Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ: Σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ για τη μεγάλη κινητοποίηση στις 9 Σεπτέμβρη
  • Ασφαλιστικό: Στη λαιμητόμο νέων δυσβάσταχτων περικοπών οι ήδη λεηλατημένες συντάξεις από 1/1/2019
  • Πρακτορεία Τύπου: Συζήτηση με τον Α. Κανάκη, γραμματέα της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, για την απεργία των εργαζομένων στο πρακτορείο «Ευρώπη» και τις εξελίξεις στον κλάδο
  • Εργαζόμενοι στη «Media Markt»: Εργάσιμη βδομάδα έξι ημερών για μεγαλύτερη «ευελιξία» επιδιώκει να επιβάλει η εργοδοσία
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλατιά σύσκεψη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ στις 9 Σεπτέμβρη

Από τη χτεσινή σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στη Θεσσαλονίκη
Πλατιά σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χτες από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με αντικείμενο τις προετοιμασίες για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, ενόψει της ΔΕΘ.

Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα ώστε να δοθεί μαζική αγωνιστική απάντηση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, απέναντι στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΕΕ, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Οπως τονίστηκε, η συγκέντρωση στις 9 Σεπτέμβρη θα πρέπει να αποτελέσει έναν μαζικό και δυναμικό σταθμό στην προσπάθεια του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την άνοδο των αγώνων. Για να δυναμώσει, να ενισχυθεί με νέες δυνάμεις η πάλη για αναπλήρωση των απωλειών των εργαζομένων, για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, για κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και των μνημονίων, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Οι ταξικές δυνάμεις, τα συνδικάτα, οι Επιτροπές Αγώνα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με το πλατύ άνοιγμα που σχεδιάζουν σε κλάδους και χώρους δουλειάς, σκοπεύουν να σημάνουν παράλληλα συναγερμό και να καλέσουν το λαό να οργανώσει την πάλη του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια σε επικίνδυνα σχέδια αλλαγής συνόρων, ενάντια στις ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές «ασπίδες», ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Να συμβάλουν ώστε να φωτιστεί το πραγματικό δίλημμα που έχει μπροστά του ο λαός και είναι ένα: Ανάπτυξη για ποιον; Για την κερδοφορία των μονοπωλίων, την οικειοποίηση του πλούτου από τους λίγους, ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας, όπως είναι σήμερα εφικτό να συμβεί, παίρνοντας υπόψη τη μεγάλη πρόοδο της τεχνικής και της επιστήμης, την τεράστια άνοδο της παραγωγικότητας;

Σε αυτό το πλαίσιο, καθορίστηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν στην πορεία προς το συλλαλητήριο. Μεταξύ άλλων:

-- Για τα εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς, ώστε να μη μείνουν ατιμώρητα τα εργοδοτικά εγκλήματα.

-- Για την κοινή δράση Σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών για τον ΟΑΣΘ.

-- Πικετοφορίες στη Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη, στις 1 και 2 Σεπτέμβρη.

Τέλος, σημειώθηκε ότι οι ταξικές δυνάμεις θα πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για τις εξελίξεις (ιδιωτικοποιήσεις κ.τ.λ.) σε Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και ΕΛΒΟ.

Ολα τα αστικά επιτελεία προετοιμάζουν το έδαφος για το νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης

Εισηγητικά, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οπως ήταν συμφωνημένο, ετοιμάζεται και το επόμενο κύμα αντιλαϊκής επίθεσης από κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία. Ολοι, ΕΕ, ΔΝΤ, ΣΕΒ, κυβέρνηση, αστικά κόμματα, παίρνουν θέσεις μάχης, πρωτίστως σε ιδεολογικό επίπεδο, για να καθηλώσουν εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους στην απραξία, να τους καταστήσουν ανήμπορους να αντιδράσουν, ακόμη αν γίνεται να νιώσουν και συμμέτοχοι στα όσα ακολουθούν. Η πορεία προς την 3η "αξιολόγηση" ξεκίνησε με τα περίφημα προαπαιτούμενα, με αυτό που ξεχωρίζει να είναι η νομοθέτηση νέων εμποδίων στο δικαίωμα στην απεργία και συνολικά στην οργάνωση των εργαζομένων και την ανάπτυξη των αγώνων, με αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με το φακέλωμα με ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων, με τη δημιουργία "νέου κώδικα εργατικού δικαίου" σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και με κατάργηση προνοιακών επιδομάτων και συνέχιση της ολομέτωπης επίθεσης για την ένταση της άγριας εκμετάλλευσης στους τόπους εργασίας».

Οπως υπογράμμισε, σε αυτό το πλαίσιο, της προετοιμασίας εδάφους για το νέο γύρο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, «δεν είναι τυχαίος ο πρωτόγονος αντικομμουνισμός που σηκώθηκε τις τελευταίες μέρες με αφορμή την αντικομμουνιστική φιέστα στην Εσθονία. Ο αντικομμουνισμός αφορά όλους τους εργαζόμενους γιατί η λαϊκή πείρα δείχνει ότι είναι το σήμα ολομέτωπης επίθεσης των καπιταλιστών και των ανθρώπων τους απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Η ένταση της καταστολής, της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, πάει χέρι χέρι με την επίθεση στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, με την ένταση της εκμετάλλευσης, με την επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες (...) Είναι καθήκον για τις ταξικές δυνάμεις με κάθε τρόπο αυτά να γίνουν κτήμα όλο και περισσότερου εργαζόμενου κόσμου, με τα πιο δυνατά επιχειρήματα από την πείρα, τη γνώση και τη δράση, για να μην περάσουν η παραπλάνηση και η απογοήτευση».

