Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΕΪΤΖ
Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων

Ανησυχητική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του ΑIDS στην Ελλάδα καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, σαν αποτέλεσμα της απουσίας γενικευμένης εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού και εκπαίδευσης σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, των εμποδίων που υπάρχουν στην πρόσβαση στη διάγνωση και θεραπεία των μεταναστών που ζουν στη χώρα και δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του AIDS υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 8.500 - 9.000. Εκτιμάται ότι το 2009 θα καταγραφούν περίπου 620 νέα κρούσματα, αριθμός σταθερά αυξημένος σε σχέση με το 2008, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι φέρουν τον ιό και δεν το γνωρίζουν. Αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Health Consumer PowerHouse τοποθετεί την Ελλάδα προτελευταία ανάμεσα σε 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αξιολόγηση των μέτρων κατά του AIDS.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑμΕΑ
Συλλαλητήριο στις 3 Δεκέμβρη

Αγωνιστικό γιορτασμό της 3ης Δεκέμβρη, Παγκόσμιας Μέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ετοιμάζουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, αγωνιστές εργαζόμενοι του χώρου και άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο γιορτασμός θα κορυφωθεί με συλλαλητήριο στις 3 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εν μέρει τακτοποίηση των εφημεριών

Θα γίνει η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 30 Νοέμβρη 2009

Στην εν μέρει τακτοποίηση εκκρεμοτήτων για τις εφημερίες των γιατρών - που έτσι κι αλλιώς περιορίζονται όπως και οι συνολικές αποδοχές απ' την κλαδική σύμβαση - προχώρησε η κυβέρνηση με την κατάθεση τροπολογίας στο σχέδιο νόμου «Οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης».

Σε χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι το πλαφόν για τις εφημερίες αυξάνει από 5.140 σε 6.444 ευρώ, όπως είναι οι αποδοχές του Αρεοπαγίτη. Ωστόσο όμως και αυτή η κάλυψη απέχει τόσο απ' το λεγόμενο συνταγματικό πλαφόν, όπου οι εφημερίες μπορούν να φτάσουν στο ύψος των τακτικών αποδοχών, όσο και απ' τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων, όπου οι γιατροί, λόγω των ελλείψεων και κυρίως στην επαρχία, αναγκάζονται να κάνουν περισσότερες εφημερίες και απ' αυτό το πλαφόν. Μ' άλλα λόγια αναγκάζονται να παρέχουν απλήρωτη εργασία.

Η υπουργός Υγείας, τόσο στη συνάντηση, όσο και στη συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν με την πρόσληψη 1.000 γιατρών, για τους οποίους προχώρησε στη σύσταση των θέσεών τους με το παραπάνω νομοσχέδιο. «Η πίστωση αυτή υπάρχει», επέμενε η υπουργός όταν επισημάνθηκε από τον «Ρ» ότι απ' τις πιστώσεις του προϋπολογισμού για το 2010 δεν προκύπτουν τα κονδύλια.

Αμέσως μετά τη συνάντηση συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ και κατά πλειοψηφία έκρινε θετικά τα μέτρα όχι όμως και επαρκή και γι' αυτό θα προχωρήσει στην απεργία της 30ής Νοέμβρη 2009.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού ότι έχουν διασφαλιστεί τα κονδύλια των δεδουλευμένων εφημεριών, σε αρκετά νοσοκομεία οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί και κάνουν κινητοποιήσεις.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Ασκληπιείο της Βούλας έκαναν επίσχεση εργασίας και η Διοίκηση του νοσοκομείου επιχείρησε να τους τρομοκρατήσει με απειλές ότι θα καταγγείλει τη σύμβασή τους. Αναγκάστηκε όμως να αναδιπλωθεί μετά από δυναμική παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη στις 10 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποιούν οι ψυχολόγοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής γιατί δεν πληρώθηκαν εφημερίες απ' τον Ιούλη του 2009. Επίσης τους οφείλονται οι εφημερίες του Οκτώβρη και Νοέμβρη του 2008.

Κατάσχεση μισθοδοσίας στο Λαϊκό!

Με έναν πρωτοφανή - στα νομικά χρονικά - τρόπο εκφράστηκε η διαχρονική - απ' τις κυβερνήσεις - υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Προμηθευτής του Λαϊκού, λόγω των χρεών, ξεκίνησε τη διαδικασία κατάσχεσης της μισθοδοσίας του νοσοκομείου, χωρίς να το ειδοποιήσει. Ετσι η Εθνική Τράπεζα απ' όπου γίνεται η μισθοδοσία μπλόκαρε το λογαριασμό απ' τον οποίο πληρώνεται το προσωπικό.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ»
Ανάγλυφη αποκάλυψη των μεγάλων ελλείψεων

Δε λειτουργούν 149 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών

Ακόμα και στην ενημέρωση υπάρχει έλλειμμα...

Eurokinissi

Ακόμα και στην ενημέρωση υπάρχει έλλειμμα...
Με την ένταση του κύματος της πανδημίας της «νέας γρίπης» αναδεικνύονται με ανάγλυφο τρόπο οι χρόνιες - και σε όλα τα επίπεδα - ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας ενώ η κυβέρνηση αναγκάζεται να αντιμετωπίσει εκ των ενόντων την κατάσταση.

