Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΙΛΚΙΣ
Στη σφαγή 2.500 «τρελά» αιγοπρόβατα

Περίπου 2.500 αιγοπρόβατα στο Nομό Κιλκίς που προσβλήθηκαν από τη νόσο «των τρελών προβάτων», οδηγούνται σε σφαγή μέχρι τις 31 Δεκέμβρη. Μετά από έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών εντοπίστηκαν σε τέσσερα κοπάδια έξι μολυσμένα ζώα από την τρομώδη εγκεφαλοπάθεια στα χωριά Αγία Κυριακή, Λαοδικινό, Δίβουνο και Επτάλοφο.

Μετά από αυτό διατάχθηκε η σφαγή όλων των ζώων των τεσσάρων κοπαδιών, ενώ σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των υπηρεσιών οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν με 35.000 δρχ. για κάθε ζώο. Ο διευθυντής Κτηνιατρικής Νομού Κιλκίς, Ελ. Αλεξανδρίδης, δήλωσε ότι η νόσος δεν έχει καμία επίπτωση στον άνθρωπο και ότι μόνο τα ζώα κινδυνεύουν.

ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κατέβηκαν με τα τρακτέρ στη Χαλκίδα

ΧΑΛΚΙΔΑ.- Με συγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων στην πλατεία της Τριάδας του Δήμου Μεσαππίων και από κει με πορεία μέχρι τη Χαλκίδα (20 χλμ) οι αγρότες - πατατοπαραγωγοί της περιοχής διαδήλωσαν, διεκδικώντας την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την αποζημίωση για την κατά 100% καταστροφή που υπέστη η παραγωγή τους - λόγω κακοκαιρίας - τον προηγούμενο Οκτώβρη. Στην πρώτη καταγραφή ο ΕΛΓΑ διαπίστωσε στις περιοχές Τριάδας, Πισσώνα ολική ζημιά σε πάνω από 10.000 στρέμματα καλλιέργειας πατάτας, που εκτιμάται σε 3.200.000 ευρώ (1 δισ. δρχ. περίπου). Τώρα ο ΕΛΓΑ - ακολουθώντας κυβερνητικές εντολές - εμπαίζει τους παραγωγούς και τους ενημερώνει ότι δεν εμπίπτει στο δικαίωμα αποζημίωσης και παραπέμπει σε τυχόν αποζημίωση από τα... ΠΣΕΑ, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο στις τράπεζες να «πνίγουν» με τα χρέη τους αγρότες. Γι' αυτό οι αγρότες των Μεσαππίων μαζί με τις αποζημιώσεις, διεκδικούν και άμεσο πάγωμα των αγροτικών χρεών προς την Αγροτική Τράπεζα και τη ΔΕΗ, όπως αναφέρουν σε σχετικό ψήφισμα που επέδωσαν στο νομάρχη Εύβοιας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αγρότες των Μεσαππίων έχουν περιέλθει σε τραγική οικονομική κατάσταση και δεν είναι διατεθειμένοι να τα παρατήσουν. Εκεί, μπροστά στη νομαρχία που απέκλεισαν για 2 ώρες, αποφάσισαν και νέα κινητοποίηση για την ερχόμενη Κυριακή 22 Δεκέμβρη με αποκλεισμό της υψηλής γέφυρας της Χαλκίδας και αν χρειαστεί θα συνεχίσουν και τα Χριστούγεννα.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ
«Πνίγουν» 30 ψαράδες

Μετά από δύο δεκαετίες κοροϊδίας και πελατειακής εξάρτησης από κυβερνώντες και νομάρχες, 30 περίπου μικρομεσαίοι ψαράδες των Κυκλάδων οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή και την ανεργία. Οι βιντζότρατές τους (αλιευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται βασικά για την αλίευση μαρίδας) δεν επιτρέπεται να βγουν στη θάλασσα και να αλιεύσουν, επειδή λέει το 1981 δεν καταχωρήθηκαν στο Μητρώο Αλιευτικών Σκαφών της ΕΕ (τότε ΕΟΚ). Σε αυτή την κατηγορία ήταν αρχικά 45 περίπου τον αριθμό σκάφη.

