Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη των ομίλων η διαχείριση της πανδημίας

Στη γραμμή του εφησυχασμού σχετικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού συνεχίζει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό χτες στη Βουλή να προπαγανδίζει την αύξηση των σημείων εμβολιασμού, στα οποία όπως είπε προστίθενται άλλα 65 Κέντρα Υγείας. Οπως βέβαια αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», αυτό φέρνει την αναστολή της λειτουργίας των ΚΥ, δηλαδή ένα ακόμα χτύπημα στην ΠΦΥ σε μια περίοδο που είναι πιο αναγκαία από ποτέ, ειδικά για τη στήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι από το Φλεβάρη και μέχρι τα μέσα Μάρτη θα μπουν στη μάχη 4 νέα μεγάλα κέντρα εμβολιασμού, 3 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη. Ο εφοδιασμός όμως των απαραίτητων δόσεων καθυστερεί, ως αποτέλεσμα των ανταγωνισμών ανάμεσα στις εταιρείες, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στην πορεία του εμβολιασμού και την υγεία του λαού. Εξ ου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, βάζοντας τελικά στην άκρη τα σχέδια επί χάρτου που κάνουν, αναγκάστηκε χτες να επαναλάβει ότι «η παραγωγική δυνατότητα των εμβολίων δεν είναι, δυστυχώς, σταθερή. Κατά συνέπεια, ο ρυθμός των εμβολιασμών στη χώρα μας θα ακολουθεί το ρυθμό των παραλαβών».

Πάντως, περιχαρής σημείωσε ότι από προχτές ξεκίνησε η έκδοση του «ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού». Μία «ελληνική καινοτομία», όπως τη χαρακτήρισε, θυμίζοντας ότι έχει θέσει το ζήτημα και στην ΕΕ για ένα «ενιαίο ευρωπαϊκό πρότυπο» του πιστοποιητικού, με στόχο την «απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων ο Covid θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων». Ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την προστασία της υγείας - αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχει εξακριβωθεί αν εμβολιασμένος μεταδίδει ή όχι τον ιό - τόνισε ότι «αυτό αφορά βέβαια και τον τουρισμό και την οικονομία μας». Οπως εξήγησε, το πιστοποιητικό θα λειτουργήσει «σε όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τουρισμού», επικαλούμενος μάλιστα τη στήριξη που εκφράζουν στο αίτημά του αυτό οι αερομεταφορείς και συγκεκριμένα η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορέων (IATA). Σε άλλο σημείο της ομιλίας του άλλωστε, δείχνοντας με ποιο κριτήριο διαχειρίζεται την πανδημία η κυβέρνηση, επεσήμανε ότι στόχος της είναι «να φτάσουμε στην ασφάλεια και στην πλήρη επανεκκίνηση της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας», για την «ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας».

Σε αυτό το φόντο, θα θέσει ξανά το ζήτημα έγκρισης ενός τέτοιου πιστοποιητικού σήμερα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (βλ. σχετικό θέμα), τονίζοντας ότι με τη θέση του αυτή συμφωνούν ήδη και πολλοί συνάδελφοί του. Πάντως στο εσωτερικό της ΕΕ εκφράζονται διχογνωμίες, ενώ ο ΠΟΥ κρατάει προς το παρόν επιφυλάξεις, αφού όπως τονίζει υπάρχουν ακόμα κρίσιμα άγνωστα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού «στη μείωση της μετάδοσης», αλλά και «περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων».

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης σήμερα θα εισηγηθεί επίσης την «ενεργοποίηση» της Κομισιόν για την «άμεση έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης, με πρώτο το εμβόλιο της "AstraZeneca"», καθώς και «να πιέσουμε την "Pfizer" ώστε να είναι απολύτως συνεπής στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021».

Στο εσωτερικό, χαρακτήρισε «επόμενη προτεραιότητα» της κυβέρνησης το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, χωρίς να λέει κουβέντα για το με ποιους όρους θα γίνει αυτό, αφού εδώ και μήνες δεν έχει αλλάξει τίποτα από όταν έκλεισαν σε ό,τι αφορά τις υποδομές και το προσωπικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ποδιά της «Pfizer» τα δημόσια πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης(2021-10-13 00:00:00.0)
Γεωπολιτικές κόντρες και επιχειρηματικές συμφωνίες καθορίζουν τους εμβολιασμούς(2021-03-20 00:00:00.0)
Νέες μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων και στο β' τρίμηνο(2021-02-25 00:00:00.0)
Εντεκα χώρες έχουν πάρει έως τώρα το 90% των εμβολίων(2021-01-19 00:00:00.0)
Η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται(2007-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