Το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ να γίνει σταθμός για την άνοδο των αγώνων

Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ και στη δουλειά που πρέπει να γίνει για την επιτυχία του, ο Λ. Στολτίδης τόνισε:

«Οργανώνουμε από σήμερα χωρίς χάσιμο χρόνου την επιτυχία της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ. Καλούμε να πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, η σπουδάζουσα νεολαία, όλος ο λαός. Η συγκέντρωση στις 9 Σεπτέμβρη να είναι πρώτος σταθμός, μαζικός, μαχητικός, δυναμικός του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και εναρκτήριο λάκτισμα για την άνοδο των αγώνων, των διεκδικήσεων στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, για την ανασύνταξη του κινήματός μας.

Αυτό είναι το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης. Δεν πάμε για ένα καθιερωμένο συλλαλητήριο, μία από τα ίδια. Σας καλούμε να αποφασίσουμε και να το κάνουμε πράξη, να οργώσουμε τους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, να μη μείνει σωματείο που δεν θα συνεδριάσει, δεν θα βάλει σε κίνηση εργαζόμενους, δεν θα συζητήσει σε χώρους δουλειάς, δεν θα βγάλει ανακοινώσεις, τα προπαγανδιστικά του υλικά.

Απλώνουμε το χέρι και σε συνδικάτα και συνδικαλιστές που δεν έχουν πάρει απόφαση συμπόρευσης με το ΠΑΜΕ. Εδώ είναι ο δρόμος της πάλης και της ελπίδας. Κάντε στην άκρη ξεπουλημένες ηγεσίες και ελάτε να οργανώσουμε τον αγώνα με αρχή το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ».

Σχολιάζοντας τα απατηλά «αφηγήματα», με τα οποία η κυβέρνηση συνοδεύει το νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζει, σημείωσε: «Η κυβέρνηση έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να πουλήσει το παραμύθι της ανάπτυξης που έρχεται, του τέλους των μνημονίων, να στήσει μια νέα παγίδα της λαϊκής δυσαρέσκειας και εγκλωβισμού του λαού, να παρουσιάσει τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων ως εθνικούς στόχους και κοινό συμφέρον εργοδοτών, εργαζομένων και ανέργων. Και όλα αυτά για να κρυφτεί καλά το "αιώνιο μυστικό" του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, ότι ο πλούτος που παράγεται είναι απίστευτος, ότι έχει μαζευτεί σε πολύ λίγα χέρια και για να τον αυξήσουν καύσιμη ύλη είναι οι μισθοί μας, τα δικαιώματά μας, οι συντάξεις των γερόντων που τις πλήρωσαν με αίμα, οι κοινωνικές παροχές, η άγρια εκμετάλλευση και καταλήστευση του δημόσιου πλούτου».

«Αυτό το μέλλον, της πείνας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας, της εξόντωσης στην εργασία για όσους θα δουλεύουν, το ονομάζουν "δίκαιη ανάπτυξη"», υπογράμμισε η εισήγηση, αναφέροντας μια σειρά από χαρακτηριστικά παραδείγματα χώρων δουλειάς από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας που επιβεβαιώνουν αυτήν την πραγματικότητα. Μεταξύ άλλων, αναφορά έγινε στους εκατοντάδες εργαζόμενους στον «Καρυπίδη», που παραμένουν για 15 μήνες απλήρωτοι, στους εργαζόμενους στις κλινικές του ομίλου EUROMEDICA, που είναι 7 μήνες απλήρωτοι, στους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ και στη Βιομηχανία Ζάχαρης με την ανασφάλεια που βιώνουν ενόψει κλεισίματος ή ιδιωτικοποίησης, στους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ και σε δημόσιες υπηρεσίες, από τους οποίους αφαιρούνται δικαιώματα, την ώρα που ο λαός πληρώνει όλο και πιο ακριβά για όλο και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Προκειμένου να υπάρξει δυνατή εργατική - λαϊκή απάντηση απέναντι σε αυτήν την κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων του, απέναντι στον διαλυτικό ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για «οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, στις γειτονιές. Δυναμώνουμε τα συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές. Με μαζικά συνδικάτα, με συλλογική λειτουργία και δράση για όλα τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Αλλάζουμε αποφασιστικά την κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «MEDIA MARKT»
Αντιμέτωποι με την εξαήμερη δουλειά και τη μερική απασχόληση στα πρότυπα της «ευελιξίας»

«Ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, απελευθέρωση του ωραρίου, φιέστες τύπου «Βlack Friday», όλα στις πλάτες των εργαζομένων του κλάδου για να μεγαλώνουν τα κέρδη του κεφαλαίου

Eurokinissi

«Ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, απελευθέρωση του ωραρίου, φιέστες τύπου «Βlack Friday», όλα στις πλάτες των εργαζομένων του κλάδου για να μεγαλώνουν τα κέρδη του κεφαλαίου
Την κατάργηση της πενθήμερης και οχτάωρης δουλειάς και την αντικατάστασή της με μερική απασχόληση και εργάσιμη βδομάδα έξι ημερών αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση εμπορίας ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών «Media Markt». Οι εργαζόμενοι καλούνται το τελευταίο διάστημα, ο ένας μετά τον άλλον, να υπογράψουν τροποποίηση της ατομικής τους σύμβασης με την οποία αποδέχονται τη διευθέτηση των 40 ωρών εργασίας τη βδομάδα σε πενθήμερη ή εξαήμερη βάση, «ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης».

