Πέμπτη 28 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ: Απροσχημάτιστη στήριξη στην αντεργατική κλιμάκωση / Κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε όλα τα συνδικάτα για την οργάνωση της πάλης

-- Αυτοαπασχολούμενοι - Μικροί ΕΒΕ: Μαχητικές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα για την Υγεία και τη στήριξη του εισοδήματός τους

-- Τηλεργασία - «Δικαίωμα στην αποσύνδεση»: Απείραχτη η... «σύνδεση» της εργοδοσίας με την τελευταία λέξη της εκμετάλλευσης

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στην οργάνωση και τον αγώνα η διέξοδος, μακριά από τα βαρίδια του εργατοπατερισμού

Σε ανακοίνωσή του μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης της ΕΕ της ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει τα εξής:

«Και αυτή η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ απέδειξε περίτρανα πόσο βαθιά χωμένη και ενσωματωμένη είναι η ηγετική ομάδα στην πολιτική και στα σχέδια της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Αυτός ο εργοδοτικός και κυβερνητικός μηχανισμός αναίσχυντα δήλωσε, απαντώντας στην τοποθέτηση της ΔΑΣ, ότι το μέλλον των εργαζομένων βρίσκεται στην προοπτική του φόρουμ "Ελλάδα 2040" των μεγαλοεπιχειρηματιών, των βιομηχάνων, των κυβερνήσεων και των λυκοσυμμαχιών τους, των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και των ΗΠΑ, των ευρωπαϊκών και διεθνών συνδικάτων που αυτοί ελέγχουν, όπως η ETUC και η ITUC. Αυτός ο εργοδοτικός και κυβερνητικός μηχανισμός καλεί τους εργαζόμενους να περπατήσουν μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς, τον Ομπάμα, τον Γκάι Ράιντερ και την Σάρα Μπάροους! "Εμείς είμαστε με αυτούς", είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Αυτή είναι η στρατηγική τους, γι' αυτό και δεν μας προξενεί εντύπωση που για άλλη μια φορά δεν βρήκαν ούτε λέξη να πουν για την εργοδοτική και κυβερνητική λαίλαπα της δεκάωρης εργασίας, της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, της περιστολής του απεργιακού δικαιώματος και της καταστολής, που σαρώνει τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων, μέσα στην πανδημία που επίσης τους τσακίζει, με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών!

Δεν μας προξενεί εντύπωση που το κύριο μέλημά τους είναι να στρογγυλοκαθήσουν στην καρέκλα του προέδρου της ΟΚΕ, αυτού του "θεσμού" χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος!

Δεν μας προξενεί εντύπωση που "ξεπλένουν" το αντεργατικό έργο και τα επερχόμενα νομοσχέδια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, λέγοντας ότι θα δουν, θα ενημερωθούν, θα διαβουλευτούν, ότι "ορισμένα από τα μέτρα είναι σε σωστή κατεύθυνση"!

Ενα πράγμα είναι βέβαιο: Με τη γραμμή αυτής της ηγεσίας, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε παρόν ούτε μέλλον. Οσο πιο γρήγορα την πετάξουν από το σβέρκο τους, τόσο καλύτερα θα ανασάνουν!

Οπως έχει διδάξει και η ιστορική πείρα του εργατικού κινήματος, μόνο στο δρόμο της οργάνωσης και του ταξικού αγώνα, μακριά από τα βαρίδια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, θα βρουν οι εργαζόμενοι διέξοδο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι εδώ για να στηρίξουν και να ενισχύσουν αυτόν το δρόμο!

Οι αγώνες των εργαζομένων στην Υγεία, στον Επισιτισμό - Τουρισμό, η μάχη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι ελπιδοφόροι. Καλούμε τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να τους στηρίξουν. Οι αγώνες των εργαζομένων πρέπει να δυναμώσουν και να πολλαπλασιαστούν και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Απροσχημάτιστη στήριξη στην αντεργατική κλιμάκωση

Τον ρόλο της ανέδειξαν για ακόμα μια φορά οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα για την οργάνωση της πάλης

Να συσκοτίσει τις «ανατροπές του αιώνα» επιχειρεί η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, αβαντάροντας την αντεργατική επίθεση
Να συσκοτίσει τις «ανατροπές του αιώνα» επιχειρεί η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, αβαντάροντας την αντεργατική επίθεση
Κάλεσμα σε «όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των σωματείων να συνεδριάσουν άμεσα και να οργανώσουν τον αγώνα με κριτήριο τις ανάγκες μας, την προστασία της υγείας και της ίδιας μας της ζωής. Να προετοιμαστούν για μάχες μεγάλες, τέτοιες που να είναι ανάλογες της επίθεσης που δεχόμαστε, αλλά και αντάξιες της ιστορίας του εργατικού κινήματος», απηύθυναν οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, σημειώνοντας ότι το ΠΑΜΕ με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση της πάλης.

