Τρίτη 25 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι καπιταλιστικές «κρατικοποιήσεις»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι κρατικοποιήσεις ή εθνικοποιήσεις που εφαρμόζονται από κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών, έχουν πάντα ένα στόχο, σ' αυτόν που αποσκοπούν και οι ιδιωτικοποιήσεις ή αποκρατικοποιήσεις. Να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και να εδραιώσουν την κυριαρχία του καπιταλισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση της βρετανικής τράπεζας NORTHERN Rock, η οποία εθνικοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, επειδή δεν... άντεξε το βάρος της χρηματοπιστωτικής κρίσης και στην ουσία τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των ιδιωτών αφεντικών της. Στην ουσία, δηλαδή, η «αριστερή» κυβέρνηση της Βρετανίας, εθνικοποίησε τη χρεοκοπημένη τράπεζα NORTHERN με στόχο να την εξυγιάνει το κράτος. Τα σχέδια «εξυγίανσης» της βρετανικής τράπεζας δε διαφέρουν σε τίποτε από αυτά που έγιναν στην Ελλάδα τη δεκαετία του '80 με τις κρατικοποιήσεις - εθνικοποιήσεις ή μετοχοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Οπως διαβάσαμε την Τρίτη στους «Financial Times», η - ελεγχόμενη από την κυβέρνηση Μπράουν - διοίκηση της NORTHERN Rock, αναμενόταν «να ανακοινώσει στο προσωπικό της σχέδια για απόλυση του ενός τρίτου περίπου των 6.500 υπαλλήλων της» που υπολογίζονται σε περίπου 2.000 με 2.500 υπάλληλοι. Ετσι, με την εθνικοποίηση της NORTHERN Rock, η «αριστερή» κυβέρνηση της Βρετανίας πετυχαίνει «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Από τη μια χάρισε περίπου 150 δισ. ευρώ στα πρώην αφεντικά της NORTHERN με τη διαγραφή χρεών, που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι της Αγγλίας και από την άλλη ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο της ανεργίας πάνω από 2.000 εργαζόμενους στη - χρεοκοπημένη από τους ιδιώτες - τράπεζα.

Η Κούβα και η διαστρέβλωση του αγώνα της

Ο πιο εύκολος τρόπος για να θάψεις ένα πολιτικό σύστημα, είναι να εκθειάζεις τους ηγέτες και μετά να τους κατηγορείς για δικτάτορες. Οταν αυτό γίνεται για τη σοσιαλιστική Κούβα, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι και τα όποια... καλά καταλογίζονται σε αυτή και τους ηγέτες της, σκοπεύουν σε ένα: στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Και για να εξηγούμαστε, αναφερόμαστε στο άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» της περασμένης Τετάρτης, του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ Θάνου Κακουριώτη, με τίτλο: «Θα αθωώσει η Ιστορία τον Φιντέλ Κάστρο».

Ο καθηγητής «μας» λοιπόν ξεδιπλώνει τον οίστρο του και λέει χαρακτηριστικά: «Παίζοντας ανάμεσα στο φαντασιακό στοιχείο και τα πραγματικά συμβάντα, ο Κάστρο (σ.σ. παρεμβάλλεται ένα σημείο που μιλάει για τον Τσε ως «άγιο» της μαρξιστικής επανάστασης στη Λατινική Αμερική και οραματιστή ενός «παναμερικανικού σοσιαλισμού», που χάρη σε αυτόν ο Κάστρο κατάφερε να αφυπνίσει πολιτικά τους Λατινοαμερικάνους), παρά τα όσα δεινά προξένησε στην 49χρονη διακυβέρνηση, λόγω εγκαθίδρυσης συστήματος κρατικού καπιταλισμού, όπου η πλειονότητα του λαού στερήθηκε σχεδόν τα πάντα - γεγονός βέβαια που οφείλεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά στην επιβολή σκληρού αμερικανικού εμπάργκο - ενώ η νομενκλατούρα έζησε στην απόλυτη χλιδή, κατά τα παλαιοκομμουνιστικά πρότυπα, μολονότι η επανάσταση έγινε, υποτίθεται, "από τους ταπεινούς για τους ταπεινούς"».

