Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Συνεχίζονται οι συσκέψεις Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για την αποτίμηση των απεργιακών αγώνων και τη συνέχιση της δράσης

-- Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα συνδικάτα: Στόχευση κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι να μπουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης και να διευκολύνεται η νοθεία

-- Συνέντευξη με τον πρόεδρο του κλαδικού Σωματείου Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας

-- Συνδικαλιστικές οργανώσεις σε Ηπειρο και Κέρκυρα: Ενδιαφέρουσες και πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα στο καλοκαίρι

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Με εφόδιο την πολύτιμη πείρα από τις απεργιακές μάχες οργανώνουμε νέους αγώνες

Πλατιά σύσκεψη χτες για την οργάνωση της πάλης από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων

Καβάλα
Καβάλα
Τα συμπεράσματα από την πολύμηνη μάχη που δόθηκε ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα, η πείρα που άντλησαν τα σωματεία από την οργάνωση της πάλης, αλλά και η οργάνωση της συνέχισης της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, προκειμένου να μείνουν στα χαρτιά τα βάρβαρα μέτρα που ψηφίστηκαν και το χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση, με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής σύσκεψης που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων της περιοχής. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες συσκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Νέες δυνατότητες για να μεγαλώσουν η οργάνωση, η συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα

Στην εισήγησή του, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκε στη μάχη που δόθηκε μέσα σε σύνθετες και δύσκολες συνθήκες, που έδειξε ότι «υπάρχουν δυνατότητες να μεγαλώσει η οργάνωση, η συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα, να δυναμώσει η ικανότητά τους να κινητοποιούν δυνάμεις στην πάλη ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, με επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και του λαού μας. Η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων θα εξαρτηθεί πάνω απ' όλα από το δικό μας σχέδιο που είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε καταρχήν ως διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κι αντίστοιχα οι διοικήσεις σε κάθε Σωματείο, δυναμώνοντας την παρέμβαση για κάθε εργασιακό ή λαϊκό πρόβλημα, ξεχωρίζοντας ζητήματα - μέτωπα που πρέπει να ανοίξουμε σε κάθε κλάδο, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προετοιμασία και συγκεκριμένους στόχους σε όλες τις παραπάνω πλευρές».


Σε σχέση με τη δράση του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων, επισήμανε πως «οι πρωτοβουλίες μας βοήθησαν στο να να ανοίξει πολύ έγκαιρα η αντιπαράθεση στα όσα έλεγε η κυβέρνηση, προσπαθώντας να μας πείσει πως η επιστροφή στον μεσαίωνα είναι πρόοδος και εκσυγχρονισμός. Το νομοσχέδιο καταδικάστηκε πλατιά στη συνείδηση των εργαζομένων. Η χυδαία προσπάθεια κατασυκοφάντησης του απεργιακού αγώνα βρήκε απέναντί της τη μεγάλη συμμετοχή των νέων εργαζομένων, που η κυβέρνηση και η εργοδοσία πίστευαν ότι είχαν στο χέρι, όταν θα πέρναγε εύκολα η προπαγάνδα τους περί "εκσυγχρονισμού" και "προόδου" για τα μέτρα που καταργούν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, χτυπούν το δικαίωμα στην απεργία και τη λειτουργία των σωματείων. Στην ίδια κατεύθυνση ξεσκεπάστηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ και το παραμύθι της λύσης μέσω κυβερνητικής αλλαγής, που ενώ είχε κηρύξει τη μητέρα των μαχών απέναντι στο νομοσχέδιο, βρέθηκε να ψηφίζει 57 άρθρα».

Μιλώντας για τις «νέες ανατροπές στην Ασφάλιση», σημείωσε πως «το γεγονός ότι μπαίνουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων δεν σημαίνει ότι θα μείνουν ανεπηρέαστοι οι υπόλοιποι, γιατί η διακοπή εισφορών των νέων ασφαλισμένων προς το ισχύον σύστημα θα στερήσει από τα Επικουρικά Ταμεία τουλάχιστον 56 δισ. ευρώ, που θα θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και των ασφαλισμένων που θα παραμείνουν σε αυτό. Κανείς λοιπόν δεν πρόκειται να τη γλιτώσει από τις νέες ανατροπές. Γι' αυτό η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση, καθολική και ενιαία».

Λάρισα
Λάρισα
Ενώ, για τη συνέχεια της δράσης τόνισε πως «πρέπει να ετοιμαστεί ανά Σωματείο, κλάδο, χώρο σχέδιο που να μπλοκάρει τους σχεδιασμούς με τις αντίστοιχες μορφές πάλης».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ανάγκη τα συνδικάτα να οργανώσουν την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας των εργαζομένων και ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία.

Παρακαταθήκη η δράση πολλών σωματείων

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των σωματείων, στις οποίες μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση στους χώρους δουλειάς και ευθύνης του κάθε σωματείου, οι δυνατότητες για την ανάπτυξη της πάλης το επόμενο διάστημα.

Οπως αναδείχθηκε από τις περισσότερες τοποθετήσεις, εκεί που η δράση των σωματείων αποκτά μεγαλύτερη σταθερότητα, όπως έγινε στο εργοτάξιο του Αρμού, ή στην «ALFA WOOD», σταθεροποιείται και ένας αριθμός εργατών που συμμετέχουν στις μάχες, που συσπειρώνονται στα σωματεία, αντιπαλεύοντας με καλύτερους όρους τις παρεμβάσεις της εργοδοσίας.

Ταυτόχρονα, αρκετές τοποθετήσεις ανέδειξαν πως το προηγούμενο διάστημα εκφράστηκαν διαθέσεις σε μια σειρά από χώρους δουλειάς και μεγάλα εργοστάσια, ότι ήταν πολύ περισσότεροι οι εργαζόμενοι που πήραν την απόφαση να δηλώσουν απεργοί, παρά τους εργοδοτικούς εκβιασμούς.

Τονίστηκε πως πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για να ζωντανέψει η λειτουργία των σωματείων, να μεγαλώσουν οι εστίες οργάνωσης κάθε μορφής μέσα στους χώρους δουλειάς.

