Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΕΤΕΠΕ
Πιο έμπειροι από τη νικηφόρα μάχη των εργολαβικών στη Λέσχη του ΑΠΘ

Με αφορμή τη νέα μάχη που κέρδισαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη Λέσχη του ΑΠΘ, με την επαναπρόσληψή τους, μετά από πολυήμερο απεργιακό αγώνα που έδωσαν, το κλαδικό Σωματείο Επισιτιστικών - Τουριστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) εξέδωσε ανακοίνωση για τη σημασία αυτής της νίκης.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Και αυτή η νίκη είναι αποτέλεσμα συλλογικού αγώνα που δεν θα ερχόταν χωρίς την αλληλεγγύη των εργατικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων, των φορέων του κινήματος. Ενας αγώνας που οι εργαζόμενοι στις Λέσχες έδωσαν παλικαρίσια, μέσα από το Συνδικάτο τους και με τις κατευθύνσεις αυτού.

Αυτήν την εξέλιξη δεν τη μεγαλοποιούμε, αλλά έχει τη δική της σημασία. Μας έκανε πιο έμπειρους και άφησε τα δικά της αποκρυσταλλώματα. Δυνάμωσαν οι δεσμοί μεταξύ των συναδέλφων, αναδείχθηκε ακόμη καλύτερα η ανάγκη για κοινή πάλη πάνω στα κοινά μας προβλήματα. Αυτό εκφράστηκε και με τη δημιουργία Επιχειρησιακού Σωματείου στο χώρο.

Δεν επαναπαυόμαστε! Αλλωστε, στη συνάντηση που είχαμε με τη διοίκηση της Λέσχης και με την κοινοπραξία των εργολάβων έγινε ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα παραμένει. Και οι μεν και οι δε για άλλη μια φορά επιβεβαίωσαν ότι λειτουργούν συντονισμένα για τη στήριξη των επιχειρηματικών κερδών μέσα στο Πανεπιστήμιο, πράγμα που είναι απόλυτα αντίθετο τόσο στην πλήρη και σταθερή εργασία των εργαζομένων όσο και στην ανάγκη για σταθερή και ποιοτική σίτιση όλων των φοιτητών.

Είναι ξεκάθαρο ότι και σε αυτό το μέτωπο, όπως και σε κάθε μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα, βασικός αντίπαλος είναι η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Μια πολιτική που ασκείται από τη σημερινή κυβέρνηση όπως και από τις προηγούμενες και που αποτέλεσμά της είναι όλα αυτά που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στη Λέσχη, συνολικά οι εργαζόμενοι, οι χιλιάδες φοιτητές».

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Δύο νέα εργατικά «ατυχήματα» με θύματα διανομείς

Δύο νέα εργατικά «ατυχήματα» σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής 15 Γενάρη, διανομέας σε επιχείρηση καφεστίασης τραυματίστηκε σοβαρά μετά από τροχαίο, κατά το οποίο υπέστη κατάγματα και στα δύο πόδια, με αποτέλεσμα να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Επίσης, το πρωί της Τρίτης 19 Γενάρη, ακόμα ένας διανομέας σε μεταφορική επιχείρηση υπέστη ελαφρύ τραυματισμό μετά από πτώση λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των καιρικών συνθηκών.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ) σημειώνει πως τα περιστατικά φέρνουν στην επιφάνεια τις ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι διανομείς, καθώς πολλές φορές υποχρεώνονται να εργαστούν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με κακοσυντηρημένα μηχανάκια.

«Στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις δεν παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (κράνος, στολές, γάντια, διακριτικά γιλέκα) με αποτέλεσμα να βάζουμε συνεχώς το χέρι στην τσέπη και ταυτόχρονα να αυξάνεται η επικινδυνότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΝΙΔΥΚ προσθέτοντας πως «η εντατικοποίηση σπάει κόκαλα, αφού πολλές φορές δουλεύουμε εξαντλητικά 10ωρα και 12ωρα» και πως «η πλειοψηφία των συναδέλφων δουλεύουν χωρίς συμβάσεις, ανασφάλιστοι ή μισοασφαλισμένοι, και σε περίπτωση ατυχήματος πληρώνουν τα σπασμένα».

Επίσης, τονίζει πως η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε την περίοδο της πανδημίας, καθώς τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, αφήνοντας τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο καθημερινά εκτεθειμένους και αναγκασμένους να βάζουν και γι' αυτά το χέρι στη τσέπη.

