Τρίτη 12 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μια οφειλόμενη απάντηση

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Γ. Μαρίνος, είναι γνωστός στο πανελλήνιον, τόσο για τις άκρως συντηρητικές ιδέες του, όσο και για ποιών τα συμφέροντα εκπροσωπεί και υπηρετεί. Ετσι δε μας παραξενεύει το γεγονός, ότι ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ στην εκπομπή της ΕΡΤ «Ιδέες» ισχυρίστηκε, ότι ανακάλυψε τον φασισμό... στο σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Στην πρόκληση αυτή απαντά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και μεταξύ άλλων σχολιάζει: «Οι απολογητές της αδικίας και της βαρβαρότητας εξασκούνταν μόνιμα στη λαθροχειρία. Με την αυθαιρεσία να αποτελεί την κύρια "επιστημονική" τους μέθοδο, οι διάφοροι πολιτικοί "επιστήμονες" ανοίγουν "οπές στα ύδατα"...

Για τον εν λόγω απολογητή του καπιταλισμού, οι καπιταλιστές μπορούν να έχουν το δικαίωμα να υπερεκμεταλλεύονται μια ζωή τους εργάτες, να ζούνε παρασιτικά σε βάρος τους και στο φινάλε να τους πετάνε σαν στημένες λεμονόκουπες. Οταν πρόκειται όμως για το δικαίωμα του εργάτη να διεκδικήσει το δίκιο του, τότε αυτό συνιστά «φασισμό», «εκτροπή» ή και «τρομοκρατία» επί το αμερικανο-ευρωπαϊκότερο...

Ο ίδιος αποκαλεί το επίδομα ανεργίας σαν επιδότηση της τεμπελιάς. Ξεχνά προφανώς ότι η ανεργία είναι φρούτο του συστήματος που υπερασπίζεται. Ενώ οι επιδοτήσεις προς το κεφάλαιο - κ. Μαρίνο - που αφειδώς τους παρέχονται, είναι πριμοδότηση της εργατικότητας;

Θαυμάστε τον!».

Χρειάστηκαν τρία χρόνια

«Σήμερα, εμείς δεν ανακαλύπτουμε νέες θέσεις (σ.σ. για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ), επαναλαμβάνουμε τις πάγιες θέσεις μας, εδώ και μια δεκαετία», ισχυρίστηκε ο Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας στη συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής της Β΄ Αθήνας του ΣΥΝ, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου. Κι αν αναρωτιέστε, γιατί αναφέρεται σε δεκαετία, αφού το σχετικό πρόβλημα ήρθε έντονα στο προσκήνιο και υπάρχει από το 1992, η εξήγηση δε βρίσκεται σε ενδεχόμενη λαθεμένη μέτρηση των χρόνων που μεσολάβησαν. Απλά, χρειάστηκαν τρία χρόνια, για να «περάσει» ο ΣΥΝ από την υποστήριξη των εθνικιστικών συλλαλητηρίων στη Θεσσαλονίκη, στην αποδοχή μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας, η οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνει ως συνθετικό της και τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγό της, με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Οσο ακόμα είναι καιρός...

Δύσκολες μέρες περνούν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Κλωνατέξ» του Λαναρά, στη Νάουσα και στην Κομοτηνή. Στην πόλη όπου πριν από πέντε μήνες έκλεισε η «Τρικολάν», ο μεγαλοβιομήχανος επιχειρεί τώρα να επαναλειτουργήσει μέρος του εργοστασίου με προσωπικό από τα κλωστήρια της Νάουσας (Εργοστάσιο Β΄). Στην Κομοτηνή, μετά την απόλυση πέντε εργαζομένων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΦΑΝΚΟ προσπάθησε, την περασμένη βδομάδα, να κατευνάσει τα πράγματα, με υποσχέσεις για σταθερή δουλιά τους υπόλοιπους έξι μήνες. Ο,τι, δηλαδή, έλεγαν τα στελέχη του Λαναρά και στις εργάτριες της «Τρικολάν», λίγο καιρό πριν τις πετάξουν οριστικά στο δρόμο.