Μόλις χτες η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χρησιμοποίηση μονάδων του ΕΚΑΒ και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για την κάλυψη αναγκών - κυρίως εμβολιασμών - σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους. Ωστόσο όμως εκκρεμεί η διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα αξιοποιεί τους γιατρούς της γειτονιάς, που σε συστράτευση με τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), θα κάνουν πρόληψη, ενημέρωση και εμβολιασμούς.

Οι πλευρές αυτές - εκτός από τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου - διαφάνηκαν και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της υφυπουργού Φώφης Γεννηματά, που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η υπουργός Υγείας ανέφερε ότι 95 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ άλλα 54 εκτός από προσωπικό χρειάζονται και ενίσχυση υποδομών.

Η λειτουργία τους, σύμφωνα με την υπουργό, επιχειρείται με την πρόληψη 300 εκτάκτων (π.χ. επικουρικών νοσηλευτών) και την επιτάχυνση δύο προκηρύξεων 2.100 μόνιμων εργαζομένων, ώστε να προστεθούν στα 700 δημόσια κρεβάτια. Ωστόσο στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ, όταν στέλεχος του ΠΑΜΕ έθεσε θέμα να μην απολυθούν όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας για να καλυφθούν και οι πρόσθετες ανάγκες από τη γρίπη, η υπουργός δεν απάντησε.

Οι ελλείψεις στην ΠΦΥ αλλά και η αδυναμία των παιδιατρικών νοσοκομείων να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες για το τεστ με επίχρισμα οδήγησε σε χαράτσι 100-180 ευρώ στα ιδιωτικά κέντρα. Η υπουργός Υγείας απάντησε ότι την έχει απασχολήσει το θέμα και, υποστήριξε, ότι πηγή του προβλήματος είναι ότι όλα τα δείγματα πηγαίνουν στο Ινστιτούτο «Παστέρ», όπου υπάρχει «ένα μποτιλιάρισμα από τις πολλές περιπτώσεις που στέλνονται». Για την αντιμετώπιση της αυξημένης πίεσης, η υπουργός είπε ότι θα γίνει επέκταση του εργαστηρίου του «Παστέρ» προκειμένου να «επιταχύνονται τα αποτελέσματα και όλων αυτών των εξετάσεων που πηγαίνουν από τα δημόσια νοσοκομεία».

Απαντώντας σε ερώτημα του «Ρ» αν θα ενισχυθεί με τρία ή τέσσερα άτομα το εργαστήριο του «Ευαγγελισμού» που μπορεί να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, η υπουργός απάντησε ότι θα προταχθεί η επέκταση στο «Παστέρ», όπου υπάρχει η τεχνογνωσία «και ταυτόχρονα υπάρχει και η εξέταση, σε ένα - δύο μεγάλα νοσοκομεία, να υπάρξει αυτή η δυνατότητα».

Αρχισαν οι εμβολιασμοί

Χτες άρχισαν οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων. Απαντώντας στο ερώτημα αν το εμβόλιο καλύπτει και τον ιό της «νέας γρίπης» τόσο η υπουργός Υγείας όσο και η αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Μένη Μαλλιώρη απάντησαν θετικά. Επίσης χτες το υπουργείο Υγείας απέστειλε νέα εγκύκλιο για τη διακοπή της λειτουργίας στα σχολεία, στα φροντιστήρια ή άλλες εξωσχολικές τάξεις, εφόσον προκύπτουν πολλά περιστατικά γριπώδους συνδρομής.

Μεγάλη δοκιμασία βιώνουν 444 ασθενείς με σοβαρά αιματολογικά προβλήματα που παρακολουθούνται στο «Λαϊκό» νοσοκομείο, των οποίων οι φάκελοι μεταφέρθηκαν με εντελώς αυθαίρετο τρόπο σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου πήγε ο καθηγητής που τους παρακολουθούσε στο «Λαϊκό». Μετά από παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών οι φάκελλοι δεσμεύτηκαν στο ιδιωτικό θεραπευτήριο και τελούν όπως λέγεται υπό μεσεγγύηση. Τώρα όμως που οι ασθενείς χρειάζονται τους φακέλους -και τους ζητούν εγγράφως- για να μπορέσουν να συμβουλευτούν το γιατρό τους για τον εμβολιασμό δεν μπορούν να τους βρουν! Στο μεταξύ, τους δώδεκα έφτασαν οι θάνατοι από τη «νέα γρίπη» στη χώρα μας. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ανακοίνωσε τους θανάτους ενός 70χρονου άντρα, ενός 16χρονου αγοριού και ενός 11χρονου κοριτσιού. Ο 70χρονος είχε ιστορικό βαρύτατης πνευμονικής ίνωσης και ανοσοκαταστολής και πέθανε την Παρασκευή, λόγω βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας και καρδιακής ανακοπής. Το Σάββατο πέθανε ο 16χρονος που νοσηλευόταν με ανοσοκαταστολή και συγχρόνως νόσησε από τη «νέα γρίπη». Την Κυριακή πέθανε το 11χρονο κορίτσι, που νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες στην εντατική. Το κορίτσι, έπασχε χωρίς να το γνωρίζει, από φυματίωση. Επιπλέον, διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ νοσηλεύονται από το περασμένο Σάββατο ένα αγόρι 7,5 ετών, ένας άντρας 59, ένας άντρας 42 ετών, μια γυναίκα 35 ετών με παχυσαρκία, ένας άνδρας 35 ετών σε ανοσοκαταστολή και ένας άνδρας 42 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org