Στον αντίποδα, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ με τις τοποθετήσεις της, σε συνέχεια του ρόλου που έχει παίξει όλο το προηγούμενο διάστημα, απέδειξε για άλλη μια φορά τη στράτευσή της στη στήριξη της αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, ιδιαίτερα ενόψει των νέων μεγάλων ανατροπών που βρίσκονται ήδη έτοιμες στα συρτάρια της κυβέρνησης.

Τυπικά, το βασικό θέμα της χτεσινής συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση για την πρόσφατη διαδικτυακή συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπου παρουσιάστηκαν τα τρία νομοσχέδια - φωτιά που φέρνει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, με τις «ανατροπές του αιώνα». Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, ωστόσο, αφού πρώτα «ξέπλυνε» και συσκότισε την αντεργατική κλιμάκωση, επιβεβαίωσε ότι την ενδιαφέρει περισσότερο η διαμάχη της με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, για την προεδρία του μηχανισμού της ΟΚΕ, όπως και τα διάφορα φόρα που θέλει να στήσει σε συνεργασία με εκλεκτούς εκπροσώπους του ιμπεριαλισμού. Ετσι, σε συνέχεια και της προηγούμενης συνεδρίασης, αφιερώθηκε στο να παρουσιάζει ως... «προοπτική» για τους εργαζόμενους το περιβόητο διεθνές φόρουμ «ΕΛΛΑΔΑ 2040», μαζί με «σημαίνουσες προσωπικότητες», κατά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, όπως ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα...

Από την τοποθέτηση της ΔΑΣ

Στην τοποθέτησή τους, οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ υπογράμμισαν μεταξύ άλλων:

«Περνάνε οι μέρες και οι βδομάδες, μέσα στις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει λεπτό να σχεδιάζει και να υλοποιεί όλο τον αντεργατικό της σχεδιασμό και η ηγεσία εδώ στη ΓΣΕΕ καλεί σε συνεδριάσεις "κατόπιν εορτής" και κυρίως χωρίς να βάζει για συζήτηση όσα καίνε την εργατική τάξη.

Εχουμε τη μεγαλοεργοδοσία να αλωνίζει στους χώρους δουλειάς και να μπουκώνεται συνεχώς με ζεστό χρήμα από το κράτος και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ "καίγεται" για τη συγκρότηση της ΟΚΕ.

Ερχεται τσουνάμι αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων και κάποιοι εδώ καθησυχάζουν τους εργαζόμενους, γιατί λέει δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί τίποτε επίσημα! Ετοιμάζουν να βάλουν για τα καλά τα σωματεία και το κίνημα στο γύψο και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν κάνει τίποτε άλλο από διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η πανδημία συνεχίζει να θερίζει για 10ο μήνα, αναμένεται τρίτο, πιο φονικό κύμα, ο εμβολιασμός πάει με ρυθμό χελώνας και μας καλείτε σήμερα να συζητήσουμε, λες και δεν συμβαίνει τίποτε σε αυτόν τον τόπο».

Ειδικότερα για τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, τόνισαν: «Τι απαντήσατε σε αυτήν την πανδημία των εργασιακών ανατροπών; Τι απαντήσατε για την καταστολή της κυβέρνησης και του αρχιχωροφύλακα Χρυσοχοΐδη; Τι απαντήσατε όταν ενώ πεθαίνουν κάθε μέρα δεκάδες συνάνθρωποί μας, ενώ τα ΜΜΜ και οι χώροι δουλειάς είναι χώροι υπερμετάδοσης του κορονοϊού, η κυβέρνηση αντί να ενισχύει τα νοσοκομεία, αντί να κάνει προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, αντί να παίρνει μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, διαθέτει δισ. για αγορά RAFALE, αύρες, μοτό της αστυνομίας, προσλαμβάνει δυνάμεις καταστολής για τα πανεπιστήμια, για τα ΜΜΜ, απαγορεύει συγκεντρώσεις, ξυλοφορτώνει εργαζόμενους, φοιτητές, εργάτες που παλεύουν; Μήπως είπατε να πάρει τώρα η κυβέρνηση πίσω όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια; Το μόνο που βρήκατε να πείτε ήταν ότι θέλετε διάλογο και να μην σας αιφνιδιάσουν. Πήγατε όπως είπατε με καλή πρόθεση. Δηλαδή δώσατε γην και ύδωρ».

Για τα ζητήματα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του Ασφαλιστικού, η ΔΑΣ σημείωσε: «Πέρασαν τρία μνημόνια και 10 χρόνια από τότε που καταργήθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πέρασαν πέντε κυβερνήσεις. Ηρθε ανάπτυξη, σε ορισμένους κλάδους πρωτοφανής και ήρθε και νέα καπιταλιστική κρίση, μαζί και η πανδημία. Πότε δηλαδή περιμένετε να επανέλθουν οι μισθοί και το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση; Δεν λέτε τίποτε. Και δεν λέτε προφανώς γιατί δεν θέλετε να πείτε. Γιατί απλά συμφωνείτε! Μήπως δεν συμφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης; Μα η γραμμή σας είναι τα επαγγελματικά ταμεία και έχετε "λυσσάξει" για αυτά».

