Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Γενικολογίες και «ήξεις - αφήξεις» για ποινικές ευθύνες Μιχαλολιάκου - Παναγιώταρου

Γενικόλογα και με «ήξεις - αφήξεις» «απάντησε» χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για τις αποκαλυπτικές συνομιλίες που είδαν εκ νέου τη δημοσιότητα πρόσφατα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπου ο πρώην υπαρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, ο γνωστός «Περίανδρος», κατονόμασε ευθέως τον Μιχαλολιάκο ως ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης στον Δ. Κουσουρή το 1998 και τον Παναγιώταρο ως έναν από τους φυσικούς αυτουργούς. Να υπογραμμιστεί ότι οι αναφορές αυτές του Ανδρουτσόπουλου έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό στον Τύπο και στον «Ριζοσπάστη». Μάλιστα, το 2014 υπήρξε πρώτη φορά σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα σε εφημερίδα.

Ο κατά τ' άλλα λαλίστατος στις τοποθετήσεις του Στ. Κοντονής απέφυγε ουσιαστικά να απαντήσει, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα πως «εμείς μελετάμε ό,τι προκύπτει», «αν είναι κάτι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ο υπουργός Δικαιοσύνης θα το κάνει, μην έχετε καμία αμφιβολία», «η υπερβολική παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας σε τέτοια ζητήματα δεν βοηθάει, η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της», «ελέγχονται οι πάντες» κ.λπ.

Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Ανδρουτσόπουλος, που καταδικάστηκε αμετάκλητα για απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δ. Κουσουρή, στις αποκαλυπτικές συνομιλίες που είδαν τη δημοσιότητα έχει δηλώσει επί λέξει: «Αν ανοίξω το στόμα μου στέλνω φυλακή για φυσικό αυτουργό τον Παναγιώταρο και ηθικό τον Μιχαλολιάκο (...) αν πω την αλήθεια ότι ένας από αυτούς είναι ο Παναγιώταρος και ότι με έβαλε ο Μιχαλολιάκος...».

Κατά τ' άλλα, στη χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σχέδιο νόμου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας και θα κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή. Το Σώμα αρχικά θα στελεχωθεί από αστυνομικούς και αργότερα από εξειδικευμένους υπαλλήλους και πραγματογνώμονες, υπό την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών. Στην τελική ευθεία βρίσκονται και τα σχέδια νόμου για τον Ευρωπαίο εισαγγελέα και τα προσωπικά δεδομένα. Επίσης, αναμένεται και η... φημισμένη αποσυμφόρηση του Εφετείου, με την παράδοση δύο αιθουσών στο κτίριο Κεράνης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την απόφασή του να μην εκδοθεί τελικά η Μολδαβή υπήκοος - θύμα trafficking, για την οποία ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί υπέρ του αιτήματος έκδοσής της. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της έκδοσης του Τούρκου δημοσιογράφου και συγγραφέα Τουργκούτ Καγιά, για την οποία επίσης ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί θετικά, επανέλαβε ότι είναι σε εκκρεμότητα η διαδικασία παροχής πολιτικού ασύλου που έχει αιτηθεί ο Καγιά, και ως εκ τούτου, μέχρι την τελική έκβαση της υπόθεσης, δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org