Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»

-- Συνεχίζεται το μπαράζ απολύσεων συνδικαλιστών εργατών

-- Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα κλιμακώνουν την πάλη για μέτρα προστασίας από την πανδημία. Συγκεντρώσεις σήμερα και καθημερινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις

-- Νέα αγροτική κινητοποίηση τη Δευτέρα στην Ηλεία για τη σταφίδα

«ΠΑΝΔΗΜΙΑ» ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
Αποθρασυμένη από τους αντεργατικούς νόμους η εργοδοσία επιχειρεί να ξεφορτωθεί πρωτοπόρους εργάτες
  • Ολόκληρο το ΔΣ του Σωματείου απέλυσε η «Energean» στα «Πετρέλαια Καβάλας»
  • Πρόεδροι και μέλη ΔΣ στο στόχαστρο της εργοδοσίας σε ΚΤΕΛ Ζακύνθου, εργολαβίες ΑΠΘ και Μεταλλεία Χαλκιδικής

Από την επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στους εργαζόμενους της «Energean»
Από την επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στους εργαζόμενους της «Energean»
Καμία υποχώρηση απέναντι στο τελεσίγραφο της εργοδοσίας της «Energean» δεν δείχνουν οι εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας», που παραμένουν οργανωμένοι και ενωμένοι, στηριγμένοι σε ένα κύμα αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς της περιοχής αλλά και όλης της χώρας.

Θυμίζουμε πως προχτές, Τρίτη, η εργοδοσία προχώρησε σε μία προκλητική, άνευ προηγουμένου τις τελευταίες δεκαετίες ομαδική απόλυση όλων των μελών του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων καθώς και άλλων 17 εργαζομένων, αξιοποιώντας την ασυλία που της παρέχει ο κατάπτυστος νόμος Χατζηδάκη προκειμένου να τρομοκρατήσει και να κάμψει τον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις και στο σχέδιο εργολαβοποίησης και χτυπήματος των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα, κάλεσε τους υπόλοιπους εργαζόμενους, που βρίσκονται από 1η Γενάρη σε επίσχεση εργασίας, να επιστρέψουν στη δουλειά έως την Τετάρτη, με το «τυρί» της υπόσχεσης πως δεν θα μεταβληθούν οι εργασιακές τους σχέσεις.

Κύμα αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Τον αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» στηρίζουν με ανακοινώσεις τους μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, που δηλώνουν την αλληλεγγύη τους, καταγγέλλουν τις εκδικητικές απολύσεις και απαιτούν την ανάκλησή τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «πρωτοφανή και προκλητική επίθεση της επιχείρησης (...) στοχεύοντας να τρομοκρατήσει όλους τους εργαζόμενους» και παράλληλα σημειώνει πως «αναδεικνύεται ξεκάθαρα ο ρόλος του νόμου Χατζηδάκη, που ήρθε σαν εργαλείο για την ποινικοποίηση της δράσης της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ώστε κυβέρνηση και εργοδότες να βρίσκουν όλο και λιγότερα εμπόδια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους».

«Γράφεται ακόμη ένα κεφάλαιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα "Πετρέλαια Καβάλας"», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, η οποία τονίζει πως η εργοδοσία της «Energean» «έχει προβεί σε κάθε είδους ενέργεια, έχοντας ως στόχο τη διάλυση του Σωματείου και τη βίαιη επιβολή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο θίγει την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων και τα εργασιακά δικαιώματα του μόνιμου και με πολυετή εμπειρία εξειδικευμένου προσωπικού της».

Αποφάσεις επίσης έχουν πάρει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Φωκίδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Εβρου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης Περιφέρειας Αττικής, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας - Θάσου, Συνταξιούχων Καλλιράχης Θάσου, Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου Καβάλας, Συνταξιούχων ΒΦΛ και Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Εβρου, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο».

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Χτες το πρωί, κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν οι Κώστας Κουκούλας, Βασίλης Καταπόδης, Γιώργος Πυργελής και Σάκης Βαρδαλής, μέλη του ΓΠ της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, επισκέφθηκε τον χώρο όπου συγκεντρώνονται καθημερινά οι εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας», μοιράζοντας την ανακοίνωση της ΤΕ Καβάλας του Κόμματος για τις πρόσφατες εξελίξεις. Το κλιμάκιο συζήτησε με τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου και τους εργαζόμενους στα «Πετρέλαια» και μετέφερε για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων. Επίσης, μεταξύ άλλων, στις συζητήσεις επισήμαναν πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τους εργαζόμενους και τον αγώνα τους σε κάθε επίπεδο παρέμβασης, στο κίνημα αλλά και με τους εκλεγμένους του σε Τοπική Διοίκηση και Βουλή.