Τέλος, για τον καβγά που έχει στήσει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ με την πλειοψηφία της διοίκησης ΑΔΕΔΥ για την προεδρία της ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή), οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ ξεκαθάρισαν: «Οποια πέτρα και να σηκώσεις θα βρεις μέσα την ΟΚΕ, ως όργανο κοινωνικής συναίνεσης. Η επιμονή της ΟΚΕ και σήμερα στον "κοινωνικό διάλογο" δικαιώνει για άλλη μια φορά το ρόλο της ως εργαλείο αφοπλισμού του εργατικού κινήματος, αλλά και υπονόμευσης των πραγματικών συμφερόντων των φτωχών ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών και πάντα σε όφελος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων».

Τα αιτήματα της μέρας δράσης

-- Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

-- Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

-- Ο τρέχον κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Αρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

-- Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων.

-- Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για τα διαστήματα που κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

-- Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.

-- Αναστολή των κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

-- Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

-- Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Επίσης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι αυτοαπασχολούμενοι διεκδικούν άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, δωρεάν μαζικά τεστ, άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας, αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, ουσιαστικά μέτρα για ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Μαχητικές παρεμβάσεις για την Υγεία και τη στήριξη του εισοδήματός τους

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή 4 Ομοσπονδιών, 36 Σωματείων και 8 Επιτροπών Αγώνα, κορυφώθηκε χτες το απόγευμα η μέρα δράσης που οργάνωσαν Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, με κινητοποιήσεις σε πόλεις όλης της χώρας, διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα

Οι συγκεντρωμένοι στο υπουργείο Οικονομικών πήραν θέση πίσω από τα πανό των Ομοσπονδιών, των Ενώσεων και των Επιτροπών Αγώνα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. «Είμαστε ένα click πριν το κλείσιμο», κατήγγειλαν και απαίτησαν μέτρα στήριξης των μικρών επαγγελματιών, διαγραφή χρεών, τόκων και προστίμων, καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμό.

«Αφορολόγητο η απαίτησή μας, δεν θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας», διεκδίκησαν, ενώ αποτύπωσαν το αίτημά τους σε σύνθημα που έγραψαν στο πεζοδρόμιο στην είσοδο του υπουργείου. Παράλληλα, κατήγγειλαν τη νέα απαγόρευση των συγκεντρώσεων από την κυβέρνηση και απαίτησαν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολεία.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Στο αίτημα των Ομοσπονδιών και των Ενώσεων για συνάντηση με τον υπουργό, η απάντηση ήταν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον λόγω της πανδημίας, αλλά μπορούν να κανονίσουν μια... τηλεσύσκεψη.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Θανάσης Καλαμπαλίκης.

Τη στήριξη της Πανελλαδικής Επαγγελματικής Ενωσης Υπαιθρίων Λιανεμπόρων και Μικροπωλητών στην κινητοποίηση και τα αιτήματά της μετέφερε ο πρόεδρός της, Πέτρος Χατζίρης. Οπως κατήγγειλε, η στήριξη της κυβέρνησης στους μικροπωλητές εξαντλήθηκε όλους αυτούς τους μήνες σε 1.100 ευρώ, ενώ τα χρέη τους σε πάγια έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές, τέλη και ασφάλιστρα των επαγγελματικών τους αυτοκινήτων είναι πολλαπλάσια. «Δεν ξέρουμε τη μέρα που θα ανοίξουμε πόσοι θα είμαστε όρθιοι», ανέφερε, εξηγώντας ότι οι επαγγελματίες του κλάδου δεν έχουν οικονομικά αποθέματα για να αντέξουν και να εξασφαλίσουν την επαγγελματική τους επιβίωση. «Θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε αγώνα», κατέληξε.

«Από τον Μάρτη συσσωρεύουμε χρέη και ζούμε πνιγμένοι στην αβεβαιότητα για το αύριο», τόνισε ο Βαγγέλης Γκίνης, από την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας. «Μας εμπαίζουν καθημερινά όταν μας λένε ότι θα βγουν προγράμματα ΕΣΠΑ για να κάνουμε e-shop, να εκσυγχρονιστούμε σαν τις μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων, γιατί η κρίση γεννάει ευκαιρίες», σχολίασε. Οι «ευκαιρίες» που βλέπει η κυβέρνηση, πρόσθεσε, αφορούν στο χτύπημα του εισοδήματος των μικρών επαγγελματιών, την επίθεση στο 8ωρο, την ένταση της καταστολής. «Η οριακή κατάσταση που έχουμε φτάσει απαιτεί αγώνα και διεκδίκηση».