Ουσιαστικά, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν και αυτές ότι, παρά τα λουκέτα, ο όμιλος «ζει και βασιλεύει», συνεχίζοντας τις ενδοεταιρικές αναδιαρθρώσεις προκειμένου να διασφαλίσει και να μεγιστοποιήσει την κερδοφορία των επιχειρήσεών του στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Εκείνοι που τους κατατρώει η ανασφάλεια είναι οι εργαζόμενοι. Οι μεν της Κομοτηνής ίσως αύριο να μην έχουν δουλιά, οι δε της Νάουσας δεν έχουν πάρει ούτε τα μισά από όσα τους υποσχέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας όταν έκλεισε το εργοστάσιο. Ειδικά για τους εργαζόμενους της ΦΑΝΚΟ, πάντως, η πείρα της Νάουσας λέει πως αν αφεθούν στις μαλαγανιές της εργοδοσίας και των καλοθελητών της και δεν αντιδράσουν όσο είναι καιρός, αύριο είναι ζήτημα αν θα έχουν ακόμα τη δουλιά τους. Στο χέρι τους είναι να βάλουν φρένο στα σχέδια του Λαναρά, πριν οι απολύσεις γίνουν από πέντε εκατόν πέντε ή και περισσότερες...

Ο γιος «διόρισε» τον πατέρα...

Να που καμιά φορά τα «γαλάζια παιδιά» διορίζουν τους γονείς τους... Αυτό ισχύει για τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό.

Ο Αλέξανδρος Κοντός, αφότου έγινε υφυπουργός έμεινε για αρκετούς μήνες στο ΔΣ της Συνεταιριστικής Ενωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ), με την ιδιότητα του αντιπροέδρου. Τη συγκεκριμένη θέση κατείχε από το 2001. Κι όταν παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της ΣΕΚΕ, τοποθετήθηκε μέλος του ΔΣ της ΣΕΚΕ ο Ευστράτιος Κοντός, συνταξιούχος του ΤΑΥΣΟ και πατέρας του Αλέξανδρου Κοντού! Προφανώς θα έκρινε ο υφυπουργός, ότι ΔΣ της ΣΕΚΕ χωρίς Κοντό δε γίνεται... Εδώ βασικά δεν τίθεται ζήτημα παράνομης πράξης όσον αφορά τον ορισμό του πατέρα Ευστράτιου Κοντού ως μέλους του ΔΣ της ΣΕΚΕ, με την αποχώρηση του υιού Αλέξανδρου Κοντού. Τίθεται όμως μείζον ζήτημα ηθικής τάξης!

Κρεατομηχανή...

Πάνω από το 90% των Ελλήνων ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα, δεν υπόκεινται σε κανέναν ιατρικό έλεγχο! Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν σημειωθεί 9 θάνατοι αθλητών... Και απ' ό,τι φαίνεται ο κατάλογος θα συνεχίσει να μακραίνει. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που κατατέθηκαν τις τελευταίες μέρες στην αρμόδια Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, με αποκορύφωμα την προσωπική μαρτυρία της προέδρου των Ελλήνων Ολυμπιονικών, Νίκης Μπακογιάννη. Οπως είπε η ίδια, ενώ ήταν πρωταθλήτρια με μεγάλες επιδόσεις, δεν είχε κάνει ποτέ ιατρικές εξετάσεις, παρά μόνο όταν έμεινε έγκυος.

Από την άλλη, η χρήση αναβολικών ουσιών συνεχώς αυξάνεται. Σε πρόσφατη σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 3.500.000 νέοι απάντησαν ότι έκαναν χρήση αυτών των ουσιών. Σε έρευνα που έγινε στην Ελλάδα μεταξύ Ελλήνων αθλητών, σε ποσοστό 58% βεβαιώνουν ότι αν και γνωρίζουν το νόμο και τις συνέπειές του σε περίπτωση χρήσης απαγορευμένων ουσιών, παρά ταύτα δεν τους ενδιαφέρει η ποινή και η ηθική μείωση που θα υποστούν, αρκεί να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και να μην έχουν οικονομική βλάβη... Ενώ στα πορίσματα του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Αθλητικού Δικαίου καταγράφηκε ότι οι αθλητές, αν και γνωρίζουν τις σημαντικές βλάβες για την υγεία τους με πιθανή συνέπεια τον πρόωρο θάνατο σε ηλικία 40 ετών, δηλώνουν ότι αυτό δεν τους ενδιαφέρει προκειμένου να γευτούν τη μέγιστη δόξα κατάκτησης Ολυμπιακής νίκης (σ.σ.: στοιχεία από το 15ο Πανελλήνιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας - Γενάρης 2005).