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, οι εργαζόμενοι ήρθαν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχουν εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουν για την επίθεση της εργοδοσίας και καλούν όλους τους συναδέλφους τους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην αλλαγή των συμβάσεών τους. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έχει προχωρήσει σε καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και έχει ζητήσει τριμερή συνάντηση από το υπουργείο Εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το σωματείο πραγματοποίησε χτες και παράσταση στο υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία του συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη.

Οι εργοδότες θέλουν να ξεμπερδεύουν με το 8ωρο και το 5θήμερο

Οπως εξηγούν εργαζόμενοι στην επιχείρηση, οι σημερινές εξελίξεις αποτελούν συνέχεια της επίθεσης της εργοδοσίας που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας υπογραμμίζουν πως είναι πάγια τακτική των επιχειρήσεων του κλάδου να εξαπολύουν ανά διαστήματα «κύματα» απολύσεων. Καθένα από τα «κύματα» αυτά στέλνει στην ανεργία ένα μέρος των εργαζομένων που δουλεύει με λίγο καλύτερες αποδοχές από αυτές του κατώτατου μισθού ή με πλήρη αντί για μερική απασχόληση, αντικαθιστώντας το με προσωπικό που απασχολείται κάτω από χειρότερους όρους, με πιο «ευέλικτα» ωράρια και χαμηλότερους μισθούς.

Ετσι, και τα «Media Markt» έχουν προχωρήσει σε απολύσεις «παλιότερων» εργαζομένων σε μια σειρά από καταστήματα. Στο στόχαστρο βρέθηκαν εργαζόμενοι οι ατομικές συμβάσεις των οποίων περιλάμβαναν ορισμένους καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας καθώς ενσωμάτωναν όρους και προβλέψεις της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που υπήρχε για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο. Μεταξύ των όρων αυτών περιλαμβάνεται και η 8ωρη - 5ήμερη εργασία, με την οποία η εργοδοσία στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως όλες οι εμπορικές αλυσίδες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, θέλει να ξεμπερδεύει.

Στη θέση των απολυμένων έγιναν ορισμένες προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις, που προέβλεπαν εξαήμερη εργασία, με ωράριο διάρκειας 6 ωρών και 40 λεπτών ημερησίως. Στη συνέχεια, η εταιρεία έβαλε πλώρη για να «εξαφανίσει» το πενθήμερο - οχτάωρο και να επεκτείνει την εξαήμερη εργασία, που ήδη υπάρχει σε ένα μέρος των εργαζομένων, στο σύνολο του προσωπικού της.

Τα σχέδιά της συνοδεύονται από την καλλιέργεια κλίματος φόβου και αβεβαιότητας, με εκβιασμούς και απειλές πως η άρνηση των εργαζομένων να συναινέσουν στην εξαήμερη δουλειά συνεπάγεται «λύση της συνεργασίας» τους με την επιχείρηση. Ενα μέρος των εργαζομένων έχει ήδη υπογράψει την αλλαγή στη Σύμβαση Εργασίας του κάτω από συνθήκες φοβερής πίεσης. «Με τα δικά σου λεφτά παίρνω δύο εργαζόμενους...», «Σκέψου το καλά γιατί μπορώ να σε αντικαταστήσω εύκολα...»: Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα των «συμβουλών» και των «παραινέσεων» με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι προκειμένου να αποδεχθούν την αρνητική αλλαγή στη σύμβαση. Υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν αρνηθεί να υπογράψουν και τους έχει προφορικά μόνο ανακοινωθεί πως «στα τέλη Αυγούστου θα λυθεί η συνεργασία μας».

Κοινός παρονομαστής της επίθεσης η ενίσχυση της «ευελιξίας»

Η εταιρεία δίνει την «εναλλακτική επιλογή» στους εργαζόμενους να κρατήσουν το πενθήμερο, εφόσον όμως αποδεχθούν το «σπαστό» ωράριο εργασίας ή την εξάωρη δουλειά με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των «επιλογών» που προσφέρει η εργοδοσία είναι η επιδείνωση των όρων δουλειάς, προς όφελος της «ευελιξίας». Η «ευελιξία» αυτή δίνει τη δυνατότητα να λειτουργεί η εταιρεία τα καταστήματα με λιγότερο προσωπικό, «μοιράζοντας» τις 40 ώρες του εβδομαδιαίου ωραρίου στις έξι μέρες της βδομάδας, χωρίς να δίνει ρεπό, ή «σπάζοντας» το ωράριο του κάθε εργαζομένου σε πρωινό και απογευματινό.

