Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Μεσσηνία: Πείρα από την παρέμβαση της ΚΟ Μεσσηνίας στα εργοστάσια και τους εργαζόμενους της περιοχής.

-- ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ: Δραστηριότητες για τις διεθνείς εξελίξεις και το Προσφυγικό.

-- ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ: Πολύμορφες εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο του ηρωικού και ματωμένου Μάη του 1936.

-- Τσαριτσάνη: Ανταπόκριση από την εκδήλωση για την προσφορά της Τσαριτσάνης στην ΕΑΜική Αντίσταση και τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πείρα από την παρέμβαση στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς της περιοχής

Από κινητοποίηση του Κόμματος στην Καλαμάτα
Από κινητοποίηση του Κόμματος στην Καλαμάτα
Το προηγούμενο διάστημα, μπροστά στην επίθεση που εξαπέλυσαν με μεγάλη σφοδρότητα η αστική τάξη και το κράτος της, με κύρια αιχμή την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, εξελίχθηκαν μια σειρά από κινητοποιήσεις, στις οποίες μάζες, τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, βγήκαν στους δρόμους.

Η συμμετοχή εργαζομένων, κυρίως στις απεργίες, ήταν μεγάλη, με τους κλάδους των Κατασκευών και του Εμπορίου να ξεχωρίζουν, αλλά και από τα Τρόφιμα - Ποτά και τον Τουρισμό. Σε αυτό το φόντο, οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την ανάγκη οικοδόμησης γερών Κομματικών Οργανώσεων σε όλα τα σημαντικά εργοστάσια και χώρους δουλειάς.

Ο προσανατολισμός στην εργατική τάξη να διαπερνά κάθε δραστηριότητά μας

Από την προσπάθεια αυτή βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα για τον τρόπο που πρέπει να δουλεύουμε, έτσι ώστε να κερδίζονται με την πολιτική του Κόμματος νέοι εργάτες.

Το βασικό είναι το πώς ο προσανατολισμός της δουλειάς μας στην εργατική τάξη διαπερνάει κάθε δραστηριότητα του Κόμματος. Πώς θα φέρουμε σε επαφή όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους με την επαναστατική ιδεολογία. Για να γίνει αυτό, βεβαίως και είναι απαραίτητη η συμμετοχή των εργατών στο κίνημα, όμως η αυτοτελής κομματική παρέμβαση είναι αναντικατάστατη. Λέγοντας κομματική παρέμβαση, βέβαια, δεν εννοούμε μόνο την εξόρμηση, την παρέμβαση απ' έξω, με φυλλάδια, «Ριζοσπάστη» κ.τ.λ., αλλά πώς έχεις σταθερό τιμόνι και το σύνολο του προσανατολισμού της Κομματικής Οργάνωσης στοχεύει προς τα κει. Ολη η δραστηριότητά μας, είτε είναι εκδηλώσεις είτε βιβλιοπαρουσιάσεις είτε συσκέψεις, πρέπει πρώτα απ' όλα να αναφέρεται σε εργαζόμενους από τους χώρους που έχουν προτεραιότητα.

Πλούσια είναι η εμπειρία που απέκτησε η Οργάνωση από τη δραστηριότητα που αναπτύξαμε πέρυσι, με αφορμή την εκδήλωση της ΚΕ για τους αλύγιστους που εκτελέστηκαν με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 - '49, την εκδήλωση για την εξέγερση των λιμενεργατών της Καλαμάτας το 1934, αλλά και φέτος με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Πέρα από το ότι αρκετοί εργαζόμενοι έχουν δεσμούς αίματος με τους αγωνιστές εκείνης της περιόδου, έτσι κι αλλιώς, η επαφή τους με την Ιστορία του επαναστατικού κινήματος και μάλιστα της κορυφαίας έκφρασής του στη χώρα μας, συγκινεί και διαπαιδαγωγεί.

Πρέπει να μας απασχολήσει, για παράδειγμα, το πώς σε ένα εργοστάσιο - «γκέτο», που είναι δύσκολο να ανοιχτεί ο εργαζόμενος στην πύλη του εργοστασίου, θα βρούμε άλλους τρόπους για να υπερνικήσουμε αυτά τα εμπόδια, πώς μεθοδικά και αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με τους εργαζόμενους και να μπολιάσουμε την ιδεολογία μας και σε αυτούς τους χώρους.

Συνολικά, θα πρέπει να χρωματίζεται όλη μας η δράση με αυτό το πνεύμα, που σημαίνει ότι πρέπει να καθοδηγούμε με αυτό το κριτήριο, να μπαίνει στον έλεγχο όχι μόνο «με πόσους», αλλά «πού δουλεύουν». Γιατί υπάρχει και αρνητική πείρα, έλλειψης τέτοιου προσανατολισμού στη δουλειά μας, όπως φάνηκε π.χ. με το ότι μόνο πρόσφατα «ανακαλύψαμε» πως σταθεροί ψηφοφόροι του Κόμματος δουλεύουν σε συσκευαστήρια στη Βιομηχανική Περιοχή.

