Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Στο δρόμο του αγώνα

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Ο αγώνας μας φουντώνει». Με σημαία τους αυτό το σύνθημα, το Συντονιστικό Απογευματινών - Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας και Πειραιά θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη, παναθηναϊκή κινητοποίηση, στην πλατεία Κάνιγγος, στις 8 το βράδυ και αμέσως μετά θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με καταλήψεις στα σχολεία, με συνεχής Γενικές Συνελεύσεις, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, «για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή».

Οι αγωνιστές νυχτερινοί μαθητές κατηγορηματικά δηλώνουν ότι «τα Ενιαία Νυχτερινά σχολεία και ΤΕΕ δε θα μας τα κλείσει η κυβέρνηση, με τον αγώνα μας θα μείνουν ανοιχτά» και διατρανώνουν την απαίτησή τους άλλη μια φορά για:

- Κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98

- Κατάργηση των Πανελληνίων στην 3η και 4η Λυκείου

- Κατάργηση των Νομαρχιακών και Πανελλήνιων στον α' και β' κύκλο στα ΤΕΕ

- Τη μη κατάργηση των μετεξεταστέων

- Διατήρηση του 1% εισαγωγής σε ΤΕΙ - ΑΕΙ

- Τη μη κατάργηση των δεσμών (για φέτος) στην 4η τάξη των ΤΕΛ

- Ολα τα βιβλία δωρεάν, σύγχρονα, κατανοητά και όχι φωτοτυπίες και CD

- Αμεση κάλυψη σε εργαστήρια, καθηγητές, βιβλία, υποδομή που στα ΤΕΕ οι ελλείψεις είναι τραγικές.

- Αύξηση των δαπανών για την παιδεία, από τον κρατικό προϋπολογισμό

- 6ωρο με αποδοχές, 8ωρο από τον ΟΑΕΔ

- Οχι στην ποινικοποίηση των αγώνων μας

- Δημοκρατία στα σχολεία

ΤΕΕ Ελληνικού
Ασφαλίτες έσπασαν το χέρι μαθήτριας!

Στα Σεπόλια πήγαν σταλτοί να συλλάβουν τον Θεοδόση...

Σε ένα καθημερινό όργιο κρατικής τρομοκρατίας έχουν επιδοθεί εισαγγελείς και αστυνομία που εισβάλλουν στα σχολεία. Με κόφτες και τανάλιες στο χέρι, οι υπάλληλοι της κυβέρνησης προσπαθούν να σπάσουν τις καταλήψεις. Χτες, όμως, πέρα από το σπάσιμο των λουκέτων, έφτασαν και στο σπάσιμο του χεριού μιας μαθήτριας.

Χτες, στο ΤΕΕ Ελληνικού, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, βρέθηκαν εισαγγελέας και ασφαλίτες με σκοπό να τη «σπάσουν». Ο εισαγγελέας, όμως, ήταν ιδιαίτερα προκλητικός και απειλώντας τους μαθητές, τους είπε ότι αν δεν ανοίξουν τις πόρτες θα μπουν με τη βία οι αστυνόμοι. Οι μαθητές κράτησαν με τα ίδια τους τα χέρια το λουκέτο, για να μην το σπάσουν οι αστυνομικοί. Τότε ένας ασφαλίτης με μια κλοτσιά έσπασε το χέρι της Αμαλίας Φάλαρη, μαθήτριας του ΤΕΕ. Οι μαθητές απάντησαν αμέσως με αποχή από τα μαθήματά τους.

Στο 54ο Λύκειο Αθηνών, οι αστυνομικοί ξήλωσαν την πόρτα του σχολείου, σπάζοντας την κατάληψη. Και εκεί οι μαθητές απάντησαν με αποχή. Οι αστυνομικοί έφυγαν και τότε οι μαθητές επανακατέλαβαν το σχολείο. Οι αστυνομικοί εμφανίστηκαν πάλι, καλώντας την πρόεδρο του 15μελούς, με σκοπό να την τρομοκρατήσουν. Τότε επενέβησαν όλοι οι μαθητές, λέγοντας ότι η απόφαση για την κατάληψη είναι από γενική συνέλευση, συνεπώς υπεύθυνοι είναι όλοι οι μαθητές και όχι η πρόεδρος του 15μελούς. Οι αστυνομικοί έκαναν καθαρό πως είχαν σταλεί με ειδικό σκοπό στο σχολείο. Απείλησαν ευθέως τον 15χρονο μαθητή Θεοδόση Μπενάτο προσωπικά, λέγοντάς του ότι αυτός είναι ο πρώτος στη «λίστα» τους. Δεν εξήγησαν αν αυτό ήταν εντολή του Γιαννόπουλου ή του Ανθόπουλου, που είχαν εξευτελιστεί δημόσια στη γνωστή εκπομπή του «Σταρ» από τον εκπρόσωπο των μαθητών.

Φεύγοντας, πάντως, απείλησαν τους μαθητές ότι θα έρθουν σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα και θα επιστρέψουν για να κάνουν συλλήψεις, διαλέγοντας τους μαθητές στην «τύχη».

Στο 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου, ο γυμνασιάρχης Β. Παπαθανασίου και στο 61ο Γυμνάσιο Αθηνών, η διεύθυνση του σχολείου απαγορεύουν στα 15μελή μαθητικά συμβούλια να συγκροτηθούν σε σώμα και μπλοκάρουν οποιαδήποτε γενική συνέλευση, αλλά και συνεδρίαση των μαθητών, με σκοπό να μην επιτρέψουν έτσι να παρθεί απόφαση για κατάληψη στα σχολεία.

Στο Ενιαίο Λύκειο Καλυβίων χτες το πρωί έγινε επέμβαση της αστυνομίας για να σταματήσουν την κατάληψη, όμως οι μαθητές απάντησαν με αποχή και πορεία στο Δήμο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο απευθύνει με ανακοίνωσή της σε όλους τους γονείς η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, ενώ καταγγέλλει και την απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Τα προβλήματα του σχολείου και της Παιδείας όχι μόνο δε λύνονται με εισαγγελείς και αστυνομία, αλλά ακυρώνεται ο ίδιος ο ρόλος του σχολείου και πρώτα θύματα είναι τα παιδιά, αλλά και οι γονείς που συλλαμβάνονται γιατί υπερασπίζονται το συνταγματικό δικαίωμα στη μόρφωση», τονίζει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση.

