Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Απέλαση Ρώσων διπλωματών... ανήμερα έναρξης της ΝΑΤΟικής Συνόδου!

Την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο, για «παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας», αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η απόφαση πάρθηκε με το επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένοι διπλωμάτες προέβησαν σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους Ρώσους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών με επίκεντρο τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», που επικαλείται διπλωματικές πηγές, «η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων - ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ - και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία", αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Κάνουν ακόμα λόγο για παροχή υλικών και χρηματικών κινήτρων προκειμένου να επηρεαστούν δήμοι και μητροπολίτες, αλλά και για να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε πως «η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα κράτη», προσθέτοντας πως «ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να δέχεται συμπεριφορές που προσβάλλουν τόσο το ελληνικό κράτος όσο και το διεθνές Δίκαιο». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», «η Ελλάδα έχει αποδείξει στο πλαίσιο της πολυδιάστατης πολιτικής ότι θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, αλλά όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται το διεθνές Δίκαιο. Η κυβέρνηση επιμένει στο εξής: Οτι δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που δεν δείχνουν σεβασμό στο ελληνικό κράτος».

Σε ερώτηση για το αν έχουν ληφθεί μέτρα, ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως «η εκτίμηση είναι ότι έχουν υπάρξει συμπεριφορές τέτοιες και γι' αυτό θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Μια σειρά πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι πίσω από αυτήν την κίνηση της κυβέρνησης αναγνωρίζεται και η παρέμβαση των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η ενέργεια αυτή ανακοινώνεται τη μέρα που ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, και με δεδομένη την ενεργή συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, όπως αυτή εκφράστηκε και με την πρόσφατη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Προοπτική στην οποία αντιδρά σφοδρά η Μόσχα.

Αμεση ήταν η απάντηση της ρωσικής πλευράς στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τις ελληνικές αρχές. Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο «Interfax», το οποίο επικαλείται το «Reuters», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «θα υπάρξει απάντηση στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