Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι μεταγραφές

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν το φετινό καλοκαίρι στις μεταγραφικές κινήσεις των μεγάλων - αλλά και των αποκαλούμενων μικρών - ομάδων, στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Για τις μεταγραφές του ποδοσφαιρικού του τμήματος ο ΠΑΟ δαπάνησε περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ, ενώ ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τις μέρες αυτές την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, δαπανώντας περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ. Αλλά και τα «ερασιτεχνικά» τμήματα του συλλόγου δεν πήγαν πίσω. Για την πραγματοποίηση των μεταγραφών, σε μπάσκετ και βόλεϊ, δαπανήθηκαν πρωτοφανή ποσά για τα ελληνικά δεδομένα. Φαινόμενα της καλπάζουσας εμπορευματοποίησης της αθλητικής δραστηριότητας σε όλες της τις μορφές θα μπορούσε να πει κάποιος. Αλλά και φαινόμενα σήψης και παρακμής ενός παρωχημένου και ιστορικά ξεπερασμένου πολιτισμού, ο οποίος αναζητά την αιτία της ύπαρξής του στην εμπορευματοποίηση όλων των δραστηριοτήτων της κοινωνικής ζωής. Η αθλητική δραστηριότητα, είναι αναγκαία και ωφέλιμη για την υγιή ανάπτυξη του ατόμου. Ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός αποτελεί την άρνησή της. Προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι τεράστιοι προϋπολογισμοί των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού, ένα μέρος του παραγόμενου κοινωνικού προϊόντος, αντί να χρησιμοποιηθεί για την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών, κατευθύνεται σε δραστηριότητες πέρα για πέρα παρασιτικές, οι οποίες κινούνται με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους των αθλητικών ΑΕ. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, απαξίωσης της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, αφόρητης ακρίβειας, όξυνσης όλων των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων, καθώς η πρωτοφανής συσσώρευση του παραγόμενου πλούτου στα χέρια λίγων μεγαλοκαπιταλιστών, συνοδεύεται με την εξάπλωση της οικονομικής ανασφάλειας και αβεβαιότητας στα εκατομμύρια των λαϊκών στρωμάτων.

Οι «μαύρες τρύπες» των ελλειμμάτων...

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς (μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες - βιοτέχνες - έμποροι και αγρότες, άνεργοι κλπ.) πληρώνουν, και μάλιστα με το παραπάνω, τους φόρους που προβλέπουν οι φορολογικοί νόμοι, οι οποίοι υπερψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Για παράδειγμα, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι εισπράττουν μειωμένο το μισθό και τη σύνταξη, καθώς οι εργοδότες ή τα ασφαλιστικά τους ταμεία παρακρατούν - για να αποδώσουν στο δημόσιο - το φόρο εισοδήματος που αναλογεί στο μισθό ή τη σύνταξή τους.

Επίσης, τα λαϊκά νοικοκυριά, για κάθε αγορά που κάνουν, προπληρώνουν τους φόρους κατανάλωσης ή συναλλαγών που αναλογούν στα εμπορεύματα και υπηρεσίες που προμηθεύονται από τις κρατικές, ημικρατικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, στην τιμή κάθε εμπορεύματος ή υπηρεσίας που αγοράζουν οι καταναλωτές το ψωμί, το γάλα, τα τσιγάρα, τα καύσιμα και άλλα είδη ή στους λογαριασμούς ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ. είναι ενσωματωμένοι και οι έμμεσοι φόροι που αναλογούν στα διάφορα είδη και υπηρεσίες. Δηλαδή οι επιχειρήσεις εισπράττουν από τους καταναλωτές και τους διάφορους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί και άλλοι φόροι συναλλαγών) που έχουν ενσωματωθεί στην τιμή των εμπορευμάτων και υπηρεσιών, για να τους αποδώσουν στο δημόσιο.