Επίσης, κάλεσμα σε κάθε πολίτη «ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις μορφές κινητοποίησης των μαθητών, να αντιδράσει στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία στα σχολεία και να πάρει την υπόθεση της Παιδείας στα χέρια του», απευθύνει και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καισαριανής, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
«Να είμαστε κοντά στα παιδιά μας»

Οι γονείς έφραξαν το δρόμο στην αστυνομία

Με νέες απόπειρες τρομοκράτησης των μαθητών ξεκίνησε και η χθεσινή μέρα. Συγκεκριμένα, στο 10ο ΕΛ Περιστερίου, στη Χωράφα, ξεκίνησε από προχτές το πρωί η καθημερινή «επίσκεψη» αστυνομικών δυνάμεων, ενώ ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής δε δίστασε να δώσει και τελεσίγραφο στους μαθητές: «Eχω εντολή από τον εισαγγελέα, και είναι υποχρέωσή μου, να φτάσω μέχρι την πόρτα εντός των δύο ωρών...».

Χτες το πρωί, ο διοικητής της αστυνομίας έφτασε πάλι έξω από το χώρο του σχολείου, για να ελέγξει αν το σχολείο συνεχίζει να βρίσκεται υπό κατάληψη, αλλά αυτή τη φορά βρέθηκε αντιμέτωπος με δεκάδες γονείς και καθηγητές, που είχαν συγκεντρωθεί ως ένδειξη συμπαράστασης στα παιδιά τους. «Είναι ανάγκη να καταλάβουν οι γονείς ότι δεν πρέπει να αφήσουν τον αγώνα μόνο στα χέρια των παιδιών τους. Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση, οι εισαγγελείς και η αστυνομία ότι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι είναι εκείνοι που κλείνουν τα σχολεία. Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί λαϊκό μέτωπο παιδείας», υπογράμμισε η Γεωργία Λαναρά, μητέρα μαθητή.

Αλλος ένας γονιός, ο Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, τόνισε: «Ο αγώνας των μαθητών είναι δύσκολος και πρέπει να βρισκόμαστε κοντά στα παιδιά μας. Πρέπει να δείξουμε με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή μας στα παιδιά. Ερχονται δύσκολες μέρες. Δεν πρέπει να καθόμαστε». Οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με κάθε μορφή αγώνα.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Λεωφόρου Συγγρού, στο ύψος του ΦΙΞ προχώρησαν, χτες στις 8.30 το πρωί, οι μαθητές του 1ου Λυκείου Πλάκας, το οποίο συστεγάζεται με το 14ο Λύκειο Κουκακίου.

ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Υπερβάλλων ζήλος...

«Ιδιαίτερο ζήλο» στην άσκηση της κρατικής τρομοκρατίας επιδεικνύουν άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Αγ. Παρασκευής. Το γεγονός καταγγέλλει ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας της Αγ. Παρασκευής «Αποψη», που συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα έξω από τα 4ο Λύκειο - 5ο Γυμνάσιο της πόλης και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης του σχολείου από τους μαθητές που πραγματοποιούσαν κατάληψη. Αστυνομικοί απώθησαν με βίαιο τρόπο τον εκδότη της εφημερίδας Α. Γκιζιώτη, τον οποίο μετέφεραν με διάφορες απειλές στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, παρά το ότι τούς είχε γίνει γνωστή η ιδιότητά του.

«Το νέο επεισόδιο με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις και στόχους είναι συνέχεια μιας αντιδημοκρατικής πρακτικής, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει υιοθετήσει το τοπικό αστυνομικό τμήμα», μας είπε ο Α. Γκιζιώτης. «Το δικαίωμα της ενημέρωσης είναι κατακτημένο δημοκρατικό και αναφαίρετο δικαίωμα και δεν πρόκειται να μπαίνει στην έγκριση κανενός».

Εξάλλου, χτες το πρωί αστυνομικοί εισέβαλαν στο χώρο, όπου στεγάζονται τα δυο σχολεία, παραβιάζοντας παράθυρα των εγκαταστάσεων και πήραν τα ονόματα των 30 μαθητών, που περιφρουρούσαν την κατάληψη των σχολείων.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Πάντα στην πρώτη τη γραμμή

Αύριο στις 11 το πρωί συλλαλητήριο από τα Προπύλαια προς το υπουργείο Παιδείας

Κόντρα στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία και ενάντια στους νόμους - λαιμητόμους 2525/97 και 2640/98, που στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μαθητές όλης της χώρας. Οι μαθητές της Αθήνας προετοιμάζονται πυρετωδώς για το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, έχοντας μαζί τους τους απεργούς καθηγητές τους, καθώς και γονείς, εργαζόμενους, φοιτητές και σπουδαστές. Το «ραντεβού» τους είναι στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, απ' όπου θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στον Πειραιά, οι μαθητές θα συναντηθούν στην πλατεία Κοραή, στις 11 το πρωί. Στις άλλες πόλεις, σε όλη τη χώρα, θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια στις Νομαρχίες.

Ο αγώνας, όμως, των μαθητών δε σταματά: «Θα είμαστε εδώ και μετά τις γιορτές, στις 14 Γενάρη, με νέο μαθητικό συλλαλητήριο», τονίζουν. Σύμφωνα και με την απόφαση της Πανελλαδικής Συνάντησης των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων, οι γενικές συνελεύσεις αποφασίζουν μαζικές καταλήψεις και αποχές από τα μαθήματά τους. Μάλιστα, όταν έρχεται ο εισαγγελέας και η αστυνομία στα σχολεία, ανοίγουν την πόρτα και μένουν όλοι στο προαύλιο. Σε περίπτωση σύλληψης συμμαθητή τους, όλοι μαζί «πολιορκούν» το αστυνομικό τμήμα και ζητούν την απελευθέρωσή του.

«Ο αγώνας μας συνεχίζεται! Η κυβέρνηση πίστεψε ότι με το να κηρύξει τις κινητοποιήσεις παράνομες, ότι με το να στείλει τους εισαγγελείς και την αστυνομία στα σχολεία μας θα τελείωνε με το μαθητικό κίνημα», τονίζει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, σε ανακοίνωσή του.

