Πέμπτη 2 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Στην εκδήλωση του Συνδέσμου «Δημόκριτος» συμμετείχε το ΠΑΜΕ

Στην εκδήλωση που οργάνωσε την Κυριακή 29 Μάη ο Εργατικός Σύνδεσμος «Δημόκριτος» στη Μελβούρνη της Αυστραλίας συμμετείχε διαδικτυακά το ΠΑΜΕ. Στη ζεστή εκδήλωση των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία συμμετείχαν νεότεροι και μεγαλύτεροι μετανάστες με την έγνοια για την πατρίδα, την κατάσταση και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και με χαρά για τις σημαντικές νίκες των εργαζομένων το πρόσφατο διάστημα, όπως των οικοδόμων και των εργαζομένων στην COSCO. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, ο οποίος αφού ενημέρωσε για τις δράσεις και τους αγώνες των ταξικών συνδικάτων, ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο για την πρωτοβουλία του να συνεισφέρει στην οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Στις 24 Ιούνη κατεβαίνουν από όλη την Ελλάδα στην Αθήνα

Πανελλαδική συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Στον δρόμο του αγώνα κατεβαίνουν για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι της χώρας, με την πανελλαδική συγκέντρωση που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στις 24 Ιούνη. Η πανελλαδική συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται να βροντοφωνάξουν ενάντια στις περικοπές και την ακρίβεια, διεκδικώντας «να ζήσουμε με τις συντάξεις και με τη 13η και 14η σύνταξη, που τις πληρώσαμε με τη δουλειά μας και τις περικόψατε. Οχι με τα ψίχουλα της κοροϊδίας».

Ειδικότερα διεκδικούν «να δοθούν τώρα, που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα και όχι το 2023, αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε όλο το ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων, μαζί με το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.

- Κατώτερη σύνταξη στα 650 ευρώ, άμεση έκδοση συντάξεων και να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.

- Να αποδοθούν τώρα οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

- Να γίνουν προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.

- Να καταργηθούν η αντεργατική - αντιλαϊκή - αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία. Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας από την ακρίβεια κ.λπ.».

Για τη μαζικότερη συμμετοχή στην κινητοποίηση τα συνταξιουχικά σωματεία Πάτρας, Πύργου, Αμαλιάδας, Αιγίου και Καλαβρύτων οργανώνουν σύσκεψη την Τετάρτη 8 Ιούνη (10.30 π.μ.) στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Περιφερειακή σύσκεψη οργανώνει στο Αγρίνιο την Τρίτη 7 Ιούνη το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ με τα συνταξιουχικά σωματεία του νομού και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας οργανώνει σήμερα, Πέμπτη, η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Μεσσηνίας. Η κινητοποίηση θα γίνει στις 10 π.μ. έξω από το Κέντρο Υγείας (οδός Πλάτωνος) ενώ στον ίδιο χώρο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Με διπλάσια συμμετοχή θα δώσουν το «παρών» οι εργαζόμενοι της Πάτρας

Ανοιγμα για να φτάσει σε κάθε τόπο δουλειάς το κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Με τη συμμετοχή για πρώτη φορά του Εργατικού Κέντρου, αλλά και διπλάσια παρουσία από συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα και αγωνιστές συνδικαλιστές, σε σχέση με την προηγούμενη πανελλαδική συνάντηση, το 2016, αναμένεται να εκπροσωπηθούν οι εργατοϋπάλληλοι της Πάτρας στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ.

Σε αυτήν την προσπάθεια πρωτοστατεί το Εργατικό Κέντρο, που αποφάσισε να δώσει το «παρών» στη Σύσκεψη, ενώ κινούμενο σε αγωνιστική κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει να αναπτυχθούν αγώνες στην πόλη για κάθε πτυχή της ζωής των εργατοϋπαλλήλων και του λαού.

Ηδη μια σειρά από συνδικάτα ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στη Σύσκεψη και καταστρώνουν σχέδιο ώστε με πλατύ άνοιγμα τις επόμενες μέρες στους χώρους δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο, εργοτάξιο και γιαπί, στα εμπορικά και επισιτιστικά καταστήματα, στα λιμάνια της πόλης και όπου αλλού, να φτάσει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Απ' αυτήν τη μάχη δεν λείπει η προσπάθεια να εκπροσωπηθούν στη Σύσκεψη οι χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι που, δίπλα στα αδέλφια τους Ελληνες εργάτες, δίνουν τη μάχη του μεροκάματου, μακριά απ' τις πατρίδες και τις οικογένειές τους, σε πολλούς χώρους δουλειάς, όπως και στα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Οργανωμένη απάντηση στην οργανωμένη επίθεση...

«Η συμμετοχή στη Σύσκεψη είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα για το σωματείο μας που έδωσε στα πλαίσια πανελλαδικών κινητοποιήσεων έναν νικηφόρο αγώνα απέναντι στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας της "e-food"», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Διανομέων - Ντελιβεράδων, Νίκος Κουφαλάκος, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση συμμετοχής του σωματείου του στη Σύσκεψη.

«Εχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά για το δικό μας συνδικάτο που είναι νέο, να ανταλλάξουμε πείρα με τους συναδέλφους μας απ' όλη τη χώρα», είπε και πρόσθεσε:

«Ηταν σημαντική η συμβολή του ΕΚ Πάτρας στον αγώνα που δώσαμε και συνεχίζουμε και όπως είπε ένας συνάδελφος στο ΔΣ, στην οργανωμένη επίθεση που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι, οργανωμένη πρέπει να είναι και η απάντησή μας. Η συμβολή του ΠΑΜΕ είναι τεράστια».