Με απλά λόγια, δηλαδή, τα φοροεισπρακτικά και κάθε άλλου είδους χαράτσια που επιβάλλουν οι κυβερνώντες στα λαϊκά νοικοκυριά, πληρώνονται - και μάλιστα με το παραπάνω και πριν την ώρα τους - από τους εργαζόμενους. Αυτή την κοινή αλήθεια δεν τολμούν να την αμφισβητήσουν ούτε οι ίδιοι οι κυβερνώντες, οι οποίοι, όμως, δε διστάζουν να ομολογήσουν τις διευρυνόμενες «μαύρες τρύπες» των κρατικών ελλειμμάτων...

... και οι πραγματικοί υπεύθυνοι

Τηρώντας την παράδοση των προκατόχων του, βγήκε την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Οικονομίας και προανήγγειλε - εμμέσως πλην σαφώς - νέο φορολογικό γιουρούσι σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Αφού ομολόγησε δημόσια πως τα ελλείμματα του προϋπολογισμού θα είναι και φέτος μεγαλύτερα (κατά αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ) από το ύψος που είχαν προϋπολογιστεί, στη συνέχεια προανήγγειλε νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, το κύριο βάρος των οποίων θα φορτωθεί και πάλι στους οικονομικά ασθενέστερους.

Εύλογα οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς αναρωτιούνται: Αφού και τους φόρους πληρώσαμε κανονικά και η αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων μας μειώθηκε (από τις εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας και την ανεξέλεγκτη ακρίβεια), γιατί μεγαλώνουν τα κρατικά ελλείμματα και η φοροδιαφυγή; Και το πιο σημαντικό, γιατί να ξαναπληρώσουμε εμείς τα σπασμένα των κυβερνητικών πολιτικών και της κερδοσκοπικής ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου;

Ας αφήσουν, λοιπόν, τα παχιά τα λόγια οι κυβερνώντες και ας αλλάξουν ρότα στην αντιλαϊκή - και ταυτόχρονα καταστροφική για τη χώρα - οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν. Ας σταματήσουν να ζητούν συνεχώς από τους εργαζόμενους νέες θυσίες. Αν κάποιος πρέπει να πληρώσει, ώστε να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» των κρατικών ελλειμμάτων και να μπει φρένο στην ακρίβεια, στη φοροδιαφυγή, στη φοροκλοπή και άλλες μορφές διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, αυτός δεν είναι άλλος παρά το μεγάλο κεφάλαιο.

Η πολιτική τους παράγει ανεργία

Τις όψεις του ενός και μοναδικού νομίσματος που λέγεται «αντεργατική πολιτική» και την οποία βιώνουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην πλάτη τους εργαζόμενοι και άνεργοι, φανερώνουν τρία από τα γεγονότα που κατέγραψε η επικαιρότητα την τελευταία μόλις βδομάδα. Πρώτο, η επαναχρηματοδότηση του Λαναρά από τις τράπεζες, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η κυβέρνηση, με την αγαστή στήριξη του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, αντί να επιβάλει στο μεγαλοεργοδότη την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα εργοστάσιά του, αποφάσισε να εγγυηθεί με χρήματα του ελληνικού λαού την πριμοδότησή του για πολλοστή φορά με ρευστό.

Με ποιο σκοπό δίνονται τα χρήματα; Για να «εξυγιάνει» - ισχυρίζεται η κυβέρνηση και οι βαστάζοι της - τις επιχειρήσεις του ο Λαναράς και να σωθούν πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας. Λένε ψέματα. Καμιά θέση εργασίας δεν μπορεί να εγγυηθεί η χρηματοδότηση των εργοδοτών. Το αντίθετο, μάλιστα. Η πείρα και από το συγκεκριμένο όμιλο δείχνει ότι όσα περισσότερα χρήματα και προνόμια εισπράττει ο καπιταλιστής, τόσο πιο επιθετικός γίνεται. Το επιβεβαιώνουν οι εκατοντάδες απολυμένοι από τα εργοστάσια που έκλεισαν στο πλαίσιο της «εξυγίανσης» του ομίλου. Θα το επαναβεβαιώσουν οι απολύσεις και τα λουκέτα που έρχονται, στη βάση όσων προβλέπει η ολοκλήρωση του «επιχειρησιακού σχεδίου» του Λαναρά.