Στην προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Παιδείας να πείσει ότι οι μαθητικές κινητοποιήσεις βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, το Συντονιστικό τονίζει ότι απαντούν τα 210 λύκεια της Αθήνας και του Πειραιά, που βρίσκονται σε κατάληψη ή πραγματοποιούν αποχή με επίσης μεγάλη τη συμμετοχή και των γυμνασίων. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, τα σχολεία στην Αττική που βρίσκονται σε κινητοποίηση είναι: Πετρούπολη 4, Περιστέρι 14, Ν. Λιόσια 10, Αγ. Ανάργυροι 3, Καματερό 2, Αιγάλεω 6, Αγ. Βαρβάρα 2, Χαϊδάρι 5, Καλλιθέα 11, Ν. Σμύρνη 5 Μοσχάτο 2, Π. Φάληρο 1, Ταύρος 1, Μπραχάμι 6, Ηλιούπολη 3, Λυκόβρυση 1, Κηφισιά 2, Μαρούσι 2, Αγ. Παρασκευή 4, Χαλάνδρι 1, Ψυχικό 2, Πεύκη 2, Πεντέλη 1, Γαλάτσι 3, Γκράβα 17, Αμπελόκηποι 3, Γκύζη 1, Τουρκοβούνια 1, Ερυθραία 1, Ν. Κόσμος 1, Πετράλωνα 3, Σεπόλια 2, Κ. Πατήσια 3, Κουκάκι 2, Βάθης 4, Κυψέλη 3, Υμηττός 2, Δάφνη 3, Αλιμος 2, Ελληνικό 1, Γλυφάδα 3, Βουλιαγμένη 1, Βούλα 2, Βάρη 1, Ζωγράφου 5, Βύρωνας 3, Καισαριανή 3, Ν. Ιωνία 5, Ν. Φιλαδέλφεια 6, Ν. Ηράκλειο 3, Μεταμόρφωση 2, Χολαργός 3, Πειραιάς 31.

Συμμετέχουν στο αυριανό συλλαλητήριο

Μαζί με τους μαθητές, και οι απεργοί δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν με τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες ώρες του απογευματινού, που κήρυξαν τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Στο πλευρό των μαθητών, και οι γονείς τους, που, με απόφαση της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, θα συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο.

Επίσης, απόφαση για συμμετοχή έχουν πάρει και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Μαθηματικού, Πάντειου, Νομικού, Οικονομικού, Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (Νηπιαγωγοί), Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Μεταλλειολόγων και ο Σύλλογος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Πολυτεχνείου. Συμμετέχουν επίσης, με κοινή τους απόφαση, εννιά σύλλογοι σπουδαστών ΤΕΙ: ΣΕΥΠ, ΣΔΟ, ΣΤΕΦ, ΣΓΤΚΣ Αθήνας, ΣΔΟ Αμφισσας, ΣΤΕΓ Μεσολογγίου, ΣΔΟ Πρέβεζας, ΑΣΗ Θεσσαλονίκης, ΣΤΕΓ Φλώρινας, καθώς και τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Πειραιά, Δομικών Εργων Πειραιά, Ηλεκτρονικών και Υπολογιστών Συστημάτων Πειραιά. Απόφαση έχει πάρει, επίσης, η Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ακλόνητοι συνεχίζουν οι μαθητές

Κλιμακώνει την προσπάθεια τρομοκράτησης η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών. Χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ε. Ζαχαρής διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας στα σχολεία της πόλης που τελούν υπό κατάληψη, προκειμένου να «διαπιστωθεί» αν υπάρχουν φθορές.

Οι μαθητές όμως, ακλόνητοι από την επιχείρηση τρομοκράτησης που έχει στηθεί σε βάρος τους, συνεχίζουν αγωνιστικά την πάλη τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ετσι αύριο Πέμπτη οργανώνουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Σέρρες, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κομοτηνή, Βέροια, Νάουσα, Φλώρινα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Ν.Μουδανιά και Αγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Στη Θεσσαλονίκη το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Σε προσυγκέντρωση, στις 11 πμ, στην Πλατεία Χημείου, καλούν τους φοιτητές οι Σύλλογοι Παιδαγωγικού και Φυσικού του ΑΠΘ.

Στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές συνεχίζουν με αποχές και καταλήψεις των σχολείων τους τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, απαιτώντας την κατάργηση των δύο αντιεκπαιδευτικών νόμων και προειδοποιούν την κυβέρνηση πως με την καθημερινή παρουσία της αστυνομίας και των εισαγγελέων εντός και εκτός των σχολείων τους δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από το δίκαιο αγώνα τους. Χτες σε κατάληψη βρισκόταν τα 5 ΤΕΕ του σχολικού συγκροτήματος του «Ευκλείδη» και τα 2 Νυχτερινά Λύκεια που στεγάζονται σε αυτό, το 2ο ΕΛ του Εύοσμου, το 1ο ΕΛ Θεσσαλονίκης και τα Λύκεια της Θέρμης, ενώ οι μαθητές του 2ου ΕΛ προχώρησαν σε πορεία και ολιγόλεπτο αποκλεισμό της οδού Τσιμισκή στο ύψος της Αριστοτέλους.

Στο μεταξύ με καταλήψεις σχολείων και αποχές από τα μαθήματα συνεχίζουν ανυπότακτα τον αγώνα τους οι μαθητές στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Ετσι, σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι μαθητές 11 Λυκείων του Νομού Φλώρινας, 7 Λυκείων του Νομού Ημαθίας, 7 Λυκείων του Νομού Πέλλας, 2 Λυκείων της Πιερίας , των Λυκείων Πολυγύρου, Αρναίας και Νέων Μουδανιών της Χαλκιδικής. Σε νέο κύκλο μαζικών κινητοποιήσεων μπήκαν και πάλι από χτες οι μαθητές της Ορεστιάδας, της Αλεξανδρούπολης, της Δράμας και της Κομοτηνής.

