Πέμπτη 25 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Συνδικαλιστικός νόμος - απεργιακό δικαίωμα: Κατά παραγγελία του κεφαλαίου η κυβέρνηση ΝΔ ετοιμάζει νέα αντεργατικά χτυπήματα, στο έδαφος της απεργοκτόνας διάταξης Αχτσιόγλου
  • Εργαζόμενοι «Αφοί Βλάχου» - «ΣΙΔΕΝΟΡ»: Απαντούν αγωνιστικά στην προσπάθεια ποινικοποίησης της πάλης τους
  • Ημαθία - Πέλλα: Παρεμβάσεις των ταξικών συνδικάτων για τα προβλήματα των εργαζομένων στα διαλογητήρια - κονσερβοποιεία
  • Συνδικάτα - φορείς Δυτικής Αττικής: Αγωνιστική δράση για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία - Ρεπορτάζ από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Μέγαρα
ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑ
Χιλιάδες εργαζόμενοι σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας

Μπροστά στην οργάνωση του αγώνα μπαίνει το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας

Το κλαδικό Συνδικάτο πραγματοποιεί εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και προγραμματίζει συνελεύσεις και συσκέψεις
Το κλαδικό Συνδικάτο πραγματοποιεί εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και προγραμματίζει συνελεύσεις και συσκέψεις
Σε εργασιακά κάτεργα έχουν μετατραπεί οι δεκάδες επιχειρήσεις μεταποίησης (διαλογητήρια, κονσερβοποιεία) στην Πέλλα και στην Ημαθία, με την εργοδοσία να βγάζει σημαντικά κέρδη, εκμεταλλευόμενη τον μόχθο των αγροτών στον εύφορο κάμπο της περιοχής και τη φθηνή εργατική δύναμη χιλιάδων εργατών.

Στους δύο νομούς λειτουργούν περίπου 20 επιχειρήσεις κονσερβοποιίας και 100 επιχειρήσεις συσκευασίας - διαλογητήρια (συνεταιριστικές και ιδιωτικές). Οι επιχειρήσεις αυτές συγκεντρώνονται κυρίως σε Βέροια, Αλεξάνδρεια, Εδεσσα και Γιαννιτσά.

Απασχολούνται περισσότεροι από 13.000 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους εποχιακοί, σε άθλιες συνθήκες, με χαμηλούς μισθούς.

Αυτή η εργασιακή ζούγκλα σημαίνει για τους εργάτες δουλειά ήλιο με ήλιο με μεροκάματο 20 ευρώ, απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη εργασία, εργατικά «ατυχήματα» λόγω ακατάλληλων συνθηκών εργασίας και εντατικοποίησης. Πολύμηνες ή και χρόνιες καθυστερήσεις στα μεροκάματα, επιστροφές Δώρων και επιδομάτων από τους εργαζόμενους υπό την απειλή της απόλυσης, εργοδοτική τρομοκρατία, απολύσεις.

Και όλα αυτά θέλουν να τα επιβάλουν με σιγή νεκροταφείου. Γι' αυτό και θέλουν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους, έξω από τα ταξικά τους συνδικάτα...

Ετσι, ενώ οι βιομήχανοι του κλάδου διαμαρτύρονται για έλλειψη εργατικών χεριών, την ίδια ώρα δεν προσλαμβάνουν εργάτες με πολυετή πείρα που σήκωσαν κεφάλι για τα δικαιώματα των εργαζομένων, που πάλεψαν για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, όπως η αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας και Πέλλας.

Εντατικοποίηση, εποχικότητα, άσχημες συνθήκες, απληρωσιά και απολύσεις...

Τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο, την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για τη διεκδίκηση ανάκτησης απωλειών σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, για μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία, ανέδειξε μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε την προηγούμενη βδομάδα, στη Βέροια, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ήδη πραγματοποιεί εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, ενώ το επόμενο διάστημα προγραμματίζει περιφερειακές Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στις προσπάθειες της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου για την αποκάλυψη της κατάστασης, όπως και στις παρεμβάσεις που γίνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ο Γιάννης Διάκογλου, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας, αναφέρθηκε στην εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί.

Στα διαλογητήρια οι εργαζόμενοι δουλεύουν 12ωρα και 16ωρα, 7 μέρες τη βδομάδα, με αμέτρητες απλήρωτες υπερωρίες. Η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο», κυρίως για το τεχνικό προσωπικό (οδηγούς κλαρκ, συντηρητές, ηλεκτρολόγους κ.ά.). Στα κονσερβοποιεία δουλεύουν με υψηλές θερμοκρασίες. Τα εργατικά «ατυχήματα» δεν δηλώνονται από τους εργαζόμενους, υπό το φόβο της απόλυσης.

Οι βιομήχανοι εκμεταλλεύονται την αυξημένη ανεργία, την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, και επιβάλλουν απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά το κλείσιμο των εργοστασίων της ΔΕΛΤΑ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ, όπου απασχολούνταν εκατοντάδες μόνιμοι και εποχιακοί εργάτες.

Οι νόμοι που ψήφισαν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση ανάβουν το «πράσινο φως» στους εργοδότες, τους κάνουν ακόμα πιο αδίστακτους απέναντι στους εργαζόμενους, κυρίως σε γυναίκες και νέους, που εργάζονται εποχιακά τους 2-3 μήνες του καλοκαιριού, πριν επιστρέψουν στην ανεργία.

