Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Απέλαση Ρώσων διπλωματών... ανήμερα έναρξης της ΝΑΤΟικής Συνόδου!

Την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο, για «παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας», αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η απόφαση πάρθηκε με το επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένοι διπλωμάτες προέβησαν σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους Ρώσους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών με επίκεντρο τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», που επικαλείται διπλωματικές πηγές, «η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων - ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ - και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία", αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Κάνουν ακόμα λόγο για παροχή υλικών και χρηματικών κινήτρων προκειμένου να επηρεαστούν δήμοι και μητροπολίτες, αλλά και για να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε πως «η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα κράτη», προσθέτοντας πως «ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να δέχεται συμπεριφορές που προσβάλλουν τόσο το ελληνικό κράτος όσο και το διεθνές Δίκαιο». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», «η Ελλάδα έχει αποδείξει στο πλαίσιο της πολυδιάστατης πολιτικής ότι θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, αλλά όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται το διεθνές Δίκαιο. Η κυβέρνηση επιμένει στο εξής: Οτι δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που δεν δείχνουν σεβασμό στο ελληνικό κράτος».

Σε ερώτηση για το αν έχουν ληφθεί μέτρα, ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως «η εκτίμηση είναι ότι έχουν υπάρξει συμπεριφορές τέτοιες και γι' αυτό θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Μια σειρά πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι πίσω από αυτήν την κίνηση της κυβέρνησης αναγνωρίζεται και η παρέμβαση των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η ενέργεια αυτή ανακοινώνεται τη μέρα που ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, και με δεδομένη την ενεργή συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, όπως αυτή εκφράστηκε και με την πρόσφατη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Προοπτική στην οποία αντιδρά σφοδρά η Μόσχα.

Αμεση ήταν η απάντηση της ρωσικής πλευράς στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τις ελληνικές αρχές. Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο «Interfax», το οποίο επικαλείται το «Reuters», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «θα υπάρξει απάντηση στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο».

Για «αναδιάρθρωση των συνόρων» Ελλάδας - Αλβανίας μιλά ο Γ. Χαν

Ερωτήματα προκαλεί η αναφορά του επίτροπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, σε «αναδιάρθρωση συνόρων» που θα επέλθει με τη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «Chatham House», που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δ. Βαλκάνια στο Λονδίνο, με θέμα το μέλλον των Βαλκανίων την επόμενη δεκαετία, ο Γ. Χαν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε ηγεσία στην περιοχή. Και έχουμε δει τέτοια ηγεσία, για παράδειγμα στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας (της ΠΓΔΜ), ή στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί αφορά την αναδιάρθρωση των συνόρων και αυτό πάντα είναι σημαντικό για τους πολίτες», ανέφερε, για να συμπληρώσει πως «άρα χρειαζόμαστε ηγεσία που να καταλαβαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες». «Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Μετά τις αντιδράσεις που, όπως αναμενόταν, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ευρωπαίου επίτροπου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έσπευσε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, λέγοντας ότι ο επίτροπος «σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε αλλαγή συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας». Παράλληλα, κυβέρνηση και ΝΔ επιδόθηκαν εκ νέου σε αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι δηλώσεων, κρύβοντας το ευρωατλαντικό περιεχόμενο των δρομολογούμενων «διευθετήσεων» και με την Αλβανία, όπως πιο πριν με την ΠΓΔΜ.

Αισιόδοξος για το «έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας» ο Ράμα

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δ. Βαλκάνια, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Εντι Ράμα, χωρίς να γίνουν περισσότερα γνωστά κι ενώ κυβερνητικά στελέχη, όπως και ο ίδιος ο ΥΠΕΞ, με δηλώσεις τους όλο το προηγούμενο διάστημα επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία για να «διευθετήσουν» με τη γείτονα ζητήματα όπως αυτό των θαλάσσιων ζωνών που αφορούν στην εκμετάλλευση του πλουτοπαραγωγικού πλούτου της περιοχής που έλκει και διεθνή ενεργειακά και άλλα μονοπώλια, ως κομμάτι των ευρύτερων ευρωατλαντικών σχεδίων για την περιοχή.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, μια σειρά δημοσιεύματα και πληροφορίες φέρονται πιο επιφυλακτικά για την πορεία της συμφωνίας, μιλώντας ακόμα και για σχετικό «πάγωμά» της.

