Σάββατο 14 Αυγούστου 2010 - Κυριακή 15 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συγκέντρωση στο Καρπενήσι

Σε συγκέντρωση της ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ, στο Καρπενήσι, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τη μάχη των τοπικών εκλογών, θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 19 του Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Η προθεσμία για μεταδημοτεύσεις λήγει στις 31 Αυγούστου

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 7 και 14 Νοέμβρη 2010 ΟΛΟΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ.

Δε θα υπάρχουν κάλπες για ετεροδημότες όπως γίνεται στις βουλευτικές εκλογές. Δε θα υπάρξουν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών. Πολύ απλά, αν κάποιος που διαμένει στην Αθήνα αλλά είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα ψηφίσει στη Θεσσαλονίκη, άσχετα εάν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ψήφισε στον τόπο κατοικίας του ως ετεροδημότης.

Αν κάποιοι επιθυμούν να ψηφίσουν στο δήμο διαμονής τους (εφόσον είναι διαφορετικός από το δήμο που είναι γραμμένος) πρέπει να κάνουν μεταδημότευση μέχρι τις 31/8/2010.

Μεταδημότευση μπορεί να γίνει στους δήμους όπου:

1. Διαμένουν τουλάχιστον επί μια διετία ή

2. Είναι δημότης ο άλλος σύζυγος ή

3. Ηταν δημότες πριν από το γάμο σε περίπτωση λύσης αυτού ή

4. Ηταν αρχικά δημότες οι ίδιοι ή οι γονείς τους, δυνατότητα όμως που παρέχεται για μια μόνο φορά.

Επισημαίνεται ότι:

Μέχρι την ίδια ημερομηνία 31/8/2010 πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους:

  • Οι Ευρωπαίοι από τις άλλες 26 χώρες της ΕΕ που μένουν στην Ελλάδα και
  • Οι ομογενείς και υπήκοοι τρίτων χωρών που νόμιμα διαμένουν στην Ελλάδα και πληρούν τις αντίστοιχες διατάξεις.
  • Για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να γίνει με την προσκόμιση: α) Διαβατηρίου ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και β) υπεύθυνη δήλωση για τον τόπο κατοικίας.
Το πενιχρό λαϊκό εισόδημα δε «σηκώνει» διακοπές

Οι μισθοί πείνας, το χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα από τα μέτρα της κυβέρνησης και το κόστος για μερικές μέρες ξεκούρασης είναι πλέον απλησίαστο για εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους, ανέργους. Ο αριθμός όσων φεύγουν από τα σπίτια τους για κάποιον καλοκαιρινό προορισμό έχει μειωθεί αισθητά. Το ίδιο και η διάρκεια των διακοπών.

Και πώς να μην είναι όταν:

  • Χιλιάδες εργαζόμενοι προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με τον κατώτατο μισθό που διαμορφώνεται σήμερα στα 740 ευρώ μεικτά.
  • 6 στους 10 συνταξιούχους καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 600 ευρώ το μήνα.
  • Στα 602.185 φτάνουν τα άτομα που (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον περασμένο Μάη) δεν έχουν μεροκάματο γιατί είναι άνεργοι.
  • Το 1/3 των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων πασχίζει να τα φέρει βόλτα με το πενιχρό επίδομα ανεργίας, που πλησιάζει στο 50% του βασικού μισθού.
  • Πενιχρά είναι τα εισοδήματα και για τις δεκάδες χιλιάδες των εργατών που δουλεύουν με μορφές μερικής απασχόλησης, αλλά και όσων δουλεύουν με άλλες ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Για εκατομμύρια ανθρώπους, που βιώνουν αυτήν την κατάσταση, οι διακοπές αποτελούν ένα απλησίαστο όνειρο. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι φέτος, περίπου 200.000 λιγότεροι είναι οι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που πήραν δελτίο κοινωνικού τουρισμού για επτά διανυκτερεύσεις, που και πάλι δεν είναι δωρεάν. Πρόσχημα που προβάλλει ο Οργανισμός είναι ότι πέρσι δεν εξαντλήθηκαν τα προς διάθεση Δελτία, και ότι, βάσει της περσινής ζήτησης, ο μικρότερος φετινός αριθμός επαρκεί για να καλύψει την τωρινή. Αποσιωπούν το γεγονός ότι, λόγω της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, ο εργατόκοσμος δεν έχει να καλύψει ούτε βασικές ανάγκες, πόσο μάλλον να φύγει για διακοπές κάνοντας χρήση του Δελτίου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έθεσε «όρια εισοδήματος» που όσοι τα ξεπέρασαν δεν πήραν δελτίο. Π.χ. για μεμονωμένα άτομα ορίστηκαν ως όριο τα 17.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα (βάσει του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2009) ή για δύο άτομα τα 25.000 οικογενειακό εισόδημα. Δηλαδή, όποιος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα κερδίζει το «αστρονομικό» ποσό των 1.215 ευρώ μηνιαίως ή ζευγάρι ιδιωτικών υπαλλήλων με συνολικά έσοδα 1.786 ευρώ μηνιαίως, θεωρούνται «προνομιούχοι» δίχως ανάγκη στήριξης για διακοπές.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αυξήθηκαν, σε σχέση με πέρσι, πάνω από 30%.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Eκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Με καταθέσεις στεφάνων σε σημεία της πόλης όπου εκτελέστηκαν αγωνιστές ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη 17 του Αυγούστου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 22 του Αυγούστου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς το 1944. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν το Παράρτημα Κοκκινιάς της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ και ο Δήμος Νίκαιας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τρίτη 17 του Αυγούστου

