Κυριακή 16 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανύπαρκτοι οι γιατροί Εργασίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τι θέλετε, να βάλουμε και στις στάσεις των λεωφορείων γιατρούς Εργασίας;» αναρωτήθηκε προκλητικότατα ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Γιακουμάτος, τις προάλλες στη Βουλή, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με τον πρόσφατο θάνατο εργάτριας στη βιομηχανία «Σοκοτάμπ». Κι αυτό, γιατί η εργάτρια έκανε... το λάθος να αφήσει την τελευταία της πνοή στη στάση του λεωφορείου, λίγα λεπτά μετά την έξοδό της από το εργοστάσιο, όπου δούλευε σε 50 βαθμούς Κελσίου, υγρασία πάνω από 70% και με εξαντλητικούς ρυθμούς. Απόλυτα δικαιολογημένα και εύστοχα, σε πρωτοσέλιδο σχόλιό του, ο προχτεσινός «Ρ» κατήγγειλε τον υφυπουργό των κεφαλαιοκρατών και σημείωνε: «Εμείς δε συμφωνούμε ότι ο κόσμος πρέπει να θεωρήσει έναν τέτοιο υπουργό απλά τομάρι...».

Μια και αναφέρθηκε, όμως, ο Γ. Γιακουμάτος στους γιατρούς Εργασίας και, μάλιστα, υπονοώντας, ότι υπάρχουν σε όλους ή τους περισσότερους τόπους δουλιάς, αλλά όχι και στις... στάσεις λεωφορείων, του χρωστάμε μια ακόμη απάντηση.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, οι γιατροί Εργασίας στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από 100, ενώ οι σχετικές ανάγκες -σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων - κυμαίνονται μεταξύ των 1.500 και 2.500 και τα σημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα βγάζουν 20 ανά πενταετία. Ας καταπιεί, επομένως, τη γλώσσα του.

Ούτε γάτα ούτε ζημιά

Τον Ιούλη του 2000 η παρακάτω είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου και είχε προβληθεί δεόντως από τα ΜΜΕ. Ενα δικαστήριο των ΗΠΑ καταδίκασε πέντε μεγάλες καπνοβιομηχανίες να καταβάλουν το ποσό των 145 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 500.000 καπνιστές, που είχαν υποβάλει συνολική αγωγή για τα προβλήματα υγείας που παρουσίασαν εξαιτίας της χρήσης καπνού και κυρίως γιατί δεν είχαν ενημερωθεί απ' τις καπνοβιομηχανίες για το κακό που προκαλεί το κάπνισμα, παρότι οι τελευταίες το γνώριζαν.

Εξι χρόνια μετά, το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα επικύρωσε μια δικαστική απόφαση που ακυρώνει την καταδίκη, εκτιμώντας ότι η τελευταία αποτελούσε μια δικαστική απόφαση που έφτασε στα όρια της υπερβολής. Κι έτσι, ούτε γάτα ούτε ζημιά για τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες. Περιττό να πούμε ότι η είδηση της ακύρωσης πέρασε απαρατήρητη...

Τα εφοπλιστικά συμφέροντα...

Εως και 250% αυξήθηκαν τα εισιτήρια των πλοίων από το 2001 μέχρι σήμερα. Με διψήφια ποσοστά αυξάνονται κάθε χρόνο τα επίσημα και καθαρά κέρδη των ακτοπλοϊκών εταιριών και των εφοπλιστών. Πολιτική «απελευθέρωσης» της ακτοπλοΐας εφάρμοζε και εφαρμόζει τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η σημερινή της ΝΔ. Αλλωστε, η πολιτική αυτή αποτελεί γενικότερη και συναποφασισμένη απ' όλους μαζί κατεύθυνση της ευρωένωσης. Στα 50 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι κρατικές επιδοτήσεις προς τους εφοπλιστές το 2005, ενώ το ΥΕΝ έχει εξαγγείλει πως στην επόμενη πενταετία θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Κατά τον πρόεδρο της Ενωσης Εφοπλιστών, όμως, η ευθύνη για το καθημερινό χάος στα λιμάνια και την ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών και, ιδιαίτερα, των νησιωτών, βρίσκεται στον «άκρατο κρατικό παρεμβατισμό και την έλλειψη ελευθερίας κινήσεως των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων»! Αυτό ισχυρίστηκε ο κ. Στέλιος Σαρρής, τις προάλλες, βγαίνοντας απ' τη συνάντησή του με το πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Και δεν είπε μόνον αυτά. Προανήγγειλε και νέες αυξήσεις στα εισιτήρια, λέγοντας χαρακτηριστικά και ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, ότι «το όριο του ναύλου σήμερα που εισπράττεται για την οικονομική πάντα θέση, είναι ναύλος επιβίωσης, ούτε καν ναύλος επιβίωσης. Χρειάζεται ακόμη παραπάνω ναύλος στην οικονομική θέση».

... και η διέξοδος προς όφελος του λαού

Αραγε, χρειάζονται περισσότερα απ' όσα σημειώνονται στο προηγούμενο σχόλιο και όσα γνωρίζει ο καθένας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, για να δικαιωθούν όλα όσα ανέφεραν τις προάλλες οι εκπρόσωποι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου;

Αναφέρουμε δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα. Το πρώτο: Οσο τα πλοία θα βρίσκονται στα χέρια των εφοπλιστών, κριτήριο για τη λειτουργία και το σχεδιασμό των ακτοπλοϊκών και πορθμειακών συγκοινωνιών θα είναι πώς θα κερδίσουν περισσότερα οι εφοπλιστές και όχι η εξυπηρέτηση των αναγκών των νησιών, των εργαζομένων των λαϊκών στρωμάτων.