Εξάλλου, χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι Ελλάδα και Αλβανία «θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας». Οπως είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός, «αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα όποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έσπευσε να χαιρετίσει και την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ που λειτουργεί ως «μπούσουλας» και για τις υπόλοιπες ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» στην περιοχή, λέγοντας ότι «αυτή είναι μια καλή στιγμή για να επαινέσουμε ορισμένα αποτελέσματα, πρώτιστα και κυρίως το μεγάλο επίτευγμα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, χάρη στην πολύ θαρραλέα και γενναία ηγεσία, και με όραμα, του Αλέξη και του Ζόραν, που επίσης ανέλαβαν το δικό τους μερίδιο ρίσκου για να επιβεβαιώσουν κάτι που δεν ήταν εύκολο, αλλά έδειξαν επίσης πως όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος».

ΚΚΕ
Η κυβέρνηση να απαντήσει τι εννοεί ο επίτροπος

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του επίτροπου Χαν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας, που κι αυτή - όπως και η συμφωνία με την ΠΓΔΜ - έχει βάση την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει τι εννοεί ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, με τη θέση περί αναδιάρθρωσης συνόρων».

ΕΕΔΥΕ
ΑντιΝΑΤΟικές εξορμήσεις και πικετοφορίες

Από χτεσινή εξόρμηση των Επιτροπών Ειρήνης Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος
Από χτεσινή εξόρμηση των Επιτροπών Ειρήνης Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος
Με εξορμήσεις και πικετοφορίες οι Επιτροπές Ειρήνης της Αττικής καταγγέλλουν και αποκαλύπτουν το περιεχόμενο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ως νέου, ακόμα πιο επικίνδυνου βήματος κλιμάκωσης των εξοπλισμών, προετοιμασίας για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Πέμπτη

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίου Δημητρίου, στις 7 μ.μ., με σημείο εκκίνησης την οδό Πηλέως 56.

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης Ιλίου - Καματερού, στις 6.45 μ.μ., στο πάρκο Τρίτση (είσοδος Λ. Φυλής).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου - Μοσχάτου, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ατταλείας.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου, στις 11 π.μ., στο Εμπορικό Κέντρο Κάτω Χαλανδρίου.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίας Παρασκευής, στις 8 π.μ., στους σταθμούς του Μετρό «Δουκίσσης Πλακεντίας» και «Νομισματοκοπείο».

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κανάρια.

Σάββατο 14 Ιούλη

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου, στις 11 π.μ., στη λαϊκή αγορά Κάτω Χαλανδρίου.

Την Τρίτη 17 Ιούλη, στις 7.15 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβα, Ν. Κόσμος, Παγκράτι) καλεί σε εξόρμηση και πικετοφορία, με σημείο εκκίνησης το ΙΚΑ Ν. Κόσμου.

Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΕΔΥΕΘ

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ διοργανώνει και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), σήμερα Πέμπτη 12 Ιούλη, στις 12 μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ΕΕ και ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες

Ανακοίνωση ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Σε ανακοίνωσή της, ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας επισημαίνει:

«Στις 11 και 12 Ιούλη η Σύνοδος Κορυφής των επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες με μια επικίνδυνη ατζέντα σε βάρος των λαών.

Προηγούμενες συναντήσεις τέτοιου είδους έχουν αξιοποιηθεί για να ανακοινωθούν νέες αντιδραστικές πολιτικές και να προσκληθούν νέα μέλη στο ΝΑΤΟ. Τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ προώθησε αποφάσεις για: Πολυπλόκαμους στρατιωτικούς σχηματισμούς πέριξ της Ρωσίας, νέα σώματα ταχείας ιμπεριαλιστικής επέμβασης, βαθύτερη συνεργασία με την ΕΕ παρά τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς ΗΠΑ και ΕΕ, συμφωνία για δέσμευση σε στρατιωτικές δαπάνες που ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ. Η ΝΑΤΟική συνάντηση πέρσι συνέπεσε με την επίμαχη ενσωμάτωση του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ενάντια στη λαϊκή βούληση των Μαυροβούνιων, ενώ στο πλαίσιο της επιδίωξης για τον ευρωατλαντικό έλεγχο των Δυτικών Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας δρομολογείται η ένταξη στο ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ, όπως επίσης της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Για την ένταξη της ΠΓΔΜ χρησιμοποιείται ως διαβατήριο η συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, που προωθεί τα επικίνδυνα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια.

Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, το ΝΑΤΟ εξαπλώνεται συνεχώς στην Ευρώπη και πέρα από αυτή, ενώ σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του, ότι επιβάλλει τη σταθερότητα, έχει οξύνει περαιτέρω τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και έχει ενθαρρύνει τα σύμμαχα κράτη του στα παραμεθόριά του, πλήρη μέλη και μη, προκειμένου να διευκολύνουν και να κλιμακώσουν αντιλαϊκά μέτρα. Οι φιλοΝΑΤΟικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει πολιτικές που υποκινούν τις εθνοτικές συγκρούσεις, όπως στα Βαλκάνια, στα κράτη της Βαλτικής, στη Γεωργία ή και στην Ουκρανία, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων στη διαπάλη τους για τον έλεγχο της Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς της, των αγορών.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρόσφατα υποσχέθηκαν να διαθέσουν το 20% των αμυντικών δαπανών σε μεγάλο εξοπλισμό, παρέχοντας έτσι μια σημαντική πηγή εσόδων για τα μονοπώλια. Με την πρόσφατη αναγόρευση της Κολομβίας ως "παγκόσμιου συνεταίρου" του ΝΑΤΟ, υπονοείται όχι μόνο ένα δυνάμωμα της εμπροσθοφυλακής του στη Νότια Αμερική, αλλά επίσης άφθονες νέες οικονομικές ευκαιρίες για τα μονοπώλια στις αγορές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής.

Σήμερα, σημειώνονται σοβαροί ανταγωνισμοί μέσα στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, που αποτυπώνονται στην πράξη μέσα από το ξεκίνημα ενός εμπορικού πόλεμου πρωταρχικά ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ προωθείται με την Πολιτική της για Κοινή Ασφάλεια και Αμυνα και την "Παγκόσμια Στρατηγική" της που προβλέπουν επικίνδυνα σχέδια όπως η "Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία" (PESCO), η "Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων" και η λεγόμενη "Στρατιωτική Κινητικότητα", στο πλαίσιο του συντονισμού της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, αλλά επίσης θα διευκολύνει τους ευρωενωσιακούς ιμπεριαλιστές στην επιβολή των αυτοτελών συμφερόντων τους διεθνώς, με την αφρικανική ήπειρο και τη Μέση Ανατολή να αποτελούν ιδιαίτερο στόχο της ΕΕ και των κρατών - μελών της.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, είναι σαφές ότι οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες είναι ασταθείς, δεν μπορούν να είναι μόνιμες και ότι το καπιταλιστικό σύστημα γίνεται πιο αντιδραστικό και επικίνδυνο. Το αστικό παραμύθι, ότι η ΕΕ αποτελεί τάχα "εγχείρημα για την ειρήνη", που επαναλαμβάνεται πολύ συχνά, έχει αποδειχτεί στην πραγματικότητα ότι είναι ακριβώς το αντίθετο.

Εμπρός για το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες!

Για το τέλος του συστήματος της εκμετάλλευσης που γεννάει πολέμους και κρίσεις, προσφυγιά, εκμετάλλευση!

Ζήτω ο σοσιαλισμός!».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Η κυβέρνηση σημαιοφόρος και προπαγανδιστής των επικίνδυνων σχεδιασμών

Του απεσταλμένου μας Θανάση ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ.--

Νέες αποφάσεις κλιμάκωσης της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας πάρθηκαν χτες στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, με τη βούλα και της ελληνικής κυβέρνησης, που διαλαλεί επισήμως και αρμοδίως ότι αναζητά ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στα τέτοια σχέδια. Παράλληλα, στην επιφάνεια ήρθαν για μια ακόμα φορά και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού στρατοπέδου.

Οπως έλεγε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, με το πέρας των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου, «είχαμε συζητήσεις, διαφωνίες και αποφάσεις που μας ωθούν μπροστά».

Πρόσθεσε ακόμη, σχετικά με τις συζητήσεις της πρώτης μέρας, ότι «εργάζονται για τη δικαιότερη κατανομή βαρών», με τους ηγέτες να ανακοινώνουν μεγαλύτερες συνεισφορές σε χρήματα, προσωπικό και μέσα.

Οτι αποφάσισαν επίσης μέχρι το 2020 να έχουν στήσει τα λεγόμενα «4 30άρια», δηλαδή 30 τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πλοία μάχης να είναι έτοιμα να αναπτυχθούν οπουδήποτε το πολύ σε 30 μέρες.

Αποφάσισαν ακόμα το στήσιμο 2 νέων Διοικήσεων, σε ΗΠΑ και Γερμανία, αρμόδιες για την ταχύτερη διεκπεραίωση δυνάμεων στα ανατολικά.

Οπως εξήγησε, η βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας και τα «4 30άρια» θα αποτελούν εγγύηση για ταχεία μετακίνηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο μέτωπο και της Μαύρης Θάλασσας, όλα «για να δείξουμε στη Ρωσία πως ό,τι συνέβη στην Κριμαία δεν μπορεί να συμβεί σε κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ», όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι θα στήσουν ακόμα νέα κέντρα ειδικών που θα αναλύουν υβριδικές απειλές με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας, καθώς και νέο κέντρο «κυβερνοπολέμου».

