Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με όλους...

Η έκρηξη της ακρίβειας που ζει ο λαός, είναι ένα πικρό μάθημα για το τι έχει να περιμένει από την πολυδιαφημισμένη καπιταλιστική ανάπτυξη. Οποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς, βλέπει από κάτω τις πραγματικές αιτίες που την προκαλούν, τη στρατηγική στήριξης του κεφαλαίου από την κυβέρνηση και όλα τα άλλα αστικά κόμματα. Τι να πει κανείς για εκείνους που παριστάνουν τους ανήξερους για το πώς η «απελευθέρωση» και η «πράσινη μετάβαση» στην Ενέργεια και σε μια σειρά άλλους τομείς, όπως π.χ. στις μεταφορές, στην κατοικία κ.ο.κ. οδηγούν σε πανάκριβο ρεύμα και πανάκριβα εμπορεύματα; Τι να πει κανείς για όσους «ανακαλύπτουν την Αμερική» ή αποδίδουν σε «διαχειριστική ανικανότητα» το γεγονός ότι τα κρατικά πακέτα στήριξης του κεφαλαίου έχουν ως «αναγκαίο τίμημα» την εκτόξευση του πληθωρισμού που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα; `Η μήπως δεν ξέρουν ότι και στην περίπτωση της περιβόητης «εξωστρέφειας» «το ξύλο έχει δυο μεριές» και ότι εκείνα που μέχρι χτες παρουσιάζονται ως «ατού» για το κεφάλαιο, σήμερα αφήνουν την εγχώρια οικονομία ακόμα πιο εκτεθειμένη στις «διεθνείς πιέσεις των αγορών»;

... τους τρόπους

Την ίδια ώρα, βέβαια, φουντώνει και η συζήτηση για τα αστικά γιατροσόφια, που μπορούν τάχα να «ξορκίσουν» τις αυξήσεις στις τιμές. Εδώ βγάζουν μάτι τα αδιέξοδα και οι αντιφάσεις, επιβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει ελπίδα» για τον λαό χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο, τη στρατηγική του, τους τωρινούς και «επίδοξους» διαχειριστές. Για παράδειγμα, ακόμα και η σκέψη για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης ορισμένων συντελεστών ΦΠΑ (που παρεμπιπτόντως «ούτε που ήθελαν να ακούνε» η κυβέρνηση και οι υπόλοιποι, όταν απέρριπταν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης) συνοδεύεται από την «υποσημείωση» πως αυτή πρέπει να είναι πρόσκαιρη και «ανάλογη με τα δημοσιονομικά περιθώρια». Γι' αυτό δεν προκρίνεται σε αυτήν τη φάση (...ούτε σε κάποια επόμενη!). Τι λένε δηλαδή; Οτι αυτή θα πρέπει να είναι «τόσο - όσο», ώστε να διατηρηθεί ο τζίρος των μεγάλων αλυσίδων του λιανεμπορίου, αλλά οι «απώλειες» για τον κρατικό προϋπολογισμό να μην διακινδυνεύσουν ούτε στο ελάχιστο την επιτυχή εκτέλεσή του, δηλαδή τις φοροαπαλλαγές, τις επιδοτήσεις και τις εισφοροαπαλλαγές που προορίζονται συνολικά για το κεφάλαιο. Με όλους τους τρόπους δηλαδή, ο νέος λογαριασμός της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως και όλοι οι προηγούμενοι σε ανάπτυξη και κρίση, προορίζεται για τις λαϊκές πλάτες, ώστε να βγουν αλώβητοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κέρδη τους.

Εξ αδιαιρέτου

Το γεγονός ότι στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας 17 ασθενείς παρέμειναν για 24 ώρες σε φορεία επειδή δεν υπήρχαν κρεβάτια στο νοσοκομείο και την ίδια ώρα δεν τους δέχονταν σε ιδιωτικές κλινικές, επειδή θεωρούνταν «βαριά περιστατικά», ήρθε να επιβεβαιώσει τη σημασία του αιτήματος για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στον αντίποδα των αφηγημάτων της κυβέρνησης για τη λεγόμενη «συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας», που αποδεικνύεται αέρας κοπανιστός. Ούτε όμως τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κρύψουν και τις δικές του ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση, καθώς η θέση του είναι για ενοικίαση και όχι επίταξη κλινών από τον ιδιωτικό τομέα, εννοείται με τους όρους των κλινικαρχών, προκειμένου να διασφαλίζουν τα κέρδη τους. «Προφανώς θα υπάρχει μια αποζημίωση αλλά όχι στο τριπλάσιο», έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας την ...αντίληψή τους για τη «συνεργασία» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση της πανδημίας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιράζονται «εξ αδιαιρέτου» την ευθύνη για το λουκέτο στο Νοσοκομείο Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα, που επιβάρυνε ακόμα περισσότερο το Κρατικό της Νίκαιας, προκαλώντας συνολικότερη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από την πολιτική που βάζει την υγεία και τη ζωή του στο παζάρι για τα κέρδη των κλινικαρχών. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς όρους και προϋποθέσεις είναι το μόνο αίτημα που απαντάει σήμερα στην ανάγκη να σωθούν ζωές.