Και το δεύτερο: Η πολιτική που συνδιαμορφώνουν τα κόμματα του δικομματισμού, με υπόβαθρο τις εκτρωματικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι κομμένη στα εφοπλιστικά μέτρα. Συμφέρον των νησιωτών, συνολικά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων είναι να συστρατευθούν ενάντια σε αυτή την πολιτική και τα κόμματα που την υπηρετούν. Να επιβάλουν τη δική τους, τη λαϊκή εξουσία, που θα έχει τη δυνατότητα του κεντρικού σχεδιασμού των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με Εθνικό Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων με πλοία λαϊκή περιουσία.

Κροκοδείλιες «διαμαρτυρίες»...

«Διαμαρτύρεται» με δηλώσεις του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, για τις εξελίξεις στους συμβασιούχους εργαζόμενους διαφόρων χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (π.χ. «Βοήθεια στο Σπίτι»), οι οποίοι απειλούνται με απολύσεις, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να συνεχιστούν.

Κλασική τακτική. Τα προγράμματα αυτά, που πραγματοποιήθηκαν με κοινοτικούς, κυρίως, πόρους, είχαν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, με το τέλος της χρηματοδότησης από την ΕΕ. Ο ΣΥΝ, και ο εκπρόσωπός του στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) το γνώριζαν. Γνώριζαν πως όταν τέλειωνε η επιχορήγηση το μέλλον αυτών των προγραμμάτων θα έμπαινε υπό αίρεση. Ομως, το αποδέχτηκαν και το προώθησαν. Και τώρα, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας του ΣΥΝ «κλαίει» που χιλιάδες συμβασιούχοι πετιούνται στο δρόμο...

Και φυσικά, την ίδια στιγμή, σε καμιά περίπτωση, δε λέει πως αυτά τα επιδοτούμενα προγράμματα παίζουν, στην ουσία, το ρόλο της «ασπιρίνης» στις δραματικές ελλείψεις του πρωτογενούς τομέα πρόληψης και κοινωνικής πρόνοιας. Υποκαθιστούν τις σταθερές δομές κοινωνικής πρόνοιας, που αποτελούν πάγιο αίτημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Για να θριαμβεύσει η ζωή

Η ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κατασυκοφαντήθηκε και διαστρεβλώθηκε. Στόχος ήταν να φθαρούν συνειδήσεις και να τσακιστούν οι αξίες και τα ιδανικά της εργατικής τάξης της χώρας. Πτυχές αυτής της άγνωστης ιστορικής περιόδου, γραμμένες από τις ηρωίδες γυναίκες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αποκαλύπτονται μ' αυτή την έκδοση. Η Πανελλαδική Δημοκρατική Ενωση Γυναικών, συμβάλλοντας στην προβολή της πραγματικής κατάστασης και των αληθινών σκοπών του αγώνα, είχε εκδώσει το 1949, στη γαλλική γλώσσα, ένα απλό στη γραφή και στο ύφος, αλλά συγκλονιστικό ντοκουμέντο. Ηταν μια πράξη διεθνιστικής δραστηριότητας, η οποία συνέβαλε στην ενίσχυση της αλληλεγγύης των λαών στις Ελληνίδες που αγωνίζονταν για μια παρτίδα λεύτερη, ανεξάρτητη, μ' αφέντη το λαό της. Γυναίκες που δικαιωματικά τους ανήκει μια περίοπτη θέση στο Πάνθεον των ηρωίδων του λαϊκοδημοκρατικού αγώνα και της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Ο «Ριζοσπάστης», όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την τότε επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, με τη συμβολή του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της Γυναίκας, ανέλαβε τη φροντίδα της έκδοσης ενός αυθεντικού ντοκουμέντου της εποχής του εμφυλίου πολέμου, για να συμβάλει στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Χρέος τιμής για τις συντρόφισσες, τις μαχήτριες του αγώνα για μια νέα Ελλάδα.

Κρίστοφερ Χιλ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ιδιαίτερα «ανήσυχος» εμφανίζεται ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χιλ, μετά τον αγώνα δρόμου στον οποίο επιδόθηκε να πείσει την Κίνα για αλλαγή στάσης απέναντι στη ΛΔ της Κορέας και υιοθέτηση της ιαπωνικής - αμερικανικής θέσης...

Αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσει μια δήλωση καταδίκης της Πιονγιάνγκ από την Κίνα, αποφάσισε να τη ...δημιουργήσει στο πλαίσιο της προπαγάνδας και των πιέσεων για τη διαμόρφωση κλίματος κατά της ΛΔ Κορέας και της άσκησης του νόμιμου δικαιώματός της στην άμυνα, να προχωρήσει σε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Ετσι, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Κίνα, έσπευσε να κάνει ευρέως γνωστό ότι το Πεκίνο καταδικάζει τις δοκιμές, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τη στάση της ίδιας της χώρας...

Ιαπωνία και ΗΠΑ προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να πετύχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια απόφαση, η οποία θα καταδικάζει τις δοκιμές και θα κάνει λόγο για κυρώσεις - οικονομικές και όχι μόνο - προς την Πιονγιάνγκ, υπό τη μορφή εκβιασμού.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, Κίνα και Ρωσία αντιτίθενται σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα, με αποσταθεροποίηση της περιοχής και ζητούν αυστηρή προσήλωση στη διπλωματική λύση, εφιστώντας την προσοχή στη γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί στη διατύπωση της απόφασης...

Και η περίπτωση της ΛΔ της Κορέας είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που την εμφανίζουν ως απειλή. Ομως, είναι αυτές που ματοκυλάνε καθημερινά τους λαούς, ενώ διαθέτουν πυρηνικά και όπλα μαζικής καταστροφής και δεν ενοχλούνται από συμμάχους τους, όπως το Ισραήλ, το Πακιστάν κ.ά.


Α.Φ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