Καλύτερη εικόνα για τον κλάδο και το χώρο δουλειάς

Ως Κομματική Οργάνωση, επίσης, εντοπίσαμε ότι για να μας ακούσουν καλύτερα οι εργαζόμενοι, να μας εμπιστευτούν, πρέπει να έχουμε καλύτερα επεξεργασμένα επιχειρήματα, καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στο χώρο δουλειάς τους, τι εξελίξεις υπάρχουν στον κλάδο, πώς παρεμβαίνουν και τι λένε οι άλλες δυνάμεις.

Με τέτοιο σχέδιο και επεξεργασία, μπορούν καλύτερα τα μέλη του Κόμματος, οι οπαδοί, να πατάνε στα πόδια τους, να ανοίγουν τη διαπάλη μέσα στο χώρο δουλειάς τους, να αποκαλύπτεται καλύτερα η εκμετάλλευση. Μπορούμε με απλό τρόπο να δείχνουμε ότι όσο «καλός» και να είναι ο εργοδότης, ο εργάτης είναι αυτός που παράγει τον πλούτο. Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία από τους ισολογισμούς διαφόρων επιχειρήσεων, που δείχνουν ότι παρά το «φιλεργατικό» προφίλ που διαμορφώνουν οι εταιρείες και τα βραβεία που παίρνουν, ο βαθμός εκμετάλλευσης οξύνεται, και τα μπόνους ή οι «μη μειώσεις» είναι τα «ψίχουλα» που πέφτουν από το «καρβέλι» που όλο και μεγαλώνει.

Η σημασία της δουλειάς για απαγκίστρωση από την αστική ιδεολογία

Τέλος, από όλη αυτή τη δραστηριότητα, η Κομματική Οργάνωση έχει καταφέρει να έρθει σε επαφή με εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι συμφωνούν στον έναν ή στον άλλο βαθμό μαζί μας, ή μας ακολουθούν στο ένα ή το άλλο ζήτημα. Ομως, για να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις να γίνει ένας εργάτης μέλος του Κόμματος, να κερδηθεί με το Πρόγραμμά μας, δεν αρκεί να πρωτοστατήσει σε έναν αγώνα, π.χ. ενάντια στο Ασφαλιστικό, ή για ένα οξυμένο πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από την αστική ιδεολογία.

Εχουμε παραδείγματα, που πρωτοπόροι στους αγώνες εργάτες, όταν ανοίγουμε την κουβέντα για το «Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά...», αντιδρούν, πιστεύοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει εργαζόμενος χωρίς εργοδότη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη σύσκεψη, με εργαζόμενους από χώρο που απειλούνταν με ομαδική απόλυση, ενώ υπήρχε μεγάλη διάθεση να αγωνιστούν για να κρατήσουν τη δουλειά τους, όταν τέθηκε από στέλεχος του Κόμματος ότι «είναι εχθρός μας η εργοδοσία», ακόμα και εργαζόμενοι που συμμετέχουν σταθερά στις δραστηριότητες του ταξικού σωματείου, δυσκολεύτηκαν να το αποδεχτούν.

Αλλο παράδειγμα: Σε πρόσφατη απεργία σε μεγάλο χώρο δουλειάς, εργαζόμενος που είχε μπει μπροστά για να περιφρουρηθεί η απεργία στο χώρο του, εκείνη τη μέρα τον απασχόλησε αν και η διπλανή ανταγωνιστική επιχείρηση είναι κλειστή...

Με βάση όλα αυτά, φαίνεται ότι όλη αυτήν την περίοδο ήρθαμε και ερχόμαστε σε επαφή με εργαζόμενους, που συμφωνούν μαζί μας ότι πρέπει να μην περάσει το Ασφαλιστικό, εναντιώνονται στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, ακόμα και στην ΕΕ και τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όμως βλέπουν τη λύση των προβλημάτων τους εντός των τειχών του καπιταλισμού, ταυτίζονται με τους στόχους της αστικής τάξης για ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις και με τις αυταπάτες που προσπαθούν να σπείρουν αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα για έναν πιο ανθρώπινο καπιταλισμό.

Αυτά τα ζητήματα δένονται άρρηκτα με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την κομματική οικοδόμηση σε αυτούς τους χώρους και εκεί είναι που πρέπει να γίνουμε ακόμη καλύτεροι και στην ΚΟ Μεσσηνίας και σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχοντας ως ένα ακόμη βασικό όπλο την πρόσφατη Απόφαση της Ευρείας Ολομέλειας της ΚΕ.


Του Βασίλη ΜΠΙΖΑ*
*Ο Βασίλης Μπίζας είναι μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ

Με όλες μας τις δυνάμεις για την αγωνιστική ετοιμότητα του κινήματος

Σε εκδήλωση της ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ μίλησε ο Σ. Ζαριανόπουλος

Στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στα Γιαννιτσά, η Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ πραγματοποίησε την Κυριακή 10/4 πολιτική εκδήλωση με θέμα τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις και το Προσφυγικό.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Οι εργαζόμενοι και συνολικά τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τα τελευταία χρόνια τη βαρβαρότητα των πολιτικών που εφαρμόζουν η ΕΕ μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις, φορτώνοντας τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης σε αυτούς και υλοποιώντας νόμους για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Προχώρησαν με τα μνημόνια αυτές τις πολιτικές και τώρα η "αριστερή" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το 3ο μνημόνιο θωρακίζει μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ τα κέρδη του κεφαλαίου. Χτυπάει χωρίς έλεος ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα των λαϊκών νοικοκυριών στην Ασφάλιση με το νόμο - "λαιμητόμο" που προωθεί και οι αγώνες εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων έχουν μέχρι σήμερα φρενάρει την ψήφισή του.

