Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κύμα συμπαράστασης από συνδικάτα σε όλη τη χώρα

Διαμαρτυρία χτες και στην Αθήνα ενάντια στο όργιο καταστολής

Από την πρώτη στιγμή το πρωί της περασμένης Τρίτης που κυκλοφόρησαν οι εικόνες της άγριας καταστολής στα «Πετρέλαια Καβάλας», ένα κύμα αλληλεγγύης από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι και στην Αθήνα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με πρωτοβουλία του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ αυτών και η ΟΕΝΓΕ, η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας και η Ομοσπονδία Ενέργειας, απαιτώντας να μην προχωρήσει καμιά περαιτέρω δίωξη σε βάρος των εργαζομένων και καταγγέλλοντας την είσοδο των δυνάμεων καταστολής σε χώρους εργασίας.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος δήλωσε ...αναρμόδιος.

Το ΠΑΜΕ

«Βία και καταστολή, με σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή, είναι η απάντηση κυβέρνησης - εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά!», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του και υπογραμμίζει: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Ο λαός της Καβάλας έδωσε μαζική απάντηση. Συνδικάτα από όλη την Ελλάδα στέκονται στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζομένων. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτήν την εξέλιξη.

Τώρα να αποσυρθούν τα ΜΑΤ, που είναι σαν δυνάμεις κατοχής μέσα στην πόλη της Καβάλας.

Τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον τους».

Καλεί τέλος όλα τα συνδικάτα ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά να εκφράσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας».

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»
  • Εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας»: Θύματα της αντεργατικής επίθεσης και του κρατικού αυταρχισμού
  • «Κανένας μόνος του!»: Συνδικάτα και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα οργανώνουν δράσεις αλληλεγγύης
  • Βιοπαλαιστές αγρότες: Ρεπορτάζ από τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
«ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Με ρόπαλα, ΜΑΤ και δικαστήρια ανοίγουν κυβέρνηση και εργοδοσία τον δρόμο για τη «νέα εποχή επενδύσεων»

Μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και άγρια καταστολή αποτελούν την άλλη όψη της «εμβληματικής - κερδοφόρας επένδυσης»

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας
Το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε ακόμη ένα βήμα στην εκστρατεία τρομοκρατίας, καταστολής και αυταρχισμού της «Energean», της εταιρείας που διαχειρίζεται τα «Πετρέλαια Καβάλας» και του κράτους κατά των εργαζομένων της επιχείρησης και του αγώνα τους. Μια εκστρατεία που στόχο έχει να τσακίσει τον πολύμηνο αγώνα τους και να περάσει «διά πυρός και σιδήρου» το σχέδιο απολύσεων, περικοπών μισθών, δικαιωμάτων και εργολαβοποίησης με τις «πλάτες» της κυβέρνησης.

Οι 17 εργαζόμενοι που συνελήφθησαν την Τρίτη στη διάρκεια της πολύωρης και πρωτοφανούς αστυνομικής επιχείρησης στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, αφού πρώτα οδηγήθηκαν αργά το βράδυ στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, μεταφέρθηκαν το πρωί της Τετάρτης με κλούβα της αστυνομίας στα δικαστήρια. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας δεν άσκησε διώξεις και αποφάσισε να κινήσει προκαταρκτική εξέταση για τους 17 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 7 είναι μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων.

Με χειροκροτήματα τους υποδέχτηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο οι συνάδελφοί τους, που μαζί με άλλους εργαζόμενους και συνδικαλιστές είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και απαιτώντας να πάψει κάθε δίωξη και να αφεθούν ελεύθεροι. Ηταν άλλη μια κινητοποίηση συμπαράστασης, σε συνέχεια της αντίστοιχης συγκέντρωσης το βράδυ της Τρίτης έξω από την Αστυνομία, ενώ καθώς έβγαιναν οι ελεύθεροι πλέον συλληφθέντες, τους υποδέχονταν με σηκωμένες τις γροθιές τους, τους αγκάλιαζαν και τους φιλούσαν, φωνάζοντας: «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι».

Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί μια ακόμα επίθεση των δυνάμεων καταστολής, που νωρίτερα έκαναν χρήση χημικών εναντίον των εργαζομένων, στα δικαστήρια, τραυματίζοντας μάλιστα έναν από αυτούς που με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες. «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στην εργοδοσία κάνετε τις πλάτες», ήταν η απάντηση των συγκεντρωμένων που δεν πτοήθηκαν από τη νέα επίθεση. Ενώ αφιέρωσαν σε κυβέρνηση και εργοδοσία τα δικά τους αγωνιστικά κάλαντα: «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά είμαστε όλοι μια γροθιά, εργάτες ενωμένοι και ποτέ μας νικημένοι».

Μετά την απελευθέρωση των εργαζομένων ακολούθησε Γενική Συνέλευση του σωματείου απέναντι από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, κατά την οποία οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

«Αγώνας όλης της εργατικής τάξης»

Στο πλευρό των εργαζομένων και του δίκαιου αγώνα τους συνεχίζει να στέκεται σταθερά το ΚΚΕ. Αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχαν ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του Κόμματος, ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, και ο Κώστας Κουκούλας, Γραμματέας της ΤΕ Καβάλας και μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, βρέθηκε στη συγκέντρωση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος.

«Μόνο άνανδρη και ανέντιμη μπορεί να χαρακτηριστεί η επίθεση στους εργάτες που αγωνίζονται για το αυτονόητο, για το ψωμί το δικό τους και της οικογένειάς τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο Λ. Στολτίδης μιλώντας στους εργαζόμενους, προσθέτοντας πως η καταστολή επιστρατεύεται με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης κερδοφορίας μέσω της συντριβής των εργατικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, σημείωσε πως το γεγονός ότι η επίθεση αυτή γίνεται από μια εταιρεία που καταγράφει τρομερή κερδοφορία και χρηματοδοτείται από το κράτος και την ΕΕ, δείχνει πως «δεν θα σταματήσουνε πουθενά». Επίσης, τόνισε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία να βγουν συμπεράσματα από το γεγονός ότι χρειάστηκε να κινητοποιηθούν πάνοπλες δυνάμεις καταστολής από όλη τη χώρα, προκειμένου να καμφθεί ο αγώνας των λιγότερων από 200 οργανωμένων και αποφασισμένων εργαζομένων.

