Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη πραγματοποιείται η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ. Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το πρόγραμμα που θα έχουν οι σκηνές του Φεστιβάλ (Κεντρική, Λαϊκή Σκηνή, Μαθητικό Στέκι, Στέκι Πολιτισμού και Παιδότοπος), είναι το εξής:
21.15: Συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα
22.15: Αφιέρωμα - παρουσίαση του CD με ανέκδοτα τραγούδια του ΔΣΕ από την Ορχήστρα της ΚΝΕ. Διεύθυνση ορχήστρας: Μανώλης Ανδρουλιδάκης
23.15: Συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο και Μίλτο Πασχαλίδη
20.15: «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου, μουσικοθεατρική παράσταση από το συγκρότημα της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ
21.30: Ποντιακό γλέντι με τους Ηλία Υφαντίδη (λύρα) και Θεοδόση Ευφραιμίδη (νταούλι). Συμμετέχει το χορευτικό του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών και της Ενωσης Ποντίων Περιστερίου
23.15: Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη
20.00: Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα
20.45: «Ακου τι είπαν» - Παιχνίδι για μαθητές
21.30: Συναυλία hip hop με τους Rebellion Connexion + Frank
22.15: Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί»
22.45: Συναυλία με τους «String Demons»
23.15: Συναυλία με τους «Sober on Tuxedos»
Εκθεση ζωγραφικής με έργα μαχητών του ΔΣΕ (και τις τρεις μέρες)
19.00: Αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ)
20.00: «Θεσσαλονίκη 9 - 11 του Μάη 1936», δραματοποιημένη αφήγηση βασισμένη στο λογοτεχνικό ρεπορτάζ του Θέμου Κορνάρου. Συμμετέχουν νέοι ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές
18.00: Ζωγραφική - Ελεύθερη, ομαδική δημιουργία «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»
19.30: «Ειρήνη», διαδραστικό παραμύθι από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ
20.15: Μουσικές δραστηριότητες
20.45: Παράσταση Καραγκιόζη από τον Θανάση Λιούνη
21.00: Συναυλία με τους Μανώλη Φάμελλο, Στάθη Δρογώση, Οδυσσέα Τσάκαλο και Βαγγέλη Μαρκαντώνη
22.00: «Γράμματα από τη Γερμανία» και άλλα τραγούδια για τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Τραγουδούν: Αφροδίτη Μάνου, Γιώργος Μεράντζας, Σοφία Παπάζογλου
23.30: Λαϊκό γλέντι με την Γλυκερία
21.30: Συναυλία με τους Μανώλη Μητσιά, Σταύρο Σιόλα, Γεωργία Νταγάκη
23.15: Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο
19.00: Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα
19.30: «Ακου τι είπαν» - Παιχνίδι για μαθητές
20.00: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από μαθητές
21.00: Συζήτηση: «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;»
22.00: Συναυλία με τους «Altera Vita»
22.45: Συναυλία με τους «George Zervos and the Band»
23.30: Συναυλία με τους «Imam Baildi»
19.00: «ΑΡ.Δ.1621», παράσταση της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ, εμπνευσμένη από το Θέατρο του ΔΣΕ
20.00: Εκδήλωση - συζήτηση «Λογοτεχνία για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας από τους μαχητές του»
18.00: Εργαστήρι πειραμάτων Φυσικής και Χημείας
19.30: «Γινόμαστε μικροί εξερευνητές», διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ
20.15: Παράσταση μαγείας με τον ταχυδακτυλουργό Tristan
21.00: Κουκλοθέατρο «O Toμ Τιριτόμ και η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δύο», του Χρήστου Μπουλώτη, διαδραστική παράσταση από την Αριστέα Κοντραφούρη
20.30 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Χαιρετισμός από τον Ν. Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
21.30: Συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρκόπουλο. Διευθύνει ο ίδιος και τραγουδούν: Λάκης Χαλκιάς, Δήμος Αναστασιάδης, Δάφνη Ζουρνατζή, Γιώργος Νικηφόρου - Ζερβάκης και η υψίφωνος Ελενα Κελεσίδη. Συμμετέχουν η ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και το πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro» σε διδασκαλία της Ανθής Γουρουντή,
23.30: Μεγάλη συναυλία
21.30: Ηπειρώτικο γλέντι με τους Πετρολούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση
23.30: Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη
18.45: Βράβευση νικητριών ομάδων του 3ου Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»
21.30: Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα
22.00: Συναυλία με την μπάντα του ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ»
22.45: Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο
23.30: Συναυλία με τους «Onirama»
19.00: Παράσταση από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων
18.00: Εργαστήρι κατασκευών
19.30: «Ελευθερώστε τον Ντάινο!», ομαδικό παιχνίδι από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ
21.30: «Πολύχρωμο παραμύθι», θέατρο κούκλας της Ιρίνα Μπόικο «PEOPLE & PUPPETS' SVIT»
Στο κεντρικό τριήμερο του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πάρκο Τρίτση θα γίνουν οι εξής ενδιαφέρουσες συζητήσεις:
Χώρος ΑΕΙ - ΤΕΙ: «Μύθοι και πραγματικότητα για το "σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο"».
