Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» που δημοσιεύεται σήμερα εκτάκτως στον «Ριζοσπάστη», δημοσιεύονται εκτενή αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις στην εκδήλωση - συζήτηση που οργάνωσε χτες το ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Το τετρασέλιδο κλείνει με ρεπορτάζ από απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε χώρους δουλειάς.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

«Το Ασφαλιστικό είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια, αφορά τη ζωή μας. Φτάνοντας στην τελική ευθεία, καλούμε τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό, για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα. Δεν επιτρέπεται να λιποτακτήσει κανείς από αυτή τη μάχη». Το απόσπασμα αυτό από την κεντρική εισήγηση αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο το περιεχόμενο και το σκοπό της εκδήλωσης - συζήτησης που οργάνωσε χτες το ΠΑΜΕ, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, με συνδικαλιστικές οργανώσεις και συλλόγους εργαζομένων, ελευθεροεπαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών, γυναικών, νεολαίας «στο παρά ένα κυριολεκτικά της τελικής προσπάθειας της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να ολοκληρώσουν το έγκλημα σε βάρος των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο ότι πλέον το αντιασφαλιστικό σχέδιο νόμου μαζί με το φορολογικό έχουν κατατεθεί στις Επιτροπές της Βουλής και τις επόμενες μέρες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια, το ΠΑΜΕ κορυφώνει τη δράση του για την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας. Ενταγμένη σ' αυτή την προσπάθεια ήταν η χτεσινή συζήτηση για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό, αλλά και το μαζικό συλλαλητήριο που ακολούθησε το βράδυ στο Σύνταγμα. Στις επόμενες σελίδες, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει βασικά σημεία από τις εισηγήσεις που έκαναν στη χτεσινή συζήτηση ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με θέμα το ασφαλιστικό, και ο Θωμάς Κακαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ, για το φορολογικό νομοσχέδιο. Παρουσιάζει, επίσης, σημεία από τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών από διάφορους χώρους που πήραν το λόγο.

Η 48ωρη απεργία - απάντηση στα νέα μέτρα να γίνει ορόσημο για τη συνέχεια

Εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έκανε ο Θανάσης Γκώγκος

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Θανάσης Γκώγκος
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Θανάσης Γκώγκος
Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο «νόμος - λαιμητόμος» που του απέδωσαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Το πλήγμα που προσπαθούν να επιφέρουν στο Ασφαλιστικό είναι πολύ βαρύ και μας αγγίζει όλους! Οι νέες προτάσεις, μαζί με τις παλιές, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα όσον αφορά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση με διάφορες λαθροχειρίες και έχοντας ως βάση νόμους και καταστάσεις πριν από το νόμο Λοβέρδου που δήθεν θα καταργούσε, τον αφήνει ανέγγιχτο και προχωρά την επίθεση ένα βήμα παραπέρα.

Δε θα σταματήσουν οι μειώσεις ούτε στις νέες συντάξεις ούτε στις παλιές. Οποιος νομίζει ότι γλιτώνει, θα δει τις νέες μειώσεις να έρχονται. Ούτε καν αυτό το επίδομα ελεημοσύνης των 384 ευρώ που το ονομάζουν εθνική σύνταξη, θα είναι σταθερό. Ο στόχος από την ΕΕ και το κεφάλαιο είναι για ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών Υγείας, σύνταξης, Πρόνοιας, Ασφάλισης, με κατάληξη το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα αντιμετωπίζει την ακραία φτώχεια όπως αυτή ορίζεται με βάση τα δικά τους στοιχεία. Κόβουν, δηλαδή, από τους φτωχούς για να τα δώσουν στους φτωχότερους και δίνουν παράλληλα προνόμια στο κεφάλαιο.

Οι προκλήσεις δεν έχουν όριο! Την ίδια στιγμή που αναφέρουν πως δε θα υπάρχουν μειώσεις στις συντάξεις, παρουσιάζουν στοιχεία με μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. μόνο για το 2016 όταν για τα έτη 2017 - 2018 προβλέπονται ακόμα μεγαλύτερες περικοπές, όταν ήδη η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 40% σε σύγκριση με το 2012.

Δεκάδες συνδικαλιστές από όλους τους κλάδους, γέμισαν την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ
Δεκάδες συνδικαλιστές από όλους τους κλάδους, γέμισαν την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ
Ο μέσος όρος των νέων συντάξεων πέφτει στα 600 - 700 ευρώ ακόμη και για 40 χρόνια εργασίας και σχεδόν εξαφανίζονται οι συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ. Το άθροισμα και των δύο τμημάτων της κύριας σύνταξης οδηγεί σε ποσά όχι μόνο μικρότερα σε σύγκριση με το ισχύον σύστημα, αλλά στην κυριολεξία σε συντάξεις εξαθλίωσης.

Καταργούν κατώτερες συντάξεις και 15ετία

Στο νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα η τωρινή κυβέρνηση καταργεί την κατώτερη σύνταξη τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική. Οι κατώτερες συντάξεις, που διασφάλιζαν ένα μίνιμουμ εισόδημα για όλους όσοι κατοχύρωναν δικαίωμα, αλλά είχαν πενιχρές αποδοχές, οδηγεί σε απόγνωση μελλοντικούς συνταξιούχους που με 15 χρόνια Ασφάλισης θα πρέπει να ζήσουν με 346 ευρώ εθνική σύνταξη και ένα ελάχιστο πρόσθετο ποσό από την ανταποδοτική.

