Πέμπτη 25 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Συνεχίζουν ενωμένοι τον δίκαιο απεργιακό αγώνα τους

Κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και το αντιαπεργιακό δικαστικό μπαράζ

Από τη χτεσινή νέα συγκέντρωση στα δικαστήρια
Από τη χτεσινή νέα συγκέντρωση στα δικαστήρια
Την ένατη συνεχόμενη μέρα απεργίας συμπληρώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Αφοί Βλάχου», στον αγώνα τους για την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσης - συνδικαλιστικής δίωξης του συναδέλφου τους, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και μέλους της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου στην επιχείρηση, Δαμασκηνού (Μάη) Μέντη.

Το ξημέρωμα της χτεσινής μέρας τούς βρήκε για άλλη μια φορά στην πύλη του εργοστασίου, να δίνουν τη μάχη για την ανάκληση της απόλυσης, για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, για να πεταχτούν έξω από τους χώρους δουλειάς τα «δουλεμπορικά» γραφεία.

Μαζί τους, εκπρόσωποι συνδικάτων και φορέων, εκφράζοντας την ταξική αλληλεγγύη στον αγώνα τους, που δυναμώνει μέρα με τη μέρα.

Εκεί ακριβώς, στη συνέλευσή τους, οι εργαζόμενοι στην «Αφοί Βλάχου» αποφάσισαν ομόφωνα, με ενότητα και αποφασιστικότητα, τη συνέχιση του δίκαιου απεργιακού αγώνα τους.

Νέα αντιαπεργιακή δικαστική απόφαση - Απάντηση με νέα 48ωρη απεργία

Μετά τη συνέλευση, οι εργαζόμενοι αναχώρησαν οργανωμένα εκ νέου για τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίκασε την τρίτη κατά σειρά αγωγή της εργοδοσίας εναντίον τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων στα δικαστήρια βρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τελικά αργά χτες το δικαστήριο έβγαλε άλλη μια αντεργατική απόφαση - καρμπόν που κρίνει την απεργία «παράνομη»...

Απαντώντας άμεσα, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στηρίζοντας την απόφαση των ίδιων των εργαζομένων, αποφάσισε την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας από χτες στις 9 μ.μ. μέχρι την ίδια ώρα της Παρασκευής, καθώς και στη νυχτερινή βάρδια της Παρασκευής και στις 6 πρώτες ώρες της κάθε βάρδιας του Σαββάτου και της Κυριακής.

«Οι εργαζόμενοι βλέπουν και αντιλαμβάνονται ότι απέναντί τους έχουν ένα αντεργατικό μπλοκ δυνάμεων (εργοδοσία, κράτος, Δικαιοσύνη) που σκοπό έχουν να υπηρετήσουν τις επιλογές των βιομηχάνων για απρόσκοπτη κερδοφορία, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χωρίς να μιλάνε, χωρίς να έχουν συνδικαλιστική δράση και κάλυψη. Αυτή η εχθρική στάση απέναντί τους τους κάνει πιο δυνατούς, πιο αποφασισμένους να συνεχίσουν να αγωνίζονται», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του.

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας

Με το πέρας της εκδίκασης της αγωγής της εργοδοσίας, ακολούθησε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας από τους προέδρους του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, Θ. Φωτόπουλο, της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, Π. Κατάρα, του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Δ. Μέντη, και τον Β. Συρίγο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με την γενική γραμματέα και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εργασίας, απαιτώντας να πάρουν σαφή θέση για την απόλυση - συνδικαλιστική δίωξη του Δ. Μέντη, όπως και συνολικότερα για το καθεστώς της «δουλεμπορικής» εργασίας.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης ορίστηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, υπό την γγ του υπουργείου Αννα Στρατινάκη, την Παρασκευή 26/7 στη 1.30 μ.μ.

Το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου καλεί συνδικάτα, εργαζόμενους και φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων στην «Αφοί Βλάχου» με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας την ώρα της τριμερούς.