Ειδικότερα, το «σπαστό» ωράριο αναγκάζει τους εργαζόμενους να σπαταλούν όλη τους τη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, στη δουλειά αλλά και στις μετακινήσεις από το σπίτι στο κατάστημα και αντίστροφα. Από την Καλλιθέα στην Κηφισιά ή από τον Κολωνό στο Μαρούσι, οι μετακινήσεις πολλαπλασιάζονται από τα «σπαστά» ωράρια, που ήδη για πολλούς εργαζόμενους φτάνουν τα τρία τη βδομάδα. Κάποιοι παραμένουν στο χώρο δουλειάς, προκειμένου να μη σπαταλήσουν το χρόνο τους στα λεωφορεία. Αλλοι γυρνάνε στο σπίτι, έστω για μισή ώρα, προκειμένου να δουν για λίγο τα παιδιά τους, πριν επιστρέψουν για το απογευματινό τους ωράριο.

Οι εργαζόμενοι σχολιάζουν ακόμα πως οι αλλαγές στα «Media Markt» δεν είναι άσχετες με την επίθεση στην κυριακάτικη αργία και το στόχο των επιχειρήσεων για εργάσιμη βδομάδα επτά ημερών. «Αυτό που θέλουν είναι εργαζόμενους που θα δουλεύουν έξι και επτά μέρες τη βδομάδα, και τις Κυριακές», μας λένε και επισημαίνουν πως οι αλλαγές που φέρνει η «Media Markt» εντάσσονται στην κατεύθυνση αυτή. Η εξαήμερη εργασία, μαζί με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, μπορεί να οδηγήσει τους εμποροϋπαλλήλους σε αδιάκοπη εργασία μέχρι και 12 συνεχόμενων ημερών καθώς η εργοδοσία έχει π.χ. το δικαίωμα να δίνει ρεπό στην αρχή της μιας βδομάδας (Δευτέρα) και στο τέλος της επόμενης (Κυριακή). Οπως αποκάλυψε πριν από ένα μήνα ο «Ριζοσπάστης» και όπως υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, αυτή η δυνατότητα των εργοδοτών περιλαμβάνεται στις «βέλτιστες πρακτικές απασχόλησης της ΕΕ», που οδηγούν «στο σμπαράλιασμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αναγκαίος όρος για να επέλθει η ανάπτυξη των κερδών των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων».

Τέλος, οι εργαζόμενοι τονίζουν πως δίπλα στην εξαήμερη εργασία υπάρχουν και στόχοι για μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε κάθε κατάστημα. Ετσι, προειδοποιούν πως είναι ορατός ο κίνδυνος για απολύσεις το επόμενο διάστημα. Ηδη, και με το σημερινό αριθμό εργαζομένων, η εντατικοποίηση έχει αυξηθεί, μαζί με την πίεση για την επίτευξη των «στόχων» που θέτει η εταιρεία.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους για οργάνωση και δράση

«Οι εξελίξεις στα "Media Markt" δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Η "ευελιξία" στις εργασιακές σχέσεις εξαπλώνεται και επεκτείνεται στο σύνολο των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου που αξιοποιούν όλους τους αντεργατικούς νόμους», αναφέρει ο Δημήτρης Φίλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Περιγράφει πως αντίστοιχες συνθήκες επικρατούν στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τις εμπορικές αλυσίδες: «Τα 4ωρα και τα 6ωρα ωράρια αφορούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό εμποροϋπαλλήλων, τα "σπαστά" έχουν γίνει καθεστώς, τα ρεπό δεν δίνονται. Τα ωράρια "διευθετούνται" με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης. Στα παραπάνω έχει προστεθεί και η δουλειά τις Κυριακές».

Την εικόνα αυτή αποτυπώνουν και οι εργαζόμενοι στα «Media Markt», μέσα από την ανακοίνωσή τους: «Μας θέλουν χωρίς ρεπό, με ευέλικτα ωράρια για τις ανάγκες του κάθε καταστήματος, με σκοπό να "βγαίνει η δουλειά" με λιγότερο προσωπικό», εξηγούν και προσθέτουν: «Θέλουν να ξεμπερδέψουν με όποιο δικαίωμά μας είχε μείνει. Μισθός - χαρτζιλίκι για δουλειά κάθε μέρα και τις Κυριακές».

Τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι, με τη βοήθεια του κλαδικού σωματείου, συνεχίζουν την προσπάθεια να ενημερώσουν όλους τους συναδέλφους τους με εξορμήσεις στα καταστήματα. «Δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή στη Σύμβασή μας! Δεν παίζουμε με τις ζωές μας!», είναι η απάντηση που δίνουν στην εργοδοσία και απαιτούν να πάρει πίσω τις αλλαγές για όλους τους εργαζόμενους, και για όσους αναγκάστηκαν να υπογράψουν «με το πιστόλι στον κρόταφο», δηλαδή κάτω από το φόβο της απόλυσης.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν σε κάθε κατάστημα με τη συγκρότηση σωματειακών επιτροπών.

Στο κάλεσμα που απευθύνει τονίζει τα ακόλουθα:

«Να μη δείξουμε καμία ανοχή στο απαράδεκτο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων που μας διαιρεί, μας καθιστά εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων με διαφορετικούς όρους εργασίας.

