Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης...

Με ψέματα και αριθμητικές αλχημείες η κυβέρνηση επιμένει, ακόμα και μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό, να κάνει το μαύρο άσπρο. Ετσι, ο υπουργός Εργασίας, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ισχυρίστηκε πως το ποσοστό αναπλήρωσης των νέων συντάξεων φτάνει «στο 85% για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας»! Πρόκειται για άλλο ένα ψέμα πάνω στα τόσα που μήνες τώρα τροφοδοτεί εργαζόμενους και συνταξιούχους η κυβέρνηση. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η αναπλήρωση του μισθού του εργαζόμενου με το νέο τρόπο απόδοσης των συντάξεων, για τη συντριπτική πλειοψηφία, δεν θα ξεπερνά το 50% και όχι το 85% που λέει η κυβέρνηση.

... και οι αριθμοί

Ας δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Στο ισχύον μέχρι τώρα σύστημα ένας μισθός, που τα τελευταία χρόνια κυμαινόταν στα 1.500 ευρώ, με 35 χρόνια Ασφάλισης έδινε σύνταξη 1.050 ευρώ (70% ποσοστό αναπλήρωσης). Με το σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση, ο συντάξιμος μισθός επειδή θα υπολογίζεται σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο θα διαμορφώνεται στα 1.100 ευρώ περίπου. Την ίδια στιγμή, για τα 35 χρόνια Ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται και αυτό στο 33,8% από το 70%! Αρα το αναλογικό τμήμα της σύνταξης θα είναι μόλις 372 ευρώ. Αθροίζοντας και το τμήμα της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ), το σύνολο της νέας σύνταξης θα είναι μόλις 756 ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο μισό από το ύψος του μισθού του ασφαλισμένου. Θα είναι κατά 294 ευρώ μικρότερη από το ισχύον σύστημα και σε ποσοστό στο 28%! Αυτή είναι η αλήθεια για τις συντάξεις και όλα τα υπόλοιπα δεν αξίζουν δεκάρα τσακιστή.

Ποιον δουλεύουν;

«Οσο και για τα έκτακτα ("αν χρειαστούν") μέτρα 3,5 δισ. που επέβαλε τελικά το ΔΝΤ (...) σε ό,τι αφορά τα περί "4ου μνημονίου", κυβερνητικές πηγές τα χαρακτήριζαν "ανοησίες", ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε: "Επιτρέψτε μου να κάνω σαφές - (διότι) στον ελληνικό Τύπο γίνεται λόγος για 4ο μνημόνιο - ότι αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ισχύει"». Αυτά γράφει η «Αυγή», 24/4/2016. Στο ίδιο ρεπορτάζ, επίσης, γράφει: «Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί μια λύση ή, σωστότερα, έναν μηχανισμό λήψης μέτρων, ο οποίος θα καλύπτει μεν απολύτως τον πήχη των 3,5 δισ. που βάζουν οι δανειστές, αλλά θα τα διασπείρει σε όσο γίνεται μεγαλύτερη βάση (ίσως και με τον πιο απόλυτο τρόπο) (...) εξετάζεται η περικοπή δαπανών και όχι η επιβολή φόρων». Εχουμε πει κι άλλη φορά ότι έχουν γίνει «μανούλες» στην αποπροσανατολιστική προπαγάνδα, να βαφτίζουν «το κρέας ψάρι». Θα αποφασίσουν μεν τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά δεν είναι μνημόνιο, το 'πε και ο Ντάισελμπλουμ. Θα κάνουν - λέει - περικοπές, δε θα βάλουν φόρους! Τώρα μάλιστα. Μόνο που δεν είπαν ότι είναι και φιλολαϊκά. Λες και το λαό που στενάζει ολοένα περισσότερο, τον νοιάζει πώς τα βαφτίζουν και τι θα 'ναι. Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή, να δώσουν οι εργαζόμενοι απάντηση με τη 48ωρη απεργία.

Περί «ανοιχτών ουρανών»

Τις προάλλες, ο εμπορικός διευθυντής μιας από τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, έδωσε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα και, μεταξύ άλλων, επανέλαβε τη θέση ότι θα έπρεπε να απαγορευτούν διά νόμου οι απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, για το οποίο μάλιστα η εταιρεία έχει αναλάβει και πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών από επιβάτες της ανά τον κόσμο. Στη συνέντευξη «διευκρίνισε» ότι το αίτημα της εταιρείας «δεν αφορά την απαγόρευση οποιασδήποτε διεκδίκησης εκ μέρους των εργαζομένων», αλλά θέση της είναι οι εργαζόμενοι «να μπορούν να προωθούν τα αιτήματά τους μέσω διαμεσολάβησης ή δεσμευτικής διαιτησίας που δεν συνεπάγονται "κλειστούς ουρανούς" στην Ευρώπη». Μάλιστα, πρότεινε εναλλακτικά «να αναλαμβάνουν τον έλεγχο οι υπηρεσίες γειτονικών χωρών στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων!». Μπορεί το όλο πράγμα να πλασάρεται ως η ...μούρλα μιας μεμονωμένης επιχείρησης, δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Τέτοιες απόψεις «κουμπώνουν» με αντιλήψεις που διακινούνται με τον πλέον επίσημο τρόπο από κυβερνήσεις και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ότι αποστολή του συνδικαλισμού είναι να διαβουλεύεται και όχι να οργανώνει αγώνες, πολύ περισσότερο απεργίες. Κατά τα άλλα, η συγκεκριμένη εταιρεία πάει ένα βήμα πιο πέρα και προτείνει προωθημένες μεθόδους απεργοσπασίας, με πολλαπλές συνέπειες (π.χ. ακόμα και μετακινήσεις εργαζομένων από μια χώρα στην άλλη για να υπονομευθεί η απεργία) και επικίνδυνες διαστάσεις (βλέπε υπονόμευση κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας, από τον έλεγχο μιας άλλης στον εναέριο χώρο της), λειτουργώντας πραγματικά σαν «λαγός» στο τσάκισμα του απεργιακού δικαιώματος και όχι μόνο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1791 Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Σάμιουελ Μορς, δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.