Το τελικό ποσό θα είναι μικρότερο ακόμα και από τα 486 ευρώ κατώτερη σύνταξη που χορηγούσε το ΙΚΑ! Τέτοια είναι η «δικαιοσύνη» και η «προστασία» των χαμηλοσυνταξιούχων που υποσχόταν η κυβέρνηση, η οποία επιπλέον καταργεί από φέτος σταδιακά το ΕΚΑΣ.

Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι με τη 15ετία ο ασφαλισμένος κατοχυρώνει πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ως εκ τούτου αρχίζει το ξήλωμά της. Τα 15 έτη του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης που θα προστίθενται στην άθλια εθνική σύνταξη, θα υπολογίζονται με ποσοστό αναπλήρωσης 0,77%, δηλαδή στην κυριολεξία θα προστίθενται ψίχουλα!

Στην περίπτωση 15ετίας, στο ισχύον σύστημα η κατώτερη σύνταξη ήταν 486 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα και με μέσο συντάξιμο μισθό σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο τα 600 ευρώ, το ανταποδοτικό διαμορφώνεται μόλις στα 69,3 ευρώ και μαζί με την «εθνική» των 345,60 ευρώ, θα είναι μόλις 414,90 ευρώ σύνταξη μεικτά. Δηλαδή, οι δικαιούχοι σύνταξης με 15ετία θα χάνουν στο εξής και 71,10 επιπλέον ευρώ, δηλ. μείωση 14,63%.

Οι νέοι εργαζόμενοι στο στόχαστρο

Σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα που αναφέρει ψευδώς πως κόβει δήθεν από τα υψηλά πορτοφόλια, στο κέντρο της επίθεσης μπαίνουν οι νέοι εργαζόμενοι, οι άνεργοι.

Ο νέος σήμερα είναι καταδικασμένος να εργάζεται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις με μισθούς των 511 ευρώ μεικτά εφόσον βέβαια εργάζεται 8ωρο - 5ήμερο. Η πλειοψηφία όμως βρίσκεται στις λίστες του ΟΑΕΔ και σε δουλειές του ποδαριού με ακαθόριστους όρους εργασίας, με part time. Με το νέο ασφαλιστικό επιμηκύνεται η άγρια εκμετάλλευσή του και μετά την παραγωγική διαδικασία.

Με την ανεργία να έχει «καρφιτσωθεί» γύρω από το 25%, με τη μαύρη εργασία σε υψηλά επίπεδα όπως άλλωστε ομολογούν και οι ίδιοι, με τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο να κυριαρχούν και τα προγράμματα απασχόλησης να πολλαπλασιάζονται, ο σημερινός 20άρης, 30άρης θα έχει πολύ μικρό ποσοστό ανταποδοτικής σύνταξης και φυσικά με δυσκολία θα συμπληρώνει τα 20 χρόνια ασφάλισης για την κατώτερη σύνταξη. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι καταδικασμένος σε αυτές τις μορφές απασχόλησης, μέχρι τα 67 έτη πλέον.

Η μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών με συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ θα είναι 249 ευρώ, ενώ έως τώρα ήταν 340. Για κάθε ένα έτος λιγότερο από τα 20 μέχρι και τα 15 χρόνια Ασφάλισης, ο συνταξιούχος θα χάνει 2% από την «εθνική» σύνταξη των 384 ευρώ. Οποιος εργαζόμενος, δε, θέλει να βγει στα 62 έτη, όπως για πολλές κατηγορίες ίσχυε έως σήμερα, θα δέχεται ποινή 40%, δηλαδή θα μειώνεται απευθείας η εθνική σύνταξή του στα 230 ευρώ.

Μηχανισμός αυτόματων περικοπών

Οι κοροϊδίες της κυβέρνησης πρέπει να απαντηθούν αγωνιστικά καθώς προκαλούν οργή. Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου, από την 1/1/2017 και ανά τριετία, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή εκπονεί υποχρεωτικά αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες επικυρώνονται από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αντικείμενο τη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης. Με ειδικό νόμο ανακαθορίζονται οι συντάξεις με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Τι σημαίνει αυτό; Είναι μια πιο εκλεπτυσμένη αναφορά για τους μηχανισμούς ρύθμισης, τους κόφτες των συντάξεων. Αντίστοιχα, και για τις επικουρικές συντάξεις αναφέρεται πως σε περίπτωση ελλειμμάτων λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης.

Μειώνονται παλιές και νέες συντάξεις

Μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων έχουμε προσπάθεια να τσιμενταριστούν οι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που μείωσαν τις συντάξεις 11 φορές, πριν πάρει τη σκυτάλη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Πιο συγκεκριμένα, με το νέο τρόπο υπολογισμού, εφαρμόζεται και αλλάζει προς το χειρότερο ο αντιασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, ανοίγοντας διάπλατα πόρτες και παράθυρα για τα συστήματα ιδιωτικής ασφάλισης. Οι συντάξεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές, αλλά και σε σχέση με εκείνες που θα δίνονταν με το νόμο 3863/2010, διότι:

1) Τα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, που θα αναφέρουμε παρακάτω, είναι σαφώς χειρότερα ακόμα και από το άθλιο αρχικό σχέδιο. Αυτά θα υπολογίζονται σε πολύ μικρότερες συντάξιμες αποδοχές (περίπου στο 75% και πιο κάτω), αφού αυτές πλέον θα είναι οι συντάξιμες αποδοχές ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της καλύτερης πενταετίας της τελευταίας δεκαετίας, ή διετίας ή του τελευταίου μισθού που ίσχυε έως σήμερα. Αν κάποιος είχε με τον παλιό τρόπο συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ, τώρα με όλο τον ασφαλιστικό βίο θα είναι 750 ευρώ.

