Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Ρεπορτάζ από εκδήλωση για τον Λόχο Σπουδαστών «Λόρδος Μπάιρον»
  • Ανταπόκριση από τη 16η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών (ΣΕΚΝ), που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι
  • Κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ ενάντια στην επιχειρούμενη εφαρμογή της διάταξης του νόμου - πλαίσιο για απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο
  • Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στις 28 Δεκέμβρη
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΕΜΠ
Εκδήλωση στο Πολυτεχνείο για τον Λόχο Σπουδαστών «Λόρδος Μπάιρον»

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΝΕ και τα 80 χρόνια της ΕΠΟΝ

Μια λιτή αλλά πλούσια σε ιστορικές γνώσεις και συναίσθημα εκδήλωση πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο, στον χώρο του Πολυτεχνείου (συγκρότημα Πατησίων), οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΕΜΠ με θέμα: «100 χρόνια ΟΚΝΕ - 80 χρόνια ΕΠΟΝ: Ο λόχος σπουδαστών "Λόρδος Μπάιρον" - Η μάχη του Πολυτεχνείου το 1944».

Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μια όχι και τόσο γνωστή πλευρά από την ιστορία της κρίσιμης ταξικής σύγκρουσης του Δεκέμβρη του '44, τη μάχη που έγινε μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου στις 5 Δεκέμβρη μεταξύ του λόχου του ΕΛΑΣ Σπουδαστών «Λόρδος Μπάιρον» και των Βρετανών και των ντόπιων συνεργατών τους.

Η εκδήλωση αυτή προετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε από ομάδα μελών και στελεχών της ΚΝΕ, που το προηγούμενο διάστημα συγκέντρωσαν το απαραίτητο υλικό, μέσα από εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» και επεξεργασίες του Κόμματος, όπως το Δοκίμιο Ιστορίας, άλλες εκδόσεις με αφηγήσεις παλιών αγωνιστών καθώς και υλικό από το επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης».

Μέσα από τις ομιλίες αναδείχθηκαν πλευρές από τη δράση της ΟΚΝΕ, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυσή της, αλλά και της ΕΠΟΝ, στους νέους και τις νέες των πανεπιστημίων της χώρας, με ιδιαίτερες αναφορές στην παρέμβασή τους στις σχολές του ΕΜΠ.

Για τη μάχη του Πολυτεχνείου


Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους ομιλητές στην ίδρυση του λόχου σπουδαστών «Λόρδος Μπάιρον» και τη μάχη που δόθηκε στο Πολυτεχνείο το 1944:

«Ο ΕΛΑΣ Σπουδαστών δημιουργήθηκε από την ανάγκη της προστασίας ΕΠΟΝίτικων ομάδων όταν έγραφαν συνθήματα στους τοίχους, όταν μοίραζαν προκηρύξεις, ή όταν ξεσήκωναν τον λαό με τα χωνιά τους. Ο οπλισμός του αρχικά ήταν υποτυπώδης. Μετά την ιταλική συνθηκολόγηση κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά όπλα και να σχηματίσει ένα αξιόλογο μάχιμο σώμα, όπου συμμετείχε και στις διάφορες μάχες που γίνονταν στις συνοικίες της Αθήνας. Ο Λόχος Σπουδαστών μετονομάστηκε σε Λόχο "Λόρδος Μπάιρον" κατά τη διάρκεια της ένοπλης ταξικής αναμέτρησης τον Δεκέμβρη του '44.

Ξεχωριστή θέση στην ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη έχει η μάχη του Πολυτεχνείου. Στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρη βρισκόταν το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών. Ο Λόχος Σπουδαστών του ΕΛΑΣ "Λόρδος Μπάιρον" εξαπέλυσε επίθεση προς αυτό το κτίριο που εντασσόταν στις γενικότερες επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ για την κατάληψη αστυνομικών τμημάτων σε όλη την Αθήνα. Η μάχη ξεκίνησε το απόγευμα της 5ης Δεκεμβρίου, με συνεχείς δυναμικές εφόδους του Λόχου εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, με σημείο εφόρμησης το Πολυτεχνείο και ενισχυτικά πυρά άλλων ΕΛΑΣίτικων λόχων από τα γύρω κτίρια. Υστερα από επέμβαση βρετανικών τανκ που εισβάλλουν στον χώρο του Πολυτεχνείου, ο ΕΛΑΣ υποχωρεί με απώλειες προς την πλατεία Εξαρχείων. Παρά αυτή την προσωρινή υποχώρηση, την επόμενη μέρα επιτυγχάνεται ανακατάληψη του Πολυτεχνείου από τον Λόχο, όπου ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και με νέες σκληρές εφόδους ανατινάζει το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας, φωτογραφίες του οποίου διασώζονται μέχρι σήμερα».

Η αφήγηση της μάχης εμπλουτίστηκε σε λεπτομέρειες από τις μαρτυρίες που έχουν διασωθεί από τον αγωνιστή Φοίβο Τσέκερη, φοιτητή τότε της Αρχιτεκτονικής Σχολής και μέλος της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, που συμμετείχε στη μάχη.

Μέσα από την εκδήλωση αναδείχθηκε ο απαράμιλλος ηρωισμός και η αυταπάρνηση των αγωνιστών της περιόδου, που πήγαζε από τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών, τον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο που τροφοδοτούνταν και από τις νίκες του πρώτου εργατικού κράτους, της ΕΣΣΔ, αλλά και από τη μαχητική πείρα που είχε συγκεντρωθεί από την παράνομη και ημιπαράνομη δουλειά των κομμουνιστών τις δεκαετίες του '20 και του '30.