Ετσι ενώ τους δίνονταν ετήσιες άδειες μέσω Νομαρχίας Κυκλάδων, για να χρησιμοποιούν τα βίντζια από Οκτώβρη μέχρι Μάρτη, διατηρώντας έτσι το θέμα σε εκκρεμότητα... φέτος τα πράγματα για αυτούς τους ψαράδες (που είναι πλέον γύρω στους 30), εξελίχτηκαν άκρως εξωφρενικά! Περί τα τέλη καλοκαιριού με βάση τις υποσχέσεις ότι θα ξαναπάρουν τις άδειες, προχώρησαν (συχνά με δανεικά ή έναντι των ψαριών που θα παρέδιδαν στους εμπόρους) σε πολυέξοδες, επισκευές διχτυών, σκαφών, βιντζιών κ.ά. Ομως στις αρχές Οκτώβρη ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου ακυρώνει την παράταση των προσωρινών αδειών για αυτές τις 30 περίπου βιντζότρατες των Κυκλάδων. Λίγο πριν τις εκλογές οι άδειες δίνονται μέσω Νομαρχίας, αλλά αμέσως μετά ξανακόβονται...

Οι 30 περίπου ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών -που βρίσκονται σε απόγνωση- πήγαν χτες στη Βουλή και το υπουργείο Γεωργίας ζητώντας λύση στο πρόβλημά τους, γιατί κινδυνεύουν λίαν συντόμως να τους πάρουν τα σκάφη η Αγροτική Τράπεζα ή οι έμποροι, έναντι χρεών και ανεκπλήρωτων οφειλών. Φαίνεται, όμως, πως για τους κυβερνώντες, όταν οι ρητές εντολές της ΕΕ είναι για δραστική συρρίκνωση της αλιείας, δεν τρέχει και τίποτα αν άλλοι 30 ψαράδες θα εξαναγκαστούν βιαίως σε απόσυρση και οδηγηθούν στην ανεργία...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στις τσέπες... των βιομηχάνων!

Κι άλλα κονδύλια από τα ψίχουλα που προοριζόταν για τους μικρομεσαίους αγρότες κόβει η κυβέρνηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη - Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 - 2006» (ΕΠΑΑ-ΑΥ) για να τα δώσει στους μεγαλοβιομηχάνους και για να καλυφτεί ένα μικρό μέρος των αποζημιώσεων Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ).

Χτες το υπουργείο Γεωργίας έβγαλε μια ανακοίνωση κοροϊδίας και δημιουργίας ψευτοεντυπώσεων για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, με αφορμή την 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΑΑ-ΑΥ, την περασμένη Παρασκευή. Στην ανακοίνωση αυτή δεν αναφέρεται κουβέντα ότι μετά τη νέα τροποποίηση το ΕΠΑΑ-ΑΥ θα «παγώσει» για ένα εξάμηνο τουλάχιστον, μέχρι να δοθεί η σχετική έγκριση από την ΕΕ. Παράλληλα, για λόγους δημιουργίας ψευτοεντυπώσεων ανακοινώθηκε πως οι μέχρι τώρα πληρωμές έφτασαν το 13,7%, αλλά δεν αναφέρεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πληρωμών αυτών κατευθύνεται σε μεγαλοβιομηχάνους και μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας.

Αλλά σα να μην έφτανε ότι το περιβόητο πρόγραμμα ανάπτυξης της υπαίθρου δίνεται στο μεγαλύτερο μέρος του στους μεγαλοβιομήχανους επιχειρηματίες και ακολούθως στις εταιρίες μελετητών, στη νέα τροποποίηση που γίνεται προβλέπονται για τους παραπάνω ακόμα μεγαλύτερα κονδύλια. Για παράδειγμα οι πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων αυξάνεται κατά 40 εκατ. ευρώ. Σε σύνολο κοινοτικής και κρατικής δαπάνης 1.776 εκατ. ευρώ γίνονται από 349 εκατ. ευρώ, 389 εκατ. ευρώ. Από την άλλη κόβονται 20 εκατ. ευρώ από τις πιστώσεις για τις δαπάνες πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών, 5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη συστήματος ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, 8 εκατ. ευρώ για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και 1 εκατ. ευρώ για την εμπορία αγροτικών προϊόντων ποιότητας.

