλία τα προβλήματα είναι πολλά. Οι δουλειές στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έχουν πέσει ξανά, το ίδιο στην οικοδομή. Στον Επισιτισμό - Τουρισμό η ανεργία αγγίζει το 90%. Εργοστάσια κλείνουν, όπως η "ΠΙΤΣΟΣ". Στο εμπόριο από τη μια υπάρχει η εντατικοποίηση στα σούπερ μάρκετ και από την άλλη η γενικευμένη εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας».

-- «Με αφορμή την πανδημία αναδείχτηκαν οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Στο Τζάνειο σε 12 κλίνες ΜΕΘ αναπνευστικού υπήρχαν 23 εργαζόμενοι αντί για 43 που προβλέπονται. Το Νοσοκομείο "Μεταξά" λειτουργεί με το 50% του δυναμικού, ενώ η κατάσταση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ακόμα πιο τραγική. Το Κέντρο Υγείας στον πρώην Οίκο Ναύτου δεν αξιοποιείται και υπολειτουργεί. Αποψιλωμένες είναι οι δομές και στους περιφερειακούς δήμους του Πειραιά».

-- «Φουντώνει η εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς. Αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, πολλοί είναι απλήρωτοι. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν υπογράφουν ΣΣΕ (Ζώνη, ποντοπόρα πλοία, COSCO κ.ά.), δεν αναγνωρίζουν τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία σε πολλούς κλάδους (λιμάνι, οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων, ΟΤΑ κ.ά.). Στα καράβια μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων, αυξάνοντας τους κινδύνους για επιβάτες και ναυτεργάτες (...) Στο εμπόριο και σε πολλούς χώρους δουλειάς δεν υπήρχαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό».

-- «Συνεχίζεται η επιβάρυνση της ζωής μας στις γειτονιές. Βρώμα και δυσωδία από τα καζάνια του θανάτου, αυξημένα ποσοστά καρκίνου στις συνοικίες του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος, προώθηση νέας χωματερής δίπλα σε σχολείο στο Πέραμα, επέκταση της προβλήτας κρουαζιέρας στην Πειραϊκή, οι ελεύθεροι χώροι μπαίνουν στο στόχαστρο, όπως τα Λιπάσματα και ο "Αρμός"».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, όπως και σε άλλα αντιλαϊκά σχέδια που «τρέχουν» εν μέσω εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (για το λιμάνι, τα ναυπηγεία κ.ο.κ.), τα σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να παλέψουν για: Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προστασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, με γενναία κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού στον Πειραιά.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να διασφαλιστούν η δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας»

Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» και τα δικαιώματά τους απαίτησε το ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του Κόμματος Λ. Στολτίδη, τη Δευτέρα, στη Βουλή, ωστόσο οι απαντήσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Θωμά, επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση αποφεύγει και την παραμικρή τέτοια δέσμευση.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης υπογράμμισε ότι οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των περίπου 270 εργαζομένων στη μοναδική σε όλη τη χώρα παραγωγική μονάδα εξόρυξης πετρελαίου βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς «η εταιρεία προετοιμάζει το έδαφος για τα επόμενα βήματά της, επικαλούμενη τη διεθνή συγκυρία με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και τη μειωμένη παραγωγή. Αφήνει, μάλιστα, ανοιχτό και το ενδεχόμενο του λουκέτου».

«Προφανής στόχος της εταιρείας», τόνισε, «είναι να καταστήσει αν όχι ενεργούς υποστηρικτές, τουλάχιστον παθητικούς αποδέκτες των όποιων δυσμενών αλλαγών τους ίδιους τους εργαζόμενους. Παράλληλα, πιέζει για νέα προνόμια και "δωράκια" από την κυβέρνηση, σαν και αυτά που πήρε με αφορμή το ζήτημα του κορονοϊού». Την ίδια ώρα, επισήμανε, «η κυβέρνηση έσπευσε να δώσει την κάλυψη στην τακτική της εταιρείας συνηγορώντας στα προβλήματα βιωσιμότητας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε μια σειρά από χαρακτηριστικά στοιχεία για την επιχείρηση, όπως π.χ. ότι «μόνο για το 2018 υπήρξε αύξηση παραγωγής κατά 45% σε ετήσια βάση (...) αύξηση εσόδων κατά 56% (...) καθώς και μείωση του κόστους παραγωγής κατά 29%», σχολιάζοντας πως η εργοδοσία «από τη μία πλευρά, ετοιμάζεται για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, γιατί σήμερα δεν επιτυγχάνει τα προσδοκώμενα κέρδη και από την άλλη μπαίνει σε νέες επενδύσεις με "ζεστό" κρατικό και ευρωενωσιακό χρήμα».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Γ. Θωμάς αφού δικαιολόγησε πλήρως την τακτική της εταιρείας, επικαλούμενος την «αύξηση» του κόστους εξόρυξης, περιορίστηκε να αναφέρει πως η κυβέρνηση θα κάνει ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία. «Δεσμευόμαστε να κρατήσουμε την παραγωγή που είναι η κύρια εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας», είπε, δίνοντας μια «πρόγευση» γι' αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των συγκροτημένων συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο Λ. Στολτίδης τόνισε πως από την τοποθέτηση του υφυπουργού φάνηκε πως αυτά τα ζητήματα δεν βρίσκονται στον προσανατολισμό της κυβέρνησης.