Επιπλέον, με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της αστάθειας σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή», το ΝΑΤΟ αποφάσισε να πατήσει πιο αποφασιστικά πόδι στις περιοχές αυτές, αυξάνοντας τη «βοήθεια» σε Τυνησία και Ιορδανία για αντιμετώπιση των ισλαμιστών, όπως επίσης και στέλνοντας εκατοντάδες εκπαιδευτές στο Ιράκ για τις Ενοπλες Δυνάμεις του.

«Σφραγίδα» στην ένταξη της ΠΓΔΜ

Ο Στόλτενμπεργκ στάθηκε και στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ χαιρετίζει θερμά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οτι χτες όλοι οι ηγέτες των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας συμφώνησαν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και μόλις ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, όπως προβλέπονται και στη Συμφωνία, θα γίνει το 30ό μέλος της λυκοσυμμαχίας, αφού - όπως είπε - προηγηθούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος και η μετονομασία σε «Βόρεια Μακεδονία».

Εξάλλου, στη σχετική Διακήρυξη της Συνόδου που εκδόθηκε αργότερα, η συμφωνία χαρακτηρίζεται «ιστορική» και ζητείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προωθήσει «μεταρρυθμίσεις» για να «ενισχυθεί η συνεισφορά της χώρας στη συμμαχία».

Σημειωτέον, σήμερα προγραμματίζεται στο τέλος της Συνόδου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ να κληθεί από τον γγ του ΝΑΤΟ στην αίθουσα των συζητήσεων και να του ανακοινωθεί επισήμως ότι ξεκινάνε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

O ίδιος ο Ζάεφ, μιλώντας χτες σε παρα-σύνοδο του ΝΑΤΟ, δείχνοντας ευθέως το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας που αποτελεί μπούσουλα για τη διευθέτηση και άλλων «ανοιχτών» υποθέσεων στη Δυτικοβαλκανική, είπε ότι μπορεί να δώσει ένα «παράδειγμα» σε Σερβία και Κόσσοβο, ενώ αν και απέφυγε να αποδώσει τις κινητοποιήσεις στη χώρα του σε ρωσικό δάκτυλο, μίλησε για υποκινούμενες ομάδες. Σημείωσε, πάντως, ότι η οικονομία της χώρας του είναι πλέον πιο διασυνδεμένη με τη Δύση παρά τη Ρωσία, ενώ τόνισε ότι η χώρα του είναι κομμάτι των ενεργειακών εναλλακτικών για την Ευρώπη, ότι προσπαθεί να γίνει κομμάτι του TAP (με κάθετο διασυνδετήριο αγωγό από την Ελλάδα), για να ξεφύγει, όπως είπε, από τη ρωσική εξάρτηση.

Ο πιο συνεπής ΝΑΤΟικός «μαθητής» η κυβέρνηση

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αποκαλυπτικά για τους ρόλους «σημαιοφόρου» των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στην περιοχή είναι τα όσα είπε - κατά κυβερνητικές πηγές - στη Σύνοδο ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θετικό βήμα την υιοθέτηση Πακέτου Δράσεων και Πρωτοβουλιών για το Νότο που θα συμβάλει στη συνεκτικότητα των συνεργιών της Συμμαχίας στην περιοχή» και κάλεσε το ΝΑΤΟ «να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του για αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, μαθαίνοντας από τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος».

Χαιρέτισε, εξάλλου, τη δράση του και στο Αιγαίο, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει και τη «στρατηγική σχέση της Συμμαχίας με την ΕΕ και την Κοινή Διακήρυξη», που υπογράφτηκε προχτές.

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει βασικός περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας, συνεισφέροντας με τον διαχρονικό, συνεπή και σταθερό ρόλο της στη συλλογική και περιφερειακή ασφάλεια».

«Διατηρήσαμε και διατηρούμε άνω του 2% τις αμυντικές μας δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ μας, μένοντας συνεπείς γενικότερα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας έναντι της Συμμαχίας», είπε στους ομολόγους του ανερυθρίαστα, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να ματώνει το λαό.

