Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το Στέκι υποδέχεται τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

Την Παρασκευή 18 Γενάρη στις 21.00, το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, πλατεία Βικτωρίας) υποδέχεται έναν ξεχωριστό καλεσμένο, τον Χριστόφορο Ζαραλίκο. Μια βραδιά stand-up comedy που αναμένεται να χαρίσει πολύ γέλιο.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις. Οποιος επιθυμεί να παραλάβει πρόσκληση, χρειάζεται να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 2108823674 από τις 14.00 έως τις 21.00.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Νέο αγωνιστικό απεργιακό ραντεβού των εκπαιδευτικών για το νέο σύστημα διορισμών.
 • Χαιρετισμός της ΚΝΕ στο 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ που έγινε στις αρχές Γενάρη.
 • Σοβαρό πρόβλημα με τη μεταφορά μαθητών σε Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία. Το παράδειγμα του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου.
Παρουσίαση των Θέσεων για το Συνέδριο

Εκδήλωση για την παρουσίαση των Θέσεων του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ διοργανώνει η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, την Παρασκευή 18 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ., στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, αίθουσα 542 (πτέρυγα Πολιτικών Μηχανικών). Θα μιλήσει ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας

Κάλεσμα σε νέα συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Κάλεσμα στους φοιτητές να οργανώσουν μέσα από τους συλλόγους τον αγώνα τους ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Καλεί σε συσκέψεις συλλόγων, πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε κάθε αμφιθέατρο, με κινητοποιήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα στις σχολές, και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ χαιρετίζει τους εκατοντάδες φοιτητές που τη Δευτέρα 14/1, πίσω από τα πανό των φοιτητικών τους συλλόγων, διαδήλωσαν μαχητικά στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς, που με μαζική απεργία έδωσαν απάντηση στο τσάκισμα των δικαιωμάτων τους και την προσπάθεια καταστολής των αγώνων τους! Οι μαζικές κινητοποιήσεις μας στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να ψηφίσει το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση! Αποδεικνύουν ότι δεν τσιμπάμε στα παραμύθια και στην προσπάθεια "αποπροσανατολισμού" που διεξάγουν τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα των επιχειρηματικών ομίλων. Αντίθετα, οργανώνουμε πιο μαχητικά τον αγώνα για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών», τονίζει το ΜΑΣ.

«Η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο συνεχίζει την επίθεση στις σπουδές και το μέλλον μας, με την υποβάθμιση των σπουδών μας, την παγίωση της υποχρηματοδότησης, την ενίσχυση της κατηγοριοποίησης, την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμά μας (...)

Απαντάμε στην προσπάθεια καταστολής από την κυβέρνηση, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών διαδηλωτών, εκπαιδευτικών και φοιτητών! Η επίθεση αυτή δεν είναι τυχαία! Αντίθετα, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τσακίσει τα δικαιώματά μας για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων με κάθε τρόπο! Αυτή είναι η απάντησή της στα δίκαια αιτήματα φοιτητών και εκπαιδευτικών, που διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Για όποιον δεν τσιμπάει στα παραμύθια και την κοροϊδία της, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ακόμα και την ωμή βία και καταστολή», αναφέρει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.

Στους δρόμους και αύριο οι εκπαιδευτικοί

Νέα απεργία τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου με το σύστημα διορισμών που οδηγεί σε απολύσεις

Από την προχτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από την προχτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Με νέα απεργία και συλλαλητήρια αύριο Πέμπτη, μέρα που είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το σύστημα διορισμών - προσλήψεων, συνεχίζουν οι εκπαιδευτικοί τις κινητοποιήσεις. Κλιμακώνουν έτσι τον αγώνα ενάντια στην τροπολογία για το σύστημα διορισμού μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που θεσπίζει κριτήρια και ανοίγει τον δρόμο της απόλυσης για χιλιάδες αναπληρωτές, υποβαθμίζοντας την προϋπηρεσία εκπαιδευτικών που όλα αυτά τα χρόνια γυρίζουν ανά την Ελλάδα αναπληρώνοντας τον... εαυτό τους στις μόνιμες ανάγκες των σχολείων, που μετράει την αξία του πτυχίου ως ενός ακόμα προσόντος ανάμεσα σε άλλα.

Εκτός από τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, 24ωρη απεργία έχει κηρύξει για τη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου και η Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, με αίτημα την άμεση απόσυρση του συστήματος διορισμών.