Ταυτόχρονα κλιμακώνουν την τρομοκρατία με απολύσεις. Εργαζόμενοι με πολλά χρόνια δουλειάς δεν επαναπροσλαμβάνονται επειδή σήκωσαν κεφάλι, επειδή μαζί με το κλαδικό Σωματείο πάλεψαν για βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αποκάλυψαν τις ευθύνες των εργοδοτών για τα σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» που σημειώθηκαν πέρυσι. Τέτοιες εκδικητικές απολύσεις έγιναν στη «Venus», στην ΑΛΜΕ και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Απολύονται πολύπειροι εργαζόμενοι για να αντικατασταθούν με νέους, επιδοτούμενους, ακόμη πιο φθηνούς εργάτες.

Ο Γ. Διάκογλου κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν και να απομονώσουν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που θυμάται τους εργαζόμενους μόνο κάθε φορά που πρέπει να γίνουν εκλογές στο Σωματείο Ψύξης - Διαλογής, το οποίο ελέγχει, προκειμένου να διατηρεί τους νόθους συσχετισμούς στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας και στη ΓΣΕΕ.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να γραφτούν στο κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας. «Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την απληρωσιά, την τρομοκρατία, τις απολύσεις. Ο φόβος της εργοδοσίας είναι οι οργανωμένοι εργάτες», σημείωσε.

Τα κέρδη τους χτίζονται πάνω στο τσάκισμα των εργαζομένων

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κώστας Κατσιμένης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις συνολικά στον κλάδο, στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ακόμα και την περίοδο της κρίσης, τα οποία χτίστηκαν πάνω στην εκμετάλλευση και τα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Στον αντίποδα, σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, οι εργαζόμενοι αμείβονται με τα ψίχουλα του κατώτατου βασικού μισθού. Στοιχείο του εργασιακού μεσαίωνα είναι και η γενικευμένη χρήση εποχιακών και εργολαβικών εργατών, η εκ περιτροπής απασχόληση, η "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας. Σε πολλούς χώρους δουλειάς τα εξαντλητικά ωράρια και συνολικά οι συνθήκες εργασίας εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργατών...».

Ενισχύεται το «δουλεμπορικό» καθεστώς εκμετάλλευσης μεταναστών και προσφύγων

Για πρώτη φορά φέτος άρχισαν να δουλεύουν σε επιχειρήσεις της περιοχής πρόσφυγες και μετανάστες, που στέλνονται μέσω ΜΚΟ. Το Συνδικάτο αναφέρει την περίπτωση της ΑΛΜΕ, όπου καθημερινά μεταφέρονται με ένα λεωφορείο Σενεγαλέζοι εργάτες.

«Οι μετανάστες, ένα τμήμα των εργατών ιδιαίτερα ευάλωτο στις εργοδοτικές πιέσεις, δουλεύουν ήλιο με ήλιο, με μεροκάματα των 20 ευρώ», υπογράμμισε ο Κ. Κατσιμένης και πρόσθεσε:

«Οι επιχειρηματίες του κλάδου, αξιοποιώντας τις δηλώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, διά στόματος του πρώην υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κλείνουν το μάτι και στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ για "αξιοποίηση" των προσφύγων και μεταναστών ως φθηνού εργατικού δυναμικού σε επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας. Αναδεικνύεται η σχετική συζήτηση που γίνεται συνολικότερα στο επίπεδο της ΕΕ, του ΟΗΕ και άλλων διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τροποποιείται και απλουστεύεται υπέρ των εργοδοτών το ισχύον "δουλεμπορικό" καθεστώς εισαγωγής και μετάκλησης ξένου εργατικού δυναμικού, που σήμερα στην περιοχή είναι γύρω στο 10%. Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να έχουν όσο πιο φθηνούς και χωρίς δικαιώματα εισαγόμενους ξένους εργάτες, για όσο ακριβώς διάστημα και για όποια συγκεκριμένη εργασία χρειάζονται, που θα μπορούν στη συνέχεια να τους πετούν και να επιστρέφουν στις πατρίδες τους με συνοπτικές διαδικασίες...».

«Δεν τους έπιασε ο πόνος για τους εργαζόμενους, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ρίξουν την τιμή της εργατικής δύναμης εισάγοντας το εργόσημο, με σκοπό την επέκτασή του για όλους τους εργάτες, Ελληνες και μετανάστες», ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Το πλαίσιο πάλης

Το πλαίσιο πάλης που έχει διαμορφώσει το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας και με το οποίο καλεί τους εργαζόμενους σε ενίσχυση του αγώνα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής αιτήματα:

  • Να προσληφθούν άμεσα και χωρίς εξαιρέσεις όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν κάνει αιτήσεις.
  • 5ήμερο - 40ωρο. Επαρκή διαλείμματα και αυξημένα τις μέρες του καύσωνα.
  • Να πληρώνονται όλες οι ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας, τα Δώρα και τα επιδόματα.
  • Να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Να περαστούν κλιματιστικά σε όλα τα διαλογητήρια - κονσερβοποιεία.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τον κλάδο σύμφωνα με την πρόταση της Ομοσπονδίας.
  • Η Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας να εντείνει τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς.
Ενισχύεται το ήδη τεράστιο οπλοστάσιο ενάντια στις απεργίες