Αυτά και πολλά άλλα περί: «παράδοσης της εξουσίας στον αδελφό του», «Φιντελίσμο νο σοσιαλίσμο» και «εθνικισμού», «χώρας χωρίς ελευθερία λόγου ή ελευθερία του Τύπου και αντιδημοκρατίας» αναμασάει ο καθηγητής «μας». Αποδεικνύει πόσο λίγο γνωρίζει ή κάνει πως δε γνωρίζει την πραγματικότητα της Κούβας. Οτι δηλαδή η δημοκρατία και το κοινωνικό σύστημα που οικοδομεί δεν έχει καμία σχέση με την αστική δημοκρατία, που υπερασπίζεται ο καθηγητής. Και η Κούβα θα έχει τη στήριξη των απλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για αυτό ακριβώς που είναι: ένα φωτεινό παράδειγμα, ότι όταν ο λαός θέλει μπορεί να ορίζει μόνος του την τύχη του, να κάνει την επιλογή του, με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη. Και ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και των ηγετών του για την αφύπνιση του κουβανικού λαού είναι καθοριστικός.

Σύριζα χαϊδολογήματα στο κεφάλαιο

Τόσο στο κείμενο με τις εναλλακτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Ασφάλιση όσο και στην ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου, αντιμετωπίζονται «με το γάντι» οι επιχειρήσεις Υγείας, όπου τα επενδυόμενα κεφάλαια απολαμβάνουν τετραπλάσια - σε σχέση με τη μέση ελληνική οικονομία - απόδοση.

«Ταυτόχρονα επιβάλλεται ο έλεγχος των ιδιωτικών φορέων υγείας (ιδιωτικές κλινικές, θεραπευτήρια, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα)» αναφέρεται στις θέσεις. Ετσι, δηλαδή, με 14 λέξεις - εκ των οποίων οι έξι είναι ονοματεπώνυμα - ξεμπέρδεψε με την πιο άγρια επιχειρηματική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο έλεγχος απαλείφει το κέρδος, που είναι ασύμβατο με το κοινωνικό αγαθό της Υγείας; Οχι βέβαια, γιατί αυτό επιτυγχάνεται με την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι υπηρετεί το αγαθό της Υγείας με τη φραστική διακήρυξη περί δωρεάν υπηρεσιών από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αλλά αυτό δε φτάνει...

Αντικομμουνιστική εκστρατεία

Η απροκάλυπτη αντικομμουνιστική εκστρατεία στην Ευρώπη συνεχίζεται με νέα ένταση. Το «κυνήγι μαγισσών» σε μια σειρά πρώην σοσιαλιστικές χώρες και η έρευνα φρονημάτων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, η ποινικοποίηση της δράσης των κομμουνιστών, η δημιουργία λεγόμενων μουσείων και «επιστημονικών ερευνητικών ιδρυμάτων», η εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό, η επιχείρηση να ξαναγραφεί η Ιστορία με στόχο την αξιοποίηση των αντιιστορικών μελετών για την ιμπεριαλιστική δράση κατά των λαών είναι η συνέχεια του αντικομμουνιστικού μνημονίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επιχειρήθηκε να περάσει πριν δύο χρόνια.

Η άρχουσα τάξη θέλει να χτυπηθεί με κάθε τρόπο η πάλη των κομμουνιστών και να εξασθενήσει η δράση όσων αγωνίζονται και αντιστέκονται στη στρατηγική του κεφαλαίου. Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο επιλέγεται τώρα να προωθηθεί με τη «μέθοδο της σαλαμοποίησης», αφού δεν μπόρεσε να περάσει με μιας και ολόκληρο. Τώρα μπαίνει μπροστά η παλιά «πέμπτη φάλαγγα» στο εργατικό κίνημα, οι σοσιαλδημοκράτες, που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας την αποστολή. Ετσι, πήρε την «πρωτοβουλία» η «σοσιαλιστική» ευρωομάδα «PSE» - στην οποία εντάσσεται το ΠΑΣΟΚ - που ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να «σκύψει» στα «εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχτηκαν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως το ναζιστικό και το σταλινικό»! Οι σοσιαλδημοκράτες εγκαλούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους θεσμούς της ότι δεν έχουν προχωρήσει στην «επιστημονική έρευνα των εγκλημάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων κατά τον 20ό αιώνα».