1864 Πεθαίνει ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 και Φιλικός Γιάννης Μακρυγιάννης.

1882 Πεθαίνει ο Αμερικανός φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Ραλφ Γουόλντο Εμερσον.

1909 Το αστικοδημοκρατικό κίνημα των Νεότουρκων αποκρούει αντεπαναστατικό πραξικόπημα από δυνάμεις που πρόσκειντο στο σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β', τον οποίο και εκθρονίζουν.

1920 Ο Β. Ι. Λένιν ολοκληρώνει το έργο του «Αριστερισμός, η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού». Σ' αυτό καταπιάνεται με τον αριστερό οπορτουνισμό, που προέκυψε ως μηχανιστική αντίδραση τμήματος του επαναστατικού κινήματος στο δεξιό οπορτουνισμό και το συμβιβασμό της Β' Διεθνούς, και είχε χαρακτηριστικά όπως: Η υποτίμηση νομοτελειών της κοινωνικής εξέλιξης, η άρνηση του αντικειμενικού χαρακτήρα της επαναστατικής κατάστασης, η υποτίμηση ιδιομορφιών κάθε χώρας και της εξειδίκευσης της επαναστατικής δράσης, η αναγωγή σε θέση αρχής της άρνησης της κοινοβουλευτικής μορφής πάλης, των συμμαχιών κ.λπ. Ο Λένιν άσκησε οξυμένη κριτική σε αυτές τις αντιλήψεις, βοηθώντας Κομμουνιστικά Κόμματα να διορθώσουν τα λάθη τους.

1920 Οι εργάτες του Μπακού εξεγείρονται και με τη συνδρομή του Κόκκινου Στρατού εγκαθιδρύουν τη σοσιαλιστική εξουσία. Την επόμενη μέρα ανακηρύσσεται η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν (28/4).

1941 Τα γερμανικά μηχανοκίνητα τμήματα μπαίνουν στην Αθήνα. Ολος ο κόσμος μένει κατάκλειστος στα σπίτια του. Στις 23 Απρίλη, τέσσερις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών, ο βασιλιάς και η κυβέρνηση έφυγαν για την Κρήτη, αφήνοντας σαν «οπισθοφυλακή» τον υφυπουργό Ασφαλείας του μεταξικού καθεστώτος, Κ. Μανιαδάκη, που φρόντισε να παραδοθούν δέσμιοι οι 2.000 περίπου φυλακισμένοι και εξόριστοι αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές, στους Γερμανούς.

1941 Αυτοκτονεί η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα.

1941 Ιδρύεται στη Λουμπλιάνα με πρωτοβουλία των κομμουνιστών το Απελευθερωτικό Μέτωπο Σλοβενίας.

1944 Μεγάλη απεργία του αθηναϊκού λαού εναντίον της τρομοκρατίας των δυνάμεων κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους.

1945 Τα Λαϊκό, Σοσιαλιστικό και Κομμουνιστικό Κόμμα σχηματίζουν προσωρινή κυβέρνηση συνασπισμού στην Αυστρία.

1957 Η Ελλάδα προσχωρεί στο «Δόγμα Αϊζενχάουερ». Κατά το «Δόγμα Αϊζενχάουερ», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξουσιοδοτούταν να χρησιμοποιεί τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας προκειμένου να «βοηθήσει» οποιοδήποτε κράτος ή ομάδα κρατών ζητούσε συνδρομή των ΗΠΑ «για την αντιμετώπιση ένοπλης επίθεσης από οποιαδήποτε χώρα που ελεγχόταν από το διεθνή κομμουνισμό».

1961 Η Σιέρα Λεόνε κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

1990 Τερματίζεται η 27χρονη εξορία του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Νότιας Αφρικής, Τζόε Σλόμπο, από το καθεστώς του Απαρτχάιντ.

1992 Η Σερβία και το Μαυροβούνιο σχηματίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

1993 Μετά από ένα σκληρό εμφύλιο πόλεμο που κράτησε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