Σε ενημέρωση που ακολούθησε τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το 1896, οι απεργοί μεταλλωρύχοι στο Λαύριο πάλευαν με κύριο αίτημά τους να πληρώνονται από την εταιρεία όπου δούλευαν και όχι από τον εργολάβο. Πάνω από 120 χρόνια μετά, φτάσαμε πάλι να συζητάμε για "δουλεμπορικά" και για εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, για σκλαβοπάζαρα και τσάμπα εργάτες. Καταλύουν κάθε δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, με την εργολαβική εργασία. Επειδή έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και επειδή τον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να δουλεύουμε "δουλεμπορικά" και με τέτοιες μορφές εργασίας, συνεχίζουμε δυναμικά, με κύριο αίτημά μας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους».

Αναφερόμενος στους αντεργατικούς νόμους που θέσπισαν οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, λύνοντας τα χέρια στην εργοδοσία, τόνισε: «Αυτήν την πραγματικότητα θα τη σπάσουμε μέσα από την κοινή, ταξική πάλη των συνδικάτων και σωματείων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς».

Μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης

Στο μεταξύ, κάθε μέρα που περνά δυναμώνει και το κύμα αλληλεγγύης στους απεργούς και τον αγώνα τους.

Χτες στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπρόσωποι από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων», τα Συνδικάτα Φαρμάκου, Μετάλλου, ΚΙΔΕ, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Οικοδόμων Μεσογείων - Λαυρεωτικής, από Συλλόγους Εργαζομένων σε δήμους, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, Επισιτισμού, «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ», Αεροδρομίου, Συνταξιούχων Σπάτων - Αρτέμιδος και Πέριξ Περιοχών, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, τις Ομάδες Γυναικών Λαυρεωτικής και Παλλήνης - Γέρακα - Ανθούσας (μέλη ΟΓΕ).

Μιλώντας χτες το πρωί στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, Θανάσης Φωτόπουλος, ευχαρίστησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους φορείς που «έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους και εδώ, έξω από την πύλη του εργοστασίου, και στα δικαστήρια, και με τη φυσική τους παρουσία. Από την συμπαράστασή τους παίρνουμε και εμείς θάρρος, κουράγιο και αποφασιστικότητα στον δύσκολο αυτό αγώνα».

Σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο χαιρετίζει επίσης την άμεση ανταπόκριση Ομοσπονδιών, Συνδικάτων, μαζικών φορέων, εργαζομένων και ανέργων στο κάλεσμα και για οικονομική στήριξη του απεργιακού αγώνα, ενώ ενημερώνει ότι χτες παρέδωσε το πρώτο χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε. Οι απεργοί από την πλευρά τους εξέλεξαν χτες Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, αποτελούμενη από εργολαβικούς και μόνιμους εργάτες, η οποία ανέλαβε τη διαχείριση της οικονομικής αλληλεγγύης.

Αντίστοιχο κάλεσμα έμπρακτης αλληλεγγύης απευθύνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Οπως ενημερώνουν, θα γίνεται συλλογή χρημάτων στα γραφεία της ΕΛΕΠΑ, καθημερινά από τις 9.30 π.μ. έως τις 4.30 μ.μ., καθώς και στον τραπεζικό λογαριασμό της ΕΛΕΠΑ.

Να σημειωθεί τέλος ότι στα μηνύματα συμπαράστασης που έρχονται και από άλλες χώρες προστέθηκε το Seko Tunnelbanan, Klubb 111, το σωματείο που οργανώνει όλους τους εργαζόμενους στο μετρό της Στοκχόλμης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΩΣ ΕΔΩ! Εκαναν την Αττική «κρανίου τόπο» για τους πολλούς και Ριβιέρα για τα κέρδη των λίγων(2023-07-21 00:00:00.0)
Δυναμώνει η απήχηση του καλέσματος σε μαζική συντονισμένη δράση(2021-09-28 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες συνδικάτων(2021-02-05 00:00:00.0)
Απεργιακή απάντηση στα νέα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης - εργοδοσίας(2020-10-31 00:00:00.0)
Πολυήμερος αγώνας με τη δύναμη της ενότητας και της αλληλεγγύης(2019-07-27 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στους φυλακισμένους συνδικαλιστές στο Καζαχστάν(2014-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