Κάποιοι από τους ευρωβουλευτές εισηγητές, που προτίθενται να θέσουν τα ζητήματα αυτά και στη «διάσκεψη εμπειρογνωμόνων» που προετοιμάζεται για τις 8 Απρίλη, έχουν προέλθει από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που εκκολάφθηκαν στα «θερμοκήπια της CIA» και της αντίδρασης, και πρωτοστατούν και στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας στις χώρες τους. Είναι αυτοί που θέλουν να σβηστεί από την ιστορική μνήμη ότι υπήρξε η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, που έδωσε 20 εκατομμύρια από τα καλύτερα παιδιά της στον αγώνα για τη συντριβή του φασισμού. Θέλουν να ξεχαστεί ότι ο σοσιαλισμός που οικοδομούνταν τον 20ό αιώνα απέδειξε, παρά τις στρεβλώσεις και τις αδυναμίες του, την ανωτερότητά του απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, εξασφαλίζοντας εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα στους λαούς. Αυτή την ίδια βαρβαρότητα που υπερασπίζονται σήμερα σοσιαλδημοκράτες και νεοφιλελεύθεροι διαχειριστές.

Σε αυτό το κλίμα αντικομμουνισμού, έρχεται να «δέσει» και η πρόσφατη απόφαση για απαγόρευση της λειτουργίας της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας. Οι αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού, της ταξικής πάλης, της πάλης για να γίνουν τα μέσα παραγωγής κοινωνική ιδιοκτησία, είναι αυτά που ενοχλούν τους αστούς, που στρογγυλοκάθισαν στο σβέρκο του τσέχικου λαού. Οι νέοι Τσέχοι κομμουνιστές το έχουν αποδείξει ότι δε λυγίζουν κάτω από τις απειλές και τις διώξεις. Βρίσκονται μπροστά στους αγώνες της νεολαίας, με το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα ενάντια στην εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ. Εχουν και τη δική μας αλληλεγγύη, γιατί ο αγώνας είναι κοινός για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Και έχουμε πίστη στη νίκη, γιατί στηριζόμαστε την επιστημονική θεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού, στη δύναμη των εργατών και του λαού, που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Και θα τον αλλάξουν, συντρίβοντας τον ιμπεριαλισμό και τα τσιράκια του.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ιμπεριαλιστικές... μεσολαβήσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ το κλίμα - εκτιμούν διάφοροι «αναλυτές» - στις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ! Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό δε μας το λένε όμως...

Η εικόνα που είδαμε πάντως είναι δύο υπουργούς Εξωτερικών χαμογελαστούς και έναν Αμερικανό μεσολαβητή στη μέση.

Μια εικόνα δηλαδή που έχουμε δει χιλιάδες φορές στα Βαλκάνια και ξέρουμε πολύ καλά το πού οδήγησε.

Η διαλυμένη Γιουγκοσλαβία, οι εθνικιστικές εξάρσεις, η φτώχεια, η αστάθεια, οι μεταβολές συνόρων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα τέτοιων «μεσολαβήσεων» που ενίοτε γίνονται ευθείες βάρβαρες επεμβάσεις.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου. Κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν μέχρι η κυβέρνηση να «πάρει πίσω την ασφαλιστική απορύθμιση».

Μετά λέει πρέπει να κάνουν «αγώνα για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές ώστε να φέρει μια δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Δηλαδή πρέπει να απαιτήσουμε να μας περικόψει τις συντάξεις και να υπονομεύσει την κοινωνική ασφάλιση - δίκαια - μια...σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Φαίνεται πως πιστεύουν ότι το να υποφέρει ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος επί ΠΑΣΟΚ έχει ...άλλη γλύκα.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ 14% στα ναύλα των πλοίων μαθαίνουμε ότι ζητάνε οι εφοπλιστές. Εγκαιρα όπως πάντα - δηλαδή πριν τη θερινή περίοδο - θέτουν τα αιτήματά τους.

