Τετάρτη 27 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Το πρόγραμμα του Στεκιού Πολιτισμού στις κεντρικές εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα
 • Καλέσματα για Εικαστική Εκθεση με θέμα τον πόλεμο στις εκδηλώσεις της Αθήνας και για Μαθητικό Διαγωνισμό project στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ
 • Ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες
 • Πεζοπορία της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ στα χνάρια του Λόχου Νεολαίας 20ής Ταξιαρχίας του ΔΣΕ και άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες των Οργανώσεων της ΚΝΕ
 • Αρθρο: Υποψήφιοι διδάκτορες σε συνθήκες ανασφάλειας στο φόντο της ανάπτυξης του επιχειρηματικού Πανεπιστημίου
 • Εκπαιδευτική επικαιρότητα
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ομορφες εκδηλώσεις και βήμα στη νεανική δημιουργία

Το πρόγραμμα στο Στέκι Πολιτισμού στο κεντρικό Φεστιβάλ της Αθήνας

«Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα». Με αυτό το σύνθημα, εμπνευσμένο από τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκτέλεσή του, το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει αρχίσει το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα.

Οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα απλωθούν και φέτος στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» και θα περιλαμβάνουν πλούσιο πρόγραμμα στις πέντε Σκηνές του καθώς και σε όλους τους γνωστούς χώρους και τα Στέκια που έχει κάθε χρόνο.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα την παρουσίαση στοιχείων του πλούσιου προγράμματος και του περιεχομένου του φετινού κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας ρίχνοντας τα φώτα του στο πρόγραμμα του Στεκιού Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα στο Στέκι Πολιτισμού

Το ανοιχτό θεατράκι στο Πάρκο Τρίτση, ο γνωστός πλέον χώρος του Στεκιού Πολιτισμού, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, θα υποδεχτεί και φέτος τους επισκέπτες του Φεστιβάλ με ένα φροντισμένο πρόγραμμα. Ετσι, λοιπόν, «κρατώντας την παράδοση», δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το πρόγραμμά του οι «σταθερές» που έχουν κατοχυρώσει το Στέκι Πολιτισμού, που αναδεικνύουν την παρέμβαση της ΚΝΕ στο μέτωπο του Πολιτισμού. Αυτές είναι η εκδήλωση - ομιλία, που επιμελείται το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο πρωτότυπο περιεχόμενο, και φυσικά η θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Από τις περσινές εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού
Από τις περσινές εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού
Αξίζει να αναφέρουμε πως φέτος ξεχωρίζει η προσπάθεια να αναβαθμιστεί το Στέκι Πολιτισμού και με την εικαστική έκθεση σύγχρονου έργου με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του, που διοργανώνει η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ (βλέπε λεπτομέρειες στη σελ. 13), εντάσσοντας ακόμα περισσότερο αυτό το είδος τέχνης στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», δημιουργώντας την ευκαιρία στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, σε όλους τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, να έρθουν σε επαφή με την Τέχνη των εικαστικών, δίνοντας χώρο και βήμα στους δημιουργούς να «επικοινωνήσουν» το έργο τους.

Αναλυτικά:

 • Την Πέμπτη 22/9, στις 20.00, θα γίνει η εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πόλεμος και ταξική σύγκρουση στη νεοελληνική λογοτεχνία». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.
 • Την Παρασκευή 23/9, στις 19.00, παρουσιάζεται η παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, με βασικά της υλικά το μεράκι, τη συνεργασία, την εθελοντική δουλειά και τον ενθουσιασμό, έχει ξεκινήσει να εργάζεται σκληρά για την παράσταση που θα παρουσιαστεί στις κεντρικές εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον.


Πρόκειται για το «Παραμύθι χωρίς όνομα», τη θεατρική διασκευή του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα. Παρότι το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε το 1910 και η διασκευή του «ανέβηκε» στις θεατρικές αίθουσες για πρώτη φορά το 1959, το κείμενο παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού το κεντρικό του θέμα είναι ο πόλεμος και η στάση που καλείται να κρατήσει ο λαός σε τέτοιους καιρούς.

Λίγα λόγια για το έργο: Σε ένα μακρινό, παρηκμασμένο βασίλειο, που κυβερνούν ο ατομισμός και η αδράνεια, κηρύσσεται ένας πόλεμος που θα ταράξει τα νερά. Τώρα ο λαός πρέπει να αποφασίσει αν θα χαθεί στην απογοήτευση ή θα πάρει την τύχη του στα χέρια του...

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης. Βοηθός σκηνοθέτη: Ηρώ Ραζή - Αλεξανδράτου. Θεατρική Ομάδα: Βαγγέλης Βαντζός, Αλέξανδρος Βογδάνος, Αθηνά Γεωργοπούλου, Λυγερή Γιαννουλάκη, Καλλιόπη Γίδη, Νίκος Δασκής, Φώτης Ζεέρης, Ηλέκτρα Ζήρα, Δημήτρης Καταβάτης, Χριστιάνα Κιόσα, Λευτέρης Κολίτσος, Σπύρος Μαμάης, Αναστασία Ματθαίου, Ιωσήφ Παρτσακουλάκης, Γιώτα Σπανού, Θανάσης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Τσιλιμέκης, Κώστας Τσίτσικας, Αποστόλης Φραγκούλης. Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Χατζηαναγνώστου. Σκηνικά: Βιβή Δημοπούλου, Ιωάννα Σαγώνα. Κοστούμια: Σάρα Μουρίδη, Αλεξάνδρα Πετροπούλου.

