Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καταρρέουν ξανά τα ευρωατλαντικά παραμύθια

AP

Παταγωδώς κατέρρευσαν για άλλη μια φορά τα ευρωατλαντικά παραμύθια της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αποτελούν τάχα την «ασπίδα» για την ασφάλεια του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο (με τα «ηχηρά» τάχα «μηνύματα» προς την Τουρκία και συνολικά για τη «σταθερότητα» που διασφαλίζει η παραπέρα «αναβάθμιση» της χώρας σε ορμητήριο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού), ή μετά την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ (όπου επικυρώθηκε ο ΝΑΤΟικός «μηχανισμός αποκλιμάκωσης», στην πράξη άλλη μια «πλατφόρμα» επικίνδυνων διευθετήσεων), και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 1-2/10, όπου δόθηκε υποτίθεται η «τελευταία προειδοποίηση» της ΕΕ προς την Τουρκία, ήρθε η νέα NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες του «Ορούτς Ρέις» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μια ανάσα από το Καστελόριζο, όπως και οι τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια, στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα εξακολουθούν να παρουσιάζουν το «φαρμάκι» ως «φάρμακο», την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στην οποία βουτάνε όλο και πιο βαθιά για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ως ασπίδα προστασίας.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στην επιμονή με την οποία την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, από το Ιράκ, την Αρμενία, πιο πριν από το Κόσοβο και όπου αλλού «καλούν» τα καθήκοντα του «μεντεσέ» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, επαναλάμβανε από τη μια ότι «από τη Λιβύη μέχρι το Ιράκ, από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία είναι ο κοινός παρονομαστής σε κάθε πρόβλημα της περιοχής μας», και από την άλλη ότι «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια».

Βαφτίζουν το μαύρο άσπρο, προσπαθούν να κρύψουν πως όσο χώνονται όλο και πιο βαθιά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ τόσο περισσότερο θα δυναμώνουν και η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, οι κίνδυνοι για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Επιχειρούν να κρύψουν ότι η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται ακριβώς στο πλαίσιο των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ότι οι «μεγάλοι σύμμαχοι» και «εταίροι» της ντόπιας αστικής τάξης, ενώ μετατρέπουν την Ελλάδα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, την ίδια ώρα ποντάρουν στο «ειδικό βάρος» της Τουρκίας ως ισχυρής στρατιωτικής δύναμης στο ΝΑΤΟ και «στρατηγικού εταίρου» της ΕΕ για τα σχέδιά τους στην περιοχή απέναντι στην επιρροή Κίνας και Ρωσίας. Γι' αυτό βλέπουν τουλάχιστον με ανοχή, αν δεν ενθαρρύνουν κιόλας, τη δράση της σε Συρία και Λιβύη, ακόμα και στον Καύκασο, στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, ό,τι παρουσιάζουν δηλαδή ως «πρόβλημα» η ελληνική κυβέρνηση και η ντόπια αστική τάξη.

Επιχειρούν να ωραιοποιήσουν το ρόλο της ΕΕ, τις απαράδεκτες αποφάσεις που πήρε για την Τουρκία, κάνοντας γαργάρα τα περί κυρώσεων, οι οποίες άλλωστε έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να ακυρώσουν τις ισχυρές στρατιωτικές οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ενώ τα παζάρια και για το Προσφυγικό είναι σε εξέλιξη.

Αυτά ακριβώς τα ευρωατλαντικά σχέδια είναι που διαμορφώνουν και το πλαίσιο της αντιπαράθεσης της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή, που δρομολογούν τις επικίνδυνες διευθετήσεις σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.

Αλλωστε Αμερικανοί, Ευρωενωσιακοί, ΝΑΤΟικοί και όλα τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα το λένε ανοιχτά πως η ανάγκη «συνοχής» του ΝΑΤΟ απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, είναι που επιβάλλουν να «κλείσουν» μια ώρα αρχύτερα και με βάση το ιμπεριαλιστικό «ζύγι» εκκρεμότητες όπως οι «διαφορές στις θαλάσσιες ζώνες» και το Κυπριακό.

Οι δε ενστάσεις της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων έχουν να κάνουν μόνο με τους όρους του παζαριού για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, οι οποίοι συνοψίζονται σε αυτό που λένε τα κυβερνητικά στελέχη ότι «επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών» και ότι «δεν μπορεί η Τουρκία να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση με ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε».