Σε δηλώσεις του, ο Δ. Κλάδης υπογράμμισε πως είναι «αυτονόητη η στήριξη από το ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων», λέγοντας επίσης πως πέρα από τη συμπαράσταση, το Κόμμα πρωτοστατεί για να δυναμώσει το κύμα αλληλεγγύης. «Αυτό που συμβαίνει εδώ δείχνει το τι μέλλον ετοιμάζεται για όλους τους εργαζόμενους», είπε και πρόσθεσε: «Οταν μια εταιρεία με ανάπτυξη, με τεράστια κέρδη προχωράει σε όλες αυτές τις αντεργατικές μεθοδεύσεις, δείχνει ότι ακόμα και στην ανάπτυξη, ο μόνος που χάνει είναι ο εργαζόμενος. Για να υπάρξουν και να αυξάνονται τα κέρδη πρέπει να μειώνονται τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτός είναι νόμος του καπιταλισμού» και συμπλήρωσε πως για αυτό ο συγκεκριμένος αγώνας αφορά όλη την εργατική τάξη και όχι μόνο τους εργαζομένους των «Πετρελαίων Καβάλας».

Η άλλη όψη της ανάπτυξης της κερδοφορίας

Στο μεταξύ, με μία προκλητική ανακοίνωση που δημοσίευσε την Τρίτη, την ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε κατάσταση πολιορκίας από τα ΜΑΤ σε έναν πύργο των εγκαταστάσεων, η διοίκηση της «Energean» έκανε λόγο για «μια νέα εποχή επενδύσεων και ανάπτυξης» που θα αναδείξει τον Πρίνο σε πρότυπο βιομηχανικό συγκρότημα για την Ανατολική Μεσόγειο «προς όφελος της εταιρείας και των εργαζομένων της...».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με αυτή την ειρωνεία, αφού τον περασμένο Νοέμβρη, με το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» της εταιρείας να βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή βραβεύτηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά «για την Καλύτερη Ενεργειακή Στρατηγική στην Ευρώπη σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης». Μάλιστα, ένα από τα κριτήρια ήταν ότι η εταιρεία «έχει ως προτεραιότητα την ευημερία των εργαζομένων της και προάγει την υιοθέτηση υγιεινών συνθηκών και τρόπου ζωής»!

Εδώ να θυμίσουμε πως η εταιρεία τον Απρίλη του 2021, με πρόφαση ζημιές που προκάλεσε η πτώση των τιμών του πετρελαίου την περίοδο της πανδημίας - οι οποίες έχουν επανέλθει πλέον - αιτήθηκε κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην «Energean», από τα οποία 90,5 εκατομμύρια αφορούσαν εμπορικό δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου, ενώ 9,5 εκατ. ευρώ απευθείας από το ελληνικό κράτος.

Μαζί με το κρατικό χρήμα, η εργοδοσία ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας», προκειμένου να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την πραγματοποίηση επενδύσεων στο κοίτασμα Εψιλον στον Πρίνο. Τμήμα του προγράμματος αποτελεί και το σχέδιο μείωσης του προσωπικού μέσω «εθελούσιων» απολύσεων, το οποίο θα διασφάλιζε τη μετάβαση στη νέα εποχή του «πράσινου» Πρίνου, με μεγάλες επενδύσεις για την αποθήκευση CO2 και την παραγωγή μπλε υδρογόνου. Παράλληλα, την ίδια ώρα, η εταιρεία, μαζί με τη σύμπραξη ΔΕΣΦΑ - ΤΕΡΝΑ, έχει επιλεχθεί από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για να συμμετέχει στη Β' φάση του διαγωνισμού για την υπόγεια αποθήκη αερίου της Ν. Καβάλας, έργο που έχει επιλεχθεί ως «κοινού ενδιαφέροντος» στη λίστα της ΕΕ.

Και την ίδια στιγμή, η μητρική «Energean» επεκτείνει τις επενδύσεις της σε εξορύξεις, αφού μόνο τον Δεκέμβρη έχει ανακοινώσει επεκτάσεις σε κοιτάσματα που διαχειρίζεται σε Αίγυπτο και Ισραήλ.

Είναι φανερό ότι το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» που προβλέπει απολύσεις, εργολαβοποίηση και παραπέρα τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών και προωθείται από τον Αύγουστο, με σκοπό να μειωθούν σε 170 οι περίπου 250 εργαζόμενοι, αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση των σχεδιασμών της εταιρείας που αφορούν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος της εργοδοσίας είναι να «απαλλαγεί» από την οργάνωση των εργαζομένων, τις συμβάσεις με δικαιώματα, και έτσι η «νέα εποχή» των επενδύσεών της να έχει ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

ΛΑΡΚΟ
Αλληλεγγύη και ευχές στους εργαζόμενους από παιδιά της περιοχής

Συγκίνηση σκόρπισαν στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ παιδιά από χωριά της Λοκρίδας, με τις γιορτινές ευχετήριες κάρτες και ζωγραφιές που στόλισαν την πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας.

Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις στήριξης και αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ ζήτησε από παιδιά της περιοχής να δημιουργήσουν τη δική τους κάρτα ή ζωγραφιά με ευχές και να στείλουν ένα γιορτινό μήνυμα χαράς και συμπαράστασης.