Σκηνή Νέας Δημιουργίας

Φέτος, στις εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» εγκαινιάζεται επίσης μια νέα Σκηνή, η οποία θα αποτελέσει έναν χώρο φιλοξενίας καλλιτεχνών και δημιουργών, που είτε κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο είτε έχουν διανύσει ήδη μια πορεία και θέλουν να παρουσιάσουν νέο έργο. Αλλωστε, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι σημείο συνάντησης για δεκάδες καλλιτέχνες κάθε χρόνο. Στόχος αυτής της νέας Σκηνής είναι να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο το βήμα που δίνει η ΚΝΕ στην προβολή νέας δημιουργίας και ταυτόχρονα να γίνει χώρος γνωριμίας των επισκεπτών του Φεστιβάλ με το έργο νέων καλλιτεχνών, αρκετοί να συστηθούν για πρώτη φορά στο κοινό του Φεστιβάλ.

Η Σκηνή Νέας Δημιουργίας θα φιλοξενήσει το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της Αθήνας, όπως και τα άλλα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ της Αττικής που όλη τη χρονιά ανέπτυξαν ένα πλούσιο πρόγραμμα. «Επιδιώκουμε το Φεστιβάλ να γίνει σημείο γνωριμίας των Στεκιών με ακόμη περισσότερους δασκάλους, αλλά και μαθητές, να δοθεί το έναυσμα για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς εκεί», λέει χαρακτηριστικά η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη σκηνή θα ανέβουν πολιτιστικές παραγωγές των Στεκιών, όπως και πολιτιστικές ομάδες που όλη τη χρονιά δούλεψαν με όρεξη και μεράκι, δίνοντας έτσι μια γεύση από τη δραστηριότητα που ξεδιπλώνουν τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ μέσα στη χρονιά, αποδεικνύοντας πως αποτελούν πραγματική «ανάσα» δημιουργίας για δεκάδες νέους και νέες.

Αναλυτικά:

 • Πέμπτη 22/9, τα Στέκια Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ πάνε Φεστιβάλ:

21.00 Παραδοσιακοί χοροί από όλο τον κόσμο: Μικρασιατικοί χοροί, Flamenco και Latin χοροί από τις ομάδες του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα. Κρητικοί χοροί από το «Δια-Κρητικό» χορευτικό συγκρότημα του Νίκου Ζαντιώτη. Βαλκανικοί χοροί από χορευτική ομάδα. Flamenco από την ομάδα «Al Aire Libre». Αφρικανικοί χοροί από την ομάδα «Yeelen - Dance and Music from West Africa».

22.30 Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το μουσικό σύνολο του «Τραβέρσο», του Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ στον Πειραιά.

23.00 «Ενα χρόνο ζεις ειρήνη και τριάντα στη φωτιά» - Αφιέρωμα στα τραγούδια της Μικράς Ασίας από το τμήμα της φωνητικής του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα.

 • Παρασκευή 23/9:

21.00 Πάνος Μπούσαλης - Αφιέρωμα στον δίσκο «Τα Αντιπολεμικά» του Λίνου Κόκοτου, που ερμήνευσε ο Νίκος Ξυλούρης.

22.00 Alekos Vretos Mediterranean trio.

23.00 Μικρασιατικό γλέντι με τις «Smyrna». Συμμετέχει η Ερωφίλη.

 • Σάββατο 24/9: Παρουσιάσεις δίσκων.
ΠΑΤΡΑ
Μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον στο Εργατικό Φεστιβάλ

Με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας, αλλά και ιδιαίτερα κατοίκων της γειτονιάς των Προσφυγικών πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην πλατεία Ελευθερίας το Εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πάτρα.

Με σύνθημα: «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ, "για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης). Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» ξεκινά το ταξίδι του στη Δυτική Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Νίκου Κουφαλάκου, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, ο οποίος ευχαρίστησε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που βοήθησαν να στηθεί το Φεστιβάλ. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναφέρθηκε στην ιστορία της γειτονιάς των Προσφυγικών.

Ακόμη μίλησε για την επιλογή του συνθήματος του Φεστιβάλ, που «είναι εμπνευσμένο από τα σπουδαία λόγια του Νίκου Μπελογιάννη και συμπυκνώνει τα δεκάδες συνθήματα που γεννά η πάλη των κομμουνιστών για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων, τον σοσιαλισμό». Σε αυτόν τον αγώνα κάλεσε τη νέα γενιά να παλέψει και να συμπορευτεί με την ΚΝΕ, για να δουν συνέχεια τα μεγάλα αγωνιστικά στιγμιότυπα του προηγούμενου διαστήματος. Τέλος, κάλεσε τη νεολαία να αξιοποιήσει την πείρα της και μπροστά στις εκλογές να δυναμώσει το ΚΚΕ.


Στη συνέχεια τον λόγο για την κεντρική ομιλία πήρε ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ομιλία του εκτός των άλλων αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και κάλεσε τον λαό σε επαγρύπνηση.