Φιλοδοξούμε να φανούμε άξιοι συνεχιστές των ηρώων που δημιούργησαν το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ

Αναδείχθηκαν ιστορικά συμπεράσματα για την ανάγκη ύπαρξης και δράσης Κομμουνιστικής Νεολαίας, που να διαπαιδαγωγεί τη νεολαία με τα ιδανικά και τις αξίες του Κομμουνιστικού Κόμματος, της ταξικής πάλης, στον στόχο του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, κάτω από όλες τις συνθήκες. Αναδείχθηκε η ιστορική συνέχεια στην 100χρονη δράση του Κόμματος, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Στο κλείσιμο των ομιλιών, ο Γιώργος Βιτζηλαίος, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης ΕΜΠ της ΚΝΕ, ανέφερε:

«Τα μέλη της ΚΝΕ φιλοδοξούμε με την καθημερινή μας δράση, με την πρωτοπόρα και μαχητική στάση ζωής, να φανούμε άξιοι συνεχιστές των ηρώων που δημιούργησε το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ. Με αυτές τις σκέψεις καλούμε κάθε νέο και νέα να δυναμώσει την ΚΝΕ σήμερα σε κάθε χώρο. Αυτό θα αποτελεί και τη μεγαλύτερη τιμή σε όλους αυτούς που σήμερα σεμνά αναδείξαμε πλευρές από τη δράση και τη ζωή τους.

Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι ο σπόρος που φύτεψαν οι νέοι κομμουνιστές της ΟΚΝΕ στο ΕΜΠ και σε όλη την Ελλάδα θα φυτρώσει. Οι ρίζες του θα αγκαλιάσουν τους πόθους και τη θέληση της νέας γενιάς για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση και αδικία. Επιδιώκουμε και οι σημερινοί φοιτητές του Πολυτεχνείου, μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, να σταθούμε αντάξιοι των πολιτικών μας προγόνων.

Αυτός εδώ ο χώρος είναι ποτισμένος με το αίμα συντρόφων μας: Των ηρωικών μελών της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ, τα ονόματα μερικών από τους οποίους διαβάζουμε στο μνημείο. Των φοιτητών που με το όπλο στο χέρι πυροβολούσαν μέσα από τα κτίρια αυτά ξένους εισβολείς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, κάθε λογής φασίστα και κατακάθι της κοινωνίας. Ειδικά σε αυτόν τον χώρο αισθανόμαστε δέος όταν σκεφτόμαστε ότι παίρνουν κυριολεκτική σημασία οι στίχοι του ποιητή μας: "Σε κάθε βήμα, πρόσεχε, κάτου απ' το χώμα ζούνε οι νεκροί μας, ζούνε οι σκοτωμένοι μας".

Από αυτόν εδώ τον χώρο δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα τους! Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο! Για ένα πανεπιστήμιο χωρίς φασίστες που να βρωμίζουν με τα ντροπιαστικά τους σύμβολα τα κτίριά μας. Για ένα πανεπιστήμιο που η έρευνα θα στρέφεται στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και δεν θα υπηρετεί τους δολοφόνους των λαών. Για ένα Πολυτεχνείο πραγματικό "σπουδαστικό παλάτι", όπως έλεγαν οι σύντροφοί μας στο αντάρτικο τραγούδι τους.

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στον ηρωισμό και τη θυσία των συντρόφων μας. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να "περάσει και πάλι η λευτεριά στους δρόμους της Αθήνας".

Είμαστε πεπεισμένοι: Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως! Θα κάνουμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, στο πλευρό του ΚΚΕ, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ζήτω τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΝΕ!

Ζήτω το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ!

Ζήτω το ηρωικό κόμμα μας, το ΚΚΕ!».

Επίσης διαβάστηκαν αποσπάσματα από το συγκλονιστικό ποίημα του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου», με αναφορές στην ΕΑΜική Αντίσταση, στις μέρες της Απελευθέρωσης, στον Λόχο Σπουδαστών και τη Μάχη του Δεκέμβρη, όπως και αποσπάσματα από έργα μεγάλων λογοτεχνών, όπως του Μ. Λουντέμη και της Μέλπως Αξιώτη.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με κατάθεση λουλουδιών από τις Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις του ΕΜΠ στο μνημείο που βρίσκεται στον χώρο του Πολυτεχνείου για τους φοιτητές που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Αντίστασης. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών με σύντομα βιογραφικά στοιχεία για τη δράση και τον αγώνα τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διακινήθηκε το λεύκωμα της ΚΟ Αττικής «1944. Η απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν αντάρτικα τραγούδια υπό τη συνοδεία κιθάρας.

16η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
«Ελπίδα μας η πάλη των λαών για τον σοσιαλισμό!»

Διαδήλωση στο Βελιγράδι
Διαδήλωση στο Βελιγράδι
Με σύνθημα «Ελπίδα η πάλη των λαών - Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - για τον σοσιαλισμό!», πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας η 16η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών (ΣΕΚΝ), στις 25 - 27 Νοέμβρη, φιλοξενούμενη από την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας.