Σε αυτήν τη βάση αποφασίστηκε να οργανωθούν περιοδείες, συσκέψεις το επόμενο διάστημα για να φτάσουν αυτά τα συμπεράσματα στους εργαζόμενους.

Στην Καβάλα

Κινητοποίηση ενημέρωσης για τις αλλαγές που προωθούνται στα σχολεία για την Τετάρτη 21 Ιούλη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, το απόγευμα της Τρίτης.

Τη σύσκεψη οργάνωσαν τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού και Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας.

Την εισήγηση έκανε ο Γιάννης Γιαγκίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, στην οποία ανέδειξε πλευρές από την πείρα των πρόσφατων απεργιακών μαχών και ανέπτυξε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την επικουρική Ασφάλιση. Σημείωσε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση, αφού ήδη εργοδότες στην Καβάλα επιχειρούν να «ανταλλάξουν» υπερωρίες με ρεπό, γεγονός που αποτράπηκε με παρέμβαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων.

Παρέμβαση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την Εκπαίδευση, σημειώνοντας πως ο αγώνας ενάντια σε αυτή την αντιδραστική μεταρρύθμιση είναι ζήτημα όλου του λαού, έκανε η εκλεγμένη δασκάλα στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, Αργυρώ Κουτρουμπάνη.

Εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ τοποθετήθηκε ο Απόστολος Σοφιανός, δίνοντας στοιχεία για τις επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα με την περίπτωση της «ΑΣΠΙΣ», που εκατοντάδες ασφαλισμένοι «έμειναν στον άσο» κ.ο.κ.

Επίσης παρεμβάσεις έγιναν από εκλεγμένους στο Σωματείο Συνταξιούχων του Δημοσίου, από τον πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων, Αναγνώστη Καραμπατζάκη, ενώ μεταφέρθηκε εικόνα για την κατάσταση του νοσοκομείου, στο οποίο ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν μεγάλα προβλήματα να κλείσουν ραντεβού.

Η σύσκεψη κατέληξε με τα σωματεία να συμφωνούν σε οργάνωση παρεμβάσεων στους χώρους δουλειάς και προετοιμασίας της εργατικής απάντησης στην αντιλαϊκή επίθεση που είναι σε εξέλιξη.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Απομονώνει τους εργαζόμενους, αναβαθμίζει τις δυνατότητες νοθείας

Ζωντανές διαδικασίες όπως οι Γενικές Συνελεύσεις υπονομεύονται με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών
Ζωντανές διαδικασίες όπως οι Γενικές Συνελεύσεις υπονομεύονται με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών
Η χρήση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα συνδικάτα δημιουργεί όρους πρωτόγνωρων διαστάσεων νοθείας, δείχνοντας γιατί οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα αστικά κόμματα στηρίζουν την εφαρμογή της, γιατί δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σπεύδουν να την υλοποιούν.

Στόχος τους να απομαζικοποιήσουν τα συνδικάτα, να απομονώσουν τους εργαζόμενους, να τους απομακρύνουν από μαζικές διαδικασίες συλλογικής συζήτησης, ζωντανής διαπάλης και αντιπαράθεσης γύρω από επιχειρήματα, επεξεργασίας του σχεδιασμού δράσης των σωματείων. Στόχος τους είναι να γίνονται οι εργαζόμενοι πιο ευάλωτοι απέναντι στην εργοδοσία, ξεμοναχιασμένοι ώστε να επιβάλλει αντεργατικές ανατροπές πιο εύκολα.

Ο «Ριζοσπάστης» φωτίζει σήμερα με συγκεκριμένα παραδείγματα από το τελευταίο διάστημα όλα τα παραπάνω, που δείχνουν και τη στόχευση του πρόσφατου νομοθετικού εκτρώματος Χατζηδάκη, με το οποίο υποχρεώνει τα σωματεία να διενεργούν ηλεκτρονικές διαδικασίες. Παραδείγματα που καταρρίπτουν ένα προς ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι τάχα έτσι εξασφαλίζεται η «δημοκρατική συμμετοχή» και «απελευθερώνονται» οι εργαζόμενοι από πιέσεις.

Κανείς δεν ξέρει πόσοι ψήφισαν

Στη θυγατρική «Γερμανός» (του ομίλου ΟΤΕ) η προσωρινή διοίκηση του νεοσύστατου επιχειρησιακού σωματείου στις 24 Μάη 2021 αποφάσισε τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών από τις 5 μέχρι τις 9 Ιούλη, με κάλπη, φυσική παρουσία των μελών, σε διάφορους χώρους δουλειάς στην Αττική και στα διάφορα παραρτήματα του σωματείου στην Ελλάδα. Την απόφαση επικύρωσε η Γενική Συνέλευση του Σωματείου στις 28 Μάη, ενώ η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΕ) υλοποιώντας την απόφαση ανακοίνωσε το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τους τόπους διεξαγωγής των εκλογών. Ομως στις 2 Ιούλη, η ΚΕΕ αποφάσισε αντικαταστατικά να καταργήσει τα παραπάνω! Με το έτσι θέλω άλλαξε τον χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, ανακοινώνοντας ότι αυτές θα γίνουν σε τρεις αντί για πέντε μέρες, 7-9 Ιούλη, και αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Να σημειωθεί ότι στις εκλογές έθεσαν υποψηφιότητα τέσσερα ψηφοδέλτια. Η «Ενιαία Δύναμη Εργαζομένων», στο οποίο κατέβηκαν μαζί ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ και η οποία ελέγχει απόλυτα την ΚΕΕ λόγω συσχετισμών. Η ΕΣΚ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), η «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΡΙΖΑ) και οι «Ενωμένοι Εργαζόμενοι» (διάσπαση της ΔΑΚΕ).

Μετά την αυθαίρετη απόφαση της ΚΕΕ, ξετυλίχθηκε ένα όργιο νοθείας. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δημιούργησε εκ των πραγμάτων συνθήκες πιέσεων από την εργοδοσία, για τη στήριξη των δικών της εκλεκτών. Αλλωστε, στο κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ υποψήφιοι ήταν και προϊστάμενοι στα καταστήματα της εταιρείας. Στα ίδια καταστήματα βρίσκονται και δουλεύουν οι εργαζόμενοι που σύμφωνα με το πρόγραμμα ήταν αναγκασμένοι να ψηφίσουν σε ώρα εργασίας από τους υπολογιστές της εταιρείας, ενώ εξυπηρετούσαν πελάτες και κυρίως ενώ βρίσκονταν «πάνω από το κεφάλι τους» οι ...υποψήφιοι προϊστάμενοι, σε μια ιδιότυπη προεκλογική εκστρατεία.