Η ΕΝΙΔΥΚ αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που μεταξύ άλλων «συνεχίζουν την αντεργατική πολιτική, βάζοντας τις ζωές και το εισόδημα όλων των εργαζομένων σε χαμηλότερη μοίρα από τα κέρδη των εργοδοτών, συνεχίζουν να χτυπάνε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αφήνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς υποστελεχωμένους και την ίδια ώρα δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Να πληρωθούν τώρα οι απλήρωτοι συμβασιούχοι του δήμου!

«Οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές αλλάζουν, αλλά ο εργασιακός μεσαίωνας παραμένει και η εκμετάλλευση μεγαλώνει», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης, με αφορμή το γεγονός ότι πάνω από 100 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο δήμο περιμένουν ακόμα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα του Δεκέμβρη.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, πέρα από τις προφάσεις και τις δικαιολογίες που ακούν για την καθυστέρηση των πληρωμών, ενημερώθηκαν πως υπάρχει η προοπτική η καθυστέρηση αυτή να κρατήσει μέχρι και τον Απρίλη!

«Επειδή οι συμβασιούχοι - κατά προσέγγιση ξεπερνούν τους 350 - αποτελούν ίσως πια και την πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων του δήμου, γίνεται αντιληπτό ότι χωρίς αυτούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και προσθέτει: «Αυτοί λοιπόν οι εργαζόμενοι είναι απαράδεκτο να μένουν απλήρωτοι μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, πανδημίας και οξυμένων κοινωνικών αναγκών. Το ότι αυτό συνέβαινε και με την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία, αντίθετα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα εδώ και τώρα. Η δημοτική αρχή να λάβει όλα τα μέτρα ώστε να πληρωθούν αμέσως οι εργαζόμενοι».

Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους συμβασιούχους να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια και να αναθέσουν τα προβλήματά τους σε «σωτήρες», αλλά να οργανωθούν και να διεκδικήσουν μαζί με τα ταξικά σωματεία όλα όσα τους ανήκουν.

ΠΑΜΕ
Κάλεσμα αγωνιστικού συντονισμού στα συνδικάτα

Αποφασιστικά στην οργάνωση της πάλης ενάντια στους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς

«Τώρα είναι η ανάγκη να βγούμε μπροστά (...) να οργανώσουμε τον αγώνα μας» τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση που απευθύνει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την εργατική τάξη, μπροστά στους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καλώντας σε αγωνιστικό συντονισμό και δράση για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να μη μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε μια απέραντη ειδική οικονομική ζώνη.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«"Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι, είμαστε χαμένοι", έγραψε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προς την εργατική τάξη. Τώρα είναι η ώρα, τώρα είναι ανάγκη να βγούμε μπροστά. Τώρα είναι ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας.

Γνωρίζουμε τι υπάρχει στα συρτάρια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, που στοχεύουν να γίνει πιο φτηνή η τιμή της εργατικής δύναμης, να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο τη ζωή που ζούμε. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο τα συνεχή χτυπήματα στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας. Θα δεχτούμε την άθλια κατάσταση στην Κοινωνική Ασφάλιση και την παραπέρα παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στους επιχειρηματικούς ομίλους; Θα δεχτούμε τις νέες ανατροπές με την παραπέρα "ευελιξία" των εργασιακών σχέσεων; Τα 10ωρα με απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία; Θα δεχτούμε το νέο χτύπημα των συνδικάτων και του απεργιακού δικαιώματος, το χτύπημα στη συλλογική δράση και πάλη; Θα αποδεχτούμε τον εργασιακό μας βίο χωρίς ΣΣΕ, με 200 ευρώ κατώτατο μισθό; Θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα;

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το οποίο συσπειρώνει εκατοντάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, καλεί τα συνδικάτα να απαντήσουν στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στα συνδικάτα για συντονισμό ανά κλάδο, πόλη και πανελλαδικά, για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για να μην επιτρέψουμε να γίνουν οι χώροι δουλειάς μια ειδική οικονομική ζώνη.