Πυκνώνουμε τις γραμμές των σωματείων, οργανώνουμε την αντίστασή μας


«Είμαστε εδώ γιατί τα μέτρα στήριξης που παίρνει η κυβέρνηση δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποκαταστήσουν ούτε τμήμα των απωλειών των προηγούμενων μηνών», τόνισε στην ομιλία του ο Θ. Καλαμπαλίκης. Οπως υπενθύμισε, τα μέτρα ενίσχυσης για τους περισσότερους αυτοαπασχολούμενους εξαντλούνται στο «αρχικό 800άρι του Απριλίου» και στην επιστρεπτέα προκαταβολή «που την πήραν περίπου οι μισοί», τόσο στις προηγούμενες τέσσερις όσο και στη σημερινή πέμπτη φάση. Την ίδια στιγμή, «η φορολογία έμεινε αμετάβλητη, οι ρυθμίσεις τρέχουν, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις δεν σταμάτησαν», σε μια περίοδο που όλοι οι κλάδοι «έχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες».

Οσον αφορά την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αιτήματα - ανάσα για τους αυτοαπασχολούμενους με τη μόνιμη επωδό ότι «δεν αντέχει η οικονομία», σημείωσε τα εξής: «Τα 47 δισ. για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών βρέθηκαν σε μια νύχτα. Με 120 εκατ. επιδοτήθηκε η "Aegean". 2,32 δισ. κοστίζουν τα "Rafale". Αυτά είναι τρία μόνο παραδείγματα μιας μακράς λίστας ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών στους μεγάλους ομίλους. Αρα ας αφήσει η κυβέρνηση το επιχείρημα ότι δεν αντέχει η οικονομία. (...) Η κυβέρνηση έχει ευαγγέλιό της την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, το πώς δηλαδή θα αυγαταίνουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων».


Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ ενημέρωσε επίσης για την πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας της με τον υπουργό Ανάπτυξης, κατά την οποία ο Αδ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι «την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν την πήραν όλοι γιατί οι περισσότεροι είναι φοροφυγάδες», ενώ δήλωσε ότι «όποιος δεν πληρώνει φόρους, δεν δικαιούται να ζητάει ενίσχυση». «Με τα ίδια φαιδρά επιχειρήματα και με το φάντασμα της "φοροδιαφυγής", επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και διαφυλάχτηκε σαν "κόρη οφθαλμού" από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η κατάργηση του αφορολόγητου, το τέλος επιτηδεύματος, τα αντικειμενικά κριτήρια. Σήμερα, το ίδιο έργο προβάλλεται για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», σχολίασε.

Κι ενώ ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα για διαγραφή χρεών, ως θέμα που δεν είναι «επί του παρόντος», τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται ο στραγγαλισμός των αυτοαπασχολούμενων. Μεταξύ άλλων, «ψήφισε άρον άρον τον νέο πτωχευτικό κώδικα για τα "κόκκινα" δάνεια και θέλει να παραδώσουμε το σπίτι μας, τα μαγαζιά μας, τα εργαλεία μας στις τράπεζες, δεσμεύοντας όλο το εισόδημα που ξεπερνά το εύλογο όριο δαπανών. Δηλαδή μας αφήνουν με εισόδημα ακραίας φτώχειας μέχρι να εξοφληθούν οι τράπεζες», υπενθύμισε ο Θ. Καλαμπαλίκης. «Αυτό δεν είναι δεύτερη ευκαιρία, όπως την ονομάζει η κυβέρνηση. Είναι ομηρία και δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε.


Οσον αφορά την «επόμενη μέρα», επισήμανε: «Τα συσσωρευμένα χρέη θα απαιτηθούν. Οι ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό κάθε αυτοαπασχολούμενου και υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια βελτίωσης του εισοδήματός του. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα επιταχυνθούν», ανέφερε.

Στο φόντο αυτό, κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να οργανώσουν την αντίστασή τους με κάθε τρόπο. «Δεν θα περιμένουμε τον αργό μας θάνατο», τόνισε και πρόσθεσε: «Η ελπίδα και η δύναμη βρίσκεται στον συλλογικό ανυποχώρητο αγώνα, στην κοινή μας δράση. Είναι ώρα να τους αμφισβητήσουμε. Είναι η ώρα να αντεπιτεθούμε».

Κινητοποιήσεις σε δήμους της Αττικής

Νωρίτερα χτες, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε μια σειρά δήμους της Αττικής.

Η Ενωση ΕΒΕ Αγίου Δημητρίου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της πόλης, ενώ νωρίτερα μέλη της έκαναν εξόρμηση ενημέρωσης σε λαϊκή της περιοχής.

Η Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου πραγματοποίησε παρέμβαση, σηκώνοντας πανό και ενημερώνοντας τους περαστικούς στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως και Καραθεοδωρή.

Την ίδια ώρα, η Ενωση ΕΒΕ Καλλιθέας πραγματοποίησε πικετοφορία στην αγορά και στους εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Η Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου πραγματοποίησε μηχανοκίνητη πορεία σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Α' Πειραιά και στο ΚΕΑΟ Πειραιά πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολουμένων Πειραιά.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αντίστοιχα δημαρχεία πραγματοποίησαν ο Σύλλογος ΕΒΕ Κορυδαλλού και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολουμένων Νίκαιας.

Πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε πόλεις όλης της χώρας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις από Ομοσπονδία, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ οργανώθηκαν χτες και σε μια σειρά ακόμα πόλεις της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης από τον Σύλλογο Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων (ΣΜΑΕΘ), τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Δερμάτινων και Γουναρικών και τον Σύνδεσμο Βιοτεχνών Επιπλοποιών.

Εξω από το υπουργείο, μίλησαν ο Γ. Πιπερίδης, μέλος του ΔΣ του ΣΜΑΕΘ, ο Κ. Μπότσογλου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ταξί και ο Β. Βεργίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Δερμάτινων και Γουναρικών. Ανέδειξαν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους.

Μαζική και δυναμική η αυτοκινητοπομπή στην Καρδίτσα

Στη Θεσσαλία, ξεχώρισε η μαζική και δυναμική αυτοκινητοπορεία στην Καρδίτσα, που διοργάνωσαν ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών, ο Σύλλογος μαγαζιών Εστίασης, τα Σωματεία Φωτογράφων, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ, Οπωροπαντοπωλείων, Συνεργείων Αυτοκινήτων και η Επιτροπή Τουριστικών Λεωφορείων.

Δεκάδες επιβατικά, φορτηγά και αγροτικά αυτοκίνητα μαζί με λεωφορεία, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην περιοχή της εμποροπανήγυρης, και με κορδέλες διαμαρτυρίας στα οχήματά τους, με κορναρίσματα και συνθήματα σχημάτισαν αυτοκινητοπομπή η οποία διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, παραδίδοντας στο τέλος τα αιτήματά τους στον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Στο πλευρό των αυτοαπασχολουμένων βρέθηκε αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής των φορέων των αυτοαπασχολουμένων, ο Παναγιώτης Τζόκας, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι οριακή. Τα χρέη μάς "πνίγουν", φοβόμαστε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εκατοντάδες "λουκέτα". Τα μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση έχουν ως κύριο στόχο να σωθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι οι ανάγκες των οικογενειών μας. Ταυτόχρονα, στον νομό Καρδίτσας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις συνέπειες από τον καταστροφικό κυκλώνα "Ιανό", με το 80% του εμπορικού κόσμου να έχει πληγεί. Οι όποιες διακηρύξεις για αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα πήγαν περίπατο. Οσα υλοποιούνται προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ σημαντικό ότι στην κινητοποίησή μας συμμετέχουν 8 σωματεία, πολλά από αυτά για πρώτη φορά, γεγονός που αποτυπώνει ότι τα αιτήματά μας αφορούν την πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αυτοαπασχολουμένων. Είναι σημαντικό ότι πολλά Διοικητικά Συμβούλια σωματείων συνεδρίασαν μετά από μήνες, ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά από τις καταστροφές του Σεπτέμβρη, ήρθαν σήμερα εδώ με τις αφίσες τους, τα αιτήματά τους, συντονίστηκαν με την πανελλαδική μέρα δράσης. Θα δώσουμε αγωνιστική συνέχεια, ενώ ζητάμε και από τον πρωθυπουργό που θα επισκεφτεί την περιοχή μας το Σαββατοκύριακο, να μας συναντήσει και να πάρει θέση απέναντι στα αιτήματά μας».

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στα Τρίκαλα, έγινε συγκέντρωση στην εφορία από το Σωματείο Επιπλοποιών, την Ενωση ΕΒΕ Καλαμπάκας και την Επιτροπή Αγώνα Λογιστών. Στον Βόλο πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην εφορία.

Σήμερα, είναι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις στη Λάρισα, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, με κάλεσμα των σωματείων Επιπλοποιών και Σχολικών Κυλικείων, και στον Τύρναβο, στις 12 μ. στην Τούμπα. Αύριο, θα γίνει συγκέντρωση στην Ελασσόνα στις 2 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Σε Δυτική Ελλάδα και Ηπειρο

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα. Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών - Βιοτεχνικών - Εμπορικών Σωματείων Ν. Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ), ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) και η Συντεχνία Αρτοποιών προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καθώς και από τη Δημοτική Αρχή. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων κατέθεσε υπόμνημα αιτημάτων στον γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αναδεικνύοντας την οριακή κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ, ιδιαίτερα στον χώρο της Εστίασης.

Στην Ηλεία, το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων συμμετείχε στη μέρα δράσης πραγματοποιώντας περιοδείες ενημέρωσης σε Γαστούνη και Βαρθολομιό.

Στη Ζάκυνθο, συνδικαλιστές αυτοαπασχολούμενοι πραγματοποίησαν εξόρμηση στα καταστήματα της πόλης, ενώ στην Κεφαλονιά οργανώθηκε παρέμβαση στον δήμαρχο Αργοστολίου, για τα δημοτικά τέλη.

