Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συνεδρίαση της Νομικής Επιτροπής της ΠΣΟ

Από τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά
Από τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά
Η Νομική Επιτροπή της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας συνεδρίασε χτες στην Αθήνα, με σύνθημα «Δικαιοσύνη στην υπηρεσία των συμφερόντων της διεθνούς εργατικής τάξης».

Είκοσι δικηγόροι από τις πέντε ηπείρους του κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα και συζήτησαν για την ενίσχυση της ταξικής πάλης και τη συμβολή των αγωνιστών δικηγόρων σε αυτήν την υπόθεση.

Η κεντρική ομιλία έγινε από την Janaka Adikari, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ. Στη συνάντηση η ηγεσία της ΠΣΟ εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα της, Γιώργο Μαυρίκο, και τον αντιπρόεδρο, Βαλεντίν Πάτσο.

Εκπρόσωποι της Νομικής Επιτροπής της ΠΣΟ, μαζί με τον γγ και τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας συναντήθηκαν το απόγευμα με αντιπροσωπεία του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Η συνάντηση έγινε στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στο ωράριο των πολυεθνικών και τον εργασιακό μεσαίωνα

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Δεκάδες κλαδικά σωματεία σε όλη τη χώρα βγήκαν μπροστά, οργανώνοντας τη μάχη της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στο Εμπόριο την περασμένη Κυριακή, τη μία από τις οκτώ Κυριακές κατά τις οποίες προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, σωματεία οργάνωσαν απεργιακές συγκεντρώσεις και πολύμορφες παρεμβάσεις, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν επίσης Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, καθώς και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Αττική: Συγκεντρώσεις σε δήμους και εμπορικά κέντρα

«Η Κυριακή αργία ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» και «Ωράρια εξόντωσης, δουλειά τις Κυριακές, είμαστε εργαζόμενοι όχι μηχανές», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην Αττική, στις απεργιακές συγκεντρώσεις και τις παρεμβάσεις που οργανώθηκαν σε μια σειρά από δήμους και σε εμπορικά κέντρα, σε περιοχές όπου εργάζονται χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι στο Εμπόριο, οι οποίοι βιώνουν στην πράξη τις συνέπειες από το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας, την «απελευθέρωση» του ωραρίου, συνολικά από την πολιτική ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μαζική εξόρμηση στο Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα, σε έναν χώρο όπου συγκεντρώνονται περίπου 100 εμπορικά καταστήματα και εκατοντάδες εργαζόμενοι που είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν ασταμάτητα πρωί - βράδυ, χωρίς ρεπό, ξεκινώντας τα χαράματα από τα σπίτια τους, πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Λαυρεωτικής και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρίου, το παράρτημα βορειοανατολικών περιοχών του Συνδικάτου Οικοδόμων και οι Ομάδες Γυναικών Μεσογείων. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Λεωνίδας Ανανιάδης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, η Νατάσα Καπέλη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ενώ ο Μάκης Τσεκούρας, πρόεδρος του Σωματείου «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διαμήνυσε: «Δεν μπορούμε και δεν θα ανεχτούμε συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Λέμε "όχι" στο ωράριο των πολυεθνικών. Δεν είμαστε αναλώσιμοι, δεν θα τους χαρίσουμε καμία Κυριακή. Ηδη μετράμε αρκετές πληγές στα δικαιώματά μας, στους μισθούς, στο ωράριο, στην εντατικοποίηση της εργασίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργανωμένη δράση». Παρά το κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας και την ανασφάλεια, έγιναν πολλές συζητήσεις με τους εργαζόμενους, οι οποίες κατέληγαν στην ανάγκη οργάνωσης του αγώνα, ενώ δόθηκαν δεκάδες αιτήσεις εγγραφής στο σωματείο.

ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ - ΣΠΑΤΑ
ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ - ΣΠΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας και εξόρμηση στις επιχειρήσεις «JUMBO» και «PRAKTIKER» Ελευσίνας και στα εμπορικά καταστήματα της πόλης πραγματοποίησε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Οπως επισημαίνει το Σωματείο, «απορίας άξια ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων (3 περιπολικών) που μας ακολούθησαν από το σημείο προσυγκέντρωσης μέχρι την επιχείρηση "JUMBO" και η παρουσία τους εκεί καθ' όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας».

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στο κέντρο της Αθήνας, με πικετοφορία, στην Καλλιθέα, στο Περιστέρι, στη Νέα Ιωνία και στον Πειραιά.