Καρτέλ

Δεκαέξι από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια και κολέγια, στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, κατηγορούνται για εναρμονισμένη αύξηση των διδάκτρων. Το «σκάνδαλο» αποκαλύφθηκε από μηνύσεις πρώην σπουδαστών για παράβαση της «αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας». Σύμφωνα με τις κατηγορίες, το ...πανεπιστημιακό καρτέλ διόγκωνε τεχνητά τα κόστη των σπουδών και των άλλων υπηρεσιών (π.χ. εστίες) για τους φοιτητές που λάμβαναν οικονομική βοήθεια, υπερχρεώνοντας έτσι «περισσότερους από 170.000 φοιτητές κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο σύνολο». Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί ότι η συγκρότηση «καρτέλ» και η νομοθεσία που επικαλούνται τα θύματα, παραπέμπει σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Στο εμπορευματοποιημένο σύστημα της Παιδείας, τα πανεπιστήμια κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το πώς αποτιμάται στην αγορά το εμπόρευμα που πουλούν στους σπουδαστές - πελάτες και ανάλογα διαμορφώνονται τα δίδακτρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα φημισμένα πανεπιστήμια έκαναν ό,τι και τα μονοπώλια σε άλλους τομείς της οικονομίας, παραβαίνοντας την «αντιμονοπωλιακή νομοθεσία» της καπιταλιστικής αγοράς, όπου ο μόνος νόμος είναι το κυνήγι του κέρδους! Ας μην κάνουν λοιπόν ότι πέφτουν από τα σύννεφα όσοι και στην Ελλάδα - κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αστικά κόμματα - στηρίζουν την εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης και τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε «Ανώνυμες Εταιρείες», που διαμορφώνει το έδαφος για λιγότερο ή περισσότερο «νόμιμη» κλοπή των νέων σπουδαστών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822 Η γαλανόλευκη καθιερώνεται από την Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου ως το επίσημο σύμβολο των επαναστατημένων Ελλήνων.

1853 Πεθαίνει ο Θεόφιλος Καΐρης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1866 Γεννιέται ο Ελληνοαρμένιος φιλόσοφος Γκεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ.

1898 Ο Εμίλ Ζολά δημοσιεύει τη γνωστή ανοιχτή επιστολή του με τίτλο «Κατηγορώ», σχετικά με την υπόθεση Ντρέιφους στη Γαλλία.

1910 Γεννιέται ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.

1919 Αρχίζουν στη Ρίγα οι εργασίες του Παλλετονικού συνεδρίου των Σοβιέτ.

1941 Πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής Τζέιμς Τζόις.

1941 Οι Βιετναμέζοι στρατιώτες στο Ντολιόγκ εξεγείρονται κατά των Γάλλων ιμπεριαλιστών.

1946 Αρχίζει τις εργασίες του στο θέατρο «Απόλλων» της Αθήνας το Α' Συνέδριο της ΕΠΟΝ, στο οποίο έλαβαν μέρος 354 αντιπρόσωποι (13-19/1/1946). Η ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου περιλάμβανε τα παρακάτω θέματα: 1. «Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Νέων και η προσχώρηση της ΕΠΟΝ στην ΠΟΔΝ», 2. «Η δράση της ΕΠΟΝ και το πρόβλημα της ενότητας της νέας γενιάς», 3. «Η πνευματική και σωματική διάπλαση της νέας γενιάς», 4. «Εγκριση καταστατικού της ΕΠΟΝ» και 5. «Εκλογή νέου ΚΣ»

1948 Δυνάμεις του ΔΣΕ καταλαμβάνουν την Αράχωβα Ναυπακτίας.

1948 Στα πλαίσια της έντασης της αστικής τρομοκρατίας, η αστυνομία διενεργεί μαζικές συλλήψεις στην Αθήνα και τον Πειραιά (1.400) και τον νομό Ηλείας (650).

1949 Επειτα από πολυήμερη σκληρή μάχη, τμήματα της 10ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με Διοικητή τον υποστράτηγο Νίκο Θεοχαρόπουλο (Σκοτίδα) και Πολιτικό Επίτροπο τον Νίκο Μπελογιάννη, υπερνικούν διπλάσιες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού και καταλαμβάνουν τη Νάουσα. Η κατάληψη της Νάουσας έπεσε σαν κεραυνός στο αστικό στρατόπεδο, ενώ ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη μαχητική και ηθικοπολιτική ανωτερότητα του Δημοκρατικού Στρατού.

Η Απόφαση του ΠΓ (10/2/49) αναφέρει σχετικά με τη νίκη στη Μάχη της Νάουσας: «Για πρώτη φορά ο ΔΣΕ κατέλαβε ολοκληρωτικά μια πόλη και την κράτησε όσο θεώρησε πως ήταν απαραίτητο (...) απόδειξε ότι τα μέσα μας είναι παραπάνω από αρκετά, αν τα χρησιμοποιούμε σωστά και τα συνδυάζουμε με τη δράση του πεζικού, αν ενεργούμε με ταχύτητα, δεξιοτεχνία, περίσκεψη και επαναστατική πονηριά (...) Το Π.Γ. θεωρεί ότι η πείρα από την παραπάνω εκστρατεία πρέπει ν' αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της πραχτικής αλλά και θεωρητικής εκπαίδευσης στις σχολές μας και στις ασκήσεις στα τμήματα».

1951 Η ΕΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μ. Βρετανίας υιοθετεί το πρόγραμμα με τίτλο «Ο βρετανικός δρόμος για το σοσιαλισμό», που εξέφραζε «ευρωκομμουνιστική» αντίληψη.

1953 Ο Ι. Μπ. Τίτο εκλέγεται από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας Πρόεδρος της χώρας.

1968 Στην περιοχή του Ναυαρίνου βυθίζεται αύτανδρο το ελληνικό φορτηγό «Εύελπις» με 16μελές πλήρωμα.

1971 Διακόπτονται μέσα σε βαθιές διαφωνίες οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και δυτικών εταιρειών πετρελαίου, που διεξάγονται στην Τεχεράνη. Οι χώρες του Περσικού Κόλπου, που ελέγχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εξαγωγών του «μαύρου χρυσού», απαιτούν την αύξηση των τιμών πώλησης.

1993 Πεθαίνει ο ζωγράφος και συγγραφέας Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