Επισήμανε ακόμα ότι «η δυνατότητα σε θέρμανση, μετακίνηση, ενεργοποίηση άλλων κλάδων της βιομηχανίας, ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας μας εξαφανίζεται μέσα στο κέρδος του επιχειρηματικού ομίλου που δρα εκεί, αλλά και εξαρτάται από αστάθμητες διεθνείς εξελίξεις που συντρίβουν και το παραμύθι της ανάπτυξης στη βάση του εξαγωγικού προσανατολισμού». Οπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «το κέρδος έχει σβήσει τη ΔΕΗ, την ΕΛΒΟ, τη ΛΑΡΚΟ, σβήνει ολόκληρες περιφέρειες στην Ελλάδα - Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία -, μεγάλες στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις».

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, απευθύνεται στους εργαζόμενους, στα συνδικάτα, στους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής και στην τοπική κοινωνία, καλώντας τους να οργανώσουν την πάλη τους και να μην υιοθετήσουν τους στόχους της επιχείρησης, όπως τους καλούν η εργοδοσία της, οι κυβερνήσεις της και οι άνθρωποί της στο εργατικό κίνημα. «Καμία εκχώρηση στα εργατικά δικαιώματα δεν θα φέρει καλύτερες μέρες», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εχει δοκιμαστεί αυτό. Το κέρδος αμέσως μετά από οποιαδήποτε υποχώρηση θα ζητήσει ακόμη περισσότερα από τις ζωές των ίδιων των εργαζομένων και των παιδιών τους».

ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΒΕ
Πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής

Στις 3 Ιούνη κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Ολοένα και περισσότερα κλαδικά Σωματεία, τοπικές Ενώσεις ΕΒΕ και Επιτροπές Αγώνα παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στη μέρα δράσης στις 3 Ιούνη, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής στήριξης των αυτοαπασχολούμενων, με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται από τοπικές Ενώσεις, κλαδικά Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε διάφορες συνοικίες και δήμους, ενώ στις 7.30 μ.μ. θα γίνει κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, με προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι στιγμής έχουν αποφασιστεί πρωινές κινητοποιήσεις στα δημαρχεία Μενιδίου, Βύρωνα, Καισαριανής, όπως και σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Πρέβεζα και Χανιά.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) επισημαίνει ότι «τα "οριζόντια" μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση προσφέρουν "ζεστό" χρήμα και άλλες διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ελάχιστα όμως βοηθούν τους αυτοαπασχολούμενους. Δεν απαντούν αποτελεσματικά στα νέα προβλήματα, απλά μεταθέτουν τα οικονομικά αδιέξοδα για αργότερα». Το επίδομα των 800 ευρώ, επισημαίνει, μπορεί να έδωσε μια ελάχιστη ανάσα, αλλά δεν αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της οικογένειας και τα έξοδα της επιχείρησης.

«Η κοροϊδία συνεχίζεται και σήμερα με την "άρση" των περιοριστικών μέτρων», προσθέτει η ΟΒΣΑ. «Με τη μεζούρα στο χέρι, οι συνάδελφοι στην Εστίαση και αλλού μετράνε τα ζόρια που έρχονται και την ίδια στιγμή, στις αερομεταφορές, εκτός από τα δισ. των ενισχύσεων, κυβέρνηση και ΕΕ στοιβάζουν τους επιβάτες τον ένα δίπλα στον άλλο...».