Αποβολή γιατί αρνούνται να υποταχθούν

Στην Κοζάνη 2 μαθητές του Λυκείου αποβλήθηκαν με απόφαση του διευθυντή του Σχολείου Γ.Φυλαχτού, επειδή καλούσαν τους συμμαθητές τους να λάβουν μέρος στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πόλη την περασμένη Τρίτη και το συλλαλητήριο που οργανώνεται αύριο. Ενώ στο 1ο Λύκειο Κοζάνης γονείς σε ρόλο χωροφύλακα δεν άφησαν τους μαθητές να ανοίξουν τις κάλπες όπου είχαν ήδη ψηφίσει υπέρ της κατάληψης. Το ΝΣ Κοζάνης της ΚΝΕ καταγγέλλει τη στάση του Γ.Φυλαχτού τονίζοντας πως «ο ζήλος που δείχνει έχει σκοπό να τρομοκρατήσει τους μαθητές που αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης και στις εντολές της ΕΕ. Αυτή η στάση δεν είναι τυχαία, αφού και πέρυσι είχε δώσει αποβολές σε πρωτοπόρους μαθητές του σχολείου». Το ΝΣ Κοζάνης της ΚΝΕ καλεί «τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να σταθούν στο πλευρό των παιδιών τους, που έμαθαν πως μόνο ένα δρόμο έχουν για να κερδίσουν το δικαίωμα στη μόρφωση. Το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Κινητοποιήσεις η απάντηση στον αυταρχισμό

Καθημερινά πυκνώνουν τα κρούσματα τρομοκρατίας και αυταρχισμού. Αυτή τη φορά οι τρομο-μηχανισμοί της κυβέρνησης χτύπησαν στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Σπάρτης, το οποίο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τελούσε υπό κατάληψη.

Από νωρίς χτες το πρωί, στην είσοδο του σχολείου, ήταν παραταγμένοι αστυνομικοί. Στις 8:20 π.μ. εμφανίστηκε ο εισαγγελέας και με παρουσία του, οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα του σχολείου και βιαιοπράγησαν κατά μαθητών. Λίγο αργότερα οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν δύο μαθητές, τον Γιώργο Πενταφρόνιμο, πρόεδρο του 15μελούς και μέλος του Συντονιστικού Σχολείων Σπάρτης και το Γιώργο Λαβαντζή, μέλος του 15μελούς. Λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ομως η τρομοκρατία δε σταμάτησε στις συλλήψεις των δύο μαθητών. Απειλές εκτοξεύτηκαν από τις αστυνομικές αρχές και κατά των καθηγητών, τους οποίους πίεσαν να μπουν στις τάξεις για να κάνουν μάθημα. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του σχολείου και αποφάσισαν να μην μπουν στις τάξεις, ενώ οι καθηγητές εξοργισμένοι με τη συμπεριφορά της αστυνομίας δεν έβαλαν απουσία σε κανέναν μαθητή.

Την ίδια στιγμή γονείς είχαν πάει στην αστυνομία για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς τους μαθητές, αλλά ήδη οι μαθητές είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση στο μαθητικό κίνημα, και οι μαθητές της Σπάρτης έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν δυναμικά με κινητοποιήσεις και δίνοντας δυναμικό παρών στο αυριανό συλλαλητήριο.

ΠΑΤΡΑ
«Δεν περνάς τρομοκρατία, δεν περνάς»

Με χιούμορ αντιμετωπίζουν οι αγωνιζόμενοι μαθητές τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής

Δεν κάνουν πίσω οι μαθητές της Πάτρας, συνεχίζοντας πολύμορφα τις κινητοποιήσεις τους, παρά το όργιο αυταρχισμού και τρομοκρατίας που ξετυλίγεται καθημερινά έξω από τα σχολεία. Χθες σημειώθηκαν πολλά κρούσματα αστυνομικής βίας έξω, αλλά - σε πολλές περιπτώσεις - και μέσα στα σχολεία. Εξω από το 7ο Λύκειο Πάτρας, αστυνομικοί επιχείρησαν να εισβάλουν με τη βία στο σχολείο και επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να συλλάβουν μαθητές - μέλη του 15μελούς. Στο 4ο Λύκειο Πάτρας στο σχολικό συγκρότημα Μαρούδα, στο οποίο μέρες τώρα αποτελεί «υπόθεση τιμής» για τις δυνάμεις καταστολής η σύλληψη μαθητών, αστυνομικοί και διμοιρίες των ΜΑΤ κατέλαβαν τις εισόδους δυόμισι ολόκληρες ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και περίμεναν τους μαθητές. Οταν εκείνοι άρχισαν να συγκεντρώνονται, οι αστυνομικοί μπήκαν στο προαύλιο του συγκροτήματος για να αποτρέψουν κλείσιμο της πύλης από τους μαθητές. Κατόπιν περίμεναν την έλευση των «αγανακτισμένων γονέων» και των καθηγητών. Σ' όλο αυτό το διάστημα, οι μαθητές διακωμωδούσαν την κατάσταση, άλλοι φωνάζοντας συνθήματα κατά της τρομοκρατίας και άλλοι διασκευάζοντας το «δεν περνάς κυρά Μαρία» σε «δεν περνάς τρομοκρατία». Οταν έφθασε η διευθύντρια του σχολείου, έδωσε το σύνθημα της εισόδου και μαζί με μερίδα καθηγητών πέρασαν από τις εισόδους, στις οποίες οι αστυνομικοί είχαν σχηματίσει «επιτροπή υποδοχής» μέσα σε αποδοκιμασίες από μαθητές και γονείς, την ώρα που ο διοικητής της αστυνομικής δύναμης καλούσε όσους ήθελαν να «περάσουν ελεύθερα», φωνάζοντας το αμίμητο «ό,τι θέλει ο λαός», προκαλώντας για άλλη μια φορά τα ειρωνικά γέλια των μαθητών, οι οποίοι μπήκαν αμέσως στο προαύλιο. Οχι, όμως, επειδή υπαναχώρησαν στη βία, αλλά για να καταλάβουν το χώρο που οδηγεί στις τάξεις και να αποκλείσουν το δρόμο στους ελάχιστους καθηγητές που ήθελαν να φανούν αρεστοί στην κυβέρνηση. Τελικά, η κατάληψη συνεχίστηκε απρόσκοπτα, καθώς οι αστυνομικοί, μην μπορώντας να μπουν ακόμα πιο μέσα στο σχολείο, όπως τους καλούσαν μερικοί «αγανακτισμένοι γονείς», αποχώρησαν άπρακτοι για μια ακόμη μέρα.