Τα νέα χτυπήματα στο απεργιακό δικαίωμα δρομολογούνται την ώρα που ήδη οι απεργιακοί αγώνες των εργαζομένων έρχονται αντιμέτωποι με το ανεξάντλητο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, και με τις αντίστοιχες αντιαπεργιακές αποφάσεις που βγάζει με διαδικασίες εξπρές η αστική Δικαιοσύνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο τα αστικά δικαστήρια έχουν βγάλει τρεις φορές «παράνομη» την απεργία των εργαζομένων στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου», οι οποίοι παλεύουν για να μην απολυθεί συνάδελφός τους, ο οποίος μάλιστα είναι και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με αποφάσεις - καρμπόν έκρινε «παράνομες» τις απεργιακές αποφάσεις κατά σειρά του κλαδικού Συνδικάτου, της Ομοσπονδίας του κλάδου και του Εργατικού Κέντρου της περιοχής.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικό είναι το «σκεπτικό» της αντιαπεργιακής απόφασης του δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η απεργία είναι παράνομη γιατί «επιδιώκεται στην πραγματικότητα να εξαναγκασθεί η ενάγουσα (σ.σ. η εργοδοσία) να συνάψει σύμβαση αορίστου χρόνου ως άμεση εργοδότρια» και αυτό «περιορίζει τις εξουσίες του εργοδότη, που προκύπτουν από το διευθυντικό του δικαίωμα, το οποίο περιλαμβάνει και την ελευθερία του να επιλέγει τα πρόσωπα που θα προσλάβει και αποτελεί επιχειρηματική απόφαση, στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης επιχειρηματικής και οικονομικής ελευθερίας»!

Με άλλα λόγια, αναγνωρίζονται στον συγκεκριμένο, όπως και σε κάθε εργοδότη, το «διευθυντικό δικαίωμα», η «επιχειρηματική ελευθερία» και η «εξουσία» να προσλαμβάνουν και να απολύουν κατά βούληση, να ξεζουμίζουν για χρόνια τους εργολαβικούς εργαζόμενους που προσλαμβάνουν και οι ίδιοι απασχολούν, και στη συνέχεια να τους απολύουν χωρίς αυτό να θεωρείται απόλυση, στοχοποιώντας και τη συνδικαλιστική δράση, όπως γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση...

Πηγαίνοντας ακόμα παραπέρα, το δικαστήριο λέει ότι επειδή αίτημα των εργαζομένων είναι η επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους, η απεργία τους είναι «παράνομη» επειδή «δεν διώκεται η ικανοποίηση συλλογικού εργασιακού συμφέροντος, αλλά σαφώς ατομικού»!

Αντίστοιχη μεταχείριση από τα δικαστήρια είχε και η πρόσφατη κινητοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων της ΔΕΠΑ, με αλλεπάλληλες αντιαπεργιακές δικαστικές αποφάσεις. Η απεργία βγήκε «παράνομη» πότε με την επίκληση των χρονικών ορίων ενημέρωσης της εργοδοσίας, πότε με την επίκληση ότι η επιχείρηση παρέχει «κοινωφελές έργο» και... οι νομικές «μυλόπετρες» δεν έχουν τέλος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο με αιχμή το χτύπημα της απεργίας

Η ομιλία του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων αποτύπωσε τόσο την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΝΔ να κλιμακώσει παραπέρα την αντεργατική επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου, όσο και το γεγονός ότι μια από τις βασικότερες αιχμές αυτής της επίθεσης θα είναι και η προώθηση νέων χτυπημάτων στα συνδικαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Καθόλου τυχαία, ο υπουργός Εργασίας της ΝΔ στην ομιλία του στη Βουλή προανήγγειλε με το «καλημέρα» νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και ειδικά στο απεργιακό δικαίωμα, πιάνοντας και εδώ το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την απεργοκτόνα διάταξη που ψήφισε στις αρχές του 2018.

Το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει ήδη όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου είναι βέβαια τεράστιο, ειδικά στο ζήτημα των απεργιών είναι πραγματικά ανεξάντλητο, και πάνω σε αυτήν τη βάση ήδη τα αστικά δικαστήρια βγάζουν 9 στις 10 απεργίες παράνομες ή καταχρηστικές ή και τα δύο.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν μένουν όμως εκεί: Θέλουν να έχουν τα χέρια τους εντελώς λυμένα απέναντι στους εργαζόμενους, θέλουν να επιβάλλουν πλήρη σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

Γι' αυτό και η απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου στόχευσε ακριβώς στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, βάζοντας επιπλέον εμπόδια στην κήρυξη απεργίας εκεί ακριβώς που είναι πιο έντονες οι πιέσεις και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας. Γι' αυτό και η κυβέρνηση ΝΔ έρχεται να γενικεύσει αυτό το χτύπημα, προαναγγέλλοντας και τη θεσμοθέτηση «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας όλων των εργαζομένων» για την κήρυξη μιας απεργίας, με στόχο να χτυπήσει κι άλλο τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, να εντείνει τον ασφυκτικό έλεγχο του αστικού κράτους και της εργοδοσίας πάνω στη λειτουργία των συνδικάτων των εργαζομένων.

Πάνω στο έδαφος της απεργοκτόνας διάταξης Αχτσιόγλου...

Ο ασφυκτικός αυτός έλεγχος ενισχύθηκε σημαντικά με τη διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2018, επιβάλλοντας νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς πλέον για τη λήψη απεργιακής απόφασης απαιτείται Γενική Συνέλευση με απαρτία το 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, από το 1/3 (στην πρώτη Γενική Συνέλευση) έως το 1/5 (στην τρίτη Γενική Συνέλευση) που απαιτούνταν μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 8 του συνδικαλιστικού νόμου (1264/1982) προστέθηκε παράγραφος που ορίζει πως «ειδικά για τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των τακτοποιημένων μελών». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερδιπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται προκειμένου η Γενική Συνέλευση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου να έχει απαρτία και να μπορεί να προκηρύξει απεργία.