Πολύ σημαντικό ζήτημα, που αποδείχθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως αφορά γενικά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, είναι ότι η ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών φεύγει πλέον από την Εφορευτική Επιτροπή, που είναι εκλεγμένη από Συνέλευση, επομένως λογοδοτεί στα μέλη. Δηλαδή δεν μπορεί να ελέγξει εάν τηρούνται οι όροι όπως η διασφάλιση της μυστικότητας και η ταυτοποίηση όσων προσέρχονται να ψηφίσουν. Τα ζητήματα αυτά «μεταφέρονται» στην πλατφόρμα που διεξάγει την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι η εκλεγμένη Εφορευτική Επιτροπή αυτή που συλλέγει ψήφους, αλλά ένας server που μαζεύει τα κλικ και προφανώς μπορούν να τον ελέγχουν οι «μυημένοι». Επομένως, το αδιάβλητο δεν διασφαλίζεται, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η διαδικασία δεν έχει «πειραχθεί».

Σε αυτό το πλαίσιο, στο συγκεκριμένο Σωματείο, πέρα από άλλες παρατυπίες, δεν έγινε κανένας έλεγχος για το ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ δεν έγινε γνωστό πώς επιλέχθηκε η εταιρεία που ανέλαβε τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Ηλεκτρονικά μαγειρέματα

Αυτές οι «παλιές» μέθοδοι, στις οποίες έχουν εντρυφήσει οι εργατοπατέρες, συνδυάστηκαν τώρα και με τα ηλεκτρονικά μαγειρέματα, που όπως φαίνεται τους λύνουν τα χέρια! Η ΚΕΕ είχε ενημερώσει ότι αμέσως μετά το κλείσιμο της ηλεκτρονικής κάλπης, στις 7 μ.μ. την Παρασκευή 9 Ιούλη, θα έδινε όλα τα συγκεντρωτικά τελικά αποτελέσματα. Για να συμβεί αυτό, η εταιρεία που παρέχει την πλατφόρμα διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα έπρεπε να στείλει τα αποτελέσματα στην ΚΕΕ, τα οποία θα πρέπει να δουν όλα τα μέλη της ταυτόχρονα μέσω της χρήσης συγκεκριμένων κωδικών. Κάτι που δεν έγινε ποτέ!

Αντί για αυτά, άρχισαν να έρχονται σταδιακά και όχι συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα. Η γνωστοποίησή τους δεν έγινε με τη διαδικασία που περιγράφηκε, αλλά με τη μορφή μηνυμάτων (SMS) στα κινητά τηλέφωνα της ΚΕΕ και των δικαστικών αντιπροσώπων!

Τα αποτελέσματα που δόθηκαν ήταν ανεπίσημα, χωρίς την υπογραφή και τη σφραγίδα της εταιρείας που διεξήγαγε την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι το άθροισμα των περιφερειακών αποτελεσμάτων δεν αντιστοιχούσε στα συνολικά τελικά αποτελέσματα που δόθηκαν.

Ωστόσο η ΚΕΕ και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ενημέρωσαν ότι τα αποτελέσματα αυτά ήταν τα τελικά και μπορούσαν να προβούν στην ανακοίνωση των σταυρών ανά παράταξη. Ομως ούτε κι αυτό έγινε! Μετά από ομόφωνη απόφαση της ΚΕΕ - και ενώ βεβαίωσαν ότι αυτά ήταν τα τελικά αποτελέσματα - αποφασίστηκε η καταμέτρηση των σταυρών να γίνει τη Δευτέρα 12 Ιούλη.

Τη Δευτέρα όμως τα αποτελέσματα είχαν αλλάξει!

  • Στα τοπικά ψηφοδέλτια φαίνονται υπερβολικά αυξημένα τα ψηφοδέλτια της παράταξης «Ενιαία Δύναμη Εργαζομένων» (ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ) σε σχέση με τα αποτελέσματα της Παρασκευής.
  • Υποψήφιοι συγκεκριμένων συνδυασμών εμφανίζονται να έχουν περισσότερους σταυρούς προτίμησης από το σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ο συνδυασμός με τον οποίο ήταν υποψήφιοι!
  • Στα τοπικά ψηφοδέλτια υποψήφιοι και επικεφαλής παρατάξεων είχαν πάρει 0 ψήφους, δηλαδή φαίνονταν ότι δεν είχαν ψηφίσει ούτε οι ίδιοι τους εαυτούς τους.
  • Παρατάξεις στο πανελλαδικό ψηφοδέλτιο είχαν αρκετές ψήφους, αλλά στα τοπικά είχαν μηδενικές ψήφους στην ίδια περιφέρεια.
  • Ακόμα η ΚΕΕ αρνήθηκε να δώσει στους επικεφαλής των παρατάξεων τα συγκεντρωτικά τελικά αποτελέσματα τόσο στο πανελλαδικό όσο και στα τοπικά ψηφοδέλτια, με την υπογραφή και τη σφραγίδα της εταιρείας που ανέλαβε την ηλεκτρονική εκλογική διαδικασία της ψηφοφορίας.

Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι ότι ο υπεύθυνος από την εταιρεία διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας φαίνεται να είναι και συνεργάτης του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ...

Περιφέρεια Αττικής: Αρχαιρεσίες - παρωδία με ευθύνη της περιφερειακής αρχής

Στην Περιφέρεια Αττικής οι εργαζόμενοι με μπροστάρη το Σωματείο τους, τον Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ), με την αγωνιστική στάση τους ξεμπρόστιασαν τις μεθοδεύσεις της περιφερειακής αρχής της ΝΔ (Γ. Πατούλης), που αποφάσισε τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Αποκάλυψαν ότι η πανδημία ήταν απλά ένα πρόσχημα για την απόφαση αυτή, ενώ η Περιφέρεια επιδιώχθηκε να λειτουργήσει ως «λαγός» στην εδραίωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η επιβολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από την Περιφέρεια συνδυάστηκε με την άρνησή της να δώσει χώρο στον ΣΥΠΑ για να κάνει Γενική Συνέλευση. Στη συνέχεια και ενώ ο ΣΥΠΑ είχε βρει χώρο σε δήμο της Αττικής, στέλεχος της Περιφέρειας παρενέβη στην τοπική δημοτική αρχή, για να μην της δώσει τον χώρο, ανεπιτυχώς βέβαια, όμως αυτό δείχνει την πραγματική στόχευση. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι «κρίκος» στο φίμωτρο που θέλουν κράτος και εργοδοσία να βάλουν στους εργαζόμενους.

