Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ΕΕ και ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες

Ανακοίνωση ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Σε ανακοίνωσή της, ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας επισημαίνει:

«Στις 11 και 12 Ιούλη η Σύνοδος Κορυφής των επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες με μια επικίνδυνη ατζέντα σε βάρος των λαών.

Προηγούμενες συναντήσεις τέτοιου είδους έχουν αξιοποιηθεί για να ανακοινωθούν νέες αντιδραστικές πολιτικές και να προσκληθούν νέα μέλη στο ΝΑΤΟ. Τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ προώθησε αποφάσεις για: Πολυπλόκαμους στρατιωτικούς σχηματισμούς πέριξ της Ρωσίας, νέα σώματα ταχείας ιμπεριαλιστικής επέμβασης, βαθύτερη συνεργασία με την ΕΕ παρά τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς ΗΠΑ και ΕΕ, συμφωνία για δέσμευση σε στρατιωτικές δαπάνες που ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ. Η ΝΑΤΟική συνάντηση πέρσι συνέπεσε με την επίμαχη ενσωμάτωση του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ενάντια στη λαϊκή βούληση των Μαυροβούνιων, ενώ στο πλαίσιο της επιδίωξης για τον ευρωατλαντικό έλεγχο των Δυτικών Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας δρομολογείται η ένταξη στο ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ, όπως επίσης της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Για την ένταξη της ΠΓΔΜ χρησιμοποιείται ως διαβατήριο η συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, που προωθεί τα επικίνδυνα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια.

Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, το ΝΑΤΟ εξαπλώνεται συνεχώς στην Ευρώπη και πέρα από αυτή, ενώ σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του, ότι επιβάλλει τη σταθερότητα, έχει οξύνει περαιτέρω τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και έχει ενθαρρύνει τα σύμμαχα κράτη του στα παραμεθόριά του, πλήρη μέλη και μη, προκειμένου να διευκολύνουν και να κλιμακώσουν αντιλαϊκά μέτρα. Οι φιλοΝΑΤΟικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει πολιτικές που υποκινούν τις εθνοτικές συγκρούσεις, όπως στα Βαλκάνια, στα κράτη της Βαλτικής, στη Γεωργία ή και στην Ουκρανία, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων στη διαπάλη τους για τον έλεγχο της Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς της, των αγορών.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρόσφατα υποσχέθηκαν να διαθέσουν το 20% των αμυντικών δαπανών σε μεγάλο εξοπλισμό, παρέχοντας έτσι μια σημαντική πηγή εσόδων για τα μονοπώλια. Με την πρόσφατη αναγόρευση της Κολομβίας ως "παγκόσμιου συνεταίρου" του ΝΑΤΟ, υπονοείται όχι μόνο ένα δυνάμωμα της εμπροσθοφυλακής του στη Νότια Αμερική, αλλά επίσης άφθονες νέες οικονομικές ευκαιρίες για τα μονοπώλια στις αγορές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής.

Σήμερα, σημειώνονται σοβαροί ανταγωνισμοί μέσα στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, που αποτυπώνονται στην πράξη μέσα από το ξεκίνημα ενός εμπορικού πόλεμου πρωταρχικά ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ προωθείται με την Πολιτική της για Κοινή Ασφάλεια και Αμυνα και την "Παγκόσμια Στρατηγική" της που προβλέπουν επικίνδυνα σχέδια όπως η "Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία" (PESCO), η "Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων" και η λεγόμενη "Στρατιωτική Κινητικότητα", στο πλαίσιο του συντονισμού της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, αλλά επίσης θα διευκολύνει τους ευρωενωσιακούς ιμπεριαλιστές στην επιβολή των αυτοτελών συμφερόντων τους διεθνώς, με την αφρικανική ήπειρο και τη Μέση Ανατολή να αποτελούν ιδιαίτερο στόχο της ΕΕ και των κρατών - μελών της.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, είναι σαφές ότι οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες είναι ασταθείς, δεν μπορούν να είναι μόνιμες και ότι το καπιταλιστικό σύστημα γίνεται πιο αντιδραστικό και επικίνδυνο. Το αστικό παραμύθι, ότι η ΕΕ αποτελεί τάχα "εγχείρημα για την ειρήνη", που επαναλαμβάνεται πολύ συχνά, έχει αποδειχτεί στην πραγματικότητα ότι είναι ακριβώς το αντίθετο.

Εμπρός για το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες!

Για το τέλος του συστήματος της εκμετάλλευσης που γεννάει πολέμους και κρίσεις, προσφυγιά, εκμετάλλευση!

Ζήτω ο σοσιαλισμός!».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org