Θα γίνει κατάθεση στεφάνων στα παρακάτω σημεία της πόλης:

6 μ.μ. στην Πλατεία Αγίου Νικολάου, 6.20 μ.μ. στο Μνημείο Ομήρων Γερμανίας (εντός του πρώην νεκροταφείου Νεαπόλεως), 6.40 μ.μ. στην Πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη, 6.55 μ.μ. στα Αρμένικα (Ακροπόλεως και Αρτέμιδος - Νεάπολη), 7.20 μ.μ. στην Πλατεία Ηρώων (Γρηγορίου Ε΄ και Ροδοπόλεως), 7.40 μ.μ. στη διασταύρωση Κ. Γέμελου και Μενεμένης, 8 μ.μ. στην Κασταμονής και Ιωνίας. Στις 8.15 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο χώρο της Μάνδρας. Θα ακολουθήσει ομιλία εκπροσώπου του Παραρτήματος Κοκκινιάς της Πανελλήνιας Ενωσης Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ και του δημάρχου Νίκαιας, Στέλιου Μπενετάτου. Στις 8.45 μ.μ. στον ίδιο χώρο θα ξεκινήσει συναυλία με αντιστασιακά τραγούδια.

Την Κυριακή 22 του Αυγούστου στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο χώρο της πλατείας 17ης Αυγούστου 1944 με τη συμμετοχή επισήμων και εκπροσώπων μαζικών φορέων.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς εκπροσώπων Αντιστασιακών Οργανώσεων, ομιλία του δημάρχου Νίκαιας, Στέλιου Μπενετάτου, και κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει πορεία στο χώρο του Κοινοταφίου του Γ' Νεκροταφείου, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.

Επίσης, την Τετάρτη 18 του Αυγούστου από τις 5 μ.μ. έως τις 12 μ.μ. στη Μάνδρα του Μπλόκου θα διεξαχθεί μονοήμερο Τουρνουά Σκακιού, τύπου «active-rapid», αφιερωμένο στα θύματα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Από την Παρασκευή 20 του Αυγούστου έως την Παρασκευή 27 του Αυγούστου, στο Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», από τις 5 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. θα διεξαχθεί το 18ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά (open) με τίτλο «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση», σε συνεργασία με τον ΟΦΟΝ και τον «Φυσιολάτρη».

Στις 17 του Αυγούστου 1944, μέρα Παρασκευή, πριν ακόμα βγει ο ήλιος, η Κοκκινιά βρέθηκε κυκλωμένη απ' όλες τις μεριές από τους Γερμανούς και τους ντόπιους προδότες. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα τρόμου, μάζεψαν όλους τους άνδρες 14 έως 60 ετών, σύνολο 20.000 περίπου, στην πλατεία Οσίας Ξένης. Κι ύστερα άρχισαν τα ομαδικά βασανιστήρια, οι ξυλοδαρμοί, τα χτυπήματα με τους υποκόπανους, οι ταπεινώσεις και οι εκτελέσεις.

Πρωταγωνιστές στη σφαγή του Μπλόκου ήταν ο διαβόητος ταγματασφαλίτης Πλυτζανόπουλος, το «δεξί του χέρι», ο Σγούρος, και από κοντά ο Μπουραντάς. Εβδομήντα έξι πατριώτες, μαζί και η ηρωίδα Διαμάντω Κουμπάκη, οδηγήθηκαν και εκτελέστηκαν στη Μάντρα, μπροστά στα μάτια των δικών τους. Αλλοι 50 εκτελέστηκαν σε μια άλλη μάντρα στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο Σχιστό και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα της θηριωδίας στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Οκτώ χιλιάδες έκλεισαν στο Χαϊδάρι και απ' αυτούς 1.000 σύρθηκαν στα κάτεργα της Γερμανίας.

Είχε προηγηθεί στις 6, 7 και 8 του Μάρτη η μάχη της Κοκκινιάς, με την παραδειγματική αντίσταση του λαού της και 100 παλικάρια νεκρούς στον αγώνα κατά των κατακτητών.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org