ΠΑΓΝΗ
Συναγερμός από έκθεση υγειονομικών σε κρούσμα

Η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία αναδεικνύεται ξανά μετά την έκθεση σε νέο κρούσμα κορονοϊού υγειονομικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, «αναστάτωση επικράτησε μετά την επιβεβαίωση του 17ου κρούσματος κορονοϊού στην Κρήτη, που σήμερα νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Χανίων και πριν από 8 μέρες είχε γίνει τοποθέτηση βηματοδότη στο Αιμοδυναμικό τμήμα του ΠΑΓΝΗ. Γιατροί, νοσηλευτές, καθαρίστριες, τραυματιοφορείς και το υπόλοιπο προσωπικό που ήρθε σε επαφή με το ηλικιωμένο κρούσμα προσήλθαν ανήσυχοι στο ΤΕΠ Κορονοϊού του ΠΑΓΝΗ προκειμένου να κάνουν το μοριακό τεστ».

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και πολλά ακόμη σωματεία υγειονομικών διεκδικούν μεταξύ άλλων να γίνονται προληπτικός εργαστηριακός μοριακός έλεγχος για κορονοϊό όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία (και όχι μόνο αυτών που πρόκειται να χειρουργηθούν), συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2, να παρέχονται επαρκή ατομικά μέσα προστασίας κ.ά.

Τελευταία ζωντανή ενημέρωση για τον κορονοϊό

Σύμφωνα με τη χτεσινή, τελευταία ζωντανή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, 10 είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού, σε σύνολο 2.892. 18 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι, οι 4 γυναίκες. 101 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Αλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, με το σύνολο των νεκρών να φτάνει τους 173. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 160.991 δείγματα.

Οπως ειπώθηκε στη χτεσινή ενημέρωση, σύμφωνα με τα ευρήματα δύο μελετών (αιμοδότες, εναπομείναντες ορούς) εκτιμάται ότι λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μολύνθηκε στην Ελλάδα. Ο επιδημιολογικός δείκτης του Ρ σήμερα είναι 0,33. Ο Σ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι στους περιορισμούς που τέθηκαν οφείλεται το 80% της μείωσης της διασποράς του ιού. Εκανε μάλιστα λόγο για υπερπολλαπλάσια θύματα αν δεν ακολουθούνταν αυτή η πολιτική, που επελέγη άλλωστε με βασικό κριτήριο τις μεγάλες ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ενδεικτικό εξάλλου της αναστολής του συστήματος Υγείας και της μετατροπής του επί 4 μήνες σε σύστημα της μία νόσου αποτελεί το στοιχείο που δόθηκε σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών, οι οποίοι μειώθηκαν αυτό το διάστημα κατά 50% στις ηλικίες κάτω των 2 ετών και 70% μετά τα 2 έτη.

Σχετικά με το θέμα του Τουρισμού, ειπώθηκε ότι θα υπάρξει ενδελεχής επιστημονική αξιολόγηση από ειδική υποεπιτροπή, προκειμένου να αποφασιστεί κάποια ταξιδιωτική οδηγία. Ωστόσο και σ' αυτήν την περίπτωση υλοποιείται απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανοίξουν από τις 15 Ιούνη τουλάχιστον τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Καμπανάκι για νέα έξαρση της πανδημίας θα σημάνει σύμφωνα με την επιτροπή του υπουργείου η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, των εισαγωγών, των νοσηλειών σε ΜΕΘ, των θανάτων, και η αύξηση του πραγματικού Ρ πάνω από το 1. Οι παραπάνω παράμετροι θεωρούνται δυναμικοί και παραμένει η επιστημονική επαγρύπνηση, ιδιαίτερα σε κλειστές δομές.

Τέλος, για τη θεραπεία με χλωροκίνη δεν έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής ανεπιθύμητες ενέργειες, όπου χορηγήθηκε έγινε σε μικρό αριθμό ασθενών και σε στενό πλαίσιο επιστημονικής επιτήρησης, σύμφωνα με την επιτροπή.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα της «επόμενης μέρας» στην Υγεία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πρέβεζα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πρέβεζα
Με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, Σύλλογοι Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα και μαζικοί φορείς ξεσκεπάζουν το απατηλό κυβερνητικό αφήγημα περί «ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας», αναδεικνύουν τα ακόμα πιο οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς, επιβεβαιώνουν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την Υγεία του λαού και για τα δικαιώματα των εργαζομένων που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την προστασία της, απέναντι στην πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

Μαζική η χτεσινή κινητοποίηση στην Πρέβεζα

«Οι λαϊκές ανάγκες δεν φιμώνονται!», «Μόνιμες προσλήψεις και όχι λόγια για το ΕΣΥ». Με τα συνθήματα αυτά, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς της Πρέβεζας ένωσαν τη φωνή τους με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου στη χτεσινή μαζική κινητοποίηση στην πόλη. Εναντιώθηκαν στο κυβερνητικό σχέδιο περαιτέρω υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας στο νομό, όπως και στις συνδικαλιστικές διώξεις που εφαρμόζει η διοίκηση του νοσοκομείου για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των υγειονομικών.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Οδηγών, Εργαζομένων ΟΤΑ, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Σύλλογοι Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ο Σύλλογος Γεωπόνων Ηπείρου, ο Εμπορικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και ο Σύλλογος Γυναικών Πρέβεζας.

