Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ»
Καταγγέλλει όργιο νοθείας στις εκλογές της ΕΝΕ

Το όργιο νοθείας στις εκλογές της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Νοσηλευτών», σημειώνοντας «τα εκλογομαγειρέματα της διοίκησης της ΕΝΕ που περιλάμβαναν νοθείες και παρατυπίες, αγνοώντας κάθε συλλογική και νόμιμη διαδικασία».

Συγκεκριμένα: Ανύπαρκτο δικαστικό αντιπρόσωπο σε όλα τα εκλογικά κέντρα. Εφορευτικές Επιτροπές στην πλειοψηφία των οποίων κληρώθηκαν (εντελώς «τυχαία») μέλη των παρατάξεων ΔΑΚΕ (ΝΔ) και ΠΑΣΚΕ (ΚΙΝΑΛ). Ανύπαρκτα πρακτικά για το άνοιγμα 2 καλπών. Καμία αίτηση για επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή ταυτότητας της ΕΝΕ. Ασφράγιστοι φάκελοι μπερδεμένοι με σφραγισμένους. Καμία υπογραφή από τον ψηφοφόρο για επιβεβαίωση της συμμετοχής του.

Επίσης, «σε πολλά τμήματα οι Εφορευτικές κατέγραφαν και αριθμούσαν τους πρώτους ψηφοφόρους έπειτα άφηναν κενές σελίδες και συνέχιζαν στις επόμενες την απλή καταγραφή των στοιχείων των υπόλοιπων ψηφοφόρων χωρίς πια να υπάρχει αρίθμηση. Οι Εφορευτικές Επιτροπές δεν σφράγιζαν τις ενστάσεις που έγιναν, απέρριψαν το αίτημα παρουσίας των αντιπροσώπων κατά την καταμέτρηση. Ακόμα και σήμερα καμιά Εφορευτική δεν ανακοίνωσε τους συνολικούς ψηφίσαντες και τα αποτελέσματα παρά μόνο μία λίστα με το ποιοι εκλέγονται (ω του θαύματος! Εξολοκλήρου σχεδόν οι υποψήφιοι της διοίκησης)».

Κινητοποίηση για την Υγεία σήμερα στη Χίο

Αγωνιστικά θα «υποδεχτούν» σήμερα, στις 12 μ., οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χίου την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μ. Γκάγκα. Η κινητοποίηση γίνεται στο πλαίσιο στάσης εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) που έχει προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου διεκδικώντας ανάμεσα σε άλλα: Ενίσχυση των δομών Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας όλων των εργαζομένων. OXI στις ΣΔΙΤ και τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, στοχευμένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων. Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Αμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νησιού. Αμεση αποπεράτωση των κτιριακών υποδομών, η καθυστέρηση της οποίας έχει οδηγήσει σε «μπλακ άουτ» τη νοσηλευτική περίθαλψη.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»
Ακόμα μεγαλύτερη απόσυρση του κράτους από την ευθύνη για τα απροστάτευτα παιδιά

Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την «Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή στις 22/9, παρουσίασε χτες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η κυβέρνηση «πασπάλισε» το εν λόγω νομοσχέδιο με το αφήγημα «της πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης», της «παροχής εφοδίων και βοήθειας στα ΑμεΑ για την επίτευξη της ανεξάρτητης διαβίωσής τους», αλλά και «της διασφάλισης της αποϊδρυματοποίησης, ώστε να μη μείνει σε ίδρυμα κανένα παιδί περισσότερο απ' όσο χρειάζεται». Κάτω από αυτούς τους εύηχους τίτλους προωθείται στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη απεμπόληση από το κράτος της προνοιακής ευθύνης του για τα ανήλικα.