Διεθνούπολη: «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος - προσφυγιά - δολοφονικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Ποιος ευθύνεται; Τι πιστεύουν οι νέοι;». Παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας σε πανεπιστήμια της Αθήνας. Οι θέσεις του ΚΚΕ.
Μαθητικό Στέκι: «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;»
Διεθνούπολη: «Η κοινή πάλη των νέων στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή». Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας (Σερβία), της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας και της ΚΝΕ.
Λαϊκή Σκηνή: Κεντρική συζήτηση με θέμα «Τι σηματοδοτούν οι τελευταίες εξελίξεις σε ΕΕ, Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή; Ο ρόλος του εργατικού - λαϊκού κινήματος και τα καθήκοντα των κομμουνιστών».
Στέκι Αθλητισμού: «Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016, μια γιορτή των μονοπωλίων». Συζήτηση με τον Γραμματέα της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Βραζιλίας.
Από 16 έως 24 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί Αθλητικό Camp, που θα περιλαμβάνει τουρνουά μπάσκετ 3on3, συζητήσεις, σεμινάρια, τουρνουά σκακιού και πινγκ πονγκ, καθώς και λαϊκό αγώνα δρόμου.
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
Ενας νέος, ξεχωριστός χώρος με δραστηριότητες που απευθύνονται στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας θα λειτουργεί φέτος στο χώρο του 42ου Φεστιβάλ στη διάρκεια του τριημέρου. Θα περιλαμβάνει γωνιές δραστηριοτήτων, όπου τα παιδιά θα μπορούν να μάθουν, να παίξουν και να λειτουργήσουν συλλογικά, με σύντομο σε χρονική διάρκεια πρόγραμμα που θα επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια και των τριών ημερών μεταξύ 19.00 και 22.30. Κάθε μέρα θα υπάρχει μια θεματική εκδήλωση που θα απευθύνεται σε μικρούς αλλά και μεγάλους. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη
-- 19.00 Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού με θέμα «Ανακαλύπτουμε το χώρο του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"».
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη
-- 19.00: Σεμινάριο για γονείς και παιδαγωγούς με θέμα: «Παιδί και Φυσική Αγωγή».
-- 20.30: Μουσικό χορευτικό αφιέρωμα «Να' ταν ο πόλεμος χορός! 10 παιχνίδια που έγιναν τραγούδια».
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη
-- 19.00: «Το Καπλάνι της Βιτρίνας», θεατρική παράσταση από παιδική θεατρική ομάδα.
Παράλληλα, στο χώρο θα λειτουργούν καθημερινά:
Μέσα από τις δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις, τις παραστάσεις, την εικαστική έκθεση, που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Πολιτισμού, επιδιώκεται να έρθει η νέα γενιά σε επαφή με αγωνιστές, κομμουνιστές καλλιτέχνες, που το έργο τους είναι εμπνευσμένο και ζυμωμένο με τους αγώνες του λαού μας και μάλιστα στις πιο κρίσιμες στιγμές του.
Να μάθει για τη σπουδαία θέση που κατείχε και κατέχει ο Πολιτισμός, ως συστατικό κι απαραίτητο στοιχείο για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ανθρώπου, σε όλες τις φάσεις της Ιστορίας του Κόμματός μας, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.
Οι νέοι καλλιτέχνες να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο καλλιτεχνών, που στρατεύτηκαν με τη μεγάλη μας υπόθεση και αυτή η στράτευση δεν τους εμπόδισε να αφήσουν έργα μεγάλης πνοής, που εξακολουθούν να είναι επίκαιρα μέχρι τις μέρες μας.
Και τις τρεις μέρες στο χώρο του Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί έκθεση με έργα εικαστικών, μαχητών του ΔΣΕ, όπως του Δημήτρη Κατσικογιάννη.