  • Να συνεδριάσουν τα ΔΣ με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας τους και να πάρουν πρωτοβουλίες.
  • Παίρνουμε τώρα όλα τα μέτρα για να είναι σε λειτουργία τα ΔΣ και τα σωματεία ανοιχτά καθημερινά.
  • Στη μάχη όλα τα μέλη των ΔΣ.
  • Επαφή με τους εργαζόμενους των κλάδων και παρεμβάσεις όπου η εργοδοσία αφήνει απροστάτευτους από την πανδημία τους εργαζόμενους ή προχωρά σε απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.
  • Αξιοποίηση όλων των μορφών επαφής με τους εργαζόμενους, με περιοδείες, συσκέψεις μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Σχεδιασμένη αξιοποίηση των μητρώων μελών.
  • Στην πράξη αποδεικνύουμε ότι είμαστε κίνημα παντός καιρού, παίρνοντας βέβαια όλα τα μέτρα που προβλέπονται.

Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, έχουν ανάγκη να είναι σε επαφή με το συνδικάτο τους. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις λογικές και τις αντιλήψεις ότι "μόνος μου θα λύσω ό,τι με απασχολεί", "να περάσει η κρίση και μετά να ζητήσουμε ό,τι μας πήραν πίσω", "να στηρίξουμε την επιχείρησή μας, ας δεχτούμε μειώσεις μισθών και απολύσεις για να υπάρχει αύριο". Ούτε έχει τίποτα να κερδίσει από τη λογική της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που βάζει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της σε όλες τις ανατροπές των δικαιωμάτων μας και ετοιμάζεται να συνυπογράψει την "ανταγωνιστικότητα" και την "κοινωνική συνοχή" της κυβέρνησης και του υπουργού Χατζηδάκη.

Να μην περάσει η προπαγάνδα της κυβέρνησης. Με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα, συλλογικότητα ριχνόμαστε στη μάχη της οργάνωσης της πάλης. Να μην περάσουν οι νέοι αντεργατικοί σχεδιασμοί και η επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων.

Για μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς. Για μέτρα προστασίας της υγείας στα νοσοκομεία, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, με υποδομές. Για μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων και των ανέργων. Για το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη των ομίλων η διαχείριση της πανδημίας

Στη γραμμή του εφησυχασμού σχετικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού συνεχίζει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό χτες στη Βουλή να προπαγανδίζει την αύξηση των σημείων εμβολιασμού, στα οποία όπως είπε προστίθενται άλλα 65 Κέντρα Υγείας. Οπως βέβαια αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», αυτό φέρνει την αναστολή της λειτουργίας των ΚΥ, δηλαδή ένα ακόμα χτύπημα στην ΠΦΥ σε μια περίοδο που είναι πιο αναγκαία από ποτέ, ειδικά για τη στήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι από το Φλεβάρη και μέχρι τα μέσα Μάρτη θα μπουν στη μάχη 4 νέα μεγάλα κέντρα εμβολιασμού, 3 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη. Ο εφοδιασμός όμως των απαραίτητων δόσεων καθυστερεί, ως αποτέλεσμα των ανταγωνισμών ανάμεσα στις εταιρείες, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στην πορεία του εμβολιασμού και την υγεία του λαού. Εξ ου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, βάζοντας τελικά στην άκρη τα σχέδια επί χάρτου που κάνουν, αναγκάστηκε χτες να επαναλάβει ότι «η παραγωγική δυνατότητα των εμβολίων δεν είναι, δυστυχώς, σταθερή. Κατά συνέπεια, ο ρυθμός των εμβολιασμών στη χώρα μας θα ακολουθεί το ρυθμό των παραλαβών».

Πάντως, περιχαρής σημείωσε ότι από προχτές ξεκίνησε η έκδοση του «ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού». Μία «ελληνική καινοτομία», όπως τη χαρακτήρισε, θυμίζοντας ότι έχει θέσει το ζήτημα και στην ΕΕ για ένα «ενιαίο ευρωπαϊκό πρότυπο» του πιστοποιητικού, με στόχο την «απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων ο Covid θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων». Ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την προστασία της υγείας - αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχει εξακριβωθεί αν εμβολιασμένος μεταδίδει ή όχι τον ιό - τόνισε ότι «αυτό αφορά βέβαια και τον τουρισμό και την οικονομία μας». Οπως εξήγησε, το πιστοποιητικό θα λειτουργήσει «σε όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τουρισμού», επικαλούμενος μάλιστα τη στήριξη που εκφράζουν στο αίτημά του αυτό οι αερομεταφορείς και συγκεκριμένα η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορέων (IATA). Σε άλλο σημείο της ομιλίας του άλλωστε, δείχνοντας με ποιο κριτήριο διαχειρίζεται την πανδημία η κυβέρνηση, επεσήμανε ότι στόχος της είναι «να φτάσουμε στην ασφάλεια και στην πλήρη επανεκκίνηση της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας», για την «ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας».