Ενόψει των επερχόμενων εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν, υπογράμμισε ότι ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να ξεχάσει ότι έχουν κυβερνήσει όλοι τους, και είτε με κυβερνήσεις συνεργασίας είτε αυτοδύναμες, συνέχισαν το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων. Επισήμανε πως «κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αγώνα και διεκδίκησης, ψήφος προοπτικής και αντίστασης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεγάλη διεθνιστική πολιτιστική εκδήλωση στη Νέα Μανωλάδα, που διοργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αμαλιάδας και συμμετέχουν χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης, που μαζί με τους Ελληνες συνδικαλιστές τραγούδησαν και βροντοφώναξαν «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίστηκε με λαϊκό γλέντι που περιελάμβανε αφιέρωμα στον μεγάλο ρεμπέτη Μπάμπη Γκολέ.

Στον χώρο υπήρχε έκθεση με τίτλο «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», στην οποία γίνονταν ξεναγήσεις και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

ΛΕΥΚΑΔΑ
«Ανάσα» για τη νεολαία οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ

«Ανάσα» στην καλοκαιρινή σεζόν ήταν για νέους εργαζόμενους και μαθητές το 48ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στη Λευκάδα, που ολοκλήρωσε τις εκδηλώσεις του στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο της πόλης την περασμένη Παρασκευή.

Η εκδήλωση άνοιξε με βιντεοπροβολή για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ακολούθησε η πολιτική ομιλία από τον Κώστα Ηλία, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ. Ο ομιλητής εισαγωγικά απηύθυνε κάλεσμα στη νεολαία του νησιού να μην υποκύψει στα εμπόδια που ορθώνει το σύστημα στα όνειρά τους, για να τους καλέσει στη συνέχεια να γνωρίσουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, τον σοσιαλισμό, τον δρόμο που μπορεί να απαντήσει στη βαρβαρότητα στον σύγχρονο κόσμο. Αντίστοιχα απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΝΕ σημείωσε ότι στέκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, υπογραμμίζοντας ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαιότητα.

Στη συνέχεια ο Κώστας Ηλίας ανέδειξε τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων στην υλοποίηση των σχεδιασμών των επιχειρηματικών ομίλων για την αναβάθμισή τους στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι όσοι επικαλούνται το σύνθημα «να φύγει ο Μητσοτάκης», το μόνο που προσδοκούν είναι να μπουν στη θέση του Μητσοτάκη, χωρίς να αμφισβητούν στην ουσία την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Για να "φύγουν αυτοί" που πρέπει να φύγουν και να πάνε στα τσακίδια, πρέπει να φύγει όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που έχουν ψηφίσει και νομοθετήσει», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «δεν φεύγουν από κόμματα και κυβερνήσεις που υλοποίησαν και επέκτειναν την αντιλαϊκή πολιτική και που αποδεδειγμένα θα πατήσουν και πάλι πάνω στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων και θα το επεκτείνουν για ακόμη μία φορά».


Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να βάλουν «πλάτες» να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, αφού είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να ακυρώσει τα αντιλαϊκά σενάρια της επόμενης μέρας ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για ριζικές ανατροπές.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό παραδοσιακό τοπικό συγκρότημα, χαρίζοντας στιγμές αναψυχής και ξεγνοιασιάς.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Δυο εκδηλώσεις σήμερα στην Αρετσού

Σε δυο ξεχωριστά ραντεβού καλούν σήμερα Τετάρτη οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στην Καλαμαριά.

Το πρώτο είναι μια εκδήλωση με δραστηριότητες για μικρά παιδιά, που θα ξεδιπλωθεί στις 7 μ.μ. στην Πλαζ Αρετσούς, με τίτλο «Καλοκαίρι στην πόλη; Ελα να το περάσουμε μαζί». Στον χώρο θα υπάρχουν εργαστήρι face painting, εργαστήρι πηλού με θέμα «Εργαζόμενος άνθρωπος, σε αυτόν ανήκει ο κόσμος», ενώ θα γίνουν και αθλοπαιδιές.

Το επόμενο ραντεβού των ΟΒ της ΚΝΕ στην Καλαμαριά είναι στις 9.30 μ.μ., στο Αναψυκτήριο της Αρετσούς (Ν. Πλαστήρα 87), όπου έχουν οργανώσει μια ρεμπέτικη βραδιά με «Ηχους και Γεύσεις Μικράς Ασίας» στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής τους δραστηριότητας.

Στον χώρο θα διατίθεται η νέα έκδοση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Ακόμα, όσοι παρευρεθούν θα έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν και να χορέψουν με ρεμπέτικες μουσικές από τους Κώστα Γκρανόπουλο και Αντώνη Ανέστη, ενώ θα πάρουν και μια μικρή γεύση από παραδοσιακές σμυρναίικες συνταγές!

Πρόγραμμα εκδηλώσεων των ΟΒ Νέας Ιωνίας της ΚΝΕ

Θέματα της επικαιρότητας που άγγιξαν το ενδιαφέρον της νεολαίας, αλλά και θέματα που βρίσκονται σταθερά στον προβληματισμό της νέας γενιάς, εντάσσονται στο πλούσιο καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων των Οργανώσεων Βάσης Νέας Ιωνίας της ΚΝΕ στην Αττική, που συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