Σε συνέχιση των κινητοποιήσεων, με τις μαζικές διαδηλώσεις στην Αθήνα στις 11 και 14 Γενάρη, στις οποίες οι εκπαιδευτικοί κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, και σε πολλές ακόμα πόλεις, καλούν πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών.

«Συμμετέχουμε ακόμα πιο μαζικά σε νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 17 Γενάρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των σωματείων, ώστε το σχέδιο - λαιμητόμος να αποσυρθεί, να μην ψηφιστεί, να πάει στον κάλαθο των αχρήστων», είναι το κάλεσμα της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών», που απευθύνεται με αγωνιστική πρότασή της προς τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για αύριο Πέμπτη, η ΑΣΕ καλεί στην Αθήνα σε συγκέντρωση στις 10.30 στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή και σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις.

«Τώρα κλιμακώνουμε τον αγώνα για την απόσυρση της "τροπολογίας των απολύσεων"! Εχουμε τη δύναμη να τους εμποδίσουμε! Να ανατρέψουμε τα αντιεκπαιδευτικά τους σχέδια! Η ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 14 Γενάρη, στην Αθήνα στο Σύνταγμα και σε πολλές ακόμα πόλεις όλης της Ελλάδας, δίνει αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για την απόσυρση της τροπολογίας των "απολύσεων", για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων - αναπληρωτών εκπαιδευτικών, για την πραγματοποίηση 30 χιλιάδων μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών. Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο το ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί "διορισμών" και αποκαλύπτεται ότι στην ουσία μιλάμε για σχέδιο απολύσεων!», τονίζει η ΑΣΕ, δηλώνοντας πως «δεν μας φοβίζει, αντίθετα μας πεισμώνει ακόμα περισσότερο η κυβερνητική βία και καταστολή! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να βγάλει μέχρι τέλους τη "βρώμικη δουλειά" για την οποία "επιλέχθηκε" και γι' αυτό χρησιμοποιεί κάθε μέσο».

Η ΑΣΕ καλεί απέναντι στην κοροϊδία για «διορισμούς σε βάθος τριετίας και κριτήρια» να δώσουν οι εκπαιδευτικοί την απάντηση:

 • «Πάρτε πίσω τώρα το σχέδιο νόμου - λαιμητόμο!
 • Δε διαπραγματευόμαστε τη δουλειά ούτε ενός αναπληρωτή, δεν παζαρεύουμε ούτε μια ώρα δουλειάς κανενός συναδέλφου!
 • Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων - αναπληρωτών συναδέλφων που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση. Κανένας απολυμένος!
 • Τουλάχιστον 30.000 άμεσοι μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος στους νεότερους συναδέλφους!
 • Κατάργηση του νόμου 3848 και όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου, που οδηγεί σε λογική προσόντων για τους διορισμούς. Το πτυχίο να είναι το μοναδικό εφόδιο για την εργασία».
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η δωρεάν μεταφορά των μαθητών είναι ζωτική ανάγκη

Για άλλη μια φορά έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, με προεξάρχον στη φάση αυτή το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, η οποία κατά τη σχολική χρονιά που διανύουμε δεν έχει κατοχυρωθεί δωρεάν για όλους τους μαθητές. Στο δε τέλος του μήνα αναμένονται διαγωνισμοί για τη μεταφορά μαθητών των επόμενων χρόνων, που φαίνεται ότι θα γίνουν με τη νέα ΚΥΑ, η οποία θέτει περιορισμούς για μεγάλο μέρος των μαθητών.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων σημειώνει:

«Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν 48 Μουσικά και 6 Καλλιτεχνικά Σχολεία. Από την αρχή του σχολικού έτους η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση ενάντια στα σχολεία αυτά.

Αφενός αποπειράθηκε να υποβαθμίσει το χαρακτήρα τους και τα μετατρέπει από σχολεία εκπαίδευσης του μουσικού και καλλιτεχνικού αντικειμένου σε σχολεία ενθάρρυνσης, αφετέρου, με την υπ' αρ. 50025/2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) "Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από την Περιφέρεια" και τη διευκρινιστική εγκύκλιο με αρ. 538834/4-10-18, θέτει χιλιομετρικούς περιορισμούς στην ελεύθερη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.

Μέχρι τώρα, με βάση τον ιδρυτικό νόμο των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων οι μετακινήσεις πραγματοποιούνταν δωρεάν, με ευθύνη της Περιφέρειας και με δημόσιες συμβάσεις.

Τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία είναι διαδημοτικά και οι μαθητές προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς δήμους. Με τη νέα ΚΥΑ, που πρακτικά θα ισχύσει για το έτος 2019 - 2020 και για τα επόμενα τρία χρόνια, τα σχολεία θα αποδυναμωθούν από το μαθητικό τους δυναμικό, καθώς αποκλείεται η δυνατότητα πρόσβασης στο μεγαλύτερο κομμάτι των μαθητών που ήδη φοιτά σε αυτά (στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Περιστερίου τίθενται εκτός δωρεάν μεταφοράς το 26%, στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου το 53%, στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα το 12% κ.λπ.) αλλά και εκείνων που θα μπορούσαν να τα επιλέξουν στο μέλλον. Επομένως, η φοίτηση καθίσταται απαγορευτική και πλήττεται ο πυρήνας του δικαιώματος στη δημόσια Εκπαίδευση. Η κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς οδηγεί τα σχολεία αυτά σε μαρασμό, τόσο με τη μόνιμη και διαρκή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή τους όσο και με αυτό το διπλό χτύπημα.

Ας μας πουν επιτέλους όλοι αυτοί που κόβουν κορδέλες και εγκαινιάζουν καινούργια σχολεία:

1) Πώς αυτά θα λειτουργήσουν χωρίς ουσιαστική μουσική και καλλιτεχνική εκπαίδευση, χωρίς μόνιμους καθηγητές, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή και τέλος χωρίς μαθητές;

2) Πώς είναι δυνατόν η καθ' ύλην αρμόδια για τα θέματα μετακίνησης των μαθητών περιφερειακή αρχή να ζητά με ομόφωνη (πλην Τζήμερου) απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την κατάργηση οποιουδήποτε χιλιομετρικού περιορισμού και τα υπεύθυνα υπουργεία να μιλούν για μειωμένα κονδύλια;

Επειδή τα παιδιά μας, οι ανάγκες τους και τα όνειρά τους δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά με αντίβαρο λογιστικά παιχνίδια, απαιτούμε:

 • Να αποσυρθεί η νέα ΚΥΑ που καταργεί το δικαίωμα της δωρεάν και χωρίς όρους και προϋποθέσεις μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολείο τους.
 • Να δημιουργηθεί άμεσα ενιαίος και δημόσιος φορέας μεταφοράς των μαθητών».
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Εσωτερικών. Σημειώνοντας και υιοθετώντας την παραπάνω επιχειρηματολογία της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων, ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής, που υπογράφει την Ερώτηση, ρωτά τον υπουργό «τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να αποσύρει τη νέα ΚΥΑ που καταργεί το δικαίωμα της δωρεάν και χωρίς όρους και προϋποθέσεις μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολείο τους».

Σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών

Προτάσσοντας το θέμα της μεταφοράς των μαθητών αλλά και την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού καθαρισμού των σχολείων, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, μαζί με Συλλόγους Γονέων και Ενώσεις, προχωρά σήμερα Τετάρτη σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27), στη 1 μ.μ. Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε στην ετήσια σύσκεψη της Ομοσπονδίας την περασμένη Κυριακή.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Μεγάλες οι ανάγκες για μεταφορές και χρηματοδότηση

Συζήτηση με την Κατερίνα Κρικλάνη, πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου

Την εικόνα για το πρόβλημα που δημιουργείται με τη νέα ΚΥΑ για τη μεταφορά μαθητών, η οποία φέρνει περικοπές που πλήττουν έντονα τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, μεταφέρει στον «Ριζοσπάστη» η Κατερίνα Κρικλάνη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου.

Να σημειωθεί ότι πέρσι οι γονείς μέσα από κινητοποιήσεις πέτυχαν την ομαλή και δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών, ωστόσο η φετινή χρονιά όχι απλώς άρχισε πάλι με προβλήματα, αλλά προέκυψε και η νέα ΚΥΑ που θέτει νέους περιορισμούς, ενώ μέχρι τώρα η δωρεάν μεταφορά ήταν δικαίωμα όλων των μαθητών. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ βάζει χιλιομετρικά όρια και προϋποθέσεις: Για τα Μουσικά Σχολεία ορίζει ότι τα παιδιά δικαιούνται μεταφορά όταν κουβαλούν βαριά όργανα, ενώ αν κουβαλούν ελαφριά όργανα πρέπει να μένουν πάνω από 1,5 χλμ. από το σχολείο για να δικαιούνται δωρεάν μεταφορά. Αντίστοιχα, για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία προβλέπει ότι για να δικαιούνται μεταφορά τα παιδιά του Γυμνασίου θα πρέπει να μένουν 3 χλμ. μακριά από το σχολείο και τα παιδιά του Λυκείου 5 χλμ. μακριά.