Τα αντιλαϊκά μέτρα για Ασφαλιστικό και Φορολογικό μπαίνουν στην τελική ευθεία από τη συγκυβέρνηση ενόψει της "αξιολόγησης" και προβλέπουν ρυθμίσεις σε όφελος των καπιταλιστών και των βιομηχάνων, αφού δεν είναι τυχαία η βιασύνη του ΣΕΒ για να ολοκληρωθούν.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ολοκλήρωση της "αξιολόγησης" θα φέρει καινούργια βάρη για το λαό και η κυβέρνηση τον εκβιάζει για την αποδοχή των αντιλαϊκών μέτρων.

Οι προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 4 Φλεβάρη, οι μαζικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα της αγροτιάς, τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται και πιο συγκεκριμένα για τη 48ωρη απεργία που έχει αποφασιστεί για τη μέρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα φέρει στη Βουλή το νέο Ασφαλιστικό προς ψήφιση. Χρειάζεται να αξιοποιηθεί το διάστημα μέχρι την απεργία για την εντατική προετοιμασία της από σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων, των επαγγελματιών, της αγροτιάς, με πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα ενισχύουν τις αγωνιστικές διαθέσεις και θα φτιάχνουν απεργιακό κλίμα στους χώρους δουλειάς. Να παλέψουν οι εργαζόμενοι με αποφασιστικότητα, για να μην περάσει το νέο Ασφαλιστικό που είναι ταφόπλακα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Το μαζικό κίνημα πρέπει να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να αντιπαλέψει αυτά που το χτυπούν και όσα ακόμη έρθουν σε βάρος του.

Το ΚΚΕ θα βρίσκεται σε όλες αυτές τις μάχες, μέσα στους αγώνες, με όλες του τις δυνάμεις, για να εμποδίσει τα χειρότερα και να παλέψει για τα πολύ καλύτερα που μπορεί η εργατική τάξη με τους συμμάχους της να οικοδομήσουν».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ανέδειξε ότι αυτό δεν είναι άσχετο από τη γενική πολιτική στο εσωτερικό της Ελλάδας και διεθνώς. Σημείωσε ότι από τη μία γίνεται ο πόλεμος με τα όπλα που οδηγεί στην προσφυγιά και από την άλλη ο οικονομικός πόλεμος στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, που διεξάγεται ενάντια στην εργατική τάξη και τους λαούς, από τις ίδιες δυνάμεις: Από το κεφάλαιο και την εξουσία που έχει σε κάθε χώρα χωριστά, από τις συμμαχίες του, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ κ.λπ.

Ανέδειξε, επίσης, ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που με τις επεμβάσεις τους δημιούργησαν το πρόβλημα, προσπαθούν σήμερα να το «λύσουν», πάλι με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου, αφού ανοίγουν τη στρόφιγγα για όσους πρόσφυγες έχουν ανάγκη ως φτηνό εργατικό δυναμικό και τους υπόλοιπους τους παρατούν εγκλωβισμένους στην Ελλάδα και αλλού.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφες εκδηλώσεις για το Μάη του '36

Πολύμορφες εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο του ηρωικού και ματωμένου Μάη του 1936 διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και καλεί το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να πάρουν μαζικά μέρος σε αυτές, να επιδιώξουν να μάθουν την Ιστορία και τους αγώνες που σημάδεψαν την πόλη, να γνωρίσουν τις θέσεις του ΚΚΕ και τη διέξοδο που προτείνει για να απαλλαγούν η εργατική τάξη και όλα τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Μεταξύ άλλων αναφέρει στην ανακοίνωση του προγράμματος των εκδηλώσεων:

«Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Τότε που η εργατική τάξη έγραψε λαμπρές σελίδες ιστορίας, ηρωισμού και αυτοθυσίας. Σήκωσε το ανάστημά της στη βαναυσότητα της εργοδοσίας, στην κρατική και παρακρατική καταστολή και τρομοκρατία.

Ο Μάης του '36 ήταν μια ταξική σύγκρουση με γενικότερη σημασία, είναι ένας μεγάλος σταθμός στην Ιστορία των ταξικών αγώνων. Δείχνει την ανειρήνευτη αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας. Δείχνει τη δύναμη της εργατικής τάξης και τη θέση της στην κοινωνία, ως της τάξης που έχει την ιστορική αποστολή να ανατρέψει τον καπιταλισμό, να καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και να οικοδομήσει το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών όλων των εργαζομένων. Τα διδάγματα και τα συμπεράσματά της φωτίζουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός στην πάλη του ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους.


Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Δευτέρα 9 Μάη

Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, στις 8 μ.μ., εκδήλωση με τίτλο: «Ο Μάης του '36 με τη ματιά του λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου».

Παρασκευή 13 Μάη

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στις 6 μ.μ., εκδήλωση - ημερίδα με θέμα: «80 χρόνια από το Μάη του 1936. Οι ιστορικές συνθήκες της εποχής. Τα γεγονότα και η επίδρασή τους. Ο ρόλος και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Θα μιλήσουν:

-- Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ: «Βιέννη - Παρίσι - Οβιέδο - Μαδρίτη - Θεσσαλονίκη. Το κομμουνιστικό κίνημα στην πολυτάραχη δεκαετία του '30 - '39».

-- Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ: «Το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του Μάη του '36».

-- Ζήσης Λυμπερίδης, Γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ: «Ο Μάης του '36 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα γεγονότα. Ο ρόλος του ΚΚΕ. Συμπεράσματα - διδάγματα».

Σάββατο 14 Μάη
 • Στις 11 π.μ. ιστορικός περίπατος, στα βήματα των εργατών του Μάη του '36.
 • Στις 6 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση - ημερίδα με θέμα «Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή τη δεκαετία του '30. Πείρα και διδάγματα για το σήμερα. Κριτήρια και προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».

Θα μιλήσουν:

-- Γιώργος Λεοντιάδης, ιστορικός: «Η πορεία του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή».

-- Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής: «Μάης '36. Διδάγματα και πείρα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Οροι και προϋποθέσεις της ανασύνταξης».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις:

-- Η δουλειά στα σωματεία: Το παράδειγμα και η πείρα από τον κλάδο των καπνεργατών, από την Μαργαρίτα Αρβανιτάκη, υποψήφια διδάκτορα Ιστορίας.

-- Στρατευμένος λαός και Μάης '36, από τον Γιώργο Χρανιώτη, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας.

-- Μάης '36: Η αλληλεγγύη του λαού, από τον Κώστα Τζιάρα, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας.

-- Οι γυναίκες της εργατικής τάξης βάζουν τη δική τους σφραγίδα στα γεγονότα του Μάη, από την Μαρία Τσολάκη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βιομηχανίας.

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου και αρχειακού υλικού.

Κυριακή 15 Μάη
 • Στις 11 π.μ., εκδήλωση για τον Τάσο Τούση, στο Ασβεστοχώρι.
 • Στις 7.30 μ.μ., στη Ρωμαϊκή Αγορά, μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Θα παρουσιαστεί το έργο των Γ. Ρίτσου και Μ. Θεοδωράκη «ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ».

Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μ. Ανδρουλιδάκης. Θα ερμηνεύσει η Μ. Φαραντούρη.

Περιοδεία στον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά

Από κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρ. Κατσώτη

Ο Χρ. Κατσώτης συζητά με τους πρόσφυγες
Ο Χρ. Κατσώτης συζητά με τους πρόσφυγες
Περιοδεία στον προσφυγικό καταυλισμό στο λιμάνι του Σκαραμαγκά πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Το κλιμάκιο συνόδευσε και ο Μιχάλης Σελέκος, ο κομμουνιστής δήμαρχος Χαϊδαρίου, στα όρια του οποίου κατασκευάστηκε ο καταυλισμός.

Οι υπεύθυνοι του χώρου, που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί πάνω από 1.000 πρόσφυγες, κυρίως Σύρους και Κούρδους - Γεζίντι, ενημέρωσαν το κλιμάκιο του Κόμματος για την κατάσταση του χώρου και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν. Σε μεγάλο πρόβλημα εξελίσσεται η απουσία διερμηνέα, αφού χωρίς αυτόν δεν μπορεί να οργανωθεί στοιχειωδώς η ζωή τόσων ανθρώπων. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλείται από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Το θεραπευτήριο, που λειτουργεί με ελάχιστους υγειονομικούς του Πολεμικού Ναυτικού, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες, ειδικά για τα άρρωστα παιδιά, αλλά και για χρόνιες παθήσεις ή άλλα σοβαρά περιστατικά. Είναι επιτακτική η ανάγκη για εμβολιασμούς και για ολόπλευρη περίθαλψη ανθρώπων που έχουν ανάγκη να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο.

Κατά την περιοδεία, τα μέλη του ΚΚΕ συζήτησαν με πρόσφυγες, διακινώντας την ανακοίνωση του Κόμματος, μεταφρασμένη στη γλώσσα τους. Ο Χρ. Κατσώτης συζητώντας μαζί τους τόνισε ότι το Κόμμα πρωτοστατεί ώστε η συμπαράσταση από το λαό να γενικευθεί, μαζί με την πάλη ενάντια στις απαράδεκτες συμφωνίες της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, που τους εγκλωβίζουν στην Ελλάδα.

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, συνόδευσε το κλιμάκιο του Κόμματος
Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, συνόδευσε το κλιμάκιο του Κόμματος
Συμπλήρωσε ακόμα ότι για όσο καιρό χρειαστεί να μείνουν στη χώρα χρειάζεται να ενταθεί η διεκδίκηση από την κυβέρνηση για την αξιοπρεπή διαμονή τους σε ανοιχτά κέντρα, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ που εμπορεύονται τον πόνο τους.