 • Παρασκευή 29 Ιούλη, ώρα 20.00, πλατεία Πάρσης, προβολή ταινίας με θέμα τις σύγχρονες συνθήκες ζωής μιας οικογένειας.
 • Τετάρτη 24 Αυγούστου, ώρα 20.00, ΚΕΠ Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, κοντά στον στ. ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας), εκδήλωση - συζήτηση με αφορμή την απαράδεκτη απόφαση για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Η «γη της ελευθερίας», οι κυβερνήσεις της «προόδου» και άλλα παραμύθια... Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας για τις αμβλώσεις.
 • Τετάρτη 31 Αυγούστου, ώρα 20.00, γήπεδο 5x5 στην Αλσούπολη, μαθητικό τουρνουά ποδοσφαίρου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με τίτλο «Κλώτσα την μπάλα, όχι τη ζωή σου!». Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 6976.651.765.
 • Κυριακή 4 Σεπτέμβρη, ώρα 20.00, πλατεία Πάρσης, εκδήλωση με θέμα «Μάθε τα δικαιώματά σου» - Οδηγός επιβίωσης για νέους εργαζόμενους. Θα μιλήσει ο Αντώνης Κωσταδήμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Παρεμβάσεις θα γίνουν από νέους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα της Νέας Ιωνίας. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πεζοπορία στα χνάρια του Λόχου Νεολαίας 20ής Ταξιαρχίας του ΔΣΕ

Εκδρομή σε μέρη όπου έδρασε ο Λόχος Νεολαίας της 20ής Ταξιαρχίας του ΔΣΕ πραγματοποίησε την Κυριακή η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ ξεκίνησαν το πρωί από τη Θεσσαλονίκη για τον Σοχό, όπου έγινε πεζοπορία στο βουνό, μέσα στο δάσος. Εκεί έγινε ιστορική αφήγηση των γεγονότων της περιόδου με λεπτομέρειες για τις μάχες που έγιναν, από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Λόχος Νεολαίας με επίκεντρο την περιοχή Βερτίσκο ανήκε στη δύναμη της 20ής Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, που έδρασε από τον Σεπτέμβρη του 1948 μέχρι και τα τέλη του α' τριμήνου του 1949, σε μια περιοχή που εκτεινόταν νότια από το Αγιο Ορος και τη Χαλκιδική στο Χολομώντα, στο Βερτίσκο, στα Κερδύλλια και τη Νιγρίτα, μέχρι τα Κρούσια στο Κιλκίς.

Στον Λόχο Νεολαίας συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, εργατόπαιδα και αγροτόπαιδα της περιοχής και την περίοδο της εμφύλιας ταξικής σύγκρουσης ο Λόχος ανέπτυξε πλούσια δράση, με τους μαχητές του να δείχνουν απαράμιλλο ηρωισμό κόντρα στις πολυάριθμες δυνάμεις του αστικού στρατού.

Η 20ή Ταξιαρχία, από τη συγκρότησή της μέχρι και τα τέλη του α' τριμήνου 1949, πραγματοποίησε μια σειρά από επιχειρήσεις, με σημαντικές επιτυχίες, όπως η επιχείρηση στην Αρναία, στο Σοχό, στη Νιγρίτα, στο Λαγκαδά, στην Οσσα, στο Βερτίσκο, στην Τερπνή κ.α.


Στις τάξεις της 20ής Ταξιαρχίας βρίσκονταν και πολλοί νέοι σε ηλικία μαχητές. ΕΠΟΝίτες ή Αετόπουλα την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης ή και νέοι που ήταν παιδιά στη διάρκεια της Κατοχής. Ετσι ιδρύθηκαν και ξεχωριστά ένοπλα τμήματα νεολαίας, όπως ήταν ο Λόχος Νεολαίας Κεντρικής Μακεδονίας, που συγκροτήθηκε τον Νοέμβρη του 1947 στο όρος Μπέλες, όπου βρισκόταν και το Αρχηγείο Κεντρικής Μακεδονίας του ΔΣΕ.

Πολλοί από τους μαχητές του Λόχου Νεολαίας ήταν μαθητές, ενώ το 30% της σύνθεσής του ήταν νέες κοπέλες ηλικίας 16-18 χρόνων. Κοπέλες που πολέμησαν πλάι - πλάι με τους άντρες μαχητές, που διακρίθηκαν στις μάχες, που ξεπέρασαν τις κακουχίες, που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ και να μάθουν λεπτομέρειες γύρω από τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχαν οι μαχητές της 20ής Ταξιαρχίας, με σημαντικές επιτυχίες όπως η επιχείρηση του κανονιοβολισμού της Θεσσαλονίκης τον Φλεβάρη του 1948, που αιφνιδίασε τις στρατιωτικές αρχές της πόλης.

Από μία καλοκαιρινή Κυριακή φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα μπάνιο στη θάλασσα. Ετσι, μετά το τέλος της πεζοπορίας και της ιστορικής αφήγησης, ακολούθησε επίσκεψη στην παραλία Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική για μερικές στιγμές χαλάρωσης.

Μαθητικός διαγωνισμός project στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

«Με τη δύναμη της γνώσης μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο! Με τη δύναμη της οργάνωσης μπορούμε να τον αλλάξουμε»! Με αυτόν τον τίτλο οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνουν στα πλαίσια του 48ου Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 15, 16 και 17 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, μαθητικό διαγωνισμό project.

Μέσα από τον διαγωνισμό οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν και να επιλέξουν πολύμορφες θεματικές, που προβληματίζουν και απασχολούν, όπως: Η δράση και η συζήτηση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η ρομποτική και οι νέες τεχνολογίες, οι σύγχρονες πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας και η πάλη για τη χειραφέτηση, η ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας, το περιβάλλον, ο εργαζόμενος άνθρωπος, ο φασισμός και η αντιφασιστική δράση, ο σχολικός εκφοβισμός και όποια ακόμη θεματική επιθυμεί η κάθε ομάδα!