Ζάκυνθος: Σε προκλητικές απολύσεις συνδικαλιστών προχώρησε το ΚΤΕΛ

Στο μεταξύ, διαρκώς έρχονται στο φως απολύσεις συνδικαλιστών από μια σειρά χώρους δουλειάς, με την εργοδοσία να έχει τα χέρια της λυμένα από το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο. Θυμίζουμε ότι ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη κάνει «φύλλο και φτερό» κάθε προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, αφήνοντας μέλη ΔΣ σωματείων εκτεθειμένα στην εκδικητική μανία της εργοδοσίας, που προκειμένου να εντείνει την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς επιχειρεί να τσακίσει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης.

Ετσι, η «πανδημία» απολύσεων συνδικαλιστών περιλαμβάνει και αυτές από τη διοίκηση του ΚΤΕΛ Ζακύνθου, μετά τις 6 που είχε πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, προχτές, ανακοίνωσε τις απολύσεις ακόμα 2 εργαζομένων, αυτήν τη φορά και συνδικαλιστών, του γραμματέα του Σωματείου Οδηγών και Προσωπικού ΚΤΕΛ, που είναι και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου του νησιού, Διονύση Μουζάκη, καθώς και του Δημήτρη Γιαννούλη, εφόρου στο ΔΣ του Σωματείου.

Οι δύο συνδικαλιστές, δρώντας αυτονόητα με την ιδιότητά τους, πρωτοστάτησαν στις προηγούμενες κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις 6 συναδέλφων τους στην επιχείρηση, απαίτησαν την παραμονή όλων στη δουλειά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αυτά σε μια περίοδο που η επιχείρηση «διαφημίζει» την αύξηση του στόλου της με νέα πολυτελή λεωφορεία, ιδιαίτερα από το καλοκαίρι και μετά. Την ίδια ώρα, μειώνει το προσωπικό της (οι απολυμένοι εργαζόμενοι έχουν πάνω από 15 χρόνια δουλειάς) και αφήνει τους κατοίκους του νησιού χωρίς δρομολόγια, παρότι επιδοτείται γι' αυτά, συν το γεγονός ότι με βάση το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» της κυβέρνησης είχε βάλει σε αναστολή το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη δέσμευση ότι θα επιστρέψουν μετά το πέρας της αναστολής στην εργασία τους.

Πρόκειται για γεγονότα στα οποία αναφέρεται και το Σωματείο των οδηγών σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του τις μεγάλες ελλείψεις σε δρομολόγια που διαμορφώνουν μια άθλια κατάσταση στη συγκοινωνία του νησιού.

Απέναντι στη δράση της εργοδοσίας της επιχείρησης, άμεση ήταν η αντίδραση τόσο του συνδικάτου των εργαζομένων όσο και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, που προχώρησαν χτες σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

«Οι ενέργειες της διοίκησης του ΚΤΕΛ Ν. Ζακύνθου ΑΕ τροφοδοτούνται από το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις έως σήμερα. Στηρίζονται στο διαμορφωμένο πλαίσιο των δεκάδων αντεργατικών νόμων που θέλουν τους εργαζόμενους "ευέλικτους", χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κυρίως όμως θέλουν οι εργαζόμενοι να μην παλεύουν, να μην οργανώνονται, να μη διεκδικούν μια καλύτερη ζωή», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο για τις τελευταίες εξελίξεις και για τα ζητήματα της Υγείας.

Καλεί επιπλέον σε πάλη για άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων, αστικές συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις ανάγκες, με ασφάλεια, καθημερινά δρομολόγια για όλα τα χωριά, καμία νέα απόλυση, με διασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλο το προσωπικό του ΚΤΕΛ.

Για τα παραπάνω θέματα, απαιτώντας να ανακληθούν οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι συγκοινωνίες στο νησί που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών & Υποδομών οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

ΑΠΘ: Σήμερα η κινητοποίηση για την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του Σωματείου Εργολαβικών

Αλλη μια απόλυση συνδικαλιστή είχαμε πριν από λίγες μέρες, αυτήν τη φορά στη Θεσσαλονίκη, όπου στο στόχαστρο της εργοδοσίας βρέθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργολαβικών στο ΑΠΘ.

Μάλιστα, σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ., το Σωματείο πραγματοποιεί στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ισόγειο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου της προσωρινής διοίκησης και ιδρυτικού μέλους του Σωματείου.

Οπως καταγγέλλει, ο πρόεδρος του νεοσύστατου Σωματείου απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο την 1η του Γενάρη. «Ενημερώθηκε από τον εργολάβο πως σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΑΠΘ αποφασίστηκε ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή του. Το "κουσούρι" του συναδέλφου δεν ήταν ούτε η απροθυμία στη δουλειά ούτε η ανεπάρκεια. Ηταν ότι προσπαθούσε να οργανώσει τους συναδέλφους εργολαβικούς, να τους πείσει ότι συλλογικά και οργανωμένα μπορούν να προστατευτούν από τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας και να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται, ήταν τελικά ότι πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Σωματείου.