Παρά τα αμέτρητα παραδείγματα τρομοκρατίας, οι μαθητές συνεχίζουν και είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν στο δρόμο του αγώνα μέχρι το τέλος. Αυτή τους τη μαχητικότητα θα δείξουν και στο παμμαθητικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στην Πάτρα αύριο Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ενα συλλαλητήριο, που, όπως λένε οι μαθητές, θα είναι ακόμα μαζικότερο και μαχητικότερο από τα προηγούμενα.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η παιδεία υπόθεση όλων
Ανακοίνωση συμπαράστασης από το  Σωματείο Εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Λαμίας

Οι μαθητές δεν κάνουν πίσω. Δεν τους τρομάζουν η κυβερνητική τρομοκρατία και ο εισαγγελέας με την αστυνομία που μπαίνουν στα σχολεία. Θα επιμείνουν μέχρι την κατάργηση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης και της ποινικοποίησης των αγώνων τους. Οπως οι μαθητές των δύο λυκείων και του ΤΕΕ Θήβας. Οταν, χτες, ο εισαγγελέας και η αστυνομία παρέμβηκαν για να σταματήσουν την κατάληψη, αυτοί απάντησαν με αποχή και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Εξάλλου, η παιδεία δεν είναι υπόθεση μόνο των μαθητών. Μαζί τους έχουν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους.

«Φίλοι μαθητές, ξέρουμε - χθες σαν μαθητές, σήμερα σαν πατεράδες - πως η θέση σας για το ενιαίο 12χρονο, δημόσιο, δωρεάν, υποχρεωτικό σχολείο είναι σωστή, γιατί πρέπει επιτέλους να σταματήσει να μπαίνει εμπόδιο στη μόρφωση η καταγωγή και η οικονομική κατάσταση του μαθητή, αλλά να παρέχεται μόρφωση σε όλους...», αναφέρει, σε ανοιχτή επιστολή προς τους μαθητές, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Λαμίας, τονίζοντας, παράλληλα, τη στήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα των μαθητών και καταδικάζοντας την κυβερνητική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Σας ευχόμαστε, καταλήγει η επιστολή, φίλοι, μαθητές, με τη συμπαράσταση όλων μας, όχι μόνο να ανατρέψετε τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, αλλά στο μέλλον να προχωρήσετε πολύ παραπέρα, ανατρέποντας αυτή την κοινωνία της σήψης, της διαφθοράς και της αρπαχτής και να οικοδομήσετε μια άλλη κοινωνία, με πραγματική μόρφωση και χωρίς εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο».

Στο μεταξύ, συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης έχουν αποφασίσει τα Συντονιστικά Αγώνα Μαθητών στη Χαλκίδα και στη Λαμία, στα οποία προβλέπεται μεγάλη η συμμετοχή των μαθητών.

Τέλος, οι σπουδαστές του ΤΕΙ Αμφισσας, διεκδικώντας σίτιση, στέγαση, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, νέο κτίριο και κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, πραγματοποιούν σήμερα πορεία στην Αμφισσα και συλλαλητήριο έξω από τη Νομαρχία Φωκίδας.

ΟΛΜΕ
Στις 15 του Γενάρη η Γενική Συνέλευση προέδρων

Σε Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 15 του Γενάρη με εισήγηση στον κλάδο που θα περιέχει απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι καθηγητές, με απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ενώ η εισήγηση θα διαμορφωθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Παράλληλα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ χτες επαναβεβαίωσε την απόφαση που είχε πάρει στις 9 του Δεκέμβρη, με την οποία καλύπτονται οι εκπαιδευτικοί με στάσεις εργασίας όπου παρεμβαίνει εισαγγελέας και αστυνομία και υπάρχει γενικά κλίμα τρομοκρατίας και ανωμαλίας. Παράλληλα, καλεί τους καθηγητές να μην παίρνουν απουσίες όσο συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών.

Η « Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών» στην ΟΛΜΕ, πρότεινε να γίνει Γενική Συνέλευση προέδρων την Τρίτη 21 του Δεκέμβρη, στην οποία θα αποφασιζόταν το πρόγραμμα δράσης για μετά τις γιορτές. Συγκεκριμένα, πρότεινε 48ωρη απεργία την πρώτη βδομάδα έναρξης των μαθημάτων με τη μία μέρα της απεργίας να συμπίπτει με τη νέα μαθητική κινητοποίηση. Στη συνέχεια νέα Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η πρόταση της ΔΕΕ τελικά δεν εγκρίθηκε.

Η ΔΕΕ για μια ακόμα φορά επισημαίνει τις ευθύνες εκείνων των δυνάμεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ που ανέβαλαν τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ που θα γινόταν στις 22 του Νοέμβρη, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα.

ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΕΜΠ
Πόρισμα απόρριψης της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης»

Σκληρή κριτική στη «μεταρρύθμιση» από τη Σύγκλητο του ΕΜΠ, που καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις και ζητά διάλογο από μηδενική βάση για την παιδεία 

Την αντίθεσή της στην εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» εκφράζει με απόφασή της η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που την απορρίπτει στα πιο κύρια σημεία της. Το πόρισμα του ΕΜΠ για τη «μεταρρύθμιση», το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις δε συμπίπτει στο σύνολό του με τα αιτήματα των αγωνιζόμενων μαθητών, εκπαιδευτικών και όσων πλήττονται από το επιλεκτικό αυτό σύστημα. Ωστόσο, συνιστά ένα σημαντικό πλήγμα στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, που εμφανίζει «ρόδινη» την κατάσταση στην παιδεία και αποδίδει την ογκούμενη αντίδραση των μαθητών, εκπαιδευτικών και των εργαζομένων σε «υποκινητές».

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ διαπιστώνει ότι μετά από ένα χρόνο εφαρμογής της μεταρρύθμισης «τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας είναι αρκετά αυξημένα και δείχνουν ήδη σαφώς ότι το ποσοστό των μαθητών που τελειώνουν το Λύκειο θα μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας (ΚΕΕ), το ποσοστό αποτυχίας στην Α` Λυκείου έφτασε το 13,4%, με μέσο όρο για την προηγούμενη 15ετία 11,3%, ενώ ο μέσος όρος για τα τελευταία χρόνια ήταν μικρότερος. Στη Β` Λυκείου απέτυχε τον Ιούνιο το 29,5%, το οποίο παραπέμφθηκε για εξετάσεις το Σεπτέμβρη (με ευνοϊκά αποτελέσματα λόγω της έκτακτης συγκυρίας των σεισμών), ενώ το μέσο αντίστοιχο ποσοστό των τελευταίων χρόνων ήταν 22-25%, από τους οποίους ελάχιστοι αποτύγχαναν στις εξετάσεις του Σεπτέμβρη. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι τα ποσοστά αποτυχίας θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια », τονίζει η Σύγκλητος του ΕΜΠ.