Κινητοποιήσεις σε πόλεις όλης της χώρας

Στη Θεσσαλονίκη, η κινητοποίηση ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα «Attica» και «Notos». Η κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι στο Εμπόριο και άλλους κλάδους, Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία Αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, ολοκληρώθηκε με πορεία που κατέληξε έξω από τα «Hondos Center».

Στη Λάρισα, όπου την περασμένη βδομάδα είχε γίνει κινητοποίηση ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου, αρχικά έγινε συγκέντρωση κάτω από τα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου, όπου μίλησε η Αγγελική Δασκαλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από πολυκαταστήματα και μαγαζιά, με μοίρασμα ανακοινώσεων και κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στο Ηράκλειο, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου πραγματοποίησε δυναμική απεργιακή συγκέντρωση το πρωί της Κυριακής στα Δικαστήρια, με τη συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων από την ΠΑΣΕΒΕ, Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ και εργαζομένων από άλλους κλάδους. Η κεντρική ομιλία έγινε από την Εύη Χατζημινά, πρόεδρο της Ενωσης, ενώ απευθύνθηκε κάλεσμα συμμετοχής στο 1ο Εργατικό Φεστιβάλ Σωματείων που θα γίνει στο Ηράκλειο στις 21 Ιούλη.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Αρτα, Γιάννενα, Δράμα, Καλαμάτα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κόρινθο, Λαμία, Λάρισα, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Πάτρα, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδο, Χαλκίδα, Χανιά κ.α.

Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στην Κατερίνη

Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» με θύμα 37χρονο εργαζόμενο, πατέρα τριών ανηλίκων παιδιών, σημειώθηκε χτες στην επιχείρηση χαρτοποιίας «SOFIDEL GREECE S.A.» (ΠΡΩΗΝ ΠΑΠΥΡΟΣ ΑΒΕΕ) στην Κατερίνη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο εργαζόμενος έχασε τη ζωή του όταν πιάστηκε σε μηχανή.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις

Από την κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ της Λάρισας
Από την κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ της Λάρισας
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Λάρισας πραγματοποίησαν στις 12 Ιούλη αγρότες της περιοχής, ζητώντας την άμεση καταγραφή και αποζημίωση των σοβαρών ζημιών που υπέστησαν στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον προϊστάμενο του τοπικού ΕΛΓΑ, επιβεβαιώθηκε ότι είναι πολιτική απόφαση να μην αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές, με σαθρές δικαιολογίες.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση αγροτικών συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, «ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας με αβάσιμα επιχειρήματα προσπαθούσε να μας αποδείξει ότι είναι δευτερογενής η αιτία που προκάλεσε τη ζημιά στις παραγωγές μας, χωρίς να έχει γίνει καν ανάλυση σε εργαστήριο των πληγέντων προϊόντων μας, όπως και ο ίδιος ωμά μας παραδέχτηκε, μετά από τη σχετική πίεση που του ασκήθηκε. Για άλλη μια χρονιά στο ίδιο έργο θεατές, για άλλη μια φορά μας πετάνε απ' έξω από τις αποζημιώσεις αποκρύπτοντας την αλήθεια: Οτι είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και των κεντρικών γραφείων του ΕΛΓΑ στην Αθήνα να μην αποζημιωθούμε από τον οργανισμό του ΕΛΓΑ. Ενας οργανισμός που συντηρείται καθαρά και μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Καλούμε τους συναδέλφους μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να οργανωθούμε και να παλέψουμε απέναντι σε αυτήν την αδικία που μας φέρνει στην εξαθλίωση».

Συγκέντρωση σήμερα στη Νάουσα

Το ζήτημα της πλήρους αποζημίωσης από τις φυσικές καταστροφές ξεχωρίζει και στη συγκέντρωση για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών, που διοργανώνει σήμερα Τρίτη ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», στις 8 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας. Καλεί όλους τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα των αγροτών για την επιβίωσή τους.

Οι πρόσφατες καταστροφές στην παραγωγή, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα που παράγουν, συνολικά η κλιμάκωση της επίθεσης στο εισόδημά τους, οδηγούν τους μικρομεσαίους αγρότες σε απόγνωση.

«Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, δίνουμε αγωνιστική απάντηση σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική που μας τσακίζει, θέλουμε να παραμείνουμε στη γη και τα χωριά μας», τονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος και καλεί σε αγώνα για: Αμεση εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις και την αποζημίωσή τους στο 100%. Να αποζημιωθούν επιτέλους από τις βροχοπτώσεις του 2017. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες στο 100% της ζημιάς. Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα λόγω του εμπάργκο.

Τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών της περιοχής εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, καλώντας τα σωματεία, τους συλλόγους, τους εργαζόμενους της περιοχής να συμμετέχουν στη σημερινή συγκέντρωση.

Περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά της Λέσβου

Στο μεταξύ, σε περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά της Λέσβου, για ενημέρωση των αγροτών και προετοιμασία νέων κινητοποιήσεων, προχωρά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, καταγγέλλοντας την «αδιαφορία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της γγ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που δείχνουν απέναντι στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Λέσβου».

Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, «στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά του νησιού με όλα τα αντιαγροτικά μέτρα που εφαρμόζονται και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια μεγαλεμπόρων και μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στα αγροτικά προϊόντα, καταληστεύοντας το εισόδημά μας, πρέπει και μπορεί να βάλει φρένο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Στη φορολογία που αυξάνεται, στις ασφαλιστικές εισφορές που συνεχώς ανεβαίνουν, στα αγροεφόδια που θα ακριβαίνουν, στους πλειστηριασμούς σε σπίτια και χωράφια, έρχεται να προστεθεί και να σφίξει τη θηλιά στο λαιμό των φτωχών και μεσαίων αγροτών η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών στα βασικά μας προϊόντα, γάλα, κρέας και λάδι. Η εγκληματική καθυστέρηση για την έναρξη της δακοκτονίας φέτος θα έχει ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή της λιγοστής ελαιοπαραγωγής μας».

ΟΕΝΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Νέα κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία

Πραγματοποίησαν χτες νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο

Πανελλαδική στάση εργασίας και κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε χτες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς από την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης η ΕΙΝΑΠ και σωματεία εργαζομένων από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, στο πλαίσιο των κοινών δράσεων που αποφασίστηκαν από εκπροσώπους 15 σωματείων σε συνάντηση συντονισμού στον «Ευαγγελισμό».

Ισχυρισμοί και υποσχέσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα για τους εργαζόμενους

Με αιχμή τα αιτήματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μη γίνουν απολύσεις, αλλά αντίθετα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, αντιπροσωπεία των υγειονομικών συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, ο οποίος από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι οι μνημονιακοί νόμοι θα τηρούνται και στη «μεταμνημονιακή εποχή», οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θα διευρυνθούν, τα δικαιώματα και οι μισθοί των εργαζομένων στα νοσοκομεία θα παραμείνουν πετσοκομμένα, ο λαός θα απολαμβάνει όλο και χαμηλότερης ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση γενικεύει την «ευελιξία» στα νοσοκομεία, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι προσλήψεις με ελαστικές εργασιακές σχέσεις είναι «ανάγκη κι όχι επιλογή». Αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι ανάγκες είναι περισσότερες από τους πόρους που διατίθενται, ενώ υποστήριξε ότι μέσα στην τελευταία 3ετία έχουν προκηρυχθεί πάνω από... 8.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού. Εκτός από το ανυπόστατο της συγκεκριμένης δήλωσης, οι προσλήψεις που έχουν γίνει δεν αναπληρώνουν ούτε καν τις αποχωρήσεις των τελευταίων ετών.

Να σημειωθεί ότι μέσα στο 2018 θα συνταξιοδοτηθούν 364 γιατροί σε νοσοκομεία όλης της Ελλάδας, μέχρι 31/1/2019 εκατοντάδες επικουρικοί θα απολυθούν, όπως κι εκατοντάδες γιατροί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ. Πρόκειται συνολικά για περίπου 1.500 αποχωρήσεις/απολύσεις γιατρών. Ο υπουργός ανέφερε ότι τα κενά θα «καλυφθούν» με νέους επικουρικούς. Είπε ακόμη ότι θα προκηρυχθούν 1.200 θέσεις για επικουρικούς μη γιατρούς, με κριτήρια ΑΣΕΠ, και φυσικά θα απολυθούν πολλοί από τους υπηρετούντες. Κι όλα αυτά όταν σε πολλά τμήματα και κλινικές η κατάσταση είναι ήδη οριακή, ακόμη κι ένας εργαζόμενος αν απολυθεί θα τιναχτεί η λειτουργία τους στον αέρα.