Στο επίπεδο αυτό, στο επίπεδο της επιχείρησης, εκεί ακριβώς όπου οι πιέσεις και οι απειλές της εργοδοσίας είναι πιο έντονες από οπουδήποτε αλλού, εκεί που τα πρωτοβάθμια συνδικάτα «φτύνουν αίμα» για να γίνει μια Γενική Συνέλευση κόντρα στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, οι οποίοι φυσικά εντείνονται όταν το αντικείμενο της συνέλευσης είναι η λήψη απεργιακής απόφασης, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ να προσθέσει ένα τέτοιο τεράστιο εμπόδιο στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους...

...η κυβέρνηση ΝΔ εντείνει την επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα

Συνεχίζοντας από εκεί που την άφησαν οι προκάτοχοί της, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να εντείνει την επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα.

Στην παρέμβασή του στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, εξήγγειλε την καθιέρωση «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες της απεργίας».

Και εδώ, με το πρόσχημα της «δημοκρατίας», κλιμακώνονται ο ασφυκτικός έλεγχος και το χτύπημα στις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων.

Η θέση αυτή είχε διατυπωθεί από τη ΝΔ ήδη κατά τη συζήτηση του νόμου που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Εκεί μάλιστα η ΝΔ υπερθεμάτιζε, απαιτώντας για την κήρυξη απεργίας να είναι απαραίτητη «η σύμφωνη γνώμη από το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών» του σωματείου. Δηλαδή απαιτούσε όχι μόνο την παρουσία του 1/2 των μελών στη συνέλευση, αλλά και την υπερψήφιση της απεργίας από το 1/2 και πάνω, του συνόλου των μελών του σωματείου...

Στην πράξη, ο συνδυασμός αυτών των δύο «προτάσεων» - εξαγγελιών της ΝΔ, της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» και του απαιτούμενου ποσοστού υπερψήφισης της απεργίας, καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την προκήρυξη απεργίας στο πρωτοβάθμιο σωματείο, λαμβάνοντας υπόψη και όλους τους παράγοντες που αναφέρονται παραπάνω. Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο για γενίκευση αυτού του χτυπήματος και σε άλλα επίπεδα της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων.

Το χτύπημα μέσω της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» είναι μάλιστα ακόμα πιο βαθύ: Στόχος του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του είναι να χτυπηθούν οι ίδιες οι ζωντανές, συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων. Προφανώς και δεν θέλουν Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων με ζωντανή συζήτηση, μεταφορά πείρας από άλλους αγώνες σε χώρους δουλειάς, συμμετοχή των εργαζομένων στη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου και την οργάνωση της πάλης, στήριξη εργαζομένων που επηρεάζονται από τους εκβιασμούς της εργοδοσίας κ.ο.κ. Θέλουν τους εργαζόμενους στον καναπέ, ο καθένας μόνος του, χωρίς καμία συμμετοχή στη δράση, να καλούνται... να πατήσουν ένα κουμπί, πιο ευάλωτοι από ποτέ στις πιέσεις αλλά και στα ιδεολογήματα της εργοδοσίας.

Επιχείρηση «φακελώματος» και ακόμα πιο ασφυκτικού ελέγχου

Οι αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, μάλιστα, δεν περιορίζονται στο χτύπημα της απεργίας.

Οπως ανέφερε ο Γ. Βρούτσης, συνεχίζοντας την υλοποίηση μνημονιακών προαπαιτούμενων που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση ΝΔ θα δημιουργήσει «ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών», τάχα για να γνωρίζει, όπως είπε, η κυβέρνηση «τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστές και τα στελέχη, ποιοι είναι...» και για «να αντιμετωπίσουμε το κατακερματισμένο οργανωτικό συνδικαλιστικό σύστημα της χώρας μας».

Στόχος της κυβέρνησης βέβαια είναι το «φακέλωμα» και ο ασφυκτικός έλεγχος των πραγματικών συνδικάτων από το αστικό κράτος και όχι η... «γνωριμία» με τα σωματεία. Αλλωστε, όταν πρόκειται για σωματεία - φαντομάδες που στήνουν κατά βούληση μαζί με την εργοδοσία οι εργατοπατέρες, οι κυβερνήσεις δεν φαίνεται να δείχνουν τέτοια δημοκρατική ευαισθησία... Μάλιστα, αναγγέλλεται ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων, τη στιγμή που οι εργοδότες έχουν πλήρη ελευθερία να μην παραδίδουν στο υπουργείο Εργασίας τα δικά τους μητρώα επιχειρήσεων, όταν πρόκειται αυτά να χρησιμοποιηθούν για να γίνει η επέκταση κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας!

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η εξαγγελία του συγκεκριμένου μέτρου ακόμα πιο ασφυκτικής παρέμβασης στη λειτουργία των συνδικάτων συνοδεύτηκε με τις αναφορές του υπουργού Εργασίας της ΝΔ για τις εξελίξεις στη ΓΣΕΕ, όπου έκανε προκλητικά λόγο για... «εικόνες που δεν τιμούν τον θεσμό». Δεν μπορούν να κρύψουν τη βαθύτερη στόχευση, που είναι η συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και μάλιστα των ταξικών συνδικάτων, τα οποία έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη απέναντι στην προσπάθεια της συνδικαλιστικής μαφίας στην ηγεσία της ΓΣΕΕ να «νομιμοποιήσει» τα όργια νοθείας και την απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ξέρουμε τον τρόπο για να τους αποκρούσουμε!