Το πρωί της Κυριακής 19 Δεκέμβρη, μία ομάδα με πάνω από 20 παιδιά, συνοδευόμενα από γονείς και μέλη της ΟΓΕ, βρέθηκε στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, στολίζοντάς την με τις δημιουργίες τους. Τα παιδιά υποδέχτηκαν μέλη της διοίκησης του Σωματείου και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ανταλλάσσοντας ευχές και εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους για τη στήριξη και την ελπίδα που τους πρόσφεραν.

Οι γυναίκες της ΟΓΕ μοίρασαν τσουρεκάκια και γλυκίσματα στα παιδιά καθώς και ένα γράμμα από τον Αη Βασίλη. Κουβέντιασαν μαζί τους για το πώς έφτιαξαν τις κάρτες, τα μηνύματα και τις ευχές τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. «Τα περισσότερα από τα παιδιά έχουν κάποιον γονιό ή άλλο συγγενή που να εργάζεται στη ΛΑΡΚΟ. Παρά τη μικρή τους ηλικία φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουν επηρεαστεί από την κατάσταση και την αβεβαιότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Το βλέπεις στις ζωγραφιές και τα μηνύματά τους. Ευχές όπως "να προσέχετε" δείχνει πόσο έχει επηρεάσει τις παιδικές ψυχές ο φόβος για κάποιο ατύχημα. Ζωγραφιές που δείχνουν το εργοστάσιο με πολύχρωμα χρώματα και ευχές να "πάψει η ΛΑΡΚΟ να είναι μαύρη", δείχνουν το πώς βιώνουν το περιβάλλον που ζουν», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» η Χρυσάνθη Ζάρκα, μέλος της Ομάδας Λοκρών της ΟΓΕ.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Απλώνουν δυνατό πλέγμα αλληλεγγύης σε όσους το έχουν άναγκη

Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες και οι εορταστικές εκδηλώσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς, κάνοντας πράξη το «Κανένας μόνος του!»

Παιδική γιορτή από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
Παιδική γιορτή από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
Ανάσα αισιοδοξίας και έμπρακτη βοήθεια δίνουν οι δεκάδες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς σε όλη τη χώρα, πολύ περισσότερο αυτήν την περίοδο των γιορτών, που οι ανάγκες στήριξης οικογενειών μεγαλώνουν.

Ταυτόχρονα, η οργάνωση της αλληλεγγύης αποδεικνύεται μια πολύ σημαντική πλευρά της δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μαζικών φορέων, για να μείνει ο λαός όρθιος και μέσα στην πανδημία, με το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας να τσακίζει το εισόδημά του. Χέρι - χέρι λοιπόν σωματεία από κλάδους και χώρους δουλειάς, φορείς στις συνοικίες όπως Στέκια, Σύλλογοι Γυναικών κ.ά. γίνονται «κυψέλες» οργάνωσης, αλληλεγγύης και διεκδίκησης, ώστε να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για τις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα στην πολιτική κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων, που τις υπονομεύει.

Με ανακοινώσεις και καλέσματα, συνδικάτα και φορείς που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης για μέτρα πραγματικής στήριξης των εργαζομένων και του λαού απευθύνονται ταυτόχρονα στα μέλη τους, συνολικά στους εργαζόμενους, με σκοπό να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κ.λπ.) αλλά και παιχνίδια, τα οποία διανέμουν σε εργαζόμενους που έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά και εισόδημα, σε λαϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων.

Στέκι Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου»
Στέκι Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου»
Παράλληλα, στέλνουν μήνυμα ενίσχυσης του αγώνα ώστε καμία οικογένεια να μη μείνει χωρίς τα απαραίτητα απέναντι και στο νέο κύμα ακρίβειας, να μη μείνει ανυπεράσπιστη μπροστά στον κίνδυνο της διακοπής ρεύματος, που παίρνει μεγάλες διαστάσεις από τις εξαντλητικές ανατιμήσεις στην Ενέργεια.

Στο επίκεντρο είναι επίσης οι εκατοντάδες οικογένειες που επλήγησαν το προηγούμενο διάστημα από φυσικές καταστροφές και χρειάζεται να βοηθηθούν, παράλληλα με την ενίσχυση του αγώνα τους για πλήρεις αποζημιώσεις, ουσιαστικά μέτρα στήριξης κ.λπ. Τέλος, ένα μεγάλο κομμάτι της αλληλεγγύης αφορά και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

ΕΚ Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής: «Καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα»

Ανυποχώρητη μάχη δίνει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής για να μη μείνει καμία λαϊκή οικογένεια στο σκοτάδι, παίρνοντας και ...πρακτικά μέτρα για την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτια όπου έχει κοπεί, ενώ διαρκώς παρεμβαίνει στη ΔΕΗ και στους άλλους παρόχους ενάντια στις διακοπές.

Οπως εξηγεί ο Γιάννης Μούτσης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής και επικεφαλής της Επιτροπής Αλληλεγγύης, «τα αυξανόμενα τιμολόγια δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τα λαϊκά νοικοκυριά και τους τσακισμένους μισθούς που παίρνουν οι εργαζόμενοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τεράστια ποσά και οι εταιρείες παροχής Ενέργειας να προχωρούν σε διακοπές σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Μάλιστα οι συνθήκες στις οποίες προχωρούν σε διακοπές ρεύματος πολλές φορές είναι ακραίες (καύσωνες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες). Ετσι, μπροστά και στις γιορτές είμαστε σε διπλή επιφυλακή, για να αντιμετωπιστούν τέτοιες ενέργειες». Αλλωστε, συνεχίζει, «το Εργατικό Κέντρο έχει καταφέρει παρά πολλές επανασυνδέσεις ρεύματος για τις λαϊκές οικογένειες, όλο το προηγούμενο διάστημα, και την αποτροπή απαράδεκτων διακοπών σε άλλες».