Η απόφαση του περιφερειάρχη για ηλεκτρονική ψηφοφορία λήφθηκε ενάντια στις ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των εργαζομένων, του ΣΥΠΑ, της Ομοσπονδίας (ΟΣΥΑΠΕ) και της ΑΔΕΔΥ, που απαίτησαν να προκηρυχθούν εκλογές με άμεσα, αυτοπρόσωπη, καθολική και μυστική ψηφοφορία.

Ο ΣΥΠΑ με απανωτές ανακοινώσεις κατήγγειλε εκφοβιστικές μεθοδεύσεις της Περιφέρειας και ζήτησε από τα ψηφοδέλτια να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους. Δύο από τα τρία ψηφοδέλτια, «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» και «Αγωνιστική Συνεργασία», απέσυραν τα ψηφοδέλτια. Την υποψηφιότητά του δεν απέσυρε το εργοδοτικό ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, που δημιουργήθηκε με τη στήριξη του περιφερειάρχη.

Η αλλοίωση της θέλησης των εργαζομένων εντάθηκε λόγω των όρων διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Οπως καταγγέλθηκε από τον ΣΥΠΑ μεταξύ άλλων:

«Το Τμήμα Εφαρμογών της Διεύθυνσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής έχει "στα χέρια του" τα password των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) όλων των εκλογέων - υπαλλήλων της Περιφέρειας και βεβαίως ανάμεσα σε αυτά είναι και τα password των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) των υπαλλήλων, εργατοτεχνιτών και λοιπού προσωπικού που δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email), ζήτημα το οποίο είναι εν γνώση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, με κίνδυνο χρησιμοποίησής τους από έτερα πρόσωπα». Δηλαδή, υπήρχαν οι όροι για να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε τα email στα οποία στέλνονται οι «κωδικοί» για τη συμμετοχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ο κάθε εκλογέας μπορούσε να αλλάξει την ψήφο του όσες φορές θέλει, γεγονός που δημιουργούσε χώρο για πιέσεις και εκβιασμούς. Αρκετοί εργαζόμενοι, αντί να λάβουν μόνο έναν «σύνδεσμο» και έναν «αριθμό καταχώρησης», που θεωρητικά αποτελεί τον «μοναδικό κωδικό εκλογέα» και προσδιορίζει κάθε υπάλληλο, έλαβαν περισσότερους οι οποίοι αντιστοιχούσαν σε άλλους εργαζόμενους! Αλλοι εργαζόμενοι δεν πήραν κανέναν «σύνδεσμο», ενώ εργατοτεχνίτες, καθαρίστριες, οδηγοί δεν έχουν θέση εργασίας και υπολογιστή και εκ των πραγμάτων τούς στερούνταν το δικαίωμα να ψηφίσουν. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς απέστειλαν δηλώσεις στη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού, σημειώνοντας ότι δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία και ότι οι αρχαιρεσίες θα πρέπει να γίνουν με φυσική παρουσία, «διαφορετικά μας αφαιρείτε το δικαίωμα να συμμετέχουμε στην εκλογική διαδικασία».

Σε αυτή την παρωδία οι εργαζόμενοι απάντησαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΣΥΠΑ και απείχαν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, με το ποσοστό αποχής να ξεπερνά το 70%, ακυρώνοντας στην πράξη τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας. Το επόμενο βήμα του ΣΥΠΑ ήταν να καταθέσει Αίτηση Ακυρότητας της παρωδίας των αρχαιρεσιών στο ΣτΕ, η οποία θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

Αναπάντητα ερωτήματα

Πρόσφατα έγιναν αρχαιρεσίες με ηλεκτρονική ψηφοφορία και στον Σύλλογο Εργαζομένων Υπαλλήλων Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Τράπεζας Κύπρου), αφού η παράταξη «Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» (ΣΥΡΙΖΑ) που κατέχει το σύνολο των εδρών του ΔΣ έτρεξε να υλοποιήσει στην πράξη το κατάπτυστο νομοσχέδιο της ΝΔ για τα Εργασιακά.

Αρχικά, ενώ η ενημέρωση ήταν ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για εκλογές και με φυσική και ηλεκτρονική ψηφοφορία, αυτό που έγινε ήταν ηλεκτρονική ψηφοφορία για τρεις βδομάδες, αλλά για τη φυσική παρουσία προβλέπονταν μόλις 7 ώρες στα γραφεία του συλλόγου.

Και εδώ το βασικό ζήτημα που τέθηκε, είναι το πώς ελεγχόταν ποιος ψήφιζε και η εγκυρότητα της ψηφοφορίας, αφού ο μόνος τρόπος «ταυτοποίησης» ήταν τα email των υπαλλήλων, στα οποία αποστελλόταν το link εισόδου στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας. Το ποιος τελικά χρησιμοποιεί το link, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να το ελέγξει με απόλυτα αδιάβλητο τρόπο.

Στο ερώτημα του «Αγωνιστικού Μετώπου» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) για το ποιος έχει την ευθύνη για τη διαδικασία, η εταιρεία διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ή οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και η Εφορευτική Επιτροπή, δεν δόθηκε καμιά απάντηση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Συνεχίζουμε, με επιμονή στην οργάνωση της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς

Συζήτηση με τον πρόεδρο του Σωματείου, Χάρη Κυριαζίδη

Από μεγάλες μάχες βγαίνει το Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, που τις έδωσε σε χώρους δουλειάς και σε ολόκληρο τον κλάδο, ενώ ήταν ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που πάλεψαν σκληρά για την καταδίκη του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Με αφορμή τις αρχαιρεσίες που ολοκληρώθηκαν πριν από μερικές μέρες, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Χάρη Κυριαζίδη, πρόεδρο του Σωματείου, βάζοντας στο επίκεντρο την κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο, τα προβλήματα των εργαζομένων και την απάντηση που πρέπει να δοθεί μέσα από την οργάνωση της πάλης σε κατεύθυνση σύγκρουσης με κυβέρνηση - εργοδοσία.