Η νέα επίθεση στα συνδικάτα είναι φανερό ότι προετοιμάζει το έδαφος για την κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, για να αποδυναμωθεί η αντίσταση των εργαζομένων μπροστά στο νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, στη λαίλαπα των απολύσεων που συνεχίζεται, στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση που κλιμακώνεται, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο ποιο πραγματικά είναι το αντίπαλο δέος στην αντεργατική πολιτική.

Οπως υπογράμμισε όμως σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, το ταξικό εργατικό κίνημα «γνωρίζει τον τρόπο που μπορεί και πρέπει να αποκρουστεί η κυβερνητική πολιτική και το μακρύ χέρι του κράτους και της εργοδοσίας που επιδιώκουν να βάλουν μέσα στις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από τις δικές του διαδικασίες και έξω από την παρέμβαση του κράτους και των εργοδοτών μπορεί και πρέπει να ανασυνταχθεί σε ταξική κατεύθυνση, να δυναμώσει, να πετάξει έξω τα τσιράκια και τους ανθρώπους της εργοδοσίας από τις γραμμές των σωματείων, να γίνει πράξη το σύνθημα "Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών"».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Συγκέντρωση σήμερα στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ στην Αθήνα

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης
Κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης που κλιμακώνει η εργοδοσία με απολύσεις, δικαστικές διώξεις και διεκδικήσεις αποζημιώσεων, οι εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν για πάνω από ενάμιση μήνα τον αγώνα τους για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις, έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις και εργαζόμενους όλων των κλάδων.

Συνεχίζοντας τις δίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας ανά δίωρο, μεταβαίνουν σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Μαρούσι.

Χτες, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης εκδικάστηκε η αγωγή που κατέθεσε σε βάρος τους η εργοδοσία, αξιώνοντας να κηρυχθούν παράνομες οι κινητοποιήσεις τους και να της επιδικαστεί αποζημίωση 5.000 ευρώ για κάθε νέα στάση εργασίας που θα πραγματοποιήσουν. Οι ισχυρισμοί της εργοδοσίας κατέρρευσαν στην ακροαματική διαδικασία. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Στην συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε έξω από τα δικαστήρια, βρέθηκαν μαζικά εργαζόμενοι από τον κλάδο του Μετάλλου που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου και εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΣΙΔΕΝΟΡ και την καταδίκη τους στην επιχείρηση εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργατών παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, μεταφέροντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους.

Θυμίζουμε ότι η ένταση της εργοδοτικής επίθεσης με τη δικαστική δίωξη και τις 35 απολύσεις συμβασιούχων ήρθε μία μέρα μετά τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου, όπου οι εργαζόμενοι, αψηφώντας τις απειλές της εργοδοσίας, αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία συνέχιση των δίωρων επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας και κλιμάκωση του αγώνα με κινητοποίηση στην Αθήνα.

Η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει τη νέα απόπειρα της εργοδοσίας του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ/ΒΙΟΧΑΛΚΟ να βάλει φρένο στον αγώνα των εργαζομένων, σέρνοντάς τους στα δικαστήρια. Με ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Αυτές είναι η "δίκαιη ανάπτυξη" και οι "βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές" που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ! Οταν οι εργαζόμενοι ξεπερνάνε το φόβο που καλλιεργεί η εργοδοσία και σηκώνουν κεφάλι για μια ζωή με αξιοπρέπεια, αναλαμβάνει το κράτος με τους νόμους και τους μηχανισμούς του!

Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ/Στασινόπουλου είναι "λαγός" όλων των βιομηχάνων. Οπως επισημαίνει πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα FAG για τον έτερο βιομήχανο του κλάδου Ε. Μυτιληναίο, "η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και η κατάργηση των συνδικαλιστικών κατεστημένων οδήγησε στη συνέχεια στην παροχή ανταγωνιστικότερων τιμών στην αγορά του αλουμινίου εκ μέρους της Μυτιληναίος". Δηλαδή η ζωή μας θυσία για τα κέρδη τους! Να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Συνεχίζουν ενωμένοι τον δίκαιο απεργιακό αγώνα τους

Κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και το αντιαπεργιακό δικαστικό μπαράζ

Από τη χτεσινή νέα συγκέντρωση στα δικαστήρια
Από τη χτεσινή νέα συγκέντρωση στα δικαστήρια
Την ένατη συνεχόμενη μέρα απεργίας συμπληρώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Αφοί Βλάχου», στον αγώνα τους για την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσης - συνδικαλιστικής δίωξης του συναδέλφου τους, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και μέλους της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου στην επιχείρηση, Δαμασκηνού (Μάη) Μέντη.

Το ξημέρωμα της χτεσινής μέρας τούς βρήκε για άλλη μια φορά στην πύλη του εργοστασίου, να δίνουν τη μάχη για την ανάκληση της απόλυσης, για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, για να πεταχτούν έξω από τους χώρους δουλειάς τα «δουλεμπορικά» γραφεία.

Μαζί τους, εκπρόσωποι συνδικάτων και φορέων, εκφράζοντας την ταξική αλληλεγγύη στον αγώνα τους, που δυναμώνει μέρα με τη μέρα.