Εγκαιρα - όπως κάθε χρόνο - θα τα κάνει άλλωστε δεκτά και η ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Το έχουμε δει πολλές φορές το έργο και το έχουμε μάθει από την καλή κι απ' την ανάποδη.

Είπαμε όμως η ναυτιλία μας είναι ...απελευθερωμένη. Μπορούμε όλοι να κάνουμε τις επιλογές μας ελεύθερα.

Στο κάτω - κάτω αν δε θέλουμε να πάμε στα νησιά με τα καράβια των εφοπλιστών, μπορούμε πάντα να πάμε κολυμπώντας!


Γρηγοριάδης Κώστας

Η... «πράσινη» καταστροφή των δασών

Γρηγοριάδης Κώστας

«Το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της πολιτικής του για την "Πράσινη Ανάπτυξη", αντιμετωπίζει τα δάση ως εθνικό κεφάλαιο, και έχει θέσει ως βασική του προτεραιότητα την προστασία και διαχείρισή τους, τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών, που έχουν επιφορτιστεί με το έργο αυτό, στον κρατικό μηχανισμό».

Αυτό ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Δασοπονίας ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ Σ. Κουβέλης. Αλήθεια, δεν είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που:

  • Με το νόμο 1734/1987 επιχείρησαν να αποχαρακτηρίσουν 45 εκατ. στρέμματα δάσους βαφτίζοντάς τα ως... χορτολίβαδα;
  • Με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος το 2001, παρέδωσαν στην εμπορευματοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών;
  • Με το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση το 1995 και 1998, μετέτρεψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους της Πεντέλης που κάηκαν, σε «φιλέτα»;
  • Με την κατάργηση το 1998 των Σωμάτων δασοπυρόσβεσης κατακερμάτισαν και άφησαν «ανάπηρο» το οποιοδήποτε σύστημα πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών;
  • Αρνήθηκαν να ξεκινήσουν τη σύνταξη του Δασολογίου και των Δασικών Χαρτών;
  • Αναδάσωναν μόλις 1 για κάθε 11 στρέμματα που καίγονταν;

Αν δεν κάνουμε λάθος, αυτή η «Πράσινη Ανάπτυξη», που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα δάση ως εθνικό κεφάλαιο, αλλά τα εμπορευματοποιεί και τα παραδίδει βορά στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως κάνει άλλωστε και η κυβέρνηση της ΝΔ. Ας μη μας εμπαίζουν, λοιπόν, μερικοί...

Ευρω - θεσμο - λαγνικές πονηριές... .

Η ευρω-λαγνεία των στελεχών του Συνασπισμού εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία, διαπερνά τη δράση τους, τη στάση τους, τη ρητορική τους παντού και πάντα. Από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα. Πριν λίγες μέρες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, από το Μαντούδι της Εύβοιας, δήλωνε: «Θα γνωρίζετε ότι λίγους μήνες πριν στη Γερμανία η τοπική κοινωνία αποφάσισε με δημοψήφισμα να μην εγκατασταθούν μονάδες λιθάνθρακα. Και αυτές τις μονάδες που δεν εγκαθίστανται στην Ευρώπη, διότι εκεί λειτουργεί η δημοκρατία και η τοπική κοινωνία έχει άποψη, έρχονται τα μεγάλα συμφέροντα να τις εγκαταστήσουν στην περιφέρεια της χώρας μας. Ερχονται να τις εγκαταστήσουν εδώ. Διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι εδώ δε θα τους ζητήσει κανένας λογαριασμό. Διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι εδώ μπορούν να μας κοροϊδέψουν. Εμείς λοιπόν σήμερα, με τη δική σας εδώ παρουσία, τους απαντάμε: Δεν πρόκειται να μας κοροϊδέψετε».