Παρόλο που η απόφαση του δικαστηρίου τον ορίζει πρόεδρο της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου, η εργοδοσία και η διοίκηση του ΑΠΘ γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τη νομιμότητα που υποτίθεται ότι τηρούν ευλαβικά, καταπατούν ακόμα και αυτήν την κουτσουρεμένη εργατική νομοθεσία που προστατεύει τους εκλεγμένους και τα ιδρυτικά μέλη ενός σωματείου από απόλυση, και ανακοινώνουν στον συνάδελφο πρωτοχρονιάτικα ότι απολύεται».

Συμπαράσταση στον αγώνα των εργολαβικών του ΑΠΘ και του Σωματείου τους έχουν δηλώσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Θεαγένειο και άλλοι φορείς.

Να ακυρωθεί η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό είχε απολυθεί με συνοπτικές διαδικασίες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), Νίκος Τζανετής. Μια απόλυση με την οποία «εγκαινιάζονταν» οι διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη που προστατεύουν την εργοδοσία όταν αυτή προσπαθεί να ξεφορτωθεί αγωνιστές εργαζόμενους. Από τότε ξεδιπλώνεται ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης με διαρκείς κινητοποιήσεις για να ανακληθεί η απόλυση.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες οργανώνονται μαχητικές αγωνιστικές παρεμβάσεις σε Θεσσαλονίκη και Πολύγυρο, από συνδικάτα της Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με το ΣΕΜΛΑ. Πιο συγκεκριμένα, προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 18 Γενάρη στις 11 π.μ. στη Θεσσαλονίκη, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, και την Τετάρτη 19 Γενάρη συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Να βρει εμπόδιο την οργανωμένη πάλη η εγκληματική κυβερνητική πολιτική

«Η εγκληματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανάσχεση της εξάπλωσής της, πρέπει να βρει εμπόδιο την οργανωμένη εργατική - λαϊκή παρέμβαση και πάλη για την υγεία του λαού», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καλώντας εργαζόμενους και σωματεία σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Οπως αναφέρει το ΕΚ Πειραιά, «σε σούπερ μάρκετ, σε εμπορικά καταστήματα, σε ναυτιλιακές, σε καράβια, στους προβλήτες του λιμανιού, σε επισιτιστικά αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε πολλές φορές ο ένας δίπλα στον άλλο, είτε με συμπτώματα είτε είμαστε επαφή με κάποιο κρούσμα, γιατί αυτό επιβάλλει η εργοδοσία. Κανένα μέτρο για την πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπου αναγκαζόμαστε ακόμα και σήμερα να στοιβαζόμαστε σαν τις σαρδέλες για να πάμε στη δουλειά μας, όπως γίνεται ιδιαίτερα κάθε πρωί στον Ηλεκτρικό του Πειραιά και στα δρομολόγια των λεωφορείων και τρόλεϊ από και προς αυτόν. Τα παιδιά μας πάνε σε σχολεία όπου πρέπει να νοσήσει πάνω από το 50% της τάξης τους για να παρθούν μέτρα. Προβάλλουν ως μόνη λύση την ατομική ευθύνη, που μας κοστίζει πανάκριβα».

Αποτυπώνοντας δε την κατάσταση στις δομές Υγείας στον Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο σημειώνει ότι παραμένουν ανοχύρωτες, αφού δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις σε Κρατικό, «Τζάνειο», «Μεταξά», ενώ υποστελεχωμένες είναι και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Πέραμα, Σαλαμίνα, Νίκαια - Ρέντη, Πειραιά και Κορυδαλλό. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μπουκώνει «με πακτωλό χρημάτων τους μεγαλοκλινικάρχες, αντί να επιτάξει χωρίς αντίτιμο ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια», τονίζει το ΕΚΠ.

Και καλεί «τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τη νεολαία του Πειραιά να αντιπαλέψουν αυτήν την κατάσταση. Τα σωματεία να είναι σε επαγρύπνηση και με άμεσο τρόπο να παρεμβαίνουν όπου υπάρχουν καταγγελίες για αυθαιρεσίες της εργοδοσίας. Οι συνάδελφοι ερχόμαστε σε επαφή με το σωματείο μας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει στον εργασιακό μας χώρο. Κανένας μόνος του! Υπάρχει ελπίδα και αποτέλεσμα όταν η δικαιολογημένη αγανάκτηση που έχουμε μετατραπεί σε οργανωμένη δράση και απάντηση στην κατεύθυνση διεκδίκησης και οργάνωση της πάλης, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πολιτική».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
24ωρη απεργία σήμερα ενάντια στην αναστολή των εφημεριών

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης (συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου), μετά τη χτεσινή μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν, παρουσία της προέδρου και του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, καθώς και μελών του ΔΣ της ΟΕΝΓΕ.