Στην κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έξω από τα παλιά ΚΤΕΛ, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Μαρία Τζίμα, ανέδειξε τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των υγειονομικών μονάδων της Ηπείρου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αυτήν τη στιγμή τα νοσοκομεία της χώρας, όπως και το δικό μας, εξυπηρετούν το 50% των τακτικών περιστατικών σε σχέση με εκείνο που εξυπηρετούσαν πριν από τον κορονοϊό. Αυτό έχει ως συνέπεια να μεγαλώνει η λίστα των χειρουργείων, να αυξάνονται οι αναμονές για τα τακτικά ραντεβού. Συγκεκριμένα, στο ΠΓΝ Ιωαννίνων, αν κλείσεις τώρα ραντεβού για μαστογραφία αυτή θα γίνει το 2022! Στην Πρέβεζα ποτέ, γιατί δεν έχουμε καν μαστογράφο...».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Ηπείρου, τονίζοντας ότι οι όποιες προσλήψεις συμβασιούχων αυτήν την περίοδο αφορούν την υποτυπώδη διασφάλιση όρων προσέλκυσης τουριστών και σε καμία περίπτωση την προετοιμασία του δημόσιου συστήματος Υγείας για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στρατηγική στόχευση και αυτής της κυβέρνησης αποτελεί η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με διάφορες μορφές, για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους Χρήστο Βεργίνη, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, και Γιώργο Πούμπη, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης.

Πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις
  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ προχωρά σήμερα Τετάρτη το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, μαζί με τα συνταξιουχικά σωματεία της πόλης, στις 11 π.μ. Επίσης καλεί σωματεία και φορείς της πόλης σε συγκέντρωση - κινητοποίηση για την Υγεία, την Πέμπτη 4/6, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Μεταξύ άλλων αναδεικνύει τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι μετά την αναστολή λειτουργιών των νοσοκομείων εδώ και δύο μήνες. Επιπλέον, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου και του Συλλόγου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών συναντήθηκε με την διοικήτρια του νοσοκομείου, για λάθη που εντοπίστηκαν στη μοριοδότηση των ετήσιων συμβάσεων μέσω ΑΣΕΠ, για την προκήρυξη των 180 θέσεων για την καθαριότητα, τη σίτιση και την ασφάλεια του νοσοκομείου. Η διοικήτρια παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη στη μοριοδότηση, αλλά δήλωσε αναρμόδια, παραπέμποντας σε ενστάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο στον ΑΣΕΠ. Χτες το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου πραγματοποίησαν νέα παρέμβαση στον διοικητή της 6η ΥΠΕ, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα ελεγχθούν οι φάκελοι και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Το Εργατικό Κέντρο παραμένει σε ετοιμότητα για να εξασφαλιστεί πως κανένας εργαζόμενος που πληροί τα κριτήρια δεν θα μείνει εκτός της προκήρυξης.
  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου προχωρά σήμερα Τετάρτη, στη 1 μ.μ., ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο. Ανάμεσα στα άλλα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου επισημαίνεται ότι σε δύο μέρες απολύεται ένας επικουρικός γυναικολόγος, ενώ τις επόμενες μέρες ακολουθεί η απόλυση του μοναδικού ουρολόγου. Συνολικά στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο 17 μόνιμοι γιατροί (λείπουν 49) και 16 επικουρικοί.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» προχωρά σήμερα Τετάρτη, στη 1 μ.μ., σε σύσκεψη στο δώμα του νοσοκομείου, για τις καθαρίστριες - καθαριστές και τους εργάτες (300 περίπου), για την οργάνωση της πάλης ενάντια στη «Σκύλλα» των εργολάβων και στη «Χάρυβδη» των ατομικών συμβάσεων.
  • Σε σύσκεψη καλεί όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους, αύριο Πέμπτη στις 2 μ.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).
  • Το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου καλεί όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις σε έκτακτη σύσκεψη, αύριο Πέμπτη, για να οργανώσουν μαζί τον αγώνα για μονιμοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί να γίνει η Πέμπτη 4 Ιούνη μέρα δράσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων σε Υγεία - Πρόνοια.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