Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014 - αριθ. φύλλου: 12021

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης για εργαζόμενους, ανέργους και παιδιά μπροστά στις γιορτές

ΣΕΛ.  15
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ελπίδα για το λαό η οργάνωση της πάλης του, η ενίσχυση του ΚΚΕ

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ.  6  -  7

Οι νέοι χρειάζονται ισχυρό ΚΚΕ για να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει

Χτες, πρώτη μέρα του Συνεδρίου, έγινε η εισηγητική ομιλία από τον Γραμματέα του απερχόμενου ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη

Σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας και ευθύνης ξεκίνησαν, χτες, οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ με σύνθημα: «Πρωτοπόρα Νεολαία του ΚΚΕ - μαχητικά στο δρόμο για το σοσιαλιστικό αύριο - χωρίς κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση», οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Στην έναρξη του Συνεδρίου έδωσαν το «παρών» προσκεκλημένοι από το χώρο της Τέχνης και των Γραμμάτων, στελέχη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ, βετεράνοι αγωνιστές του Κόμματος, βουλευτές του ΚΚΕ, συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ στα διάφορα πεδία της ταξικής πάλης, δεκάδες εκπρόσωποι Οργανώσεων Νεολαίας απ' όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεία της ΠΟΔΝ, με τον πρόεδρό της, Νικόλα Παπαδημητρίου, οι πρεσβευτές της Κούβας και της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς και πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι διαχωριστικές γραμμές

Παζάρια, εκβιασμοί, αλισβερίσια, διεργασίες. Ολα αυτά βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) πάνω στις πλάτες του λαού. Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία, αν θα πάμε ή όχι σε εκλογές, κάτι που θα φανεί μέχρι και την τελευταία ψηφοφορία για ΠτΔ, έχει σημασία οι εργαζόμενοι να εστιάσουν στο ενιαίο κριτήριο, με βάση το οποίο οι βουλευτές του αστικού πολιτικού συστήματος στέκονται απέναντι σε αυτό το ζήτημα, που είναι: Διασφάλιση της σταθερότητας του αντιλαϊκού δρόμου της ΕΕ και του κεφαλαίου, προχώρημα των αναδιαρθρώσεων, στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου, κοινωνική συνοχή, εξασφάλιση της εργατικής - λαϊκής συναίνεσης σε αυτόν το δρόμο. Η διαφωνία τους βρίσκεται στο πώς αυτά θα επιτευχθούν, ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε αυτήν τη διαδικασία, αν χρειάζεται να προηγηθούν οι εκλογές, ώστε να προκύψει μια νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τις εκλογές με την παράταση της ζωής αυτής της κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ. Παράγοντες του κεφαλαίου και των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων, βλέποντας σύννεφα στον ορίζοντα της καπιταλιστικής οικονομίας στο σύνολο της ΕΕ και όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων συνιστούν συναίνεση και συνεννόηση, επικρίνοντας το πολιτικό σύστημα για ανικανότητα. Παράλληλα, αναπτύσσονται προβληματισμοί για το πώς κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το συνδυασμό κυβερνητικής σταθερότητας και κυβερνητικής εναλλαγής.

Η πιθανότητα τις επόμενες μέρες να δούμε αλλαγές στις τοποθετήσεις και τις στάσεις όλων όσοι έχουν τοποθετηθεί έτσι ή αλλιώς σήμερα δεν θα είναι περίεργη. Αλλωστε, οι διαφορές και οι αντιθέσεις τους που βρίσκονται στον «αφρό» δεν είναι ουσιαστικές, δεν είναι βαθιές. Αντίθετα, βαθιά είναι η συμφωνία τους στους κρίσιμους στόχους του κεφαλαίου. Οι διαχωριστικές γραμμές τους εύκολα μετατοπίζονται, ξεπερνιούνται, αλλάζουν αν αυτό κριθεί σκόπιμο για το καλό και το συμφέρον της τάξης που εκπροσωπούν. Δεν πρέπει ο λαός, οι εργαζόμενοι να μπερδεύονται από αυτές τις εξελίξεις. Να γνωρίζουν πολύ καλά ότι ανεξάρτητα από το ποιος φορτώνει σε ποιον τις ευθύνες για τους κινδύνους της οικονομίας, ο πραγματικός κίνδυνος είναι η συνέχιση μιας πορείας στο σημερινό αντιλαϊκό δρόμο ανάπτυξης του κεφαλαίου και της ΕΕ, που θα φέρει είτε μια «ματωμένη» για το λαό ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων είτε μια νέα κρίση με νέες μεγαλύτερες απώλειες για τους εργαζόμενους. Η πραγματική διαχωριστική γραμμή βρίσκεται λοιπόν εκεί. Από τη μια είναι το εργατικό - λαϊκό αίτημα για ανάκαμψη δικαιωμάτων, για αποκατάσταση απωλειών, για ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και από την άλλη η συνέχιση του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου με διάφορες παραλλαγές. Με βάση αυτό το κριτήριο θα πρέπει να σταθούν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις πολιτικές εξελίξεις και στις ενδεχόμενες εκλογές. Με αυτό το κριτήριο θα πρέπει να ενισχύσουν το ΚΚΕ, που παλεύει για όλα αυτά, που εναντιώνεται στην αντιλαϊκή πολιτική διαρκείας, προτάσσει το ξήλωμα όλου του αντιλαϊκού - αντεργατικού πλαισίου, είναι ο μοναδικός πραγματικός αντίπαλος του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, της ΕΕ, των αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Παλεύει ώστε ο λαός να αποκτήσει πίστη στη δύναμή του για να φέρει μέσα από την οργανωμένη πάλη την πραγματική ανατροπή αυτής της κατάστασης, που είναι η ανάδειξη του ίδιου του λαού σε εξουσία.


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Βρήκαν (ξανά) κλειστή την πόρτα του υπουργείου Εργασίας

Ο αρμόδιος υπουργός αγνόησε επιδεικτικά, για πολλοστή φορά, τους χιλιάδες απόμαχους της δουλειάς που διαδήλωσαν στην Αθήνα

Στους δρόμους βρέθηκαν, για μια ακόμα φορά, χτες, οι συνταξιούχοι της Αττικής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΝΑΤ - ΟΤΑ και ΤΑΕ - ΟΑΕΕ. Με αιχμή το αίτημα για αποκατάσταση των απωλειών τους και ενάντια στη νέα επίθεση που ετοιμάζεται στην Κοινωνική Ασφάλιση.


ΣΕΛ.  13


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χαιρετίζει την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών

ΣΕΛ.  19
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Αλλη μια Κυριακή δώρο στους μεγαλεμπόρους

ΣΕΛ.  14
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Στον αέρα» οι μετεγγραφές φοιτητών

ΣΕΛ.  17


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org