Από την πλευρά του, ο «παλαιότερος» στα χρόνια συνδικαλιστικής ζωής, Βασίλης Παπασημακόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας του Συλλόγου Εργαζομένων στα «PRAKTIKER», χώρο με μεγάλα προβλήματα για τους εργατοϋπαλλήλους, σημείωσε:

«Αυτή η μεγάλη συσπείρωση, το ΠΑΜΕ, γεννήθηκε απ' την ανάγκη των εργαζομένων να αγωνιστούν, απ' τις ίδιες τις συνθήκες που επέβαλλαν αυτήν την εξέλιξη. Απ' τη συγκρότησή του αποτελεί το σταθερό αποκούμπι των εργατών, τον οργανωτή του αγώνα τους και μόνο πιο δυνατοί θα βγούμε ως εργατική τάξη απ' τη Σύσκεψη».

Οι συμμετοχές απ' την Αχαΐα μέχρι στιγμής

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας. Συνδικάτα και σωματεία: Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Εργοστασίου «GROWN HELLAS CΑN» «Ο ΑΓΩΝΑΣ», Μετάλλου, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας, Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου Αχαΐας, Οικοδόμων Πάτρας, Οικοδόμων Αιγίου, Εμπορίου - Υπηρεσιών Αχαΐας, Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ ΕΛΛΑΣ» - Παράρτημα Πάτρας, Φαρμακοϋπαλλήλων Πάτρας, Τύπου - Χάρτου Αχαΐας, Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου - Παράρτημα Αχαΐας, Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αχαΐας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Μονίμων Υπαλλήλων Δ. Πατρέων, Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας, Συνταξιούχων ΝΑΤ, σούπερ μάρκετ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ» Αχαΐας, Διανομέων - Ντελιβεράδων Νομού Αχαΐας, Εργοστασίου «EL-PACK», Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ Αχαΐας, Κιβωτού Αγάπης, Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καζίνο Ρίου, Πανελλαδική Ενωση Νοσοκόμων - Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης - Παράρτημα Πάτρας, Νοσοκομείου Ρίου.

Νέες συμμετοχές από τη Δυτική Ελλάδα

Επιπλέον μεγαλώνει η συμμετοχή στην Πανελλαδική Σύσκεψη και από άλλους νομούς.

Απ' την Αιτωλοακαρνανία: Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ιματισμού, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Απ' την Ηλεία: Τα Συνδικάτα Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις Ηλείας, Οικοδόμων Ηλείας, ΕΔΟΠ ΔΕΗ - Παράρτημα Ηλείας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαλιάδας.

Απ' τη Ζάκυνθο: Το Εργατικό Κέντρο και τα Συνδικάτα Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συνταξιούχων.

Απ' την Κεφαλονιά: Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης και η ΕΛΜΕ Κ-Ι.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τον μεγάλο αγωνιστικό σταθμό του εργατικού κινήματος

Στις 18 και 19 Ιούνη στην Αθήνα, με σύνθημα «Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη!»

Πληθαίνουν καθημερινά οι δράσεις για την επιτυχία της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ, ώστε αυτή να αποτελέσει σημείο συνάντησης συνδικάτων και συνδικαλιστών, όσων «δεν συμβιβάζονται με το άδικο», για την ανταλλαγή πείρας της αγωνιστικής δράσης με σκοπό να γίνει γνώση και δύναμη για τον πολλαπλασιασμό των εστιών αντίστασης, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για συνδικάτα ζωντανά - καθημερινό αποκούμπι, για την ανάπτυξη μαζικών ταξικών αγώνων ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Η Σύσκεψη θα γίνει στις 18 και 19 Ιούνη στο κλειστό γήπεδο «Αριστείδης Παπαμιχαήλ» στη Δραπετσώνα, με κεντρικό σύνθημα «Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη!». Η επιτυχία της Σύσκεψης αποτελεί υπόθεση των ίδιων των σωματείων, σε συνέχεια των μεγάλων μαχών που δίνουν τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, συνδικαλιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν καθημερινά πλήθος περιοδειών, εξορμήσεων αλλά και Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις. Ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τη Σύσκεψη, αναδεικνύουν τη σημασία της και πώς η επιτυχία της μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στις μικρές και μεγάλες μάχες του επόμενου διαστήματος σε χώρους δουλειάς, κλάδους και τόπους όπου ζει και δουλεύει η εργατική τάξη.

Το ΠΑΜΕ καλεί συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές που συντόνισαν τον βηματισμό τους στις μεγάλες απεργίες, στους κλαδικούς αγώνες, στους αγώνες για τις Συλλογικές Συμβάσεις, κόντρα στις απολύσεις και για το δικαίωμα στην εργασία, «σε όσους δεν συμβιβάζονται με το άδικο, να συμβάλουν και να παρακολουθήσουν τις εργασίες της Σύσκεψης. Να συζητήσουμε πάνω στην ανάγκη της αντεπίθεσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την ανατροπή των αντεργατικών νόμων, για να δυναμώσουν οι διεκδικητικοί - ταξικοί αγώνες, για να βάλουμε μπροστά την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Σε κάθε χώρο δουλειάς με το κάλεσμα

Περιοδεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Περιοδεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Χτες μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε περιοδεία στο εργοστάσιο υποδηματοποιίας «Φειδάς - Boxer» στο Μενίδι, όπου ο Γ. Καρανικόλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, μίλησε με τους εργαζόμενους για τη Σύσκεψη, τους ενημέρωσε για τους αγώνες που δόθηκαν σε άλλους κλάδους και ορισμένοι από αυτούς στέφθηκαν με επιτυχία, όπως η κλαδική ΣΣΕ που υπέγραψαν οι οικοδόμοι. Τόνισε ότι η Σύσκεψη μπορεί να συμβάλει στην αξιοποίηση αυτής της πείρας και σε άλλους κλάδους, όπως στον συγκεκριμένο, όπου έχει χρόνια να υπογραφεί ΣΣΕ, στο δυνάμωμα της κοινών αγώνων.

