Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Με απεργιακή ορμή απαντούν στην κατάπτυστη τροπολογία
  • Καθολική συμμετοχή και στη χτεσινή, δεύτερη συνεχόμενη 24ωρη απεργία
  • Με πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη το κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος του Μαρτίνου

Από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού
Από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού
H καθολική συμμετοχή των εργατών της ΛΑΡΚΟ στη χτεσινή δεύτερη συνεχόμενη 24ωρη απεργία τους, η νέα μαζική απεργιακή συγκέντρωσή τους, με την οποία έκλεισαν τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο Μαρτίνο, όπως και η πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράστηκε σε μια ακόμα κινητοποίηση, δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες: Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, μαζί με το λαό και τη νεολαία της περιοχής, έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να αντισταθούν και αχρηστεύσουν στην πράξη την κατάπτυστη τροπολογία της κυβέρνησης για την εκποίηση ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ.

«Η εργατιά της ΛΑΡΚΟ δεν σκύβει το κεφάλι, το δίκιο της θα βρει με ενότητα και πάλη»

Για μια ακόμα μέρα, οι εργάτες απεργοί δεν ήταν μόνοι τους. Είχαν μαζί τους τις οικογένειές τους, είχαν τα παιδιά τους, τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής που είχαν μαζική παρουσία, με δικό τους πανό και μπλοκ. Δίπλα τους ξανά αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, ενώ από την Αθήνα, για άλλη μια μέρα, έδωσαν το «παρών» αντιπροσωπείες από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και συνδικάτα άλλων κλάδων (από ΟΤΑ, Οικοδόμους κ.ά.).


Τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά την κινητοποίηση ήταν «Με αίμα και ιδρώτα δένουμε το ατσάλι, θα τους σταματήσουμε με ενότητα και πάλη» και «Η εργατιά της ΛΑΡΚΟ δεν σκύβει το κεφάλι, το δίκιο της θα βρει με ενότητα και πάλη».

Οι μαθητές βροντοφώναξαν ξανά: «Οι μαθητές στηρίζουν τους εργάτες και όχι τα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες».

Μαζί τους, όπως σε όλους τους αγώνες τους, το ΚΚΕ, κλιμάκιο του οποίου συμμετείχε σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Σε κάθε μας βήμα να βροντάει ο τόπος

Ο Παναγιώτης Πολίτης, εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, μιλώντας στη συγκέντρωση, εξέφρασε τον ενθουσιασμό και τη δύναμη που πηγάζουν από τη σθεναρή αγωνιστική στάση που έχουν δείξει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Αν πριν δύο μήνες λέγαμε ότι θα κάναμε δύο απανωτές συγκεντρώσεις με πάνω από 1.000 συγκεντρωμένους, θα μας λέγανε τρελούς. (...) Θα το ψηφίσουν στη Βουλή, δεν έχουμε αυταπάτες. Το αν θα εφαρμοστεί όμως θα κριθεί από την αντοχή που θα δείξουμε, από την αλληλεγγύη που πρέπει να δυναμώσει, από το μέτωπο που πρέπει να συσπειρώσει ακόμα περισσότερους. Μπορούμε! Για αυτό μας βαράνε τα μεγάλα αστικά ΜΜΕ με χυδαίο τρόπο. Κάτι κάνουμε καλά! (...) Η κρατική χρηματοδότηση που ζητάμε είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, και να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση, για να συνεχίσει να λειτουργεί η ΛΑΡΚΟ. (...) Θέλει αντοχή. Αποφασιστικά, ήρεμα, κάθε βήμα που θα κάνουμε, συλλογικά, να βροντάει ο τόπος!».

Μαζική και χθες η συμπαράσταση των μαθητών
Μαζική και χθες η συμπαράσταση των μαθητών
Ακόμα στη συγκέντρωση μίλησε ο Α. Κορέτζελος, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ο οποίος ανακοίνωσε για τη συνέχεια ότι θα γίνει σύσκεψη του συντονιστικού σωματείων, στο οποίο συμμετέχουν τα επιχειρησιακά σωματεία της ΛΑΡΚΟ και το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Η σύσκεψη αναμένεται να γίνει σήμερα το πρωί.

Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση απηύθυνε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και τόνισε μεταξύ άλλων: «Μπορούν και είναι στο χέρι των εργαζομένων και όλου του λαού να αποτρέψουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα που εκφράστηκε η ταξική αλληλεγγύη (...) δείχνει το δρόμο της συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα. Δείχνει το δρόμο και στη νέα γενιά, που συμπαραστέκεται, συμμετέχει και αγωνιά μαζί με τους πατεράδες της, ότι μπορεί ο αγώνας να φέρει αποτελέσματα. (...) Το ΚΚΕ θα καταθέσει όλες τις δυνάμεις ώστε αυτός ο αγώνας να έχει θετικά αποτελέσματα, για να ανοίξει το δρόμο για μια συνολικότερη λύση, την ανατροπή συνολικά της κατάστασης, που παρά την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας κάνει τον πλούσιο πλουσιότερο και τον φτωχό φτωχότερο».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων δήμων Φθιώτιδας, καθώς και ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ: Ρεπορτάζ από τη χτεσινή νέα απεργιακή κινητοποίηση

-- Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Εντείνουν τις προετοιμασίες για την επιτυχία της απεργίας στις 18 Φλεβάρη

-- Αυτοαπασχολούμενοι - Μικροί ΕΒΕ: Απέναντι στο νέο Ασφαλιστικό - λαιμητόμο για τα ασφαλιστικά δικαιώματα

-- Εργαζόμενοι Ανακύκλωσης Ηρακλείου: Συνεχίζουν τον αγώνα για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα οι μαθητές της περιοχής