Η απόφαση πάρθηκε ως απάντηση στην επικίνδυνη και αντιεπιστημονική απόφαση του υπουργείου Υγείας στις 6/1 να ανασταλούν οι εφημερίες του ΓΝ Παίδων Πεντέλης, για τη μετατροπή του σε mega εμβολιαστικό κέντρο παιδιών.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση επιτροπής εκπροσώπων με τον Θ. Πλεύρη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Υγείας πρόβαλε ως επιχείρημα καθησυχασμού ότι η αναστολή των εφημεριών θα αφορά ...3-4 βδομάδες, αποσιωπώντας την ακόμη πιο οδυνηρή πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί για τις λαϊκές οικογένειες, οι οποίες είτε θα κληθούν πάλι να περιμένουν με τις ώρες στα ήδη φρακαρισμένα επείγοντα των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», είτε θα αναγκαστούν να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Με τη σημερινή απεργία τους οι εργαζόμενοι απαιτούν να συνεχιστεί απρόσκοπτα η συμμετοχή του νοσοκομείου στο πρόγραμμα εφημεριών του λεκανοπεδίου, δηλαδή καθημερινές εφημερίες 08.00 - 14.30 και 24ωρη εφημερία κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και δεύτερη Κυριακή του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη απόφαση επιφορτίζει άλλο ένα νοσοκομείο με το εμβολιαστικό έργο, δημιουργώντας επιπλέον κινδύνους και για τα παιδιά που θα καλούνται να εμβολιαστούν σε ένα περιβάλλον το οποίο με ευθύνη της κυβέρνησης (αντιεπιστημονικές οδηγίες, όπως η μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες για τους νοσούντες υγειονομικούς) έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα. Να σημειωθεί ότι εδώ και πάνω από έναν χρόνο η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί την πλήρη απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Την απεργιακή απόφαση των εργαζομένων στο Παίδων Πεντέλης καλύπτει και το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Αγωνιστικά ραντεβού σε μια σειρά πόλεις

Εκτός από τις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προγραμματίζονται οι εξής παρεμβάσεις σε άλλες περιοχές:

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο καλεί στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Κολοκοτρώνη 20).

-- Στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο καλεί στις 12 μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου και σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΔΥ, στη 1.30 μ.μ. στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη διαμαρτυρία των γονιών και των εκπαιδευτικών, και στις 6.30 μ.μ. σε πικετοφορία από το Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Αρτα, στις 12 μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο παλιό νοσοκομείο.

-- Στην Καρδίτσα, στις 11 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Κέντρου Υγείας.

-- Στον Βόλο, στις 11.30 π.μ. στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου.

-- Στο Ηράκλειο, στη 1 μ.μ. στην 7η ΥΠΕ.

-- Στο Ρέθυμνο, στις 5 μ.μ. στο δημαρχείο.

-- Στη Λευκάδα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Μηνά.

-- Στη Ζάκυνθο, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην Περιφερειακή Ενότητα (παλιά νομαρχία).

-- Στην Κεφαλονιά, στις 10.30 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου.

-- Στο Αγρίνιο, στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση - πικετοφορία στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Λαμία, στις 6.30 μ.μ. πικετοφορία από το Εργατικό Κέντρο.

-- Στη Χίο, στις 12.30 μ.μ. στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου. Στάση εργασίας (12 μ. έως λήξη ωραρίου) έχει προκηρύξει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Αύριο Παρασκευή:

-- Στη Λάρισα, στις 12 μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου.

-- Στη Λαμία, στις 10 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου.

Την Τρίτη 18 Γενάρη:

-- Στη Χαλκίδα, στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Παρεμβάσεις σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία για ουσιαστική θωράκιση

Αγωνιστικές παρεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία προγραμματίζουν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και Σωματεία υγειονομικών σήμερα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας, απαιτώντας την ουσιαστική θωράκιση των νοσοκομείων για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Μέχρι στιγμής έχουν αποφασιστεί οι εξής κινητοποιήσεις:

  • Στον «Ευαγγελισμό», στις 8 π.μ. στα ΤΕΠ
  • Στο «Θριάσιο», στη 1 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου
  • Στο «Μεταξά», στις 8 π.μ. στο προαύλιο
  • Στο ΚΑΤ, στη 1 μ.μ. στη Διοίκηση
  • Στο Λαϊκό, στις 8 π.μ. στην πύλη
  • Στο Κρατικό Νίκαιας, στις 9 π.μ. στο προαύλιο
  • Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης, στη 1 μ.μ. στην 7η ΥΠΕ
  • Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στη 1 μ.μ. στην είσοδο
  • Στο Νοσοκομείο Λευκάδας, στις 9 π.μ. στην είσοδο
  • Στο Νοσοκομείο Σάμου, παρέμβαση στον διοικητή.
  • Στο Νοσοκομείο Χίου, στις 12.30 μ.μ.