Εντονη είναι η αγωνία των προσφύγων για το αύριο. Το γεγονός των κλειστών συνόρων τούς κάνει να ασφυκτιούν, παράλληλα με το ότι δεν ξέρουν πόσο θα χρειαστεί να περιμένουν. «Φύγαμε από τον πόλεμο για να σώσουμε τα παιδιά μας. Αν η προοπτική είναι να μείνουμε για πολύ καιρό εδώ, χρειάζεται φροντίδα για την εκπαίδευσή τους», αναφέρει μια μάνα από τη Συρία με το μωρό στην αγκαλιά. «Θέλουμε να φύγουμε, να πάρουμε επίσημα χαρτιά για να φτάσουμε εκεί που έχουμε οικογένεια, για εκεί που ξεκινήσαμε», συμπληρώνει συμπατριώτισσα της πρώτης.

Ο Χρ. Κατσώτης, σε δήλωσή του μετά την περιοδεία σημείωσε:

«Επισκεφθήκαμε το χώρο στο Σκαραμαγκά για να δούμε τις συνθήκες που υπάρχουν και συζητήσαμε με πρόσφυγες. Τα πράγματα είναι δύσκολα όσον αφορά την οργάνωση της διαμονής τους και στο θέμα της σίτισης και στο θέμα της υγείας.

Λείπουν ουσιαστικά πράγματα, που τα καταγράψαμε και θα πιέσουμε όσο μπορούμε παραπάνω την κυβέρνηση για να τα αντιμετωπίσει άμεσα, γιατί είναι πολύ σημαντικά, αφορούν την υγεία, ιδιαίτερα των παιδιών. Θα πρέπει η κυβέρνηση να διαθέσει και γιατρούς και φάρμακα. Να αντιμετωπίσει επίσης το θέμα της διερμηνείας για να συνεννοούνται οι γιατροί με τους ασθενείς, αλλά και γενικότερα για τις ανάγκες των προσφύγων.

Ως Κόμμα θα φέρουμε αυτά τα ζητήματα στη Βουλή, ώστε να πιέσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την κυβέρνηση».

Για τις διεθνείς εξελίξεις, το Προσφυγικό και τις θέσεις του ΚΚΕ

Εκδήλωση της ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που παίρνουν Κομματικές Οργανώσεις για τη συζήτηση των εξελίξεων, η ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση την Τετάρτη 13/4, με θέμα «Οι διεθνείς εξελίξεις, το προσφυγικό ζήτημα και οι θέσεις του ΚΚΕ» και ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Ο Ελ. Βαγενάς ανέδειξε ότι το Προσφυγικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όσο μαίνεται η πολεμική σύγκρουση, όσο δρουν οι πολεμικές μηχανές για την επίλυση οικονομικών, διπλωματικών και γεωπολιτικών αντιθέσεων και πυκνώνουν συνεχώς τα σύννεφα ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. «Το φαινόμενο που περιγράφουμε έχει συγκεκριμένες αιτίες, που μπορούν να περιγραφούν με δυο μονάχα λέξεις: Καπιταλιστική βαρβαρότητα», τόνισε.

Σχετικά με την υποκρισία της κυβέρνησης για το θέμα, ο Ελ. Βαγενάς σχολίασε την απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το Προσφυγικό, που λέει ότι για την αντιμετώπιση του ζητήματος χρειάζεται η «συγκρότηση ενός μαζικού πανευρωπαϊκού, αντιπολεμικού κινήματος, αλλά και η διεκδίκηση διαμόρφωσης ενός οδικού χάρτη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή».

Οπως είπε, «την ώρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βάζει πλάτη σε πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς της ΕΕ, που έχει παραχωρήσει τις στρατιωτικές βάσεις στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας στις ΗΠΑ, την ώρα που δραστήρια συμμετέχει στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, σε όλα, δηλαδή αυτά, που ανάβουν "φιτίλια" του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ φουμάρει την "πίπα" της ειρήνης. Αυτός ο "πασιφισμός", οι φιλειρηνικές διακηρύξεις γίνονται για να ρίξουν "στάχτη στα μάτια" του λαού, ώστε κανείς να μην δει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη τάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που σηκώνουν υποκριτικές κορόνες, ενώ δεν έβγαλαν «κιχ» για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε, επίσης, στις διεκδικήσεις του ΚΚΕ, στην πάλη, με προοπτική την εξάλειψη των αιτίων του ξεριζωμού και της εξαθλίωσης, αφού, όπως είπε, «όσο τα μονοπώλια και η εξουσία τους θα κάνουν κουμάντο, όσο οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι θα συνεχίζονται, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική διέξοδος και λύση υπέρ των λαών».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Κόμμα καλεί σε απειθαρχία και ανυπακοή στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις της και τις αποφάσεις τους. Παλεύει για να αποσυρθεί η συμφωνία για ανάμειξη ναυτικής ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο. Να μην παραχωρηθεί καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή ή βάση, χρήση χερσαίου, εναέριου ή θαλασσίου χώρου, που θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία ή την πραγματοποίηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Να καταργηθούν η FRONTEX και η Συνοριοφυλακή - Aκτοφυλακή της ΕΕ.