Να μη δεχτούμε καμιά δυσμενέστερη αλλαγή των συμβάσεών μας. Απαιτούμε από την εργοδοσία και την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα η διαδικασία μετατροπής των συμβάσεών μας!

Παλεύουμε για να έχουμε όλοι οι εργαζόμενοι σταθερή και μόνιμη δουλειά, με σταθερό χρόνο εργασίας και συγκροτημένα δικαιώματα, για να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς. Να καταργηθούν η μερική απασχόληση και όλες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Αγωνιζόμαστε για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά, υπερασπιζόμαστε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα».

Η απεργία των εργαζομένων στο πρακτορείο «Ευρώπη» και οι εξελίξεις στον κλάδο

Συζήτηση με τον Αν. Κανάκη, γραμματέα της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου
Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 10.30 π.μ., προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη», με απόφαση του Σωματείου τους, της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Πριν από λίγες μέρες, στις αρχές Αυγούστου, το σύνολο του όγκου εργασιών του πρακτορείου «Ευρώπη» μεταφέρθηκε στο μόνο άλλο που υπάρχει, το πρακτορείο «Αργος». Οι περίπου 200 εργαζόμενοι είναι για δεύτερο μήνα απλήρωτοι, ενώ υπάρχει έντονη φημολογία ότι η «Ευρώπη» πάει για πτώχευση και ότι οι εργαζόμενοι θα πεταχτούν στο δρόμο.

Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι προβάλλουν και διεκδικούν το αίτημα διασφάλισης των θέσεων εργασίας και την υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων, στα πρακτορεία Τύπου, ανεξάρτητα από τον εργοδότη.

Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης θα γίνει τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία το Σωματείο θα απαιτήσει από την εργοδοσία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τη λειτουργία της εταιρείας. Παράλληλα, απαιτεί από την κυβέρνηση να πάψει να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, όπως κάνει μέχρι σήμερα σε ανάλογες περιπτώσεις. Να πάρει πρωτοβουλίες και να θεσμοθετήσει λύσεις που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι όπως μέχρι τώρα, που διασφαλίζει τα συμφέροντα των τραπεζών και των επιχειρηματιών.

Κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης με «όπλο» το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον γραμματέα του Σωματείου, Ανέστη Κανάκη.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί, ο Αν. Κανάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σήμερα στο πρακτορείο «Ευρώπη» την πλειοψηφία των μετοχών την έχει εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα. Και στα δύο πρακτορεία, άλλωστε, ιδιοκτήτες - μέτοχοι είναι ιδιοκτήτες εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ. Για παράδειγμα, στο πρακτορείο «Αργος», το κομμάτι ιδιοκτησίας του ΔΟΛ λέγεται ότι έχει περάσει στον Ευ. Μαρινάκη, που είναι και ο νέος ιδιοκτήτης των εφημερίδων του ΔΟΛ.

Τα δύο πρακτορεία, εκτός από τη διανομή εντύπων, την τελευταία περίοδο έχουν αναπτύξει δραστηριότητα και στη μεταφορά εμπορευμάτων άλλων εταιρειών, αξιοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυο διακίνησης που διαθέτουν. Ακόμα, τα δύο πρακτορεία έχουν μια κοινή επιχείρηση, την «ΑΡΓΟΣ - ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΕ», η οποία ιδρύθηκε το 2000 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καταστημάτων μικρής λιανικής που περιλαμβάνουν Τύπο καθώς και στη διανομή ελληνικού Τύπου στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό των παιχνιδιών που παίζονται στις πλάτες των εργαζομένων στα πρακτορεία είναι το ότι εκδότες, παρόλο που είναι και μέτοχοι στο πρακτορείο «Ευρώπη», μετέφεραν τα έντυπά τους στο πρακτορείο «Αργος» και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αν και όχι στη σημερινή έκταση. Πριν από μερικά χρόνια έγιναν πάλι μεταφορές εντύπων από το ένα πρακτορείο στο άλλο. Στο πρακτορείο όπου προκαλούνταν με αυτό τον τρόπο η πτώση του όγκου εργασίας σημειώνονταν μειώσεις προσωπικού και χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων.

Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, επισημαίνει ο Αν. Κανάκης, είναι ότι το 2008 και τα δύο πρακτορεία απασχολούσαν πάνω από 900 εργαζόμενους και σήμερα είναι λιγότεροι από 450. Επίσης, οι μισθοί και στα δύο πρακτορεία έχουν μειωθεί κατά 12%, με την εργοδοσία να αξιοποιεί την ΠΥΣ 6/2012 κόβοντας επιδόματα. Στην περικοπή αυτή έχει αντιδράσει από την πρώτη στιγμή το Σωματείο και δεν έχει σταματήσει να τα διεκδικεί.

Παρά τη διαρκή αντεργατική επίθεση στο σύνολο των εργαζομένων, η οποία όπως ήδη σημειώθηκε έχει εκφραστεί και στο συγκεκριμένο χώρο, το Σωματείο έχει δώσει μάχες και έχει κατορθώσει το ύψος των αποδοχών να είναι σε καλύτερα από το μέσο όρο επίπεδα και μέχρι τώρα η βασική μορφή εργασίας να είναι η πλήρης και σταθερή απασχόληση.

