Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλατιά σύσκεψη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ στις 9 Σεπτέμβρη

Από τη χτεσινή σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στη Θεσσαλονίκη
Πλατιά σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χτες από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με αντικείμενο τις προετοιμασίες για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, ενόψει της ΔΕΘ.

Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα ώστε να δοθεί μαζική αγωνιστική απάντηση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, απέναντι στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΕΕ, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Οπως τονίστηκε, η συγκέντρωση στις 9 Σεπτέμβρη θα πρέπει να αποτελέσει έναν μαζικό και δυναμικό σταθμό στην προσπάθεια του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την άνοδο των αγώνων. Για να δυναμώσει, να ενισχυθεί με νέες δυνάμεις η πάλη για αναπλήρωση των απωλειών των εργαζομένων, για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, για κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και των μνημονίων, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Οι ταξικές δυνάμεις, τα συνδικάτα, οι Επιτροπές Αγώνα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με το πλατύ άνοιγμα που σχεδιάζουν σε κλάδους και χώρους δουλειάς, σκοπεύουν να σημάνουν παράλληλα συναγερμό και να καλέσουν το λαό να οργανώσει την πάλη του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια σε επικίνδυνα σχέδια αλλαγής συνόρων, ενάντια στις ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές «ασπίδες», ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Να συμβάλουν ώστε να φωτιστεί το πραγματικό δίλημμα που έχει μπροστά του ο λαός και είναι ένα: Ανάπτυξη για ποιον; Για την κερδοφορία των μονοπωλίων, την οικειοποίηση του πλούτου από τους λίγους, ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας, όπως είναι σήμερα εφικτό να συμβεί, παίρνοντας υπόψη τη μεγάλη πρόοδο της τεχνικής και της επιστήμης, την τεράστια άνοδο της παραγωγικότητας;

Σε αυτό το πλαίσιο, καθορίστηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν στην πορεία προς το συλλαλητήριο. Μεταξύ άλλων:

-- Για τα εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς, ώστε να μη μείνουν ατιμώρητα τα εργοδοτικά εγκλήματα.

-- Για την κοινή δράση Σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών για τον ΟΑΣΘ.

-- Πικετοφορίες στη Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη, στις 1 και 2 Σεπτέμβρη.

Τέλος, σημειώθηκε ότι οι ταξικές δυνάμεις θα πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για τις εξελίξεις (ιδιωτικοποιήσεις κ.τ.λ.) σε Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και ΕΛΒΟ.

Ολα τα αστικά επιτελεία προετοιμάζουν το έδαφος για το νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης

Εισηγητικά, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οπως ήταν συμφωνημένο, ετοιμάζεται και το επόμενο κύμα αντιλαϊκής επίθεσης από κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία. Ολοι, ΕΕ, ΔΝΤ, ΣΕΒ, κυβέρνηση, αστικά κόμματα, παίρνουν θέσεις μάχης, πρωτίστως σε ιδεολογικό επίπεδο, για να καθηλώσουν εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους στην απραξία, να τους καταστήσουν ανήμπορους να αντιδράσουν, ακόμη αν γίνεται να νιώσουν και συμμέτοχοι στα όσα ακολουθούν. Η πορεία προς την 3η "αξιολόγηση" ξεκίνησε με τα περίφημα προαπαιτούμενα, με αυτό που ξεχωρίζει να είναι η νομοθέτηση νέων εμποδίων στο δικαίωμα στην απεργία και συνολικά στην οργάνωση των εργαζομένων και την ανάπτυξη των αγώνων, με αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με το φακέλωμα με ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων, με τη δημιουργία "νέου κώδικα εργατικού δικαίου" σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και με κατάργηση προνοιακών επιδομάτων και συνέχιση της ολομέτωπης επίθεσης για την ένταση της άγριας εκμετάλλευσης στους τόπους εργασίας».

Οπως υπογράμμισε, σε αυτό το πλαίσιο, της προετοιμασίας εδάφους για το νέο γύρο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, «δεν είναι τυχαίος ο πρωτόγονος αντικομμουνισμός που σηκώθηκε τις τελευταίες μέρες με αφορμή την αντικομμουνιστική φιέστα στην Εσθονία. Ο αντικομμουνισμός αφορά όλους τους εργαζόμενους γιατί η λαϊκή πείρα δείχνει ότι είναι το σήμα ολομέτωπης επίθεσης των καπιταλιστών και των ανθρώπων τους απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Η ένταση της καταστολής, της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, πάει χέρι χέρι με την επίθεση στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, με την ένταση της εκμετάλλευσης, με την επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες (...) Είναι καθήκον για τις ταξικές δυνάμεις με κάθε τρόπο αυτά να γίνουν κτήμα όλο και περισσότερου εργαζόμενου κόσμου, με τα πιο δυνατά επιχειρήματα από την πείρα, τη γνώση και τη δράση, για να μην περάσουν η παραπλάνηση και η απογοήτευση».