Τις προηγούμενες μέρες το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποίησαν περιοδείες σε εργοτάξια της εταιρείας «Green Properties» και ενημέρωσαν τους οικοδόμους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον κλάδο για την αυθαιρεσία της εταιρείας να απολύσει εργαζόμενη λόγω συμμετοχής της στη γενική απεργία στις 6 Απρίλη. Επίσης έγινε πλατιά ενημέρωση σε γιαπιά και μεγάλα εργοτάξια της Αττικής για τη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την Πανελλαδική Σύσκεψη που διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Ακόμα, σε συσκέψεις που έκαναν τα Παραρτήματα του Συνδικάτου συζητήθηκαν τα θετικά αποτελέσματα των πρόσφατων αγώνων στον κλάδο και τα επόμενα αγωνιστικά βήματα για παραπέρα διεκδικήσεις.

ΣΕΤΗΠ: Με μαζική Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε η συμμετοχή στη Σύσκεψη

Από τη συνέλευση του ΣΕΤΗΠ
Από τη συνέλευση του ΣΕΤΗΠ
Την επικαιροποίηση του σχεδίου της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων για την υπογραφή του συζήτησε χτες το απόγευμα σε μαζική Γενική Συνέλευση το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής. Οι εργαζόμενοι συζήτησαν επίσης για την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ να προχωρήσει στην Πανελλαδική Σύσκεψη, αποφασίζοντας τη συμμετοχή του Συνδικάτου.

«Το Συνδικάτο μας είναι εδώ, μέσα σε αυτές τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, πιο δυνατό από ποτέ. Βρίσκεται εδώ και με τη σημερινή μας συζήτηση, με την επικαιροποίηση του πλαισίου μας και του σχεδίου της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αλέκος Περράκης, καλώντας σε δυνάμωμα του αγώνα για τη Σύμβαση, την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων, του μισθού, του ωραρίου.

Στην εισηγητική του ομιλία υπενθύμισε ότι το ΣΕΤΗΠ στην πρώτη του Γενική Συνέλευση, πριν από 15 χρόνια, πήρε την απόφαση να συσπειρωθεί μαζί με εκατοντάδες άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. «Το ΠΑΜΕ στις 18 και 19 Ιούνη καλεί σε Πανελλαδική Σύσκεψη όλες εκείνες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστές που συμπορευτήκαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σε αυτήν τη Σύσκεψη το Συνδικάτο μας θα δώσει το "παρών" με αντιπροσωπεία που θα αποφασίσουμε σήμερα εδώ στη Γενική μας Συνέλευση, ώστε οι φωνές μας να ενωθούν με χιλιάδες άλλες φωνές εργαζομένων από όλους τους κλάδους», σημείωσε.

Υπενθυμίζοντας τους αγώνες με τους οποίους οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στην COSCO υπέγραψαν ΣΣΕ, υπογράμμισε πως αυτοί οι αγώνες «έγιναν υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων» και απέδειξαν «τη δύναμη της αλληλεγγύης», στην οποία και το ίδιο το ΣΕΤΗΠ συνέβαλε.

Χαιρετισμό στη συνέλευση απηύθυνε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, συνοψίζοντας την πείρα από την πάλη για την κλαδική Σύμβαση. Οπως ανέδειξε, η υπογραφή της Σύμβασης μετά από 13 χρόνια έγινε δυνατή μέσα από τη δράση με συχνές συνελεύσεις, παρεμβάσεις στα εργοτάξια, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κλαδικές πανελλαδικές απεργίες. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε την ανάγκη να δυναμώσουν ο συντονισμός και το κοινό μέτωπο των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα, δίνουν όμως τη μάχη για τη βελτίωση των όρων δουλειάς και ζωής των εργαζομένων.

Με το κείμενο του Σχεδίου της Σύμβασης να έχει μοιραστεί σε όλους, τα μέλη του Συνδικάτου κατέθεσαν τις προτάσεις τους προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή. Η συνέλευση αποφάσισε επίσης τη συμμετοχή του Συνδικάτου στη στάση εργασίας που έχει προκηρυχθεί από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στις 15 Ιούνη και στην κινητοποίηση με αφορμή την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο.

Περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες δράσεις

Οι εξορμήσεις και οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς συνεχίζονται. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται τα εξής:

Σήμερα Πέμπτη θα γίνουν περιοδείες στην Τράπεζα Πειραιώς (Λ. Συγγρού 87), στα ΕΛΤΑ Courier Πειραιά, στα ΕΛΤΑ στο αεροδρόμιο, στα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας, στα ΕΑΣ Λαυρίου, στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», στον «Σκλαβενίτη» στο Ικόνιο, στο «Νotos» στον Πειραιά, στα Νηματουργεία Νάουσας «Βαρβαρέσος», στην Τράπεζα της Ελλάδος (Χολαργός), στο εργοστάσιο «ΜΕΒΓΑΛ» στα Κουφάλια, στους διανομείς στη Θεσσαλονίκη, στις οικοδομές του κέντρου του Ρεθύμνου, στις φαρμακαποθήκες «Σαράντης», «Pharmastock», «AlfaPharm», ΕΝΦΑΡΕΛ, «El-Pharm» και «PharmaService» και στα νοσοκομεία «Metropolitan» και «Ωνάσειο». Επιπλέον, θα γίνουν στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση στο εργοτάξιο της ΤΕΜΕΣ στο «Hilton», ενώ θα κάνει σύσκεψη το Παράρτημα Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Αύριο Παρασκευή στο ΚΔΑ Λένορμαν ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, στη «Νάνο Φως», στη «Γιου Νάβαλ», στον «Μπουτάρη», στο «Hondos» Πειραιά και στον εμπορικό δρόμο στη Σωτήρος στον Πειραιά, στο «Dust 'n' Cream» Κ. Μακεδονίας, στη «ΔΕΛΤΑ», στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», στη «Μύθος», σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα επισιτιστικά καταστήματα της Πολίχνης. Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση θα γίνουν στο εργοτάξιο της «Ballian» στη λεωφόρου Συγγρού.