2) Τα ποσοστά αναπλήρωσης στην κυβερνητική πρόταση πάνε στον πάτο π.χ. στο 33,81% για τα 35 χρόνια Ασφάλισης, όταν στο ισχύον σύστημα έφταναν το 70%.

Σοβαρές μειώσεις θα προκύψουν ακόμα και μέσω του τεχνάσματος της «προσωπικής διαφοράς» όχι μόνο για όσους έπαιρναν συντάξεις πάνω από 1.300 ευρώ, αλλά και για όσους έπαιρναν και παίρνουν συντάξεις και κάτω από 1.000 ευρώ, αφού και για αυτούς θα γίνει επανυπολογισμός με όλο τον ασφαλιστικό βίο και με μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Ακόμα και στην περίπτωση της διατήρησης των συντάξιμων αποδοχών με τον παλιό τρόπο, θα υπάρχουν μειώσεις έως και 200 ευρώ εξαιτίας των νέων χαμηλότερων συντελεστών αναπλήρωσης που χειροτέρεψαν σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Πρόκειται για μανούβρα της κυβέρνησης, ίδια είχαν χρησιμοποιήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να μην ξεσηκωθούν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Η «προσωπική διαφορά» των καταβαλλόμενων συντάξεων θα αποδειχθεί προσωρινό μέτρο, αφού θα επανυπολογιστούν όλες.

Επικουρικές σε ανεξέλεγκτη πτώση

Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις στις επικουρικές συντάξεις, γιατί εκτός του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών έχουμε πολύ χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος. Ετσι, ενώ μέχρι τώρα με 4.500 μέρες Ασφάλισης και με συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ, με το ισχύον σύστημα, ένας συνταξιούχος έπαιρνε επικουρική σύνταξη 120 ευρώ, τώρα ακόμα κι αν αφήσουμε τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές η επικουρική φτάνει στα 40 ευρώ, δηλαδή μειώνεται κατά 70%.

Για τις νέες γενιές ασφαλισμένων, που θα συνταξιοδοτηθούν μετά από κάποια χρόνια, στην πρόταση της κυβέρνησης για το τμήμα του χρόνου ασφάλισης μετά την 1/1/2015, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το ύψος της επικουρικής. Αυτό θα υπολογίζεται με βάση τις ατομικές μερίδες, χωρίς καθορισμένο ποσοστό αναπλήρωσης, με βάση τα δημογραφικά δεδομένα, τα οποία θα στηρίζονται σε αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας, το ύψος των υποχρεώσεων του Ταμείου κ.ο.κ.

Ετσι, είτε μέσω των περικοπών είτε μέσα από το νέο καθεστώς του ΕΤΕΑ, οδηγούμαστε σε δραστική συρρίκνωση έως και εξάλειψη των επικουρικών συντάξεων, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων (μορφή ιδιωτικής Ασφάλισης), για την οποία κόπτονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι και σιγοντάρει η κυβέρνηση.

Για τον συνταξιούχο καμία σημασία δεν έχει αν οι άμεσες μειώσεις αφορούν τις κύριες ή τις επικουρικές συντάξεις, αν το πετσόκομμα θα γίνει στο κύριο ή στο επικουρικό κομμάτι της σύνταξης. Αυτά είναι κόλπα της κυβέρνησης, ώστε κάπως να οχυρωθεί. Το αποτέλεσμα λέει πως ο συνταξιούχος θα έχει γενικά λιγότερα χρήματα στην τσέπη του που σε συνδυασμό και με τη νέα φοροεπιδρομή που έρχεται παράλληλα, θα προκληθεί νέα αιμορραγία στο εισόδημά του.

Κανένας συνταξιούχος δεν πάει με τρία πορτοφόλια στον φούρναρη ένα για την κύρια, ένα για την αναλογική και ένα για την επικουρική. Ενα πορτοφόλι έχει, που αδειάζει πολύ πριν τελειώσει ο μήνας, γιατί με αυτό συντηρεί και τα άνεργα παιδιά και εγγόνια!

Ανατροπές που αγγίζουν τους πάντες

Μέσα από το νομοσχέδιο επίσης βλέπουμε πως:

  • Αυξάνονται οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση κατά 1% το 2016 - 2018 και κατά 0,5% το 2019 - 2021 καθώς και οι εισφορές περίθαλψης για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και αγρότες υπέρ του ΕΟΠΥΥ, με αρχή την 1η Γενάρη 2017.
  • Ενταφιάζεται οριστικά η 13η και 14η σύνταξη παρά την ύπουλη νέα διατύπωση. Με συγκεκριμένο άρθρο στο σχέδιο αναφέρεται ότι στο εξής οι συντάξεις θα δίνονται ανά μήνα. Μέχρι και σήμερα όλοι γνωρίζουμε πως οι μήνες του έτους είναι 12. Εκτός αν με νομοθετική παρέμβαση προσθέσουν επιπλέον 2!
  • Για το ΕΚΑΣ, με αρχή το 2016 θα αποκλειστεί ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων (περίπου 60.000). Τα επόμενα χρόνια, θα αποκλείονται κλιμακωτά ολοένα και περισσότεροι, μέχρι το ΕΚΑΣ να καταργηθεί εντελώς στα τέλη του 2019. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 οικογένειες θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος, περίπου κατά 193 ευρώ.
  • Για τις αναπηρικές συντάξεις υπάρχουν νέες σημαντικές μειώσεις. Π.χ. για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% έως και 79,9%, προβλέπεται χορήγηση του 75% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 288 ευρώ! Με ποσοστό από 50% έως και 66,99%, προβλέπεται εθνική σύνταξη στο 50% αυτής, δηλαδή 192 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα είναι η αναλογική σύνταξη εφόσον υπάρχει.
Εξαντλητικές εισφορές για συντάξεις πείνας