Αδέρφια στο ίδιο σπίτι και το ένα δικαιούται μεταφορά, το άλλο όχι!

Οπως ενημερώνει ο Σύλλογος Γονέων του Περιστερίου για τις πρόσφατες ενέργειες των γονιών:

«Καταθέσαμε λεπτομερέστατο υπόμνημα προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση Αλέξη και επισημάναμε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση απάντηση, διότι στο τέλος του Ιανουαρίου θα γίνει ο διεθνής διαγωνισμός που θα αφορά στη μεταφορά των μαθητών για την επόμενη τριετία. Επισυνάψαμε επίσης την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που ομόφωνα ζητά την κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών. Την Πέμπτη 3-1-19 λάβαμε την προφορική απάντηση από το γραφείο του υπουργού ότι "θα ισχύσει ως έχει η νέα ΚΥΑ λόγω περικοπής κονδυλίων"...», λέει ο Σύλλογος Γονέων που καλεί τους γονείς μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας στο υπουργείο Εσωτερικών, που θα θέσει και αυτό το ζήτημα.

Οπως εξηγεί η Κ. Κρικλάνη, «οι γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο δεν έχουν καμιά τεράστια οικονομική δυνατότητα, δεν είναι διαφορετικοί από τους άλλους γονείς. Είναι άνθρωποι του μεροκάματου, είναι άνεργοι, είναι άνθρωποι που φέρνουν π.χ. τα παιδιά τους για να κάνουν χορό, γιατί έχουν ένα ταλέντο, σε κάποια από τα επιπλέον μαθήματα των καλλιτεχνικών σχολείων και που δεν μπορούν να τα πάνε κάπου αλλού και να πληρώνουν επιπλέον για να κάνουν αυτά τα μαθήματα ιδιωτικά. Από την άλλη, είναι και μια επιλογή να φύγουν τα παιδιά από τη γειτονιά τους και να πάνε σε ένα νέο πιο μακρινό σχολικό περιβάλλον, η οποία επιλογή όμως έγινε γνωρίζοντας ότι θα έχουν εξασφαλισμένη τη μεταφορά από και προς το σχολείο τους. Οι γονείς, όταν κάνουν την αίτηση στο σχολείο, γνωρίζουν ότι δικαιούνται δωρεάν μεταφορά. Γι' αυτό, και με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πέρσι στη μεταφορά, κάποιοι γονείς αναγκάστηκαν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο, γιατί δεν μπορούσαν να τα μεταφέρουν. Είχαμε παιδιά που το σπίτι τους απείχε από το σχολείο 3 χλμ., που είναι πολλά, δεν περπατιούνται, όταν κουβαλάς και τσάντα και συχνά κι άλλα πράγματα (σχεδιαστήρια, κάμερες, καβαλέτα κ.τ.λ.), πόσο μάλλον το χειμώνα...

Η συγκοινωνία στις περιοχές μας δεν είναι διαδημοτική, αλλά είναι κατά κύριο λόγο ακτινωτή. Ετσι, ακόμα και πολύ κοντινές περιοχές συνδέονται με μέσα μαζικής μεταφοράς μέσω του κέντρου της Αθήνας. Αυτό αναγκάζει ένα παιδί να πρέπει να επιβιβαστεί σε δυο ή και τρία διαφορετικά μέσα για να φτάσει στο σχολείο και με τον ίδιο τρόπο να πρέπει να φύγει για να γυρίσει στο σπίτι του. Παιδιά όμως που έχουν ένα τόσο διευρυμένο ωράριο στο σχολείο, δεν μπορούν να επιβαρυνθούν και με έναν τέτοιο τρόπο μετακίνησης.

Πέρσι καταφέραμε να ομαλοποιηθεί το θέμα της μεταφοράς τον Γενάρη. Φέτος, μέχρι στιγμής, υπάρχουν παιδιά που έχουν μείνει εκτός δωρεάν μεταφοράς και κάποια που εξυπηρετούνται "άτυπα" από τα υπάρχοντα πούλμαν. Αυτό όμως δημιουργεί μια μεγάλη αδικία μεταξύ των παιδιών. Υπάρχουν π.χ. περιπτώσεις αδερφών που το ένα παιδί βρίσκεται στο Γυμνάσιο και δικαιούται μεταφορά μετά τα 3 χλμ., αλλά το αδερφάκι του πάει Λύκειο στο ίδιο σχολείο και δεν δικαιούται μεταφορά γιατί η απόσταση του σπιτιού τους δεν ξεπερνάει τα 5 χλμ.! Είναι τραγικά τα πράγματα».