Θα υπάρχει διαμορφωμένος χώρος στον χώρο του Μαθητικού Στεκιού του 48ου Φεστιβάλ, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα και όλα τα μέσα να παρουσιάσουν στο κοινό το project τους σε όποια μορφή επιλέξουν (παρουσίαση power point, κολάζ, μακέτες, μικρές εκθέσεις κ.λπ).

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι διαγωνιζόμενοι είναι τα εξής:

 • Να φτιάξουν τη δική τους ομάδα και να της δώσουν όνομα.
 • Να δηλώσουν συμμετοχή είτε στα τηλέφωνα επικοινωνίας/mail είτε στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.
 • Να επιλέξουν τη θεματική τους.
 • Να επιλέξουν τη μορφή της παρουσίασης.
 • Να δηλώσουν μέρα και ώρα που θα παρουσιαστεί το project τις μέρες του Φεστιβάλ.

Η νικήτρια ομάδα θα βραβευτεί την τρίτη μέρα του Φεστιβάλ στη Μαθητική Σκηνή. Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής πλατφόρμας, όπου οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν και εκεί το project τους.

Δηλώσεις συμμετοχής: 6970187103 και email: press.knemak@gmail.com

Κάλεσμα συμμετοχής σε εικαστική έκθεση σύγχρονου έργου με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του

Στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ προσκαλεί κάθε δημιουργό από τον χώρο των εικαστικών τεχνών να συμμετάσχει με σύγχρονο έργο στην ομαδική εικαστική έκθεση που διοργανώνεται με θέμα τον πόλεμο και θα παρουσιαστεί στο Στέκι Πολιτισμού του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον.

Σημειώνει η Επιτροπή Πολιτισμού στο κάλεσμά της:

«Οι διεθνείς εξελίξεις των τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα την πανδημία, την κατάρρευση των συστημάτων Υγείας διεθνώς και το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου με επίκεντρο το ουκρανικό έδαφος, που γενικεύεται σε πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, φανερώνουν τις αγιάτρευτες αντιθέσεις του καπιταλισμού, ενός συστήματος σε σήψη. Στοιχεία, όπως ο φασισμός, ο εθνικισμός, η βία, οι υλικές καταστροφές εν μέσω άδικων πολέμων, το ξεσπίτωμα χιλιάδων ανθρώπων, αποτελούν συνέπειες αυτής της αποσύνθεσης. Ο ανταγωνισμός των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το κυνήγι του μέγιστου κέρδους είναι ο μεγάλος ένοχος πίσω από αυτές τις εξελίξεις, εξελίξεις που η Τέχνη αφουγκράζεται, αντανακλά, παρεμβαίνει.

Με το ξέσπασμα του πολέμου υπήρξε ένταση λογοκρισίας, απαγορεύσεων, πολεμικών κυρώσεων και στον χώρο του Πολιτισμού. Από την ακύρωση ρωσικών παραγωγών εντός της ΕΕ, μέχρι την ομιλία Ζελένσκι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Αυτοί που χωρίζουν τον κόσμο, αποφάσισαν να στρέψουν και το όπλο της Τέχνης ενάντια στην αλήθεια, σε αυτό που είναι δίκαιο για τους λαούς.


Η ΚΝΕ παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τον πόλεμο, για να στρέψει τον μεγεθυντικό φακό της Τέχνης στην πραγματικότητα και την αλήθεια που μένει στο περιθώριο των μεγάλων καλλιτεχνικών διοργανώσεων.

Καλούμε όσους δημιουργούς έχουν παράξει έργο με επίκεντρο τον πόλεμο, τις συνέπειες που προκαλεί ατομικά και συλλογικά στη ζωή του ανθρώπου, να συμμετάσχουν στην έκθεσή μας. Δεν θέτουμε αισθητικά - μορφοπλαστικά κριτήρια, πέρα από το κίνητρο της δημιουργίας που επιδιώκουμε να εκφράζει το κοινωνικό σχόλιο, την αγωνία και την εναντίωση στις συνθήκες που ζούμε. Εχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις των δημιουργών να κρίνουν και να δημιουργούν για τους πολλούς ως μέρος τους.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", στη σχεδόν 50χρονη ιστορία του, έχει δυνατό δεσμό με τους εικαστικούς δημιουργούς. Ηδη στο 1ο Φεστιβάλ, το 1975, δεν έλειπε η έκθεση εικαστικού έργου, ενώ μόλις στο 2ο Φεστιβάλ, το 1976, οργανώθηκε έκθεση Ζωγραφικής - Γλυπτικής - Χαρακτικής, με τη συμμετοχή 75 καλλιτεχνών.

Συναντιόμαστε φέτος ξανά με νέους, νεότερους, αλλά και μεγαλύτερους δημιουργούς αποδεικνύοντας ότι το σύγχρονο εικαστικό έργο στη χώρα μας έχει ανοιχτές τις κεραίες του στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Θέλουμε η ομαδική εικαστική έκθεση να λειτουργήσει ως δραστήρια κολεκτίβα σκέψης και δημιουργίας, από το στήσιμό της έως και την ξενάγησή της, να συμβάλει στη συλλογική συζήτηση εικαστικών δημιουργών γύρω από τον ρόλο του σύγχρονου εικαστικού έργου, τις μορφές και το περιεχόμενό του, προσκαλώντας γνώριμα, αλλά και νέα εικαστικά μέσα στον χώρο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση kne@kne.gr.