ΕΚ Λαυρίου - Ανατ. Αττικής: Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα
ΕΚ Λαυρίου - Ανατ. Αττικής: Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα
«Αυτή η κατάσταση επιβεβαιώνει ότι μπροστά στα κέρδη δεν λογαριάζονται οι λαϊκές ανάγκες», προσθέτει και επισημαίνει: «Για το Εργατικό Κέντρο είναι ξεκάθαρο ότι η Ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα αλλά ανάγκη και δικαίωμα του λαού, και ότι πρόσβαση πρέπει να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι. Γι' αυτόν τον λόγο είμαστε δίπλα σε όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν στα ούτως ή άλλως υπέρογκα τιμολόγια, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα αφήσουμε τον 21ο αιώνα κανέναν στο σκοτάδι».

Γιορτές για παιδιά

Μια σημαντική δράση που αναπτύσσουν σωματεία στην Αττική και αλλού είναι οι γιορτές για παιδιά. Μια τέτοια γιορτή οργάνωσαν η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Αττικής και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την περασμένη Κυριακή, με παιδιά να στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο και να παρακολουθούν παράσταση Καραγκιόζη, ενώ συγκεντρώθηκαν και παιχνίδια που θα διατεθούν ως ένδειξη αλληλεγγύης. Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας μαζί με το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους καλωσόρισαν στον χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, που διαμορφώθηκε κατάλληλα, οι πρόεδροι των σωματείων, Σωτήρης Πουλικόγιαννης και Σταύρος Τουμανίδης. Στη συνέχεια η εκδήλωση περιλάμβανε πρόγραμμα ψυχαγωγίας για τα παιδιά.

Ζωντανό κύτταρο αλληλεγγύης το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου»

Ζάκυνθος: Από εκδήλωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου
Ζάκυνθος: Από εκδήλωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου
Σημαντική είναι η δράση που αναπτύσσει χρόνια τώρα το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου». Στην καρδιά της Αθήνας, σε γειτονιές όπου ζουν και εργάζονται χιλιάδες Ελληνες και μετανάστες, η συνεισφορά του είναι πολύτιμη, με την Τούλα Ζαχαρέλου, πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, να μας λέει: «Ηδη μπροστά στις γιορτές συγκεντρώθηκαν και παραδόθηκαν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε 60 οικογένειες Ελλήνων και μεταναστών της περιοχής, ενώ αυτή η πρωτοβουλία φιλοδοξούμε να επαναληφθεί τις επόμενες μέρες. Είναι σημαντικές αυτές οι πρωτοβουλίες του Στεκιού και προσπαθούμε να αγκαλιαστούν, απευθύνοντας κάλεσμα σε σωματεία και φορείς της περιοχής, συλλόγους γυναικών κ.λπ.».

Θυμίζει άλλωστε ότι «το Στέκι εδώ και χρόνια έχει αντίστοιχη δραστηριότητα και με πιο σταθερές δομές αλληλεγγύης, όπως το Λαϊκό Φροντιστήριο, που στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά καθηγητών και παρακολουθείται δωρεάν από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, ή αντίστοιχα το σχολείο του Στεκιού, που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς μετανάστες που διαμένουν στην περιοχή να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Αυτές οι πρωτοβουλίες κάθε άλλο πάρα φιλανθρωπικό χαρακτήρα έχουν. με την έννοια ότι το Στέκι σε όλους βάζει επί τάπητος το ζήτημα της κοινής δράσης, διεκδικώντας ευρύτερα μέτρα ανακούφισης αλλά και την κάλυψη συνολικά των λαϊκών αναγκών, αναδεικνύοντας ότι δεν γίνεται τον 21ο αιώνα, με τόσο παραγόμενο πλούτο, να υπάρχουν οικογένειες που στην κυριολεξία δεν έχουνε να φάνε».

Στη Θεσσαλονίκη

Από την οργάνωση της αλληλεγγύης στην Πάτρα
Από την οργάνωση της αλληλεγγύης στην Πάτρα
Στην οργάνωση της αλληλεγγύης, για την έμπρακτη στήριξη σε εργαζόμενους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και να ανταποκριθούν ακόμη και στα βασικά έξοδα για την επιβίωσή τους, πρωτοστατεί για δεύτερη χρονιά φέτος το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ). Με οδηγό ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργατών, για πρώτη φορά φέτος προχώρησε σε αυτήν την πρωτοβουλία και το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ΣΕΤΗΠ ενημέρωσε τους εργαζόμενους του κλάδου και τους κάλεσε να κάνουν πράξη το σύνθημα που αποτυπώνεται στα πλακάτ και τα πανό των Συνδικάτων: «ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ», μπροστά στην ανεργία, στην απληρωσιά, στα ζητήματα της Υγείας, της Παιδείας, που καθημερινά παίρνουν μεγάλες διαστάσεις.

Συγκεντρώνει δωροεπιταγές από σούπερ μάρκετ, οι οποίες θα δοθούν σε απλήρωτους εργαζόμενους, σε ανέργους και στις οικογένειές τους, για να μπορέσουν να αγοράσουν τα απαραίτητα, να ηρεμήσουν αυτές τις μέρες και να ξαναμπούν στον αγώνα, τη νέα χρονιά, με νέες δυνάμεις.

Οι δωροεπιταγές που θα προσφερθούν συγκεντρώνονται μέχρι και σήμερα Πέμπτη 23/12, για να μπορέσουν να δοθούν έγκαιρα σε όσους τις έχουν ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με το Σωματείο στα παρακάτω τηλέφωνα (και μέσω Viber): 6979906522 για κέντρο, 6978963738 για Ανατολική Θεσσαλονίκη και 6971897770 για Δυτική Θεσσαλονίκη. Επίσης με email, στο setipthess@gmail.com.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων συγκέντρωσε υλική βοήθεια (τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης) στα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη, κυρίως μέσα από κινητοποίηση των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς.

Η ανταπόκριση των εργαζομένων ήταν συγκινητική. Συνέβαλαν από το υστέρημά τους στη συλλογή τροφίμων και παιδικών παιχνιδιών, τα οποία ήδη διανεμήθηκαν και θα διανεμηθούν σε οικογένειες εργαζομένων και ανέργων που έχουν ανάγκη.