Οι κατακτήσεις αυτές βρίσκονται σήμερα στο στόχαστρο της εργοδοσίας, με δεδομένη την αντεργατική νομοθεσία τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με βάση τα μνημόνια διαχείρισης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε το περιεχόμενο της συνάντησης του Φ. Μπόμπολα με την ΕΣΗΕΑ στις αρχές του περασμένου Μάη. Στη συνάντηση αυτή ο Μπόμπολας είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι αν προχωρήσει η συμφωνία με τον Ι. Σαββίδη για τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις τις οποίες έχει ή συμμετέχει ο Μπόμπολας (σ.σ. πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε η αγορά των τίτλων του «Εθνους» και της «Ημερησίας» από τον Ι. Σαββίδη), θα γίνουν απολύσεις και θα υπογραφτούν νέες ατομικές συμβάσεις με χειρότερους όρους. Ακόμα, είχε ζητήσει από την ΕΣΗΕΑ κλίμα «εργασιακής ειρήνης», ενώ είχε αναφερθεί στα δύο πρακτορεία διανομής Τύπου, λέγοντας πως θα πρέπει να συγχωνευτούν και ότι θα γίνουν πάνω από 200 απολύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο «Αργος» να έρθουν αντιμέτωποι με εξελίξεις ανάλογες με αυτές που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο «Ευρώπη». Γι' αυτό ό,τι συμβαίνει στο ένα πρακτορείο είναι υπόθεση των εργαζομένων και στα δύο πρακτορεία και όχι μόνο. Το Σωματείο μάλιστα καλεί σε κοινή αγωνιστική ετοιμότητα και συσπείρωση τους εργαζόμενους και των δύο πρακτορείων.

Εξελίξεις άμεσα συνδεδεμένες με επιχειρηματικές διεργασίες στον κλάδο

Οπως υπογραμμίζει ο γραμματέας του Σωματείου, οι εξελίξεις στα πρακτορεία Τύπου είναι συνδεδεμένες με τις εξελίξεις στον κλάδο και συνολικά με τις εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες και στα άλλα ΜΜΕ έρχονται αντιμέτωποι με την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, τις εκατοντάδες απολύσεις, την κυριαρχία των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης με πολύ χαμηλούς μισθούς, τα μπλοκάκια, την ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης με αμοιβή 200 έως 300 ευρώ το μήνα! Προσφάτως, εργαζόμενοι επιχείρησης του κλάδου απολύθηκαν χωρίς να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα πολλών μηνών...

Οπως και στο σύνολο των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, οι καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται και στα ΜΜΕ θέλουν να ξεμπερδεύουν με τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με τα θεμελιωμένα εργασιακά δικαιώματα, δεν θέλουν να τους δεσμεύει τίποτα απέναντι στους εργαζόμενους. Γι' αυτό ζητούν «εργασιακή ειρήνη», δηλαδή ταξική συνεργασία, για την οποία αξιοποιούν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που ελέγχουν και έχουν την πλειοψηφία στις περισσότερες ενώσεις του κλάδου.

Η κυβέρνηση για όλα αυτά επιλέγει να παίξει το ρόλο του «ουδέτερου» παρατηρητή, που πρακτικά διευκολύνει την εφαρμογή των αντεργατικών εργοδοτικών σχεδιασμών. Στο μεταξύ, έχει διατηρήσει στο ακέραιο και έχει ενισχύσει όλη την αντεργατική νομοθεσία δίνοντας στους εργοδότες πολύτιμα όπλα στην επίθεσή τους κατά των εργαζομένων.

Οι εξελίξεις στα ΜΜΕ συνοδεύονται από τη διαπάλη και τον σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους. Το επιχειρηματικό τοπίο στον κλάδο αλλάζει και η τράπουλα ανακατεύεται ανάμεσα σε επιχειρηματικά σχήματα, «παραδοσιακά» και νέα που μπήκαν ή ετοιμάζονται να μπουν για να επενδύσουν σε μέσα ενημέρωσης. Μέσα σ' αυτήν τη διαπάλη ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης εμπλέκεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων με συντονισμένη πάλη

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις επιβάλλεται η αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων. Επιβάλλεται ταυτόχρονα η ανάπτυξη κοινών συντονισμένων αγώνων των εργαζομένων στον κλάδο και με το σύνολο των εργαζομένων στη χώρα, με σαφή ταξικό προσανατολισμό.

Στην κατεύθυνση αυτή η σημερινή απεργία, τονίζει ο Α. Κανάκης, είναι ένα πρώτο βήμα και θα σημάνει την αρχή ενός σημαντικού αγώνα, κοινού και στα δύο πρακτορεία Τύπου, απέναντι σε εργοδοσία και κυβέρνηση. Ο αγώνας των εργαζομένων στην «Ευρώπη» αφορά και τους εργαζόμενους στην «Αργος», όχι μόνο λόγω της αλληλεγγύης που είναι απαραίτητη, αλλά και γιατί τα ίδια επιχειρηματικά - αντεργατικά παιχνίδια θα παιχτούν και στη δική τους πλάτη. Γι' αυτό, υπογραμμίζει, «καλούμε τους συναδέλφους να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τη συσπείρωση γύρω από το Σωματείο και να αγνοήσουν τα γνωστά τσιράκια της εργοδοσίας που έχουν ξαμοληθεί για να διασπάσουν την ενότητά μας και να "καθαρίσουν" το τοπίο για τους εργοδότες».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στη λαιμητόμο των νέων περικοπών οι ήδη λεηλατημένες συντάξεις

Με προκλητική ανακοίνωση η κυβέρνηση ζητά από τους συνταξιούχους να είναι και ευχαριστημένοι, γιατί η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς»... θα έχει ως «ανώτατο όριο» τις δύο συντάξεις το χρόνο!