Αναλύοντας την επιχειρηματολογία του υπουργείου Παιδείας για τη «μεταρρύθμιση», το πόρισμα αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι:

- «Η μεταρρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα την αναμφισβήτητη μείωση του αριθμού των αποφοίτων Λυκείου, παρόλο που αυτή δεν εμφανίζεται ως στόχος». Η Σύγκλητος επισημαίνει πως αν και ένας χρόνος εφαρμογής της μεταρρύθμισης δεν είναι αρκετός για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, «μπορεί κανείς να διαβλέψει μια τακτική μείωσης των μαθητών που θα αποφοιτούν από το Λύκειο».

- «Ο αποκλεισμός από το απολυτήριο Λυκείου θα θίξει κατ' εξοχήν παιδιά από κοινωνικά στρώματα που υστερούν ως προς το εισοδηματικό ή το μορφωτικό επίπεδο ή παιδιά πολυπολιτισμικών σχολείων που μειονεκτούν λόγω γλώσσας, κουλτούρας, θρησκείας, δυσκολίας προσαρμογής και ρατσιστικού κλίματος». Τα μέτρα «πρόσθετης διδακτικής στήριξης», «σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και διά βίου εκπαίδευση» κρίνονται ως «τελείως ανεπαρκή προς το παρόν και το πρόβλημα κινδυνεύει να πάρει μεγάλες διαστάσεις».

- Η εξίσωση του αριθμού των αποφοίτων Λυκείων με τις θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να καταργήσει τον υψηλό ανταγωνισμό για μια θέση στα τμήματα υψηλής ζήτησης που έχουν ευρείες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

- Η χρησιμοποίηση των ΠΣΕ και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για την υποδοχή νέων αποφοίτων Λυκείου χωρίς εξετάσεις παράγει κοινωνική αδικία και είναι πιθανώς αντισυνταγματική.

- Τα ΤΕΕ δεν πρέπει να παίζουν το ρόλο του καταφυγίου των αποτυχημένων μαθητών, αλλά να αποτελούν ελκυστική λύση με επαγγελματική προοπτική. Δεν είναι σκόπιμο παιδιά ηλικίας μόλις 15 ετών να οδηγούνται οριστικά σε κοινωνική περιθωριοποίηση.

- Ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων θεωρείται πολύ μεγάλος. Οι μαθητές καταπονούνται υπερβολικά και φορτώνονται με άγχος.

- Η ύλη είναι υπερβολική σε όγκο για την ηλικία και πολλά γνωστικά αντικείμενα αντιστοιχούν σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

- Η μέθοδος των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής και αντιστοίχισης ίσως αποτελεί «έξυπνη βόμβα» στη μάθηση. Ευνοεί την αντιγραφή και απαιτεί, περισσότερο από άλλες μεθόδους, μια φροντιστηριακή προετοιμασία.

- Η επιδίωξη να ελέγχονται όχι οι γνώσεις των μαθητών, αλλά κυρίως η κριτική ικανότητα, οι βασικές δεξιότητες λογικής, η αναλυτική και συνθετική ικανότητα τους, δεν επιτυγχάνεται με τη δοκιμασία δεξιοτήτων.

Οι προτάσεις του ΕΜΠ

Το ΕΜΠ καταθέτει προτάσεις, οι οποίες βασίζονται στην ανάγκη να παραμείνει υψηλός ο αριθμός αποφοίτων του Λυκείου και όσοι από αυτούς δεν επιθυμούν ή δεν μπορέσουν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα πρέπει να έχουν ευκαιρίες επαγγελματικής εξειδίκευσης για μια θέση στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, προτείνει κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β` Λυκείου, κατάργηση της δοκιμασίας δεξιοτήτων, ενιαιοποίηση της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, περιορισμό των μαθημάτων γενικής παιδείας της Γ` Λυκείου σε 4 και των μαθημάτων κατεύθυνσης σε 4. Επίσης, ο βαθμός απολυτηρίου λυκείου να υπολογίζεται από το μέσο όρο όλων των μαθημάτων της Γ` Λυκείου, δυνατότητα επανεξέτασης των μαθητών που θέλουν να αυξήσουν τον αριθμό μορίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, το ΕΜΠ προτείνει αξιολόγηση και καθιέρωση πιστοποιητικού επάρκειας των καθηγητών, μισθολογική αναβάθμιση των καθηγητών και περιοδική επιμόρφωση.

Το μεγάλο στοίχημα της νεολαίας η ανατροπή της σημερινής κατάστασης

Εκδήλωση στη Νομική Σχολή διοργάνωσαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ

Από τη διαπίστωση ότι «ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου που διανύουμε είναι η αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης», ξεκίνησε η συζήτηση στην εκδήλωση με θέμα «Τα όρια της νομιμότητας των αγώνων και η καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων», που πραγματοποίησαν χτες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Νομική Σχολή.

Ως «διασαλευτές της "νομιμότητας"», προσφώνησε τους φοιτητές, μέλη και φίλους της ΚΝΕ που βρίσκονταν στο ακροατήριο, ο Δημήτρης Καλτσώνης, από το Νομικό Τμήμα του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, που πήρε πρώτος το λόγο, εξηγώντας ότι αυτή η «νομιμότητα της πλειοψηφίας», που επικαλείται σήμερα η άρχουσα τάξη, συνοδεύεται από διάφορες συμφωνίες τύπου Σένγκεν και αντίστοιχους νόμους, την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών που πιο εντατικά πλέον χρησιμοποιούν παράνομες τακτικές, την ενεργοποίηση αυταρχικών νόμων και την αμφισβήτηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του λαού. «Κατανοούν κυβέρνηση και άρχουσα τάξη ότι θα θερίσουν θύελλες και προσπαθούν να τις αποτρέψουν. Μάταια, όμως. Ηδη, υπάρχουν σαφή δείγματα ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει», τόνισε και υπογράμμισε ότι «έχουμε όλοι χρέος απέναντι στην ιστορία και το μέλλον αυτού του τόπου να μην σκύψουμε το κεφάλι».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τάκης Παπάς, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, λέγοντας ότι η έννοια της «νομιμότητας» παραπέμπει πάντα σε ένα συσχετισμό δυνάμεων και «χρησιμοποιείται ως αυτοεπιβεβαίωση της εκάστοτε άρχουσας τάξης», προσβάλλει τον εαυτό της σαν σύστημα δικαίου και «καταλήγει στη χειρότερη μορφή βίας, τη λεγόμενη νόμιμη βία». Απέναντι σ' αυτά, όμως, υπογράμμισε ότι «υπάρχει και η νομιμότητα της εξέγερσης και της ανατροπής».