Να γίνει η αγανάκτηση δύναμη διεκδίκησης και οργάνωσης του αγώνα

Σε συγκεντρώσεις σωματείων και στη ΓΣ του Εργατικού Κέντρου Αρτας μεταφέρθηκε το κάλεσμα για τη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Συζητώντας με τους εργαζόμενους στο συσκευαστήριο ελιάς
Συζητώντας με τους εργαζόμενους στο συσκευαστήριο ελιάς
Με συγκέντρωση στο συσκευαστήριο ελιάς της «Intercomm foods» και περιοδεία στο υποκατάστημα του ΟΤΕ στην Αρτα την περασμένη Τρίτη το Εργατικό Κέντρο της πόλης συνεχίζει τη συζήτηση με εργαζόμενους με αφορμή την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Στο κλιμάκιο των συνδικαλιστών συμμετείχαν τα μέλη της ΕΓ του ΠΑΜΕ Γ. Μπουλούγαρης και Γ. Πέρρος.

Από τους τεχνικούς του ΟΤΕ εκφράστηκε ενδιαφέρον να μάθουν για την πείρα από την οργάνωση των αγώνων στην COSCO, ενώ στην «Intercomm foods» το κλιμάκιο των συνδικαλιστών άκουσε τα προβλήματα των εργαζομένων για τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και την ανασφάλεια για το αύριο, τις δύσκολες συνθήκες δουλειάς, με ορισμένους από αυτούς να εργάζονται στους υπαίθριους χώρους, είτε με καύσωνα είτε με παγετό.

Στις διαπιστώσεις των εργαζομένων ο Γ. Πέρρος κάλεσε να αναλογιστούν το τι πρέπει να κάνουν για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. «Θέλουμε να σας μεταφέρουμε αισιόδοξα μηνύματα, ότι αν οι εργάτες γίνουν μία γροθιά, μπορούν να τα καταφέρουν», τόνισε. Ακολούθως αναφέρθηκε στα θετικά παραδείγματα των εργατών στις κατασκευές, στην COSCO και σε μια σειρά άλλων μεγάλων βιομηχανικών χώρων στην Αττική, όπου το τελευταίο διάστημα οι εργάτες επιβάλλουν μέσα από τα σωματεία τους την υπογραφή ΣΣΕ με σημαντικές αυξήσεις. «Είναι ανάγκη να σηκωθούμε, να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε», πρόσθεσε ο Γ. Πέρρος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν «σωτήρες» αφού όλες οι κυβερνήσεις κτίζουν πάνω στο ίδιο αντεργατικό οικοδόμημα.

Ανάγκη η ισχυροποίηση των σωματείων

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων του ΕΚ Αρτας. Ο Γ. Αλιφήρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, εισηγητικά τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται σημαντική αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις, την οποία απέδωσε στη συστηματική προσπάθεια όλων των προηγούμενων χρόνων τα σωματεία να μπουν στους χώρους δουλειάς, να οργανώσουν την πάλη των εργατών. Αναφέρθηκε στην αγωνιστική συμπόρευση του ΕΚ με τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους της Αρτας τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει το επόμενο διάστημα. Αντίστοιχη πείρα μεταφέρθηκε από άλλους ομιλητές.

Στόχος να συμμετάσχουν στη Σύσκεψη δεκάδες νέα σωματεία

Στην ΓΣ παρενέβη ο Γ. Πέρρος βάζοντας στο επίκεντρο της συζήτησης τι πρέπει να κάνουν τα σωματεία για να αλλάξει η κατάσταση στο εργατικό κίνημα. «Για να βρουν οι εργάτες το δίκιο τους, πρέπει οι διοικήσεις των σωματείων να είναι δίπλα τους, να τους αφουγκραζόμαστε, να οργανώνουμε τον αγώνα μέσα σε κάθε επιχείρηση. Ολη μας η διαδρομή δείχνει ότι μπορούμε», τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι μόνο τότε οι εργαζόμενοι δεν θα είναι ευάλωτοι στη λογική της αναμονής και της εναλλαγής κυβερνήσεων.