Το νομοσχέδιο ξετινάζει αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες, εκτοξεύοντας στα ύψη τις εισφορές τους στα Ταμεία, όπως συμβαίνει και με τους επιστήμονες, έστω κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι με ενδιάμεσους χρόνους σταδιακής μετάβασης στο νέο σύστημα. Μεγάλες απώλειες θα υποστούν οι ένστολοι, που υπολογίζουν σήμερα τη σύνταξή τους με βάση τον τελευταίο μισθό. Η σύνταξη θα υπολογίζεται πλέον με βάση το μέσο όρο αποδοχών από το 2002 και μετά.

Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί, διότι η σύνταξή τους δε θα υπολογίζεται πια με βάση τον τελευταίο μισθό και τα επιδόματα. Επίσης, όσοι λάμβαναν τουλάχιστον δύο συντάξεις θα έχουν επιπλέον απώλειες, καθώς, σύμφωνα με το νόμο, σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη π.χ. γιατροί, νομικοί και μηχανικοί του Δημοσίου.

Θα επιβληθούν αυξημένες εισφορές στο 20%, σε αρκετά μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, πέραν των ελιγμών της κυβέρνησης για «μεταβατική περίοδο» με χαμηλότερες εισφορές. Μεγάλες θα είναι οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», σε όσους έχουν παράλληλη απασχόληση, καθώς υποχρεώνονται από την ψήφιση του νόμου να καταβάλλουν διπλή εισφορά.

Τέλος, η ενοποίηση των Ταμείων, οι ενιαίες εισφορές και παροχές σημαίνουν νέες μειώσεις σε παροχές Υγείας, σύνταξης για όλους, σύμφωνα με την εμπειρία από τις μέχρι σήμερα ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις. Δεν εξαιρείται κανένας φορέας. Μέσω της ενοποίησης των Ταμείων, το κράτος θα βάλει χέρι στα αποθεματικά «υγιών» ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία θα γίνουν βορά και θα υποκαταστήσουν τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση.

Μόνος του κανείς δεν μπορεί να σωθεί

Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί καλλιέργησαν την αναμονή, έδιναν διαβεβαιώσεις ότι λύθηκαν ή θα λυθούν τα ζητήματα με συναντήσεις «υψηλού επιπέδου», με κοινωνικούς διαλόγους. Το πιο βασικό όμως είναι πως έχουν συμφωνήσει με τις γενικότερες ανατροπές, με τη γραμμής της ανταγωνιστικότητας.

Αυτό δεν τους εμποδίζει να ρίχνουν το δηλητήριο της διαίρεσης, να κοροϊδεύουν τα μικρομεσαία στρώματα ότι μπορεί να εξαιρεθούν μέσα στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, χωρίς αγώνες και ανατροπές. Είναι λάθος, να πιστεύει κάποιος ότι ένας κλάδος μόνος του, μπορεί να πετύχει την εξαίρεσή του από τις σαρωτικές ανατροπές.

Οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να δυναμώσουμε, όλοι μαζί σε συμπόρευση, τον κοινό βηματισμό, τη συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την ίδια πολιτική και με γραμμή πάλης ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά της.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας, οι μειώσεις των συντάξεων δεν είναι ελληνική καινοτομία. Είναι απόφαση των μονοπωλίων της ΕΕ, με βασική κατεύθυνση την παραπέρα συρρίκνωση των «δημόσιων» συστημάτων Ασφάλισης και Υγείας, με περιορισμό σε παροχές προνοιακού χαρακτήρα, με επέκταση και κυριαρχία των ιδιωτικών συστημάτων Ασφάλισης και Υγείας. Αυτήν την πολιτική υλοποιούν παλιές και νέες κυβερνήσεις στη χώρα μας και αντίστοιχο πρέπει να είναι και το μέτωπό μας απέναντί τους.

Η αύξηση του πλούτου, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει τη βάση για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, να έχουμε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη Υγείας - Πρόνοιας που θα παρέχεται δωρεάν και με αξιοπρεπή σύνταξη. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως επίσης διαφωνούμε με τη δραστηριότητα ασφαλιστικών εταιρειών σε τομείς που καλύπτει η Κοινωνική Ασφάλιση.