Κάθε δημιουργός μαζί με τα στοιχεία του χρειάζεται να στείλει φωτογραφία ή οπτικοακουστικό υλικό από το έργο - έργα που επιθυμεί να εκθέσει.

Γίνονται δεκτά έργα των κατηγοριών των εικαστικών τεχνών: Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, εικαστικά περιβάλλοντα, video art, όλες οι εφαρμογές των εικαστικών τεχνών.

Τα έργα που θα εκτεθούν θα πρέπει να είναι έτοιμα για ανάρτηση και τοποθέτηση. Το μέγεθος των επιτοίχιων έργων μπορεί να είναι έως 2 μ. πλάτος.

Με ευθύνη της διοργάνωσης τα έργα θα φυλάσσονται κατά τη διάρκεια της έκθεσης».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»
Απορρίπτονται αιτήσεις για σχολικούς νοσηλευτές λόγω... διατύπωσης!

Μέσα στο κατακαλόκαιρο ενημερώνονται γονείς στη Β' Αθήνας που έχουν προσκομίσει γνωμάτευση γιατρού από δημόσιο νοσοκομείο και αιτούνται για το παιδί τους σχολικό νοσηλευτή, ότι η αίτησή τους απορρίφθηκε από την Περιφέρεια επειδή ο γιατρός αναφέρει ότι «Χορηγείται για σχολικό νοσηλευτή» και όχι «Απαιτείται σχολικός νοσηλευτής». Τη σοβαρή αυτή καταγγελία κάνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την παραπάνω λογική στη Διεύθυνση Β' Αθήνας έχουν απορριφθεί 5 από τις 130 αιτήσεις!

«Αν και οι γονείς έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα από γιατρούς και νοσοκομεία, το αυτονόητο δικαίωμα ενός παιδιού, για το οποίο επιβάλλεται η εξατομικευμένη επιστημονική παρέμβαση από ειδικό επιστήμονα, όπως ορίζει ο νόμος, καθώς η ζωή του είναι σε κίνδυνο, μπαίνει σε "γραφειοκρατική τιμωρία" για το τυπικό των λέξεων!», σχολιάζει ο Σύλλογος «Γ. Σεφέρης», προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή που εκατοντάδες μαθητές μένουν αβοήθητοι στο κανονικό ωράριο του σχολείου χωρίς ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών, ψυχολογικών προβλημάτων και διαφόρων θεμάτων υγείας, στο υπουργείο Παιδείας κομπάζουν προκλητικά για την επιμήκυνση του ωραρίου ως τις 5.30 μ.μ. καθώς και για την «ευαισθησία» της κυβέρνησης στα θέματα μαθητών με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες! Παράλληλα ο Σύλλογος αναφέρεται και στον κόπο, τον χρόνο και τη γραφειοκρατική κόλαση που αντιμετωπίζουν οι γονείς για να εγκριθεί ένα αίτημα για σχολικό νοσηλευτή από τις Διευθύνσεις(!), το οποίο ήδη έχει εγκριθεί από γιατρό.

Ο Σύλλογος καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να ενημερώσουν όσους γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα «για να επικοινωνήσουν και να συντονίσουμε τη δράση μας», απαιτώντας από τη Διεύθυνση Β' Αθήνας να εγκρίνει όλες τις αιτήσεις παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατική δυσκαμψία, εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα από τα νοσοκομεία και τους γιατρούς, να εγκριθούν τώρα όλα τα αιτήματα για σχολικούς νοσηλευτές, χωρίς καθυστερήσεις και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ
Σε συνθήκες ανασφάλειας στο φόντο της ανάπτυξης του επιχειρηματικού Πανεπιστημίου

Η συζήτηση που έγινε στη Βουλή στο πλαίσιο της πρόσφατης ψήφισης του νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά και η επαναφορά του δίκαιου αιτήματος των υποψήφιων διδακτόρων, υποτρόφων του ΙΚΥ για παράταση της προθεσμίας παράδοσης της διατριβής τους (αίτημα που το ΚΚΕ υποστήριξε και με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας), έφεραν μέσα από διαφορετικούς δρόμους στην επικαιρότητα τις συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύσσουν την έρευνά τους οι νέοι επιστήμονες. Συνθήκες που κάθε άλλο παρά ευλογούν την ανάπτυξη της έρευνας, κατ' επέκταση και της καινοτομίας, αλλά και της αριστείας, όλες αυτές τις έννοιες δηλαδή που η κυβέρνηση διαρκώς ευαγγελίζεται, αλλά στην ουσία τις κακοποιεί.

Οι υποψήφιοι διδάκτορες αποτελούν το νέο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Στο διάστημα πραγματοποίησης του διδακτορικού τους, κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη διαδικασία παραγωγής νέας γνώσης, στην τριβή με την επιστημονική μεθοδολογία, στην ανάπτυξη και τον σχεδιασμό μιας ερευνητικής εργασίας με σκοπό τη μελλοντική στελέχωση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και σημαντικών θέσεων σε όλους τους οικονομικούς κλάδους. Ετσι θα περίμενε κανείς οι κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν ολόπλευρη στήριξη της προσπάθειάς τους...