Η πραγματικότητα στο χώρο του αθλητισμού είναι ανατριχιαστική. Το οικοδόμημα που έχουν διαμορφώσει οι πολυεθνικές, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, οι Ολυμπιακές Επιτροπές, οι Ομοσπονδίες, οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών, αλέθει ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Και είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να πείσει τους ίδιους τους αθλητές να μπουν στην κρεατομηχανή της βιομηχανίας του αθλητικού θεάματος. Ενα δημιούργημα που τελικά απαξιώνει την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη... Το ίδιο δημιούργημα είναι που χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για να εκφράζονται μέσα από αυτόν ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις, όπως στην περίπτωση των αγώνων των Εθνικών ομάδων Ελλάδας- Αλβανίας.

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Μόνο που το ...«μυστικό» δεν κρύβεται στους αυστηρότερους και ξαφνικούς ελέγχους αντιντόπινγκ ή στα ευχολόγια περί ...ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Στην πραγματικότητα, πρέπει να μπει μπροστά η ανάπτυξη του αθλητισμού με επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και την ικανοποίηση των αναγκών άθλησης και ισορροπημένης σωματικής και ψυχικής ανάπτυξής του. Σε τελευταία ανάλυση, είναι συστατικό μέρος της υγείας του ανθρώπου. Ο αθλητισμός μπορεί να απαλλαγεί από το ντόπινγκ και, γενικότερα, από τα όποια εκφυλιστικά φαινόμενα, μόνο όταν απεμπλακεί από τα γρανάζια της εμπορευματοποίησης και των εταιριών και προκύπτει ως αποτέλεσμα της μαζικής άθλησης της νεολαίας και του λαού. Μόνο που αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν ο λαός καταργήσει τα μονοπώλια και οικοδομήσει τη δική του κοινωνία.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Τα κριτικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΤΑΝ Ο Μ. ΕΒΕΡΤ ασκεί κριτική και λέει ότι τα πρόσφατα φορολογικά χαράτσια, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, έπρεπε να έχουν παρθεί πριν από ένα χρόνο, ποιον ακριβώς κριτικάρει; Τη Νέα Δημοκρατία, που είχε - τότε - πρόσφατα αναλάβει τα της διακυβέρνησης ή το ΠΑΣΟΚ, που επεξεργάστηκε και ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2004, λίγο νωρίτερα;

Και τα δύο, πάντως, στέκουν ως απάντηση. Πρώτα και κύρια, γιατί τα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα «χωράνε» ωραιότατα στην πολιτική και των δύο κομμάτων.

Αν πάντως - όπως ερμηνεύεται - η κριτική Εβερτ αφορά στο κόμμα του, φαίνεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε να μην δείξει αμέσως ότι κορόιδεψε προεκλογικά τους ψηφοφόρους. Προτίμησε να το κάνει ένα χρόνο αργότερα.

ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ κομμάτων η επιχειρηματικότητα διαμήνυσε στο μεταξύ χτες ο Γιώργος Αλογοσκούφης, προαναγγέλλοντας μάλιστα και ...διακομματική επιτροπή για την προώθηση της.

Μάλλον εκεί, στο υπουργείο Οικονομίας, αποφάσισαν ότι είναι κρίμα, να μην πάρει και ...θεσμικό χαρακτήρα η υπαρκτή συναίνεση που όλοι βλέπουμε στο πολιτικό σκηνικό. Κάτι μας λέει ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι εκεί.

Τώρα, το αν ενέχει κάποιον συμβολισμό το γεγονός πως αυτού του είδους, οι εκκλήσεις έγιναν σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, δεν είμαστε φυσικά σε θέση να το γνωρίζουμε...

Α, ΕΝΤΑΞΕΙ. Φαίνεται πως εκεί στο υπουργείο Ανάπτυξης άλλαξαν επικοινωνιακή πολιτική. Μέχρι τώρα προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι με τους ελέγχους θα «δαμάσουν» την αγορά. Εφεξής ...θα πουλάνε τρέλα.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει κανείς από τις δηλώσεις του Δημήτρη Σιούφα, σύμφωνα με τις οποίες όχι απλώς δεν έχουμε πρόβλημα ακρίβειας, αλλά έχουν επιτευχθεί και μειώσεις τιμών σε πολλά είδη.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Θα τον λυπήσουμε τον υπουργό, αλλά την άποψή του δεν τη ...συμμερίζονται οι ταμειακές μηχανές στα σούπερ - μάρκετ, οι οποίες δεν πιστεύουμε ότι ...χάλασαν όλες και κάνουν λάθος στην πρόσθεση...