Πρόκειται για την πρώτη ΣΕΚΝ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, στην οποία καταγράφηκε μαζική συμμετοχή των εξής 21 Κομμουνιστικών Νεολαιών από χώρες της Ευρώπης: Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας, Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Βρετανίας, Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας, Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία, Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας, ΚΝΕ, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας, Κομμουνιστική Νεολαία Καταλονίας - Ισπανία, Κίνημα Νεολαίας Κόνολι - Ιρλανδία, Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία, Νέοι Σοσιαλιστές - Κροατία, ΕΔΟΝ - Κύπρος, Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ολλανδία, Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) - Ρωσία, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας - Σερβία, Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία, Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας, Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Τσεχία.

Από τις εργασίες της Συνάντησης
Από τις εργασίες της Συνάντησης
Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Νεολαιών αντάλλαξαν πλούσια πείρα από τους αγώνες των Οργανώσεών τους στις χώρες τους, ενώ το Σάββατο 26 Νοέμβρη συμμετείχαν σε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο του Βελιγραδίου που διοργάνωσαν το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας και η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας με θέμα το σύνθημα της 16ης ΣΕΚΝ. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο κόμμα και την οργάνωση απέναντι στις επαναλαμβανόμενες αντικομμουνιστικές επιθέσεις στα γραφεία τους από φασιστικές συμμορίες, στη στοχοποίηση και τις απειλές που δέχονται στελέχη και μέλη τους. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αντιφασιστικά μνημεία στο Βελιγράδι και είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους ενώσεων αντιστασιακών οργανώσεων και απογόνων των παρτιζάνων που πήραν μέρος στην αντίσταση απέναντι στη φασιστική κατοχή κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

***

Ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, χαιρετίζοντας τις εργασίες της 16ης ΣΕΚΝ, αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις στην Ελλάδα, στους αγώνες στους οποίους πρωτοστατούν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, σε εκτιμήσεις για τις βασικές εξελίξεις της περιόδου και ιδιαίτερα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Κλείνοντας την ομιλία εκ μέρους της ΚΝΕ, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της γενιάς μας. Από γενιά των τσακισμένων δικαιωμάτων να γίνουμε η γενιά της ανατροπής του σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος, που όσο επιζεί, συνεχίζει να σκορπά τον θάνατο, την εκμετάλλευση, τη βαρβαρότητα. Να περάσουμε στην αντεπίθεση, να ξεδιπλώσουμε μαζικούς και μαχητικούς αγώνες με στόχο την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας. Προβάλλοντας την αναγκαιότητα και επικαιρότητα της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, τη μόνη απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι, οι νέοι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, οι φοιτητές, οι μαθητές εργατικής - λαϊκής καταγωγής.


Γι' αυτό χρειαζόμαστε γερές Κομμουνιστικές Νεολαίες σε κάθε χώρα, επαναστατικές οργανώσεις νεολαίας, "σχολεία" διαπαιδαγώγησης νέων κομμουνιστών, με πρωτοπόρα μαζική δράση όπου δουλεύει, μορφώνεται και ζει η νεολαία. Με μαχητικά και δραστήρια όργανα και ΟΒ που φροντίζουν για τη διάδοση του μαρξισμού - λενινισμού στις γραμμές της κάθε ΚΝ και ευρύτερα στη νεολαία.

Εχοντας κατά νου ότι τα σημερινά μέλη και στελέχη των ΚΝ αποτελούν το "αύριο" των Κομμουνιστικών Κομμάτων, χρειάζεται από σήμερα να παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, η κοινή μας υπόθεση, να αναζωογονηθεί συνολικά, με δραστήριες, μαχητικές και με κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση νέες ηλικιακά δυνάμεις. Αλλωστε, πολλά κρίνονται από σήμερα, ιδιαίτερα στη νέα φάση που έχουμε μπει που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η ολόπλευρη ιδεολογική - πολιτική - οργανωτική ισχυροποίηση των Οργανώσεών μας σήμερα είναι το στοιχείο που σε σημαντικό βαθμό θα καθορίσει τις εξελίξεις και αύριο, σε πιο απότομες καμπές της ταξικής πάλης. Αυτό δείχνει η έως τώρα πορεία της ταξικής πάλης, των εξεγέρσεων και επαναστάσεων που συγκλόνιζαν κάθε φορά τον κόσμο. Αυτό δείχνει η πείρα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που πριν από λίγες μέρες τιμήσαμε την 105η επέτειό της.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας ανόδου του επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών εξεγέρσεων και συμβολής των νέων κομμουνιστών "...στους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν".

Ζήτω η πάλη των Κομμουνιστικών Νεολαιών!

Ζήτω ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός!».

***

Κατά την τελευταία μέρα της 16ης ΣΕΚΝ πραγματοποιήθηκε συζήτηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Νεολαιών πάνω σε δύο κείμενα, τη Διακήρυξη της 16ης ΣΕΚΝ και το Σχέδιο Δράσης. Ειδικά όσον αφορά τη συζήτηση πάνω στη Διακήρυξη διεξάχθηκε αντιπαράθεση για σοβαρά ζητήματα, όπως άλλωστε έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν, με αυτήν τη φορά να ξεχωρίζει το ζήτημα του χαρακτήρα του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία και οι αιτίες του. Ενας ισχυρός πυρήνας Κομμουνιστικών Νεολαιών - ανάμεσά τους και η ΚΝΕ - υποστήριξε μέσα στη Συνάντηση ότι ο χαρακτήρας του πολέμου είναι ιμπεριαλιστικός, ότι ευθύνες έχουν και τα δύο στρατόπεδα της σύγκρουσης και ότι η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τον σοσιαλισμό. Τελικά, 17 από τις 21 Κομμουνιστικές Νεολαίες που πήραν μέρος στη 16η ΣΕΚΝ υπέγραψαν το κείμενο όπως συζητήθηκε και καταλήχθηκε κατά τη διάρκεια της Συνάντησης και το εξέδωσαν - αφού δεν υπήρχε ομοφωνία ώστε να είναι Διακήρυξη - ως Κοινή Ανακοίνωση 17 Κομμουνιστικών Νεολαιών μετά τη 16η ΣΕΚΝ, ενώ ομόφωνα οι 21 Κομμουνιστικές Νεολαίες ενέκριναν το Σχέδιο Δράσης.