Απομονώστε τους φασίστες από τις γειτονιές!

Κάλεσμα στο λαό της περιοχής απευθύνει η ΚΟΒ Περάματος

«Το Πέραμα και ο Πειραιάς ξέρουν από προσφυγιά. Τότε ήταν οι Μικρασιάτες, σήμερα οι Ασιάτες. Ξέρουν ότι την προσφυγιά τη γεννά ο καπιταλισμός με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους...».

Το παραπάνω απόσπασμα περιέχεται στην ανακοίνωση που κυκλοφορούν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στο Πέραμα, με τίτλο «Απομονώστε τους φασίστες από τις γειτονιές του Περάματος».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στόχος των φασιστών που διαδίδουν ότι οι πρόσφυγες «έχουν πάρει όπλα», ότι «θα μας πάρουν τα σπίτια και το φαγητό» και άλλα παρόμοια, είναι να αποπροσανατολίσουν το λαό από τον πραγματικό ένοχο. Να σπείρουν τη διχόνοια για να «βγαίνει λάδι» η αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς όφελος των καπιταλιστών και των εφοπλιστών.

«Το ψωμί από το τραπέζι δεν μας το έχει πάρει ούτε ο Σύρος, ούτε ο Αφγανός, ούτε ο Ιρακινός πρόσφυγας. Το ψωμί από το τραπέζι μάς το παίρνει η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων» αναφέρει η ανακοίνωση και καλεί το λαό του Περάματος να απομονώσει τους φασίστες από παντού: «Να μην μπορούν να σταθούν πουθενά. Μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, να διεκδικήσει ανοικτά κέντρα φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με ευθύνη από το κράτος. Να φύγουν οι ΜΚΟ - επιχειρηματίες που εξυπηρετούν διάφορους ύποπτους σκοπούς. Να διεκδικήσει να πάνε οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες που επιθυμούν, εδώ και τώρα».

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Αλληλεγγύη, διεκδίκηση και απομόνωση των φασιστών

Χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και των απαράδεκτων αποφάσεών της, τις οποίες συνυπογράφει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Με αφορμή αυτό το πρόβλημα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ ξεδιπλώνουν πολύμορφα την παρέμβασή τους: Τόσο στους ίδιους τους πρόσφυγες, όσο και στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, για να οργανωθεί η πολύμορφη στήριξη και αλληλεγγύη, αλλά και για να αναδειχτεί ότι το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, που φέρνει ανεργία, απληρωσιά, απολύσεις, φτώχεια και εξαθλίωση, είναι αυτό που φέρνει και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το βίαιο ξεριζωμό.

Σε αυτήν τη βάση, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ παλεύουν, για να εκφραστεί και στην κοινή πάλη Ελλήνων εργαζομένων και προσφύγων η γνήσια ταξική αλληλεγγύη. Εκδηλώσεις, περιοδείες, συσκέψεις, διακίνηση ανακοινώσεων φωτίζουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσει το εργατικό κίνημα, για να δυναμώσει αυτός ο προσανατολισμός. Αυτός είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το φασιστικό δηλητήριο που σπέρνει η εγκληματική Χρυσή Αυγή και άλλες παρόμοιες ομάδες.

Εκδηλώσεις για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

-- Η ΚΟ Δάφνης - Υμηττού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, οι ΟΒ Δάφνης - Υμηττού της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα Υμηττού και Δάφνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση για το «Κάστρο του Υμηττού» την Κυριακή 17/4, στις 11 π.μ., στο Δημαρχείο του Υμηττού. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει σύντομη δραματοποιημένη αναφορά στα γεγονότα, ενώ η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Κώστα Θυμιανό, Γραμματέα της ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών στο χώρο του «Κάστρου του Υμηττού».

-- Οι ΚΟ Ζωγράφου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ζωγράφου πραγματοποιούν την Κυριακή 17/4 εκδήλωση τιμής και μνήμης στους πέντε ήρωες κομμουνιστές που απαγχονίστηκαν από τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες των ναζί στις 5/4/1944. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο μνημείο Ηρώων στη Λεωφόρο Παπάγου, όπου θα πραγματοποιηθεί και κατάθεση στεφάνου. Στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στην πλατεία Πέντε Ηρώων, Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας («Αλεξ»).

-- Εκδήλωση μνήμης και τιμής στα 7 στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου που δολοφονήθηκαν από τους συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών τον Απρίλη του 1943, διοργανώνει η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, την Κυριακή 17/4, στις 11.30 π.μ., στη Ζαρκαδόπετρα. Θα μιλήσει ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Λεωφορεία για τη Ζαρκαδόπετρα θα αναχωρήσουν στις 10 π.μ. από την πλατεία της Κοζάνης.