Την ίδια μέρα που ξεκινούσε η νέα πρόκληση του «Ορούτς Ρέις», ο πρωθυπουργός έλεγε πως μια ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, την οποία προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, «πολύ δύσκολα θα σου δώσει το 100% όσων διεκδικείς» αλλά και πως «το γεγονός ότι η Ελλάδα έρχεται και συζητάει ένα ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει πως αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια περιοχή όπου και η Τουρκία έχει διεκδικήσεις. Εάν δεν το αναγνωρίζαμε αυτό, δεν θα πηγαίναμε σε συζήτηση».

Την ίδια ώρα οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πόσο κάλπικα και εκβιαστικά είναι τα διλήμματα που αξιοποιούν όλο αυτό το διάστημα τα αστικά επιτελεία, «διάλογος και επώδυνοι συμβιβασμοί ή αλλιώς πολεμική εμπλοκή». Ξανά επιβεβαιώνεται ότι και οι στόλοι και τα παζάρια για επικίνδυνες διευθετήσεις, με τη σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο ίδιο κάδρο βρίσκονται: Αυτό των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε βάρος των λαών. Γι' αυτό άλλωστε διαδέχονται το ένα το άλλο με χαρακτηριστική ευκολία, με κάθε πρόσκαιρο συμβιβασμό να λειτουργεί ως θερμοκήπιο του επόμενου γύρου έντασης.

Σε αυτήν την «εθνική» γραμμή του κεφαλαίου και της αστικής τάξης στοιχίζονται και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Αυτό αφορούν και τα «δραματικά» καλέσματά τους στην κυβέρνηση να πιέσει για να παρθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ξεπλένοντας τον βρώμικο ρόλο της.

Με πρώτο - πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την ώρα που «συνυπογράφει» τη στρατηγική της αστικής τάξης για τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό προπύργιο για όλη την περιοχή, συνθηματολογεί μιλώντας για «κόκκινες γραμμές» και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης. Προσπαθώντας βέβαια να θολώσει το κύριο: Οτι η άσκηση αυτού του δικαιώματος, που έχει κάθε χώρα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, στα χέρια αυτών που έχουν την εξουσία σήμερα όχι μόνο δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά λειτουργεί ως «χαρτί» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και παζάρια, και γι' αυτό γίνεται με όρους που περιπλέκουν την κατάσταση, ανοίγουν «κερκόπορτες» για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, οξύνουν τους ανταγωνισμούς, σε βάρος των λαών της περιοχής.

Επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά ότι ο λαός δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στις λυκοσυμμαχίες της αστικής τάξης, που στρώνουν το χαλί νέων πολύ μεγάλων κινδύνων, για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι μονόδρομος ο αγώνας του για απεμπλοκή από τα ευρωατλαντικά σχέδια, από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τον ίδιο νοικοκύρη στον τόπο του. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να εγγυηθεί ειρήνη, συνεργασία με τους γείτονες λαούς, ευημερία.

Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Αρμενία

Επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία πραγματοποίησε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του Ζ. Μνατσακανιάν, χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που επιτεύχθηκε στη Μόσχα, και ζήτησε να τηρηθεί αυστηρά. Πρόσθεσε ότι «μόνιμες λύσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω διπλωματικών μέσων, μέσω της επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Οπως γνωρίζετε», συνέχισε αναπτύσσοντας το ρόλο που θέλει να παίξει η ελληνική αστική τάξη στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, «αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρές προκλήσεις ασφάλειας στη δική μας άμεση γειτονιά, αλλά προσπαθούμε να βρούμε διπλωματικές λύσεις, προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που πυροδότησαν εντάσεις και εκείνων που διατηρούν εποικοδομητική προσέγγιση και παραμένουν δεσμευμένοι για την ειρηνική επίλυση των διαφορών», συμπλήρωσε, σε μια αιχμή κατά της Τουρκίας, καλλιεργώντας ταυτόχρονα αυταπάτες για το ρόλο που μπορούν να παίξουν ΝΑΤΟ και ΕΕ. Στο ίδιο μοτίβο, τόνισε ότι «είναι απολύτως σημαντικό να σταματήσει η ξένη παρέμβαση. Η παρέμβαση της Αγκυρας σε μια ακόμη σύγκρουση είναι πραγματικά ανησυχητική».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε και στην «κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «όλες οι εντάσεις και οι παράνομες ενέργειες, συγκεκριμένα στη Συρία, στο Ιράκ, στην Κύπρο, στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν έναν γνωστό κοινό παρονομαστή».

Στην Ελλάδα ο Λαβρόφ

Στο μεταξύ, στην Αθήνα αναμένεται στις 26/10, σε επίσημη σύσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σ. Λαβρόφ.