Στα Γιάννενα, συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία και το δημαρχείο πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων. Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκε με απόφασή του και ο Σύλλογος Καθαριστών Ιωαννίνων. Από κοινού συναντήθηκαν με τον διοικητή της εφορίας και επέδωσαν τα αιτήματά τους, ενώ σύμφωνα με τον τελευταίο το 50% των καταστημάτων στον νομό κινδυνεύει με κλείσιμο. Στη συνέχεια, με αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκαν στο δημαρχείο, απαιτώντας την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για μείωση των ανταποδοτικών τελών με αναδρομική ισχύ, που όμως η δημοτική αρχή δεν έχει θέσει σε εφαρμογή.

Αντίστοιχα, στην Πρέβεζα, ο Εμπορικός Σύλλογος πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία, ενώ στην Κέρκυρα ο Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων μαζί με το Σωματείο Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης πραγματοποίησαν αυτοκινητοπομπή στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σε Χανιά και Σάμο

Στα Χανιά, κοινή συγκέντρωση στην Αντιπεριφέρεια πραγματοποίησαν τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Εστίασης του νομού, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και της Επιτροπής Αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου. Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, «το κλείσιμο της Εστίασης έχει πλήξει σοβαρά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, δεδομένου ότι ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής τους είχε κατεύθυνση προς όλα αυτά τα μαγαζιά που δούλεψαν ελάχιστα όλο τον προηγούμενο χρόνο. Ο άμεσος κίνδυνος λουκέτου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου θα επηρεάσει άμεσα και την επιβίωση των αγροτών».

Τέλος, στη Σάμο, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την τοπική ΔΟΥ από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών Επαγγελματιών.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κινητοποιήσεις σήμερα σε Παλαμά και Φάρσαλα

Με τις σημερινές κινητοποιήσεις σε Παλαμά Καρδίτσας και Φάρσαλα, δίνεται συνέχεια στις πολύμορφες δραστηριότητες που οργανώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, διεκδικώντας δίκαια αιτήματα επιβίωσης, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα τα οποία οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, συγκέντρωση και πομπή των τρακτέρ θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Φαρσάλων στις 11 π.μ.,μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Επίσης, στις 2 μ.μ. θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της Καρδίτσας στον Παλαμά, για να «υποδεχτούν» αγωνιστικά τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ που επισκέπτεται την περιοχή, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις για τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τον «Ιανό».

Οπως καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, ενώ η καταστροφή τον περασμένο Σεπτέμβρη ήταν ολοκληρωτική, οι αγρότες αποζημιώνονται σε ποσοστό 40% - 50%, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, αλλά να δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν ξανά, μιας και «τρέχουν» μια σειρά από έξοδα. Παράλληλα, με ευθύνη των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης, απουσιάζουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων σε Λάρισα και Καρδίτσα διεκδικούν να αλλάξουν οι απαράδεκτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές, να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% με αναστολή του άρθρου 7, να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που θα βρίσκεται στην περιοχή το Σαββατοκύριακο, για να πάρει θέση απέναντι στα αιτήματά τους.

Στο μεταξύ χτες, αγρότες της Λακωνίας πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία που κατέληξε στο διοικητήριο. Με ανακοίνωσή του, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας αναδεικνύει τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι η αναθεώρηση της ΚΑΠ «φέρνει όλο και μεγαλύτερη ταφόπλακα στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους», επισημαίνοντας ότι διάταξη που προστέθηκε για το ελαιόλαδο θεσπίζει «ρητή απαγόρευση καθορισμού από τα κράτη της ΕΕ οποιασδήποτε μορφής τιμής, ακόμα και ως ενδεικτικής ή συνιστώμενης κατά την "πρώτη" εμπορία του προϊόντος, δηλαδή κατά την πώληση του ελαιόλαδου από τον αγροτοπαραγωγό στον βιομήχανο ή στον έμπορο/διακινητή/εξαγωγέα».

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ - «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ»
Απείραχτη η... «σύνδεση» της εργοδοσίας με την τελευταία λέξη της εκμετάλλευσης

Η αλήθεια πίσω από τα μεγάλα λόγια για τη σχετική πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου

Στο απυρόβλητο οι οδυνηρές συνέπειες της τηλεργασίας που γίνονται ήδη αισθητές από χιλιάδες εργαζόμενους
Στο απυρόβλητο οι οδυνηρές συνέπειες της τηλεργασίας που γίνονται ήδη αισθητές από χιλιάδες εργαζόμενους
Με μεγάλα λόγια για τα «θεμελιώδη δικαιώματα» των εργαζομένων και την προστασία τους, τα «νέα πρότυπα» εργασίας και τη «νέα ψηφιακή εποχή», συνόδευσε το Ευρωκοινοβούλιο την πρότασή του να θεσμοθετηθεί το λεγόμενο «δικαίωμα στην αποσύνδεση».

Με ψήφισμα που υιοθετήθηκε την περασμένη βδομάδα, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση που θα επιτρέπει σε όσους εργάζονται ψηφιακά να αποσυνδέονται από την εργασία τους μετά το πέρας του ωραρίου τους.

