Πέμπτη 25 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εξτρα ψίχουλα

Στο ύφος των προγραμματικών δηλώσεων Μητσοτάκη και στο έδαφος της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η υφυπουργός Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου προανήγγειλε τη διεύρυνση της «πολιτικής πτωχοκομείου», δηλώνοντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη χτες πως η κυβέρνηση της ΝΔ «όχι μόνο δεν καταργεί τα επιδόματα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά τα επεκτείνει», με μέτρα όπως π.χ. ένα μικρό επίδομα για τα νέα ζευγάρια και τις μητέρες. Ωστόσο, καμία κουβέντα δεν ακούστηκε για τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες των νέων ζευγαριών και γονιών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες εργασίας, με άδειες μητρότητας κ.ο.κ., θα συνεχίζουν να ακούγονται σαν όνειρο θερινής νυκτός στην εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να αποδεχθούν το χαμήλωμα τον απαιτήσεών τους μέσα από τα ψίχουλα που τάζει και αυτή η κυβέρνηση, οι νέοι εργαζόμενοι, τα νέα ζευγάρια να βάλουν μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους μέσα από τον δρόμο της οργανωμένης πάλης.

Αμφιβάλλει κανείς;

Σε άρθρο - «ανάλυση», σε ιστοσελίδα απ' όπου συχνά - πυκνά αναδημοσιεύει και ο Αμερικανός πρέσβης, γράφτηκε τις προηγούμενες μέρες πως αν η Ελλάδα γίνει χώρα «πρώτης γραμμής» για τις ΗΠΑ, τότε δεν είναι απίθανο, ως ακραίο υποτίθεται σενάριο που εξετάζεται, οι ΗΠΑ να φέρουν στην Κρήτη το αντιαεροπορικό σύστημα THAAD για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων. Αποκαλυπτική είναι και η αιτιολόγηση που κάνει ο αρθρογράφος. Αφού θυμίζει πως το ίδιο σύστημα εγκαταστάθηκε το προηγούμενο διάστημα για «συνεκπαίδευση» στο Ισραήλ για το ενδεχόμενο μαζικής πυραυλικής επίθεσης σε στρατιωτικές και οικονομικές εγκαταστάσεις του «και αποτέλεσε ένα μήνυμα προς το Ιράν», αμέσως μετά σημειώνει: «Τέτοιες εγκαταστάσεις υπάρχουν πλέον και στην Ελλάδα, οι οποίες είναι μέσα στο βεληνεκές των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων. Η Σούδα, εγκαταστάσεις Ισραηλινών στην Κρήτη, Αραξος, Στεφανοβίκειο, ακόμα και ναυπηγικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν μονάδες επιφανείας του Αμερικανικού Στόλου, αποτελούν στόχους». Αλήθεια, έχει κανείς αμφιβολία ότι η πολιτική ακόμα βαθύτερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ, που σύμφωνα με τον Πάιατ θα επισφραγιστεί προσεχώς και με «επικαιροποίηση» της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» και ενώ μαζεύονται τα σύννεφα του πολέμου στον Περσικό, μετατρέπει όλη τη χώρα και το λαό μας σε πραγματικό στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών; Οι εξελίξεις επιβάλλουν εγρήγορση και δράση από το λαό, για να μην περάσουν τα επικίνδυνα σχέδια, για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που εγγυώνται μόνο μεγάλους κινδύνους για το λαό.

Περί...

«Η ανάπτυξη είναι το όριο μεταξύ της συντήρησης και της προόδου», δήλωσε στη Bουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την Τρίτη ότι «προφανώς και οι ιδεολογικές διαφορές δεν καταργούνται. Μετατοπίζονται όμως τα σύνορά τους και πλέον το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου είναι η ανάπτυξη», προσθέτοντας μάλιστα πως αυτή ήταν και η εντολή του ελληνικού λαού στις 7 Ιούλη, όπως και ότι «με τη στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα, που θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους στις νέες συνθήκες». Ο λόγος φυσικά δεν γίνεται για τα απίθανα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων, που με το «καλημέρα» η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει. Και βέβαια είναι γνωστό στο λαό τι σχέση έχουν με την «πρόοδο» οι προτάσεις για το παραπέρα ξήλωμα εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η πολιτική των περικοπών ακόμα και για βασικές λαϊκές ανάγκες, οι αντιλαϊκές «δεσμεύσεις» για τα ματωμένα πλεονάσματα, οι υπόλοιπες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

... προόδου

Εκείνο όμως που δείχνουν οι παραπάνω δηλώσεις είναι ότι η ΝΔ δεν αξιοποιεί μόνο το νομοθετικό «χαλί» που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και με το παραπάνω, αλλά πολύ περισσότερο την υπόλοιπη «βρωμοδουλειά» του: Τη συκοφάντηση επί τετραετία της έννοιας της προόδου, όταν και βάφτιζε έτσι τα μνημονιακά μέτρα που εφάρμοζε, την εμπλοκή στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, την ανάπτυξη για τα συμφέροντα του κεφαλαίου μέσα από το σάρωμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Πραγματική πρόοδος για το λαό είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, για την κοινωνία όπου ο ίδιος θα έχει την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1814 Ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Στέφενσον πατεντάρει την ατμομηχανή.