Νωρίτερα, αυτή την Τετάρτη, 21/10, πραγματοποιείται στη Λευκωσία η 8η τριμερής Συνάντηση Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, με συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

Δοκίμασε τους «S-400» η Τουρκία

Δοκιμή των πυραύλων «S-400», που έχει αγοράσει από τη Ρωσία προκαλώντας τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, φέρεται να πραγματοποίησε την Παρασκευή η Τουρκία, στην περιοχή της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα. Την πληροφορία μετέδιδε το «Ρόιτερς», αλλά και τουρκικά δίκτυα όπως το «HaberTurk», κι ενώ τις προηγούμενες μέρες οι πληροφορίες μιλούσαν για μεταφορά του πυραυλικού συστήματος στην περιοχή. Το θέμα είχε βρεθεί και στην ατζέντα της πρόσφατης επίσκεψης Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, στην τακτική των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά επέστρεψε την Παρασκευή η Αγκυρα, καθώς σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ζευγάρι τουρκικών «F-16», που εισήλθε παράνομα στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως, πέταξε στις 12.24 το μεσημέρι, στα 25.000 πόδια, πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά. Το τελευταίο ανάλογο περιστατικό είχε καταγραφεί στις 26/8.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταρρέει το αφήγημα πως η τουρκική επιθετικότητα αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των ΕΕ - ΝΑΤΟ

Σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, ότι η τουρκική επιθετικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών και ΝΑΤΟικών συνόδων, καταρρέει σαν "χάρτινος πύργος". Οι γνωστές "γλυκανάλατες" αναφορές στα Συμπεράσματα μιας ακόμη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και η παραπομπή των όποιων αποφάσεων για τον Δεκέμβρη αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Αυτοί οι οργανισμοί αποτελούν, πέραν πάσης αμφιβολίας, μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του και αποδεδειγμένα πλέον ενεργούν με γνώμονα τις πολύμορφες οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτικές τους διαπλοκές με την Τουρκία, αλλά και με στόχο τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατ. Μεσόγειο.

Αυτή η πραγματικότητα, που βάζει "μπαρούτι" σε όλη την περιοχή, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με τις προβληματικές κυβερνητικές θέσεις για τα χωρικά ύδατα, που δίνουν άλλοθι στην πρόκληση της τουρκικής κυβέρνησης, με αιχμή το Καστελόριζο, ούτε όμως με τις αμφιλεγόμενες και παραπλανητικές προτάσεις των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου που - και ως κυβερνήσεις - ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
«Πεδίο ελεύθερο» για την Τουρκία έως το Δεκέμβρη

Ραντεβού το Δεκέμβρη έδωσαν την Παρασκευή οι ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ), προκειμένου να ...επαναξιολογήσουν τη στάση της Τουρκίας, που στο μεταξύ συνεχίζει απτόητη να ξεδιπλώνει την προκλητικότητά της, καταρρίπτοντας ξανά με πάταγο τα ευρωατλαντικά παραμύθια που διακινούσαν και πάλι πριν από τη Σύνοδο η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Οπως είπε την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης, με το πέρας της Συνόδου, μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, έβαλαν το θέμα στη συζήτηση και ζήτησαν μια ρητή αναφορά στα Συμπεράσματα της Συνόδου που «να καταδεικνύει την έντονη αποδοκιμασία» της ΕΕ απέναντι στην τουρκική δραστηριότητα.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος που αυτή η «ρητή αποδοκιμασία» υπήρξε, στην πράξη το γνωστό ευχολόγιο των 8 όλων κι όλων σειρών σε ένα κείμενο 6 σελίδων, όπου σημειώνεται ότι «το ΕΣ επιβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 1 - 2/10/2020 και αποδοκιμάζει τις ανανεωμένες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το ΕΣ προτρέπει στον σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο». Επίσης, «καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη χαλάρωση των εντάσεων με συνεπή και συνεχή τρόπο. Θα παραμείνει ενήμερο για το θέμα, προκειμένου να επαναβεβαιώσει τα συμπεράσματά του της 1 - 2/10/2020».

Ολο αυτό το κλότσημα του τενεκέ άλλους δύο μήνες παρακάτω, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να το παρουσιάσει περίπου ως επιτυχία λέγοντας πως «μετά από κάθε συνεδρίαση, διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα, στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο», επιμένοντας να καλλιεργεί κάλπικες προσδοκίες ότι τα μέτρα απέναντι στην Τουρκία «θα είναι επώδυνα, δεν θα είναι συμβολικά», χωρίς βέβαια να δώσει κάποια διευκρίνιση επ' αυτού.