Και αμέσως μετά ζητούσε δημοψήφισμα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκαταστήσει μονάδες λιθάνθρακα, λέγοντας: «Κάτι τέτοιο γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει στη χώρα μας επιτέλους να λειτουργήσει η δημοκρατία».

Αλήθεια ποιον πιστεύει ότι κοροϊδεύει ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος μια - ανύπαρκτη - Ευρώπη όπου κατά τους ισχυρισμούς του κυριαρχεί η δημοκρατία, όπου η γνώμη του λαού γίνεται σεβαστή, όπου τα μεγάλα συμφέροντα ή καλύτερα το μεγάλο κεφάλαιο δεν αλωνίζει, επιβάλλοντας τα συμφέροντά του με την αρωγή των πολιτικών του εκπροσώπων; Γιατί ότι κοροϊδεύει είναι δεδομένο. Εξιδανικεύοντας την αστική δημοκρατία (άλλων χωρών), εμπαίζοντας ότι αυτή μπορεί να λειτουργεί προς όφελος των πολλών (σε κάποιες άλλες χώρες), για να καταλήξει το ακροατήριό του συνειρμικά στο συμπέρασμα ότι η λύση βρίσκεται εντός της αστικής δημοκρατίας, αρκεί να βρεθούν κάποιοι που σωστά θα την υπηρετήσουν στη θέση των σημερινών «ανίκανων».

Ο λόγος περί συνείδησης...

«Πώς αισθάνεστε τη συνείδησή σας; Τι λέτε το βράδυ στην προσευχή σας; (...) Πώς το ανέχεστε αυτό;». Ηταν μερικά από τα λόγια με τα οποία απευθύνθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, στον πρωθυπουργό, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για τη νεολαία. Αλήθεια, ο κ. Αλαβάνος πιστεύει ότι τα κυβερνητικά στελέχη έχουν τύψεις συνειδήσεως; Οτι νιώθουν υπόλογοι απέναντι στο ...θεό που πιστεύουν; Μα, η πολιτική που εφαρμόζουν είναι απολύτως συνεπής με την ταξική συνείδηση που έχουν ως πολιτικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης που θεό της έχει το κέρδος. Ο Αλ. Αλαβάνος θα μπορούσε μερικά τέτοια ερωτήματα να τα απευθύνει στον εαυτό του και στο κόμμα του. Γιατί είναι υποκριτικό να οδύρονται για τους νέους και τα χαμένα εργασιακά τους δικαιώματα όταν έχουν ψηφίσει το Μάαστριχτ. Είναι υποκριτικό να αναφέρονται στους ιδιωτικούς υπαλλήλους με «οργή», για όσα υφίστανται, όταν οι δυνάμεις του ΣΥΝ στον κλάδο αυτό τα έχουν κάνει «πλακάκια» με τις δυνάμεις που στήριξαν τη μερική απασχόληση («φρούτο» του Μάαστριχτ κι αυτή), που υπογράφουν κατάπτυστες συμβάσεις κ.ο.κ. Και είναι υποκριτικό να μιλάει ο κ. Αλαβάνος για «το συνδικαλιστικό κίνημα που πρέπει να κατέβει από τους ψηλούς ορόφους. Πρέπει να κατέβει από τους ψηλούς ορόφους της ΓΣΕΕ και να μπει μέσα εκεί που βρίσκεται η νεολαία η οποία δυναστεύεται», όταν μ' αυτό το κίνημα των «υψηλών ορόφων» έχει επιλέξει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να συμπορεύεται.

Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέκος Αλαβάνος φρόντισε πραγματικά να δώσει το στίγμα της διακυβέρνησης που ονειρεύονται στον ΣΥΡΙΖΑ όσο πιο πιστά μπορούσε. Και εμείς σας το μεταφέρουμε αυτούσιο, όπως το ...αποκάλυψε, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», προχτές 23/3/2008.