Το Σχέδιο Δράσης στο οποίο κατέληξε η Συνάντηση

Η 16η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών απευθύνει κάλεσμα στους νέους και τις νέες της Ευρώπης στις εξής κοινές δράσεις:

  • Την εβδομάδα 19-26 Φεβρουαρίου 2023 οι Κομμουνιστικές Νεολαίες θα οργανώσουν αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, όπως συγκεντρώσεις έξω από στρατιωτικές βάσεις και οποιαδήποτε δομή που δείχνει την εμπλοκή των χωρών μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Στις 8 Μαρτίου 2023, συμμετοχή στις διαδηλώσεις για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, στην πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.
  • Την 1η Απριλίου 2023, διαδικτυακή συνάντηση ανταλλαγής πείρας για τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και δημοσίευση κοινής ανακοίνωσης για τα δικαιώματα των φοιτητών.
  • Στην Εργατική Πρωτομαγιά του 2023, δράσεις στις χώρες μας για αυξήσεις στους μισθούς και κατά της εργασιακής ανασφάλειας που πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.
  • Στις 9 Μάη 2023, Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, δράσεις για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας, για την προστασία αντιφασιστικών και σοβιετικών μνημείων, όπως κινητοποιήσεις σε μνημεία, εκδηλώσεις κ.λπ.

Σημειώνεται ότι των παραπάνω δράσεων προηγήθηκαν στις 27 Νοεμβρίου συμβολική δράση αλληλεγγύης με τους συντρόφους Μιχαήλ και Αλεξάντερ Κονονόβιτς στο Βελιγράδι και στις 18 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις έξω από στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πρεσβείες ή γραφεία ιμπεριαλιστικών οργανισμών, σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και μετανάστες, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όπως είχε αποφασίσει η Συνάντηση.

Η Κοινή Ανακοίνωση των 17 Κομμουνιστικών Νεολαιών

Την Κοινή Ανακοίνωση υπογράφουν: Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας, Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Βρετανίας, Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας, Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία, Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας, ΚΝΕ, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας, Κομμουνιστική Νεολαία Καταλονίας - Ισπανία, Κίνημα Νεολαίας Κόνολι - Ιρλανδία, Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία, ΕΔΟΝ - Κύπρος, Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ολλανδία, Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) - Ρωσία, Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας, Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας.

***

17 Κομμουνιστικές Νεολαίες, μετά τη 16η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών (ΣΕΚΝ) που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι στις 25-27 Νοεμβρίου 2022, διακηρύσσουμε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όπως το σύνθημα της Συνάντησής μας: «Ελπίδα η πάλη των λαών - Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - για τον σοσιαλισμό!».

Ευχαριστούμε θερμά την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (ΕΚΝΓ) για τη φιλοξενία της 16ης ΣΕΚΝ. Χαιρετίζουμε τη συμπλήρωση 30 χρόνων ζωής και δράσης της ΕΚΝΓ το 2022, η οποία δίνει μεγαλύτερη ώθηση στο κομμουνιστικό κίνημα της νεολαίας στη Σερβία και την Ανατολική Ευρώπη.

Οι νέοι κομμουνιστές στέλνουμε ηχηρό μήνυμα για την ειρήνη και ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!

Η Σερβία και το έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας ήταν θύματα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού και επλήγησαν από τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που βομβάρδισαν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας το 1999, στήριξαν τις συγκρούσεις ανάμεσα σε εθνότητες ως πρόσχημα, τις οποίες είχαν ήδη αναζωπυρώσει σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια. Στη συνέχεια, το ΝΑΤΟ κατέλαβε το Κόσοβο και την περιοχή των Μετοχίων και δημιούργησε προτεκτοράτα με τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Ευρώπη, την Μπόνστιλ, για να πατήσει το πόδι του σε μια περιοχή που αποτελούσε ήδη πεδίο μεγάλου κέρδους για τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Μετά τη Συνάντησή μας στο Βελιγράδι, στη Σερβία, που ο λαός της μάτωσε από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλους τους λαούς που υποφέρουν από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ιδιαίτερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό, που επί δεκαετίες ζούσαν αδελφωμένοι και με συντροφικότητα, οικοδομώντας τον σοσιαλισμό. Σήμερα, στην Ουκρανία, αυτοί οι λαοί γίνονται τα θύματα του ανταγωνισμού ανάμεσα στις αστικές τάξεις, που χρησιμοποιούν φασιστικές, εθνικιστικές και αντιδραστικές ιδέες και δυνάμεις για να στρέψουν τον έναν λαό απέναντι στον άλλο, ώστε να στηρίξουν τις αστικές τάξεις της αντίστοιχης χώρας. Για άλλη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες των οδυνηρών επιπτώσεων της ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες και της παλινόρθωσης του καπιταλισμού, που επανέφερε την ταξική εκμετάλλευση και υπονομεύει τα δικαιώματα, τα όνειρα και τις προσδοκίες της νεολαίας.