Παράλληλα, έθεσε ως κεντρικό ζήτημα για το επόμενο διάστημα την ισχυροποίηση των πρωτοβαθμίων σωματείων, μιλώντας π.χ. για το πώς οι εργαζόμενοι στην «Intercomm foods» θα μετρήσουν βήματα στην οργάνωση της πάλης τους. «Να βάλουμε μπροστά τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, το ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, της αύξησης στους μισθούς, αυτά που τους απασχολούν», τόνισε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για σκληρή δουλειά κόντρα στην εργοδοσία. Στη συνέχεια ο Γ. Πέρρος προειδοποίησε ότι μια νέα καπιταλιστική κρίση βρίσκεται μπροστά μας και πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους, τονίζοντας ότι τώρα το ΠΑΜΕ πρέπει να δυναμώσει με νέα συνδικάτα και τίμιους συνδικαλιστές, κόντρα στη σαπίλα του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ. «Δεν κάνουμε τη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ για να τα πούμε μεταξύ μας», είπε, θέτοντας ως στόχο «να συμμετάσχουν σε αυτή δεκάδες νέα σωματεία που μας παρακολουθούν και συμπορεύτηκαν μαζί μας σε ορισμένα μέτωπα».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κανένας αυτοαπασχολούμενος χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη

Στον «αέρα» από χτες χιλιάδες μικροί επαγγελματίες

Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, μαζί με τα έμμεσα προστατευόμενα μέλη τους, έχουν μείνει από χτες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μετά από απόφαση του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με αυτή και τη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε, από 1η Ιούνη χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν τουλάχιστον το χρέος που αντιστοιχεί στις παροχές σε είδος (μηνιαίες εισφορές του κλάδου Υγείας) της προηγούμενης χρονιάς (2021). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μάλιστα, το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χάνουν περίπου 350.000 μη μισθωτοί οι οποίοι δεν κατάφεραν μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, αλλά και σήμερα, με την ακρίβεια να τσακίζει κόκαλα, να αποδώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, και μένουν ξεκρέμαστοι.

Για απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης κάνει λόγο η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και απαιτεί να μη μείνει κανένας αυτοαπασχολούμενος χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σημειώνει ότι αυτή η απόφαση «έρχεται σε μια περίοδο που οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με την εξόφληση των οφειλών για τους μήνες της πανδημίας και των κρατικών περιορισμών και απαγορεύσεων, ενώ η κυβέρνηση αρνήθηκε την επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης για αυτό το διάστημα. Για πολλούς από αυτούς οι οφειλές αυτές ήρθαν να προστεθούν σε παλιότερα χρέη, με ρυθμίσεις πάνω σε ρυθμίσεις, από τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών μνημονίων, με την υπερφορολόγηση και τις περικοπές.

Προσθέτει η ΟΒΣΑ: «Για το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, τα νέα αδιέξοδα που δημιουργεί η θύελλα της γενικευμένης ακρίβειας στο ρεύμα, στην Ενέργεια, στις πρώτες ύλες, η αναδουλειά σε πολλούς κλάδους ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος, είναι μια θηλιά στον λαιμό η οποία σφίγγει όλο και περισσότερο. Δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την εξόφληση της απαράδεκτης εισφοράς Υγείας».

Και καλεί την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει στον αποκλεισμό ούτε ενός αυτοαπασχολούμενου από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την φαρμακευτική κάλυψη» και «τους συναδέλφους να δυναμώσουν την οργάνωση, τον αγώνα για την οριστική κατάργηση της εισφοράς Υγείας και την κάλυψη των αναγκών Υγείας - Πρόνοιας για όλους εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέες στάσεις εργασίας στη «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» για την ανάκληση των απολύσεων

Με νέες στάσεις εργασίας σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, από τις 7 έως τις 10 το πρωί, συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» στη Θεσσαλονίκη. Απαιτούν την άμεση ανάκληση των άδικων, αναιτιολόγητων, εκβιαστικών και τρομοκρατικών απολύσεων των πέντε εργαζόμενων συναδέλφων τους, μελών του επιχειρησιακού Σωματείου.

ΠΑΤΡΑ - «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ»
Αποφασιστικά στην πάλη ενάντια στην αποψίλωση του μοναδικού παιδιατρικού νοσοκομείου

Και εργατικοί - λαϊκοί φορείς καλούν στην αυριανή μεγάλη συγκέντρωση που οργανώνει η δημοτική αρχή. Στις 7.30 μ.μ. το αγωνιστικό ραντεβού, στην πλατεία Γεωργίου

Να μην κλείσει το «Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό Νοσοκομείο, κάτι που γίνεται με ευθύνη της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ, απαιτεί η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας, που προχωρά αύριο σε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου (7.30 μ.μ.), μετά και την παύση των εφημεριών του από προχτές.

Η κατάσταση μάλιστα για το νοσηλευτικό ίδρυμα, που αποτελεί το μοναδικό αμιγώς παιδιατρικό στη Δυτική Ελλάδα, φαίνεται ότι δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο, αφού χτες ανακοινώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες σε σύσκεψη των εργαζομένων, η πρόθεση της 6ης ΥΠΕ να μεταφερθεί ο χειρουργικός τομέας του στο ΠΓΝΠ του Ρίου, λόγω έλλειψης παιδοαναισθησιολόγου κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προσωπικού αφού το πρόβλημα ήταν γνωστό ότι θα προκύψει εδώ και έναν χρόνο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει καμιά πρόσληψη απ' την πλευρά κυβέρνησης και υπουργείου Υγείας.

Τεράστιες διαχρονικές ευθύνες

«Οι παιδοαναισθησιολόγοι που εργάζονταν στο "Καραμανδάνειο" εδώ και 30 χρόνια είχαν εμπειρία, φρόντιζαν ακόμη και νεογνά που είχαν ανάγκη. Ολο αυτό το διάστημα, δεν φρόντισε κανένας αρμόδιος φορέας να γίνουν προσλήψεις, να εξειδικευτεί προσωπικό δίπλα τους, κάτι που θα στήριζε τη λειτουργία όλου του νοσοκομείου και φυσικά θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες του λαού της ευρύτερης περιοχής», σημειώνει η Βίκυ Αλεξανδροπούλου, διευθύντρια της Παιδιατρικής κλινικής, εξηγώντας σχετικά με τα «μπαλώματα» των μετακινήσεων προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο όπου επιδίδεται η 6η ΥΠΕ:

«Οι ελλείψεις, και ιδιαίτερα τέτοιων ειδικοτήτων, δεν μπορούν να καλύπτονται με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, εξαντλώντας τους εργαζόμενους, βάζοντας ουσιαστικά σε κίνδυνο και την υγεία των παιδιών».