* * *

-- Το Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναφορά στον πολυπληθέστερο βιομηχανικό κλάδο στην περιοχή και τις προηγούμενες μέρες έδωσε τη μάχη των εκλογών, καταγράφοντας αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων κατά 30% και αύξηση των αντιπροσώπων τόσο για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης όσο και για εκείνο της Ομοσπονδίας. Πού εκτιμάτε ότι οφείλεται αυτό το αποτέλεσμα;

-- Είναι ένας συνδυασμός δράσης και παρεμβάσεων αυτών των τριών χρόνων που πέρασαν από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια έγιναν πολλά πράγματα από το κλαδικό σωματείο και τα μέλη του. Αν θέλουμε να τονίσουμε τα δύο σημαντικά στοιχεία αυτής της δράσης, τότε σίγουρα μπορούμε να ξεχωρίσουμε:

Πρώτον, την προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια να έρθουμε σε επαφή και να ισχυροποιήσουμε το συνδικάτο, γράφοντας νέα μέλη μέσα από τις παρεμβάσεις μας τόσο για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας μέσα στους χώρους δουλειάς, όπως την εντατικοποίηση και τα εργατικά ατυχήματα, την τήρηση των ωραρίων και των συνθηκών εργασίας, την προσπάθεια να μην αλλάξουν προς το χειρότερο οι συμβάσεις εργασίας. Επίσης, είναι αποτέλεσμα όλων των παρεμβάσεων του τελευταίου διαστήματος για τα προβλήματα με την πανδημία σε μια σειρά χώρους, απαιτώντας μέτρα προστασίας για τους συναδέλφους μας. Αυτή η δράση προσπαθήσαμε να συνδυαστεί και με συγκεκριμένα αιτήματα για το σύνολο των ζητημάτων της υγείας των εργαζομένων, όπως είναι η επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας μέσα στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, αλλά και σε πρωτοβουλίες που συμμετείχε το κλαδικό Σωματείο, όπως αυτή ενάντια στην καύση σκουπιδιών από τον ΤΙΤΑΝ, ενάντια στη δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ και απέναντι στην προσπάθεια για τη δημιουργία εργοστασίων καύσης υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ.

Δεύτερον, την προσπάθεια που κάναμε για να γνωρίσουμε καλύτερα τον κλάδο, που στην περιοχή μας είναι τεράστιος. Μια προσπάθεια που μας βοήθησε ουσιαστικά στην ακόμα καλύτερη και πιο εύστοχη παρέμβασή μας. Αυτή η γνώση του κλάδου βοήθησε π.χ. να δούμε ότι στον κλάδο δουλεύουν συνάδελφοι με πολλές διαφορετικές μορφές εργασίας (όπως είναι οι εποχικοί), με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται συνέχεια με μια μικρή παύση, συνάδελφοι από δουλεμπορικά κ.ά. Αυτό βοήθησε να επεξεργαστούμε μια σειρά από αιτήματα πάλης πολύ πιο εύστοχα, να γίνουμε πιο ουσιαστικοί στην παρέμβασή μας. Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο που είδαμε είναι ότι από την κρίση του 2008 ο κλάδος και οι επιχειρήσεις δεν χτυπήθηκαν όσο κάποιοι άλλοι, αλλά οι εργοδότες εφαρμόζοντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται, με ένα από τα βασικά όπλα τους να είναι και η κατάργηση της κλαδικής Σύμβασης. Καταφέραμε, έτσι, να ανοίξουμε σε ένα βαθμό την ανάγκη για την υπογραφή της κλαδικής Σύμβασης, δείχνοντας ταυτόχρονα και με στοιχεία από την κερδοφορία ορισμένων εμβληματικών επιχειρήσεων ποιος πλήρωσε την κρίση και ποιος συνεχίζει να πληρώνει την ανάπτυξή τους.

-- Πώς είδαν οι γυναίκες και οι νέοι εργαζόμενοι τη δράση του Σωματείου το προηγούμενο διάστημα; Εκαναν το βήμα να προσεγγίσουν;

-- Κάνουμε προσπάθεια να προσεγγίσουμε κύρια νέους σε ηλικία εργαζόμενους στη δράση του Σωματείου, πράγμα που έχει κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της μεγάλης κινητικότητας που υπάρχει στον κλάδο, αλλά κύρια λόγω της μικρής πείρας που έχουν οι νέοι εργαζόμενοι από τη δράση και τις κατακτήσεις που είχαν τα σωματεία τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση κάναμε κάποια πρώτα βήματα, ξεχωρίζοντας αυτά τα τμήματα των νέων εργαζομένων που είναι κατά βάση αυτοί που δουλεύουν στον κλάδο εποχικά λίγους μήνες, ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Αντίστοιχα μετρήσαμε κάποια βήματα και στην προσέγγιση των γυναικών στον κλάδο, για πρώτη φορά έχουμε τέτοια συμμετοχή γυναικών στις αρχαιρεσίες, που θέλουμε όμως να μετουσιωθεί και στην καθημερινή δράση του Σωματείου. Σε αυτή την κατεύθυνση προχωράμε και στη σύσταση της επιτροπής γυναικών του Σωματείου, που θέλουμε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παρέμβασή μας.

Ολα τα παραπάνω ήταν αποτέλεσμα ενός καλύτερου σχεδιασμού και επεξεργασίας αντίστοιχων αιτημάτων που δεν περιορίζονται μόνο στα γενικά ζητήματα του χώρου εργασίας, αλλά και στα καθημερινά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας νέος και ένα νέο ζευγάρι, όπως είναι η σχολική στέγη, η έλλειψη παιδικών σταθμών κ.ά., αλλά και αντίστοιχων αιτημάτων για τις γυναίκες, όπως είναι τα ζητήματα προστασίας της μητρότητας, μυοσκελετικών προβλημάτων, ζητήματα προγραμματισμού ωραρίων λόγω οικογένειας.