Την Πέμπτη, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ).
Ηδη, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες. Οι ιδέες πέφτουν «βροχή» για το πώς θα αποδώσουν καλύτερα την εικόνα της Θεσσαλονίκης το Μάη του '36, την αποφασιστικότητα των εργατών, την άγρια καταστολή που επιδεικνύει το αστικό κράτος, όταν νιώθει ότι απειλούνται τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί...
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από το έργο του Θ. Κορνάρου.
«...Η κυβέρνηση σ' απάντηση ετοίμασε τα οπλοπολυβόλα, τα τανκς και τα συντάγματα.
Κι όταν πια νόμισε πως οι στρατοί της ήτανε έτοιμοι να δώσουνε τη μάχη με τον άοπλο πληθυσμό που ζητούσε ψωμί, άρχισε να προκαλεί: Απειλεί τη Θεσσαλονίκη με κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Κάνει συλλήψεις αυθαίρετες, ετοιμάζει εκτοπίσεις μαζικές και καλεί τους απεργούς... να δεχτούνε το κάλπικο νόμισμα... για να μην πέσει η αξιοπρέπεια του κράτους!
Και για έναν άλλο "δευτερεύοντα" λόγο: Για να μην καταστραφεί το εθνικό προϊόν! Ο καπνός.
Για να μη ζημιωθούνε οι καπνέμποροι δηλαδή.
Με πιο απλά λόγια, η απάντηση του κράτους είναι τούτη: "Δε με νοιάζει πώς ψωφολογούνε οι 40.000 φαμίλιες των καπνεργατών. Φτάνει να σώσω το εμπόρευμα των βιομηχάνων!
"Κι αν δεν ακούσετε, κοιτάξετε: Τα ντουφέκια είναι γυρισμένα απάνω σας" (...).
Η απειλή είναι γενική. Καιρός για σκέψεις δεν υπάρχει. Είναι η ώρα της αποφασιστικής δράσης.
Οι καπνεργάτες αναμετρούν τις δυνάμεις τους. Σαράντα χιλιάδες πειθαρχικός, αποφασισμένος στρατός. Κάθε τέτοιος στρατιώτης και ένας σιδερένιος αρχηγός, έτοιμος να δώσει στον αγώνα και ψυχή και ζωή.
Κοντά σ' αυτή τη σιδερένια καπνεργατική μεραρχία, είναι και τα γερά συντάγματα των ενθουσιασμένων εθελοντών, που είναι γυναίκες, παιδιά και γονιοί των απεργών.
Ολους αυτούς μαζί τους χαρακτηρίζει η βαθιά πίστη στον αγώνα τους.
Μοιάζουνε λιοντάρια που αρκετά κλειστήκανε στα σιδερένια κλουβιά τους...».
Η Παρασκευή, στο χώρο του Πολιτισμού, είναι μέρα αφιερωμένη στον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ, αλλά και στους δεκάδες λογοτέχνες, ηθοποιούς, καλλιτέχνες που με το όπλο, αλλά και με την τέχνη τους υπηρέτησαν αυτό τον αγώνα, το λαό μας και το Κόμμα μας την περίοδο 1946 - 1949.
Στις 19.00, θα παρουσιαστεί από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ η παράσταση «ΑΡ.Δ. 1621», που είναι εμπνευσμένη από το Θέατρο του ΔΣΕ. Το Θέατρο του ΔΣΕ, που αποτελεί τη συνέχεια του Θεάτρου του Βουνού, την περίοδο της Κατοχής, είχε τη δική του ξεχωριστή θέση στον αγώνα του ΔΣΕ. Τα κείμενά του γραμμένα κυριολεκτικά μες στη φωτιά της μάχης. Υλικό του η ίδια η Ιστορία, αυτή της ταξικής σύγκρουσης με την αστική τάξη και τους διεθνείς της συμμάχους. Οι παραστάσεις του που όπλιζαν με πείσμα, γνώση, αντοχή και φλόγα τις καρδιές των μαχητών του ΔΣΕ, αλλά και των κατοίκων των χωριών στην περιοχή της Ελεύθερης Ελλάδας, δοσμένες πολλές φορές κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.
Στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Λογοτεχνία για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας από τους μαχητές του». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Θα παρουσιαστούν έργα λογοτεχνών, όπως των Ν. Κυττόπουλου, Μ. Αλεξανδρόπουλου, Κ. Πουρνάρα - Μπόση, Δ. Χατζή, Δ. Ραβάνη - Ρεντή και Γ. Σεβαστίκογλου, που είτε γράφτηκαν την περίοδο του ΔΣΕ, είτε αναφέρονται στον αγώνα του. Η εκδήλωση εντάσσεται στην προετοιμασία για το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα 100 χρόνια του Κόμματος, το 2018, με θέμα την επίδραση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην ελληνική λογοτεχνία.
Στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί παράσταση από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.
Οπως αναφέρεται, το Χορευτικό Τμήμα ιδρύθηκε το 1976. Σκοπός του είναι η μελέτη, έρευνα και η μεταφορά του λαϊκού πολιτισμού στο σήμερα, εξυπηρετώντας ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Ο λαϊκός χορός προσεγγίζεται μακριά από τα βέλη του εθνικισμού, επιδιώκοντας να αντληθούν από αυτόν οι πανανθρώπινες αξίες που τόσο ανάγκη έχουμε σήμερα, μέσα σε μια κοινωνία στείρας αμφισβήτησης, αλλοτρίωσης και αποχαυνωτισμού. Το χορευτικό έχει πάνω από 150 μεγάλους και περισσότερα από 600 παιδιά στα παιδικά του τμήματα, ενώ ξεπερνά τις 60 παραστάσεις, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις φορέων της Πάτρας μα και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με μεγάλη επιτυχία και πολλές διακρίσεις.
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο και Γιάννη Γιοκαρίνη. Στο χώρο λειτούργησαν, ακόμη, έκθεση αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».
Στην εκδήλωση στο Καραβόσταμο υπήρχε έκθεση αρχειακού υλικού, βιβλιοπωλείο, προβολές, παιδότοπος, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχε το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».
Στην ομιλία του, ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας του ΔΣΕ στην Ικαρία είναι στενά δεμένος με τη δράση και τον αγώνα του ΔΣΕ στη Σάμο συνολικά. Είναι αλληλένδετος, με ενιαία καθοδήγηση των δύο ΚΟ. Σε τρία νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη - Σάμος - Ικαρία), η μεταδεκεμβριανή κατάσταση δεν μπόρεσε να στεριώσει καθεστώς τρόμου και θανάτου, που επέβαλαν στην υπόλοιπη Ελλάδα οι προστατευόμενοι των νέων "αφεντικών" πρώην συμμάχων, κάθε λογής εθνοπροδότες Σούρληδες, Μαγγανάδες, Τσαουσαντώνηδες και πάει λέγοντας». Οπως είπε μεταξύ άλλων, «δεν είναι τυχαίο που οι αστοί έχουν λυσσάξει να ξαναγράψουν την Ιστορία της δεκαετίας του '40. Δεν είναι τυχαίο ότι οργανώνονται συνέδρια σε πανεπιστήμια, Φεστιβάλ Θεάτρου και Κινηματογράφου, γυρίζονται ντοκιμαντέρ, γράφονται δεκάδες άρθρα στις αστικές και οπορτουνιστικές φυλλάδες για τη δεκαετία του 1940 και ειδικότερα για τον ταξικό εμφύλιο πόλεμο την περίοδο του 1946 - 1949».
«Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα», σημείωσε.
Το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ όπου θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το πρόγραμμα των σκηνών του Φεστιβάλ, ανά μέρα, έχει ως εξής:
ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, από τους Δημήτρη Νικολούδη, Ανθή Τατσιούλη
Συναυλία με τους FORTISSIMO (με διασκευές κλασικής μουσικής)
Συναυλία με την Μελίνα Κανά
ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ.