Γεγονός δεύτερο. Η κυβέρνηση ανακοινώνει πτώση της στατιστικά καταγεγραμμένης ανεργίας στο 6,6% και θριαμβολογεί για την «επιτυχία» δήθεν της πολιτικής της. Προκαλεί τους εκατοντάδες χιλιάδες πραγματικά άνεργους που αποχαρακτηρίζονται από τέτοιοι, επειδή τα κριτήρια που θέτει η «Γιούροστατ» στην καταγραφή της ανεργίας τούς κατατάσσουν στους απασχολούμενους. Ποιοι είναι αυτοί; Οι χιλιάδες εργαζόμενοι με προγράμματα κατάρτισης, όσοι απασχολούνται έστω και για μία ώρα τη βδομάδα που έγινε η έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας, όσοι αγανακτισμένοι και απελπισμένοι δεν ανανεώνουν πλέον την κάρτα τους και πάει λέγοντας. Ετσι «μειώνεται» η ανεργία. Με τέτοια τερτίπια προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους άνεργους και τις οικογένειές τους, να ωραιοποιήσουν τη μαύρη μέχρι το κόκαλο πολιτική τους.

Γεγονός τρίτο. Η κυβέρνηση ανακοινώνει την επιδότηση των εργοδοτών με 60 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, για να προσλάβουν άνεργους. Τους επιδοτεί μέχρι και τα 2/3 του μεροκάματου. Επί της ουσίας, τους δίνει τζάμπα εργατική δύναμη για να κουκουλώσει βραχυπρόθεσμα την ανεργία και να αναθερμάνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Οχι μόνο για τους άνεργους, αλλά και για τους εργαζόμενους, που έχουν χρέος από κοινού με τους συναδέλφους τους που δεν έχουν μεροκάματο να στρέψουν τα βέλη στον πραγματικό αντίπαλο, τον μόνο ένοχο: το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Που στο όνομα της αύξησης των κερδών και με τη στήριξη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, αναπαράγουν μέτρα και νόμους ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Αυτή η πολιτική δεν παίρνει φτιασίδωμα. Μόνο ανατροπή.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ αμφιβολία σχετικά με το ότι «ανησυχεί η Ευρωπαϊκή Ενωση» για τις εξελίξεις στον Καύκασο και για το αν θα επιτευχθεί τελικά μια ...σταθερή κατάπαυση του πυρός.

Μόνο που δυσκολευόμαστε να πειστούμε πως η ανησυχία της αφορά τους νεκρούς των βομβαρδισμών ή τους ξεσπιτωμένους και τους πρόσφυγες.

Μάλλον μια θαυμάσια ευκαιρία, για να προσπαθήσουν να ...μπουν στο παιγνίδι και στη μοιρασιά βρήκαν Γάλλοι, Γερμανοί και Βρετανοί, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και τους δικούς του όρους.

Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια τέτοια κατάσταση. Αν θυμηθούμε το Ιράκ και τις αμερικανο-γαλλικές διαμάχες που κατέληξαν σε ...περίεργους συμβιβασμούς μπορούμε εύκολα να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ότι θα ταλαιπωρηθούν πολύ οι εισαγγελείς και οι ανακριτές που αναμένεται - όπως μαθαίνουμε - να εξετάσουν όλες τις συμβάσεις της «Ζήμενς» με τον ΟΤΕ από το 1996.

Το πιο πιθανό, μάλιστα, είναι να κοπιάσουν τσάμπα. Δε νομίζουμε ότι θα βρουν τίποτε παράτυπο ή παράνομο (αφού για κάτι τέτοιο θα ψάχνουν και όχι για να βγάλουν άλλου είδους συμπεράσματα).

Οχι πως έχουμε τίποτε ...αποκλειστικές πληροφορίες. Απλά γνωρίζουμε το βασικό κανόνα της «ελεύθερης αγοράς» που είναι κάτι παραπάνω από βασικός στην ...ελληνική ελεύθερη αγορά.