Να κρύψει την αντιασφαλιστική επίθεση που κλιμακώνει σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων επιχειρεί για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ επί θύραις βρίσκονται όχι μόνο η εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων που ψήφισε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η τρίτη «αξιολόγηση» και το νέο χτύπημα στα Εργασιακά, με επίκεντρο την επιβολή πρόσθετων εμποδίων στην προκήρυξη απεργίας και γενικότερα στο δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση.

Την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο για το ύψος των νέων περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις (συνταξιούχοι πριν τις 12/5/2016) από 1/1/2019, με τη μείωση ή κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», σύμφωνα με το νόμο 4472/2017 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον περασμένο Μάη, το υπουργείο Εργασίας με μια προκλητική ανακοίνωσή του ζητά από τους συνταξιούχους, ούτε λίγο ούτε πολύ, να είναι και ευχαριστημένοι, γιατί όπως υποστηρίζει οι νέες περικοπές στις συντάξεις θα είναι... μόνο (!) μέχρι 18% και σε αυτές θα περιλαμβάνονται τα τυχόν οικογενειακά επιδόματα που λαμβάνουν στις συντάξεις τους (επιδόματα συζύγου και τέκνων).

Ετσι... αποκαθιστώντας την «αλήθεια», μας ενημερώνει ότι «δεν επιβάλλεται καμία επιπλέον μείωση που να είναι αντίστοιχη του ύψους των παραπάνω οικογενειακών παροχών. Οπως αρμοδίως και κατ' επανάληψη έχει ενημερώσει η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, από την 1.1.2019, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί στο πλαίσιο των ενιαίων κανόνων ο επανυπολογισμός των συντάξεων, τα επιδόματα αυτά, ως μέρος της καταβαλλόμενης σύνταξης, θα έχουν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της "προσωπικής διαφοράς". Ως εκ τούτου, σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν περικοπές ανώτερες του 18% που νομοθετικά έχει τεθεί ως ανώτατο όριο...».

Στην πραγματικότητα, το υπουργείο Εργασίας κοροϊδεύει ανοιχτά τους συνταξιούχους, την ώρα που έχει νομοθετήσει το νέο ανελέητο σαφάρι σε βάρος τους.

Οπως και να προσπαθήσουν να την «αμπαλάρουν», η ουσία είναι μία: Ο νέος νόμος της κυβέρνησης έρχεται να επιβάλει στις ήδη λεηλατημένες συντάξεις νέες περικοπές μέχρι και 18%, αφαιρώντας σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους ποσά που φτάνουν μέχρι και πάνω από δύο συντάξεις το χρόνο!

Το πραγματικό ύψος των νέων περικοπών

Στην πραγματικότητα, μάλιστα, οι νέες περικοπές όχι μόνο έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως η περικοπή και κατάργηση του ΕΚΑΣ, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η επιβολή εισφορών και στις επικουρικές για τον κλάδο Υγείας, η περικοπή των μερισμάτων στους δημοσίους υπαλλήλους και τόσες άλλες, αλλά επιφέρουν πραγματική επιβάρυνση, ακόμα μεγαλύτερη απ' αυτήν που αρχικά διέδιδε η κυβέρνηση πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης».

Πριν την ψήφιση του νόμου, η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι οι νέες περικοπές θα ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 1,8 δισ. ευρώ ετησίως από το 2019. Οπως όμως προέκυψε από την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο εν λόγω νομοσχέδιο ο λογαριασμός των περικοπών έγινε ακόμα πιο βαρύς.

Συγκεκριμένα, από την Εκθεση του ΓΛΚ (σελ. 748 - 750), που συνόδευε το σχετικό νομοσχέδιο, προκύπτει:

-- Μείωση λόγω κατάργησης ή μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις 2,262 δισ. ευρώ το 2019, 2,358 δισ. το 2020 και 2,505 δισ. το 2021.

-- Επιπλέον, έχουμε αντίστοιχη μείωση και στις επικουρικές συντάξεις («προσωπική διαφορά») ως εξής: 232 εκατ. ευρώ το 2019, 225 εκατ. ευρώ το 2020 και 218 εκατ. ευρώ το 2021.

Αρα, οι συνολικές απώλειες είναι: 2,494 δισ. ευρώ το 2019, 2,583 δισ. το 2020 και 2,723 δισ. το 2021. Δηλαδή, στην «ωρίμανση» των περικοπών το 2021, η ετήσια απώλεια των συνταξιούχων θα είναι σχεδόν 1 δισ. ευρώ παραπάνω από το ποσό που αρχικά διέδιδε η κυβέρνηση... Μόνο από τα συγκεκριμένα μέτρα, στην τριετία 2019 - 2021, οι περικοπές σε βάρος των συνταξιούχων ανέρχονται στα 7,8 δισ. ευρώ.