Μια αποκαλυπτική σύμπτωση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η σύμπτωση είναι, περίπου, «σατανική». Η κυβέρνηση μιλά για την «τουριστική βιομηχανία» της χώρας ως βασικό μοχλό ανάπτυξης και στον Πειραιά διεξάγεται το «Τουριστικό Πανόραμα», μια μεγάλη τουριστική έκθεση. Περιφέρειες, νομαρχίες και δήμοι συμμετέχουν και προβάλλουν με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις το τουριστικό τους «προϊόν», ευελπιστώντας σε καλύτερες μέρες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ίδια ώρα, η μεγάλη ελληνική τουριστική επιχείρηση ΠΛΟΤΙΝ εμφανίζεται ουσιαστικά χρεοκοπημένη και εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε δεινή θέση. Μια εξέλιξη που φανερώνει πόσο ευάλωτος είναι ο τομέας του τουρισμού στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών, ιδίως όταν εξαρτάται από τα συμφέροντα και τα σχέδια των μεγαθηρίων του χώρου. Και, ταυτόχρονα, τον βαθιά ταξικό χαρακτήρα και περιεχόμενο της τουριστικής πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Η συνεχώς και μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων, οι σχετικές χρηματοδοτήσεις και διαφημιστικές δαπάνες, κλπ., δεν εξασφαλίζουν ούτε καν τη δουλιά των εργαζομένων στον κλάδο και, πολύ περισσότερο, τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αμοιβής τους ή το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων στην αναψυχή.

Σε επιφυλακή

Πήρε το μήνυμα η εργοδοσία στη «Sex Form». Δυο μόλις μέρες μετά τη μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενες με πρωτοβουλία του σωματείου τους και του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Αθήνας, η διοίκηση της επιχείρησης έσπευσε την περασμένη βδομάδα να πληρώσει το μηνιάτικο που παρακρατούσε από τις εργάτριες, επικαλούμενη οικονομικές δυσκολίες. Η καταβολή των δεδουλευμένων, μάλιστα, έγινε λίγες ώρες πριν συνεδριάσει η διοίκηση του Συνδικάτου και ενώ οι εργάτριες είχαν εξαγγείλει 24ωρη απεργία αν δεν εξοφλούνταν άμεσα. Η αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν την πληρωμή του ιδρώτα τους και η συσπείρωσή τους στο ταξικό Συνδικάτο, έφερε αποτέλεσμα. Ο «συναγερμός» ωστόσο δεν έληξε, αφού η πρωτόγνωρη καθυστέρηση στις πληρωμές, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, μάλλον, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εξελίξεις στο άμεσο μέλλον. Αυτό, που επιβάλλεται τώρα, είναι να διατηρήσουν οι εργαζόμενες σαν κόρη οφθαλμού την ενότητα και την ταξική τους συσπείρωση, γιατί τα δύσκολα είναι μάλλον μπροστά...

Ανατροπή των απολογισμών

Στις 29.3.2005 η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκανε περήφανη τον θετικό απολογισμό της απ' την τρίμηνη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία της Αθήνας. Χτες όμως ο Ευαγγελισμός έκλεισε τη μεγάλη εφημερία με περισσότερα από 35 ράντζα. Το περασμένο Σάββατο, επίσης, είχαν εμφανιστεί και πάλι ράντζα στο «Αγία Ολγα».

Η πραγματικότητα δηλαδή ανατρέπει τους απολογισμούς της κυβέρνησης και καταδείχνει ότι αν δεν αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος, δεν πρόκειται να εκλείψουν και τα ράντζα, παρά τις «ραντζομαχίες» του υπουργείου Υγείας. Και μια απ' τις βασικές αιτίες για το απαράδεκτο φαινόμενο των ράντζων, είναι η έλλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την οποία η κυβέρνηση απλώς δίνει υποσχέσεις...

Εισαγγελέας για τον Πηνειό

Με συχνά ρεπορτάζ στην εφημερίδα μας - και με αρκετά σχόλια από τούτη τη στήλη - έχουμε επισημάνει το τεράστιο πρόβλημα ρύπανσης των ποταμών της χώρας μας, ενώ ιδιαίτερα έχουμε αναφερθεί στον Πηνειό, που είναι ο πιο μολυσμένος στην Ελλάδα και δεύτερος πιο μολυσμένος ποταμός στην Ευρώπη, μετά τον Πάδο της Ιταλίας. Η ρύπανσή του προέρχεται από λύματα που ρίχνουν στα νερά του βιομηχανίες της περιοχής, αλλά και δήμοι! Επίσης, το ΚΚΕ, με Ερωτήσεις βουλευτών του στη Βουλή, ζήτησε από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ν' ασχοληθούν με αυτό το σοβαρό πρόβλημα και να πάρουν τα αναγκαία μέτρα.