Πάγια απαίτηση της εργοδοσίας η δραστική αύξηση της τηλεργασίας

Η νέα καπιταλιστική κρίση, που επιταχύνθηκε από την πανδημία της Covid-19, έδωσε την ευκαιρία στις κυβερνήσεις και την ΕΕ να νομοθετήσουν πάγιες απαιτήσεις της εργοδοσίας, για μείωση του κόστους της εργασίας και την εντατικοποίησή της, αυξάνοντας δραστικά την τηλεργασία.

Οι επιπτώσεις της τελευταίας γίνονται αισθητές με δραματικό τρόπο σε χιλιάδες εργαζόμενους. Πάνω από όλα η μονιμοποίηση και γενίκευσή της αποτελεί διαχρονικό «πόθο» της εργοδοσίας για το χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Επιτρέπει στην εργοδοσία να εκτοξεύει την εντατικοποίηση της εργασίας, με επέκταση του ωραρίου και των εργάσιμων ημερών, κατάργηση πληρωμής υπερωριών, διαλειμμάτων, μείωση των απουσιών λόγω ασθένειας του εργαζόμενου ή τυχόν μικρών παιδιών του κ.λπ. Η τηλεργασία μειώνει επιπρόσθετα τα λειτουργικά έξοδα και υποδομές του εργοδότη και τα μετακυλίει στις πλάτες των εργαζομένων. Οδυνηρές δε είναι οι συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων, σωματική και ψυχική.

Με βάση τα παραπάνω, σειρά κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και αυτή της ΝΔ στην Ελλάδα, έσπευσαν ήδη (όπως σε Γαλλία, Ιταλία), ή σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον, να επιβάλουν μονομερώς και με τη «βούλα» την τηλεργασία, ως αξίωση του κεφαλαίου, ξεπερνώντας κάθε αντίδραση των εργαζομένων.

Προβλέψεις κομμένες και ραμμένες στην ένταση της εκμετάλλευσης

Το σχέδιο Οδηγίας για το «δικαίωμα αποσύνδεσης» που περιέχεται στη σχετική έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελεί σύσταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει ανάλογη Οδηγία, στη βάση του ότι «το δικαίωμα στην αποσύνδεση θα πρέπει να παρέχει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να απενεργοποιούν τα συνδεόμενα με την εργασία εργαλεία και να μην αποκρίνονται σε αιτήματα των εργοδοτών εκτός του χρόνου εργασίας, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος δυσμενών συνεπειών, όπως απόλυση ή άλλα μέτρα αντιποίνων».

Στο κείμενο προβάλλονται ορισμένες επιπτώσεις της τηλεργασίας στους εργαζόμενους και εμφανίζεται ως πανάκεια η «αποσύνδεση». Η έκθεση συναρτά την «αποσύνδεση» με την εφαρμογή από τους εργοδότες «ενός συστήματος που να επιτρέπει τη μέτρηση ανά ημέρα εργασίας κάθε εργαζόμενου» μέσω ψηφιακών συσκευών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Τέτοια συστήματα, όπως δείχνει η ίδια η εμπειρία, καταμετρούν εκτός από το χρόνο εργασίας την παραγωγικότητα και εντατικότητα της δουλειάς, με τη χρήση μέσων όπως κάμερες, εφαρμογές καταγραφής - αισθητήρες πληκτρολογίου κ.ά. Μαζί λοιπόν με το «δικαίωμα αποσύνδεσης» νομιμοποιείται και η εφαρμογή και χρησιμοποίηση τέτοιων εφαρμογών από την εργοδοσία. Το σχέδιο μιλάει μόνο για «περιορισμό περιττών και ανεπιθύμητων συνεπειών» και όχι την εξάλειψη ή καταπολέμησή τους, αφήνοντας όλα τα περιθώρια στην εργοδοσία να καταστρατηγεί και τις όποιες ανεπαρκείς ρυθμίσεις.

Προβλέπει τη δυνατότητα για «παρεκκλίσεις» από την απαίτηση εφαρμογής της «αποσύνδεσης» σε «εξαιρετικές περιπτώσεις», όπως καταστάσεις ανωτέρας βίας ή έκτακτης ανάγκης.

Οσο για την ίδια τη διάρκεια της εργασίας, η έκθεση παραπέμπει στην αντεργατική Οδηγία της ΕΕ 2003/88, που προβλέπει εργάσιμο χρόνο 13 ωρών τη μέρα και 72 ωρών τη βδομάδα, ενώ επιστρατεύει και τη γνωστή Οδηγία γαλέρας περί «προβλεψιμότητας της εργασίας», με την οποία ο εργοδότης έχει ως μόνη υποχρέωση να... ενημερώνει τον εργαζόμενο για όλους τους αντεργατικούς όρους που του επιβάλλει.

Η τήρηση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων αφήνεται από την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου στη δική τους «καλή θέληση». Απουσιάζουν οι απαιτήσεις ελέγχων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, που έτσι κι αλλιώς έχουν απαξιωθεί και απογυμνωθεί από προσωπικό και μέσα, από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Οπως απουσιάζει επίσης οποιαδήποτε απαγόρευση της παρακολούθησης, καθώς και η εξασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, που από υποχρέωση της εργοδοσίας γίνεται ευθύνη των ίδιων.