Συναυλία με τους Μουσικόφρονες
Συναυλία με τον Πετρολούκα Χαλκιά
Συναυλία με τον Γιάννη Λίτσιο
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Συναυλία με ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα της περιοχής
Συναυλία με τους ΕΚΜΕΚ
Συναυλία με τους ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αφιέρωμα στο έντεχνο πολιτικό τραγούδι από τους Γιώργο Αετόπουλο και Κώστα Καρμπά
Συναυλία με τους groupparΩdy
Συναυλία με την Γλυκερία
ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
Συναυλία με τους Χειμερινούς Κολυμβητές
Συναυλία με τον Αγάθωνα
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Συναυλία με ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα
Συναυλία με τους ΜΠΛΕ
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Κεντρική πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Συναυλία με τον Φίλιππο Πλιάτσικα
ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ποντιακό γλέντι
Συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Συναυλία με ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα
Συναυλία με τα Κίτρινα Ποδήλατα
Συναυλία με τους ONIRAMA
Στο χώρο θα λειτουργήσουν όλες τις μέρες οι εξής εκθέσεις:
-- «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη»
-- «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες (1870 - 1936)», με θέμα την πορεία του εργατικού κινήματος την περίοδο 1870 - 1936, με ντοκουμέντα από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ
-- Εκθεση - αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Παράλληλα, θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για νέους εργαζόμενους και ανέργους, για φοιτητές ΑΕΙ και σπουδαστές ΤΕΙ, για μαθητές, χώρος ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, χώρος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, Παιδότοπος ενώ θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες για μεγαλύτερα παιδιά.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα αφιέρωμα στο Αρχηγείο Ξηρομέρου - Λευκάδας του ΔΣΕ και στον κομμουνιστή δάσκαλο Γεράσιμο Θερμό (Τλίλα), που έπεσε τον Ιούνη του 1947 στη Μάχη της Πούντας.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσικό πρόγραμμα από τους Φίλιππο Κτενά και Αναστασία Ζακυνθινού. Ακολούθησε ομιλία από τον Αποστόλη Θερμό, μέλος της ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε «στον ηρωικό και ένδοξο αγώνα του ΔΣΕ, που εμπνέει τη νέα γενιά και δείχνει το δρόμο της σύγκρουσης και του ανυπόταχτου αγώνα που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός για να ξεμπερδέψει μια και καλή με τους εκμεταλλευτές του και τα βάσανα που του δημιουργούν» καθώς και στις πολιτικές εξελίξεις.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τους Βαγγέλη Βερροιώτη και Χρήστο Μίσκο.
Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση φωτογραφιών με τους αγωνιστές του ΔΣΕ που κατάγονταν από τα χωριά της ορεινής κεντρικής Λευκάδας.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Λευκάδα θα κορυφωθούν με την κεντρική εκδήλωση το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη στο Ανοιχτό Θέατρο.
Πού το πάει η κυβέρνηση στην Εκπαίδευση;
Ο νέος νόμος για την Ερευνα και οι ...άλλες ρυθμίσεις
ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Νέο μισθολόγιο - «φτωχολόγιο» ...και η επίθεση συνεχίζεται
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ:
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: 17ος αιώνας
ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ο μελετητής Νικηφόρος Βρεττάκος
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Αναφορά στον χαράκτη Α. Τάσσο
Μνήμη Γιάννη Σκαρπερού
Το τεύχος περιλαμβάνει αφιέρωμα στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ενώ προσφέρει δωρεάν σε φωτογραφική ανατύπωση το πρώτο βιβλίο που βγήκε για εκπαιδευτικούς στην προσφυγιά το 1949: «Παιδαγωγικά Μαθήματα για ένα δίμηνο φροντιστήριο».
Τα «Θέματα Παιδείας» μπορεί να τα αναζητήσει κανείς:
-- Στις εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη την Ελλάδα.
-- Σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία («Σύγχρονη Εποχή» κ.ά.) και στους ανταποκριτές του περιοδικού.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210.8213.430.
Ε-mail:mail@thematapaideias.org
Στο σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ, περίπου 5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 20 - 24 ετών (ποσοστό 17,3%) το 2015 ήταν άνεργοι και συγχρόνως δεν βρίσκονταν σε καμία δομή εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αριθμεί σχεδόν 90 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 - 29 ετών που αντιστοιχούν στο 17% του πληθυσμού της.
Οπως επισημαίνεται στη μελέτη της Eurostat, μεταξύ των ηλικιών αυτών γίνεται μια μετάβαση από τον κόσμο της εκπαίδευσης στον κόσμο της εργασίας. Ενώ στην ηλικιακή ομάδα 15 - 19 η μεγάλη πλειοψηφία ατόμων στα κράτη - μέλη της ΕΕ βρισκόταν σε δομές εκπαίδευσης το 2015, το αντίθετο ισχύει για τις ηλικίες 25 - 29, όπου οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονταν στο χώρο της εργασίας. Οι ενδιάμεσες ηλικίες, δηλαδή νέοι μεταξύ 20 και 24 ετών, κατανέμονταν σχετικά ισόρροπα μεταξύ εκπαίδευσης και εργασίας.
Το ποσοστό εκείνων που δεν βρίσκονται ούτε στην εκπαίδευση ούτε δουλεύουν, το οποίο ήταν 6,3% για την ηλικιακή ομάδα 15 - 19 το 2015, σχεδόν τριπλασιάστηκε σε 17,3% για την ηλικιακή ομάδα 20 - 24 και έφτασε σχεδόν στους έναν προς πέντε στις ομάδες 25 - 29 ετών (19,7%).
