Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Παραμένουν απλήρωτοι οι τευτλοπαραγωγοί

Χιλιάδες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων παραμένουν απλήρωτοι, ενώ έχουν παραδώσει την παραγωγή τους σε εμπόρους και βιομηχανίες. Ταυτόχρονα, δεν έχουν εισπράξει την επιστροφή του ΦΠΑ για το 2013, την ενίσχυση για τη νιτρορύπανση για τα έτη 2012 - 13, τη βιοκαλλιέργεια, την επιστροφή του ειδικού φόρου στα καύσιμα και τις εξισωτικές αποζημιώσεις, εξαιτίας του σχεδίου δράσης που αποχαρακτηρίζει 11 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι έχουν παραδώσει εδώ και τρεις μήνες την παραγωγή τους στο μοναδικό εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που έχει απομείνει, στο Πλατύ Ημαθίας και είναι ακόμα απλήρωτοι. Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, αφού πρώτα πούλησαν τα εργοστάσια και την ποσόστωση ζάχαρης, τώρα αφήνουν απλήρωτους τους εναπομείναντες παραγωγούς, σε ένα προϊόν που πλέον η χώρα μας είναι ελλειμματική.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, (ΕΟΑΣΛ), ζητάει να εξοφληθούν άμεσα οι παραγωγοί τεύτλων. Καλεί τους παραγωγούς να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους, να τους δυναμώσουν, συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές που πραγματοποιούνται για νέα ΔΣ και αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία, γιατί «δυνατοί αγροτικοί σύλλογοι σημαίνει πιο δυνατός ο αγώνας μας, με καλύτερες προϋποθέσεις θα διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε».

Σοβαρά εμπόδια στη θεραπεία καρκινοπαθών

Οι δραματικές επιπτώσεις στους χρόνια πάσχοντες - που οξύνθηκαν με την κρίση - αποκαλύπτονται από μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (ΚΕΦΙ), που παρουσιάστηκε χτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 45,8% των καρκινοπαθών - δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο - αντιμετώπισαν εμπόδια τόσο στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας όσο και στη θεραπεία, με αποτέλεσμα την απώλεια ή την καθυστέρηση στη λήψη της, και κατά συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας για το 96,3% εξ αυτών. Οι καρκινοπαθείς, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, γίνονται πολλές φορές μπαλάκι ανάμεσα στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, καθώς τα νοσοκομεία λόγω των περικοπών δεν προμηθεύονται φάρμακα και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι μόλις 29 σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, το 30,5% εκ των ερωτηθέντων καρκινοπαθών δηλώνει ότι αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στο γιατρό, ενώ το 25,4% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει εμπόδια και στη θεραπεία. Η κατάσταση αυτή αφορά καρκινοπαθείς που σε ποσοστό 89,33% έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Το δράμα αφορά το 10,33% που είναι ανασφάλιστοι. Δεν μπορούν, όπως αναφέρθηκε, να κλείσουν ραντεβού στις δημόσιες δομές, αλλά και όταν κλείσουν και καταφέρουν να κάνουν τις εξετάσεις στις δημόσιες δομές, έχει παρέλθει κρίσιμος χρόνος για τη θεραπεία τους. Οι συμμετοχές για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα - όπου αναγκάζονται να καταφύγουν λόγω των ουρών στο δημόσιο - είναι σχεδόν το ίδιο απαγορευτικές, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους ανασφάλιστους.

Τέλος, το 68% εκ των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει περιορίσει δραστικά τις δαπάνες του σε είδη πρώτη ανάγκης, με τους μισούς εξ αυτών να καταφεύγουν στο δανεισμό από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Αναπλήρωση των απωλειών διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Συγκέντρωση σήμερα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Στους δρόμους βγαίνουν ξανά σήμερα οι συνταξιούχοι της Αττικής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΤΑΕ - ΟΑΕΕ, για συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν στις συντάξεις τους τα τελευταία χρόνια και παράλληλα διαμηνύουν πως δε θα επιτρέψουν να περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου απαιτούν να συναντηθούν με τον υπουργό Γ. Βρούτση. Υπενθυμίζουν πως ο υπουργός εδώ και οκτώ μήνες αρνείται να δεχτεί αντιπροσωπεία τους, αγνοώντας τις αλλεπάλληλες μαζικές κινητοποιήσεις τους.