«Κυρίως, είμαστε η μόνη χώρα που με τόση συνέπεια αναπτύσσει διεθνείς πρωτοβουλίες και πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα από την περιοχή μας. Ενώ, παράλληλα, επιδιώκουμε ενεργά την επίλυση διεθνών και διμερών διαφορών με γειτονικές μας χώρες», πρόσθεσε, σε άλλη μια απόδειξη της πρεμούρας της κυβέρνησης να παίξει το ρόλο του σημαιοφόρου των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

«Απόδειξη του σταθεροποιητικού μας ρόλου αποτελεί η βελτίωση των σχέσεών μας με τους βόρειους γείτονές μας», συμπλήρωσε κάνοντας καθαρή την ευρωατλαντική βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ως απόδειξη του «σταθεροποιητικού ρόλου» της κυβέρνησης απέδωσε και την «εντεινόμενη συνεργασία» με την Τουρκία, λέγοντας μάλιστα, στην πρεμούρα του για υπηρεσίες στη λυκοσυμμαχία, ότι η «συνεργασία» αυτή αφορά «τη συλλογική ευρωατλαντική ασφάλεια στο σύνολό της (...) στη στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του Αιγαίου που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμα πιο προκλητικά ήταν τα όσα είπε για το Αιγαίο, αναγορεύοντας σε «μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεση του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων»!

Εβαλε και το θέμα των δύο στρατιωτικών που είναι υπό κράτηση στην Τουρκία.

Σε μια προσπάθεια τάχα πιο «ήπιας» προσέγγισης απέναντι στη Μόσχα και την ίδια μέρα που η κυβέρνηση απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δυο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «μια αξιόπιστη και αποφασιστική εκ μέρους μας πολιτικής αποτροπής και άμυνας σε σχέση με τη Ρωσία πρέπει να συμπληρώνεται με έναν διάλογο ουσίας με τη Μόσχα». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε «θετική την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του».

Εκλεισε την παρέμβασή του, εκφράζοντας την έγνοια και ελπίδα του στη Σύνοδο «να επιβεβαιώσουμε τη συλλογική μας βούληση να αναδείξουμε την ενότητά μας» με «σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού», καθώς, όπως είπε, «ο ρόλος μας στον κόσμο δεν θα καθοριστεί μόνο από τις δυνατότητές μας να προστατεύουμε τη Συμμαχία από εξωτερικές απειλές ή να διαχειριζόμαστε κρίσεις και προκλήσεις πέρα από τα σύνορά μας», το οποίο επίσης αποδέχεται η κυβέρνηση.

Σημειωτέον, νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ, στην οποία έθεσε το θέμα των δυο στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, ζητώντας παρέμβασή της στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, τον οποίο θα συναντήσει σήμερα το μεσημέρι και ο ίδιος.

Παρών ήταν και ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, που ενημέρωσε την Αγκ. Μέρκελ για το θέμα. Επίσης, ο υπουργός Αμυνας είχε διμερείς επαφές με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας, ο δε υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς με τους ομολόγους του των Ολλανδίας και Καναδά.

Στην επιφάνεια αντιθέσεις και παζάρια

Πάντως, στο περιθώριο της Συνόδου βγήκαν ξανά στην επιφάνεια και οι σημαντικές αντιθέσεις μεταξύ των - κατά τα άλλα - «συμμάχων».

«Οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα και οι άλλες χώρες δεν πληρώνουν αρκετά, ειδικά κάποιες», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που επανέλαβε ότι η χώρα του «πληρώνει για την προστασία της Ευρώπης, κατόπιν χάνει δισεκατομμύρια στον τομέα του Εμπορίου» και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταβληθεί το 2% του ΑΕΠ αμέσως, όχι έως το 2025». Μάλιστα, ο Τραμπ φέρεται να έριξε στο τραπέζι πρόταση για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 4%, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σ. Σάντερς, λέγοντας ωστόσο ότι δεν ήταν «επίσημη πρόταση».

Πάντως, ενδεικτικές ήταν οι διαστάσεις που πήραν οι αντεγκλήσεις με τη Γερμανία, με τον Τραμπ να χαρακτηρίζει «πολύ ανάρμοστο» το ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει τις συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Ρωσία. «Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας, διότι παίρνει μεγάλο μέρος της Ενέργειάς της από αυτή (...) Πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία και πρέπει να τους υπερασπιζόμαστε απέναντί της (...) Δεν είναι λογικό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, αφού επιστράτευσε αντικομμουνιστικές επισημάνσεις του τύπου «έχω προσωπική εμπειρία από το πώς ένα μέρος της Γερμανίας ελεγχόταν από τη Σοβιετική Ενωση», διαμήνυσε ότι «είμαστε ανεξάρτητοι στις πολιτικές μας και λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις» και αντέκρουσε ότι «η Γερμανία κάνει πολλά για το ΝΑΤΟ (...) παρέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό (στο ΝΑΤΟ), το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών μας ικανοτήτων προσφέρεται στο ΝΑΤΟ και μέχρι σήμερα έχουμε μια ισχυρή δέσμευση στο Αφγανιστάν. Με αυτό τον τρόπο υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Αργότερα, ο Τραμπ χαρακτήρισε «θαυμάσια» τη διμερή του συνάντηση με την Μέρκελ, εξηγώντας ότι «συζητάμε τις στρατιωτικές δαπάνες... συζητάμε το εμπόριο», ενώ η Μέρκελ σημείωσε ότι «είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον».