Το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ να γίνει σταθμός για την άνοδο των αγώνων

Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ και στη δουλειά που πρέπει να γίνει για την επιτυχία του, ο Λ. Στολτίδης τόνισε:

«Οργανώνουμε από σήμερα χωρίς χάσιμο χρόνου την επιτυχία της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ. Καλούμε να πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, η σπουδάζουσα νεολαία, όλος ο λαός. Η συγκέντρωση στις 9 Σεπτέμβρη να είναι πρώτος σταθμός, μαζικός, μαχητικός, δυναμικός του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και εναρκτήριο λάκτισμα για την άνοδο των αγώνων, των διεκδικήσεων στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, για την ανασύνταξη του κινήματός μας.

Αυτό είναι το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης. Δεν πάμε για ένα καθιερωμένο συλλαλητήριο, μία από τα ίδια. Σας καλούμε να αποφασίσουμε και να το κάνουμε πράξη, να οργώσουμε τους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, να μη μείνει σωματείο που δεν θα συνεδριάσει, δεν θα βάλει σε κίνηση εργαζόμενους, δεν θα συζητήσει σε χώρους δουλειάς, δεν θα βγάλει ανακοινώσεις, τα προπαγανδιστικά του υλικά.

Απλώνουμε το χέρι και σε συνδικάτα και συνδικαλιστές που δεν έχουν πάρει απόφαση συμπόρευσης με το ΠΑΜΕ. Εδώ είναι ο δρόμος της πάλης και της ελπίδας. Κάντε στην άκρη ξεπουλημένες ηγεσίες και ελάτε να οργανώσουμε τον αγώνα με αρχή το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ».

Σχολιάζοντας τα απατηλά «αφηγήματα», με τα οποία η κυβέρνηση συνοδεύει το νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζει, σημείωσε: «Η κυβέρνηση έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να πουλήσει το παραμύθι της ανάπτυξης που έρχεται, του τέλους των μνημονίων, να στήσει μια νέα παγίδα της λαϊκής δυσαρέσκειας και εγκλωβισμού του λαού, να παρουσιάσει τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων ως εθνικούς στόχους και κοινό συμφέρον εργοδοτών, εργαζομένων και ανέργων. Και όλα αυτά για να κρυφτεί καλά το "αιώνιο μυστικό" του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, ότι ο πλούτος που παράγεται είναι απίστευτος, ότι έχει μαζευτεί σε πολύ λίγα χέρια και για να τον αυξήσουν καύσιμη ύλη είναι οι μισθοί μας, τα δικαιώματά μας, οι συντάξεις των γερόντων που τις πλήρωσαν με αίμα, οι κοινωνικές παροχές, η άγρια εκμετάλλευση και καταλήστευση του δημόσιου πλούτου».

«Αυτό το μέλλον, της πείνας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας, της εξόντωσης στην εργασία για όσους θα δουλεύουν, το ονομάζουν "δίκαιη ανάπτυξη"», υπογράμμισε η εισήγηση, αναφέροντας μια σειρά από χαρακτηριστικά παραδείγματα χώρων δουλειάς από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας που επιβεβαιώνουν αυτήν την πραγματικότητα. Μεταξύ άλλων, αναφορά έγινε στους εκατοντάδες εργαζόμενους στον «Καρυπίδη», που παραμένουν για 15 μήνες απλήρωτοι, στους εργαζόμενους στις κλινικές του ομίλου EUROMEDICA, που είναι 7 μήνες απλήρωτοι, στους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ και στη Βιομηχανία Ζάχαρης με την ανασφάλεια που βιώνουν ενόψει κλεισίματος ή ιδιωτικοποίησης, στους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ και σε δημόσιες υπηρεσίες, από τους οποίους αφαιρούνται δικαιώματα, την ώρα που ο λαός πληρώνει όλο και πιο ακριβά για όλο και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Προκειμένου να υπάρξει δυνατή εργατική - λαϊκή απάντηση απέναντι σε αυτήν την κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων του, απέναντι στον διαλυτικό ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για «οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, στις γειτονιές. Δυναμώνουμε τα συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές. Με μαζικά συνδικάτα, με συλλογική λειτουργία και δράση για όλα τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Αλλάζουμε αποφασιστικά την κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org