Επισημαίνοντας ότι όλα αυτά τα ζητήματα είναι γνωστά στους αρμόδιους φορείς, κάλεσε σε συμμετοχή στη μεγάλη αυριανή κινητοποίηση, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του νοσοκομείου.

Στηρίζει το Εργατικό Κέντρο

Στο μεταξύ, πολλαπλασιάζεται η συμμετοχή εργατικών - λαϊκών φορέων στη μεγάλη κινητοποίηση που εξήγγειλε για αύριο η δημοτική αρχή, σημαίνοντας συναγερμό ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου. Τη συγκέντρωση στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει: Ενωση Ιατρών ν. Αχαΐας, Σωματείο Εργαζομένων «Καραμανδάνειου», Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πατρέων, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος, Πολιτιστικοί Σύλλογοι Γούβας, Αγίου Διονυσίου, Αρόης, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, το απερχόμενο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων της πόλης και ο Εμπορικός Σύλλογος. Επίσης, η δημοτική παράταξη «Ωρα Πατρών».

Νέα Ερώτηση απ' το ΚΚΕ στη Βουλή

Στο μεταξύ, χτες, από τους βουλευτές του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο και Νίκο Παπαναστάση κατατέθηκε νέα Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, όπου, αφού γίνεται αναλυτική αναφορά στην κατάσταση, απαιτείται, μεταξύ άλλων, να πραγματοποιηθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες όλες οι μόνιμες προσλήψεις παιδοαναισθησιολόγων που είναι απαραίτητες, να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να αυξηθεί η χρηματοδότηση στο νοσοκομείο.

ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στο «πόδι» σωματεία και φορείς για να μη μείνει στον δρόμο η λαϊκή οικογένεια

Συλλαλητήριο αύριο ενάντια στον πλειστηριασμό

Με νέο συλλαλητήριο αύριο, Παρασκευή 3 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., που θα πραγματοποιηθεί και πάλι στην οδό Πλάτωνος 3 στις Συκιές, Σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα για να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας.

Οι διοργανωτές, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες το απόγευμα, μπροστά στο σπίτι της οικογένειας, απηύθυναν κάλεσμα στα σωματεία, στους φορείς να πάρουν αποφάσεις και να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, ώστε να δυναμώσει η φωνή αντίστασης στον πλειστηριασμό που πετάει στον δρόμο μια τετραμελή οικογένεια, με ανάπηρη τη μητέρα και δύο παιδιά που σπουδάζουν.

Απαιτούν: Να ακυρωθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού του σπιτιού του Γ.Ν., να εξασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα αναπηρίας για την σύζυγό του, να παγώσουν και να διαγραφούν τα χρέη τους σε ΔΕΗ, νερό, θέρμανση και δημοτικά τέλη. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις, αξιοπρεπές εξασφαλισμένο εισόδημα για κάθε λαϊκή οικογένεια, μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, να μην πληρώσει ο λαός.

Οπως ανέφερε ο Αγγελος Παπαθανασίου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι ο κ. Γιώργος «δεν έχει καμία ευθύνη για την πολύχρονη ανεργία του και την αδυναμία του να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Αυτό που φταίει είναι η αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις».

Η Μίνα Αγγελοπούλου, δικηγόρος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα, σημείωσε ότι «ουσιαστικά δεν υπάρχει νομικό οπλοστάσιο ικανό να εξασφαλίσει ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν να δώσουν τίποτα». Πρόσθεσε όμως ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση «μπορεί να ασκηθεί ανακοπή κατά του πλειστηριασμού, αρκεί η τράπεζα να έρθει και να συναινέσει σ' αυτό και μάλιστα θα είναι πεδίο δόξης λαμπρό ακόμα και για την ελληνική δικαιοσύνη να αποδείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των μικρομεσαίων, των λαϊκών στρωμάτων που αντιμετωπίζουν ακρίβεια, φτώχεια, ανεργία και έχουν απέναντί τους πανάκριβες νομικές διαδικασίες».

Η Μαρία Σαΐτη, πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών Εικαστικού της Σχολής Καλών Τεχνών, ανέδειξε ότι οι φοιτητές «με την αλληλεγγύη και τη συμπόρευση με τα σωματεία και τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους θα παλέψουμε για να εμποδίσουμε την έξωση της οικογένειας από το σπίτι της. Για να συνεχίσουν οι συμφοιτητές μας τις σπουδές μας».

Η Γεωργία Τριανταφύλλου, από τον Σύλλογο Γυναικών Συκεών και μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ανέφερε: «Είναι ένα λαϊκό σπίτι στη γειτονιά μας, που το χάνει μια οικογένεια για να κερδίσουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών, που είναι οι ίδιοι που κόβουν το ρεύμα και στα δικά μας σπίτια και μας τσακίζουν συνολικά τη ζωή. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ
Συνεχίζουν τη μάχη για τη ΣΣΕ, ενάντια στις μειώσεις μισθών και στο αναδρομικό «τσεκούρι»

Νέα απεργία χτες και μαζική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους διαμήνυσαν και χτες οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), με μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν.

Η προσπάθεια κυβέρνησης και διοίκησης ΟΑΣΘ να ποινικοποιήσουν τον αγώνα τους προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, για να βγάλουν παράνομη και καταχρηστική την απεργία, έπεσε στο κενό, καθώς το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή.