Ενταση της εκμετάλλευσης: Η άλλη όψη της αύξησης της κερδοφορίας

-- Πώς αντανακλάται η σταθερά υψηλή κερδοφορία που καταγράφει ο κλάδος όλη την τελευταία δεκαετία, στους όρους δουλειάς των εργαζομένων, στους μισθούς τους; Πώς διαμορφώθηκαν οι εργασιακές συνθήκες μέσα στην πανδημία; Πώς επηρέασε τη στάση των εργαζομένων αυτή η κατάσταση;

-- Η κερδοφορία του κλάδου όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν βελτίωσε τους όρους εργασίας, αλλά αντίθετα τους έκανε πολύ χειρότερους. Οπως είπα και πιο πριν, χειροτέρεψαν οι συνθήκες από την κατάργηση της κλαδικής σύμβασης, από τη μείωση του κατώτατου μισθού και τώρα θα γίνουν ακόμα χειρότερες με το νέο νομοσχέδιο. Ολη αυτή η χειροτέρευση δεν εκδηλώνεται μόνο με τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά και από τα αμέτρητα εργατικά ατυχήματα, που λόγω της εντατικοποίησης είναι σχεδόν καθημερινά, ή με την νεκρή συναδέλφισσα που είχαμε λόγω της πανδημίας και της έλλειψης μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Ολα τα παραπάνω επηρέασαν αρκετά τους συναδέλφους μας, βγάζουν συμπεράσματα από την πείρα που έχουν συσσωρεύσει. Ολα αυτά είναι που έχουν οδηγήσει τους συναδέλφους ακόμα πιο κοντά στο κλαδικό Σωματείο, προβληματίζονται και ακούνε με ενδιαφέρον αυτά που λέμε, όλο και περισσότεροι κάνουν το βήμα και οργανώνονται. Πιστεύω ότι όλα τα παραπάνω είναι και ένας επιπλέον λόγος που το κλαδικό σε όλες τις αρχαιρεσίες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια έχει μια συνεχή ανοδική πορεία.

-- Η 10ωρη εργασία, η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου που ψηφίστηκε πρόσφατα, εκτιμάτε ότι θα βρει γρήγορα εφαρμογή στον κλάδο; Πώς οργανώνετε την απάντηση των εργαζομένων;

-- Στον κλάδο από την πρώτη κρίση του 2008 βρήκαν γρήγορη εφαρμογή όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτό που λέμε, δηλαδή απαίτηση των βιομηχάνων και προφανώς και του κλάδου. Π.χ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας στον υποκλάδο των τυποποιημένων τροφίμων η εντατικοποίηση και οι υπερωρίες χτύπησαν «κόκκινο», ώστε να προλάβουν τη ζήτηση από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Επίσης σκεφτείτε τι θα γίνει σε μια σειρά εποχικά εργοστάσια όταν τους μήνες που δουλεύουν, τα 12ωρα είναι σχεδόν καθημερινά. Τώρα όλα αυτά θα είναι απλήρωτα, τζάμπα εργασία για τους εργοδότες δηλαδή. Αρα πιστεύουμε ότι θα βρουν άμεση εφαρμογή όλα αυτά τα μέτρα στον κλάδο.

Η απάντηση που οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν είναι η μαζική οργάνωσή τους στα σωματεία για την πάλη για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, που πέρα απ' όλα τα άλλα θα βάζει και όρια στον ημερήσιο χρόνο εργασίας, την αμοιβή της υπερωρίας κ.ά. Τώρα είναι η ώρα που οι εργαζόμενοι, μαζί με τη βοήθεια του κλαδικού, θα πρέπει να οργανωθούν πρώτα και κύρια στον χώρο δουλειάς, να δημιουργήσουν τα δικά τους επιχειρησιακά σωματεία, τα οποία μέσα από την πάλη τους μαζί με τα κλαδικά και την Ομοσπονδία θα παλέψουν τόσο για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, όσο και για την κλαδική, για να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή του νομοσχεδίου, να αναπτυχθεί η πάλη μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι τις «αντοχές» της κερδοφορίας των εργοδοτών.

Ακούραστα για ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση και συμμετοχή των εργαζομένων στην πάλη

-- Το πλαίσιο πάλης του Σωματείου μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι;

-- Το κλαδικό μας έχει επεξεργαστεί και θα συνεχίσει να επεξεργάζεται πλαίσια πάλης που όχι μόνο θα απαντούν στα γενικότερα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και ανά υποκλάδο και ομάδα εργαζομένων. Οπως είπα και πιο πριν, έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα πλαίσιο αιτημάτων για τους συναδέλφους μας που δουλεύουν εποχικά στον κλάδο, έχουμε μαζί με την Ομοσπονδία επεξεργαστεί και παλεύουμε για την κλαδική σύμβαση, το επόμενο διάστημα θα δούμε πιο συγκεκριμένα αιτήματα για τις συναδέλφισσες του κλάδου, ζητήματα μητρότητας και συνθηκών εργασίας κ.ά.

Πιστεύουμε ότι παρά τις αδυναμίες μας, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει αρκετή δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση και αυτό αποτυπώνεται σε ένα βαθμό στη συμμετοχή εργαζομένων στις εκλογές. Το επόμενο διάστημα, ακόμα πιο ακούραστα θα παλέψουμε αυτά τα ζητήματα, θα έρθουμε σε επαφή με τους συναδέλφους μας για να επεξεργαστούμε από κοινού όλα αυτά τα αιτήματα. Βασική όμως κατεύθυνση θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση και συμμετοχή των εργαζομένων στις δραστηριότητες του κλαδικού και η ταυτόχρονη προσπάθεια για οργάνωση ανά εργοστάσιο, η δημιουργία δηλαδή νέων επιχειρησιακών σωματείων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κάνουμε πράξη το σύνθημα «κανένας μόνος του»!

Για 9η συνεχόμενη χρονιά τα εργατικά σωματεία στα Γιάννενα, από το 2015 και με την πολύτιμη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποιούν καλοκαιρινές δραστηριότητες αλληλεγγύης, που κορυφώνονται με τη μεγάλη εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, φέτος στις 31 Αυγούστου.