Το γεγονός μάλιστα ότι Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και ακροδεξιοί, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, έστειλαν το εν λόγω σχέδιο στις ελληνικές καλένδες, της ρύθμισης της «αποσύνδεσης» από τους «κοινωνικούς εταίρους» σε επίπεδο επιχείρησης, όπως ζητούσε η ευρωπαϊκή ένωση των εργοδοτών «ΒusinessEurope», είναι ενδεικτικό.

Η εξέλιξη που προδιαγράφεται είναι η «αποσύνδεση» να ρυθμιστεί με τους όρους που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, μέσω συμφωνίας - πλαίσιο ανάμεσα στην «ΒusinessEurope» και την ξεπουλημένη εργατική αριστοκρατία της «Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων» (ETUC) - όπως έγινε άλλωστε και με την τηλεργασία - και μετά να έρθει η ΕΕ να ενσωματώσει ως νομοθεσία της την εργασιακή γαλέρα που θα έχει στην πράξη επιβληθεί.

Κενό γράμμα ενώ επεκτείνεται ορμητικά το αντεργατικό οπλοστάσιο

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε με «λευκό» στην πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου, γιατί η όποια συζήτηση και για τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των τηλε-εργαζομένων συνιστά κενό γράμμα όταν την ίδια στιγμή διατηρείται κι επεκτείνεται ορμητικά το νομικό πλαίσιο ΕΕ - κυβερνήσεων - εργοδοσίας με το οποίο οι εργαζόμενοι είναι έρμαιο της ασυδοσίας των εργοδοτών.

Το ΚΚΕ αποκαλύπτει την απάτη που επιχειρούν κυρίως δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού ότι η ΕΕ μπορεί δήθεν να προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων, δίνοντας «άλλοθι» στην παγίωση και επέκταση της τηλεργασίας. Ολη η στρατηγική, οι Κανονισμοί και οι Οδηγίες της ΕΕ είναι κομμένοι και ραμμένοι στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Αποδεικνύεται και από αυτές τις εξελίξεις ο αντεργατικός χαρακτήρας της ΕΕ και των θεσμών της, ο ρόλος της ως συμμαχίας καπιταλιστών που προωθεί την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων, ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Το ζητούμενο είναι οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν την πάλη τους για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο με λιγότερες ώρες δουλειάς, με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες και την κατάργηση κάθε μορφής «ευέλικτης» δουλειάς. Να παλέψουν ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, για διασφάλιση των εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, του ελεύθερου χρόνου τους. Να αγωνιστούν ενάντια στους νόμους που διαλύουν το 8ωρο, τα εργατικά ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως ο σχεδιασμός για 10ωρη δουλειά που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Να διεκδικήσουν δουλειά με δικαιώματα, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με ευθύνη εργοδοσίας και κυβέρνησης.

Η αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος των εργαζομένων προϋποθέτει την ανατροπή των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής που επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, που μπορεί να εκτινάξει τις παραγωγικές δυνατότητες και την ίδια στιγμή να μειώσει τον εργάσιμο χρόνο, διευρύνοντας τα οφέλη τους, απελευθερώνοντας χρόνο για τη συμμετοχή τους στον εργατικό έλεγχο.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάλη ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, για δουλειά με δικαιώματα

Στη συζήτηση για το «Δικαίωμα στην αποσύνδεση», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, τονίζοντας τα εξής:

«Η νέα καπιταλιστική κρίση, που επιτάχυνε η πανδημία, έδωσε την ευκαιρία στις κυβερνήσεις και την ΕΕ να νομοθετήσουν πάγιες απαιτήσεις της εργοδοσίας, για μείωση του κόστους της εργασίας και εντατικοποίησή της, αυξάνοντας δραστικά την τηλεργασία.

Οι παραβιάσεις της εργοδοσίας είναι συνεχείς μέσω της "σύνδεσης" με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και της εκμετάλλευσης: Κάμερες, εφαρμογές καταγραφής - αισθητήρες, δουλειά χωρίς ωράριο, με οδυνηρές συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων. Παραβιάσεις που στηρίζονται στις υπάρχουσες αντεργατικές Οδηγίες ΕΕ - κυβερνήσεων, που προβλέπουν τη διάλυση του 8ωρου, την αύξηση του εργάσιμου χρόνου έως και 72 ώρες τη βδομάδα, την εξαμηνιαία διευθέτησή του.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να δυναμώσουν την πάλη τους για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τη μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και την κατάργηση κάθε μορφής "ευέλικτης" δουλειάς. Ενάντια στη γενίκευση της τηλεργασίας, για δουλειά με δικαιώματα, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με διασφάλιση του ελεύθερου χρόνου τους. Να αγωνιστούν ενάντια στους νόμους που διαλύουν το 8ωρο, τα εργατικά ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως η 10ωρη δουλειά που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ».Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