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ, την επιστροφή των νομοθετημένων επιδομάτων που περικόπηκαν και τη μη επιστροφή αναδρομικά μέρους των μισθών τους.

Παράλληλα συνεχίζουν να διεκδικούν βελτίωση της συγκοινωνίας, επισκευή των οχημάτων, αγορά νέων λεωφορείων, πρόσληψη οδηγών, και καταγγέλλουν τους σχεδιασμούς για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της αστικής συγκοινωνίας.

Τέλος, καταγγέλλουν τη νέα επίθεση της διοίκησης του ΟΑΣΘ σε βάρος των οδηγών, στους οποίους φορτώνει την ευθύνη για τον έλεγχο των εισιτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται υποχρεωτική και η επιβίβαση των επιβατών μόνο από την μπροστινή πόρτα των οχημάτων.

Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε μπροστά στο ΕΚΘ και στη συνέχεια, με συνθήματα όπως «Πέντε χρόνια ταλαιπωρία, πάρτε οδηγούς και λεωφορεία», «Η μεταφορά και η συγκοινωνία είναι λαϊκή περιουσία» κ.ά., οι απεργοί πραγματοποίησαν μαχητική πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ενδιάμεσα σταματούσαν στις στάσεις των λεωφορείων, ενημέρωναν τον λαό για τις διεκδικήσεις τους και τον καλούσαν να στηρίξει τον αγώνα τους.

Περαιτέρω εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΘ καταγγέλλει την εγκύκλιο της διοίκησης του Οργανισμού, με την οποία αίρει τον περιορισμό της εισόδου των επιβατών από την μπροστινή πόρτα, που ήταν και το μόνο ουσιαστικό μέτρο που είχε παρθεί στην αρχή της πανδημίας για την υποτυπώδη προστασία των οδηγών, και εντατικοποιεί την εργασία τους.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Την ώρα που ακόμα μια καλοκαιρινή περίοδος ξεκινάει με το γνωστό πρόβλημα με τα κλιματιστικά και την ανεπάρκεια συνθηκών ψύξης σε πολλά λεωφορεία, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συγκοινωνιακού έργου και την απίστευτη ταλαιπωρία των επιβατών, η διοίκηση του ΟΑΣΘ αντί να δώσει λύση παραμένει πιστή στον αντεργατικό της χαρακτήρα και με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

(...) Καταργεί ακόμα και τα διαλείμματα και τους χρόνους αναμονής, αφού προβλέπει ότι κατά το διάλειμμα ο έλεγχος των εισιτηρίων εντός των λεωφορείων στα τέρματα και τις αφετηρίες θα γίνεται με την επιστροφή του οδηγού, που σημαίνει ότι ο οδηγός θα πρέπει να επιστρέφει νωρίτερα από το διάλειμμα, ώστε να προλαβαίνει να πραγματοποιεί τον έλεγχο πριν τον προγραμματισμένο χρόνο δρομολόγησης».

Θυμίζει ότι «σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ΟΑΣΘ οι ελεγκτές κομίστρου είναι οι μόνοι εντεταλμένοι για τον έλεγχο και την επιβολή προστίμων». Και σχολιάζει ότι «η πρεμούρα της διοίκησης του Οργανισμού για τη με κάθε τρόπο αύξηση των εσόδων την οδηγεί σε κινήσεις που θέτουν σοβαρά ζητήματα υγείας και ασφάλειας των οδηγών και επιβατών.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αντί να δώσουν άμεσα λύση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ (όπως π.χ. η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης που εκκρεμεί εδώ και ενάμιση χρόνο), εντατικοποιούν κι άλλο την εργασία, αναθέτοντας στους οδηγούς καθήκοντα που δεν προβλέπονται.

Στην προσπάθεια εντατικοποίησης της εργασίας απαντάμε με απαίτηση για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας τόσο των εργαζομένων όσο και των επιβατών».

ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΣΣΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ «ΦΙΛΙΠΠΟΥ»
Στάση εργασίας σήμερα στις εγκαταστάσεις της «HQF ΜΙΜΙΚΟΣ»

Σε δίωρη στάση εργασίας από τη 1 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. και έκτακτη Γενική Συνέλευση προχωρά σήμερα Πέμπτη το Σωματείο Εργαζομένων «HQF ΜΙΜΙΚΟΣ» στην Εύβοια, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στο πλαίσιο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης θα γίνει ενημέρωση των εργαζομένων για τη δράση του Σωματείου το τελευταίο δίμηνο και κυρίως για τον συντονισμό και την κοινή διεκδίκηση υπογραφής επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με τα υπόλοιπα Σωματεία εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Φιλίππου».

Υπενθυμίζεται ότι σωματεία εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Φιλίππου» συντονίζουν τη δράση τους και διεκδικούν από κοινού επιχειρησιακές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, κατάργηση της εργολαβικής εργασίας, ξεπάγωμα των προσαυξήσεων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.ά.

Συνελεύσεις σωματείων

Τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων, οργανώνουν σωματεία σε μια σειρά κλάδους. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κινητοποιήσεις και τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα, τις επόμενες μέρες σωματεία προχωρούν σε συνελεύσεις.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προκηρύσσει στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) για σήμερα Πέμπτη και καλεί σε Γενική Συνέλευση στη 1 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».

Το Σωματείο Εργαζομένων «Hellenic Quality Foods» Εύβοιας έχει καλέσει σε έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα Πέμπτη (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) στον προαύλιο χώρο του πτηνοσφαγείου.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 5 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ
Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη συγκέντρωση του Σαββάτου

Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Ν. Παναγιωτάρα: «Τα προβλήματα των μεταναστών εργατών γης άπτονται της στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και της Επιτροπής Αγώνα των μεταναστών εργατών γης για τη μεγάλη συγκέντρωση στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας, το Σάββατο 4 Ιούνη (7 μ.μ. στην πλατεία).