Σήμερα, ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης είναι πιο ορατός από ποτέ. Νέες εστίες έντασης και ανταγωνισμών, εξαιτίας του αδιεξόδου συγκρουόμενων συμφερόντων, προστίθενται ανάμεσα στο ευρωατλαντικό (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ) και στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό (Ρωσία - Κίνα) κέντρο και εντός αυτών. Ο κίνδυνος παραπέρα κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές γίνεται όλο και πιο εμφανής από τις αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες, τις αμοιβαίες απειλές για πυρηνικά πλήγματα, τις πολεμικές αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τα νέα κύματα επιστράτευσης όσων είναι στρατεύσιμοι στις χώρες που εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση. Υπάρχει αύξηση σε εκστρατείες στρατολόγησης και σε άλλες χώρες, που δεν εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση. Η νίκη οποιουδήποτε από τους ιμπεριαλιστές θα φέρει μόνο νέα δεινά και παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης για τους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Καλούμε τους λαούς των χωρών μας να μην πάρουν το μέρος καμιάς αστικής τάξης, να στρέψουν τον αγώνα τους ενάντια στους εκμεταλλευτές και να ηγηθούν της αυτοτελούς πάλης ενάντια στον καπιταλισμό και τους πολέμους του. Καλούμε τους λαούς των χωρών μας να αγωνιστούν για την ειρήνη και ενάντια στον πόλεμο, για την άμεση κατάπαυση του πυρός και για τον τερματισμό των οικονομικών κυρώσεων, για το κλείσιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων, για να φύγουν όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, για την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων, για την ενίσχυση του αγώνα για την αποδέσμευση των χωρών μας από όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες.

Απάντηση είναι η κοινή πάλη των λαών όλου του κόσμου ενάντια στις αιτίες που γεννούν τον πόλεμο, τη φτώχεια, την προσφυγιά!

Σήμερα, η νεολαία στην Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στην προσπάθειά της να μορφωθεί ολόπλευρα, να εργαστεί με δικαιώματα, να ζήσει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες που διαμορφώνει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, συνολικά η εξέλιξη των παραγωγικών δυνάμεων.

Οι δυσκολίες αυτές υπογραμμίζονται από τη μεγάλη ακρίβεια, τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, την ενεργειακή φτώχεια. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων - συντηρητικών, ακροδεξιών, φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών - προς όφελος του κεφαλαίου, για τη διαμόρφωση νέων πεδίων καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτό καταδεικνύει τα στενά περιθώρια ελιγμών που έχουν οι διάφορες κυβερνήσεις στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Τέτοια είναι για παράδειγμα η πολιτική της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», που αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία στην ατζέντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και καμία σχέση δεν έχει με την προστασία του περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή στερούμαστε προοπτικές στις ζωές μας, από τη συστηματική καταστροφή των βιοποριστικών μέσων μας, ενώ η υπερθέρμανση παγκοσμίως συνεχίζει να καταστρέφει τον πλανήτη μας. Το γεγονός αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με την ανάπτυξη σε συνθήκες σοσιαλισμού.

Ολο και περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι το σύστημα στο οποίο ζουν δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Την εποχή της λεγόμενης «4ης βιομηχανικής επανάστασης», η διαφορά μεταξύ των σύγχρονων δυνατοτήτων της ανθρωπότητας και των πραγματικών συνθηκών στις οποίες ζουν αυτοί που οικοδομούν ολόκληρη την κοινωνία γίνεται όλο και πιο εμφανής.

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες καλούν τους νέους να παλέψουν ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία και στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια, ενάντια στις αστικές κυβερνήσεις, στην πολεμική τους προπαγάνδα και την αντιλαϊκή πολιτική, για τη ριζική αναδιοργάνωση της κοινωνίας. Καλούν τη νεολαία να παλέψει για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, ποιοτική και φτηνή στέγαση, δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στην ανεργία και την εργασιακή επισφάλεια, καθώς και για πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο. Οι κομμουνιστές διεκδικούν πραγματική προστασία του περιβάλλοντος από τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης! Η πραγματική διέξοδος για τον λαό και τη νεολαία των χωρών μας είναι να στρέψουμε τη δικαιολογημένη οργή της νεολαίας σε οργανωμένο αγώνα για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, ενάντια στους εκμεταλλευτές μας, ιδιοκτήτες του κεφαλαίου, στον δρόμο της ανατροπής της αστικής εξουσίας, για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!
Ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει!

Καταδικάζουμε τη νέα θρασύδειλη επίθεση ναζιστικών - φασιστικών ομάδων στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (ΝΚΚΓ), όπως και την προκλητική ανοχή των κρατικών αρχών, που δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της σερβικής κυβέρνησης για την αποθράσυνση των φασιστικών εγκληματιών, μιας και προχώρησε στην αποκατάσταση πάνω από τριών χιλιάδων συνεργατών των ναζί. Μια πολιτική που εφαρμόζεται με τη στήριξη της ΕΕ. Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας στο ΝΚΚΓ και στην ΕΚΝΓ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους κλιμακώνουν την αντικομμουνιστική υστερία με στόχο να θωρακίσουν το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα ενάντια στην αυξανόμενη εργατική - λαϊκή αγανάκτηση, στην οργή που συσσωρεύεται.