Εκεί ακριβώς, στη συνέλευσή τους, οι εργαζόμενοι στην «Αφοί Βλάχου» αποφάσισαν ομόφωνα, με ενότητα και αποφασιστικότητα, τη συνέχιση του δίκαιου απεργιακού αγώνα τους.

Νέα αντιαπεργιακή δικαστική απόφαση - Απάντηση με νέα 48ωρη απεργία

Μετά τη συνέλευση, οι εργαζόμενοι αναχώρησαν οργανωμένα εκ νέου για τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίκασε την τρίτη κατά σειρά αγωγή της εργοδοσίας εναντίον τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων στα δικαστήρια βρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τελικά αργά χτες το δικαστήριο έβγαλε άλλη μια αντεργατική απόφαση - καρμπόν που κρίνει την απεργία «παράνομη»...

Απαντώντας άμεσα, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στηρίζοντας την απόφαση των ίδιων των εργαζομένων, αποφάσισε την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας από χτες στις 9 μ.μ. μέχρι την ίδια ώρα της Παρασκευής, καθώς και στη νυχτερινή βάρδια της Παρασκευής και στις 6 πρώτες ώρες της κάθε βάρδιας του Σαββάτου και της Κυριακής.

«Οι εργαζόμενοι βλέπουν και αντιλαμβάνονται ότι απέναντί τους έχουν ένα αντεργατικό μπλοκ δυνάμεων (εργοδοσία, κράτος, Δικαιοσύνη) που σκοπό έχουν να υπηρετήσουν τις επιλογές των βιομηχάνων για απρόσκοπτη κερδοφορία, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χωρίς να μιλάνε, χωρίς να έχουν συνδικαλιστική δράση και κάλυψη. Αυτή η εχθρική στάση απέναντί τους τους κάνει πιο δυνατούς, πιο αποφασισμένους να συνεχίσουν να αγωνίζονται», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του.

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας

Με το πέρας της εκδίκασης της αγωγής της εργοδοσίας, ακολούθησε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας από τους προέδρους του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, Θ. Φωτόπουλο, της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, Π. Κατάρα, του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Δ. Μέντη, και τον Β. Συρίγο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με την γενική γραμματέα και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εργασίας, απαιτώντας να πάρουν σαφή θέση για την απόλυση - συνδικαλιστική δίωξη του Δ. Μέντη, όπως και συνολικότερα για το καθεστώς της «δουλεμπορικής» εργασίας.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης ορίστηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, υπό την γγ του υπουργείου Αννα Στρατινάκη, την Παρασκευή 26/7 στη 1.30 μ.μ.

Το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου καλεί συνδικάτα, εργαζόμενους και φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων στην «Αφοί Βλάχου» με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας την ώρα της τριμερούς.

Σε ενημέρωση που ακολούθησε τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το 1896, οι απεργοί μεταλλωρύχοι στο Λαύριο πάλευαν με κύριο αίτημά τους να πληρώνονται από την εταιρεία όπου δούλευαν και όχι από τον εργολάβο. Πάνω από 120 χρόνια μετά, φτάσαμε πάλι να συζητάμε για "δουλεμπορικά" και για εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, για σκλαβοπάζαρα και τσάμπα εργάτες. Καταλύουν κάθε δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, με την εργολαβική εργασία. Επειδή έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και επειδή τον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να δουλεύουμε "δουλεμπορικά" και με τέτοιες μορφές εργασίας, συνεχίζουμε δυναμικά, με κύριο αίτημά μας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους».

Αναφερόμενος στους αντεργατικούς νόμους που θέσπισαν οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, λύνοντας τα χέρια στην εργοδοσία, τόνισε: «Αυτήν την πραγματικότητα θα τη σπάσουμε μέσα από την κοινή, ταξική πάλη των συνδικάτων και σωματείων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς».

Μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης

Στο μεταξύ, κάθε μέρα που περνά δυναμώνει και το κύμα αλληλεγγύης στους απεργούς και τον αγώνα τους.

Χτες στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπρόσωποι από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων», τα Συνδικάτα Φαρμάκου, Μετάλλου, ΚΙΔΕ, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Οικοδόμων Μεσογείων - Λαυρεωτικής, από Συλλόγους Εργαζομένων σε δήμους, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, Επισιτισμού, «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ», Αεροδρομίου, Συνταξιούχων Σπάτων - Αρτέμιδος και Πέριξ Περιοχών, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, τις Ομάδες Γυναικών Λαυρεωτικής και Παλλήνης - Γέρακα - Ανθούσας (μέλη ΟΓΕ).

Μιλώντας χτες το πρωί στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, Θανάσης Φωτόπουλος, ευχαρίστησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους φορείς που «έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους και εδώ, έξω από την πύλη του εργοστασίου, και στα δικαστήρια, και με τη φυσική τους παρουσία. Από την συμπαράστασή τους παίρνουμε και εμείς θάρρος, κουράγιο και αποφασιστικότητα στον δύσκολο αυτό αγώνα».

Σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο χαιρετίζει επίσης την άμεση ανταπόκριση Ομοσπονδιών, Συνδικάτων, μαζικών φορέων, εργαζομένων και ανέργων στο κάλεσμα και για οικονομική στήριξη του απεργιακού αγώνα, ενώ ενημερώνει ότι χτες παρέδωσε το πρώτο χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε. Οι απεργοί από την πλευρά τους εξέλεξαν χτες Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, αποτελούμενη από εργολαβικούς και μόνιμους εργάτες, η οποία ανέλαβε τη διαχείριση της οικονομικής αλληλεγγύης.