Επίσης, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας προχωρά σε κινητοποίηση την Παρασκευή 14 Γενάρη, στις 12 μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου, στο πλαίσιο δίωρης στάσης εργασίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Ενώνουν τη φωνή τους - δυναμώνουν τις διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας από την πανδημία

Ισχυρό κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα σημερινά συλλαλητήρια. Στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη

Τη φωνή της διεκδίκησης μέτρων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων δυναμώνουν συνδικάτα από κάθε κλάδο, σωματεία υγειονομικών και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, εξορμήσεις, πικετοφορίες και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ξεκινώντας από σήμερα, Πέμπτη, με συλλαλητήρια και αγωνιστικές παρεμβάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Στην Αθήνα σήμερα η συγκέντρωση θα γίνει στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιό της τα σωματεία θα δώσουν συνέντευξη Τύπου. Από το πρωί θα οργανωθούν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της μέρας δράσης στα νοσοκομεία, με τα σωματεία των υγειονομικών να διεκδικούν μέτρα ουσιαστικής θωράκισης.

Διευρύνεται η συμμετοχή από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας καλούν τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και Πειραιά. Το ΕΚ Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σήμερα, στις 11 π.μ. θα προχωρήσει σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υγειονομικές δομές της Ανατολικής Αττικής.

Στην κινητοποίηση έχουν καλέσει τα Συνδικάτα: Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμποροϋπαλλήλων, Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τύπου - Χάρτου, Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Χρηματοπιστωτικού, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής, Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ.


Καλούν ακόμα η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Στη συγκέντρωση των σωματείων στο υπουργείο Υγείας καλούν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται οι εργαζόμενοι δουλεύουν απροστάτευτοι από την πανδημία αλλά και αντιμέτωποι με την ασυδοσία της εργοδοσίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο. Τα συνδικάτα δέχονται καθημερινά καταγγελίες εργαζομένων που αναγκάζονται να δουλέψουν ακόμα και όταν εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, για να καλύψουν τα κενά που πολλαπλασιάζονται λόγω της μετάδοσης του ιού στους συναδέλφους τους. Τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας έχουν πάει προ πολλού περίπατο, απολυμάνσεις και προληπτικοί έλεγχοι δεν γίνονται ενώ για να υποβληθούν σε τεστ οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή να περιμένουν με τις ώρες στα λιγοστά σημεία που διενεργεί ελέγχους ο ΕΟΔΥ. Το κερασάκι στην τούρτα βάζει ο προκλητικός και επικίνδυνος εφησυχασμός που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, που αντί να πάρει μέτρα για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, προβλέπει καθημερινά το «τέλος της πανδημίας» και καλεί τον λαό να ετοιμαστεί για να γιορτάσει το ...Πάσχα χωρίς μέτρα και περιορισμούς.

Στο φόντο αυτό, τα σωματεία επαναφέρουν τα επείγοντα και επιτακτικά αναγκαία αιτήματά τους. Απαιτούν μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό, οργάνωση επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους, με έλεγχο των μέτρων προστασίας και οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία. Μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες και στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών, με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων.

Επίσης, ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού, ειδικά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στους μετανάστες εργάτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία - πανεπιστήμια και τις κοινωνικές ομάδες «υψηλού κινδύνου». Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και στα διαγνωστικά. Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνουν σωματεία και φορείς σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Το κάλεσμα απευθύνουν τα Σωματεία: Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, ΣΕΤΕΠΕ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, εργαζομένων ΟΤΑ και Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας.

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλούν η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Θεαγένειο και «Παπαγεωργίου», το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η Συντονιστική Επιτροπή Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Σωματείων και άλλοι φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Σε Πάτρα, Αγρίνιο, Κεφαλονιά

Συνέχεια στην πάλη τους για τα οξυμμένα προβλήματα της Υγείας δίνουν Εργατικά Κέντρα και σωματεία σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια, αλλά και σε συνέχιση της πάλης.