Γίνεται συνεπώς για άλλη μια φορά εμφανές ότι η κυβέρνηση εμπαίζει ασυστόλως τους μικρομεσαίους αγρότες, όταν διαλαλεί εδώ και χρόνια για ανάπτυξη της υπαίθρου, για νέους αγρότες, για ποιότητα και ανταγωνιστικότητα. Οσο για τις αποζημιώσεις στις καταστροφές που σημειώθηκαν στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, το ποσό των 5.835.693 ευρώ που προσθέτει η κυβέρνηση στο αναθεωρημένο ΕΠΑΑ-ΑΥ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις θεομηνίες, αποτελεί άλλο ένα δείγμα μέγιστης κυβερνητικής κοροϊδίας. Γιατί για να δοθούν οι ψευτοαποζημιώσεις Φρόγκι και ο ΕΛΓΑ οδηγήθηκε ήδη σε δανεισμό 160 εκατ. ευρώ και τα χρήματα που πρόκειται να εξασφαλιστούν από το ΕΠΑΑ-ΑΥ κόβονται από πιστώσεις που προορίζονταν υποτίθεται για τους αγρότες και τη λεγόμενη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των αγροτών

Ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης, παρότρυνε τους αγρότες Κάτω Νευροκοπίου Δράμας να διεκδικήσουν ενωμένοι και αποφασιστικά τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές, τη ρύθμιση χρεών κλπ.

Ενωμένοι και μέσα από αποφασιστικό αγώνα πρέπει να διεκδικήσουν την πλήρη αποζημίωση της κατεστραμμένης παραγωγής τους και τη ρύθμιση των δυσβάσταχτων χρεών (7,5 δισ. δρχ.) που έχουν σωρευτεί στις πλάτες τους. Αυτό ξεκαθάρισε μιλώντας στους αγρότες του Κάτω Νευροκοπίου στη Δράμα, όπου βρέθηκε χτες το πρωί ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει τα προβλήματά τους στη Βουλή.

Στη διάρκεια της συνάντησης με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, ο Σπ. Στριφτάρης ενημερώθηκε για τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής. Η φετινή παραγωγή τους έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, καθώς η ζημιά που ξεκίνησε με τη χαλαζόπτωση πριν από μήνες και συνεχίστηκε με τις αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις, ολοκληρώθηκε τις τελευταίες μέρες, που όλος ο κάμπος μετατράπηκε σε μια παγωμένη λίμνη.

Οι αποζημιώσεις που τους δίνονται με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις (μικρότερες από την πραγματική ζημιά) για το χτύπημα της παραγωγής από το χαλάζι, στο μεγαλύτερο μέρος τους παρακρατούνται από την ΑΤΕ για τα χρέη των παραγωγών. Μετά τα νέα πλήγματα, οι πατατοπαραγωγοί δεν ελπίζουν πλέον να πάρουν δραχμή στα χέρια τους. Μάλιστα φοβούνται ότι δε θα έχουν τη δυνατότητα να σπείρουν νέα παραγωγή, αφού δε θα έχουν χρήματα για το σπόρο και τα άλλα καλλιεργητικά εφόδια.

«Περιμένουμε καμιά κηδεία ή κανένα μνημόσυνο για να φάμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θ. Σαπουνίδης, προσπαθώντας να περιγράψει το δράμα των αγροτών.