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί αντιμέτωποι και με άλλες ελλείψεις

Η συζήτηση επεκτείνεται και σε άλλα προβλήματα και ελλείψεις, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς στο σχολείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κτίριο του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο Περιστέρι είναι καινούργιο και είναι κατασκευασμένο με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει καμιά παρέμβαση σε αυτό (ούτε ένα καρφί να μπει στον τοίχο) χωρίς την άδεια της εταιρείας που το διαχειρίζεται. Το πρόβλημα εντείνεται, καθώς το σχολείο αρχικά δεν ήταν σχεδιασμένο για καλλιτεχνικό αλλά για ΕΠΑΛ, κι έτσι δεν διαθέτει τους απαιτούμενους χώρους. Για παράδειγμα, δεν διαθέτει αίθουσα χορού με ξύλινο πάτωμα γιατί δεν ήταν στις αρχικές προδιαγραφές, με αποτέλεσμα μαθητές αυτής της Κατεύθυνσης να χτυπάνε στα τσιμέντα και αρκετοί από αυτούς να αποχωρήσουν πέρσι από το σχολείο. Ασε που όταν άρχισε τη λειτουργία του, το σχολείο δεν διέθετε ούτε καν θρανία και καρέκλες και πήρε δανεικά από τα διπλανά σχολεία...!

Για τις ελλείψεις που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν μαθητές και εκπαιδευτικούς μάς μιλάει η Κ. Κρικλάνη σημειώνοντας: «Στην Κατεύθυνση του Κινηματογράφου για παράδειγμα, δεν έχουμε προτζέκτορα, δεν έχουμε κάμερα, δεν έχουμε λάπτοπ, δεν έχουμε τίποτα απολύτως... Τα ίδια λίγο - πολύ ισχύουν και σε όλες τις άλλες Κατευθύνσεις, στα Εικαστικά λείπουν καβαλέτα, πάγκοι γλυπτικής, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, αλλά και αναλώσιμα. Δεν υπάρχει τίποτα από αναλώσιμα, όλα πληρώνονται από τους γονείς, τα πάντα ό,τι χρειάζονται τα παιδιά (μπογιές, πινέλα κ.λπ.). Ούτε μπάλες για βόλεϊ και για μπάσκετ ή στρώματα για τη Γυμναστική δεν είχαμε. Δεν είχαμε καθόλου υπολογιστές, φέραν οι καθηγητές από το σπίτι τους, ακόμα και για να γίνει μια εκδήλωση έρχονται τα λάπτοπ από τα σπίτια των μαθητών και των καθηγητών.

Θα πω και το πιο τραβηγμένο: Δεν είχαμε καν τηλεφωνική γραμμή! Υπήρχε για τα υπόλοιπα σχολεία τηλεφωνική γραμμή, σε εμάς έδωσαν αυτή του "my school", την οποία όμως θα την πάρουν γιατί αυτή η γραμμή χρησιμοποιείται για συγκεκριμένα πράγματα (π.χ. θέματα πανελλαδικών κ.ά.). Οταν ήρθε ο τεχνικός του ΟΤΕ στο σχολείο για να δει τι γίνεται με τις γραμμές, έπρεπε να περιμένουμε τον μηχανικό της εταιρείας να δώσει την άδεια. Αυτοί μας είπαν ότι είχαν δοθεί δυο γραμμές και για το δικό μας σχολείο, αλλά δεν ξέραμε πού βρίσκονταν...

Δεν έχουμε εργαστήριο Φυσικής ούτε εργαστήριο Χημείας, κι όταν έγινε το μοίρασμα των αιθουσών, μας είπαν "εσείς πήρατε αίθουσα για τα Εικαστικά"...».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο θέμα της σίτισης, που πέρσι δεν υπήρχε, και εξηγεί: «Εχουμε ένα διευρυμένο ωράριο, πέρσι ήταν μέχρι τις 16.00 κάποιες μέρες. Φέτος είναι μέχρι τις 15.00, αλλά μέχρι να πάνε τα παιδιά στο σπίτι τους πάει 16.00 - 16.30... Παλέψαμε για τη σίτιση και φτάσαμε φέτος να έχουμε για πρώτη φορά σίτιση στο σχολείο.

Πέρσι έφυγε ο μαθηματικός στη μέση της χρονιάς για προσωπικούς λόγους και μέχρι τέλους δεν είχαμε αντικαταστάτη. Παίρναμε στο υπουργείο και μας έλεγαν "το γνωρίζουμε το πρόβλημα", από κει και πέρα όμως δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να αναπληρώσουμε το κενό. Στο τέλος ήρθε ένας εκπαιδευτικός από το ΕΠΑΛ και έκαναν τα παιδιά ακόμα κάποια μαθήματα, ίσα να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις... Και φέτος υπήρχαν κενά εκπαιδευτικών στην αρχή της χρονιάς».