Η επιβάρυνση συνταξιούχων και ασφαλισμένων από το νέο νόμο είναι βέβαια ακόμα μεγαλύτερη, καθώς για να πιαστεί ο στόχος των αυξημένων περικοπών, η κυβέρνηση, μαζί με τη μείωση ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, επέβαλλε νέο πάγωμα στο σύνολο των συντάξεων μέχρι το τέλος του 2022 και όχι μέχρι το 2019, όπως προβλεπόταν, ενώ παράλληλα οι μειωμένες «προσωπικές διαφορές» που προέβλεπε ο νόμος 4387/2016 για τους νέους συνταξιούχους που θα συνταξιοδοτούνταν από το Μάη του 2016 μέχρι το τέλος του 2018, θα πάψουν να καταβάλλονται εντελώς μετά το τέλος του 2018.

Κατά συνέπεια, η προσπάθεια της κυβέρνησης να επικεντρώσει τη συζήτηση στο ύψος των περικοπών για κάθε συγκεκριμένο συνταξιούχο, πάνω ή μέχρι το 18% - όπως τουλάχιστον αυτή σήμερα ισχυρίζεται - αποσκοπεί να κρύψει την ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία που έχει δρομολογηθεί, η οποία αφορά και πολύ μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο ποσό που τελικά θα αφαιρείται σε ετήσια βάση από τους συνταξιούχους όλα τα επόμενα χρόνια.

Και αύξηση εισφορών στους σημερινούς ασφαλισμένους

Μάλιστα, τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο νόμο 4472/2017, δεν περιορίζονται στους συνταξιούχους, αλλά επεκτείνονται και σε μεγάλες ομάδες σημερινών ασφαλισμένων.

Ειδικότερα, πρόσθετα στην αφαίμαξη που καταγράψαμε αναλυτικά παραπάνω, επιβλήθηκε και νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, αφού πλέον τα ποσοστά των κρατήσεων προς τον ΕΦΚΑ θα προκύπτουν όχι από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους των ασφαλισμένων αυτών των ομάδων, αλλά σε αυτό θα προστίθεται και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν.

Από την έμμεση αυτή αύξηση των εισφορών προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση 53 εκατ. ευρώ το 2018, 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ το 2021. Αρα, η συνολική επιβάρυνση από την αύξηση των εισφορών είναι 431 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, λόγω της νέας βάσης στις εισφορές τους, θα επιβαρυνθούν και για τον κλάδο Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επιπλέον 50 εκατ. ευρώ. Ετσι, συνολικά η νέα επιβάρυνση στο σκέλος των εισφορών φτάνει στα 481 εκατ. ευρώ. Μια επιβάρυνση που βέβαια θα ακολουθεί τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους και τα επόμενα χρόνια...

Αυτή είναι η αλήθεια για τις νέες περικοπές στις συντάξεις και την πρόσθετη αφαίμαξη των ασφαλισμένων, τις οποίες επέβαλλε η κυβέρνηση με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Αυτό είναι το άγριο σαφάρι σε βάρος τους που θα πρέπει να φέρνουν αυτόματα στο νου τους οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι κάθε φορά που ακούν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, για το πιάσιμο των στόχων των μνημονίων και την «ανάκτηση της εμπιστοσύνης» στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία...

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «LIDL»
Καταγγέλλει τις απολύσεις και τη συνολική επίθεση της εργοδοσίας

Τις απολύσεις και την επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα των εργαζομένων καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «LIDL». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ανάμεσα στις απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία το τελευταίο διάστημα, περιλαμβάνεται και μια εργαζόμενη με σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας. Οπως αναφέρει το Σωματείο, οι απολύσεις συνοδεύονται από κατηγορίες ενάντια στους εργαζόμενους, για παράδειγμα ότι μίλησαν απότομα σε πελάτη, ακόμα και από αναπόδεικτες κατηγορίες για κλοπή...

«Η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι δεν κάνει απολύσεις αφού παίρνει κάθε δυνατό μέτρο για να εξαντλήσει σωματικά και ψυχολογικά τους συναδέλφους και να τους οδηγήσει σε παραίτηση. Στοχεύει κυρίως στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας ή με περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας, για να μπορεί να τους αντικαταστήσει με νέους χωρίς δικαιώματα και με χαμηλότερο μισθό», σημειώνει το Σωματείο. Και προσθέτει: «Καθημερινά αυξάνεται η εντατικοποίηση αλλά και η τρομοκρατία, για να δουλεύει αδιαμαρτύρητα κάθε εργαζόμενος σε όλα τα πόστα και με εξαντλητικούς ρυθμούς. Καθημερινή είναι και η απειλή της απόλυσης, με τους εργαζόμενους να δέχονται επανειλημμένα επιπλήξεις και αιφνιδιαστικούς ελέγχους».

«Τα συμφέροντα της εργοδοσίας να αναπτύσσεται διαρκώς, να ανταγωνίζεται με τις άλλες εταιρείες του κλάδου, να κυνηγάει το κέρδος με κάθε τρόπο, δεν ταυτίζονται με τα δικά μας συμφέροντα για πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειές μας», καταλήγει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν εστίες αντίστασης σε κάθε κατάστημα.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