Να γίνει η απεργία ορόσημο για τη συνέχεια

Συνεχίζουμε να λέμε πως το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι λογιστικό, αλλά πολιτικό, ταξικό. Μπαίνει το ερώτημα, «ποιος θα πληρώσει»; Και εμείς λέμε ότι πρέπει να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία, που ευθύνονται για την κρίση, την καταλήστευση των Ταμείων. Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας των μονοπωλίων, στο δρόμο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Μέση λύση δεν υπάρχει: Η τα κέρδη των μονοπωλίων ή οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

Χρειάζεται η ανάπτυξη ενός συντονισμένου, μαζικού, ταξικού αγώνα, που θα εμποδίσει τα αντιλαϊκά μέτρα, θα απαιτήσει την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και θα διεκδικήσει αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Δεν επιτρέπεται σήμερα να μην υπάρχει ως βάση των διεκδικήσεων η αναπλήρωση όλων των απωλειών σε δικαιώματα που εξανεμίστηκαν ολικώς ή μερικώς, από την αποκατάσταση της απώλειας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Στις σημερινές συνθήκες, κάθε επιμέρους μάχη όπως και οι αγώνες των επόμενων ημερών για την αποτροπή των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων πρέπει να εντάσσονται στην οργάνωση της αντεπίθεσης για ενιαίο υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο κάθε εργαζόμενος να πάρει θέση στον αγώνα! Νέες δυνάμεις να δώσουν ζωντάνια με μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία. Η προετοιμασία των αγώνων, της 48ωρης γενικής απεργίας και πολύ περισσότερο η επιτυχία της είναι μια σοβαρή ταξική αναμέτρηση. Οι αγώνες, που δόθηκαν μέχρι τώρα, δυσκόλεψαν την κυβέρνηση, καθυστέρησαν την κατάθεση των μέτρων. Φάνηκε η δύναμη που έχει ο συντονισμένος αγώνας, η δυναμική που κρύβει η συμμαχία των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενος και τη φτωχομεσαία αγροτιά.

Αυτήν την τεράστια δύναμη είναι ώρα να την δοκιμάσουμε ξανά! Η μαζική συμμετοχή στους αγώνες των επόμενων ημερών μπορεί να γίνει ορόσημο για τη συνέχεια. Τώρα και παρά τη δυσκολία που έχουν αυτές οι μέρες, πρέπει να δυναμώσει η συζήτηση στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στις γειτονιές για να ανέβει ο βαθμός ετοιμότητας και οργάνωσης, η ένταση και η κλιμάκωση των αγώνων.

Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα

Το λόγο στη χτεσινή εκδήλωση πήρε ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ελλάδας. Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε ότι «μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι ψήφισα και στήριξα ενεργά την "πρώτη φορά αριστερά", αυτήν την αριστερά που υποτίθεται θα έφερνε τη μεγάλη αλλαγή στην ελληνική κοινωνία», ενώ γρήγορα αποδείχτηκε πως όλο αυτό ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα κατά του λαού και των εργαζομένων. Υπογράμμισε πως, μέσα από την πορεία των αγώνων που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, το ΠΑΜΕ δικαιώθηκε από τις εξελίξεις και τα γεγονότα. «Σε αυτό το κάλεσμα δηλώνω συνοδοιπόρος, συνεργαζόμενος με τις ταξικές δυνάμεις και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πρόσφατα είχαμε εκλογές και οι εργαζόμενοι μας έδωσαν μια ισχυρή δύναμη, 72% σε ένα σωματείο στην Αττική», τόνισε, και κατέληξε: «Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική να φρενάρουμε, να δυσκολέψουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτό το νόμο - λαιμητόμο και τους δήμιους, που είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι πρόθυμοι σύμμαχοί της σε όλο το αστικό πολιτικό φάσμα».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Φοροαφαίμαξη για το λαό, απαλλαγές στο κεφάλαιο

Αποσπάσματα από την εισήγηση που έκανε για το Φορολογικό ο Θωμάς Κακαβάς

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Με ασήκωτους φόρους και χαράτσια απέναντι στο λαό και το διαλυμένο εισόδημά του κλιμακώνεται η επίθεση του κεφαλαίου. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων» προβλέπουν νέα γενικευμένη φοροεπιδρομή, είτε μέσω της έμμεσης είτε μέσω της άμεσης φορολογίας.

Τα μέτρα αυτά είναι συνέχεια αυτών που επιβλήθηκαν με τα τρία μνημόνια και όσων ακολούθησαν, με αυξήσεις στη φορολογία για τους μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με αύξηση του ΦΠΑ, με τη μεγάλη μείωση της επιστροφής στο αγροτικό πετρέλαιο κ.ά. Στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 υπάρχουν μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου: Αντί για αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ που έλεγε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φέρνει νέα μείωση ορίου στα 9.090 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, από 9.545 ευρώ έως σήμερα. Η επιστροφή φόρου μειώνεται από τα 2.100 στα 2.000 ευρώ, ενώ συζητείται παραπέρα μείωση του αφορολόγητου στα 8.182 ευρώ.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.090 μέχρι 9.550 ευρώ, οι οποίοι καλύπτονταν από το αφορολόγητο, θα υποστούν επιβαρύνσεις μέχρι 100 ευρώ το χρόνο. Οι μισθωτοί, για μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές από 649 μέχρι 682 ευρώ, οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι με φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές από 757 έως 795 ευρώ, θα έχουν αύξηση της φορολογίας.