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μπαίνουν οι μαθητές σχολείων της Λοκρίδας, με μαζική παρουσία και στη χτεσινή νέα κινητοποίηση. Με την κατάληψη στο Γυμνάσιο - Λύκειο Μαρτίνου και στο Γυμνάσιο Λάρυμνας να συνεχίζεται χτες για δεύτερη μέρα, οι μαθητές σχημάτισαν το δικό τους μπλοκ και μπήκαν στην κεφαλή της πορείας, στάθηκαν πάνω στην Εθνική Οδό δίπλα στους γονείς τους, δίπλα στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Ακούμε συνέχεια το τελευταίο διάστημα τους γονείς μας, τους γνωστούς μας να συζητάνε με αγωνία για το τι θα γίνει. Η συζήτηση αυτή έχει έρθει και στο σχολείο μας. Μιλάμε και μεις για πράγματα που μέχρι τώρα δεν τα είχαμε ξανακούσει. Μιλάμε για τροπολογίες, εκκαθαριστές, για διαγωνισμούς... Ακούμε να λένε ότι οι γονείς μας φταίνε, ότι ζημιώνουν το Δημόσιο και τη ΔΕΗ με τους μισθούς που παίρνουν. Εμείς όμως ξέρουμε ότι οι γονείς μας έρχονται στο σπίτι ξεθεωμένοι από τη δουλειά. Ξέρουμε ότι τα λεφτά δεν φτάνουν. Ξέρουμε ότι με δυσκολία τα βγάζουν πέρα και με στερήσεις καλύπτονται τα έξοδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας, μαθητής στο Λύκειο Μαρτίνου, με τις λέξεις να βγαίνουν γρήγορα, λες και μαζί τους θέλει να διώξει την αγωνία και την αγανάκτηση που έχει ριζώσει μέσα του.

Στο πλευρό των μαθητών της περιοχής βρίσκονται και οι καθηγητές των σχολείων τους. «Καταλαβαίνουμε ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει και από τη στάση των καθηγητών μας. Δείχνουν κατανόηση και δεν αντιδρούν στην κατάληψη και την αποχή από τα μαθήματα, όπως κάνουν σε άλλες περιπτώσεις», σημειώνει ο Κώστας, μαθητής από το Μαρτίνο.

Στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των μαθητών τους βρέθηκαν στη χτεσινή κινητοποίηση και εκπαιδευτικοί. «Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, είμαι και εγώ σύζυγος εργαζόμενου», δηλώνει εκπαιδευτικός από το Γυμνάσιο της Λάρυμνας.«Τα μέτρα θα πλήξουν ολόκληρη την περιοχή», προσθέτει, «θα οδηγήσουν ακόμη και σε κλείσιμο σχολείων, όταν κάποιοι που θα χάσουν τις δουλειές τους αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή». Τονίζει επίσης ότι «η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια έχουν επηρεάσει τα παιδιά στο σχολείο και την επίδοσή τους».

«Δούλεψα για πολλά χρόνια στη ΛΑΡΚΟ. Οι κυβερνήσεις παίζουν παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων. Δεν πρόκειται για λάθη, αλλά για σκοπιμότητες. Κάποιοι άλλοι κονόμησαν από τη ΛΑΡΚΟ, όχι εργάτες. Την απαξίωσαν για να την πουλήσουν. Το ίδιο έκαναν και αλλού», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσαμάτης, απόμαχος της δουλειάς στα καμίνια της ΛΑΡΚΟ.«Ημουν στη μεγάλη απεργία το 1977 αλλά και σε αυτές που γίνανε στη συνέχεια, όπου κερδίσαμε πολλά και μέσα από αυτούς τους αγώνες καταφέραμε να επιβιώσει η ΛΑΡΚΟ. Ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί και να διεκδικήσει δικαιώματα. Τίποτα δεν χαρίζεται!».

Με τον «Ριζοσπάστη» στήριγμα στον αγώνα

Μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και τα ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις και τις τελευταίες εξελίξεις για τη ΛΑΡΚΟ επιδιώκουν να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας, με την εφημερίδα να έχει μετατραπεί σε πραγματικό αποκούμπι για αυτούς.

Δεκάδες φύλλα διακινήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης.

«Εδώ ξέρουμε ότι θα διαβάσουμε αυτά που λέμε, όχι όπως σε άλλα Μέσα, όπως τα διάφορα κανάλια, που μας θυμήθηκαν τώρα και έρχονται να μας πάρουν δηλώσεις, τις οποίες τις "κόβουν" και τις "ράβουν" όπως θέλουν αυτοί», έλεγαν χαρακτηριστικά παίρνοντας στα χέρια τους τον «Ριζοσπάστη».

«Βαρεθήκαμε να ακούμε και να διαβάζουμε για υψηλούς μισθούς, επιδόματα, γαλοπούλες και αρνιά. Ας έρθουν μια μέρα στο εργοστάσιο να δούνε πώς βγαίνει το μεροκάματο. Ας έρθουν να δουν πώς ζούμε, ας έρθουν στα σπίτια των σκοτωμένων συναδέλφων μας», τονίζουν με αγανάκτηση.

Οι γυναίκες στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ

Στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ, αντιπροσωπεία της οποίας βρέθηκε και στη χτεσινή κινητοποίηση.

«Πολλές από μας έχουν συζύγους, αδελφούς, πατεράδες, φίλους που δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ. Αρκετές επίσης έχουμε στο συγγενικό ή κοντινό μας περιβάλλον κάποιο θύμα από τα δεκάδες εργατικά δυστυχήματα. Θεωρούμε καθήκον μας να είμαστε στο πλευρό των εργατών. Μας εμπνέουν οι αγώνες τους, όπως μας εμπνέει η ακλόνητη στάση των γυναικών στη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση του 1977», δηλώνει χαρακτηριστικά η Χρυσάνθη Ζάρκα, μέλος της Ομάδας Λοκρών της ΟΓΕ.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Απέναντι στο νέο Ασφαλιστικό - λαιμητόμο για τα ασφαλιστικά δικαιώματα

Στις 18 Φλεβάρη χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να βρεθούν στο δρόμο!