Στο μεταξύ, πηγή της γαλλικής προεδρίας υποστήριζε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έστειλε «κυρίως θετικά και εποικοδομητικά μηνύματα», αλλά και ότι «δεν υπάρχει καμία διάσπαση μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης».

Συνάντηση με την Επιτροπή Αλληλεγγύης με τον Τουργκούτ Καγιά

Συνάντηση πραγματοποίησε χτες το μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης με τον Τουργκούτ Καγιά, ιστορικό και δημοσιογράφο, που συνεχίζει την απεργία πείνας για 43η μέρα, με αίτημα να μην εκδοθεί στην Τουρκία.

Αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του και την εξέλιξη της υπόθεσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι το ΚΚΕ από την αρχή έχει εκφράσει τη στήριξή του στον Τ. Καγιά, απαιτώντας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα τον υπουργό Δικαιοσύνης να ασκήσει την προβλεπόμενη από το νόμο δικαιοδοσία του, έτσι ώστε παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθεί στην Τουρκία, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ίδια τη ζωή του.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει με πολύμορφες ενέργειες να απαιτεί τη μη έκδοση και την απελευθέρωση του Τουργκούτ Καγιά.

Αντιθέσεις και παζάρια σε πρώτο πλάνο και στην «παράλληλη» Σύνοδο

Οι αντιθέσεις και το παζάρι μεταξύ των ισχυρότερων χωρών αποτυπώθηκαν ανάγλυφα χτες και στην παρα-σύνοδο που διοργανώνουν, παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής, ΝΑΤΟικές «δεξαμενές σκέψης».

Ενδεικτικά, σε μία από τις πρωινές συνεδρίες, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας στις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι η Γερμανία δαπανά πολύ λίγα για στρατιωτικές ανάγκες, διαβεβαίωσε ότι μετά από 25 χρόνια συνεχών περικοπών συνολικά στους γερμανικούς κρατικούς προϋπολογισμούς - περίοδος κατά την οποία, όπως είπε, οι απειλές άλλαξαν και πολλαπλασιάστηκαν, παραπέμποντας στη στάση της Ρωσίας, στον ISIS και σε «όσα συμβαίνουν στην Αφρική» - ο επόμενος γερμανικός προϋπολογισμός Αμυνας θα είναι αυξημένος κατά 11%, και συνολικά στη 10ετία η Γερμανία θα έχει αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 80%.

Ζήτησε, ωστόσο, να μην βλέπουν στο ΝΑΤΟ μόνο ποιος πιάνει τη ΝΑΤΟική νόρμα του 2% του ετήσιου ΑΕΠ του για στρατιωτικές δαπάνες, αλλά και συνολικά τα χρήματα, τις αναπτυσσόμενες στρατιωτικές ικανότητες (όπλα, μέσα) και τις συνεισφορές σε επιχειρήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ ανά τον κόσμο.

Αντέδρασε επίσης σε σχόλιο του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Γερμανία είναι «κρατούμενος της Ρωσίας», λέγοντας ότι η Γερμανία έχει «δει» την αλλαγή προς το επιθετικότερο της στάσης της Ρωσίας.

Απέρριψε, επίσης, ότι η ευρωενωσιακή PESCO, το σχήμα της ΕΕ για ανάπτυξη των στρατιωτικών της ικανοτήτων, δρα ανταγωνιστικά προς το ΝΑΤΟ. «Είναι προς το συμφέρον μας να είμαστε συμπληρωματικοί στο ΝΑΤΟ. Και άλλωστε, πάντα μας ζητούσαν να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας», απάντησε.

Δίνοντας και τις προτεραιότητες της γερμανικής πολιτικής, ζήτησε δημόσια ο ευρωατλαντικός άξονας να συμβάλει στη «σταθεροποίηση» των κρατών της Αφρικής, λέγοντας ότι ανοίγεται εκεί πεδίο δράσης για την ΕΕ.

Κατέληξε λέγοντας ότι η ίδια έχει συμμετάσχει ήδη σε πολλές Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά η τωρινή είναι η πιο σημαντική απ' όλες, καθώς έχει «πάρα πολλά πάνω στο τραπέζι», όπως τον «εκσυγχρονισμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, διαφορετικές προσεγγίσεις για την Ανατολή και το Νότο» κ.ά.