Μαζί με όλα τα σχολεία για τις ανάγκες χρηματοδότησης

Το διά ταύτα, κάθε συζήτηση γύρω από τα προβλήματα και τις ελλείψεις στα σχολεία καταλήγει στο θέμα της χρηματοδότησης. Αντί να μεγαλώσει η πίτα της χρηματοδότησης για να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των σχολείων, κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν την άποψη ότι τα Καλλιτεχνικά είναι ακριβά σχολεία και ήδη έχουν πάρει αρκετή χρηματοδότηση, θέλοντας να βάλουν τα σχολεία να τσακώνονται μεταξύ τους για τα ψίχουλα της υποχρηματοδότησης.

Η Κ. Κρικλάνη εξηγεί ότι είναι σημαντικό να υπάρχει κλίμα συνεργασίας μεταξύ όλων των σχολείων, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα που έχει το καθένα (ΕΠΑΛ, Καλλιτεχνικό), και προσθέτει ότι «ως Σύλλογος προσπαθήσαμε να σπάσουμε το κλίμα ότι τάχα το ένα σχολείο το προσέχουν περισσότερο από το άλλο», κάτι εξάλλου που φαίνεται και στην πράξη, αφού παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, είτε για έμφαση στα ΕΠΑΛ, είτε για ίδρυση νέων Καλλιτεχνικών Σχολείων, στην πράξη δεν ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες των σχολείων και των μαθητών. «Εμείς θέλουμε να πάμε μαζί με όλα τα σχολεία. Δεν είμαστε ένα σχολείο "ελίτ", είμαστε ένα σχολείο που ξεκίνησε με δανεικά θρανία και καρέκλες από τα γύρω - γύρω συγκροτήματα και γι' αυτό προσπαθήσαμε από την αρχή να πάμε μαζί με όλα τα σχολεία», λέει χαρακτηριστικά η Κ. Κρικλάνη.

KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ NEΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της κυπριακής νεολαίας

Χαιρετισμός στο 19ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ

Την Κύπρο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, αποτελούμενη από τον Πασχάλη Καγιάννη, μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης, και την Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ, για να συμμετάσχει στο 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ (4-6 Γενάρη) με σύνθημα «ΕΔΟΝ γερή και μαζική, δύναμη στους αγώνες της νεολαίας».

Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκατοντάδες αντιπρόσωποι από όλες τις Τοπικές Οργανώσεις της Κύπρου και του εξωτερικού. Συμμετείχαν εκπρόσωποι τουρκοκυπριακών πολιτικών οργανώσεων Νεολαίας και ξένοι αντιπρόσωποι από 18 οργανώσεις Νεολαίας.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, η ΕΔΟΝ διοργάνωσε διεθνές σεμινάριο με θέμα «Η Ιστορία μέσα από τα μάτια της άρχουσας τάξης», όπου εκ μέρους της ΚΝΕ τοποθετήθηκε η Κ. Χριστοπούλου.

Κατά την τελευταία μέρα του Συνεδρίου εγκρίθηκαν ομόφωνα το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης και τα ψηφίσματα για τη διεθνή κατάσταση, την τουρκοκυπριακή νεολαία, τη Μέση Ανατολή και τον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας, καθώς επίσης και η Οικονομική Εκθεση. Στο κλείσιμο του Συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Ανδρος Κυπριανού, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο της ΕΔΟΝ απηύθυνε εκ μέρους της ΚΝΕ ο Π. Καγιάννης:

«Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, στέλνουμε διεθνιστικούς χαιρετισμούς στα μέλη και τα στελέχη, στους φίλους της ΕΔΟΝ.

Ευχόμαστε στους αντιπροσώπους καλή επιτυχία στις εργασίες του 19ου Συνεδρίου σας.