Αντίστοιχο κάλεσμα έμπρακτης αλληλεγγύης απευθύνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Οπως ενημερώνουν, θα γίνεται συλλογή χρημάτων στα γραφεία της ΕΛΕΠΑ, καθημερινά από τις 9.30 π.μ. έως τις 4.30 μ.μ., καθώς και στον τραπεζικό λογαριασμό της ΕΛΕΠΑ.

Να σημειωθεί τέλος ότι στα μηνύματα συμπαράστασης που έρχονται και από άλλες χώρες προστέθηκε το Seko Tunnelbanan, Klubb 111, το σωματείο που οργανώνει όλους τους εργαζόμενους στο μετρό της Στοκχόλμης.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγωνιστική δράση για τα μεγάλα προβλήματα στην Υγεία

Πραγματοποιήθηκε χτες συγκέντρωση με κεντρικό αίτημα την καθημερινή 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μεγάρων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Μέγαρα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Μέγαρα
Η είδηση πριν μερικές βδομάδες για αναστολή από τα τέλη Ιούνη της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων, λόγω των χρόνιων ελλείψεων σε προσωπικό και χρηματοδότηση, αφήνοντας υγειονομικά «ακάλυπτη» μια περιοχή με 40.000 περίπου κατοίκους και χιλιάδες επισκέπτες και παραθεριστές, σήμανε συναγερμό στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, η οποία υποφέρει από την εκκωφαντική έλλειψη δημόσιων δομών Υγείας.

Πρόσθετα σε αυτά, ήδη η κυβέρνηση της ΝΔ έχει διαμηνύσει μέσω των προγραμματικών της θέσεων ότι «τα Κέντρα Υγείας θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης», εξέλιξη που σηματοδοτεί την παραπέρα υποβάθμισή τους και την επιβολή νέων τοπικών φόρων στο όνομα της διατήρησης των όποιων υποβαθμισμένων δομών...

Τεράστιες ελλείψεις στις μονάδες ΠΦΥ - Μεγάλη επιβάρυνση στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, αν και ο οργανισμός προβλέπει 11 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων, που είναι η βάση για την 24ωρη λειτουργία, σήμερα υπηρετούν μόνο 4, εκ των οποίων ο ένας είναι σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, ο ένας είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης και ένας ανήκει στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλεποχωρίου.

Παράλληλα, δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα βασικές ειδικότητες, όπως γυναικολόγος και οφθαλμίατρος, ενώ ακόμη και όσες υπάρχουν είναι μονήρης: Ενας καρδιολόγος, ένας χειρουργός και αυτός επικουρικός, μια ακτινολόγος επικουρική (που κινδυνεύουν με απόλυση), ένας μικροβιολόγος. Ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ακόμη και η φύλαξη του Κέντρου Υγείας είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνά περιστατικά κλοπών, φθορών του εξοπλισμού, επιθετικών συμπεριφορών σε βάρος των υγειονομικών.

Ανύπαρκτες ουσιαστικά είναι οι δημόσιες μονάδες Υγείας και στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου Μεγαρέων: Στη Νέα Πέραμο υπάρχει μόνο ένα δημοτικό ιατρείο! Στην Κινέτα δεν υπάρχει καν περιφερειακό ιατρείο. Στο Αλεποχώρι, ο γενικός γιατρός από το περιφερειακό ιατρείο έχει μετακινηθεί όπως προαναφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων.

Στην ευρύτερη περιοχή, το Περιφερειακό Ιατρείο Μάνδρας λειτουργεί μόνο για δύο πρωινά τη βδομάδα και στελεχώνεται από μία νοσηλεύτρια και έναν ιατρό, που μετακινείται δύο φορές τη βδομάδα από το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας...

Στη νυχτερινή βάρδια, στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας βρίσκονται μόνο ένας εφημερεύων ιατρός και ένας νοσηλευτής, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ δεν υπάρχει κλιματισμός στο χώρο των επειγόντων περιστατικών, με αποτέλεσμα να υποφέρουν εργαζόμενοι και ασθενείς από τη ζέστη.

Αντίστοιχα, στην ΤΟΜΥ Ελευσίνας υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός (αποσπασμένος από το Κέντρο Υγείας).

Αποτέλεσμα των παραπάνω μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι εργαζόμενοι και κάτοικοι να αναγκάζονται να προσφεύγουν στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, που στενάζει από τη διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (οι κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου ξεπερνούν τις 110) και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (από 23,33 εκατ. ευρώ το 2017 σε 9,79 εκατ. ευρώ το 2018), με αποτέλεσμα ο οικονομικός απολογισμός του 2018 να είναι ελλειμματικός κατά 8 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή του λαού κατάσταση αποτυπώνεται βέβαια η συνολική στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, που με ευλάβεια εφαρμόζουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Μια στρατηγική που μετατρέπει ολοένα και περισσότερο το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη σε εμπόρευμα και περικόπτει συνεχώς την κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Συντονισμός δράσης σωματείων και φορέων Δυτικής Αττικής

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση άμεσα αντέδρασαν το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, το παράρτημα Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Πριν από λίγες μέρες, οργάνωσαν επιτυχημένα έκτακτη σύσκεψη σωματείων και φορέων προκειμένου να μπει φρένο και να συντονίσουν τη δράση τους για την Υγεία, διεκδικώντας:

  • Να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Μεγάρων με μόνιμους γιατρούς και εργαζόμενους. Να επανέλθει σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία.
  • Να δημιουργηθούν Περιφερειακά Ιατρεία σε Ν. Πέραμο, Κινέτα και Αλεποχώρι.
  • Να ενισχυθεί το «Θριάσιο» Νοσοκομείο με προσωπικό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Σωματείο Συνταξιούχων Μεγαρέων, η Κοινότητα Πακιστανών Μεγάρων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Ν. Περάμου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Ν. Περάμου και ο Αθλητικός Ομιλος Μεγαρέων.

Συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Μεγαρέων, εκπρόσωποι των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Μεγάρων και κάτοικοι της περιοχής.

Πετυχημένη κινητοποίηση, αφετηρία για ενίσχυση της πάλης

Με κοινή απόφαση των σωματείων και των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οργανώθηκε χτες βράδυ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Μεγάρων, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι φορείς.

Παραβρέθηκε επίσης ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Ακόμη ο Σταύρος Φωτίου, αντιδήμαρχος Νέας Περάμου, δημοτικοί σύμβουλοι και ο Σωτήρης Καστάνης, εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Μεγάρων.

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυναν τρεις μαθητές του Γυμνασίου της Νέας Περάμου, αναφερόμενοι στις ανάγκες των ανθρώπων για Παιδεία, Υγεία κ.λπ. που πρέπει να ικανοποιούνται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να είναι απόλυτα δωρεάν.

Από την πλευρά τους, ο Δημήτρης Τσολιάκος και η Σοφία Σακελλαρίου, κάτοικοι των Μεγάρων, ανέδειξαν την ανάγκη να μείνει το Κέντρο Υγείας Μεγάρων 24 ώρες ανοιχτό και να είναι στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Ο Κωνσταντίνος Παπαπαύλου, γραμματέας των Συνταξιούχων Μεγάρων, στηλίτευσε την απαράδεκτη απόφαση περιστολής της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας.

Ενώ ο Νίκος Τουτουντζάκης, εκ μέρους του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, εξέφρασε την απαίτηση να εξασφαλιστεί στους κατοίκους της περιοχής η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες και τις εξελίξεις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Η κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έγινε από τον Μανώλη Βαρδαβάκη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο».

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στην πλατεία Λυτάρα, με κεντρικό σύνθημα «Το Κέντρο Υγείας να μπει σε εφημερία, δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία».

Καμιά ανοχή στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και στις αιτίες της

Στην κεντρική ομιλία, ο Μ. Βαρδαβάκης μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Ακόμη και πριν την αναστολή της 24ωρης λειτουργίας του, το ΚΥ Μεγάρων δεν μπορούσε να καλύψει, λόγω των χρόνιων ελλείψεων προσωπικού και της υποχρηματοδότησης, τις ανάγκες των χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής, με αποτελέσματα να ταλαιπωρούνται, να κινδυνεύει η υγεία τους, ή να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας, που έχουν ανάγκη και δικαιούνται (...).

Δεσμευόμαστε ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι η αρχή. Για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα, χρειάζεται η συμμετοχή όσων περισσότερων κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής, να μη δεχθούν να θυσιάσουν την υγεία τους, την υγεία των παιδιών τους, για να αυξηθούν τα κέρδη των ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, ασφαλιστικών εταιρειών και συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί αυτή είναι η αιτία για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας και συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας και όχι η ανικανότητα ή κακοδιαχείριση, όπως ορισμένοι θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε.

Στόχος τους είναι να εξοικονομούν κρατικά κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και να εξασφαλίζουν πελατεία και σίγουρη κερδοφορία στις ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα (...) Θέλουν να γίνουμε συνολικά οι εργαζόμενοι πιο φθηνοί, πιο υποταγμένοι, για να ξαναρχίσει η "ανάπτυξη" πάνω στα συντρίμμια των δικών μας δικαιωμάτων. Γι' αυτόν το λόγο παίρνουν παρόμοια μέτρα, συντονισμένα, σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Το ζήτημα της Υγείας δεν περιορίζεται μόνο στην ύπαρξη ή μη υγειονομικών μονάδων, αλλά είναι ευρύτερο και περιλαμβάνει πρώτα από όλα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη, αφορά το περιβάλλον, αφορά το αν οι λαϊκές οικογένειες καλύπτουν τις ανάγκες τους για διατροφή, θέρμανση, ρουχισμό, αφορά τις συνθήκες εργασίας και κατοικίας, τις ανάγκες για ανάπαυση, ελεύθερο χρόνο, συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Αλλωστε, ζούμε σε μια χώρα που έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί και να θρέψει όλα της τα παιδιά και με το παραπάνω. Η Ελλάδα έχει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό που σήμερα το τσακίζει η ανεργία, μορφωμένο επιστημονικό δυναμικό που αναγκάζεται να μεταναστεύσει, τεράστιο αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο, κατάλληλο μεσογειακό κλίμα για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, πλεονεκτική γεωγραφική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική, πρέπει να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες. Αγώνες που στρέφονται όχι μόνο ενάντια στο έναν ή στον άλλο αντιλαϊκό νόμο, όχι μόνο ενάντια στη μία ή την άλλη αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά συνολικά ενάντια στον κοινό μας εχθρό, που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το κράτος τους και η ΕΕ και το ΔΝΤ που τους στηρίζουν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