Το αφορολόγητο δεν εφαρμόζεται στους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες. Παράλληλα, το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων επιβαρύνεται και από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, που έρχονται να «κουμπώσουν» με τις φορολογικές διατάξεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η μηνιαία παρακράτηση της οποίας σε μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος. Σε συνδυασμό με τα χαράτσια της «αλληλεγγύης», φέρνει περαιτέρω επιβαρύνσεις σε εισοδήματα από 9.090 μέχρι 27.000 ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα, έρχεται νέα αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, μέτρο που εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει από τα λαϊκά εισοδήματα 400 μέχρι και 500 εκατ. ευρώ ετησίως, μέσα από αυξήσεις σε εμπορεύματα και υπηρεσίες λαϊκής κατανάλωσης με υψηλότερους συντελεστές. Οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα μικρά εισοδήματα που ξοδεύονται στο σύνολό τους σε δαπάνες διαβίωσης. Από την άλλη, χρόνια τώρα το κεφάλαιο πληρώνει «ψίχουλα», τα οποία ολοένα και μειώνονται.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στη ρότα των προηγούμενων κυβερνήσεων, σχεδιάζει και νέα μέτρα - φωτιά, που φτάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ. Στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου απαντάμε με ένταση της δουλειάς για την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας και παραπέρα οργάνωση του αγώνα, με αιτήματα όπως:

Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες. Κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ, στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα αγροτικά εφόδια, στα είδη διατροφής, Εκπαίδευσης, Υγείας και στα οικιακά τιμολόγια Ενέργειας, Υδρευσης και Τηλεπικοινωνίας.

Κατάργηση τελών για δήμο και ΕΡΤ, κατάργηση των διοδίων. Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει για τους εφοπλιστές. Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας όλων των κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη μεταβίβαση της μικρής ακίνητης περιουσίας.

Οι παρεμβάσεις στην εκδήλωση

Ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ταμείων, αναφέρθηκε στον έντονα ταξικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ανάμεσα σε άλλα πως η εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους άμεσους ή έμμεσους φόρους. Οι συνοδευτικές εκθέσεις του νομοσχεδίου περιγράφουν τον πυρήνα της φιλοσοφίας του: Το κράτος δεν εγγυάται το ύψος της σύνταξης, θα έχει το δικαίωμα να χρηματοδοτεί κατά το δοκούν την Κοινωνική Ασφάλιση και να ενοποιεί Ταμεία, η αναλογική/ανταποδοτική σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη μόνο με τις εισφορές. Ουσιαστικά, παρατήρησε, έχει ανοίξει ο δρόμος για ένα σύστημα κεφαλαιοποιητικό, για την εξατομίκευση, για την απαλλαγή της μεγάλης εργοδοσίας από την υποχρέωση καταβολής εργοδοτικών εισφορών.

Ο Στάθης Σαχινίδης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, είπε πως η κυβέρνηση καλεί τους διάφορους πρόθυμους, όπως οι ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ σε «διάλογο», στοχεύοντας στην αδρανοποίηση των λαϊκών αντιδράσεων, ενώ οι ηγεσίες αυτές καλλιεργούν το έδαφος για συμβιβασμό με την κυβέρνηση, προσδοκώντας σε κάποια ανταλλάγματα για λίγους μεσαίους επιχειρηματίες. Είναι έτοιμες να αποδεχτούν τη σφαγή μας αρκεί να δοθεί μερίδιο από την πίτα των αναπτυξιακών «πακέτων», σημείωσε και κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους να συμπαραταχθούν με τις αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, με την ΠΑΣΕΒΕ, το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ.

Ο Μανώλης Ραλάκης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, σημείωσε πως το βασικό ερώτημα είναι ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από το «νόμο - λαιμητόμο» που προωθεί η κυβέρνηση, απαντώντας ο ίδιος ότι δεν κερδίζουν τα λαϊκά στρώματα, είναι καθαρό ότι κερδίζει το κεφάλαιο.

Η Μαιρήνη Στεφανίδη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, αναφέρθηκε στο «άπιαστο όνειρο» της σύνταξης για την άνεργη, την απασχολήσιμη των 5μηνων, την ανασφάλιστη στη μαύρη εργασία, τη γυναίκα που απολύεται μόλις μείνει έγκυος. Η πρόταση - σφαγείο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αφήνει καμιά απ' έξω, ενώ χτυπάει ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Η ανεργία πλήττει το 24,8% των γυναικών και το 54,6% των νέων γυναικών, ενώ η αυτοαπασχολούμενη, η εργαζόμενη με μπλοκάκι, η αγρότισσα σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, οι οποίες τώρα αυξάνονται. Επιπλέον, βγάζουν από τη λίστα των ΒΑΕ κατηγορίες εργαζομένων.

Ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, υπογράμμισε ότι με το κυβερνητικό έκτρωμα νομιμοποιείται οριστικά η ελαστική εργασία με μπλοκάκι και οι εργοδότες ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, όπου θα απαλλαγούν από μια σειρά δικαιώματα και κατακτήσεις των περασμένων χρόνων. Τέλος, αναφέρθηκε στους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης για δήθεν απαλλαγές και ελαφρύνσεις το μεταβατικό διάστημα των τριών ετών.

Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, εκ μέρους του ΔΣ του Φυσικού Αθήνας, αναφέρθηκε στα φοιτητικά συλλαλητήρια που οργανώθηκαν ενάντια στο αντιασφαλιστικό έγκλημα, πλάι στους εργαζόμενους, στα σωματεία, στο ΠΑΜΕ. Οπως είπε, εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα δεν βάζει μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι δυνάμεις εκείνες στα πανεπιστήμια που λένε ότι «δεν μας αφορούν αυτά τα θέματα», ότι «το νομοσχέδιο είναι δίκαιο», ότι «η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει καλές υπηρεσίες». Παρατάξεις που αυτοαποκαλούνται «αριστερές» ή «αντικαπιταλιστικές» καταψήφιζαν όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, με το υποκριτικό επιχείρημα ότι χρειάζεται απεργία διαρκείας ή επειδή «είναι του ΠΑΜΕ».