Οπως σημειώνει ο Σπύρος Ματσάγγας, «είναι μια πλούσια δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται πάνω από 200 μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων και αγκαλιάζεται κυριολεκτικά από χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και νέους της πόλης. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα στηρίζεται η λειτουργία των "Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης", ο εργατικός ποδοσφαιρικός σύλλογος "Μαχητής", συνολικά η δράση των σωματείων. Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκαν δωρεάν ημερήσιες εκδρομές σε κοντινές παραλίες της Ηπείρου ως ένα πρακτικό μέτρο υπεράσπισης του δικαιώματος της λαϊκής οικογένειας στην αναψυχή. Φέτος εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα εκδηλώσεών μας με Καραγκιόζη για μικρά παιδιά και κινηματογραφικές προβολές. Μας απασχολεί πώς θα γίνει αντικείμενο διεκδίκησης των εργατικών σωματείων, του λαού συνολικά, η ανάγκη για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο με κρατικές δωρεάν υποδομές, που να στηρίζουν έμπρακτα ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια. Ο αγώνας για 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, ενάντια στη διευθέτηση και τα 10ωρα, είναι ανολοκλήρωτος χωρίς την ανάδειξη των σύγχρονων αναγκών στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και την ψυχαγωγία.

Παράλληλα, τις επόμενες βδομάδες θα ξεδιπλωθεί μια πλατιά καμπάνια στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές με κεντρικό σύνθημα "Ο τροχός της επιστήμης και των δυνατοτήτων πάει μπροστά. Η ζωή με δικαιώματα πηγαίνει προς τα πίσω. Οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς - Οργάνωση στο σωματείο". Η μαζική συμμετοχή στις τελευταίες απεργίες αποδεικνύει ότι υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες να μαζικοποιηθούν τα σωματεία. Τώρα το σύνθημα "κανένας μόνος" να γίνει πράξη. Για εμάς Αλληλεγγύη δεν είναι ορισμένες εκδηλώσεις φιλανθρωπίας».

Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις των εργατικών σωματείων

Την Πέμπτη 22/7, στις 7.30 μ.μ. στο θεατράκι Αλσους δραστηριότητες για παιδιά και Σκιοθέατρο «Ο Καραγκιόζης σε νέες περιπέτειες» από τον Αγάπιο Αγαπίου, με τη στήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, του Συλλόγου Γυναικών και εργατικών σωματείων.

Την Κυριακή 27/5 και στις 1/8 «Λαϊκά Μπάνια», ημερήσια εκδρομή στη Λούτσα Πρεβέζης.

Την Τρίτη 31/8, στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, εκδήλωση Αλληλεγγύης με παραδοσιακό τραγούδι της Ηπείρου.

ΑΡΤΑ
«Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης»

Αύριο η μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, με ομιλητή τον πρέσβη της Παλαιστίνης

«Με κεντρικό σύνθημα "Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης", το Εργατικό Κέντρο Αρτας δίνει συνέχεια στη δράση του με πολιτιστικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες», σημειώνει ο Γ. Αλιφτήρας. Και προσθέτει για τη δράση αυτή: «Χαρακτηρίστηκε το τελευταίο διάστημα από τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, ιδιαίτερα της νεολαίας και των γυναικών, που η παρουσία τους ήταν κυρίαρχη στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η περσινή πείρα των εκδηλώσεων που ήταν αφιερωμένες στην Κούβα, με τη συμμετοχή και της πρέσβη, άφησε θετικά αποτελέσματα. Χιλιάδες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, ενώ ξεχώρισε η παρουσία της νεολαίας αλλά και μικρών παιδιών στα κουκλοθέατρα και στα ομαδικά παιχνίδια. Εδωσαν τον τόνο σε όλες τις εκδηλώσεις καθορίζοντας τη συνέχεια αυτών των πρωτοβουλιών, την ακόμα μεγαλύτερη προετοιμασία, το άνοιγμα με νέες μορφές εκδηλώσεων για τα παιδιά, όπως η κατασκευή ρομπότ με τουβλάκια, επεκτείνοντας ταυτόχρονα τις μουσικές βραδιές και, όπως πάντα, με προβολές ταινιών.

Φέτος οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και ξεχωρίζει η εκδήλωση την Παρασκευή 16 Ιουλίου, όπου θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο πρέσβης της Παλαιστίνης κ. Μαρουάν Τουμπάσι».

Το πρόγραμμα για το πολιτιστικό καλοκαίρι του Εργατικού Κέντρου Αρτας στον κινηματογράφο «Ορφέας»

Αύριο Παρασκευή στις 9 μ.μ. ομιλία του πρέσβη της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι. Θα ακολουθήσουν προβολή ντοκιμαντέρ για την Παλαιστίνη και μουσικό πρόγραμμα με λαϊκά τραγούδια.

Την Τετάρτη 21/7, στις 7 μ.μ., εκπαιδευτική ρομποτική με τουβλάκια lego για μικρά παιδιά, από τον Μάρκο Χατάρι.

Την Παρασκευή 23/7, στις 9 μ.μ., προβολή της ταινίας «Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο» του Νιλ Σάιμον σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μουρ.

Το Σάββατο 24/7, στις 7 μ.μ., κουκλοθέατρο για παιδιά «Ο νάνος και η χρυσοχέρα» του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν από την εκπαιδευτικό Αθηνά Σκανδάμη.

Την Παρασκευή 30/7, στις 9 μ.μ., αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι με τη συμμετοχή μελών του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Την Τετάρτη 4/8, στις 7 μ.μ., ομαδικά παιχνίδια, κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού και χορός στη Μαγική Παιχνιδόπολη! Ακολουθεί κουκλοθέατρο «Ο Καρυδάκης» από την Αθηνά Σκανδάμη.

Την Πέμπτη 5/8, στις 9 μ.μ., προβολή της ταινίας «Η Νύχτα των στρατηγών» του Ανατόλ Λίτβακ.

Την Πέμπτη 19/8, στις 9 μ.μ., προβολή της ταινίας «ΣΟΣ Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Την Παρασκευή 27/8, στις 9 μ.μ., θεατρική παράσταση «Τρωάδες» από τη Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ.