Σύσσωμοι οι αγρότες που πήραν μέρος στη συνάντηση με το κλιμάκιο του ΚΚΕ, κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης που στρέφεται σε βάρος του φτωχού και μεσαίου αγρότη, επιτρέποντας την αθρόα εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό, αυξάνοντας το κόστος των καλλιεργητικών εφοδίων και αφήνοντάς τους στο έλεος των ορέξεων των εμπόρων που παζαρεύουν την παραγωγή τους - όταν δεν καταστρέφεται- για ένα κομμάτι ψωμί. Οπως δήλωσαν, φέτος, η ελάχιστη παραγωγή που εκτιμούν πως θα συγκεντρώσουν, δε θα ξεπεράσει σε τιμή τις 65 δρχ. το κιλό. Η μέση απόδοση στο στρέμμα στις καλές περιόδους παραγωγής υπολογίζεται σε 3 τόνους. Το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα σε 170.000 δρχ.

Καταλαβαίνει ο καθένας για πόσα χρήματα παλεύουν καθημερινά με τη γη.

Ο Σπ. Στριφτάρης κάλεσε τους αγρότες να δουν τις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα και να έρθουν σε ρήξη με την πολιτική που τα γεννά. «Υπάρχει αγροτική πολιτική και είναι συγκεκριμένη. Εκφράζεται μέσα από την ΚΑΠ, την οποία υπερασπίζουν όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα - εκτός από το ΚΚΕ. Και αυτή η πολιτική θέλει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων. Θέλουν να φτιάξουν μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις και να τελειώνουν με τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες», σημείωσε.

Μονόδρομος η οργανωμένη πάλη...

Στην τραγική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι αλιείς της Μαγνησίας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Ν. Γκατζής. Οπως τόνισε, στο νομό Μαγνησίας δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και στις παράπλευρες εργασίες της περίπου 6.000 άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκοντα αντιμέτωποι μ' αυτή την πολιτική εκδίωξής τους, κάτι που έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα στην περιοχή. Ο Ν.Γκατζής, κατήγγειλε, δε, την τοκογλυφική τακτική της ΑΤΕ σε βάρος των μικρομεσαίων ψαράδων, ενώ επισήμανε, ιδιαίτερα την επιτακτική ανάγκη να γίνει η ιχθυόσκαλα στο Βόλο. Αναφέρθηκε, δε, ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και στην έμπρακτη συμπαράσταση του Κόμματος στις δίκαιες διεκδικήσεις των αλιέων. Τόνισε, όμως, ότι μονόδρομος για τη σωτηρία των μικρομεσαίων ψαράδων είναι ο επίμονος και ανυποχώρητος αγώνας, μαζί με τ' άλλα λαϊκά στρώματα. Παίρνοντας το λόγο ο Θ. Καλογερογιάννης, ιχθυολόγος, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι για το φαινόμενο της αλίευσης δεν είναι υπεύθυνοι οι ψαράδες, αλλά οι πολιτικές που έχουν οικοδομηθεί και υπηρετούν τους κανόνες της αγοράς. Οπως υπογράμμισε, η στρεβλή και ανορθόδοξη κρατική παρέμβαση έδωσε πεδίο για δυνατότητες ανάπτυξης σε δίκτυο μεσαζόντων να διακινεί, να ελέγχει και να εμπορεύεται τ' αλιευτικά προϊόντα, κερδοσκοπώντας σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Υπογράμμισε πως οι ψαράδες, εγκλωβισμένοι στους νόμους της αγοράς και εξαρτημένοι ασφυκτικά από τους μεσάζοντες, στρέφονται προς την κατεύθυνση μεγιστοποίησης των αλιευτικών επιδόσεων.

Στους στόχους της αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Πατάκης, επισημαίνοντας ότι «θέλουν - είπε - την επιχειρησιακή αλιεία των ολίγων, θέλουν να φύγουν οι πολλοί». Τόνισε, δε, ότι ένα μέσο αυτής της πολιτικής, για να «γονατίσουν» οι ψαράδες είναι και οι αθρόες εισαγωγές ψαριών. Στη συνέχεια ο Γ. Πατάκης απευθύνοντας κάλεσμα αγώνα στους αλιείς τόνισε: «Μην κάθεστε με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να κάνετε μέτωπο κατά της πολιτικής που εφαρμόζεται, η οποία σας οδηγεί στο μαρασμό και στην εξαθλίωση. Αυτή η πολιτική δε διορθώνεται. Πρέπει ν' ανατραπεί. Κι αυτό θα το πετύχετε μόνο με την οργανωμένη πάλη σας».