Μετά «βαΐων και κλάδων» η κυβέρνηση της ΝΔ δημοσιοποίησε το σχέδιο νόμου της για το Ασφαλιστικό, αφού προηγήθηκε η καθιερωμένη μέτρηση των αντιδράσεων, με «διαρροές» και συνεντεύξεις κυβερνητικών παραγόντων, για να προετοιμάσουν το έδαφος.

Ο νέος νόμος είναι συνέχεια των επιδιώξεων δεκαετιών, με κορύφωση το νόμο 4387/2016 - τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου - του ΣΥΡΙΖΑ, και αποτελεί το επιστέγασμα όλων των προηγούμενων αντιδραστικών μέτρων. Στην πράξη, κατοχυρώνεται και διευρύνεται ο βασικός πυρήνας του νόμου Κατρούγκαλου - παρά τις διακηρύξεις περί ανατροπής του - αλλά και όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών διατάξεων.

Δεδομένο, λοιπόν, το ψαλίδι στο ύψος της σύνταξης, δεδομένη η καρατόμηση της 13ης και της 14ης, δεδομένες οι αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης και η εξίσωσή τους για άντρες και γυναίκες στα 67 έτη, τα κλεμμένα αποθεματικά κ.λπ.

Για όσους πιστεύουν τα περί αυξήσεων στις συντάξεις που λέει η κυβέρνηση, θυμίζουμε ότι το αντίστοιχο κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 200 εκατ. ευρώ για φέτος και έπεται συνέχεια.

Αλλωστε, στο ίδιο το νομοσχέδιο θεσμοθετείται το πάγωμα των συντάξεων μέχρι το 2022. Τις όποιες αυξήσεις, από εκεί και πέρα, στο επίπεδο του πληθωρισμού, θα τις καταβροχθίσει πιθανότατα η περίφημη «προσωπική διαφορά», που διαιωνίζεται. Και για όσους ονειρεύονται δικαστικές προσφυγές, με τον νέο νόμο η κυβέρνηση «κλείνει» όσα νομικά κενά υπήρχαν, για να έχει το κεφάλι της ήσυχο.

Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει


Ο νόμος Κατρούγκαλου έκανε ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις των προηγούμενων δεκαετιών. Θεσμοθέτησε σημαντικές πλευρές της πολιτικής της ΕΕ για τους «τρεις πυλώνες» στο ασφαλιστικό σύστημα.

Το πιο χαρακτηριστικό μέτρο ήταν η διχοτόμηση της σύνταξης σε «εθνική» - σε επίπεδα προνοιακού επιδόματος - που εγγυάται το κράτος και σε «ανταποδοτική», από την «απόδοση» των εισφορών των ασφαλισμένων. Μέχρι τότε, το κράτος επιχορηγούσε τα ασφαλιστικά ταμεία, για να χορηγούν μία ενιαία σύνταξη. Σε περίπτωση μείωσης των εσόδων των Ταμείων (π.χ. ανεργία στους εργαζόμενους ή χρέη στους αυτοαπασχολούμενους), η κρατική επιχορήγηση επιχειρούσε να μπαλώσει όπως - όπως τα ελλείμματα. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης οι αστικές κυβερνήσεις έλυσαν τον «γόρδιο δεσμό» της χρηματοδότησης, με πετσόκομμα των συντάξεων. Είναι προφανές όμως ότι τους ενδιαφέρουν πιο μόνιμες αντιλαϊκές λύσεις. Με το διαχωρισμό αυτό, από τη μία η συμμετοχή του κράτους προσδιορίστηκε πολύ συγκεκριμένα ανεξάρτητα από τα έσοδα των Ταμείων, από την άλλη το ανταποδοτικό τμήμα φορτώθηκε εξολοκλήρου στους ασφαλισμένους ως ατομική τους ευθύνη.

Το νέο νομοσχέδιο, πάνω στον βασικό «καμβά» του νόμου Κατρούγκαλου, «κεντάει» νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις.

Τι κρατάει;

Φυσικά το διαχωρισμό της σύνταξης σε «εθνική» και «ανταποδοτική» και τους εξευτελιστικούς συντελεστές αναπλήρωσης ως θεμέλιο λίθο. Η μικρή αύξηση των συντελεστών για πάνω από 30 έτη ασφάλισης, που διαφημίζεται από την κυβέρνηση, δεν έχει στόχο την αποκατάσταση των αδικιών αλλά επιδοτεί την εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα, δηλαδή αυτό που κομψά ονομάζουν στην ΕΕ «ενεργό γήρανση». Ελάχιστοι, δε, θα είναι αυτοί που θα καταφέρουν να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης.

Τι καινούργιο φέρνει;

Την επαναφορά των κλάσεων για τους αυτοαπασχολούμενους σε νέα εκδοχή. Το σύστημα αυτό προβάλλεται ως δήθεν δικαιότερο, όμως η υποκρισία περισσεύει.

Προβλέπεται αύξηση της κατώτατης εισφοράς την οποία σήμερα πληρώνει το 82% των αυτοαπασχολούμενων, κατά 19%. Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι αυτό επιτρέπεται από τη μείωση της φορολογίας. Ωστόσο η φορολογία από το πρώτο ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος, ο ΕΝΦΙΑ, οι υπέρογκοι έμμεσοι φόροι, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, τα έξοδα για Υγεία, Παιδεία, θέρμανση κ.λπ. παραμένουν. Αν προσθέσουμε και τις δεκαετείς 120 δόσεις για τα συσσωρευμένα χρέη, ο λογαριασμός γίνεται βαρύτερος. Πόσοι λοιπόν θα τα φέρνουν βόλτα όταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου το 40% των τωρινών ασφαλισμένων δυσκολεύονται και σήμερα να πληρώσουν τις εισφορές τους;

Οσο για τη δήθεν ελεύθερη επιλογή κλάσης, που διαφημίζεται από την κυβέρνηση, υπήρχε σε άλλη μορφή και στον προηγούμενο νόμο, που καθόριζε την κατώτατη εισφορά ως ποσοστό στο εισόδημα. Τότε, το 82% των αυτοαπασχολούμενων στριμώχτηκε στην κατώτατη κλίμακα, με προοπτική συντάξεις - ψίχουλα. Το ίδιο θα συμβεί και σήμερα, με τη νέα κατώτατη εισφορά των 220 ευρώ.

