Τετάρτη 27 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ομορφες εκδηλώσεις και βήμα στη νεανική δημιουργία

Το πρόγραμμα στο Στέκι Πολιτισμού στο κεντρικό Φεστιβάλ της Αθήνας

«Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα». Με αυτό το σύνθημα, εμπνευσμένο από τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκτέλεσή του, το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει αρχίσει το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα.

Οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα απλωθούν και φέτος στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» και θα περιλαμβάνουν πλούσιο πρόγραμμα στις πέντε Σκηνές του καθώς και σε όλους τους γνωστούς χώρους και τα Στέκια που έχει κάθε χρόνο.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα την παρουσίαση στοιχείων του πλούσιου προγράμματος και του περιεχομένου του φετινού κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας ρίχνοντας τα φώτα του στο πρόγραμμα του Στεκιού Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα στο Στέκι Πολιτισμού

Το ανοιχτό θεατράκι στο Πάρκο Τρίτση, ο γνωστός πλέον χώρος του Στεκιού Πολιτισμού, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, θα υποδεχτεί και φέτος τους επισκέπτες του Φεστιβάλ με ένα φροντισμένο πρόγραμμα. Ετσι, λοιπόν, «κρατώντας την παράδοση», δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το πρόγραμμά του οι «σταθερές» που έχουν κατοχυρώσει το Στέκι Πολιτισμού, που αναδεικνύουν την παρέμβαση της ΚΝΕ στο μέτωπο του Πολιτισμού. Αυτές είναι η εκδήλωση - ομιλία, που επιμελείται το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο πρωτότυπο περιεχόμενο, και φυσικά η θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Από τις περσινές εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού
Από τις περσινές εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού
Αξίζει να αναφέρουμε πως φέτος ξεχωρίζει η προσπάθεια να αναβαθμιστεί το Στέκι Πολιτισμού και με την εικαστική έκθεση σύγχρονου έργου με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του, που διοργανώνει η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ (βλέπε λεπτομέρειες στη σελ. 13), εντάσσοντας ακόμα περισσότερο αυτό το είδος τέχνης στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», δημιουργώντας την ευκαιρία στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, σε όλους τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, να έρθουν σε επαφή με την Τέχνη των εικαστικών, δίνοντας χώρο και βήμα στους δημιουργούς να «επικοινωνήσουν» το έργο τους.

Αναλυτικά:

  • Την Πέμπτη 22/9, στις 20.00, θα γίνει η εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πόλεμος και ταξική σύγκρουση στη νεοελληνική λογοτεχνία». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.
  • Την Παρασκευή 23/9, στις 19.00, παρουσιάζεται η παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, με βασικά της υλικά το μεράκι, τη συνεργασία, την εθελοντική δουλειά και τον ενθουσιασμό, έχει ξεκινήσει να εργάζεται σκληρά για την παράσταση που θα παρουσιαστεί στις κεντρικές εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον.


Πρόκειται για το «Παραμύθι χωρίς όνομα», τη θεατρική διασκευή του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα. Παρότι το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε το 1910 και η διασκευή του «ανέβηκε» στις θεατρικές αίθουσες για πρώτη φορά το 1959, το κείμενο παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού το κεντρικό του θέμα είναι ο πόλεμος και η στάση που καλείται να κρατήσει ο λαός σε τέτοιους καιρούς.

Λίγα λόγια για το έργο: Σε ένα μακρινό, παρηκμασμένο βασίλειο, που κυβερνούν ο ατομισμός και η αδράνεια, κηρύσσεται ένας πόλεμος που θα ταράξει τα νερά. Τώρα ο λαός πρέπει να αποφασίσει αν θα χαθεί στην απογοήτευση ή θα πάρει την τύχη του στα χέρια του...