Παρεμβάσεις στην ημερίδα έκαναν, επίσης, οι: Γ. Μόσχος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Γρι - Γρι, ο Ξ. Γιάλβαλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Κλειώ Ψαρού, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, ο Ηλ. Γεωργίου, ιχθυολόγος.

Αγώνας για να μη χαθούν οι μικρομεσαίοι ψαράδες!

Ημερίδα της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ για την αλιεία

Η αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στοχεύει στον αφανισμό των μικρομεσαίων ψαράδων και στη δημιουργία μεγάλων αλιευτικών επιχειρήσεων - όπως συμβαίνει, άλλωστε, με την πολιτική που ασκείται για όλους τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και η εναλλακτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τέθηκαν στο επίκεντρο του πλούσιου και γόνιμου διαλόγου που αναπτύχθηκε στην ημερίδα για την αλιεία που διοργάνωσε η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Στην ημερίδα, που έγινε μια μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου Υπουργών Αλιείας - Γεωργίας της ΕΕ για την αντιδραστική αναθεώρηση, παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων αλιέων, που έδειξαν τη μεγάλη ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία του ΚΚΕ και το ενδιαφέρον του Κόμματος για τον κλάδο τους, στον οποίο δραστηριοποιούνται 35.000 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων «Ο Ποσειδών», του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου, του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γρι - Γρι «Ο Παγασητικός», του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Τσιγκελίου Αλμυρού και Περιχώρων «Το τσιγκέλι», του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμαλιάπολης «Η Μιτζέλα», του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Αλόννησου και της Ομάδας Παραγωγών Συνεταιρισμών Γρι - Γρι Βόλου «Ο Παγασητικός».

Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Γ. Χώτος, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο Γ. Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος κ.ά.

Κεντρικός εισηγητής στην ημερίδα ήταν ο Π. Τριανταφύλλου, κτηνίατρος, μέλος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι παρεμβάσεις των Ν. Γκατζή, βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, Θ. Καλογερογιάννη, ιχθυολόγου και Γ. Πατάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

ΚΚΕ: Ανάπτυξη μέσω παραγωγικού συνεταιρισμού

Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση ψαράδων στην Κάλυμνο
Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση ψαράδων στην Κάλυμνο
Στην εισήγησή του στην ημερίδα ο Π. Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα της αλιείας, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδιαιτέρως των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Αλιείας (ΕΠΑΛ) κι άλλα προγράμματα, όπως το PESCA και παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος για μια άλλη ανάπτυξη.

Στοιχεία που ανέφερε δείχνουν ότι έχουμε:

  • Μείωση της παράκτιας αλιείας στη χώρα μας (η μείωση στην παραγωγή αλιευτικών σκαφών είναι 24% περίπου) και γιγάντωση του τομέα των υδατοκαλλιεργειών και ιδίως της ιχθυοκαλλιέργειας.
  • Αύξηση των εισαγωγών κατά 60% στην επταετία '93-'99, καθώς η αυτάρκεια της χώρας μας συνεχώς μειώνεται.

Ειδικότερα για τη θαλάσσια αλιεία, αναφέρεται η δραστική μείωση των αλιευτικών σκαφών (ιδιαίτερα της παράκτιας αλιείας) και σημειώνεται ότι ο αλιευτικός στόλος παραμένει παλαιός, αφού το 70% των σκαφών έχει ηλικία μεγαλύτερη των 15 χρόνων.

Επισημαίνεται, η αυξημένη τάση εγκατάλειψης της δουλιάς και εξόδου από το επάγγελμα των ψαράδων, καθώς έχουμε μαζική υποβολή αιτήσεων απόσυρσης αλιευτικών σκαφών.