Σε συνθήκες μονοπώλησης και πτώσης του βιοτικού επιπέδου, η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων οδηγείται ή στη «Σκύλλα» της σύνταξης που δεν καλύπτει τις ανάγκες, μέσω της χαμηλότερης δυνατής εισφοράς, ή στη «Χάρυβδη» της διόγκωσης των χρεών προς το ασφαλιστικό ταμείο, που μπορεί να φέρει ακόμα και την απώλεια κάθε δικαιώματος στη σύνταξη.

Εν κατακλείδι, η δήθεν «ελευθερία» επιλογής κλάσης είναι ψευδεπίγραφη για τους πολλούς, οδηγεί στο ίδιο αδιέξοδο. Είναι φτιαγμένη από τα ίδια υλικά, υπηρετεί την ίδια κατεύθυνση, της παραπέρα επιδείνωσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Ο εκβιασμός της κυβέρνησης είναι ολοφάνερος, κι ας μην ομολογείται. Μόνοι ωφελημένοι θα βγουν οι επιχειρηματίες με 70 και 80 χιλιάδες ευρώ εισόδημα, οι οποίοι θα πληρώνουν την ίδια ασφαλιστική εισφορά με αυτοαπασχολούμενους των 10 χιλιάδων και σε πολλές περιπτώσεις μικρότερη ακόμα και από τους υπαλλήλους τους!

Παραπέρα απαλλαγή του αστικού κράτους και ορμητική είσοδος του ιδιωτικού κεφαλαίου

Τι προωθεί το νομοσχέδιο;

Την απαλλαγή του αστικού κράτους από την ευθύνη της Κοινωνικής Ασφάλισης και την ορμητική είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου. Δηλαδή οι εισφορές των ασφαλισμένων γίνονται κεφάλαιο στα χέρια των καπιταλιστών, που προσδοκούν και τα ανάλογα κέρδη. Το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων, τη «χρυσή εποχή» του χρηματιστηρίου, ήταν ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα τα βήματα γίνονται άλματα. Οσο για την τύχη των κεφαλοποιημένων πια εισφορών σε περίπτωση οικονομικής κρίσης, υπάρχει εμπειρία. Το PSI «κούρεψε» τα αποθεματικά σαν να ήταν κεφάλαιο...

Ο νόμος Κατρούγκαλου σχηματοποίησε τον «πρώτο πυλώνα» του ασφαλιστικού συστήματος - τον κρατικό - και τον μισό «δεύτερο», αν υπολογίσουμε και τα επικουρικά ταμεία. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ολοκληρώσει τους «τρεις πυλώνες» των κατευθύνσεων της ΕΕ με τον νέο νόμο και τους επόμενους που είναι στα σκαριά.

Δείτε πόσο χαρακτηριστικά περιγράφει αυτήν την κατεύθυνση το ΙΟΒΕ σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα: «Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού τομέα με τόνωση του 2ου (σ.σ. επαγγελματικής) και 3ου πυλώνα (σ.σ. αμιγώς ιδιωτικής) ασφάλισης, σε συνδυασμό με την προώθηση φορολογικών κινήτρων στα νοικοκυριά για χρηματικο-οικονομικές επενδύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα, θα περιορίσει το "κενό επενδύσεων", συμβάλλοντας στη συνέχιση και επιτάχυνση της ανάπτυξης, όπως επίσης στην αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου».

Η μεταφορά υποχρεωτικών εισφορών από τον πρώτο πυλώνα στον δεύτερο είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης. Οι συντελεστές αναπλήρωσης, που καταβαραθρώθηκαν με τον προηγούμενο νόμο και παραμένουν σε ισχύ με μικροδιαφορές, θα φέρουν τις συντάξεις των υποχρεωτικών εισφορών πιο κοντά στις αποδόσεις των προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλισης. Να πώς θα πέσει σαν «ώριμο φρούτο» στους ασφαλισμένους ο τρίτος πυλώνας - παρότι εθελοντικός - από τις χαμηλές επιδόσεις των άλλων δύο. Το ίδιο δεν γίνεται στον τομέα της δημόσιας Υγείας; Τα προβλήματα και οι ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων είναι ο τροφοδότης του ιδιωτικού τομέα, των ΣΔΙΤ κ.ο.κ.

Εν ολίγοις, δικαίως πανηγυρίζει ο κ. Βρούτσης: «Με το νομοσχέδιο», λέει, «θα έχουμε ολοκληρώσει μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως ένα αποτέλεσμα από το 2010, από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ»...

Ασφάλιση: Ατομική ευθύνη ή κοινωνικό δικαίωμα;

Η εμπειρία των αυτοαπασχολούμενων από τις κυβερνητικές πολιτικές «για τη σωτηρία των Ταμείων» είναι εξαιρετικά αρνητική, ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης. Εκατοντάδες χιλιάδες έμειναν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω χρεών στο ασφαλιστικό ταμείο, και μάκρυναν οι λίστες των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Αρκετές χιλιάδες ασφαλισμένοι σε συντάξιμη ηλικία κινδυνεύουν να χάσουν ή έχουν ήδη χάσει οριστικά τη σύνταξή τους για τον ίδιο λόγο.