Σε αυτό το φόντο, θα θέσει ξανά το ζήτημα έγκρισης ενός τέτοιου πιστοποιητικού σήμερα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (βλ. σχετικό θέμα), τονίζοντας ότι με τη θέση του αυτή συμφωνούν ήδη και πολλοί συνάδελφοί του. Πάντως στο εσωτερικό της ΕΕ εκφράζονται διχογνωμίες, ενώ ο ΠΟΥ κρατάει προς το παρόν επιφυλάξεις, αφού όπως τονίζει υπάρχουν ακόμα κρίσιμα άγνωστα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού «στη μείωση της μετάδοσης», αλλά και «περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων».

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης σήμερα θα εισηγηθεί επίσης την «ενεργοποίηση» της Κομισιόν για την «άμεση έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης, με πρώτο το εμβόλιο της "AstraZeneca"», καθώς και «να πιέσουμε την "Pfizer" ώστε να είναι απολύτως συνεπής στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021».

Στο εσωτερικό, χαρακτήρισε «επόμενη προτεραιότητα» της κυβέρνησης το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, χωρίς να λέει κουβέντα για το με ποιους όρους θα γίνει αυτό, αφού εδώ και μήνες δεν έχει αλλάξει τίποτα από όταν έκλεισαν σε ό,τι αφορά τις υποδομές και το προσωπικό.

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Μετά το χειροκρότημα έρχεται η απόλυση για εκατοντάδες συμβασιούχους

Εν μέσω πανδημίας εκατοντάδες συμβασιούχοι που εργάζονται στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, ΑμεΑ, παιδιών που υπάγονται στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, απειλούνται με απόλυση! Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΑμεΑ που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση προβλέπει το σταδιακό κλείσιμο των ελάχιστων εναπομεινάντων δομών που φιλοξενούν ΑμεΑ.

«150 επικουρικοί απολύονται μετά από χρόνια συνεχόμενης, αδιάλειπτης εργασίας (3 έως 7 έτη), που μεγάλωσαν τα παιδιά σαν δικά τους παιδιά και με τα χρόνια έγιναν δεύτερη οικογένεια των ηλικιωμένων, των φιλοξενούμενων ΑμεΑ», καταγγέλλει η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Προνοιακών Επικουρικών, και συνεχίζει: «Απολύονται ενώ καλύπτουν τραγικά κενά, πάγιες και διαρκείς ανάγκες κι ενώ οι βάρδιες δεν βγαίνουν. Απολύονται εν μέσω πανδημίας κι ενώ έχουν ασθενήσει από κορονοϊό. Είναι οι συνάδελφοι που χειροκροτήθηκαν γιατί είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία». Η Επιτροπή Αγώνα υπογραμμίζει ότι εκτός από τους 150, στις 31 Μάρτη λήγουν και άλλες συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, καθώς και οι συμβάσεις 500 επικουρικών που προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η Επιτροπή απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση και να μονιμοποιηθούν όλοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι και η κυβέρνηση είχε τάξει ευνοϊκή μοριοδότηση στην προκήρυξη 7Κ/2019, ωστόσο «γνωρίζουμε όλοι ότι το 50% των επικουρικών υπαλλήλων μένει εκτός (...) ενώ χρειάζονται όλοι και άλλοι τόσοι να προσληφθούν προκειμένου να παρθούν μέτρα για την προστασία της ζωής των παιδιών και χρονίως πασχόντων.

Οι συνάδελφοι των ελαστικών εργασιακών σχέσεων επικουρικοί - Covid - ΟΑΕΔ καλύπτουν υπαρκτές, πάγιες και μάλιστα επιτακτικές ανάγκες για τη στοιχειώδη λειτουργία των ιδρυμάτων, οι οποίοι βρίσκονται καθηλωμένοι - από όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν - σε μια χρόνια κατάσταση ομηρίας και εμπαιγμού (...) Δεν πρέπει κανένας συνάδελφος να χάσει τη δουλειά του», υπογραμμίζει η Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων στο ΚΚΠΠΑ.

Εμβολιάστηκε με τη δεύτερη δόση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε χτες τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, στον «Ευαγγελισμό». Εκεί τον υποδέχτηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Αναστάσιος Γρηγορόπουλος.