Ο Τάσος Ζερβός, μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό, μίλησε για τις συντάξεις θανάτου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 12, που προβλέπει ότι ο/η επιζών σύζυγος παίρνει σύνταξη θανάτου εφόσον έχει συμπληρώσει τα 55 χρόνια. Εφόσον έχει συμπληρώσει τα 52 χρόνια, θα πάρει για τρία χρόνια σύνταξη και μετά θα την ξαναπάρει στα 67! Αν ο επιζών σύζυγος είναι κάτω από 52 ετών, θα πάρει για τρία χρόνια σύνταξη και μετά τίποτα. Δηλαδή, αν ο/η θανών σύζυγος είχε 30 χρόνια Ασφάλιση, οι εισφορές όλων αυτών των χρόνων χάνονται. Και το χειρότερο, η σύνταξη θανάτου είναι στο 50% που εδικαιούτο ο θανών με το νέο τρόπο υπολογισμού. Σε περίπτωση που το παιδί χάσει και τους δύο γονείς και δικαιούται σύνταξη, θα πάρει το 25% από κάθε σύνταξη!

Τη συζήτηση έκλεισε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος, καλώντας σε αξιοποίηση των κειμένων που παρουσιάστηκαν εισηγητικά, για την προβολή των θέσεων του ταξικού κινήματος στην κατεύθυνση της οργάνωσης της πάλης. Επισήμανε, τέλος, πως η μεγαλύτερη επιτυχία της 48ωρης απεργίας θα είναι να βγουν ενισχυμένα τα συνδικάτα και το ταξικό εργατικό κίνημα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Μαζική απεργιακή κινητοποίηση και Γενική Συνέλευση

Η επιχείρηση κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99

Στιγμιότυπο από την απεργιακή συγκέντρωση στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ
Στιγμιότυπο από την απεργιακή συγκέντρωση στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ
Με τετράωρες κυλιόμενες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες, έως και το Μεγάλο Σάββατο, συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»), κλιμακώνοντας τον αγώνα για τα δεδουλευμένα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα μετά την παραδοχή της εργοδοσίας ότι κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99. Σήμερα, στις 10 π.μ., προγραμματίζουν συγκέντρωση στο κατάστημα της οδού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Χτες, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία με μαζικότατη συμμετοχή, συγκέντρωση στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ενδεικτικό των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων είναι το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της χτεσινής 24ωρης απεργίας, δεν λειτούργησαν 34 καταστήματα από τα περίπου 40 που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα υπολειτούργησαν, ενώ και πολλά ακόμη στην υπόλοιπη Ελλάδα έμειναν κλειστά.

Μετά την απεργιακή κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι, μέσα από πολύ μαζική συνέλευση, που κάλεσε το Πανελλαδικό τους Σωματείο, αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, απαιτώντας: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται (Δεκέμβρης, Γενάρης, Φλεβάρης, Μάρτης και επίδομα αδείας). Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Πλήρη ενημέρωση για την πορεία της εταιρείας και το μέλλον των εργαζομένων.

Επίσης, ζητούν η τριμερής που έχει οριστεί για τις 9 Μάη, να επισπευστεί και να πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα, αμέσως μετά το Πάσχα, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, παρουσία εκπροσώπου του υπουργείου Εργασίας. Καλούν το υπουργείο Εργασίας με τις υπηρεσίες του να σταματήσει να καλύπτει την εταιρεία και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Ηδη σε επίσχεση έχει μπει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα καταστήματα της Πέλλας και πολλοί εργαζόμενοι από τα καταστήματα στο Βόλο. Συνολικά, η επιχείρηση λειτουργεί 131 καταστήματα και απασχολεί περισσότερους από 1.400 εργαζόμενους.

Πιέσεις στο «Αργος» για να προχωρήσουν οι μειώσεις

Την πολυσέλιδη ανακοίνωση με την οποία η εργοδοσία στο πρακτορείο «Αργος» επιχειρηματολογεί για τις μειώσεις των μισθών που θέλει να επιβάλει, σχολιάζει και καταγγέλλει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Υπενθυμίζουμε πως η διοίκηση στο «Αργος» επιδιώκει να μειώσει κατά 12% τους μισθούς, ακολουθώντας την πρακτική του πρακτορείου «Ευρώπη», που επέβαλε μονομερώς αντίστοιχες μειώσεις πριν από δύο περίπου χρόνια. Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε απειλές και εκβιασμούς και να οργανώσουν κοινό αγώνα απέναντι στα δύο πρακτορεία, στο «Αργος» με στόχο να μην περάσουν οι μειώσεις και στην «Ευρώπη» για να επανέλθουν οι μισθοί στα προηγούμενα επίπεδα.

«Χρειάστηκε έξι σελίδες η διοίκηση της "Αργος" για να ανακοινώσει στους εργαζόμενους πόσο ωφέλιμο είναι να περικοπούν οι μισθοί με τη θέλησή τους! Θα αποφύγουμε, μας λένε, "κινητοποιήσεις και άσκοπες αντιπαραθέσεις"!», σχολιάζει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο. Επισημαίνει ακόμα πως η εργοδοσία δεν πρωτοτυπεί: «Αυτήν την τακτική ακολουθούν όλοι οι εργοδότες. Τους βολεύει να πετάνε το μπαλάκι στους εργαζόμενους που μέχρι τώρα τους έβγαζαν χρυσάφι», εξηγεί, και καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση ανάμεσα στον εργαζόμενο που διεκδικεί μέσω του μισθού του να καλύψει τις ανάγκες του και στον εργοδότη που επιδιώκει τη διατήρηση ή την αύξηση των κερδών του».

