Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εκδήλωση στο Λαζαρέτο

- Το Παράρτημα Κέρκυρας της ΠΕΑΕΑ, σε συνεργασία με το Παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, την Κυριακή 26.9.04 και ώρα 11 π.μ., οργανώνουν εκδήλωση για να τιμήσουν τη μνήμη των εκτελεσμένων ηρώων στο Λαζαρέτο.

Σύσκεψη για το ξήλωμα των καμερών

Οι Μαζικοί Φορείς της περιοχής Πατησίων, Κυψέλης, Αχαρνών διοργανώνουν σύσκεψη, αύριο, Δευτέρα, 13 Σεπτέμβρη, στις 7μμ στην αίθουσα του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κυψέλης-Πατησίων-Αχαρνών (Λέλας Καραγιάννη 14, πλατ. Αμερικής), με θέμα: «Συντονισμός της πάλης για το ξήλωμα μηχανισμών παρακολούθησης».

ΜΑΝΤΟΥΔΙ
«Πόλεμος» για τις δεξαμενές καυσίμων στο Κυμάσι

Αντικείμενο «διελκυστίνδας» μεταξύ ιδιωτικών εταιριών καυσίμων και του Δήμου Κηρέως, έχουν γίνει οι δεξαμενές καυσίμων, χωρητικότητας 17.500 κυβικών μέτρων, περίπου, στο λιμάνι Κυμάσι Μαντουδίου στην Εύβοια.

Ιδιωτικές εταιρίες καυσίμων (συμφερόντων Καρρά) διατείνονται ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δεξαμενές (που ανήκουν στην πτωχευμένη από το 2000 «ΒΙΟΜΑΓΝ ΑΜΕΤΒΕ», πρώην συγκρότημα Σκαλιστήρη) για διακίνηση καυσίμων, ο δε Δήμος Κηρέως διεκδικεί την έκταση που καταλαμβάνουν οι δεξαμενές στο λιμάνι του Κυμασίου, προκειμένου να προχωρήσει σε συνολική ανάπλαση και αξιοποίησή της, όπως ισχυρίζεται.

Εχει ενδιαφέρον να επισημανθεί το γεγονός ότι το θέμα με την ενοικίαση των δεξαμενών καυσίμων προέκυψε λίγο πριν από τη δήλωση πτώχευσης, το Γενάρη του 2000, που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Κ. Βαρβούτης, για τη «ΒΙΟΜΑΓΝ ΑΜΕΤΒΕ», πετώντας στο δρόμο 300 εργαζόμενους και αφήνοντάς τους απλήρωτους ακόμη μέχρι σήμερα (οφειλόμενα δεδουλευμένα και αποζημιώσεις γύρω στα 600 εκατ. δραχμές). Τότε, ο σύνδικος πτώχευσης που τοποθετήθηκε πέτυχε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και εκμίσθωσε τις δεξαμενές στην εταιρία «ADVANCED TECHNOLOGY SA», η οποία, με τη σειρά της, υπεκμίσθωσε τις δεξαμενές αυτές στις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών «ΠΕΤΡΟΦΩΣ ΑΕ» και «OCEAN OIL SA», με έδρα τον Πειραιά (όλες, όπως λέγεται, συμφερόντων Καρρά). Ομως, οι δεξαμενές αυτές ποτέ μέχρι σήμερα δε λειτούργησαν, αφού, εκτός από την άδεια, που έληξε στις 19/4/2004, η αρχική νοικιάστρια εταιρία «ADVANCED TECHNOLOGY SA» δε διέθετε κανένα άλλο χαρτί, όπως έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, άδεια ηλεκτροδότησης κ.ά.

Από την άλλη, τόσο ο Δήμος Κηρέως, όσο και οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας δεν ήταν διατεθειμένες να απαντήσουν θετικά (έστω και γνωμοδοτικά). Αυτή τη φορά, το ρόλο του καλοθελητή - υπηρέτη των ιδιωτικών συμφερόντων ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν ο διορισμένος περιφερειάρχης και τα αρμόδια υπουργεία. Μάλιστα, το υπουργείο Ανάπτυξης, συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας - Διεύθυνση Εποπτείας της Διαχείρισης Πετρελαιοειδών (τμήμα Α`), με έγγραφό της προς το νομάρχη Εύβοιας στις 11/6/2004, με την υπογραφή του γενικού γραμματέα Νικ. Στεφάνου, δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την άρνηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Νομαρχίας (Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας και Ορυκτού Πλούτου) να παραχωρήσει νέα άδεια λειτουργίας. Αναφέρεται, λοιπόν, στο έγγραφο: «Η υπηρεσία σας απέρριψε την εν λόγω αίτηση, επειδή αυτή δε συνοδεύεται από κανένα από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά (υπ' αριθμ. Φ15/ΟΙΚ.5242/248/19/2/98 ΥΑ), τα οποία δεν αποκλείεται τελικώς να υποβληθούν από την ενδιαφερόμενη εταιρία» (σ.σ.: η υπογράμμιση δική μας). Και παρακάτω συνεχίζει: «Ωστόσο, θεωρούμε σκόπιμο να έχουμε την άποψή σας, όσον αφορά τη χρησιμότητα της δραστηριότητας των προαναφερόμενων εταιριών στη συγκεκριμένη περιοχή από απόψεως, τόσο της τροφοδοσίας της με υγρά καύσιμα, όσο και της προσφοράς εργασίας στον τοπικό πληθυσμό, ανεξάρτητα από την πορεία διαδικασιών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Και προσαγωγές πολιτών κάνει η Δημοτική Αστυνομία!

Υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας στο Ηράκλειο ζήλεψαν τη δόξα των άλλων μηχανισμών καταστολής και αναλαμβάνουν δράση ακόμα και με προσαγωγές ανυποψίαστων πολιτών για εξακρίβωση στοιχείων κλπ. Σύμφωνα με καταγγελία αστυνομικού σε τοπική εφημερίδα («Ν. Κρήτη»), υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας προχώρησαν παράνομα στη διαδικασία της εξακρίβωσης στοιχείων, οδηγώντας μάλιστα στο τμήμα ένα ζευγάρι μαζί με το βρέφος του.

Συγκεκριμένα, ένας άνδρας και μια γυναίκα που υπηρετούν στη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο πάρκο Παρασκευοπούλου στο Μασταμπά, υποχρέωσαν ένα ζευγάρι με το παιδάκι τους να μεταβεί στο τμήμα, επειδή οι γονείς δεν κρατούσαν την αστυνομική τους ταυτότητα. Η περιπέτεια των γονιών έληξε εκεί, αφού ο αξιωματικός υπηρεσίας έκπληκτος, σύμφωνα με την καταγγελία, ενημέρωσε τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες και πως αυτό που κάνουν είναι παράνομο.

Σύμφωνα με αστυνομικούς, το γεγονός αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στο Ηράκλειο. Κάτι που ήδη έχει προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις σε πολλούς πολίτες. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει, ασφαλώς, το κλίμα τρομοϋστερίας που καλλιεργείται με ευθύνη της κυβέρνησης πρώτα απ' όλα.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

Στη μνήμη της λατρευτής μας αδελφής και θείας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΠΕΡΝΕΚΑ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ για το 40ήμερο μνημόσυνό της.

Η αδελφή της Μαρίκα Βογιατζή και η ανιψιά της Αρετή Βογιατζή.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org