Την ίδια ώρα ...τοίχο βρήκε και στο αίτημα που υπέβαλε για ένα έστω μερικό εμπάργκο όπλων της ΕΕ απέναντι στην Αγκυρα. Οπως είπε, θύμισε στους ομολόγους του στο ΕΣ ότι π.χ. για τη Συρία είχαν υπάρξει αποφάσεις έστω κάποιων κρατών - μελών της ΕΕ για ένα τέτοιο εμπάργκο, ενώ επικαλέστηκε και τη σχετική απόφαση των ΗΠΑ για τα «F-35». «Η καλύτερη απάντηση θα ήταν μια πρωτοβουλία ευρωπαϊκή ή έστω κάποιων κρατών - μελών να μην πωλούνται όπλα που να μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά κυριαρχίας δύο κρατών - μελών (Ελλάδας και Κύπρου). Εθιξα το θέμα. Η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή», είπε, αλλά πέρα από την κατανόηση δεν πάρθηκε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, αποτυπώνοντας και έτσι τις ισχυρές και πολύπλευρες στρατιωτικές, οικονομικές και άλλες σχέσεις της ΕΕ με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία.

Τέλος, ερωτηθείς αν η λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα είναι τα χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα 6 ν.μ., όπως διαχέουν τις τελευταίες μέρες στενοί του συνεργάτες, απέφυγε να δώσει ευθεία απάντηση. Είπε ότι η χώρα έχει ήδη αποφασίσει επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Οτι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει δύο συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για ορισμό θαλάσσιων ζωνών (σημειωτέον, αναγνωρίζουν μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Και ότι έχει «αναφαίρετο δικαίωμα» της επέκτασής τους στα 12 ν.μ. και στο Αιγαίο, «αλλά γνωρίζετε όλοι γιατί αυτό δεν έχει γίνει στο Αιγαίο» (casus beli - αιτία πολέμου - από πλευράς Αγκυρας). Είναι «μια πολύ σύνθετη συζήτηση», πρόσθεσε, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό στο ευρωατλαντικό παζάρι, όπου τα κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Ενδεικτικές στο μεταξύ είναι και οι δηλώσεις Μέρκελ και Μακρόν μετά τη Σύνοδο. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η βελτίωση των ευρω-τουρκικών δεσμών θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, όπως και ότι η αποκλιμάκωση αποτελεί ανάγκη. Ο δε Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι η Σύνοδος εξέφρασε υποστήριξη προς Κύπρο και Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή εξέφρασε και προθυμία να μιλήσει με την Τουρκία σχετικά με διαφιλονικούμενες θαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσόγειο.

ΑΙΓΑΙΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην «αλυσίδα» των σκληρών ανταγωνισμών

Ενταγμένες στο γενικό πλαίσιο των ανταγωνισμών που περιπλέκονται, από την Κασπία μέχρι την Ανατολική Ευρώπη και από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι οι εξελίξεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό, όπου η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα στο ιμπεριαλιστικό «παζάρι» που ξετυλίγουν τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με «οδηγό» τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και τη ΝΑΤΟική συνοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Δείξαμε σε όλους ότι κανένα σχέδιο που δεν σέβεται τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί», διαμήνυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στις συζητήσεις που έγιναν στις πλατφόρμες των ΕΕ και ΝΑΤΟ», ενώ ο σύμβουλός του Φαχρετίν Αλτούν σημείωσε: «Δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις αν κάποιος λέει "ό,τι είναι δικό μου είναι δικό μου και ό,τι είναι δικό σου είναι διαπραγματεύσιμο"».

Αξιοποιώντας τις ισχυρές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ, το «ειδικό βάρος» της για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, η κυβέρνηση Ερντογάν εμφανίζεται ολοένα και πιο προκλητική, επιχειρεί να «διευρύνει» την ατζέντα των «διευθετήσεων» με την Ελλάδα με πρόσθετα ζητήματα (ως και σενάρια «μερικής αποστρατικοποίησης» των ελληνικών νησιών συζητιούνται), αλλά και να αναβαθμίσει το ρόλο και τις θέσεις της σε σειρά από μέτωπα, όπως δείχνουν και οι υπόλοιπες κινήσεις της τις μέρες αυτές.