1822 Τα ξημερώματα της 25ης Ιούλη η πρώτη τουρκική φάλαγγα, καθώς έφτανε στα Δερβενάκια, αιφνιδιάζεται και διαλύεται από τους Ελληνες επαναστάτες. Ο Δράμαλης με τον υπόλοιπο στρατό του αποφασίζει να φύγει από τον Αγιο Σώστη. Εκεί τους περίμενε το δεύτερο χτύπημα του Κολοκοτρώνη. Η φοβερή στρατιά του Δράμαλη αποδεκατίστηκε, χιλιάδες Τούρκοι σκοτώθηκαν. Η καταστροφή του Δράμαλη ήταν ολοκληρωτική.

1893 Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου. Για τη διάνοιξή της, που συντελέστηκε τμηματικά από το 1882 έως το 1893, δούλεψαν συνολικά πάνω από 2.500 εργάτες. «Κοινωνικές εντάσεις» ξέσπασαν το 1889, όταν η Διεθνής Εταιρία του Ισθμού χρεοκόπησε και εκατοντάδες εργάτες βρέθηκαν χωρίς δουλειά από τη μια μέρα στην άλλη. Η κυβέρνηση έστειλε μάλιστα στρατιωτικό απόσπασμα στον Ισθμό για να «προληφθούν εξεγέρσεις».

1894 Ξεκινά ο Α' ιαπωνοκινεζικός πόλεμος, ο οποίος έληξε στις 17/4/1895 με νίκη των Ιαπώνων. Η Κορεατική Χερσόνησος περνά στη «σφαίρα επιρροής» της Ιαπωνίας.

1905 Γεννιέται ο Βούλγαρος συγγραφέας Ελίας Κανέτι, που το 1981 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1919 Με μήνυμά της προς τον κινεζικό λαό, η Σοβιετική κυβέρνηση δηλώνει πως παραιτείται από όλες τις κατακτήσεις και τα προνόμια που είχε η τσαρική Ρωσία στην Κίνα.

1922 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιαπωνίας.

1929 Με τη θετική ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών και των δύο αστικών κομμάτων, του Λαϊκού και του Κόμματος των Φιλελευθέρων, το βενιζελικό «Ιδιώνυμο» γίνεται νόμος του κράτους (Ν.4229/1929). Ο νέος νόμος προέβλεπε ποινές φυλάκισης, εκτοπισμού ή απόλυσης (στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων, των δασκάλων, κ.λπ.) για «αδικήματα» που είχαν να κάνουν με την «επιδίωξη εφαρμογής ιδεών εχουσών έκδηλον σκοπόν την δια βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού καθεστώτος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της Επικρατείας».

1934 Φασιστικό πραξικόπημα επικρατεί στην Αυστρία. Δολοφονείται ο καγκελάριος Ντόλφους.

1935 Στη Μόσχα συνέρχεται το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από Κομμουνιστικά Κόμματα 65 χωρών. Το 7ο Συνέδριο έθεσε ως κεντρικό καθήκον όλων των ΚΚ την πάλη ενάντια στην απειλή του φασισμού και του πολέμου και την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ. Στο επίπεδο της στρατηγικής το Συνέδριο επανέφερε τη λογική των σταδίων, προσαρμόζοντας ανάλογα και την πολιτική των συμμαχιών των ΚΚ (με την πρόταξη των Λαϊκών Μετώπων και τη συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες).

1943 Ολοκαύτωμα στη Μουσιωτίτσα της Ηπείρου. Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής δολοφονούν και τους 154 κατοίκους.

1943 Στις Σέρρες στο βουλγαρικό στρατοδικείο δικάζεται ομάδα κομμουνιστών, από τους οποίους οι Κ. Πορτάλης, Σ. Ζαργάλης, Γ. Παύλος, Σ. Ροδόπουλος, Ι. Κωνσταντινίδης, Ν. Βοζακίδης καταδικάζονται σε θάνατο.

1947 Αγρια σφαγή από χωροφύλακες 30 γυναικών στη Νιγρίτα. Σφάζουν ακόμη και βρέφη 6 μηνών.

1947 Δύο τάγματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στα Γρεβενά.

1952 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στηριζόμενο - σε μεγάλο βαθμό - σε πληροφορίες στελεχών από την Ελλάδα, καθώς και στην πρωτοβουλία του Πλουμπίδη να δημοσιοποιήσει επιστολή με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, ενώ υπεύθυνος ήταν ο Μπελογιάννης, βγάζει απόφαση «για τον Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα)», με την οποία τον διαγράφει, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς, άδικους και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς (του προδότη, του χαφιέ κ.λπ.).

Ο Πλουμπίδης, απομονωμένος και χαρακτηρισμένος από την ηγεσία του Κόμματος ως πράκτορας, όχι μόνο δεν το αποκήρυξε, αλλά και το υπεράσπισε μέχρι την τελευταία του πνοή.

1962 Μαχητικό συλλαλητήριο χιλιάδων σταφιδοπαραγωγών του Ηρακλείου της Κρήτης ενάντια στην εξευτελιστική τιμή που όρισε η κυβέρνηση για τη σταφίδα εξελίσσεται σε διαδήλωση και εισβολή στη Νομαρχία, όπου οι αγρότες έκαψαν έπιπλα και αρχεία.

1967 Πεθαίνει ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης.

1974 Επιστρέφουν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τη Γυάρο. Στο Πόρτο Ράφτη όπου αποβιβάζονται, γίνονται δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις από χιλιάδες συγκεντρωμένου λαού.

1984 Ενα εκατομμύριο Γάλλοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Μορουά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