Πάτρα: «Κυψέλες» λαϊκής αλληλεγγύης και προσπάθειας να στηριχθεί ο λαός

Στην Πάτρα των πολλών φτωχογειτονιών, της ανεργίας από τα κλειστά εργοστάσια ακόμα και πριν την τελευταία οικονομική κρίση, των συσσωρευμένων προβλημάτων που εντείνονται λόγω του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων όλων των κυβερνήσεων, η προσπάθεια να σταθούν στα πόδια τους όλοι όσοι έχουν ανάγκη αποτελεί συστατικό στοιχείο της προσπάθειας συνδικάτων και άλλων φορέων της πόλης.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πατρών και Περιχώρων, που εδρεύει στα Προσφυγικά, μία από τις πιο φτωχές συνοικίες της πόλης. Στις δομές του, εκτός από τα πολιτιστικά τμήματα (χορευτικά, μουσικά κ.λπ.) λειτουργεί τράπεζα τροφίμων όλο τον χρόνο. Σε μεγάλες εκδηλώσεις του, όπως τα Μικρασιάτικα, σταθερά συγκεντρώνει τρόφιμα με καμπάνιες ενημέρωσης, αλλά και καθημερινά έχει τα «μάτια» στραμμένα στον λαϊκό κόσμο που δυσκολεύεται.

Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες «τα πόδια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, πολλών μελών και φίλων του Συλλόγου, έχουν πάρει "φωτιά" προκειμένου να είμαστε κοντά σε όλους όσοι μας χρειάζονται», σημειώνει η πρόεδρος του Παμμικρασιατικού, Χριστίνα Κονδάκη, προσθέτοντας: «Θέλουμε να τους πούμε πως είμαστε δίπλα τους, τους σκεφτόμαστε, δεν είναι μόνοι».

Αυτή η προσπάθεια στηρίζεται συνολικά στις προσφορές σε τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια κ.λπ. από τα μέλη του φορέα, αλλά και από δεκάδες φίλους του, που ο καθένας προσφέρει από το υστέρημά του.

Σημαντική είναι και η συμβολή του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων, που μέσα από τις δομές του παραχωρεί μερίδες φαγητό που περισσεύουν. Το φαγητό παραδίδεται την ίδια μέρα μέσω του Παμμικρασιατικού Συλλόγου σε αρκετά σπίτια στην πόλη.

«Εχουμε πολλούς ηλικιωμένους που δεν έχουν κανέναν να τους φροντίζει, οικογένειες ανέργων αλλά και μονογονεϊκές», εξηγεί η Χρ. Κονδάκη. «Στόχος μας δεν είναι μόνο να προσφέρουμε αλληλεγγύη, αλλά μέσα από αυτήν την προσπάθεια, που έχει ενταθεί λόγω και της αύξησης των αναγκών τα τελευταία χρόνια, να βοηθήσουμε στην οργάνωση της διεκδίκησης, εξηγώντας ότι τότε θα έχουμε σημαντικότερα αποτελέσματα».

Χτες στα γραφεία του Παμμικρασιατικού είχε στηθεί ένα μικρό «μελίσσι», με τον καθέναν από την πλευρά του να βοηθάει, με όποιο μέσο μπορούσε, ώστε να φτάσει γρήγορα στους προορισμούς της μια μεγάλη ποσότητα τροφίμων και άλλων αναγκαίων που είχε συγκεντρωθεί. Αλλος με αυτοκίνητο, άλλος με μηχανάκι, ακόμα και χέρι - χέρι, περπατώντας στις γειτονιές, στόχος ήταν να στρωθούν γιορτινά τραπέζια σε σπίτια όπου μπορεί να μην υπήρχε τίποτα για τις γιορτές.

«Αυτή μας την προσπάθεια δεν πρόκειται να τη σταματήσουμε όσο υπάρχουν τέτοιες ανάγκες», δήλωσε η πρόεδρος, καταλήγοντας: «Κάθε φορά, όπου κι αν βρεθούμε, τονίζουμε πως θέλουμε να είναι η τελευταία χρονιά που βοηθάμε με αυτόν τον τρόπο. Εχουμε πίστη και καλούμε ο λαός να κερδίσει με την πάλη του, τελικά, όλα όσα του ανήκουν, και σε αυτήν την προσπάθεια συμβάλλουμε».

Συμβάλλοντας από τη δική του πλευρά, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας οργάνωσε φέτος για πρώτη χρονιά το δικό του στέκι αλληλεγγύης στην πλατεία Γεωργίου, στο κέντρο της πόλης. Στον ειδικό χώρο που λειτουργεί συγκεντρώνονται τα αναγκαία και το κάλεσμα είναι πλατύ στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, συνολικά στον λαό της Πάτρας. Τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια κ.ά. θα συγκεντρώνονται μέχρι και αύριο Παρασκευή 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στην πλατεία, ενώ για τρίτη χρονιά φέτος, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας θα πραγματοποιηθεί γιορτή για παιδιά την Τετάρτη 29 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στην έδρα του ΕΚΠ.

Το ΕΚΠ και όλοι μια γροθιά για τη στήριξη όσων έχουν ανάγκη

Δεν είναι μόνο οι παραπάνω φορείς που συνεισφέρουν σ' αυτήν τη μεγάλη λαϊκή προσπάθεια να μη μείνει κανένας μόνος του. Τα τελευταία χρόνια και φέτος πρωτοβουλία έχει λάβει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Με σύνθημα «Αλληλεγγύη, όπλο των εργαζομένων - Κανένας μόνος του απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας», απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλο τον λαό, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε όλους όσοι αυτές τις γιορτινές μέρες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμα και στα βασικά για την επιβίωσή τους.