Οι διάφοροι καπιταλιστικοί θεσμοί προσπαθούν συνεχώς να εξισώσουν τον κομμουνισμό με τον φασισμό, διαστρεβλώνοντας την Ιστορία. Η ΕΕ ανάγει τον αντικομμουνισμό σε επίσημη πολιτική της, προωθώντας την απαγόρευση της δράσης των ΚΚ, των κομμουνιστικών συμβόλων, της κομμουνιστικής ιδεολογίας, τις διώξεις ενάντια στους κομμουνιστές και στις λαϊκές δυνάμεις που αγωνίζονται. Ταυτόχρονα, θρέφει τα ακροδεξιά κόμματα, τις φασιστικές ομάδες και ναζιστικές συμμορίες που δηλώνουν πίστη στις «αξίες της ΕΕ», με τον αντικομμουνισμό. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2019 είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα. Στην πραγματικότητα, πυροβολούν το παρελθόν για να σκοτώσουν το μέλλον. Ολα τα αστικά κράτη εντείνουν την καταστολή ενάντια στο εργατικό κίνημα, προκειμένου να θωρακίσουν την εξουσία τους. Η αστική τους δημοκρατία και οι φασιστικές κυβερνήσεις είναι εργαλεία της δικτατορίας του κεφαλαίου.

Τα βιβλία Ιστορίας είναι γεμάτα προπαγάνδα κατά της Σοβιετικής Ενωσης και άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Οι καταδικασμένοι συνεργάτες της ναζιστικής Γερμανίας αποκαθίστανται τώρα στο πλαίσιο της επιχείρησης «διόρθωσης των αποφάσεων των ιδεολογικών δικαστηρίων». Εντείνονται οι καταστροφές και οι βανδαλισμοί αντιφασιστικών και σοβιετικών πολιτιστικών μνημείων σε σειρά χωρών της Ευρώπης, που μάλιστα πολλές φορές συνοδεύονται και με αντικατάστασή τους από ναζιστικά κατασκευάσματα. Καθώς αυτό το αντισοβιετικό μίσος ξεδιπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, η ρωσική κυβέρνηση ηγείται μιας διπρόσωπης εκστρατείας, χρησιμοποιώντας τη σοβιετική κληρονομιά ως εργαλείο νομιμοποίησής της ενώ παράλληλα προωθεί επιθετικά την αντικομμουνιστική προπαγάνδα, συκοφαντώντας την ανεκτίμητη συμβολή του Λένιν και της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, τα επιτεύγματα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Στην Ουκρανία αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη τραγωδία της αποκατάστασης και νομιμοποίησης της ναζιστικής ιδεολογίας από το κράτος, όπου οι κομμουνιστές, οι προοδευτικοί άνθρωποι και ο λαός της Ουκρανίας είναι θύματα αυτών των πολιτικών από το 2014.

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους συντρόφους μας Μιχαήλ και Αλεξάντερ Κονονόβιτς, μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας, που απήχθησαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας του αντιδραστικού ουκρανικού καθεστώτος.

Από την άλλη πλευρά, οι κρατικές αρχές στη Ρωσία χειραγωγούν την κοινή γνώμη προκειμένου να ξεπλύνουν τον Κράσνοφ και άλλους συνεργάτες των ναζί, και προωθούν μαζικά στον λαό τη φιλοσοφία των απολογητών του φασισμού. Επιπλέον, στη Ρωσία, δρόμοι μετονομάζονται παίρνοντας ονόματα αντισοβιετικών ιστορικών προσωπικοτήτων σε μεγάλη κλίμακα και οι συνδικαλιστές αντιμετωπίζουν την καταστολή, όπως για παράδειγμα ο ηγέτης του συνδικάτου «Κούριερ», αριστερός ακτιβιστής Κιρίλ Ουκράιντσεφ, ο οποίος έχει φυλακιστεί για τη συνδικαλιστική του δράση.

Ο σοσιαλισμός είναι αυτός που συνέτριψε τον φασισμό και ο μόνος που επιτρέπει να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις που δημιουργεί ο καπιταλισμός, ανοίγοντας τον δρόμο για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας πραγματικά απαλλαγμένης από κάθε εκμετάλλευση. Να γιατί - ό,τι και να κάνουν οι μηχανισμοί του συστήματος - ο σοσιαλισμός παραμένει το μέλλον και η μόνη πραγματική διέξοδος για τους λαούς.

Οι λαοί θα νικήσουν!

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ανάπτυξη και τον συντονισμό της κοινής πάλης μας. Γιατί «Ελπίδα η πάλη των λαών - Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - για τον σοσιαλισμό!».

7/12/2022

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά στις 28 Δεκέμβρη!

Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό

Την Τετάρτη 28 Δεκέμβρη η γιορτινή ατμόσφαιρα και τα χαρούμενα παιδικά προσωπάκια επιστρέφουν στον Περισσό, μετά από τρία χρόνια αναγκαστικής διακοπής λόγω πανδημίας, με την πρωτοχρονιάτικη γιορτή που διοργανώνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Από τις 5.30 το απόγευμα στο φουαγιέ της Αίθουσας Συνεδρίων θα πραγματοποιούνται όμορφες και φροντισμένες δραστηριότητες και κατασκευές, οι οποίες θα περιέχουν κάτι από τη μαγεία των γιορτών. Γιορτινές κατασκευές, παιχνίδια, αφήγηση παραμυθιού και face painting θα περιμένουν τους μικρούς φίλους.