Ευχόμαστε οι αποφάσεις του να δυναμώσουν τον αγώνα της νεολαίας στην Κύπρο για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, επιτρέψτε μας, με αφορμή την παρουσία μας εδώ στην Κύπρο, να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της κυπριακής νεολαίας, που έχει ως στόχο μια Κύπρο λεύτερη, στην οποία αφέντης θα είναι ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες. Για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, το πιστεύουμε και το παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Το μέλλον των νέων στην Ελλάδα, στην Κύπρο, σε όλο τον κόσμο:

 • Δεν μπορεί και δεν θα είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, της απλήρωτης δουλειάς, της ανεργίας, της αναγκαστικής μετανάστευσης στο εξωτερικό.
 • Δεν μπορεί και δεν θα είναι το σύστημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της κατοχής, των επεμβάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που προωθώντας τα συμφέροντά τους στον ανταγωνισμό τους με άλλες καπιταλιστικές δυνάμεις σκοτώνουν, τραυματίζουν και ξεριζώνουν τους λαούς της περιοχής μας, μπλέκουν με την ενεργή στήριξη των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο τους λαούς μας σε επικίνδυνα πολεμικά σχέδια, αξιοποιώντας εδάφη των χωρών μας ως ορμητήρια.
 • Δεν μπορεί και δεν θα είναι η υποταγή που καλλιεργεί το σύστημα στους νέους, ο "ρεαλισμός" που λέει ότι "έτσι είναι τα πράγματα", "πρέπει να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα", να ξεχάσουμε τη συλλογική διεκδίκηση, τον οργανωμένο αγώνα, να αποδεχόμαστε μια ζωή χωρίς δικαιώματα στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Γι' αυτό λέμε: Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός! Είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός!

Γιατί εμείς ξέρουμε ότι ο "ρεαλισμός" που προβάλλει το σύστημα, στο σχολείο και στη σχολή, στη δουλειά, όπως επίσης και μέσα από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, την τέχνη κ.λπ., δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο ρεαλισμός της υποταγής. Υπάρχει όμως και ο ρεαλισμός της σύγκρουσης με το καπιταλιστικό σύστημα. Ο δρόμος του αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ο δρόμος που το ΚΚΕ, στα 100 χρόνια της ηρωικής του διαδρομής, στις φυλακές, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις μεγάλες διαδηλώσεις, και η ΚΝΕ στα 50 χρόνια της στο πλάι του, βαδίσαμε, και συνεχίζουμε να βαδίζουμε στις σημερινές συνθήκες εγκαινιάζοντας τον νέο αιώνα του Κόμματός μας, μέχρι την τελική νίκη! Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να έχει αποτελέσματα, στον οποίο μπορούμε να αποσπάμε κατακτήσεις, έχοντας καθαρό ότι στη ζωή "τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται", ότι η Ιστορία γράφεται με ταξική πάλη, με αγώνα - ρήξη - ανατροπή. Γιατί, όπως έγραψε και ο Ισπανός συγγραφέας Θερβάντες: "Τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας. Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη"!

Και αυτή η δικαιοσύνη δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει σε ένα άδικο σύστημα, τον καπιταλισμό, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία σε όλο τον κόσμο.

Και στην Ελλάδα, όσο κι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πασχίζει να πείσει ότι "αποκαθιστά τις αδικίες", ότι εφαρμόζει τη λεγόμενη "δίκαιη ανάπτυξη", ότι τη χωρίζει άβυσσος με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, η αλήθεια είναι μία: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται και στηρίζει μονοπωλιακούς ομίλους, τους βιομήχανους της Ελλάδας, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Βγάζει σε πέρας τη "βρώμικη δουλειά" για λογαριασμό του κεφαλαίου, αφού ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με οπορτουνιστική καταγωγή, έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να εγκλωβίζει εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, τη νεολαία. Και αυτό το έκανε σε μία περίοδο κρίσιμη για τον καπιταλισμό στην Ελλάδα, σε συνθήκες μεγάλης φθοράς και απαξίωσης των παραδοσιακών αστικών κομμάτων στη χώρα μας. Πραγματικά "παίρνει την μπουκιά από το στόμα" της ΝΔ, συνεχίζοντας και σήμερα την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό από κοινού ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, διατηρούν όλους τους αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και φορτώνουν νέα βάρη στον ελληνικό λαό (Ασφαλιστικό, νέοι φόροι κ.λπ.). Γι' αυτό συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα και προωθούν τον μεγάλο στόχο της ελληνικής αστικής τάξης για τη "γεωστρατηγική της αναβάθμιση" στην Ανατολική Μεσόγειο, μετατρέποντας ολόκληρη την Ελλάδα σε μια μεγάλη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, προωθώντας άξονες συμμαχίας που στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως είναι ο άξονας των κυβερνήσεων Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Σε μια περίοδο μάλιστα που μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για νέες πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή, αφού οξύνεται ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, τις αγορές, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή και την όξυνση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης».