Για τη σωρεία καταπάτησης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μίλησε με τη σειρά του ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), υπογραμμίζοντας ότι η ανατροπή αυτής της κατάστασης είναι το «μεγάλο στοίχημα, που, κυρίως, πρέπει να το κερδίσει η νεολαία».

Μέτωπο Παιδείας ή συντεχνιακός καιροσκοπισμός;

Σήμερα που οι μαθητές βρίσκονται στους δρόμους έχοντας να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση, τους εισαγγελείς, την αστυνομία και τους «αγανακτισμένους» γονείς είναι αυτονόητο πως χρειάζεται η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση όλων των φορέων της εκπαίδευσης σε ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και της δημοκρατίας σε αυτό.

Φαίνεται πως αυτό το αυτονόητο για όλους, δεν ισχύει για τα στελέχη της Παρέμβασης, τα οποία περιδιαβαίνοντας τα σχολεία καλλιεργούν την άποψη πως οι εκπαιδευτικοί το Δεκέμβρη δεν πρέπει να κάνουν τίποτα, αφήνοντας τους μαθητές στην τύχη τους, παρά να κρατήσουν δυνάμεις για το Γενάρη, να κινητοποιηθούν τότε για κλαδικά αιτήματα. Και αυτό γιατί θα είμαστε κοντά στις εκλογές και θα μπορέσουν να πιέσουν την κυβέρνηση περισσότερο.

Κατά τα άλλα, στις ανακοινώσεις τους, κόπτονται για το μέτωπο Παιδείας. Ετσι εξηγείται και η αθέτησή τους, μαζί με τη ΔΑΚΕ και την Αγωνιστική Συνεργασία (παράταξη του ΣΥΝ), της απόφασης των προέδρων στην Οργανωτική, για νέα Γενική Συνέλευση στις 22 Νοέμβρη.

Ελλείψεις σε σχολεία

Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Πέντε νηπιαγωγεία στο Νομό Θεσσαλονίκης δε λειτουργούν, λόγω έλλειψης νηπιαγωγών. Προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει και ένα ΤΕΕ στη Λέσβο, γιατί ο ένας από τους δύο τομείς του δε λειτουργεί και ο άλλος αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου επισήμαναν στον υπουργό της Παιδείας ότι μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τα πέντε νηπιαγωγεία στα χωριά Ξηροποτάμου, Στεφανινών, Μαυρούδας, Λαχανά και Δορκάδας της περιφέρειας Λαγκαδά, Ν. θεσσαλονίκης δε λειτουργούν ακόμη λόγω έλλειψης νηπιαγωγών. Οπως αναφέρει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών της περιοχής, πολλά νηπιαγωγεία έπρεπε να λειτουργούν ως διθέσια, αλλά λειτουργούν μόνο με ένα νηπιαγωγό. Γι' αυτό το λόγο, ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την τοποθέτηση νηπιαγωγών στα παραπάνω νηπιαγωγεία, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά και να μη στερούνται τα παιδιά αυτής της περιοχής την προσχολική αγωγή.

Ερώτηση προς τον υπουργό της Παιδείας έκαναν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Μπάμπης Αγγουράκης. Οι βουλευτές υπογράμμισαν ότι στην Αγιάσο της Λέσβου ιδρύθηκε εδώ και δύο μήνες ΤΕΕ, με δύο τομείς λειτουργίας Καλλιτεχνικών Εφαρμογών και Κλωστοϋφαντουργίας. Γράφτηκαν στην Α` τάξη 25 μαθητές και φιλοξενείται στο Δημοτικό Σχολείο της Αγιάσου. Ομως, απαιτείται η στέγασή του σε άλλο χώρο κατάλληλο για ενήλικες. Επίσης, δε λειτουργεί ακόμα ο τομέας Κλωστοϋφαντουργίας, λόγω έλλειψης αναλυτικού προγράμματος, βιβλίων και καθηγητή Κλωστοϋφαντουργίας. Το αποτέλεσμα ήταν η διακοπή φοίτησης πολλών μαθητών και η συρρίκνωση του σχολείου, πριν ακόμα καλά - καλά λειτουργήσει. Γι' αυτή την κατάσταση, ερωτάται ο κ. υπουργός τι προτίθεται να κάνει για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.

Περιμένοντας τον αντικαταστάτη

Χωρίς δάσκαλο για την Α` και Β` Δημοτικού έχει μείνει επί τρεις εβδομάδες το Δημοτικό Σχολείο Καλογριανών του Νομού Καρδίτσας, επειδή αρρώστησε ο δάσκαλος. Οπως έγινε γνωστό, ο δάσκαλος της Α` και Β` τάξης πήρε αναρρωτική άδεια και ακόμα δε στάλθηκε αντικαταστάτης του. Αποτέλεσμα είναι οι τέσσερις τάξεις να κάνουν μάθημα με ένα δάσκαλο. Οι γονείς, ο πρόεδρος της κοινότητας και ο διευθυντής του σχολείου ζητούν πιεστικά αντικαταστάτη, αλλά ακόμα η κατάσταση παραμένει η ίδια.

Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Μπούτας και Αχ. Κανταρτζής, ρωτώντας τον υπουργό Παιδείας πότε θα σταλεί αντικαταστάτης.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στους δρόμους αύριο τα μαθητικά «ποτάμια»

Με συλλαλητήρια και πορείες που θα γίνουν αύριο σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής, αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης και οι μαθητές της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ., στο Παλαιό Κτηνιατρείο και θα πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία θα καταλήξει στο Δικαστικό Μέγαρο. Τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στη Λάρισα, είναι το 1ο και το 11ο Ενιαίο Λύκειο.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Λάρισας καταγγέλλοντας τον κυβερνητικό αυταρχισμό σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών επισημαίνει: «Με τις αστυνομικές δυνάμεις και τις εισαγγελικές αρχές δε λύνονται τα προβλήματα της Παιδείας. Δεν μπορεί και δε θα επιτρέψουμε το σχολείο να λειτουργήσει υπό εισαγγελική και αστυνομική επιτήρηση». «Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έθεσε η κυβέρνηση», υπογραμμίζει, «αποτελεί ιστορικά πρωτοφανή επίδειξη πυγμής απέναντι στη νεολαία και τους μαθητές. Η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίζει τα οξυμένα προβλήματα, προσπαθεί πανικόβλητη με αυταρχικά νομοθετικά διατάγματα να καταστείλει τις κινητοποιήσεις».