Ο συντάκτης της εφημερίδας ρωτά τον Α. Αλαβάνο:

-- Κάνετε λόγο για την προοπτική μιας αριστερής διακυβέρνησης. Τι μορφή θα έχει αυτή η διακυβέρνηση;

Και αυτός απαντά:

-- Ομορφη. Χαρούμενη. Αισιόδοξη. Πολύχρωμη. Καινοτόμα.

Φαίνεται πως ήρθε ...άνοιξη και βαράει κατακέφαλα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνεχίζουμε!

Ο πολύμηνος αγώνας που έδωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης είναι μεγάλης σημασίας και αποτελεί παρακαταθήκη για το κίνημα. Η μάχη ήταν δύσκολη. Ο χαρακτήρας της σύγκρουσης, οι αρνητικοί για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα συσχετισμοί σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, η επιθετικότητα του κεφαλαίου, που επιθυμούσε διακαώς τις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές, οι συναποφάσεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου στο πλαίσιο της ΕΕ για την αύξηση του εργάσιμου βίου και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της Υγείας, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που φανερώνουν τις σύνθετες δυσκολίες της αναμέτρησης.

Στην ανάπτυξη, στην οργάνωση, στη μαζικοποίηση και το βάθεμα του περιεχομένου αυτού του αγώνα καθοριστική και αδιαμφισβήτητη ήταν η συμβολή του ΠΑΜΕ και των ταξικών δυνάμεων σε κάθε κλάδο, είτε ως πλειοψηφίας, είτε ως μειοψηφίας. Ο πρωτοπόρος ρόλος του στην ενημέρωση, στον ξεσηκωμό, στη συσπείρωση και την ενιαία δράση των εργαζομένων, η πλατιά, μαζική δουλειά στους χώρους εργασίας και τις συνοικίες, οι εκατοντάδες κεντρικές και περιφερειακές αγωνιστικές παρεμβάσεις του την ώρα που η συνδικαλιστική πλειοψηφία είχε κηρύξει σιωπητήριο, συντέλεσαν ώστε χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι να βγουν στο δρόμο. Να κατανοήσουν το χαρακτήρα της επίθεσης και να αντιπαρατεθούν με όρους συνολικής σύγκρουσης με την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική. Να διεκδικήσουν όχι μόνο την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, αλλά και την κατάργηση των νόμων Σιούφα - Ρέππα, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Αυτό εκφράστηκε στις πρωτόγνωρα μαζικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ -πολλαπλάσιες σε όγκο από εκείνες που διοργάνωσε ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός -, στην ενίσχυσή του με νέες δυνάμεις. Στο δυνάμωμα των ταξικών συνδικάτων με εργαζόμενους που έκαναν για πρώτη φορά το βήμα. Η δράση και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ συνέβαλαν καθοριστικά ώστε ο αγώνας των εργαζομένων να καθυστερήσει, να βάλει εμπόδια στο αντιασφαλιστικό έργο της κυβέρνησης, να την υποχρεώσει σε υποχωρήσεις και ελιγμούς, να μεγαλώσει η αμφισβήτηση του δικομματισμού και της πολιτικής του, να ακυρωθεί η όποια προσπάθεια συκοφάντησης των αγώνων των εργαζομένων και ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού».

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να δεχτεί τετελεσμένα. Η ψήφιση του νομοσχεδίου πρέπει να σημάνει την απαρχή ενός νέου, ακόμα πιο μαζικού, πολύμορφου και, κυρίως, βαθιά πολιτικοποιημένου αγώνα. Για να μείνουν κενό γράμμα τα αντιασφαλιστικά μέτρα, να πάρει απάντηση το σύνολο της αντιασφαλιστικής πολιτικής. Για Συλλογικές Συμβάσεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών. Η πολύμηνη μάχη προσφέρει πλούσια πείρα για να βγάλουν οι εργαζόμενοι συμπεράσματα για τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να συγκεντρώνει το κίνημα ώστε να γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματικό. Για το ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και των κομμάτων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στηρίζουν ή εξωραΐζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου. Σ' αυτή την κατεύθυνση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα εντείνουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα, με βαθιά την πίστη ότι το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του ταξικού αγώνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