Οι «εύθραυστες ισορροπίες» της Τουρκίας

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις στην ίδια συνεδρία του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος, απαντώντας σε κατηγορίες ότι η Τουρκία ρέπει προς τη Ρωσία, είπε ότι οι χώρες με «γεωγραφία» σαν τη δική του «πρέπει να ισορροπούν στις εξωτερικές τους σχέσεις».

Δικαιολόγησε εκ νέου την επιλογή της χώρας του να ζητήσει πυραύλους «S-400» από τη Ρωσία, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει άμεσες ανάγκες να καλύψει τον εναέριο χώρο της και ότι η Ρωσία έκανε την καλύτερη προσφορά, εξ ου και η αγορά θα προχωρήσει, παρά τις αντιδράσεις, για τις οποίες επανέλαβε το επιχείρημα ότι το ΝΑTΟ δεν αντέδρασε όταν παλαιότερα η Ελλάδα προμηθεύτηκε ρωσικούς πυραύλους «S-300».

Εμμέσως απάντησε και σε απειλές για κυρώσεις, λέγοντας ότι, όπως απέδειξε η ζωή σε Ρωσία και Ιράν, οι κυρώσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά η Τουρκία, αν της επιβληθούν τελικά, «θα απαντήσει εναντίον όποιου τις επιβάλλει». Εβαλε δε θέμα ότι παρά τα όσα λέγονται και επισήμως αποφασίζονται, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν, ενώ «όλοι ξέρουν και ποιος κάνει μπίζνες με τη Ρωσία», πρόσθεσε, παρουσία της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας.

Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία δεν συμφωνεί σε όλα με τη Ρωσία, π.χ. υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και της Ουκρανίας, όπως επίσης υποστηρίζει την πολιτική «ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ (όπως είπε, πρέπει να ενταχθούν το συντομότερο δυνατόν στη λυκοσυμμαχία οι Γεωργία, «Μακεδονία» και Βοσνία - Ερζεγοβίνη), θέματα που, όπως είπε, άλλοι εταίροι τα έχουν «ξεχάσει».

Εθεσε όμως ξανά το ζήτημα της στάσης των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, λέγοντας ότι αρχικά ΗΠΑ και Ρωσία αντιμάχονταν στη Συρία για το ποιος θα ελέγξει την κουρδική οργάνωση YPG. «Στην πορεία η Ρωσία κατάλαβε ότι πρόκειται για τρομοκράτες και δεν τους στηρίζει πλέον. Αλλά αυτή η οργάνωση ελέγχει πλέον μεγάλο ποσοστό της συριακής επικράτειας. Πώς; Με τη βοήθεια ποιων;», αναρωτήθηκε.

Να καταγραφεί ότι λίγο αργότερα στην παρα-σύνοδο ζήτησε και πήρε το λόγο και η υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκέρινσκα, ευχαριστώντας προκαταβολικά το ΝΑΤΟ για την πρόσκληση προς τη χώρα της να ενταχθεί στη λυκοσυμμαχία και λέγοντας ότι απέδειξε πως κρατά το λόγο του, απέναντι σε όποιον προχωρά σε «μεταρρυθμίσεις» και άλλα αναγκαία βήματα, αποσπώντας το χειροκρότημα του ΝΑΤΟικού ακροατηρίου.

Τέλος, αξιοσημείωτη ήταν η τοποθέτηση του Πολωνού ΥΠΕΞ, Γ. Τσαπούτοβιτζ, ότι χρειάζεται παραπέρα ενίσχυση του ΝΑΤΟ, καθότι «οι δυτικές δημοκρατίες απειλούνται από την επιθετικότητα της Μόσχας».

Παρουσία της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας, χαρακτήρισε τον αγωγό «Nord Stream» «λάθος», λέγοντας ότι έδωσε τους πόρους στη Ρωσία για να ενισχύσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της. «Ηταν λάθος να αναπτύξουμε ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ βλέπουν το πρόβλημα, αλλά άλλες χώρες θέλουν να συνεχίσουν αυτές τις σχέσεις», είπε, στηλιτεύοντας την πολιτική του Βερολίνου.

Μια «πυρηνική συμμαχία»

Στην παρα-σύνοδο υπήρξε και ειδική ενότητα για τα πυρηνικά.

Ανοίγοντας τη θεματική, ο Αλι Αχμάντ, διευθυντής του προγράμματος Ενεργειακής Πολιτικής και Ασφάλειας στη Μέση Ανατολή του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, είπε ευθύς εξαρχής ότι το ΝΑΤΟ είναι μια πυρηνική συμμαχία.

Η Μπεατρίς Φιν, στέλεχος διεθνούς καμπάνιας για την κατάργηση των πυρηνικών, προειδοποίησε ότι εφόσον διατηρούνται τα πυρηνικά, κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθούν...