Γι' αυτόν τον λόγο, συγκεντρώνονται τρόφιμα, παιχνίδια και άλλα αναγκαία, καθημερινά μέχρι αύριο και όλη την επόμενη βδομάδα (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.), στην έδρα του Εργατικού Κέντρου. Παράλληλα, επιδιώκοντας να χαρίσει ορισμένες στιγμές χαράς για μικρούς και μεγάλους, το ΕΚΠ από κοινού με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου και με τη συμβολή καραγκιοζοπαιχτών της πόλης οργάνωσε δωρεάν παραστάσεις Καραγκιόζη, που συνεχίζονται μέχρι και αύριο.

Τη δική του προσπάθεια κάνει και το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Αχαΐας, που καταγράφοντας ανάγκες εργαζομένων του κλάδου μέσα από τους χώρους δουλειάς, αλλά και ανέργων, συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης. Μπροστάρης η διοίκησή του, που στοχεύει να στηρίξει όσο περισσότερα σπίτια μπορεί, μέσα και από το κάλεσμα που απηύθυνε στους εργαζόμενους σε σειρά επιχειρήσεων της Πάτρας.

Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου: Δέκα χρόνια συνεχούς δράσης και προσφοράς από την Επιτροπή Αλληλεγγύης

Δέκα χρόνια δράσης συμπληρώνει το 2022 η Επιτροπή Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, που από τον πρώτο χρόνο σύστασής της έχει βρεθεί στο πλευρό εκατοντάδων εργαζομένων, ανέργων, λαϊκών οικογενειών που είχαν ανάγκη, αποδεικνύοντας με τον πιο παραδειγματικό τρόπο ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Στη δράση της έχει να επιδείξει «ραδιομαραθώνιους», πληθώρα εκδηλώσεων και παρεμβάσεων με στόχο τη στήριξη όλων όσοι χρειάζονται βοήθεια, αλλά και της πάλης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

«Δεν το πιστεύαμε πόσο μεγάλες ήταν οι ανάγκες»

«Οταν φτιάχτηκε η επιτροπή δεν πιστεύαμε στα μάτια μας πόσο μεγάλες ανάγκες υπήρχαν», περιγράφει η Βούλα Καρακώστα, μέλος της Επιτροπής και αντιπρόεδρος του ΕΚΖ και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. «Ειδικά το πρώτο διάστημα, σχεδόν καθημερινά βοηθούσαμε 10 οικογένειες».

Πρόκειται για προσπάθεια που στήθηκε από τη δράση του Εργατικού Κέντρου σε συνεργασία με τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και η οποία αγκαλιάστηκε άμεσα από τα συνδικάτα και εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προσφέροντας σημαντική βοήθεια πέραν του νησιού, ακόμα και πέραν της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή η Επιτροπή στάθηκε αλληλέγγυα όπου υπήρχε ανάγκη. Βοήθησε με αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό, αντίστοιχα στον Λίβανο, ενώ άμεση ήταν η κινητοποίησή της μετά τους σεισμούς στη γειτονική Κεφαλονιά, αλλά και στους πληγέντες από τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Στη Ζάκυνθο η προσπάθεια της Επιτροπής να σταθούν στα πόδια τους όσοι έχουν ανάγκη είναι γνωστή. Στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άλλες που μέλη τους ταλαιπωρούνται από σοβαρά ζητήματα υγείας, εργαζόμενοι που λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε πολύ δύσκολη θέση.

«Η προσπάθειά μας δεν περιορίζεται στις γιορτές,ίσα - ίσα, τότε εντείνεται», λέει η Β. Καρακώστα και προσθέτει: «Σχεδόν όλο τον χρόνο βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη, αλλά και έκτακτα όποτε χρειάζεται».

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στα τελευταία δύο χρόνια, με την εμφάνιση της πανδημίας, η Διονυσία Βλαχιώτη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Επιτροπής, εξηγεί ότι «οι ανάγκες αυξήθηκαν ειδικά από ένα μέρος εργαζομένων στον Τουρισμό - αλλά και σε άλλους κλάδους - που έμειναν άνεργοι».

«Η δράση της Επιτροπής ειδικά την τελευταία πενταετία είναι πιο έντονη, λόγω των νέων συνθηκών», προσθέτει. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή είχε ενεργή συμμετοχή σε κινητοποιήσεις για την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτια όπου είχε κοπεί, συνολικά σε δράσεις στήριξης όσων πλήττονται.

«Η φωνή όσων έχουν ανάγκη είναι και δική μου φωνή»

Καμαριέρα στο επάγγελμα εδώ και 8 χρόνια, με τρία παιδιά, η Ρουμπίνα Λιβέρη προσπαθεί να τα «φέρει βόλτα» μόνη της, δουλεύοντας για ...μισό και λιγότερο χρόνο και ζώντας με το επίδομα πείνας τον υπόλοιπο.

Η ίδια ήρθε από μόνη της σε επαφή με την Επιτροπή, από τα πρώτα χρόνια σύστασής της, γιατί ήθελε να προσφέρει. Οπως λέει χαρακτηριστικά, «η φωνή όσων έχουν ανάγκη είναι και δική μου φωνή».

Και η ίδια δέχτηκε την αλληλεγγύη της Επιτροπής, όταν κάποια στιγμή χρειάστηκε, κάτι που «μεγάλωσε τη θέλησή μου να παλέψω, να βγω μπροστά για όλα όσα μας ανήκουν και σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε». Δραστήριο πλέον μέλος της Επιτροπής και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καλεί καθέναν όχι μόνο να βοηθήσει αλλά ταυτόχρονα να μπει στην πάλη, να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει σήμερα.