Νέες απολύσεις πρωτοπόρων εργαζομένων

Την άμεση ανάκληση των πέντε απολύσεων από το «Ιδρυμα Ευγενίδου» απαιτεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Την Τετάρτη 20 Απρίλη, η εργοδοσία του Ιδρύματος ανακοίνωσε σε πέντε εργαζόμενους ότι απολύονται με πρόσχημα την «περικοπή θέσεων εργασίας». Μάλιστα, οι απολύσεις ανακοινώθηκαν ακόμα και τηλεφωνικά στους εργαζόμενους που δεν εργάζονταν τη συγκεκριμένη μέρα.

Οπως εξηγεί η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της εργοδοσίας γιατί το τελευταίο διάστημα πρωτοστατούσαν ενάντια στις απολύσεις που είχαν προηγηθεί, ενάντια σε απλήρωτες και υποχρεωτικές υπερωρίες, είχαν πάρει πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και τη συγκρότηση επιχειρησιακού σωματείου.

«Στο "Ιδρυμα Ευγενίδου" εντάσσονται το Πλανητάριο, η Βιβλιοθήκη, η Διαδραστική Εκθεση και άλλα τμήματα απ' όπου καθημερινά περνάνε εκατοντάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς. Το εκδοτικό του τμήμα υπογράφει συμφωνίες εκατομμυρίων με το υπουργείο Παιδείας. Εχει στενή σχέση με τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι εκδικητικές απολύσεις αποτελούν προσπάθεια της εργοδοσίας να εμποδίσει την ανάπτυξη συνδικαλιστικής δράσης στο χώρο», σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την επιστροφή των συναδέλφων τους στη δουλειά.

Επίσης, την απόλυση ξενοδοχοϋπαλλήλου, μέλους του ΔΣ του, από την επιχείρηση «Πέλαγος ΑΕ» στην Κω καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Οπως σημειώνει, η εργοδοσία επικαλέστηκε «σοβαρά οικονομικά προβλήματα» και ανάγκη για μείωση του εργατικού δυναμικού, για να δικαιολογήσει την απόλυση, ωστόσο χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς αυτούς προσχηματικούς, αφού η συγκεκριμένη μονάδα πρόσφατα εξαγόρασε τη διπλανή και επεκτείνεται για να φιλοξενήσει περισσότερους τουρίστες.

Ερώτηση στην Κομισιόν για την «Ηλεκτρονική»

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ το αίτημα να εξασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα και οι αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους στην «Ηλεκτρονική Αθηνών», με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Οπως σημειώνει, μετά την κήρυξη της εταιρείας σε κατάσταση πτώχευσης, «οι αποζημιώσεις των εργαζομένων είναι στον "αέρα", γιατί με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψήφισε το καλοκαίρι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου που υπέγραψε με το κουαρτέτο, περιορίστηκε δραστικά, προς όφελος των τραπεζών, η δυνατότητα ικανοποίησης των εργατικών απαιτήσεων από τα περιουσιακά στοιχεία μιας επιχείρησης σε διαδικασία πτώχευσης».

Με βάση αυτό, ερωτάται η Επιτροπή «πώς τοποθετείται στην εξασφάλιση των απαιτήσεων των τραπεζικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των οφειλομένων στους εργαζόμενους της "Ηλεκτρονικής Αθηνών" ως άμεση συνέπεια του νόμου που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από κοινού με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ;».

Πλατιά εξόρμηση στο πλαίσιο της απεργίας στο Εμπόριο

Παρέμβαση των εμποροϋπαλλήλων στα Τρίκαλα
Παρέμβαση των εμποροϋπαλλήλων στα Τρίκαλα
Απεργιακές συγκεντρώσεις και μαζικές εξορμήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και άλλες πόλεις οργάνωσαν την Κυριακή οι ταξικές δυνάμεις στο Εμπόριο, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Η περασμένη Κυριακή καθώς και αυτή στις 8 Μάη είναι 2 από τις 7 Κυριακές του χρόνου που τα καταστήματα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά, σύμφωνα με νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, που διατηρούνται και από τη σημερινή.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας διοργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία του και στη συνέχεια έκανε εξορμήσεις σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Συζήτησε με τους εργαζόμενους για την ανάγκη νομοθετικής κατοχύρωσης της Κυριακής αργίας, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, στην επικείμενη 48ωρη γενική απεργία, αλλά και στη συγκέντρωση - συναυλία που θα γίνει στο Σύνταγμα για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, την Κυριακή 8 Μάη.

Επίσης, ο Σύλλογος προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 22 Μάη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά έκανε παρεμβάσεις στα καταστήματα της «Καρφούρ» στο Ρέντη και στο Πασαλιμάνι. Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων προχώρησε σε συγκέντρωση στο σούπερ μάρκετ «Καρφούρ Μακεδονία». Επίσης, έγιναν εξορμήσεις σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων έκανε συγκέντρωση έξω από το σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», ενώ μοιράστηκε ανακοίνωση και στους εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Στο Αγρίνιο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση», με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου της πόλης και των ταξικών σωματείων, πραγματοποίησε συγκέντρωση στον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο, μπροστά από το πολυκατάστημα «Public». Απόφαση να μείνουν τα καταστήματα κλειστά είχε πάρει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου. Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν από τις ταξικές δυνάμεις και σε άλλες πόλεις.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