«Μας προκαλεί έκπληξη, καταλήγει, ο υπερβολικός ζήλος των εισαγγελέων και των αστυνομικών του νομού μας, στο να εφαρμόζουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου καλλιεργώντας κλίμα φόβου στους μαθητές».

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών εκφράζουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείων και Γυμνασίων Φαρσάλων. Σε υπόμνημά τους προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, καθώς και προς το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, επισημαίνουν: «Η εκτόνωση της κρίσης που υπάρχει στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, δεν επιτυγχάνεται με την επέμβαση της αστυνομίας και του εισαγγελέα».

Οσον αφορά την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης τη χαρακτηρίζουν ως «ένα εξοντωτικό, απαράδεκτο εξεταστικό σύστημα, που διώχνει τα παιδιά των 15 χρόνων από το δημόσιο σχολείο, το οποίο παρ' όλες τις αδυναμίες του είναι το μόνο που μπορεί να δώσει σε αυτά τα εφόδια για να γίνουν πρώτα απ' όλα σωστοί πολίτες».

«Για αυτό, τονίζουν, συμπαραστεκόμαστε στις διεκδικήσεις των παιδιών μας και παρακαλούμε, παραμερίζοντας την αδιαλλαξία, να ακούσετε το "δεν αντέχουμε άλλο" που ακούμε εμείς καθημερινά».

Καταλήγοντας, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Φαρσάλων ζητούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και τη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

- Οι μαθητές της Μαγνησίας θα πραγματοποιήσουν στις 10 π.μ., συλλαλητήριο, στην πλατεία Ελευθερίας, στο Βόλο και στη συνέχεια με πορεία θα κατευθυνθούν στη Νομαρχία.

Στη Μαγνησία υπό κατάληψη τελούν το 1ο και 5ο Ενιαίο Λύκειο Βόλου, το 1ο και 2ο Ενιαίο Λύκειο Νέας Ιωνίας και το 1ο και 2ο ΤΕΕ Νέας Ιωνίας.

- Στα Τρίκαλα οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα δικαστήρια.

Στο Νομό Τρικάλων απέχουν από τα μαθήματά τους, οι μαθητές του 1ου ΤΕΕ, του 6ου Γυμνασίου και των ΤΕΕ Καλαμπάκας και Φαρκαδώνας.

- Οι μαθητές της Καρδίτσας θα πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της πόλης, στα πλαίσια της πανελλαδικής μαθητικής κινητοποίησης. Στην Καρδίτσα τελούν υπό κατάληψη το 1ο, 2ο, και 4ο Ενιαίο Λύκειο. Χτες οι μαθητές του 1ου Λυκείου πραγματοποίησαν πορεία καταγγέλλοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και τις αυταρχικές μεθόδους που χρησιμοποιεί, για να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα.

Είμαστε μαθητές και όχι εγκληματίες

Επιστολή προς τα ΜΜΕ απέστειλαν τα 5μελή Α΄ και Β΄ Λυκείου του 19ου Ενιαίου Λυκείου Αθήνας

«Είμαστε μαθητές και όχι εγκληματίες, κι όμως η κυβέρνηση μάς αντιμετωπίζει σαν τέτοιους». Αυτό δηλώνουν μεταξύ άλλων, σε επιστολή που απέστειλαν προς τα ΜΜΕ, οι μαθητές των πενταμελών της Α` και Β` τάξης του 19ου Ενιαίου Λυκείου Αθήνας, σημειώνοντας ότι «εγκληματίας είναι η κυβέρνηση, που σκοτώνει τα όνειρά μας, μας καταδικάζει στην ισόβια εκμετάλλευση, στερεί το γέλιο μας, τη δυνατότητα να ζήσουμε σαν παιδιά και μας αναγκάζει να μεγαλώσουμε πρόωρα».

Παραθέτουμε όλη την επιστολή:

«Είμαστε μαθητές και όχι εγκληματίες, κι όμως η κυβέρνηση μάς αντιμετωπίζει σαν τέτοιους. Οι εισαγγελείς και η αστυνομία μπορεί να σπάνε τα λουκέτα των σχολείων μας, δε θα σπάσουν ποτέ, όμως, τη θέλησή μας και την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Είμαστε παιδιά με γνώση, κριτήριο και άποψη και όχι υποκινούμενα πρόβατα. Υποκινητές των αγώνων μας είναι τα τεράστια προβλήματά μας και τα δικαιώματά μας, που η κυβέρνηση αυταρχικά μάς στερεί.

Θα θέλαμε να μορφωνόμαστε, να ερωτευόμαστε, να διασκεδάζουμε. Αν βγαίνουμε στους δρόμους, είναι γιατί τίποτε απ' όλα αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε.

Δηλώνουμε ότι το μέλλον μας δεν το χαρίζουμε σε κανένα. Αρνούμαστε να γίνουμε πιόνια, εξαρτήματα μιας μηχανής, που θα παράγει κέρδος για τους λίγους.

Είμαστε αποφασισμένοι, να συνεχίσουμε τον αγώνα και καλούμε όλους, όσοι βλέπουν στη νέα γενιά το μέλλον του κόσμου, να σταθούν δίπλα μας, να μην καταδικάσουν το "μέλλον" στο θάνατο της αμορφωσιάς, της υποταγής, της μαστούρας.

Το μέλλον μας, δεν μπορεί να είναι η άγνοια, τα υπόγεια της Ομόνοιας και ο συμβιβασμός. Εγκληματίας είναι η κυβέρνηση, που σκοτώνει τα όνειρά μας, μας καταδικάζει στην ισόβια εκμετάλλευση, στερεί το γέλιο μας, τη δυνατότητα να ζήσουμε σαν παιδιά και μας αναγκάζει να μεγαλώσουμε πρόωρα. Να 'ναι σίγουρη ότι σαν εγκληματίας έχει περάσει στη συνείδησή μας. Να είναι σίγουρη ότι τα εγκλήματά της θα τιμωρηθούν στα δικαστήρια που θα στήνονται από δω και πέρα, καθημερινά, μέσα στα σχολεία μας και στους δρόμους του αγώνα».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org