516 κρούσματα χτες και 27 νεκροί

Είκοσι εφτά άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους ενώ εντοπίστηκαν 516 νέα κρούσματα της λοίμωξης και 300 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στις 149.973 και των θανάτων στις 5.545. Ενώ 1.044 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Τη βδομάδα 11 - 17 Γενάρη το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,81% σε σύνολο 69.521 PCR τεστ και 123.981 rapid τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Από τα 516 κρούσματα, τα 19 είναι εισαγόμενα, τα 228 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 33, Βόρειος Τομέας 36, Δυτική Αττική 17, Δυτικός Τομέας 22, Κέντρο 69, Νότιος Τομέας 27, Πειραιάς 24). Ακολουθούν: Θεσσαλονίκη 43, Ροδόπη 27, Λάρισα 23, Αχαΐα 22, Σέρρες 14, από 12 σε Λακωνία και Εύβοια.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Στον εμβολιασμό, που καθυστερεί επικίνδυνα, παραπέμπεται κάθε ελπίδα από τις κυβερνήσεις

Εκκλήσεις - ευχολόγια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους εμβολιασμούς και τις ιχνηλατήσεις, ενώ τα δημόσια συστήματα Υγείας υποβαθμίζονται

(c) Copyright 2021, dpa (www.d

Στη διαδικασία του εμβολιασμού, που κι αυτός περνάει από τις συμπληγάδες των ενδοαστικών ανταγωνισμών, παραπέμπουν όλες τις ελπίδες των λαών οι αστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η υποβάθμιση των συστημάτων Υγείας. Οσο για τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τα χτεσινά στοιχεία ξεπέρασαν τα 96,6 εκατομμύρια, οι δε νεκροί τα 2,067 εκατομμύρια.

Στη βάση της διαδικασίας του εμβολιασμού γίνονται και οι συζητήσεις στην ΕΕ και σε άλλα επιτελεία, και εκεί εκδηλώνονται οι αντιπαραθέσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, για το οποίο κυρίως πιέζουν τα μονοπώλια των Μεταφορών και του Τουρισμού και το έχει θέσει και ο Ελληνας πρωθυπουργός στη σημερινή μέσω τηλεδιάσκεψης Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας.

Οπως όμως διαβεβαίωσε αξιωματούχος με γνώση των παζαριών που γίνονται, «δεν είναι για τώρα η συζήτηση επί πιθανών ταξιδιωτικών διευκολύνσεων μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού (...) Θα πρέπει να οριστούν κάποια βασικά σημεία που θα υπάρχουν στο χαρτί και αυτά θα αρχίσουν να συζητούν οι ηγέτες, ωστόσο για συμφωνία στα στάνταρντ που θα εμπεριέχει, θα χρειαστούν κι άλλες Σύνοδοι Κορυφής». Το ότι οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν βεβαιότητα για το διάστημα ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και η ανησυχία που προκαλούν οι αναμενόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι στοιχεία που δυσκολεύουν τα σχέδια για το πιστοποιητικό.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με χτεσινές ανακοινώσεις, προς επίρρωση των ανεπαρκών μέτρων που λαμβάνονται, απευθύνει εκκλήσεις για τη διενέργεια εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ, βάζοντας στόχο μέχρι το Μάρτη να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών Υγείας και κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος - μέλος, και μέχρι το καλοκαίρι το 70% του ενήλικου πληθυσμού. Αναγκάζεται όμως να παραδεχτεί ότι απαιτούνται περισσότερα τεστ, καλύτερη ιχνηλάτηση επαφών και αλληλούχηση γονιδιώματος, ώστε να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο από νέες παραλλαγές του ιού, και απευθύνει εκκλήσεις να αυξήσουν τη διαδικασία αυτή από το 1% στο 5% και 10 % των δειγμάτων των μοριακών τεστ.

Μόνο που όλα αυτά είναι απλά ευχολόγια, τη στιγμή που η Υγεία και το Φάρμακο αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα και μέσα κερδοφορίας για τους λίγους, ενώ η Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι ξεχαρβαλωμένη. Κατά τ' άλλα, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στ. Κυριακίδου απηύθυνε έκκληση για «ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τις μεταλλάξεις του ιού, οι κινέζικες αρχές ανακοίνωσαν ότι σε νότιο προάστιο του Πεκίνου βρέθηκαν δύο κρούσματα του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