Μπροστά στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τον επόμενο μήνα η ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει το 12ο Συνέδριό της. Στο επίκεντρο του προβληματισμού μας βάζουμε το πώς η ΚΝΕ δυναμώνει ολόπλευρα ως Νεολαία του ΚΚΕ και αποκτά την ικανότητα να εκπληρώνει τον πρωτοπόρο ρόλο της για να συμβάλει με νεανικές δυνάμεις στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Πώς η Οργάνωσή μας αποκτά την ικανότητα να συνδέει τις ανησυχίες, την ανάπτυξη αγώνων των νέων από τις πιο μικρές ηλικίες με την προώθηση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης στο πλαίσιο της Κοινωνικής Συμμαχίας, για την εργατική εξουσία.

Παίρνουμε τη σκυτάλη από τους μεγάλους εορτασμούς που κορυφώθηκαν στην Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία, για τα 100 χρόνια του Κόμματος και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

Παίρνουμε δύναμη από την πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ, που δρα στο πλάι του ΚΚΕ, δραστήρια μέσα στη νεολαία της χώρας μας, με χιλιάδες μέλη και φίλους. Πρωτοστατώντας τους τελευταίους μήνες σε δεκάδες κινητοποιήσεις με συνθήματα χιλιάδων εργαζομένων και νέων ενάντια στο ΝΑΤΟ, στη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο για τους πολέμους των ιμπεριαλιστών στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων και την ενίσχυση των υπαρχουσών. Πρωτοστατώντας σε μία σημαντική ταξική σύγκρουση με το κεφάλαιο, την απεργία της 28ης Νοέμβρη. Πρωτοστατώντας μέσα στα σχολεία, στις κινητοποιήσεις χιλιάδων μαθητών, με συνθήματα όπως "Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη ζωή. Οχι στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Εξω από τα σχολεία μας οι φασίστες". Ορθώνοντας τείχος στις προσπάθειες της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών δυνάμεων να χύσουν εθνικιστικό δηλητήριο στους μαθητές, προσπάθειες στις οποίες, παρά την υπέρμετρη προβολή τους, "έφαγαν πόρτα" από τους μαθητές. Πρωτοστατώντας στις προσπάθειες για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος, για την ενίσχυση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για τη μεγαλύτερη δυνατή δράση φοιτητικών συλλόγων σε αγωνιστική κατεύθυνση. Προσπάθεια άλλωστε που όπως είναι γνωστό, αγκαλιάζεται και από δεκάδες Κυπρίους συντρόφους της ΕΔΟΝ που σπουδάζουν στην Ελλάδα. Και θα θέλαμε σ' αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε τους νέους κομμουνιστές της Κύπρου για τη σταθερή αλληλεγγύη στην ΚΝΕ, στην πάλη της νεολαίας στη χώρα μας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που στην Ευρώπη στήθηκε ένας μηχανισμός αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων (κυρίως από το λεγόμενο "Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς") που όχι μόνο απέκρυπτε τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά τις συκοφαντούσε και παρουσίαζε τον ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη αντίστασης και κοινωνικής προόδου.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, συνεχίζουμε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, για την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης, για τη συμμετοχή σε αυτήν περισσότερων νέων ηλικιακά δυνάμεων. Φυσικά, δεν εφησυχάζουμε σε όσα έχουμε ήδη κατακτήσει. Για τους κομμουνιστές η αυτάρκεια και ο εφησυχασμός είναι μεγάλοι κίνδυνοι.

Μέσα στο 2019, μπορούμε και πρέπει - αυτή θα είναι και η πραγματική δύναμη για το λαό και τη νεολαία στην Ελλάδα - να κάνουμε τη διαφορά! Με ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρή ΚΝΕ, για τη ζωή που μας αξίζει! Στους αγώνες, στις εκλογικές αναμετρήσεις, παντού!

Βαδίζουμε έναν δύσκολο, αλλά μοναδικά ελπιδοφόρο δρόμο.

Αυτόν το δρόμο τον βαδίζουμε στην ίδια αλυσίδα μαζί με εκατομμύρια κομμουνιστές που παλεύουν στις χώρες τους ενάντια στον καπιταλισμό, για την ανατροπή του. Συνεχίζοντας να εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, όπως είναι οι λαοί της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Κύπρου, της Συρίας, της Παλαιστίνης. Συνεχίζοντας την προσπάθεια, από κοινού με Κομμουνιστικές Νεολαίες από άλλες χώρες, για την ενίσχυση της συζήτησης, της κοινής πάλης και του συντονισμού μας.

Με αυτές τις σκέψεις, αγαπητοί σύντροφοι, ευχόμαστε ξανά καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