Στην Πάτρα, πρωτοβουλία πήρε το Εργατικό Κέντρο καλώντας σε συλλαλητήριο σήμερα στις 6.30 μ.μ., με τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, να σημειώνει στον «Ριζοσπάστη»: «Επί της ουσίας, δεν έχουμε σταματήσει καθόλου τις δράσεις μας τον τελευταίο τουλάχιστον ενάμιση χρόνο». Το Εργατικό Κέντρο, άλλωστε, έχει καταθέσει επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία, την οποία υπογράφουν 86 συνδικάτα, σύλλογοι και άλλοι φορείς, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, εκτός από την ενίσχυση των υπαρχουσών δομών Υγείας με όλα τα αναγκαία μέσα και το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος που έκλεισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να κρατά κλειστό αυτή της ΝΔ, την επίταξη του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Ολύμπιον», την πραγματοποίηση των αναγκαίων ελέγχων για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.

«Πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι "μπαίνει στη μάχη" το μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο της πόλης "Ολύμπιον". Δεν το είδαμε να συνεισφέρει πουθενά. Αντιθέτως, οι μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας παίρνουν έναν σκασμό λεφτά για να αντιμετωπίζουν κάποια ελαφρά περιστατικά που δεν καταλήγουν στον δημόσιο τομέα», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, υπογραμμίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα έχουν συνέχεια.

Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει συγκέντρωση - πικετοφορία στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, με τον πρόεδρό του, Γιώργο Ντουντούμη, να τονίζει: «Πουθενά στους χώρους δουλειάς, σε εμπορικά, μεγάλα εργοτάξια κ.α. δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι για την πανδημία στους εργαζόμενους και δεν αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη κράτος και εργοδοσία». Στον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούν σταθερούς ελέγχους είναι μόλις 4 (2 στο Αγρίνιο και από 1 σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο), την ίδια ώρα που, όπως σημείωσε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, «κατά την πρώτη μέρα ανοίγματος των σχολείων καταγράφηκαν 300 κρούσματα μαθητών που νοσούσαν από Covid-19, μόνο στο Αγρίνιο!».

Οπως είπε, η κατάσταση είναι απελπιστική στο νοσοκομείο της πόλης τόσο για το προσωπικό (λόγω των μεγάλων ελλείψεων) όσο και για τον λαό της περιοχής, που πολλές φορές αναγκάζεται να μετακινείται σε άλλους νομούς για την υγεία του.

Στην Κεφαλονιά, στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για παράσταση στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου στο Αργοστόλι (σήμερα 10.30 π.μ.), ανταποκρίθηκε το Σωματείο των Εργαζομένων, με τον πρόεδρό του, Κώστα Τσιμάρα, να δηλώνει: «Μήνες μετά το περιστατικό όπου λιποθύμησε αναισθησιολόγος εν ώρα εργασίας στο νοσοκομείο και η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη ιδιαίτερα στις Ιατρικές Υπηρεσίες».

Για 120 κλίνες, το νοσοκομείο λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό κατά 50%, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την Παθολογική κλινική, όπου από 4 παθολόγους σήμερα εργάζεται μόλις 1! «Από τους 4 αναισθησιολόγους που θα έπρεπε να έχουμε, υπάρχει μόνο ένας με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και εν μέσω πανδημίας έχουμε μόνο έναν πνευμονολόγο στις 2 θέσεις, που καλείται να καλύψει και τις ανάγκες της κλινικής Covid-19», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Κάλεσε δε σε συνέχιση των κινητοποιήσεων, τονίζοντας πως δεν γίνεται η διοίκηση του νοσοκομείου να κάνει λόγο για αύξηση των κλινών του ιδρύματος, δίχως επιπλέον, μόνιμο με όλα τα εργασιακά δικαιώματα, προσωπικό.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο

Θέτει ξανά το θέμα της εξευτελιστικής τιμής της σταφίδας και κλιμακώνει την πάλη

Συνέχεια στις δράσεις της για το γεγονός ότι έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική εξέλιξη για το θέμα της εξευτελιστικής τιμής της σταφίδας δίνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, που καλεί τη Δευτέρα 17 Γενάρη, στις 11 π.μ., σε νέα κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα, στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο.

Υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση έχει γίνει απελπιστική για εκατοντάδες βιοπαλαιστές σταφιδοπαραγωγούς, ιδιαίτερα από το τέλος της συγκομιδής του προϊόντος το καλοκαίρι έως σήμερα, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, τονίζει στον «Ριζοσπάστη»:

«Κυβέρνηση και μεγαλέμποροι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας, ανακοινώνοντας δήθεν λύσεις που δεν ακουμπούν καν το πρόβλημά μας, θέλοντας να κατευνάσουν τις δράσεις μας και την αγανάκτησή μας».

Επισημαίνοντας πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οφείλεται στους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» στη λογική του «κόστους - οφέλους», ακόμη και για προϊόντα που έχει ανάγκη ο λαός, υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να σταματήσουμε, θα μας βλέπουν συνεχώς μπροστά τους μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

«Καίνε» και μια σειρά τοπικά προβλήματα

Στο μεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίασή του, το ΔΣ της Ομοσπονδίας αποφάσισε να καλέσει τα ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων σε συνεδριάσεις και να προχωρήσει σε περιοδείες ενημέρωσης στα χωριά, τόσο για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής με τις τεράστιες αυξήσεις στα αγροεφόδια, όσο και για μια σειρά τοπικά προβλήματα που απασχολούν.