Ποιος είναι ο κανόνας; Μα αυτός που λέει πως οτιδήποτε συμφέρει τις πολυεθνικές οι κυβερνήσεις φροντίζουν να το ...νομοθετήσουν. Ενίοτε, βέβαια, φροντίζουν ιδιαίτερα κάποιες πολυεθνικές.

Μόνο και μόνον τότε παρεξηγούνται οι υπόλοιπες κι έχουμε φασαρίες και «σκάνδαλο - μπλεξίματα».

Τα πραγματικά ερωτήματα όμως που προκύπτουν από αυτήν την ιστορία (όπως το γιατί πρέπει να εξαρτάται ένας οργανισμός όπως ο ΟΤΕ από την κάθε «Ζήμενς») δεν μπορεί κανένας εισαγγελέας ή ανακριτής να τα απαντήσει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Πρέπει να τα απαντήσουν εκείνοι που πολιτικά αποφάσισαν κάτι τέτοιο. Αυτοί όμως όχι απλά δε θέλουν να απαντήσουν. Δε θέλουν καν να τεθούν τα ερωτήματα.

Γι' αυτό η Νέα Δημοκρατία φροντίζει να μας μιλά για τα σκάνδαλα επί ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ να προβάλλει την ...επικαιροποιημένη σκανδαλολογία.

Συναντήσεις χωρίς αποτέλεσμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Μετά τη σύνοδο της Ανάπολις, τον περασμένο Νοέμβρη, και προκειμένου να μη δυσαρεστηθεί η Ουάσιγκτον, που, πάση θυσία, θέλει να «δείξει» επίτευξη προόδου στις ισραηλινο-παλαιστινιακές επαφές, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ συναντιούνται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς να έχουν, φυσικά, καταλήξει σε κανένα αποτέλεσμα. Στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα, ο φονικός αποκλεισμός της Γάζας συνεχίζεται, όπως και η ανέγερση του διαχωριστικού τείχους και οι επιδρομές στη Δ. Οχθη.

Ο ισραηλινός στρατός «εκφράζει» την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας για «ειρήνευση», με δολοφονίες ακριβείας, τραυματισμούς, συλλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων, κακοποιήσεις συλληφθέντων, κατεδαφίσεις σπιτιών. Η, δε, πολιτική ηγεσία, διά του πρωθυπουργού Ολμέρτ, δηλώνει «δεσμευμένη» στην «επίτευξη οριστικής λύσης μέσα από διαπραγματεύσεις». Παράλληλα βέβαια, χωρίς καμία απολύτως διαπραγμάτευση, εννοείται, επεκτείνει τους εποικισμούς επί παλαιστινιακού εδάφους (δημιουργώντας τετελεσμένα επί του εδάφους όσον αφορά τα τελικά σύνορα), διακηρύττει ότι αιώνια ισραηλινή πρωτεύουσα θα είναι η ενιαία Ιερουσαλήμ και θεωρεί «λήξαν» το ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων.

Τα δίκαια αιτήματα του πολυετούς αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από τα δείπνα και τα εργασιακά προγεύματα ούτε του «ειδικού απεσταλμένου» του Τόνι Μπλερ, ούτε τις πιέσεις για το φαίνεσθαι της κυρίας Ράις, ούτε τις συναντήσεις των Ολμέρτ και Αμπάς. Αυτή η παράσταση, που δε θίγει καν το ζήτημα της κατοχής, έχει, ήδη, κλείσει πολλά χρόνια «ζωής» χωρίς αποτελέσματα.

Αστοχες θριαμβολογίες

Μπορεί τα θανατηφόρα ατυχήματα, το πρώτο 6μηνο του 2008, να αυξήθηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, μπορεί οι νεκροί και οι βαριά τραυματίες να είναι περισσότεροι από πέρσι, όμως το υπουργείο Εσωτερικών, θριαμβολογεί για την εντατικοποίηση των ελέγχων της Τροχαίας, η οποία «έχει συμβάλει στη μείωση της τροχαίας παραβατικότητας στους περισσότερους επιμέρους τομείς».

Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο, για όλα φταίνε οι οδηγοί, τους οποίους και η Τροχαία, με την εντατικοποίηση των ελέγχων προσπαθεί να συνετίσει - όπως λέει - με τα φορομπηχτικά και καθαρά εισπρακτικά πρόστιμα του νέου ΚΟΚ. Παρόλα αυτά, επισημαίνεται πως η μείωση της παραβατικότητας, δε δημιουργεί την προοπτική διαχρονικής περιστολής του προβλήματος. Αν και το πρόβλημα «δεν αποτελεί μόνο αστυνομικό ζήτημα και δεν αντιμετωπίζεται καταλυτικά μόνο με αστυνομικά μέτρα», ωστόσο, το υπουργείο τονίζει πως θα αναπτυχθεί περαιτέρω επιχειρησιακή δραστηριότητα με τη συγκρότηση συνεργείων ελέγχου!

Τα στοιχεία της Τροχαίας όμως, δείχνουν πως μεγάλο μερίδιο ευθύνης στα τροχαία δυστυχήματα έχει η κακή οδική υποδομή της χώρας, με πρώτες και... χειρότερες τις Εθνικές Οδούς στις οποίες χάνονται και οι περισσότεροι άνθρωποι.

Ελλείψεις προσωπικού...

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις προσωπικού στη Νομαρχία Αθηνών, όπως παραδέχεται και η ίδια η διοίκησή της. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 3.657 οργανικές θέσεις που προβλέπονται στη Νομαρχία, σήμερα υπηρετούν μόλις 1.452 μόνιμοι υπάλληλοι. Το φαινόμενο της έλλειψης μόνιμου και, σε περιπτώσεις που χρειάζεται, εξειδικευμένου προσωπικού υπάρχει από τη «γέννηση» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), οπότε και κλήθηκε χωρίς προσωπικό και μέσα να διεκπεραιώσει κρατικές υποθέσεις. Ομως, αντί οι ηγεσίες (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) του συλλογικού οργάνου των νομαρχών να διεκδικήσουν ακριβώς αυτό για το οποίο ενίοτε διαμαρτύρονται - τύποις προφανώς - μόνιμο δηλαδή προσωπικό, συμφώνησαν και συμφωνούν στην πρόσληψη ομήρων συμβασιούχων, στη μερική απασχόληση. Οι όποιες, λοιπόν, «διαμαρτυρίες» ακούγονται κατά καιρούς από διάφορους νομάρχες μάλλον υποκριτικές φαντάζουν, όταν μάλιστα στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ για ανακύκλωση της εργασίας, για προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση έργου ή με ημερομηνία λήξης.

Το τραγούδι

Σε μέγα θέμα ανέδειξαν τα ΜΜΕ την επιλογή των οργανωτών της κινεζικής τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων να αντικαταστήσουν το κοριτσάκι που πραγματικά ερμήνευσε το τραγούδι με το οποίο μπήκε στη Φωλιά του Πουλιού η ομάδα της Κίνας, με ένα το οποίο ο σκηνοθέτης θεώρησε «πιο όμορφο»...

Αλήθεια, όμως, είναι η μόνη ψευδαίσθηση που επιστρατεύτηκε για χάρη του θεάματος όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που οι Ολυμπιακοί εμπορευματοποιήθηκαν και έγιναν παιχνίδι χορηγών; Οσο «άκυρη» και αν ήταν η επιλογή ενός όμορφου κοριτσιού που τραγουδούσε με τη φωνή ενός άλλου παιδιού, αποτυπώνει τη σκληρή και αποτρόπαια αλήθεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 21ου αιώνα. Των Αγώνων της ντόπας, των χορηγών, των διαφημιστικών, των κάλπικων ρεκόρ, του θεάματος και των πολέμων, που απέχει από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό γενικότερα που έχει ανάγκη ο άνθρωπος.