Ξεχωριστή στιγμή της γιορτής θα είναι η πραγματοποίηση συναυλίας παιδικών τραγουδιών με αγαπημένες συνθέσεις μεγάλων δημιουργών, στις 7 το απόγευμα στην Αίθουσα Συνεδρίων. Τραγουδούν οι Γιάννης Διονυσίου, Βιολέτα Ικαρη, Μιρέλα Πάχου και Απόστολος Ρίζος. Συμμετέχουν η παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας και 12μελής ορχήστρα. Η ενορχήστρωση και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Στον χώρο θα υπάρχει βιβλιοπωλείο, καθώς και γιορτινά κεράσματα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κάτω τα χέρια από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί σήμερα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, συνεχίζοντας τον αγώνα για να διασφαλίσει ότι δεν θα πεταχτούν έξω από το σχολείο οι μαθητές του. Υπενθυμίζεται ότι το σχολείο είχε βρεθεί υπό έξωση στην αρχή της σχολικής χρονιάς, μετά από δικαστική απόφαση που δικαίωνε τους ιδιοκτήτες του κτιρίου. Ως αποτέλεσμα του επίμονου αγώνα του Συλλόγου Γονέων, σωματείων και φορέων, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε αναγκαστική απαλλοτρίωση του κτιρίου. Τώρα, η δημοτική αρχή και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αγνοώντας την παραπάνω ομόφωνη απόφαση, υποχώρησαν απέναντι στο εξώδικο των ιδιοκτητών. «Το 9ο θα παραμείνει στον χώρο όπου στεγάζεται σήμερα», ξεκαθαρίζουν οι γονείς και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου (Μετρό «Αιγάλεω»).

Τη στήριξή της στον αγώνα του Συλλόγου Γονέων του σχολείου και της Ενωσης Γονέων Αιγάλεω εκφράζει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Κινητοποιήσεις των φοιτητών για τη δωρεάν μεταφορά

Κινητοποιήσεις με τις οποίες διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δωρεάν μεταφορά πραγματοποίησαν χτες φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, καθώς για άλλη μια φορά, καλούνται να πληρώσουν αντίτιμο για τη μεταφορά τους προς τις σχολές.

Οι φοιτητές ενημερώθηκαν στην Ξάνθη από ανακοίνωση των ΚΤΕΛ και στην Αλεξανδρούπολη από το γραφείο φοιτητικής μέριμνας πως οι συμβάσεις του ΔΠΘ με τα ΚΤΕΛ στις δύο πόλεις λήγει, και από 24 Δεκέμβρη θα καλούνται να πληρώνουν αντίτιμο. Μάλιστα, οι φοιτητές στην Ξάνθη καλούνται να «επιλέξουν το οικονομικό πακέτο των 20 ευρώ τον μήνα»...

Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης πραγματοποίησε παρέμβαση στην Κοσμητεία Ξάνθης του ΔΠΘ, ενώ στην Αλεξανδρούπολη ο Φοιτητικός Σύλλογος ΠΤΔΕ «Δημήτριος Γληνός» πραγματοποίησε αντίστοιχη παρέμβαση στο γραφείο φοιτητικής μέριμνας του ΔΠΘ, διεκδικώντας δωρεάν μετακίνηση για όλους τους φοιτητές, όπως και έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες μεταφοράς.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι ξεκαθάρισαν ότι όπως και τον Σεπτέμβρη, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με αντίστοιχη κατάσταση, έτσι και τώρα, με τον αγώνα τους δεν θα επιτρέψουν να βάλουν οι φοιτητές το χέρι στην τσέπη για τη μετακίνηση στις σχολές τους.

«Η τραγική κατάσταση αυτή έχει υπεύθυνο. Είναι μια πολιτική που αφήνει τις σχολές μας να ρημάζουν από υποχρηματοδότηση», σημειώνει ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, και προσθέτει: «Είναι η πολιτική που ακολουθεί πιστά και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ χέρι χέρι με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρίζει τη φοιτητική μέριμνα σε εργολαβικές εταιρείες για να κερδοφορούν στις πλάτες των αναγκών μας». Παράλληλα, τονίζει και τις ευθύνες της διοίκησης του ΔΠΘ που δεν έλαβε κανένα μέτρο για την ανανέωση της σύμβασης και καταγγέλλει ότι η ίδια τον Σεπτέμβρη έθετε εκβιαστικά το δίλημμα «θέρμανση ή μεταφορές».

Γιορτή από το «κόκκινο Αερόστατο» στη Θεσσαλονίκη

Motionteam.gr

Μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή με χορό, μουσική, μαγικά θεματικά εργαστήρια, λάμψη και πολλές πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς του φίλους έκανε την περασμένη Κυριακή το «κόκκινο Αερόστατο» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η αίθουσα νερού γέμισε από νωρίς με παιδικά γέλια και φωνές, που έστειλαν γράμμα στον Αϊ - Βασίλη και συζήτησαν για την αξία της αλληλεγγύης, παρακολούθησαν πειράματα και συμμετείχαν σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και κατασκευής χριστουγεννιάτικης αφίσας.

Το πρόγραμμα της γιορτής ξεκίνησε με παράσταση από τον μάγο Μαρμέλο, που ξεσήκωσε τα παιδιά, ενώ από τη γιορτή δεν μπορούσε να λείπει και ο Αϊ - Βασίλης, που μαζί με τους βοηθούς του μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά.