Πρόκειται για την αλλαγή χρήσης γης στις εξωλίμνιες εκτάσεις στο φράγμα Πηνειού, με σκοπό να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά σε μια έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των κτηνοτρόφων, αλλά και τη δέσμευση 20.000 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων από την εκκλησία στην περιοχή Χειμαδιού - Κουτσοχέρας και αλλού, πετώντας εκτός βιοπαλαιστές αγρότες.

«Θα συνεχίσουμε και με μπλόκα στο νομό για όλα όσα μας αφορούν», υπογραμμίζει ο Θανάσης Βομπίρης, καλώντας τους αγρότες να συμμετέχουν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, σημειώνοντας δε πως θα γίνουν και δύο μεγάλες συσκέψεις σε Πηνεία και Ωλένη και για τα προαναφερθέντα παραπάνω προβλήματα.

Περιοδείες στα χωριά

Το πρόγραμμα των περιοδειών των κλιμακίων της ΟΑΣΗ στα χωριά, για όλα τα ζητήματα, έχει ως εξής: Σήμερα Πέμπτη, σε Χειμαδιό, Σώπι, Καρδαμά, Δουναίικα. Αύριο Παρασκευή, σε Μακρύσια, Ελαιώνα, Βροχίτσα και Βελανίδι. Το Σάββατο 15/1, σε Λάττα.

Στο αρχείο

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το χτεσινό Δικαστήριο στην Αμαλιάδα κατά 6 αγροτικών συνδικαλιστικών στελεχών του νομού για κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2017, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Η προστασία της υγείας των εργατών δεν είναι κόστος, μέτρα τώρα με ευθύνη κυβέρνησης - εργοδοσίας

Την Τετάρτη 19 Γενάρη η κινητοποίηση στην έδρα του ΣΕΒ, με συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο Μοναστηράκι

Σε κινητοποίηση την Τετάρτη 19 Γενάρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Μοναστηρακίου στην Αθήνα και πορεία προς την έδρα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων καλούν κλαδικά συνδικάτα στη Βιομηχανία, απαιτώντας μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, και παράλληλα καλώντας επιχειρησιακά σωματεία όλων των κλάδων να πάρουν απόφαση συμμετοχής.

Στην κινητοποίηση καλούν τα Συνδικάτα: Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ενέργειας Νομών Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Φαρμάκου - Καλλυντικών, Τύπου και Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Οι διεκδικήσεις των συνδικάτων περιλαμβάνουν την παροχή των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας, μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ με ευθύνη κυβέρνησης - εργοδοσίας, ουσιαστική ιχνηλάτηση όταν προκύπτει κρούσμα, διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα.

Επισης, άμεση στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών, ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, συχνές απολυμάνσεις και τήρηση των μέτρων προστασίας στα πούλμαν των εταιρειών.

Για τη συνεχή αυτή μάχη των συνδικάτων, αλλά και για την προσεχή κινητοποίηση, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.

Περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς του κλάδου, με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται συνεχώς τις τελευταίες μέρες, σημειώνει χαρακτηριστικά τις «ευθύνες της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας, που είναι εγκληματικές και μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού». Οπως εξηγεί, σε αυτό συνεπικουρούν η εντατικοποίηση της δουλείας, η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει σε 5 τις μέρες καραντίνας των εργαζομένων που νοσούν, οι πιέσεις που δέχονται εργαζόμενοι που αρρωσταίνουν να πάρουν ...ένα ντεπόν και να πάνε για δουλειά. Προσθέτει δε ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο να πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώνουν για τα τεστ για να πάνε για δουλειά».