Αυτές τις μέρες η Επιτροπή απευθύνεται ξανά σε όλους τους εργαζόμενους του νησιού, στα σωματεία - μέλη του Εργατικού Κέντρου και όχι μόνο, καλώντας να ενισχύσει για άλλη μια φορά τη δράση της ο καθένας από το υστέρημά του, να προσφέρει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου προκειμένου να δοθούν σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Γνωρίζουμε ότι δεν λύνεται το πρόβλημα και δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων μόνο με την έκφραση αλληλεγγύης, όμως παράλληλα μέσα από την αλληλεγγύη, τη συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, διεκδικούμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού μας», καταλήγει η Επιτροπή Αλληλεγγύης.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Αγωνιστικό κλίμα, ζωντανή συζήτηση και μεταφορά πείρας για την οργάνωση της πάλης

Πλευρές από τις ομιλίες των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων

Από την πρόσφατη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

FRAGKOU STRATOS

Από την πρόσφατη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Η πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, και με τη μορφή των μπλόκων, αποφασίστηκε στην επιτυχημένη σύσκεψη που οργάνωσε την περασμένη Κυριακή στη Νίκαια Λάρισας η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων από όλη τη χώρα.

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ από την πανελλαδική σύσκεψη, ο «Ριζοσπάστης» αποτυπώνει σήμερα πλευρές από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιό της.

Παλεύουμε για την επιβίωση απέναντι στα οξυμένα προβλήματα

Μέσα από τις παρεμβάσεις αναδείχθηκε ότι οι νέες κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αλλά αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με οργανωτές τούς κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες.

Ο Γιάννης Βάγγος, από τη Λιβαδειά, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι οι αγρότες βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής:«Στην περιοχή μας το 80% των συναδέλφων δεν έριξε λιπάσματα στο σιτάρι, αφού ήταν τριπλάσιο το κόστος. Το πετρέλαιο έχει φτάσει το 1,5 ευρώ, με τα 1,1 ευρώ να είναι φόροι. Με τις αυξήσεις στο ρεύμα οι λογαριασμοί έχουν διπλασιαστεί, πληρώνουμε 70 ευρώ για κάθε στρέμμα για να τραβήξουμε νερό και να ποτίσουμε τα χωράφια μας. Αν προσθέσει κανείς τις αυξήσεις σε αγροτικά μέσα και εφόδια, τότε δεν μένει τίποτα στην άκρη».

Ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, στάθηκε στις καθυστερημένες και ανεπαρκείς αποζημιώσεις από τις καταστροφές που σημειώθηκαν το 2021: «Το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες συνοδεύουν μόνιμα τους παραγωγούς. Ωστόσο και αυτή η κυβέρνηση, με βάση τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν μας αποζημιώνει στο 100%, μας δίνει ψίχουλα μετά από μήνες. Χαρακτηριστικά, 8 μήνες μετά τους παγετούς του Απρίλη δεκάδες αγρότες δεν έχουν πάρει ούτε την προκαταβολή του 40%, ενώ και στους υπόλοιπους παρατηρήθηκαν μεγάλες αδικίες στην καταβολή των αποζημιώσεων, όπου υπερπρώιμες ποικιλίες αποζημιώθηκαν με πολύ λιγότερα χρήματα».

Τόνισε πως χωρίς τις δύο μεγάλες μηχανοκίνητες πορείες με τρακτέρ στη Λάρισα, η κυβέρνηση δεν θα έδινε ούτε καν αυτά τα ψίχουλα, και πως πρέπει να μπει στο επίκεντρο η διεκδίκηση αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Παρόμοια προβλήματα με τις αποζημιώσεις ανέφερε και ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημειώνοντας: «Ενώ έγιναν 1.000 ενστάσεις για τα πορίσματα του "Ιανού" και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα διορθωθούν οι αδικίες, στο 95% των ενστάσεων δεν άλλαξε τίποτα».

Αλλά και ο Μπάμπης Τσιβίκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας Εύβοιας, τόνισε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξή μας. Η καταγραφή και εκτιμήσεις των ζημιών για τα περίπου 500.000 καμένα ελαιόδεντρα θα ξεκινήσουν την άνοιξη, και όσα ελαιόδεντρα βγάλουν έστω και κάποια πράσινα φύλλα θα "κοπούν" από τις αποζημιώσεις. Τα ψίχουλα των αποζημιώσεων για τις ελιές θα δοθούν μέσα από το πρόγραμμα de minimis, άγνωστο πότε. Εξάλλου, αγρότες της Βόρειας Εύβοιας ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις από αντίστοιχο πρόγραμμα για ζημιές που έγιναν δύο και τρία χρόνια πριν».

Ο Γιάννης Μποδιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», αναφέρθηκε στις χαμηλές τιμές που υπάρχουν για μια σειρά από προϊόντα, όπως η κορινθιακή σταφίδα, επισημαίνοντας: «Πριν από δύο χρόνια η σταφίδα είχε 2,2 ευρώ και τώρα πουλιέται κάτω από 1 ευρώ το κιλό. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αδιάθετοι τόνοι κορινθιακής μαύρης σταφίδας για τους οποίους δεν υπάρχει καμία εγγύηση αν θα διατεθούν, ενώ παίζονται και μια σειρά κερδοσκοπικά παιχνίδια στην πλάτη μας. Με τις κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών τούς έχουμε πιέσει και απ' ό,τι φαίνεται κάτι θα κερδίσουμε. Το αίτημα για τη θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση, είναι το μόνο που απαντά στις ανάγκες μας».