Ενδεικτικά του πνεύματος που διαπνέει το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι:

  • Στο άρθρο 40, γίνεται λόγος για την «ημιαυτόνομη διαβίωση σε διαμερίσματα των ανηλίκων 15 ετών και άνω που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας». Σύμφωνα με το άρθρο, οι ανήλικοι άνω των 15 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων, προβλέπεται να μετακινούνται σε Διαμερίσματα Ημιαυτόνομης διαβίωσης που θα ιδρύσουν ιδιώτες, δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ. Η μεταφορά τους γίνεται με μόνο κριτήριο να μην είναι μέσα στις Μονάδες Παιδικής Προστασίας, χωρίς ταυτόχρονα να διασφαλίζονται οι κοινωνικές και οικονομικές προϋποθέσεις για την ομαλή διαβίωση σε διαμερίσματα.
  • Στο άρθρο 46, με τον τίτλο «Πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη δημιουργία νέων τμημάτων βρεφικής φροντίδας», προβλέπεται η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας φορέων του Δημοσίου και ιδιωτών για τη δημιουργία επιπλέον 50.000 νέων θέσεων βρεφών σε όλη την επικράτεια. Οι ανάγκες βέβαια είναι πολύ περισσότερες, προκειμένου να καλύπτονται όλα τα παιδιά, ενώ οι θέσεις αυτές δεν μπορεί να είναι εκτός του δημόσιου συστήματος βρεφονηπιακής αγωγής. Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά θα χρηματοδοτήσει τον ιδιωτικό τομέα με τα λεφτά των εργαζομένων για να αναπτύξει την επιχειρηματική του δράση, και μετά οι ίδιοι εργαζόμενοι θα χρυσοπληρώνουν για μια θέση στους ιδιωτικούς αυτούς σταθμούς.

Το νομοσχέδιο έρχεται να απαλλάξει το κράτος από την ευθύνη για την ανατροφή του παιδιού, τη φροντίδα του ανάπηρου μέλους μιας οικογένειας, για την προστασία του παιδιού χωρίς οικογένεια, από την υποχρέωση να παρέχει δωρεάν σε όλα τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία όλες τις απαραίτητες υποδομές (Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, αναψυχής κ.λπ.), ώστε να αναπτύσσονται απρόσκοπτα και να απολαμβάνουν τις κατακτήσεις της επιστήμης και του πολιτισμού.

Και στον ευαίσθητο τομέα της «κοινωνικής προστασίας» αποθεώνεται και πάλι η ατομική ευθύνη της οικογένειας. Το ανάπηρο μέλος μιας οικογένειας θεωρείται «ευθύνη» των γονιών, χιλιάδες παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας, πολλά παιδιά στερούνται υπηρεσιών βρεφονηπιακής φροντίδας, ΑμεΑ μένουν εκτός των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής και χωρίς τις απαραίτητες υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Aγωνιστικό κάλεσμα στους αγροτοκτηνοτρόφους που ζουν καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης

Να αποτελέσουν οι Σύλλογοι μετερίζι μάχης και αποκούμπι για κάθε βιοπαλαιστή αγρότη και κτηνοτρόφο

Αγρότες της Λάρισας σε προηγούμενη κινητοποίηση
Αγρότες της Λάρισας σε προηγούμενη κινητοποίηση
Αγωνιστικό κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους που ζουν καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της την περασμένη Παρασκευή. Ιδιαίτερα καλεί τα μέλη των ΔΣ των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να αποτελέσουν οι Σύλλογοι μετερίζι αγώνα και αποκούμπι για κάθε αγρότη και κάτοικο της υπαίθρου.