Οι αστικές κυβερνήσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν χρειάζεται να διαλαλήσουν την επιδείνωση των όρων ασφάλισης, μπορούν κάλλιστα να τη δικαιολογήσουν ως ατομική επιλογή των αυτοαπασχολούμενων. Η μονοπώληση και ο αδηφάγος ανταγωνισμός στην αγορά θα τους οδηγήσουν αργά ή γρήγορα στο ίδιο αποτέλεσμα, στις χαμηλές εισφορές και τις συντάξεις ψίχουλα, με την κυβέρνηση να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο.

Πίσω από τη φράση «ό,τι δώσεις θα πάρεις» εξαγνίζεται η απεμπλοκή του κράτους από τη χρηματοδότηση της Ασφάλισης, εξισώνονται δικαιώματα και παροχές προς τα κάτω, απαλλάσσονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες, εξανεμίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της.

Χαμένοι είναι η μεγάλη πλειοψηφία, αυτοί που τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν για μια υψηλότερη εισφορά και έτσι στερούνται ακόμα και τη στοιχειώδη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη. Ολοι αυτοί ζημιώνονται από τη λογική της ανταποδοτικότητας και της ατομικής λύσης. Ολοι αυτοί έχουν συμφέρον μόνο από την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, που μπορεί να αποτελέσει ασπίδα στην επιδείνωση των όρων διαβίωσης των αυτοαπασχολούμενων, εν ενεργεία και συνταξιούχων.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταψήφισε όλες τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες χτίστηκε το σημερινό αντιασφαλιστικό οικοδόμημα. Είναι το μόνο κόμμα που υποστηρίζει ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να διευρυνθεί η πρόσβαση των εργαζόμενων σε σύγχρονα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα (πλήρη σύνταξη στα 30 έτη ασφάλισης, θεμελίωση δικαιώματος στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, αξιοπρεπείς συντάξεις και κατώτατη σύνταξη για όλους στα 600 ευρώ κ.λπ.), να διευρυνθούν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας για όλους, δωρεάν και με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Ο πλούτος που παράγεται και συσσωρεύεται συνεχώς, αρκεί για να υπερκαλύψει όλα αυτά τα δικαιώματα. Η κατοχύρωση και η διεύρυνσή τους πρέπει να μπει στο στόχαστρο της λαϊκής πάλης και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν κάθε συμφέρον να δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών».

Ο νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση να μην περάσει! Σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα, Υγεία - Πρόνοια δημόσια και δωρεάν για όλους

Ηδη Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία των αυτοαπασχολούμενων έχουν αποφασίσει συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 18 Φλεβάρη.

Το κάλεσμα αυτό πρέπει να διευρυνθεί, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι να βρεθούν στο δρόμο.

Εμπόδιο αποτελούν οι ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες, η σιωπή τους είναι εκκωφαντική όλο αυτό το διάστημα και πρέπει να προβληματίσει κάθε αυτοαπασχολούμενο. Το «νέο Ασφαλιστικό» έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και μήνες, με «διαρροές» και συνεντεύξεις, και δεν στέκει το επιχείρημα ότι δεν είχε κατατεθεί επίσημα. Τώρα που κατατέθηκε είναι σίγουρο ότι θα αρχίσουν τις βόλτες στα υπουργεία, τις προσφυγές στα δικαστήρια, τη συμμετοχή στους «κοινωνικούς διαλόγους». Τα ίδια έκαναν με τον νόμο Κατρούγκαλου, τέτοιες ήταν οι θέσεις τους για το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο κ.λπ. Ετσι εξυπηρετούνται μια χαρά τα συμφέροντα μιας χούφτας μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν κάνει «ευαγγέλιο».

Ομως δεν λένε τίποτα για τις αγωνίες των αυτοαπασχολούμενων, που είναι εγκλωβισμένοι στις μυλόπετρες της κατώτατης εισφοράς. Δεν τους απασχολούν η μείωση των συντάξεων, τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων, η κρατική χρηματοδότηση που θα πάρει την κατηφόρα, το δικαίωμα, τελικά, κάθε αυτοαπασχολούμενου στην Κοινωνική Ασφάλιση, να ζήσει με αξιοπρέπεια σήμερα ή αύριο ως συνταξιούχος. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ νομιμοποιούν, με τις θέσεις τους και τη στάση τους, τις αντιλαϊκές πολιτικές και την ίδια στιγμή υπονομεύουν κάθε σκέψη για αγωνιστική δράση.

Ελπίδα και προοπτική υπάρχει μόνο από την ενίσχυση της συλλογικής πάλης για να βγουν στο προσκήνιο οι λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα. Μόνο μια τέτοια κατεύθυνση στο συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να υπηρετήσει τα πραγματικά συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων.

Η απεργία στις 18 Φλεβάρη αυτήν την προοπτική υπηρετεί και ο κάθε αυτοαπασχολούμενος πρέπει να πάρει θέση με την ενεργή συμμετοχή του στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια.


Του Βασίλη ΜΑΜΑΗ*
*Ο Β. Μαμάης είναι μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα

Καθημερινές συνελεύσεις, περιοδείες και εξορμήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Από τη συζήτηση που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data»
Από τη συζήτηση που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data»
Με καθημερινές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων, συνελεύσεις, εξορμήσεις και περιοδείες, προετοιμάζουν την 24ωρη απεργία για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Τρίτη 18 Φλεβάρη, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα σε όλη τη χώρα.

Η απεργία και οι συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε δεκάδες πόλεις δίνουν συνέχεια στον αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου - Βρούτση, στην κυβερνητική προπαγάνδα που το συνοδεύει αλλά και στην απεργοσπαστική πρακτική της ΓΣΕΕ, βάζουν στο προσκήνιο τη διεκδίκηση δημόσιας, υποχρεωτικής, καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σε δεκάδες ακόμα πόλεις όλης της χώρας.

Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί στις εξής πόλεις:

Αγρίνιο (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (11 π.μ., δημαρχείο), Αμφισσα (10.30 π.μ., πλατεία Λαού), Αργος (10.30 π.μ., πλατεία Αγ. Πέτρου), Βέροια (11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου), Γιάννενα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Γιαννιτσά (10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ - πεζόδρομος), Δράμα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Εδεσσα (10.30 π.μ., Μικροί Καταρράκτες), Ελευσίνα (10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων), Ζάκυνθος (10.30 π.μ., κτίριο Περιφέρειας), Ηγουμενίτσα (10 π.μ., ΟΤΕ), Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Θάσος (11 π.μ., κεντρική πλατεία Λιμένα), Ικαρία (12 μ., Εύδηλος), Καβάλα (11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη), Καλαμάτα (10 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη), Κάρυστος (10.30 π.μ., πλατεία), Κατερίνη (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Κέρκυρα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Κεφαλονιά (10.30 π.μ., Αργοστόλι), Κιλκίς (10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης), Κως (10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Λαμία (10 π.μ., πλατεία Πάρκου), Λευκάδα (10 π.μ., Αγ. Μηνάς), Λήμνος (10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας), Λιβαδειά (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Μυτιλήνη (11 π.μ., πλατεία Σαπφούς), Νάουσα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Πάτρα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Σάμος (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Πολύγυρος (10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου), Σαντορίνη (11 π.μ., πλατεία Φηρών), Ρέθυμνο (10.30 π.μ., δημαρχείο).

Οι απεργιακές αποφάσεις

Περιοδείες σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις στα Γιάννενα
Περιοδείες σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις στα Γιάννενα
Ηδη, απόφαση για 24ωρη απεργία έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Πάτρας, Πύργου, Σάμου, Φωκίδας και Χανίων.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Ενέργειας (ΠΟΕ) καθώς και δεκάδες Σωματεία σε όλη τη χώρα.

Στον δημόσιο τομέα απεργία για τις 18 Φλεβάρη έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ καθώς και πλήθος Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ αποφάσισαν 24ωρη απεργία στις 18 Φλεβάρη, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στα καράβια των λιμανιών Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου.

Απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας έχουν πάρει τα Συνδικάτα Εργαζομένων ΟΑΣΑ (μπλε λεωφορεία) και ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

«Η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αντιασφαλιστικές διατάξεις και ολοκληρώνει το καταστροφικό έργο προσθέτοντας νέες», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και καλούν σε συγκέντρωση την Τρίτη 18/2, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Κάλεσμα στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα έχουν απευθύνει η ΟΓΕ και η ΕΕΔΥΕ.

Δεκάδες αποφάσεις από Ομοσπονδίες και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έχουν καλέσει Ομοσπονδίες και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ. Στην απεργιακή απάντηση καλούν, εκτός από την ΟΒΣΑ, οι Ομοσπονδίες Ξύλου, Υποδηματοποιών, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΠΟΣ ΟΑΕΕ), Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) και Βιοτεχνικών Σωματείων Μυτιλήνης.

Επίσης, τα σωματεία: Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών, Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων Αθηνών - Πειραιώς, Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, Εγκαταστατών Υδραυλικών - Θερμικών και Κλιματιστικών Εργων Αθηνών, Κουρέων - Κομμωτών Αθηνών «Η Αδελφότης», Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων - Βαφείων - Σιδηρ/ρίων Αθηνών, Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Τρίτονων Φορτηγών Αυτοκινήτων, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας, Αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων Α' Αθήνας, Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, Αρτοποιών Πάτρας, Δερμάτινων και Γουναρικών Θεσσαλονίκης, οι ενώσεις ΕΒΕ Περιστερίου, Νέου Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Ηλιούπολης, Χαϊδαρίου, Καισαριανής, Αχαρνών, Αγ. Δημητρίου, Καλλιθέας, Βύρωνα, Ν. Ερυθραίας, Ν. Ιωνίας, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πρέβεζας και Ιωαννίνων, ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος ΕΒΕ, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, ΟΑΕΕ Πειραιά, ΟΑΕΕ Νίκαιας, ΟΑΕΕ Πρέβεζας, ΟΑΕΕ Ιωαννίνων.

Κάλεσμα στις εργαζόμενες γυναίκες από συνδικάτα και συλλόγους της ΟΓΕ

Στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο μαζί με τον Σύλλογο Γυναικών της ΟΓΕ πραγματοποίησε χτες περιοδεία στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «ΠΙΝΔΟΣ» και «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ». Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους, που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, βρέθηκε το κάλεσμα στην απεργία και τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Κοινωνική Ασφάλιση, αναδείχθηκαν πλευρές σχετικές με τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία και την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας για τον γυναικείο οργανισμό.

Συνέλευση για την οργάνωση της απεργίας έκανε χτες το Σωματείο Εργαζομένων «First Data» με τους εργαζόμενους στο κτίριο της Σπύρου Πάτση, οργανώνοντας παράλληλα συζήτηση με θέμα «Ασφαλιστικό και μητρότητα» σε συνεργασία με την ΟΓΕ. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου και της ΟΓΕ ανέδειξαν τη σημασία της Κοινωνικής Ασφάλισης, που δεν περιορίζεται στη σύνταξη, αλλά αφορά όλες τις πλευρές της ζωής της εργαζόμενης γυναίκας. Οσον αφορά τις συνθήκες δουλειάς στον κλάδο του Χρηματοπιστωτικού, υπογραμμίστηκαν οι συνέπειες που έχουν στη ζωή και την υγεία των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών οι εναλλασσόμενες βάρδιες, τα ακατάστατα ωράρια, η εντατικοποίηση. Κάλεσαν τις εργαζόμενες να δώσουν το «παρών» στην απεργία, να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα για να ζήσουν οι ίδιες και οι οικογένειές τους με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα. Το Σωματείο έχει προγραμματίσει συνέλευση τη Δευτέρα 17/2, στη 1.30 μ.μ., και στο κτίριο στον Αγιο Στέφανο.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται σήμερα το πρόγραμμα συνελεύσεων στα εργοτάξια από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με στάση εργασίας (12 μ. έως 1 μ.μ.) στο εργοτάξιο επί της Πανεπιστημίου και Κριεζώτου.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και Σωματεία Εργαζομένων σε δήμους και την Περιφέρεια Αττικής οργανώνουν και σήμερα περιοδείες σε χώρους δουλειάς, στους δήμους Αθήνας, Πειραιά, Αμαρουσίου, Αγ. Βαρβάρας. Επίσης, σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν μια σειρά σωματεία εργαζομένων σε δήμους.