Για τις υδατοκαλλιέργειες υπογραμμίζεται ότι η κυβερνητική πολιτική - κινούμενη στις κατευθύνσεις της ΕΕ - διαθέτει απλόχερα χρηματοδοτήσεις, με αποτέλεσμα ο τομέας αυτός ν' αυξήσει πάρα πολύ τη δυναμικότητά του και ιδιαίτερα στο χώρο των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργητικών εκμεταλλεύσεων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σήμερα σε 247 εκμεταλλεύσεις, ενώ η παραγωγή τους φτάνει τις 50.000 τόνους.

Στον κλάδο επικρατούν δύο κυρίαρχοι επιχειρηματικοί όμιλοι - «Νηρέας» και «Σελόντα» - που έχουν πάνω από το 45% της συνολικής εγχώριας παραγωγής γόνου και το 20% της συνολικής παραγωγής ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας.

Ευνοημένος από πλευράς χρηματοδότησης είναι και ο τομέας μεταποίησης - εμπορίας (παίρνει το 36% των προβλεπόμενων πιστώσεων από το ΕΠΑΛ), ενώ απορροφά και ποσά από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, με αποτέλεσμα ο βασικός ωφελημένος της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ να είναι το μεγάλο κεφάλαιο, δηλαδή οι ίδιες ολιγάριθμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον τομέα.

Η συνέχιση αυτής της πολιτικής στα πλαίσια του νέου ΕΠΑΛ 2000-2006 στοχεύει σε νέο περιορισμό και μείωση του αριθμού των μικρομεσαίων αλιευτικών επιχειρήσεων, με τελικό στόχο το πέρασμα της αλιευτικής δραστηριότητας στα χέρια λιγότερων και μεγαλύτερων αλιευτικών επιχειρήσεων.

Η άλλη ανάπτυξη...

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ ο Π. Τριανταφύλλου ανέφερε ότι η ανάπτυξη του τομέα της αλιείας πρέπει:

  • Να υπακούει στις βασικές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας μας και των επιμέρους περιοχών της με αλιευτικό ενδιαφέρον.
  • Να έρχεται σε αντίθεση με τα μεγάλα συμφέροντα που κυριαρχούν στον κλάδο και με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τα εξυπηρετεί.
  • Να κινείται στα πλαίσια του συνολικού σχεδίου που θα δίνει τη δυνατότητα εξασφάλισης της συνέχειας και της προοπτικής του θαλάσσιου οικοδομήματος.
  • Να εξασφαλίζει επιστημονική στήριξη, οικονομική και άλλα κίνητρα προκειμένου να τροφοδοτεί την κατανάλωση με φτηνό, υγιεινό και ποιοτικό ψάρι.

Υπογράμμισε, δε, ότι αυτή η άλλη ανάπτυξη πρέπει και μπορεί να βασίζεται στην ύπαρξη και λειτουργία παραγωγικών αλιευτικών συνεταιρισμών. Οπως εξήγησε, αυτοί οι συνεταιρισμοί πρέπει να είναι σε θέση:

  • Να εξασφαλίζουν κοινή χρήση μηχανημάτων και αλιευτικών εργαλείων και ν' αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, διασφαλίζοντας τη συλλογικότητα στην εκμετάλλευση και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ψαράδες.
  • Να επεκτείνουν τη δράση τους στα ζητήματα μεταποίησης και εμπορίας των αλιευτικών προϊόντων.
  • Να μπουν και στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών (μετά από τις απαραίτητες μελέτες και έρευνες), που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για την απώλεια ψαρότοπων.

Οι θέσεις του ΚΚΕ, τόνισε ο Π. Τριανταφύλλου, είναι ενταγμένες σε μια συνολική πολιτική που θα έχει στο κέντρο του ενδιαφέροντος όχι το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά τον μικρομεσαίο αγρότη και ψαρά, δίπλα στους άλλους εργαζόμενους της χώρας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