Λαϊκή αντεπίθεση τώρα!

Εχει γίνει πλέον θεσμός, κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτέμβρη, από το βήμα της ΔΕΘ, ο εκάστοτε πρωθυπουργός να κάνει το εναρκτήριο σάλπισμα για τη νέα, τη φθινοπωρινή αντιλαϊκή επίθεση. Ηδη, τα κυβερνητικά επιτελεία έχουν θέσει επί τάπητος σειρά μέτρων που θα εντείνουν τη σκληρή πολιτική λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, σπρώχνοντας σε μεγαλύτερα αδιέξοδα τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Το ισοζύγιο αυτής της πολιτικής από τη μια έχει νέους φόρους για το λαό και νέες ανατροπές στα εργασιακά και τα ευρύτερα λαϊκά δικαιώματα και από την άλλη χρήμα και προνόμια στην πλουτοκρατία στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της «ανάπτυξης». Στις συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών με τον πρωθυπουργό, που παίρνουν χαρακτήρα «πολεμικού συμβουλίου», μπήκαν οι βάσεις για την επιτάχυνση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων, που αναμένεται να εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες.

Στο κυβερνητικό λοιπόν οπλοστάσιο περιλαμβάνονται: Νέα φοροεπιδρομή και καινούριο «χαράτσι» υπό τη μορφή έμμεσων φόρων σε είδη πρώτης ανάγκης. Νέα χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα, καθώς ήδη έχει υπάρξει ο προπομπός, η τροπολογία για τις πρώην ΔΕΚΟ, όπου καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις αορίστου χρόνου και αντικαθίστανται με συμβάσεις μερικής και προσωρινής απασχόλησης, ενώ, παράλληλα, η κυβέρνηση μελετάει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», του ΟΣΕ, της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ κ.ά. Παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, «αξιοποιώντας» το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών και τα κολέγια, καταργώντας απ' το παράθυρο το άρθρο 16 του Συντάγματος. Αγριες περικοπές δαπανών στο χώρο του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΟΤΑ, οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, νοσοκομεία), με στόχο τη μετατροπή των οργανισμών σε μεγάλες Ανώνυμες Εταιρείες, όπου θα δρουν ανεξέλεγκτα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ο λαός θ' αντιμετωπίζεται σαν καταναλωτής πανάκριβων υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα οι «ψυχολογικές επιχειρήσεις» δίνουν και παίρνουν, με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού, ώστε να πέσουν όσο γίνεται στα μαλακά οι αντιλαϊκοί - αντεργατικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Ετσι δίνουν και παίρνουν τα λογής σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Ακόμα, υπαρκτές ή ανύπαρκτες διαφοροποιήσεις στελεχών του κυβερνητικού κόμματος αξιοποιούνται από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς, με τελικό στόχο την εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης.

Κοινή αγωνία της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου να μη θιγούν τα «ιερά και όσια» του συστήματος. Να μη φθάσει η λαϊκή δυσαρέσκεια στο να αμφισβητήσει και τελικά να παλέψει για την ανατροπή αυτού του ταξικού και εκμεταλλευτικού συστήματος. Από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. αγωνιούν και παίρνουν τα μέτρα τους για να εμποδίσουν τη λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση. Εξάλλου, όλα τα σχετικά σενάρια για τα εναλλακτικά δίδυμα κυβερνητικής διαχείρισης σε αυτό αποσκοπούν.

Απέναντι σ' αυτή την αντιλαϊκή λαίλαπα και τη σύγχυση που τη συνοδεύει, προβάλλει ως αναγκαιότητα η κλιμάκωση της λαϊκής πάλης, η πρόταση του ΚΚΕ για τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου, με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των κομμάτων της πλουτοκρατίας και την οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας. Μια πρώτη ευκαιρία δίνεται με την απόκρουση των νέων μέτρων και με την πολιτική καταδίκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και των συμπληρωματικών τους δυνάμεων στη μάχη των ευρωεκλογών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