Ο Καρλ Χάιντς Καμπ, πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Ακαδημίας για την Πολιτική Ασφάλειας, τόνισε ότι το δόγμα του ΝΑΤΟ κινείται - τάχα - καταρχάς προς την αποτροπή και ακολούθως προς τον αφοπλισμό, ενώ αμέσως μετά, αποτυπώνοντας την υποκρισία των ιμπεριαλιστών, είπε ότι «πρέπει να διαχειριστούμε την πυρηνική πραγματικότητα, γιατί δεν μπορούμε να την αλλάξουμε»!

Ακόμα πιο σαφής ήταν ο Γκ. Ρόμπερτς, υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα πυρηνικών, ο οποίος παρέπεμψε σε όσα ειπώθηκαν το 2016 στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, ότι η Ρωσία αποτελεί εκ νέου απειλή! Επέμεινε ότι τα πυρηνικά «είναι μέρος της διεθνούς κουλτούρας και της πολιτικής ασφάλειάς μας», ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία πως καταπατά ό,τι προγράμματα και συνθήκες περιορισμού όπλων και αν υπογραφούν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Γενικολογίες και «ήξεις - αφήξεις» για ποινικές ευθύνες Μιχαλολιάκου - Παναγιώταρου

Γενικόλογα και με «ήξεις - αφήξεις» «απάντησε» χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για τις αποκαλυπτικές συνομιλίες που είδαν εκ νέου τη δημοσιότητα πρόσφατα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπου ο πρώην υπαρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, ο γνωστός «Περίανδρος», κατονόμασε ευθέως τον Μιχαλολιάκο ως ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης στον Δ. Κουσουρή το 1998 και τον Παναγιώταρο ως έναν από τους φυσικούς αυτουργούς. Να υπογραμμιστεί ότι οι αναφορές αυτές του Ανδρουτσόπουλου έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό στον Τύπο και στον «Ριζοσπάστη». Μάλιστα, το 2014 υπήρξε πρώτη φορά σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα σε εφημερίδα.

Ο κατά τ' άλλα λαλίστατος στις τοποθετήσεις του Στ. Κοντονής απέφυγε ουσιαστικά να απαντήσει, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα πως «εμείς μελετάμε ό,τι προκύπτει», «αν είναι κάτι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ο υπουργός Δικαιοσύνης θα το κάνει, μην έχετε καμία αμφιβολία», «η υπερβολική παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας σε τέτοια ζητήματα δεν βοηθάει, η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της», «ελέγχονται οι πάντες» κ.λπ.

Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Ανδρουτσόπουλος, που καταδικάστηκε αμετάκλητα για απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δ. Κουσουρή, στις αποκαλυπτικές συνομιλίες που είδαν τη δημοσιότητα έχει δηλώσει επί λέξει: «Αν ανοίξω το στόμα μου στέλνω φυλακή για φυσικό αυτουργό τον Παναγιώταρο και ηθικό τον Μιχαλολιάκο (...) αν πω την αλήθεια ότι ένας από αυτούς είναι ο Παναγιώταρος και ότι με έβαλε ο Μιχαλολιάκος...».

Κατά τ' άλλα, στη χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σχέδιο νόμου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας και θα κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή. Το Σώμα αρχικά θα στελεχωθεί από αστυνομικούς και αργότερα από εξειδικευμένους υπαλλήλους και πραγματογνώμονες, υπό την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών. Στην τελική ευθεία βρίσκονται και τα σχέδια νόμου για τον Ευρωπαίο εισαγγελέα και τα προσωπικά δεδομένα. Επίσης, αναμένεται και η... φημισμένη αποσυμφόρηση του Εφετείου, με την παράδοση δύο αιθουσών στο κτίριο Κεράνης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την απόφασή του να μην εκδοθεί τελικά η Μολδαβή υπήκοος - θύμα trafficking, για την οποία ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί υπέρ του αιτήματος έκδοσής της. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της έκδοσης του Τούρκου δημοσιογράφου και συγγραφέα Τουργκούτ Καγιά, για την οποία επίσης ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί θετικά, επανέλαβε ότι είναι σε εκκρεμότητα η διαδικασία παροχής πολιτικού ασύλου που έχει αιτηθεί ο Καγιά, και ως εκ τούτου, μέχρι την τελική έκβαση της υπόθεσης, δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ζουράρις αντί Καμμένου

Ο Κ. Ζουράρις εκλέχτηκε όγδοος αντιπρόεδρος της Βουλής στη θέση του παραιτηθέντα Δ. Καμμένου, με 138 ψήφους υπέρ και 1 παρών. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