Για τα παιχνίδια των μεγαλεμπόρων σε βάρος των αγροτών μίλησε ο Αντώνης Καραβασίλης από τον Αγροτικό Σύλλογο Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στην επιχείρηση εμπορίας και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων που πριν από ενάμιση μήνα έβαλε λουκέτο, αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς παραγωγούς και προμηθευτές: «Χωρίς να έχουμε καμία ψευδαίσθηση από τις ανεβασμένες τιμές μιας καλής χρονιάς, ελπίζαμε να μην εξανεμιστούν όλα στις ανατιμήσεις που σαρώνουν αγροεφόδια, λιπάσματα και πετρέλαιο. Ελπίζαμε να μπορέσουμε να καλύψουμε ένα μέρος παλαιών υποχρεώσεων, να ζεστάνουμε τα σπίτια μας και κυρίως να μπορέσουμε να ξανακαλλιεργήσουμε. Για ακόμη μια φορά όμως ζήσαμε τι σημαίνει να κάνουν κουμάντο στις ζωές μας οι μεγαλέμποροι. Για ακόμη μια φορά είδαμε έναν μεγαλέμπορο "με πρόσωπο" να τα βροντάει και να μένουμε εμείς εκτεθειμένοι. Για ακόμη μια φορά είδαμε έναν "υγιή επιχειρηματία" να εξαφανίζεται σαν τον κλέφτη, αποδεικνύοντας πόσο απροστάτευτοι είμαστε οι βιοπαλαιστές αγρότες. Για ακόμη μια φορά είδαμε την παραγωγή μας να γίνεται πλούτος στις τσέπες άλλων».

«Με αγώνα και πανελλαδικό συντονισμό μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα»

Κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των αγροτών που πήραν μέρος στην σύσκεψη ήταν ότι τίποτα δεν πρόκειται να τους χαριστεί αν δεν διεκδικήσουν, αν δεν αγωνιστούν. Μετράνε άλλωστε συγκεκριμένα βήματα κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία και στη συκοφάντηση των αγώνων τους, βήματα που τους έδωσαν μικρή ανάσα τα προηγούμενα χρόνια. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση, στον προσανατολισμό και τον συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, στη συνάντηση των αγώνων των αγροτών με το εργατικό κίνημα, παίζουν αναμφισβήτητα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται σε αυτή. Η πείρα αυτή αποτυπώθηκε και στις τοποθετήσεις τους.

Ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ανέδειξε ότι οι αγρότες απέναντί τους έχουν τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχουν «σωτήρες» και πως μόνο με τους αγώνες τους μπορούν να πετύχουν κάτι. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το 2016 δεν περιμέναμε από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή την επόμενη να μας δώσει κάτι. Βγήκαμε για πολλές μέρες στα μπλόκα, δώσαμε μάχες και κερδίσαμε το αφορολόγητο, καθυστερήσαμε άλλα μέτρα. Με τον "Ιανό" κάναμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο 15 μέρες μετά τις πλημμύρες και κερδίσαμε κάποιες αποζημιώσεις. Οταν μετά "αδρανοποιηθήκαμε", πολλές υποσχέσεις έγιναν καπνός. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην ύπαρξη και δράση των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, στον συντονισμό μας μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Η συμπόρευση με τους εργαζόμενους και το πλαίσιο πάλης είναι τα "εφόδια" στα οποία πρέπει να στηριχτούμε για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας».

Ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, εκ μέρους του Συλλόγου Αγροτών Βέροιας, τόνισε: «Ευτυχώς που υπάρχει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και δεν είμαστε μόνοι στη διαρκή επίθεση που δεχόμαστε. Είμαστε κίνημα διεκδικητικό, έχουμε θέσεις και πλαίσιο πάλης που απαντάνε στις ανάγκες μας. Χρειάζεται να περάσουμε στην αντεπίθεση, μέσα από την καλύτερη οργάνωσή μας να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα που θα μας κρατήσουν ζωντανούς. Στους δύσκολους αγώνες που έρχονται χρειάζονται μαζική και δυναμική συμμετοχή, Αγροτικοί Σύλλογοι, με σταθερή λειτουργία και ικανότητα κινητοποίησης των αγροτών».

Ο Βασίλης Βουρλίτης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, επεσήμανε: «Οι καλύτερες τιμές που πέτυχαν οι πατατοπαραγωγοί, οι ενισχύσεις που πήραμε μέσα στην πανδημία για κάποια προϊόντα, ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας, της πίεσης που ασκούμε. Μέσα από αυτήν τη δράση έχουν ιδρυθεί νέοι σύλλογοι, άλλοι έχουν μαζικοποιηθεί, με νέο κόσμο να μπαίνει, γιατί βλέπει ότι μόνο με τους αγώνες υπάρχει κάποια προοπτική. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε πως τίποτα δεν μας χαρίστηκε από κανέναν. Μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις».

Για τη θετική πείρα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας μίλησε ο πρόεδρός της, Σπύρος Κοτοπούλης:«Προσπαθούμε να έχουμε συχνή παρουσία στα χωριά, να συζητάμε όσο μπορούμε με τους αγροτοκτηνοτρόφους για τα προβλήματά τους και για την ανάγκη της οργάνωσης. Η δράση αυτή εκφράστηκε με την αύξηση της συμμετοχής πάνω από 20% στις εκλογές στους Αγροτικούς Συλλόγους για την ανάδειξη νέων ΔΣ και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αρκετοί απ' αυτούς για πρώτη φορά, ενώ γεγονός ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για τη συνέχεια του αγώνα είναι ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι νέοι σε ηλικία. Μέσα από αυτήν τη ζωντανή διαδικασία εκφράστηκαν η αγωνία, η αγανάκτηση, η αγωνιστική διάθεση, η εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Ενισχύθηκε η συμφωνία για τη συνέχιση των αγώνων, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων».

Ανακεφαλαιώνοντας τη συζήτηση εκ μέρους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, σημείωσε μεταξύ άλλων:«Δίνουμε το βάρος στις συνεδριάσεις των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών. Βγαίνουμε στα χωριά, ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας, αποκρούουμε τα ψέματα και την προπαγάνδα της κυβέρνησης και παλεύουμε να στηθούν τα μπλόκα στα τέλη του Γενάρη. Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα επιβίωσης που δίνουμε στηριζόμενοι στους συμμάχους μας, με όλους όσους έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο, τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, ώστε να γίνουμε πραγματικά αφέντες του τεράστιου πλούτου που παράγουμε και σήμερα τον καρπώνονται οι λίγοι που γίνονται πλουσιότεροι, ενώ εμείς φτωχαίνουμε».Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