Τα παραπάνω «επικρατούν στο όνομα του να μη μείνει πίσω η παραγωγή, στη λογική της ατομικής ευθύνης και του ότι η προστασία της υγείας των εργαζομένων θεωρείται κόστος, ενώ το να μη θιγούν τα επιχειρηματικά κέρδη όφελος».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση είναι σημαντικό - όπως λέει - ότι «το Συνδικάτο εδώ και δύο χρόνια δεν ανέστειλε ούτε στιγμή τη δράση του για την υπεράσπιση των εργαζομένων» και ότι «μαζί με τους εργαζόμενους κάναμε συνελεύσεις, παρεμβάσεις σε εργοστάσια και από κοινού με τις σωματειακές επιτροπές κατορθώσαμε να επιβάλουμε ορισμένα μέτρα, με επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους τους εργαζόμενους με έξοδα της εργοδοσίας, τακτικές απολυμάνσεις, μέτρα ατομικής προστασίας κ.λπ., όπως στις επιχειρήσεις "Αφοί Βλάχου", "Ροή", "Ματσούκη", "Σκάγια" κ.α.». Ανάμεσα στις δράσεις που έχουν ήδη γίνει, ξεχωρίζει το παράδειγμα των εργαζομένων στο εργοστάσιο «Αφοί Βλάχου», όπου με άμεση παρέμβαση του Συνδικάτου και του επιχειρησιακού σωματείου μετά την εμφάνιση κρουσμάτων, κατάφεραν να σταματήσουν την παραγωγή και λειτουργία του εργοστασίου για μία μέρα, ώστε να πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη απολύμανση σε όλους τους χώρους. Επίσης, οι εργαζόμενοι επέβαλαν να πραγματοποιούνται δωρεάν τα τεστ για τις μέρες που εντοπίστηκαν κρούσματα.

«Συνεχίζουμε εντείνοντας τη δράση μας», τονίζει και εξηγεί ότι η κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης στον ΣΕΒ είναι ένας ακόμα σταθμός σε αυτήν τη δράση, καλώντας τους εργαζόμενους «να κάνουμε δική μας υπόθεση την προστασία της υγείας, δεμένη φυσικά με την ακρίβεια και τις αυξήσεις στα βασικά προϊόντα, στην Ενέργεια, που έχουν φέρει σε απόγνωση τις εργατικές οικογένειες, βλέποντας το εισόδημά τους συνεχώς να μειώνεται και ο μισθός να τελειώνει από τις 10 του μήνα».

Παραθέτει, τέλος, παρεμβάσεις και δράσεις οι οποίες πλαισιώνουν την κινητοποίηση: «Στο ΔΣ αποφασίσαμε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης με την ανακοίνωση - κάλεσμα για την κινητοποίηση, για το πλαίσιο διεκδίκησης, ήδη γίνονται εξορμήσεις - περιοδείες και έχουν προγραμματιστεί συνελεύσεις σε χώρους, με προοπτική κλιμάκωσης εκεί που η εργοδοσία αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα».

Ανάλογη δράση αναπτύσσεται από συνδικάτα και σε άλλα εργοστάσια, π.χ. στη «Μινέρβα», όπου οι εργαζόμενοι πέτυχαν να δεσμευτεί η εταιρεία για self test κάθε βδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, για γενική απολύμανση ακόμα κι όταν υπάρχει υποψία κρούσματος κ.λπ. Στην «Tasty», με παρεμβάσεις του επιχειρησιακού σωματείου από την περασμένη Δευτέρα προστέθηκε άλλο ένα πούλμαν για τη μετακίνηση των εργαζομένων, ενώ η εταιρεία προμηθεύτηκε 550 rapid tests, από τα όποια θα διατίθενται 2 κάθε βδομάδα κατά την είσοδο των εργαζομένων στον χώρο εργασίας, ενώ στο προσωπικό θα διατίθενται δωρεάν οι προβλεπόμενες μάσκες υψηλής προστασίας ΚΝ95.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ
Διαδηλώνουν για την υγεία και το εισόδημά τους αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες

Τη Δευτέρα 17 Γενάρη στο υπουργείο Υγείας

Εξω από το υπουργείο Υγείας ετοιμάζονται να διαδηλώσουν τη Δευτέρα 17 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., Ομοσπονδίες βιοτεχνικών σωματείων, διεκδικώντας μέτρα για την προστασία της υγείας των επαγγελματιών από την πανδημία. «Διαδηλώνουμε για την προστασία της υγείας μας!», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου και η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας.

Οι Ομοσπονδίες καλούν τα σωματεία και κάθε αυτοαπασχολούμενο, έμπορο, βιοτέχνη, επαγγελματία να δώσουν δυναμικό «παρών», να μετατρέψουν την καθημερινή αγωνία «σε συλλογική αγωνιστική δράση, απαιτώντας να μπει τέρμα στις εγκληματικές κυβερνητικές πολιτικές και να παρθούν έστω και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας του λαού».

«Ως εδώ! Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τη χρεοκοπημένη κυβερνητική πολιτική. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και φέρουμε στο προσκήνιο τις πραγματικές μας ανάγκες. Αρνούμαστε να παζαρέψουμε την υγεία μας και το εισόδημά μας για να στηριχθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», υπογραμμίζουν.

Οι Ομοσπονδίες καλούν τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες να ενώσουν τη φωνή τους με τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενώ στις διεκδικήσεις τους ξεχωρίζουν αυτές για αποζημίωση κάθε επαγγελματία που νοσεί και δεν μπορεί να εργαστεί, καθώς επίσης για επίδομα ειδικού σκοπού σε όσους πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