Αναζητώντας χρηματοδότηση...

Αντιθέτως είναι γνωστό ότι η πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων στην Παιδεία και την Ερευνα διαμόρφωσαν ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό πεδίο εργασίας και για τους νέους ερευνητές. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η πολιτική της περισσότερης «αυτονομίας» και «επιχειρηματικότητας» των ερευνητικών ιδρυμάτων επέδρασε και στις συνθήκες εργασίας των νέων ερευνητών, οι οποίοι εξαναγκάζονται σε ένα διαρκές κυνήγι προκηρύξεων προγραμμάτων με τεράστια αβεβαιότητα και ανασφάλεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της εργασίας τους.

Ως αποτέλεσμα αυτών σήμερα οι υποψήφιοι διδάκτορες δεν έχουν εξασφαλισμένη οικονομική στήριξη για τα χρόνια της διατριβής τους. Η κατηγοριοποίησή τους ως ο τρίτος κύκλος σπουδών, σε συνδυασμό με το χτύπημα της μόνιμης εργασίας στα πανεπιστήμια και της φοιτητικής μέριμνας, σταδιακά έδωσε τη δυνατότητα στο κράτος να παραιτείται από την υποχρέωση κάλυψης των εξόδων της έρευνας και διαβίωσης των υποψήφιων διδακτόρων. Ετσι η επέκταση των σπουδών έγινε ατομική ευθύνη όποιου «βαστάει η τσέπη του».

Είναι χαρακτηριστικό επίσης για αυτή την κατάσταση ότι πολλοί απόφοιτοι, νέοι επιστήμονες, αναγκάζονται να καθυστερήσουν μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού τους την έναρξη της διδακτορικής τους διατριβής, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να εξασφαλίσουν υποτροφία και χρηματοδότηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιστήμονες που βρίσκονται στα πλέον δημιουργικά τους χρόνια. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται και για γυναίκες επιστήμονες, που στις αντίστοιχες ηλικίες σκέφτονται παράλληλα και τη μητρότητα.

Στην πράξη σήμερα ένας αριθμός υποψηφίων διδακτόρων καταφέρνει να εξασφαλίσει μισθοδοσία μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, υπογράφοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου με τους ΕΛΚΕ των Πανεπιστημίων ή λαμβάνοντας υποτροφίες κυρίως μέσω κρατικών φορέων όπως το ΙΚΥ και το ΕΛΙΔΕΚ, ευρωπαϊκών φορέων αριστείας. Αλλοι μπορεί να παραμένουν απλήρωτοι ακόμα και καθ' όλη τη διάρκεια της εργασίας τους (περίπου το 58% σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεκμηρίωσης για το 2019), φαινόμενο πολύ συχνό ιδιαίτερα στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών. Ομως ακόμα και το υπόλοιπο 42%, που εξασφαλίζει με κάποιο τρόπο χρηματοδότηση, δεν καλύπτει τις πραγματικές του ανάγκες, αφού το ύψος της μισθοδοσίας αντιστοιχεί στην καλύτερη των περιπτώσεων σε 900 ευρώ μηνιαίως. Με το «τυράκι» του αφορολόγητου οι υποψήφιοι διδάκτορες εξαναγκάζονται σε ανασφάλιστη εργασία, χωρίς ένσημα, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με χαμηλό σχετικά εισόδημα, χωρίς καν να αναγνωρίζεται αυτή ως προϋπηρεσία.

Επιπλέον στις περισσότερες περιπτώσεις η χρηματοδότηση που «κερδίζουν» δεν αντιστοιχεί καν στο σύνολο των ετών εκπόνησης της διατριβής, αναγκάζοντας τον υποψήφιο διδάκτορα να αναζητήσει νέα πηγή χρηματοδότησης μετά τη λήξη κάθε προγράμματος. Ετσι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι υποψήφιοι διδάκτορες μετατρέπονται σε εργαζόμενους - «ομήρους» για πολλά χρόνια.

Διαιωνίζονται αυτά τα προβλήματα με τον νόμο - πλαίσιο

Αυτή η κατάσταση είναι πλέον γνωστή. Πώς άραγε όμως απαντάει ο νέος νόμος - πλαίσιο σε αυτά; Απλά διαιωνίζει και εντείνει τα αδιέξοδα, παγιώνοντας την ατομική ευθύνη του νέου ερευνητή και την απουσία του κράτους. Στα άρθρα 90 - 95 για παράδειγμα, ο κανονισμός εκπόνησης των διδακτορικών σπουδών δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα ουσιαστικά προβλήματα των υπ. διδακτόρων. Πίσω από την ταμπέλα του τρίτου κύκλου σπουδών παγιώνεται η απουσία του κράτους από την παροχή των απαραίτητων μέτρων για κάθε διδακτορική διατριβή, ώστε αυτή να είναι εξασφαλισμένη από την αρχή έως το τέλος μισθολογικά, αλλά και με την παροχή των απαραίτητων υποδομών για την επιτυχή εκπλήρωση των στόχων της μελέτης. Αντί για την εξασφάλιση κρατικών υποτροφιών και ασφάλισης για κάθε υπ. διδάκτορα, το άρθρο 93 συγκεκριμένα παροτρύνει τους νέους ερευνητές να καλύψουν τα έξοδα επιβίωσης και εργασίας τους, αναζητώντας χρηματοδότηση από τρίτους (ιδρύματα υποτροφιών, συγχρηματοδοτούμενα, ιδιώτες), ενώ παράλληλα διατηρείται η υποχρέωση παροχής αμισθί επικουρικού έργου.