Στον χώρο λειτουργούσε και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» με παιδικό βιβλίο που τράβηξε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Πλούσιο πρόγραμμα σε Στέκια της ΚΝΕ

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων ξεδιπλώνεται τις επόμενες μέρες στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καλαμάτα «"Μικρόβιο" - Γ. Βουβαλέας» (πλατεία Οθωνος, 10), όπου περιλαμβάνονται τα εξής:

Εως τις 5 Γενάρη, 18.00 - 21.00, λειτουργεί έκθεση βιβλίου εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

Σήμερα Τετάρτη, στις 19.00, θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Κι όμως κινείται...», από τον Παναγιώτη Μερτίκα, εκπαιδευτικό, μέλος της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Σκοπός του βιβλίου είναι να εξηγήσει με εύληπτο τρόπο στα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκαν οι πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες, πώς αυτές εξελίσσονται, προχωρούν και αλλάζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, μέχρι και σήμερα. Και γιατί όχι; Πώς θα μοιάζουν αύριο;

Την Παρασκευή 23 Δεκέμβρη, στις 19.00, αφιέρωμα στο παιδικό βιβλίο και το «Κόκκινο Αερόστατο». Θα ακολουθήσει παιδική γιορτή.

Την Τετάρτη 28 Δεκέμβρη, στις 19.00, προβολή ταινίας για παιδιά.

Την Τετάρτη 4 Γενάρη, στις 19.00, παρουσίαση εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» για τους Μαρξ - Ενγκελς και προβολή σχετικής ταινίας.

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα τραγούδια της», σήμερα Τετάρτη, στις 19.30 στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Εναυσμα» (Βελισσαρίου 5, Φάληρο). Θα μιλήσει ο Ακης Σακισλόγλου, δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός.

Στο Στέκι της Αθήνας

Στο μεταξύ και στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 36) συνεχίζει να λειτουργεί έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» έως την Παρασκευή 23 Δεκέμβρη. Ωράριο λειτουργίας 3 μ.μ. έως 9 μ.μ.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΑΠΘ
Η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας δεν είναι εκσυγχρονισμός, είναι υποβάθμιση!

Προχωρούν σε διαμαρτυρία σήμερα στην Πρυτανεία

Κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη στις 12 μ. φοιτητικοί σύλλογοι του Ιδρύματος, ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου, που αποσπά την παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία των φοιτητών.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ έλαβαν τη Δευτέρα ειδοποίηση από τη διοίκηση ότι κατ' εφαρμογή του νέου νόμου, στις 31/8/2023 καταργείται το πρόγραμμα χορήγησης Πιστοποιητικού Επάρκειας του Τμήματος και θα δίνεται πλέον από άλλο Τμήμα του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η παιδαγωγική επάρκεια - χωρίς την οποία οι φοιτητές δεν μπορούν να διδάξουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - πλέον δεν θα περιλαμβάνεται στο πτυχίο, αφού σε κάθε ΑΕΙ «δύναται να ιδρύεται και να λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα σπουδών παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, η επιτυχής ολοκλήρωση του οποίου οδηγεί στη χορήγηση πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας». Η παιδαγωγική επάρκεια θα είναι πλέον για λίγους, αφού το νέο μονοετές πρόγραμμα θα έχει όριο εισακτέων με σχετική απόφαση της Συγκλήτου, ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος δεν θα είναι εξασφαλισμένη, ανοίγοντας έτσι το παράθυρο σε δίδακτρα.

«Μετά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε, έγινε ξεκάθαρο πως η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία όλων των καθηγητικών Τμημάτων θα προχωρήσει κανονικά μέσα στη χρονιά. Πρόκειται για πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου ο οποίος ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, σε συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που προωθούν την υποβάθμιση των σπουδών μας», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ και τονίζουν ότι «αυτό δεν είναι εκσυγχρονισμός, είναι υποβάθμιση!».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει: «Για χιλιάδες φοιτητές αυτό σημαίνει ότι το πτυχίο μας δεν θα εξασφαλίζει την δυνατότητα να διδάσκουμε! Η παιδαγωγική επάρκεια θα είναι πλέον ένα πανάκριβο εμπόρευμα για όποιον μπορεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ηδη πολλά Ιδρύματα πωλούν πιστοποιητικά παιδαγωγικής επάρκειας με τη μορφή επί πληρωμή σεμιναρίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΚΠΑ, με δίδακτρα 700 ευρώ! Η απόσπαση της επάρκειας έρχεται να προστεθεί στο ατέλειωτο κυνήγι συλλογής πιστοποιήσεων και μεταπτυχιακών που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να "ανέβουμε" στους πίνακες του προσοντολογίου και τελικά να διοριστούμε στην Εκπαίδευση.

Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα! Το 2018, μέσα από μεγάλους αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές των καθηγητικών σχολών, ακυρώθηκαν τα σχέδια της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αποσπάσει την επάρκεια από το πτυχίο! Οπως τότε, έτσι και τώρα τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά! Δεν θα επιτρέψουμε το πτυχίο μας να γίνει κουρελόχαρτο!».

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι απαιτούν να μην υλοποιηθεί η απόσπαση της παιδαγωγικής - διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο και διεκδικούν το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Ακόμα, την κατάργηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας, του θεσμού του δόκιμου εκπαιδευτικού και όλων των εμποδίων για την εξάσκηση του επαγγέλματος. Ζητούν ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από παιδαγωγικές σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