Η κοινή ανακοίνωση των συνδικαλιστικών φορέων και της Επιτροπής βρίσκει ανταπόκριση στις καθημερινές περιοδείες που πραγματοποιούνται στις απέραντες εκτάσεις καλλιέργειας φράουλας και άλλων οπωροκηπευτικών της Βόρειας Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας.

Μπροστά στη νέα μεγάλη κινητοποίηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των χιλιάδων μεταναστών εργατών γης, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας.

* * *

-- Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στις περιοχές της Βόρειας Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας η καλλιέργεια της φράουλας με χιλιάδες στρέμματα. Για την ανάπτυξή της, όπως και για άλλες καλλιέργειες, απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, κατά κύριο λόγο μετανάστες από χώρες όπως το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν. Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ποια η στάση των έως και σήμερα κυβερνήσεων και των αρμόδιων υπηρεσιών για την επίλυσή τους;

Από τη μεγάλη συγκέντρωση των μεταναστών εργατών γης την Πρωτομαγιά
Από τη μεγάλη συγκέντρωση των μεταναστών εργατών γης την Πρωτομαγιά
-- Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες γης, ειδικά της περιοχής μας, άπτονται της στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ζουν σε τρώγλες (θερμοκήπια, ΤΟΛ κ.λπ.), είναι ανεμβολίαστοι ακόμα και για ηπατίτιδα, δουλεύουν ήλιο με ήλιο. Αξίζει δε να σημειώσουμε πως η κατάσταση στην οποία βρίσκονται παραμένει ίδια όλα τα χρόνια που ζουν εδώ. Είναι νομίζω γνωστό πια σε όλους μας πως η τακτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) κινούνταν πάντα στη λογική κόστους - οφέλους, μια λογική που σίγουρα δεν βοηθά τον εργάτη όποιου χρώματος και καταγωγής. Απλώς οι ντόπιοι εργάτες νομίζουν ότι έχουν δικό τους σπίτι (οι περισσότεροι το χρωστάμε), σίγουρα δουλεύουμε τις ίδιες ώρες και φυσικά νομίζουμε πως έχουμε υγειονομική περίθαλψη. Εμείς, όταν μπούμε στο νοσοκομείο μπορούμε να δηλώσουμε τα στοιχεία μας γιατί έτυχε να γεννηθούμε εδώ και να τα έχουμε. Οσον αφορά όμως τον τρόπο περίθαλψης είναι ίδιος για όλους. Ανύπαρκτος. Και φυσικά όταν πεθάνουμε μας πάνε στο νεκροταφείο και όχι στα χωράφια.

-- Με πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και της Επιτροπής Αγώνα που συγκρότησαν οι μετανάστες εργάτες γης, γίνεται συστηματική προσπάθεια να οργανωθεί η πάλη για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Ποια είναι τα κυριότερα εμπόδια που συναντάτε σε αυτήν την προσπάθεια;

-- Τα εμπόδια είναι τα ίδια από την αρχή των προσπαθειών, περίπου από το 2008 μέχρι και σήμερα. Αδιαφορία, αναλγησία, αναισθησία. Ακόμα και τελευταία που με πολύ μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί για την Covid-19, αυτοί γίνονται με ρυθμούς χελώνας. Σκεφτείτε πως κάποια από τις 4 ή 5 φορές που έχει έρθει κλιμάκιο για εμβολιασμό, έστειλαν 100 εμβόλια και 80 ενέσεις. Αυτά που αναφέρουμε για τον εμβολιασμό αφορούν έναν πληθυσμό 7.000 - 8.000 ανθρώπων που βρίσκονται εδώ και εργάζονται στα φραουλοχώραφα.

-- Προβάλετε έντονα και τα ζητήματα των υποδομών δημόσιας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή. Ποιες κατά τη γνώμη σας παρεμβάσεις χρειάζονται;

-- Πρωτίστως θα πρέπει να μας απαντήσει ο κ. δήμαρχος της περιοχής Ανδραβίδας - Κυλλήνης, ο οποίος είναι και γιατρός, τι κάνει γι' αυτήν την υγειονομική βόμβα;

Ενδιαφέρθηκε να φτιάξει υποδομές ώστε οι εργάτες γης να ζουν αξιοπρεπώς και με συνθήκες υγιεινής όπως αρμόζει σε κάθε ανθρώπινο ον στον πλανήτη;

Επειτα να μας ενημερώσει για τις κινήσεις που δεν έκανε προς το υπουργείο Υγείας ώστε να δοθεί στους εργάτες ένα προσωρινό ΑΜΚΑ, για να μπορούν να εμβολιάζονται και να έχουν μια στοιχειώδη περίθαλψη στα νοσοκομεία. Και λέω δεν έκανε, γιατί το ΠΑΜΕ τις έκανε όλες αυτές τις προσπάθειες και ούτε μια φορά δεν βρήκαμε στις πόρτες που μπήκαμε να έχει προηγηθεί κάποιος άλλος.

Σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι, που δεν εξετάζονται από γιατρούς και δεν εμβολιάζονται καν, συσκευάζουν τα προϊόντα που η Ευρωπαϊκή Ενωση τρώει. Και ενώ κόπτονται για ...iso, πιστοποιήσεις και τα κατάλληλα λιπάσματα, δεν τους ενδιαφέρει να φροντίσουν τα εργατικά χέρια που τους ταΐζουν. Τέτοιοι είναι.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