Οσο για τα πολυδιαφημισμένα βιομηχανικά διδακτορικά στο άρθρο 96 φαίνεται ότι δεσμεύει τη θεματολογία, τη μεθοδολογία και την ανάπτυξη της ερευνητικής εργασίας στις επιδιώξεις των συνεργαζόμενων βιομηχανιών, που αποτελούν κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Με ευκολία υποδεικνύεται η συμμετοχή ανθρώπων της επιχείρησης στις συμβουλευτικές επιτροπές. Ενώ με μαθηματική ακρίβεια φαίνεται ότι οι υπ. διδάκτορες θα βρεθούν αντιμέτωποι με ρήτρες, δεσμεύσεις και καθυστερήσεις αν διακυβεύονται τα συμφέροντα της επιχείρησης, κατά συνέπεια ενδέχεται να υπάρξουν εμπόδια στην ουσιαστική ανάπτυξη νέας γνώσης. Παράλληλα είναι το μοναδικό άρθρο που προβλέπεται ασφάλιση των υπ. διδακτόρων με ευθύνη της επιχείρησης, ενώ θα έπρεπε να είναι καθολική ευθύνη του ιδρύματος. Τέλος, τα βιομηχανικά διδακτορικά χρηματοδοτούνται μεν από το Ταμείο Ανάκαμψης, παραμένει όμως ασαφές κατά πόσο η βιομηχανία υποχρεούται να χρηματοδοτεί τον υπ. διδάκτορα.

Απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι η πάλη ενάντια σε αυτόν τον νόμο που παγιώνει και διευρύνει όλη τη μέχρι τώρα αντιδραστική νομοθεσία για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Απάντηση είναι η διεκδίκηση για συμβάσεις εργασίας για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, η διεκδίκηση για σταθερή αμοιβή για όλο το διάστημα εκπόνησης της διατριβής, για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη με δαπάνες που θα καταβάλλει ο φορέας υλοποίησης του εκάστοτε προγράμματος και φυσικά για να προσμετράται ως προϋπηρεσία το συνολικό διάστημα εκπόνησης της διατριβής. Παράλληλα με αυτά είναι αναγκαία η εξασφάλιση ώστε οι υπ. διδάκτορες να μην εξαναγκάζονται σε καμία παράπλευρη απασχόληση εντός ή εκτός των ιδρυμάτων, πέραν των απαιτούμενων για την ευόδωση της διδακτορικής τους έρευνας και την εκπαίδευση στην επιστημονική - ερευνητική εργασία. Εκπαιδευτικό και εργαστηριακό έργο να προσφέρουν μόνο στο πλαίσιο της διατριβής και σε συνάφεια με το αντικείμενό της, με ειδικά προβλεπόμενη γι' αυτό πρόσθετη αμοιβή.

Μ' άλλα λόγια, απάντηση είναι ο αγώνας για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης, ικανής να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και για το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για αυτά τα τμήματα των επιστημόνων που έχουν τόσα να προσφέρουν.


Π. Γ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ
Ζητά διεύρυνση των πασχόντων που εισάγονται με το 5% στα ΑΕΙ

Την επικαιροποίηση του καταλόγου των παθήσεων που οι ασθενείς τους δικαιούνται εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις με την κατηγορία του 5%, ζητά με επιστολή του στον υπουργό Υγείας και στα συναρμόδια υπουργεία ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

Οπως σημειώνει στην επιστολή του ο Σύλλογος, είχε εκφράσει αίτημα από την περσινή χρονιά παραθέτοντας τη σχετική επιχειρηματολογία για την τροποποίηση της ΚΥΑ υπ' αριθ. Φ151/17897/Β6/2014, σημειώνοντας ότι «το εν ισχύι νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει έναν σχετικά μικρό αριθμό πασχόντων από καρδιαγγειακά νοσήματα αποκλείοντας επιλεκτικά και αναιτιολόγητα πάσχοντες από παθήσεις εξίσου σοβαρές ή ενίοτε και πολύ σοβαρότερες. Το άδικο αλλά και το παράλογο της σχετικής διάταξης είναι πασιφανές αλλά αποδεικνύεται εύκολα ακόμη και με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια».

Προσθέτει παράλληλα ότι «δεν επηρεάζεται ο συνολικός αριθμός των εισακτέων ούτε υφίσταται βεβαίως κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό», ενώ τονίζει ακόμη τον κίνδυνο να χαθεί άλλη μία ακαδημαϊκή χρονιά, για έφηβους με σοβαρές παθήσεις που διεκδικούν διευκόλυνση για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση. «Οι διαμαρτυρίες από διάφορες ομάδες συνασθενών μας είναι συχνές, ενώ το ισχύον καθεστώς κρίνεται ως άδικο και ανορθολογικό», τονίζει ο Σύλλογος, προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πρόσφατη πανδημία, η μείωση του αριθμού των εισακτέων, καθώς και η αναμφισβήτητη αύξηση του κόστους ζωής καθιστούν το αίτημά του περισσότερο επίκαιρο και επιτακτικό από ποτέ.

Την επιστολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου το ΚΚΕ την κατέθεσε ως Αναφορά στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