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προχωρά σε συνελεύσεις και εξορμήσεις: Σήμερα Πέμπτη, συνέλευση στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου» και εξορμήσεις σε Μεσόγεια - Κορωπί. Αύριο Παρασκευή, σε εργοστάσια σε Αγιο Στέφανο - Κρυονέρι.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σε σύσκεψη σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Συνεχίζουν τον αγώνα για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων
Τον αγώνα τους για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους συνεχίζουν οι 35 εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στο Ηράκλειο Κρήτης και το σωματείο τους, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί στην ανεργία, καθώς το εργοστάσιο ανακύκλωσης σταμάτησε να λειτουργεί τον περασμένο Νοέμβρη. Η εταιρεία «Waste Solutions», που είχε αναλάβει τη διαχείρισή του, εγκατέλειψε το έργο, παρότι η σύμβαση που είχε έληγε στις 31/12/2019, έχοντας φορτώσει στην πλάτη των εργαζομένων μια σειρά προβλημάτων, από τη συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας και τη δουλειά σε συνθήκες έλλειψης μέτρων προστασίας της ασφάλειας και της υγείας τους.

Το ΚΔΑΥ αναμένεται να λειτουργήσει στην ευθύνη νέου εργολάβου, μετά από διαγωνισμό που έγινε το προηγούμενο διάστημα, στις αρχές Μάρτη.

Στο μεταξύ, οι απολυμένοι πλέον εργαζόμενοι, που συνεχίζουν να βρίσκονται «στον αέρα», δεν έχουν σταματήσει να παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Μέσα από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τη Σωματειακή τους Επιτροπή διεκδικούν, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να επιστρέψουν στα πόστα τους με την επαναλειτουργία του ΚΔΑΥ όλοι οι εργαζόμενοι, με κανέναν εργαζόμενο να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ, με ασφάλιση στα ΒΑΕ και τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Παρακαταθήκη για τις επόμενες μάχες η οργάνωση στη Σωματειακή Επιτροπή

Δουλεύουν μέσα σε βουνά από σκουπίδια, αλλά δεν ασφαλίζονται στα ΒΑΕ!
Δουλεύουν μέσα σε βουνά από σκουπίδια, αλλά δεν ασφαλίζονται στα ΒΑΕ!
Τα προβλήματα για τους εργαζόμενους δεν ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβρη.

Οπως εξηγεί η Δέσποινα Ρουσάκη, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης, η καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας ήταν μόνιμο φαινόμενο και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν πάρα πολλές φορές σε κινητοποιήσεις για να μπορέσουν να πληρωθούν το μισθό τους. Τους τελευταίους μόνο μήνες προχώρησαν σε παρεμβάσεις στη δημοτική αρχή Ηρακλείου και στην Περιφέρεια Κρήτης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης από την απληρωσιά, καθώς και σε παρέμβαση στη ΔΕΗ για να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε κανέναν απλήρωτο συνάδελφό τους.

Σοβαρή πλευρά του αγώνα των εργαζομένων αποτελεί η διεκδίκηση αιτημάτων για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, την τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους, τη συντήρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, η Ενωση έχει καταγγείλει μια σειρά από σοβαρότατα «ατυχήματα», μεταξύ τους πτώση αυτοαπασχολούμενου που εκτελούσε εργασίες επισκευών, έκρηξη μπαταρίας στο πρόσωπο εργοδηγού, «μάσημα» του χεριού εργαζόμενου από μηχανή της οποίας δεν λειτουργούσε το πορτάκι ασφαλείας, τραυματισμό εργάτη από τις «μπουκάλες» της πρέσας, τραυματισμό εργαζόμενου από σύριγγες άγνωστης προέλευσης.

Οπως περιγράφει η Δ. Ρουσάκη, οι εργαζόμενοι δουλεύουν όρθιοι μπροστά στην ταινία διαλογής που περνά μπροστά τους και μεταφέρει τον όγκο των απορριμμάτων. Ο ρυθμός της δουλειάς γίνεται συχνά εξαντλητικός, ενώ είναι εκτεθειμένοι στη σκόνη και στα μικρόβια. Ανάμεσα στα απορρίμματα τη διαλογή των οποίων καλούνται να κάνουν περιλαμβάνονται ιατρικά απόβλητα, σύριγγες, αιχμηρά σκουριασμένα αντικείμενα, ακόμα και πτώματα ζώων.

Στα παραπάνω προστίθεται και η πάγια πρακτική της εργοδοσίας να απενεργοποιεί τα μπουτόν ασφαλείας στην ταινία διαλογής, προκειμένου να μη διαταράσσονται ο ρυθμός και η ταχύτητα της δουλειάς. Μόνο που τα συστήματα ασφαλείας δεν είναι απαραίτητα μόνο για να μπορούν οι εργαζόμενοι να διαχειριστούν τα βουνά των σκουπιδιών που περνούν από μπροστά τους, αλλά και για να μην κινδυνεύσει η ασφάλειά τους στην περίπτωση που παρασυρθούν από την ταινία διαλογής.