Στο επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων

Τη συνεδρίαση απασχόλησαν το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες αυτήν την περίοδο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Σε σχέση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, η Ομοσπονδία επισημαίνει πως «το μόνο που βρήκε να υποσχεθεί είναι η αστεία μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, από 13% στο 6%, όταν το πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων είναι να υπάρξει επιδότηση στις ζωοτροφές, που η τιμή τους έχει διπλασιαστεί, και, φυσικά, η κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης για τον λαό. Δεν βρήκε να πει τίποτε άλλο για τον πρωτογενή τομέα, αλλά ήταν λαλίστατος για τις παροχές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τους βιομηχάνους και τους διάφορους "επενδυτές"». Καταγγέλλει επίσης τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες «κοινωνικού αυτοματισμού» απέναντι στους αγρότες, λέγοντας ότι οι μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής σημειώνονται επειδή αυξήθηκαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, δηλαδή ότι δήθεν επωφελήθηκαν οι αγρότες από τις αυξήσεις.
  • Σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων η Ομοσπονδία τονίζει: «Το γεγονός ότι σε ορισμένα προϊόντα, συγκυριακά για φέτος και με μειωμένες παραγωγές, δόθηκαν μεγαλύτερες τιμές δεν μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα ότι το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και του βιοτικού επιπέδου, εξανεμίζει τις τιμές των προϊόντων και το αγροτικό εισόδημα. Οι αυξήσεις όμως σε βασικά είδη διατροφής ήρθαν για να μείνουν και δεν είναι συγκυριακές. Διεκδικούμε αταλάντευτα κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα μεροκάματο επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους, με ποιοτικά και φθηνά προϊόντα, προσιτά στον λαό».
  • Σχολιάζοντας τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η Ομοσπονδία σημειώνει πως αυτές «οφείλονται στην περίφημη "πράσινη ανάπτυξη" που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, διάφορα κόμματα και είναι στρατηγική Οδηγία της ΕΕ. Δηλαδή στην παραγωγή ρεύματος μέσω ΑΠΕ και φωτοβολταϊκών, με εγγυημένες και αυξημένες τιμές για την κιλοβατώρα από τη ΔΕΗ προς τους μεγάλους επιχειρηματίες που επενδύουν σε αυτήν την "πράσινη ανάπτυξη", και έτσι, για να διασφαλιστούν τα κέρδη τους, μετακυλίουν τις αυξήσεις στα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια, πληρώνουμε εδώ και χρόνια το λεγόμενο "πράσινο τέλος" στη ΔΕΗ, ενώ αντίστοιχο τέλος έχει ενσωματωθεί ακόμα και στην τιμή των καυσίμων!». Η Ομοσπονδία πήρε απόφαση να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα αγωνιστική κινητοποίηση στη ΔΕΗ και παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, απαιτώντας μείωση της τιμής του ρεύματος και καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι ή γεώτρηση.
  • Σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου, που «τραβάει την ανηφόρα», η Ομοσπονδία διεκδικεί αφορολόγητο πετρέλαιο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν δεχόμαστε τις αστείες δικαιολογίες της κυβέρνησης ότι δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όταν την ίδια στιγμή η ίδια κυβέρνηση βρίσκει 370 εκατ. ευρώ για να επιστρέψει φόρο καυσίμων σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους κ.ά. Δικαιολογίες που χρησιμοποιούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που στη ΔΕΘ εξήγγειλαν επιστροφή φόρου πετρελαίου, και αναρωτιόμαστε γιατί δεν το έκαναν όσο ήταν κυβέρνηση αλλά απεναντίας ήταν αυτοί που το 2016 σταμάτησαν την επιστροφή των λίγων χρημάτων που δίνονταν. Ολα για τις ψήφους των αγροτών, γίνονται προεκλογικά και μετεκλογικά ξεχνιούνται».
  • Τέλος, αναδεικνύει ξανά το πρόβλημα με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για καταστροφές στην παραγωγή, τονίζοντας πως «οι προκαταβολές μέχρι τώρα δεν έχουν αποδοθεί σε όλους τους παραγωγούς και για όλα τα προϊόντα. Χρειάζεται επίσπευση των εκτιμήσεων, απόδοση των πορισμάτων ζημιάς και άμεση αποζημίωση στο 100%, επειδή οι αγρότες δεν έχουν άλλο εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. Το ουσιαστικό και βασικό που πρέπει να γίνει είναι η άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