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης. Βοηθός σκηνοθέτη: Ηρώ Ραζή - Αλεξανδράτου. Θεατρική Ομάδα: Βαγγέλης Βαντζός, Αλέξανδρος Βογδάνος, Αθηνά Γεωργοπούλου, Λυγερή Γιαννουλάκη, Καλλιόπη Γίδη, Νίκος Δασκής, Φώτης Ζεέρης, Ηλέκτρα Ζήρα, Δημήτρης Καταβάτης, Χριστιάνα Κιόσα, Λευτέρης Κολίτσος, Σπύρος Μαμάης, Αναστασία Ματθαίου, Ιωσήφ Παρτσακουλάκης, Γιώτα Σπανού, Θανάσης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Τσιλιμέκης, Κώστας Τσίτσικας, Αποστόλης Φραγκούλης. Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Χατζηαναγνώστου. Σκηνικά: Βιβή Δημοπούλου, Ιωάννα Σαγώνα. Κοστούμια: Σάρα Μουρίδη, Αλεξάνδρα Πετροπούλου.

Σκηνή Νέας Δημιουργίας

Φέτος, στις εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» εγκαινιάζεται επίσης μια νέα Σκηνή, η οποία θα αποτελέσει έναν χώρο φιλοξενίας καλλιτεχνών και δημιουργών, που είτε κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο είτε έχουν διανύσει ήδη μια πορεία και θέλουν να παρουσιάσουν νέο έργο. Αλλωστε, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι σημείο συνάντησης για δεκάδες καλλιτέχνες κάθε χρόνο. Στόχος αυτής της νέας Σκηνής είναι να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο το βήμα που δίνει η ΚΝΕ στην προβολή νέας δημιουργίας και ταυτόχρονα να γίνει χώρος γνωριμίας των επισκεπτών του Φεστιβάλ με το έργο νέων καλλιτεχνών, αρκετοί να συστηθούν για πρώτη φορά στο κοινό του Φεστιβάλ.

Η Σκηνή Νέας Δημιουργίας θα φιλοξενήσει το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της Αθήνας, όπως και τα άλλα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ της Αττικής που όλη τη χρονιά ανέπτυξαν ένα πλούσιο πρόγραμμα. «Επιδιώκουμε το Φεστιβάλ να γίνει σημείο γνωριμίας των Στεκιών με ακόμη περισσότερους δασκάλους, αλλά και μαθητές, να δοθεί το έναυσμα για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς εκεί», λέει χαρακτηριστικά η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη σκηνή θα ανέβουν πολιτιστικές παραγωγές των Στεκιών, όπως και πολιτιστικές ομάδες που όλη τη χρονιά δούλεψαν με όρεξη και μεράκι, δίνοντας έτσι μια γεύση από τη δραστηριότητα που ξεδιπλώνουν τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ μέσα στη χρονιά, αποδεικνύοντας πως αποτελούν πραγματική «ανάσα» δημιουργίας για δεκάδες νέους και νέες.

Αναλυτικά:

  • Πέμπτη 22/9, τα Στέκια Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ πάνε Φεστιβάλ:

21.00 Παραδοσιακοί χοροί από όλο τον κόσμο: Μικρασιατικοί χοροί, Flamenco και Latin χοροί από τις ομάδες του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα. Κρητικοί χοροί από το «Δια-Κρητικό» χορευτικό συγκρότημα του Νίκου Ζαντιώτη. Βαλκανικοί χοροί από χορευτική ομάδα. Flamenco από την ομάδα «Al Aire Libre». Αφρικανικοί χοροί από την ομάδα «Yeelen - Dance and Music from West Africa».

22.30 Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το μουσικό σύνολο του «Τραβέρσο», του Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ στον Πειραιά.

23.00 «Ενα χρόνο ζεις ειρήνη και τριάντα στη φωτιά» - Αφιέρωμα στα τραγούδια της Μικράς Ασίας από το τμήμα της φωνητικής του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα.

  • Παρασκευή 23/9:

21.00 Πάνος Μπούσαλης - Αφιέρωμα στον δίσκο «Τα Αντιπολεμικά» του Λίνου Κόκοτου, που ερμήνευσε ο Νίκος Ξυλούρης.

22.00 Alekos Vretos Mediterranean trio.

23.00 Μικρασιατικό γλέντι με τις «Smyrna». Συμμετέχει η Ερωφίλη.

  • Σάββατο 24/9: Παρουσιάσεις δίσκων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