Από την προσπάθειά της να παρέμβει σε Καύκασο, Κασπία και Μαύρη Θάλασσα (με ανοιχτή εμπλοκή στη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ουκρανία), την οποία φυσικά οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί της σύμμαχοι αντιλαμβάνονται ως «ευκαιρία» άσκησης πίεσης στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, μέχρι τη Λιβύη και τη Μεσόγειο, όπου για την αναβάθμιση της θέσης της δηλώνει αποφασισμένη αλλά και έτοιμη να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της ακόμα και με χώρες όπως η Αίγυπτος, όπως έδειξαν οι δηλώσεις Καλίν μεσοβδόμαδα για «ανταπόκριση» που θα έδειχνε η Αγκυρα σε μια «θετική ατζέντα» από το Κάιρο, που θα περιελάμβανε τη Λιβύη και τις θαλάσσιες ζώνες της περιοχής. Και βέβαια διεκδικώντας περισσότερα ανταλλάγματα στις σχέσεις της και με την ΕΕ, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

«Νήμα συζητήσεων» για αμερικανοΝΑΤΟικές «λύσεις με διάρκεια»

Επιπλέον, την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας τροφοδοτεί φανερά ο σχεδιασμός των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που από τη μία πλευρά προσπαθούν να την κρατήσουν σταθερά στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, αναγνωρίζοντας και τον κρίσιμο ρόλο για την αναχαίτιση ανταγωνιστών, με πρώτη τη Ρωσία, αλλά, από την άλλη, εκφράζουν ανησυχία για τις επιλογές της, επειδή περιπλέκεται η προσπάθεια να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην Ανατ. Μεσόγειο, όσο και να κλείσουν μια ώρα αρχύτερα τα υπόλοιπα «ανοιχτά μέτωπα» στην περιοχή, από την επιχείρηση «εξομάλυνσης» των σχέσεων του Ισραήλ με μια σειρά αραβικών κρατών, μέχρι τις προσπάθειες «πολιτικής μετάβασης» σε Λιβύη και Συρία.

Σε αυτό το πνεύμα διατυπώθηκε η προτροπή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Αγκυρα, που «αποδοκίμασε την ανακοίνωση» της Τουρκίας για τις νέες έρευνες του «Ορούτς Ρέις» σε «περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία», επειδή αυτή «περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», καλώντας την «να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα» και επισημαίνοντας ότι «οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράξουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια», με βάση το στόχο της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.

Αλλά και η Γερμανία μπορεί τελικά να μην έστειλε τον ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, στην Αγκυρα, φρόντισε όμως να επισημάνει ότι κατά τις επαφές του σε Αθήνα και Λευκωσία «κατέστη σαφές το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκεί μια επί της αρχής προθυμία για διάλογο με την Τουρκία...», όπως και ότι «(συνεχίζει να) υπάρχει το νήμα συζητήσεων» μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου. Χαρακτηριστικές ήταν όμως και οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία «να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της και να επιστρέψει σε πνεύμα διαλόγου», για να καταλήξει: «Η μπάλα τώρα βρίσκεται στην περιοχή της Αγκυρας...».

Ο δε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στη «Λε Μοντ» έλεγε: «Το (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα να τείνει το χέρι στην Τουρκία και να της προσφέρει μια εποικοδομητική προσέγγιση για να αποφευχθεί η αντιπαράθεση.Ο "ισολογισμός" (σ.σ. της διμερούς συνεργασίας)πρέπει να καταρτιστεί στο τέλος του έτους», προσθέτοντας ότι «η προσέγγισή μας στη σχέση γειτονίας θα πρέπει να εξετάσει πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των υδάτων της Ανατολικής Μεσογείου, ένα πρόβλημα που περιπλέκεται από την παρουσία πόρων φυσικού αερίου...».

Νέο κομμάτι στο παζλ θα προσθέσουν και πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό, για το οποίο μετά τις «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα (την Κυριακή 18 Οκτώβρη είναι ο β' γύρος) πιθανώς θα γίνει άτυπη πενταμερής συνάντηση, με πρωτοβουλία του γγ του ΟΗΕ.

Αυτά, ενώ δεν έχει ακυρωθεί η πρόταση περί πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης για τη Μεσόγειο, όπου η Τουρκία πιέζει να εκπροσωπηθεί κανονικά το ψευδοκράτος, ενώ όλα τα αστικά επιτελεία τονίζουν πόσο σημαντικό είναι η «λύση του Κυπριακού» να λάβει υπόψη τα «ρεαλιστικά δεδομένα και τις πραγματικότητες στο νησί...».


Α. Μ.


ΣΕΛ.  Α. Μ.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org