Ομως, τόσο οι προηγούμενες όσο και η τωρινή κυβέρνηση «αγρόν ηγόραζον» και, μάλιστα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, απάντησε στη Βουλή ότι ο ίδιος δεν είδε να υπάρχει ρύπανση στον Πηνειό.

Τώρα, όμως, που για το θέμα επενέβη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, παραγγέλλοντας στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας τη διεξαγωγή επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το πρόβλημα της μόλυνσης του Πηνειού, τι έχει να πει ο Θεσσαλός Γ. Σουφλιάς; Οτι δεν είδε καλά - ξέρουμε ότι δεν ακούει καλά - ή ότι γνώριζε αλλά αδιαφόρησε; Περιμένουμε...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μακριά από την ουσία

Το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ήρθε και πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με μια αξιοπρόσεκτη σπουδή εκ μέρους του «διεθνούς παράγοντα». Το γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί ανησυχητικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, με επίκεντρο στο Κοσσυφοπέδιο και την πιθανολογούμενη ανεξαρτητοποίησή του, δίνει μια εξήγηση στη σπουδή αυτή.

Μόνο υπό το πρίσμα μιας συνολικής θεώρησης της κατάστασης στα Βαλκάνια, σε συνδυασμό με τις επιδιώξεις του ιμπεριαλιστικού παράγοντα, μπορούμε να δούμε και το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ στις πραγματικές του διαστάσεις.

Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, προς την οποία πιέζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ένας μεγάλος αριθμός χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μοιραία θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια ούτως, ή άλλως, αποσταθεροποιημένη περιοχή. Η επαναχάραξη των συνόρων μπορεί να τροφοδοτήσει για τα καλά το χορό των αλυτρωτικών διεκδικήσεων, στον οποίο θα μπουν χώρες της Βαλκανικής.

Ως βασική επιδίωξη του «ευρωατλαντικού» παράγοντα διαφαίνεται η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος στην περιοχή, όπου μικρά αδύναμα κράτη θα είναι υποχρεωμένα να επιλέγουν σε ποιο ιμπεριαλιστικό κράτος θα «ακουμπούν» για την επιβίωσή τους. Και τα οποία θα χρησιμοποιούνται ως προτεκτοράτα προώθησης των ευρωατλαντικών συμφερόντων. Και βέβαια δεν είναι μόνο το Κόσσοβο που θα παίξει ένα τέτοιο ρόλο. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται οι εξελίξεις στο Μαυροβούνιο, με δεδομένες τις αποσχιστικές τάσεις, στις οποίες εξωθούν οι ιμπεριαλιστές αλλά και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Οπως προκύπτει, το μείζον αυτή τη στιγμή για τους λαούς των Βαλκανίων, είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι συνεταίροι τους, από το 1990 μέχρι σήμερα, είτε με τη μορφή των στρατιωτικών επεμβάσεων, είτε με την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» έχουν μετατρέψει την περιοχή σε ένα ηφαίστειο εν ενεργεία το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί συμπαρασύροντας σε ένα νέο γύρο αίματος και καταστροφής.

Σ' αυτό το περιβάλλον και με αυτά τα δεδομένα, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι δευτερεύον. Ωστόσο τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δύσκολα θα μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από την αδιέξοδη πολιτική της «ονοματολογίας». Αλλωστε αυτές οι δυνάμεις από κοινού με τον ΣΥΝ έθεσαν το ζήτημα της ονοματολογίας το 1992. Και τώρα επιμένουν στην ίδια λογική, συγκαλύπτοντας την ουσία, ότι ο ιμπεριαλιστικός παράγοντας ωθεί στην αλλαγή συνόρων, θέτοντας το ζήτημα ότι αυτό δεν είναι ταμπού! Και ας γίνεται φιτίλι ανάφλεξης. Αλλα το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διείσδυση του κεφαλαίου στην περιοχή, με κάθε τίμημα.

Ακόμη και με τη διάθεση «ρεαλιστικού συμβιβασμού», οι συνεταίροι του δικομματισμού, δείχνουν να αγνοούν το γενικότερο πρόβλημα. Αντίθετα, δείχνουν την πρόθεσή τους να εντάξουν το θέμα σε μια συναλλαγή με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση όπου μια «συμβιβαστική» ονομασία για την ΠΓΔΜ θα μπορούσε να είναι το αντάλλαγμα για μια θετική συμβολή της Ελλάδας στην αλλαγή του χάρτη της Βαλκανικής, την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και το νέο αιματοκύλισμα των λαών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