Στην πρώτη ηλικιακή ομάδα, 15 - 19 ετών, καταγράφεται ουσιαστικά η σχολική διαρροή, ένα ζήτημα που προβληματίζει την ΕΕ. Παρά τους στόχους που θέτει, η ΕΕ και η αστική διαχείριση του ζητήματος δεν μπορεί να εξαλείψει τις ανισότητες στην εκπαίδευση καθώς αυτές πηγάζουν από την ταξική εκμετάλλευση, με το σχολείο να αντικατοπτρίζει και να αναπαράγει την κοινωνική κατηγοριοποίηση και ταξική διαστρωμάτωση. Σημειώνεται δε ότι στα 15 χρόνια ολοκληρώνεται και η υποχρεωτική εκπαίδευση και αυξάνεται η σχολική εγκατάλειψη. Οι αστικοί σχεδιασμοί γι' αυτήν την ηλικιακή κατηγορία είναι η στροφή μεγάλου μέρους στην κατάρτιση, σε βάρος της γενικής μόρφωσης, προβάλλοντας την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση ως το χώρο διοχέτευσης του μαθητικού δυναμικού που διώχνεται από την εκπαίδευση με ταξικούς όρους, κάτι που ήδη εφαρμόζεται στα εκπαιδευτικά συστήματα χωρών της ΕΕ.
Στην έρευνά της η Eurostat ξεχωρίζει την ηλικιακή ομάδα 20 - 24 ετών, με την Ιταλία και την Ελλάδα να κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό νέων που δεν εργάζονται και δεν σπουδάζουν. Το χαμηλότερο ποσοστό έχουν η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Ειδικότερα, το 2015, σε όλα τα κράτη - μέλη, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις νέους ηλικίας 20 - 24 ετών δεν βρίσκονταν σε δομές εκπαίδευσης ούτε εργάζονταν. Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς αυτό, με ποσοστό 31,1% και ακολουθεί η Ελλάδα με 26,1%, δηλαδή με περισσότερους από έναν στους πέντε νέους να βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης και εργασίας. Ακολουθούν η Κροατία με 24,2%, η Ρουμανία με 24,1%, η Βουλγαρία με 24%, η Ισπανία και η Κύπρος.
Το χαμηλότερο ποσοστό NEET στις ηλικίες 20 - 24 ετών καταγράφηκε στην Ολλανδία (7,2%), στο Λουξεμβούργο (8,8%), σε Δανία - Γερμανία - Σουηδία (9,3%), Μάλτα - Αυστρία (9,8%), Τσεχία (10/,8%).
Σε ό,τι αφορά τη μεταβολή, η Ελλάδα επίσης κατέχει και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης του ποσοστού ΝΕΕΤ 20 - 24 ετών κατά 9,3 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2006 και 2015.
Η ΕΕ χτυπά καμπανάκι για το ζήτημα της ανεργίας στις παραπάνω ηλικίες, για την εργατική δύναμη που μένει αναξιοποίητη αλλά και τις επιπτώσεις του κοινωνικού αποκλεισμού που οι πολιτικές της προκαλούν. Δεν αγωνιά, βέβαια, για σταθερή, μόνιμη και με δικαιώματα εργασία για τους νέους, αλλά χρησιμοποιεί την ανεργία για να επιχειρηματολογήσει ώστε να προωθήσει μέτρα για το πώς οι νέοι θα γίνουν απασχολήσιμοι, με μισθούς πείνας, μέσα από τις διάφορες μορφές ελαστικής εργασίας που έχει εισαγάγει τα τελευταία χρόνια, μέσα από την απλήρωτη μαθητεία, με στόχο τελικά να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Σύμφωνα με άλλη μελέτη της Eurostat (Ιούλης 2016), η Ελλάδα είναι και στις πρώτες θέσεις στην ανεργία των αποφοίτων από την εκπαίδευση ηλικιών 20 - 34 ετών. Η έρευνα αναφέρεται σε άτομα που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση ή κατάρτιση ένα έως τρία χρόνια πριν. Το ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων κυμαίνεται στα κράτη - μέλη από 90,4% στη Γερμανία και 95,1% στη Μάλτα, σε 45,2% στην Ελλάδα και 48,5% στην Ιταλία. Οπως προκύπτει, το 2015, το ποσοστό για την ΕΕ των 28 ήταν 76,9%.