Στο φόντο των ανατροπών που δρομολογούνται στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η σημερινή κινητοποίηση αποκτά ευρύτερη σημασία. Κάλεσμα στα σωματεία, στους εργαζόμενους, στους ανέργους, να συμμετάσχουν μαζικά έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ. Στην κινητοποίηση καλεί και η ΟΓΕ. Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση έχει απευθύνει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Εκδικητικές απολύσεις στην ΕΑΣ Τρικάλων

Η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων (ΕΑΣΤ) επιμένει στις απολύσεις των εργαζομένων που αρνούνται να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας, όπως φάνηκε στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρός της και ο οικονομικός διευθυντής με διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου Τρικάλων.

Το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» με σχέδιο ψηφίσματος στο οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στην Ενωση - Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων (ΕΑΣΤ) έχουν υποστεί σημαντική μείωση στους μισθούς τους. Αρχικά με τη λήξη της μετενέργειας και στη συνέχεια ακόμη μεγαλύτερη μείωση με την εκ περιτροπής εργασία.

Μετά από αυτά, τους ζητήθηκε να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας που θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση των μισθών και αλλαγή των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Παρά τις έντονες πιέσεις από τη διοίκηση, 10 από τους εργαζόμενους αρνήθηκαν να υπογράψουν. Η εργοδοσία απέλυσε τέσσερις από αυτούς και συνεχίζει με τους υπόλοιπους, ενώ ταυτόχρονα κάνει προσλήψεις με τους νέους όρους.

Κινητοποίηση για το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης

Την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (ΕΚΑ) - πρώην Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ), με αιχμή την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου, θα απαιτήσουν σήμερα με συγκέντρωσή τους στο υπουργείο Υγείας, ώρα 1 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και οι Λαϊκές Επιτροπές Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προσπάθεια παρεμπόδισης των εκλογών από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ

Συνδικαλιστές της ΕΑΒ από το Σχηματάρι υπέβαλαν ένσταση ακυρότητας, ενώ δε δικαιούνται να ψηφίσουν σε σωματείο της Αττικής

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η προσπάθεια συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο του Μετάλλου να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τις εκλογές στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, που συνεχίζονται. Τις προηγούμενες μέρες, εμφανίστηκαν και ζήτησαν να ψηφίσουν τρεις εργαζόμενοι της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), που λειτουργεί στο Σχηματάρι, έξω δηλαδή από τα γεωγραφικά όρια του νομού Αττικής, που καλύπτει το νεοσύστατο Συνδικάτο.

Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι η μία από τους τρεις εργαζόμενους είναι η Κατερίνα Ρούμπου, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο του Μετάλλου, Α' Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ και μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στην ΕΑΒ. Ενας ακόμα, είναι συνδικαλιστικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΑΒ.

Η Εφορευτική Επιτροπή δεν τους επέτρεψε να συμμετάσχουν στις εκλογές, με το επιχείρημα ότι εργάζονται εκτός των γεωγραφικών ορίων της Αττικής. Επιπλέον, τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει μέσω του σωματείου της ΕΑΒ για αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Θήβας, γεγονός που πιστοποιεί ότι συνδικαλιστικά καλύπτονται από τις οργανώσεις στην περιοχή της Βοιωτίας. Με αυτά τα δεδομένα, αν η Εφορευτική Επιτροπή τους επέτρεπε να συμμετάσχουν στις εκλογές του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, οποιοσδήποτε εργαζόμενους θα μπορούσε να υποβάλει αίτημα ακυρότητας των εκλογών, αφού είναι εργαζόμενοι εκτός Αττικής.

Ο τρίτος από τους εργαζόμενους της ΕΑΒ, που εμφανίστηκε για να ψηφίσει, δουλεύει κι αυτός στο Σχηματάρι, αλλά δε συμμετείχε στις τελευταίες εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου, που έγιναν στις 14 και 15 Οκτώβρη. Οι τρεις τους κατέθεσαν ένσταση ακυρότητας των εκλογών, η οποία επίσης απορρίφθηκε από την Εφορευτική Επιτροπή. Σ' αυτήν προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, επικαλούμενοι ότι η ΕΑΒ δηλώνει για έδρα της την Αθήνα και ότι ο τόπος της μόνιμης κατοικίας τους βρίσκεται στην Αττική, όπως άλλωστε συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΕΑΒ.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει την παρουσία του στις εκλογές του Συνδικάτου, επιστρατεύοντας αρχικά ακόμα και τους απεργοσπάστες της «Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο για να στήσει ψηφοδέλτιο, έρχεται ένα ακόμα κρούσμα από τις ίδιες δυνάμεις, με στόχο αυτήν τη φορά να εμποδιστεί η εκλογική διαδικασία.

  • Οι εκλογές στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας συνεχίζονται στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μέχρι την Παρασκευή 19/12 (3 μ.μ. - 8 μ.μ.), το Σάββατο 20/12 και την Κυριακή 21/12 (10 π.μ. - 6 μ.μ.).Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org