Το Σάββατο 28/8 λαϊκό γλέντι.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκδήλωση της χοροθεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ «Τεχνογραφία»

Η χοροθεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ παρουσιάζει την Τετάρτη 21 Ιούλη, στις 9.15 μ.μ., στον Κήπο του Λαού της Κέρκυρας μία εκδήλωση αφιερωμένη στην Τέχνη και τη σημασία της, ειδικά μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει σήμερα η εργατική τάξη. Η Τέχνη ως κινητήρια δύναμη του λαού, ως συνοδοιπόρος στις αγωνίες και στους αγώνες του λαού, ως ψυχική ανάταση, ως δύναμη ζωής, ως αντανάκλαση της ζωής και της κοινωνίας. Η Τέχνη που εμπνέει και εμπνέεται, που κινητοποιεί, που προτείνει, που στέκεται απέναντι στο ευτελές και στο εμπορευματοποιημένο.

Μία παράσταση που μέσα από την τέχνη του Χορού, τον ποιητικό λόγο, τη ζωντανή μουσική, τη δραματοποιημένη αφήγηση, τα βίντεο και τη ζωγραφική θα επιχειρήσει να συγκινήσει, να υποβάλει, να αφυπνίσει, αλλά και να τονίσει την αγωνιστική διέξοδο που μπορεί να γίνεται δυνατή και μέσω της Τέχνης. Μία εκδήλωση δηλαδή που πολλές μορφές Τέχνης συνεργάζονται για να επιτευχθεί το αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και το μήνυμα της αγωνιστικής ανάτασης, κόντρα στην παραίτηση και τη «σιωπή» που μας επιβάλλουν.

Στην Ηγουμενίτσα

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσπρωτίας κάνει τη δική του πολιτιστική παρέμβαση. Με έμφαση στην ανάδειξη της τοπικής δημιουργίας και του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού, αλλά και με σημαντικές συνεργασίες με μουσικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες από όλη την περιοχή, προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες μια εναλλακτική πρόταση ποιοτικής ψυχαγωγίας.

Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, με θέμα «Ούτε σπιθαμή του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου στα επιχειρηματικά συμφέροντα», ο Σύλλογος διοργανώνει:

-- Την 3η εικαστική έκθεση από 26 έως 30 Ιούλη στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Πάνθεον» (ζωγραφική - κατασκευές - χειροτεχνία - κέντημα - κόσμημα - φωτογραφία).

-- Πολιτιστική εκδήλωση στις 3 Αυγούστου στη θέση Πλατάνια, με αφιέρωμα σε Θάνο Μικρούτσικο και Νίκο Καββαδία με τη συμμετοχή του Κώστα Λένη και των Trio Tenoro.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Και φέτος οργανώνουν ένα πλούσιο και πολύμορφο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων

Στιγμιότυπο από παλαιότερη ημερήσια εκδρομή των εργατικών σωματείων στα Γιάννενα
Στιγμιότυπο από παλαιότερη ημερήσια εκδρομή των εργατικών σωματείων στα Γιάννενα
Με ένα πλούσιο και πολύμορφο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και αλληλεγγύης δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία στην Ηπειρο και την Κέρκυρα υποδέχονται το καλοκαίρι δίνοντας συνέχεια στη δράση του προηγούμενου διαστήματος, που κορυφώθηκε με τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις αντεργατικές ανατροπές.

Η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας εκεί που ζει και εργάζεται η εργατική τάξη δεν συνοδεύτηκε μόνο από την ένταση της εκμετάλλευσης. Το ακορντεόν των απαγορεύσεων της κυβέρνησης με τη λογική του κόστους - οφέλους για την προστασία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων θυσίασε κάθε κοινωνική εκδήλωση του λαού. Η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, το δικαίωμα στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία και τις διακοπές βρίσκονται σε πρώτο πλάνο για τα σωματεία που διαμορφώνουν ανάλογες διεκδικήσεις.

Η δραστηριότητα των εργατικών σωματείων σε αυτή τη συγκυρία έρχεται να πατήσει σε μια σοβαρή πείρα των προηγούμενων χρόνων, με πρωτοβουλίες που απευθύνονται στο σύνολο της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Εκδηλώσεις όπως για τα μικρά παιδιά που φιλοξενήθηκαν πέρσι από το Εργατικό Κέντρο Αρτας στο Σινε «Ορφέας», μέχρι τις ημερήσιες εκδρομές σε κοντινές παραλίες της Ηπείρου που οργανώνονται τα τελευταία χρόνια από τα σωματεία στα Γιάννενα, αγκαλιάζονται μαζικά από εργαζόμενους, αποδεικνύοντας ότι τα εργατικά σωματεία πρέπει να έχουν στο επίκεντρο το σύνολο της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και των αναγκών της. Η εικαστική έκθεση με δημιουργίες εργαζομένων του Συλλόγου ΟΤΑ Θεσπρωτίας και το Χοροθέατρο της ομάδας του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα έρχονται να αναδείξουν τον ρόλο της Τέχνης ως κινητήριας δύναμης ζωής που κινητοποιεί και εμπνέει.

Από την περσινή εκδήλωση στην Αρτα αφιερωμένη στον λαό της Κούβας
Από την περσινή εκδήλωση στην Αρτα αφιερωμένη στον λαό της Κούβας
Τίποτα δεν πέφτει κάτω λοιπόν. Από την υπεράσπιση του λαού της Παλαιστίνης μέχρι την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για αξιοπρεπή ζωή. Στην προμετωπίδα όλων αυτών των εκδηλώσεων το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα θέτει την ανάγκη μαζικοποίησης των σωματείων, της οργάνωσης στους χώρους δουλειάς ως τον απαραίτητο όρο για γίνει πράξη το «κανένας μόνος» απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα το πρόγραμμα εκδηλώσεων των εργατικών σωματείων σε Αρτα, Γιάννενα, Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα, φιλοξενώντας δηλώσεις του Γιώργου Αλιφτήρα, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αρτας, και του Σπύρου Ματσάγκα, μέλους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.


Από την εκδήλωση αλληλεγγύης πέρσι στα Γιάννενα
Από την εκδήλωση αλληλεγγύης πέρσι στα Γιάννενα


Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