Για τη συμβολή της Τσαριτσάνης στην Αντίσταση και τον ΔΣΕ

Εκδήλωση ενταγμένη στις δραστηριότητες για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10/4

Η αφίσα της εκδήλωσης
Η αφίσα της εκδήλωσης
Με τη συμμετοχή αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, συγγενών και απογόνων, καθώς και πολλών κατοίκων, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 10/4, στην κεντρική πλατεία της Τσαριτσάνης, η εκδήλωση μνήμης και τιμής για την προσφορά της Τσαριτσάνης στην ηρωική Εθνική Αντίσταση και την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν, μπροστά και στα 100χρονα του ΚΚΕ, η ΚΟ Τσαριτσάνης του Κόμματος και το Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, μίλησε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος, και χαιρέτισαν ο Νίκος Βακράτσας, Γραμματέας της ΚΟΒ Τσαριτσάνης, και ο Θανάσης Βίτκος, πρόεδρος του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ακολούθησαν απαγγελία ποιήματος από τον μαθητή Κωνσταντίνο Μαντζώκα και τραγούδια του αγώνα από τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων από τα στρατεύματα κατοχής.

Στο χώρο φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφικού υλικού και σπάνιων ντοκουμέντων της περιόδου, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε:

«Τιμάμε τη μνήμη όλων αυτών των αγωνιστών και αγωνιστριών της Τσαριτσάνης, που έπεσαν στα πεδία των μαχών, που εκτελέστηκαν και δολοφονήθηκαν. Τους δεκάδες βασανισμένους, τραυματισμένους, φυλακισμένους και εξόριστους, όσους πήραν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς, όλους όσοι πολέμησαν από κάθε μετερίζι τους ξένους κατακτητές και ντόπιους συνεργάτες, και μαζί μ' αυτούς τις οικογένειές τους που υπέφεραν τα πάνδεινα, τους συγγενείς και απογόνους τους.

Επιδιώκουμε, ως Κόμμα, με αφορμή και τη σημερινή εκδήλωση, να συμβάλουμε στην ανάδειξη της πλούσιας Ιστορίας και προσφοράς του επαναστατικού λαϊκού κινήματος πανελλαδικά και εδώ στην Τσαριτσάνη ειδικότερα, με απώτερο σκοπό να βγάλουμε σωστά, ταξικά συμπεράσματα, αντιπαλεύοντας παράλληλα την παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων που καλλιεργείται από φορείς και παράγοντες που εχθρεύονται το λαϊκό κίνημα, αστικά κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ναζιστική Χρυσή Αυγή».

Χρονικό αγώνων και θυσίας για την υπόθεση του Κόμματος και του λαού

Από την έκθεση που λειτούργησε στο χώρο της εκδήλωσης
Από την έκθεση που λειτούργησε στο χώρο της εκδήλωσης
Σε ό,τι αφορά τα ιστορικά γεγονότα που «σημάδεψαν» την Τσαριτσάνη, ανέφερε:

 • Το συλλαλητήριο και την πορεία πείνας προς την Ελασσόνα, το Μάη του 1917, που οργάνωσαν πρωτοπόροι Τσαριτσανιώτες, ενώ ήταν σε εξέλιξη θανατηφόρα επιδημία γρίπης και η πείνα θέριζε το φτωχό πληθυσμό. Εκατοντάδες λαού φτάνουν στο κέντρο της Ελασσόνας, όπου δέχονται επίθεση απ' τη Χωροφυλακή, με ένα νεκρό και δύο τραυματίες. Είναι η περίοδος που η Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση συγκλονίζει τον κόσμο, ενώ τον επόμενο χρόνο ιδρύεται το ΣΕΚΕ - μετέπειτα ΚΚΕ - το οποίο πλέον δίνει πολιτικό περιεχόμενο στους εργατικούς αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.
 • Τη δημιουργία των πρώτων πυρήνων του ΚΚΕ στην Τσαριτσάνη στα μέσα της δεκαετίας του '20 από παλιούς στρατευμένους της Μικράς Ασίας και φτωχούς αγρότες που εργάζονται εποχιακά ως καπνεργάτες στα αστικά κέντρα και έρχονται εκεί σε επαφή με το εργατικό κίνημα και τους αγώνες του, τις σοσιαλιστικές - κομμουνιστικές ιδέες. Ρόλο στην επίδραση της συνείδησης παίζει και η λειτουργία του Γυμνασίου, απ' το οποίο περνούν μετέπειτα σημαντικά στελέχη του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος.
 • Τη νέα πορεία πείνας προς την Ελασσόνα το 1932, που οργανώνεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Η πορεία δέχεται την κρατική καταστολή έφιππου ουλαμού της Χωροφυλακής, καθώς και πεζών χωροφυλάκων, με πυροβολισμούς προς το πλήθος.
 • Την εκλογή «κόκκινου» Κοινοτικού Συμβουλίου στις δημοτικές εκλογές του 1934, με πρόεδρο τον Χρήστο Τσομπανάκο. Πριν από τον πόλεμο ιδρύεται και δρα το Σωματείο Οικοδόμων και Εργατών, η λεγόμενη τότε «Πανεργατική». Το Κοινοτικό Συμβούλιο καθαιρέθηκε με την κήρυξη της μεταξικής δικτατορίας, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που συνελήφθησαν και στάλθηκαν εξορία σε διάφορα νησιά του Αιγαίου.
 • Τον πόλεμο της Αλβανίας, όπου 18 Τσαριτσανιώτες σκοτώθηκαν στα βουνά και τρεις γύρισαν ανάπηροι.
 • Το στήσιμο των Οργανώσεων του ΚΚΕ στα τέλη του Μάη του 1941 από τους δραπέτες κομμουνιστές απ' τη Φολέγανδρο, Γιώργο Κουτσομάρκο και Κώστα Χαλκιά. Το Δεκέμβρη του 1941 συγκροτείται Γραφείο Περιοχής Θεσσαλίας και σε μικρό χρονικό διάστημα συστήνεται Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ στην επαρχία Ελασσόνας.
 • Η ίδρυση της τοπικής οργάνωσης ΕΑΜ στην Τσαριτσάνη, με πρώτο γραμματέα τον κομμουνιστή Απόστολο Βίτκο, τον οποίο οι Ιταλοί σκοτώνουν σε ενέδρα στο δρόμο προς τον Αϊ - Θανάση στις 2 Απρίλη του 1942.
 • Το ξεκίνημα της πρώτης ένοπλης ανταρτοομάδας στην περιοχή του Ολύμπου με αρχηγό τον Νίκο Ξυνό, μετά από απόφαση του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Την πρώτη αυτή ομάδα αποτελούν οι: Νίκος Ξυνός, Λευτέρης Παπαστεργίου, Δημήτριος Πάπας, Αντώνης Καραμήτσιος, Φώντας Παπανικολάου, Νίκος Μπάλαλας - Μπαντέκος, Κώστας Κηπουρός, Θωμάς Καψάλης και Βασίλης Οικονόμου απ' το Δομένικο.
 • Το κάψιμο από τους Ιταλούς οκτώ σπιτιών αγωνιστών τον Οκτώβρη 1942.
 • Τη μεγάλη σφαγή στις 12 Μάρτη του 1943, όταν οι φασίστες σκότωσαν 45 Τσαριτσανιώτες - ανάμεσά τους οι δυο παπάδες και οι ανάπηροι του Αλβανικού πολέμου Νικόλαος Βίτκος και Ευάγγελος Λιόντας - κι έκαψαν 360 σπίτια από τα 700 περίπου που είχε η Τσαριτσάνη.
 • Την επιδρομή, στις 20 Αυγούστου του 1944, από τον κατοχικό στρατό με 50 αυτοκίνητα και δύο μικρά τανκς. Οι ναζί καίνε 400 σπίτια και δολοφονούν 6 πατριώτες. Τότε καίγεται και το ιστορικό Γυμνάσιο, διασώζεται όμως η λεγόμενη βιβλιοθήκη του Οικονόμου, με χειρόγραφα και βιβλία μεγάλης αξίας, χάρη στην προνοητικότητα του Συμβουλίου της ΕΠΟΝ του χωριού, που με πρωτοβουλία του κρύβει τα βιβλία στο οστεοφυλάκιο της εκκλησίας της Παναγίας.
 • Την επιδρομή, το καλοκαίρι του 1945, Σούρληδων απ' τη Λάρισα, με επικεφαλής τον ίδιο τον Σούρλα και δύναμη 150 περίπου έφιππων ανδρών.
 • Τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟΝ, το Μάρτη του 1946, με τη συμμετοχή 500 ατόμων, όπου επιβεβαιώνεται η αποφασιστικότητα της νεολαίας του χωριού, όλων των παλιών αγωνιστών και των κατοίκων του για το δεύτερο αντάρτικο.
 • Τη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης Τσαριτσάνης του ΚΚΕ στη «Σμίξη», τον Ιούλη του 1946, στην οποία παίρνουν μέρος 400 κομματικά μέλη και αποφασίζεται να ετοιμαστούν οι Ομάδες Δημοκρατικών Ενόπλων Καταδιωκομένων (ΟΔΕΚ), οι πρώτοι πυρήνες του μετέπειτα Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Γ. Λαμπρούλης στη δράση και τον ηρωικό θάνατο πολλών παλικαριών της Τσαριτσάνης στη διάρκεια του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ, όπως των Φιλώτα Μανωλιά, Χρήστου Στάρτσιου, Θόδωρου Παπαστεργίου, Γιώργου Φλώρου, Βίκτορα Βίτκου, Θανάση Στάρτσιου, Θόδωρου Φαρμακιώτη, Αντώνη Γαλάνη, Αντώνη Καραμήτσιου, Θανάση Τόλιου, Θωμά Καψάλη, Κοσμά Σαμαρά, Θανάση Μανίκα, Νίκου Ξυνού, Νίκου Μπαλάλα («Μπαντέκος»), Ξενοφώντα Παπανικολάου, Νίκου Μάνη, Κώστα Ματούλα, Κώστα Πέτσα, Γιάννη Λιόντα, Γιώργου Φτίκα, Κώστα Χαλκιά, Λευτέρη Παπαστεργίου.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