Ο υπουργός υποστήριξε ακόμα ότι για το 2019 θα προκηρυχθούν 8.000 θέσεις μόνιμων εργαζομένων για όλο το Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων των 1.200 μη γιατρών) και με δεδομένο ότι στη «μεταμνημονιακή» περίοδο οι προσλήψεις θα είναι 1 προς 1 (1 συνταξιοδότηση - 1 πρόσληψη), «θα προσπαθήσει να πάρουν τα νοσοκομεία ένα μεγάλο κομμάτι». Εδειξε ως «λύση» το «ρίξιμο» του ενός ή του άλλου τομέα που σχετίζεται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών, για προσλήψεις που έτσι κι αλλιώς είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων των νοσοκομείων.

Ακόμη, παρουσίασε ως κοσμογονία την «προσπάθεια από 1/1/19 οι νέες συμβάσεις να είναι διετείς και όχι ενός έτους». Για τους 2.800 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ που πρόκειται να απολυθούν Φλεβάρη - Μάρτη και τους άλλους 1.200 που απολύονται το Σεπτέμβρη του 2019, είπε ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει πετάξει τους εργολάβους έξω από τα μισά νοσοκομεία, αποσιωπώντας πόσοι απ' τους εργολαβικούς ξαναβιώνουν το ίδιο έργο και με τις νέες συμβάσεις, με απληρωσιά μηνών, λειψά δικαιώματα, τρομοκρατία κι απολύσεις. Χαρακτηριστικά, για τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) που λήγει η θητεία τους στις 31/12 ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει ανανέωση συμβάσεων, αλλά θα γίνουν νέες προκηρύξεις με κριτήρια ΑΣΕΠ, διαψεύδοντας τις διοικήσεις των νοσοκομείων που τάζουν ανανεώσεις, προκειμένου να τους καθησυχάσουν.

Στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ειδικευόμενων γιατρών (80 κενά στον «Ευαγγελισμό», 90 στο ΚΑΤ, τρομακτικά κενά στην επαρχία), ο ισχυρισμός του υπουργού ήταν ότι δεν υπάρχει επιδείνωση της μετανάστευσης. Οι ταξικές δυνάμεις τόνισαν ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η κακοπληρωσιά, η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού ωθούν τους ειδικευόμενους να μεταναστεύουν και το πρόβλημα θα διογκώνεται όσο υπάρχουν αυτές οι συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ειδικά μισθολόγια (δικαστών, στρατιωτικών, γιατρών κ.ά.), ανέφερε ως πρόβλημα ότι απαιτούνται 1,1 δισ. ευρώ για την υλοποίησή της...

Για το πρόβλημα των επικουρικών και την άρνηση παρέδρων να υπογράφουν εντάλματα πληρωμής τους, υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις τους, ενώ δήλωσε άγνοια για το γεγονός ότι σε πολλά νοσοκομεία (Χαλκίδας, Καρδίτσας, Αγρινίου, Χίου, Ιωαννίνων κ.α.) δεν πληρώνονται οι επικουρικοί.

Για το «Ερρίκος Ντυνάν» είπε ότι υπάρχει πρόθεση να επανέλθει «με την ευρεία έννοια στο Δημόσιο», καθώς αν πήγαινε με τη «στενή» η κυβέρνηση θα έπρεπε να μονιμοποιήσει τους 950 εργαζομένους του και κάτι τέτοιο «αντιβαίνει τις μνημονιακές δεσμεύσεις»...

Οσο για το αίτημα υπογραφής κλαδικής σύμβασης των γιατρών, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση. Υπενθυμίζεται ότι πριν από 15 μέρες σε αντίστοιχες συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς, η ηγεσία του υπουργείου υποστήριζε πως πολλά από τα προβλήματα θα λυθούν... «μετά το τέλος των μνημονίων». Χτες, ο υπουργός Υγείας τα «μάζεψε», ισχυριζόμενος ότι «ποτέ δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο»!

Σε ετοιμότητα για νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν σε εγρήγορση για να συνεχίσουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους το επόμενο διάστημα.

Μετά την πλατιά σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες μέρες στον «Ευαγγελισμό», στην οποία συμμετείχαν με αποφάσεις τους τα Διοικητικά Συμβούλια 15 Σωματείων Εργαζομένων, καθώς και μέλη ΔΣ και Επιτροπές Αγώνα από άλλα νοσοκομεία, προσανατολίζονται σε: Νέα σύσκεψη ακόμα περισσότερων Σωματείων στις αρχές Σεπτέμβρη. Κινητοποίηση αρχές του φθινοπώρου, ως μέρα δράσης ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Συμμετοχή στη συναυλία που προγραμματίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ στα τέλη Σεπτέμβρη, ενάντια στην υποβάθμιση των ψυχιατρικών νοσοκομείων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org