Παρότι δουλεύουν σε εξαιρετικά ανθυγιεινές συνθήκες, όπως τονίζει η Δ. Ρουσάκη οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ δεν ασφαλίζονται με Βαρύ και Ανθυγιεινό αλλά με απλό ένσημο. Υπενθυμίζει μάλιστα πως μετά από αίτημα του σωματείου έχουν γίνει αυτοψίες και έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίοι πιστοποιούν το γεγονός ότι εκτελούν χειροδιαλογή σε απορρίμματα, ωστόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπερασπίζεται τον αποκλεισμό τους από τα ΒΑΕ.

Από το 2010, που η ίδια δουλεύει στο ΚΔΑΥ, έχουν περάσει από αυτό 4-5 διαφορετικοί εργολάβοι. Ολοι κινούνται με το ίδιο κριτήριο, που δεν είναι άλλο από το πόσα θα κερδίζουν, πώς θα περιορίζουν το «κόστος», βάζοντας ασφαλώς στο στόχαστρο και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αυτό που έχει αλλάξει τα πράγματα, όπως διαπιστώνει, είναι η οργάνωση των εργαζομένων. Σημείο καμπής στην κατεύθυνση αυτή στάθηκαν οι πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν το 2012 ενάντια στις μειώσεις μισθών που προωθούσε ο τότε εργοδότης. «Πριν από το 2012 οι περισσότεροι εργαζόμενοι δίσταζαν ακόμα και να μιλήσουν με τους εκπροσώπους του σωματείου», όμως «από τότε έχουν αλλάξει πολλά».

Με παρακαταθήκη την πείρα τους από την οργάνωση στη Σωματειακή τους Επιτροπή, τη συλλογική συζήτηση και δράση μέσα από αυτή, οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να δώσουν και τη μάχη του επόμενου διαστήματος για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. «Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε από τα αιτήματά μας. Είναι τα βασικά και αυτονόητα και δε θα σταματήσουμε να τα διεκδικούμε», ξεκαθαρίζει η Δ. Ρουσάκη.

Στην ανεργία οι εργαζόμενοι, «στον αέρα» η ανακύκλωση

Τις αντεργατικές προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου έδειξε με καθαρό τρόπο ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, η οποία συζητήθηκε στη Βουλή στις 30/1.

Οπως υπενθύμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, το ίδιο θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα σε συζήτηση στην Ολομέλεια, με πιο πρόσφατη τη συζήτηση στις 25/10/2019, με Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος να κλείσει το ΚΔΑΥ και να χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι απολυμένοι, πλέον, εργαζόμενοι του ΚΔΑΥ αυτήν τη στιγμή βρίσκονται "στον αέρα", δεν πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο κάτω από ωμούς εκβιασμούς της εργοδοσίας και αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα για την καθημερινή τους επιβίωση».

Επισήμανε ότι σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η στάση της κυβέρνησης και του εποπτικού της μηχανισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), απέναντι «στις συνεχείς παραβάσεις και την παράβλεψη των συμβατικών υποχρεώσεων» από την Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), η οποία έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ΚΔΑΥ. Η ΕΕΑΑ το Νοέμβρη προκήρυξε διαγωνισμό για να αναλάβει το ΚΔΑΥ νέος εργολάβος. Στις 2 Δεκέμβρη θα έπρεπε να γνωστοποιήσει το αποτέλεσμα και να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ποιος ανέλαβε, αν θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους και με τι εργασιακές σχέσεις. Ωστόσο δεν έχουν ακόμα καμία τέτοια ενημέρωση από την ΕΕΑΑ, που τους διατηρεί σε ομηρία, ενώ δεν δίνεται απάντηση και στα ερωτήματα των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε τις ευθύνες του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) και των τοπικών δημοτικών αρχών, κυρίως του Ηρακλείου, «που ανέχονται αυτήν την κατάσταση» με συνέπειες και για τους δημότες, οι οποίοι «χρεώνονται διπλά και τριπλά με το τέλος ανακύκλωσης» και ανακύκλωση δεν έχουν, καθώς οι δήμοι που εξυπηρετεί το ΚΔΑΥ Ηρακλείου πλέον «πετάνε τα ανακυκλώσιμα υλικά στον ΧΥΤΑ».

Κανένα μέτρο από την κυβέρνηση για την προστασία θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων

Στο παραπάνω έδαφος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε μέτρα «έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση από το υπουργείο Εργασίας» για την ενημέρωση σχετικά με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, για να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για να λειτουργήσει το εργοστάσιο, να συνεχίσει η ανακύκλωση στους δύο νομούς, να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα και να ανακουφιστούν με «πάγωμα» χρεών προς το Δημόσιο, στις πρώην ΔΕΚΟ, στις τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους και με απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.

«Ο υπουργός δεν μπορεί να επιβάλει την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας» ήταν η απάντηση του Γ. Βρούτση, ο οποίος «διαπίστωσε» ότι «η επιχειρηματικότητα δεν είναι αγγελικά πλασμένη»! Αντί να απαντήσει στα συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσε με την Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ, επέλεξε να επανέλθει στη γνωστή και συνηθισμένη του τακτική, κάθε φορά που το ΚΚΕ προβάλλει στη Βουλή τα στοιχειώδη αιτήματα των εργαζομένων: Να απαντά άλλα αντί άλλων, εγκαλώντας αυτήν τη φορά τους κομμουνιστές βουλευτές που είναι «εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Ο ίδιος υπουργός, με γραπτή απάντηση σε σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στα μέσα Νοέμβρη, είχε απαξιώσει τα σοβαρά προβλήματα, όπως τα συχνά και σοβαρά εργατικά «ατυχήματα», και τα αιτήματα των εργαζομένων, όπως η ένταξή τους στα ΒΑΕ. Υποβαθμίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τις συνέπειές τους, ο υπουργός είχε ισχυριστεί πως «τα ατυχήματα που έχουν αναγγελθεί από την εργοδότρια εταιρεία είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ελαφρά», ενώ είχε υπερασπιστεί τον αποκλεισμό των εργαζομένων από τα ΒΑΕ...Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