Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ελπιδοφόρο μήνυμα η σαφής άνοδος της ΠΚΣ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές

Eurokinissi

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, τονίζονται τα εξής:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες που ενίσχυσαν μαζικά την Πανσπουδαστική ΚΣ και την ανέδειξαν και πάλι σε τρίτη ισχυρή δύναμη στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Η σαφής άνοδος της ΠΚΣ περιέχει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Περικλείει και εκφράζει δυναμική ριζοσπαστικοποίησης των νεανικών συνειδήσεων. Η σημασία της μεγαλώνει καθώς αυτή επιτεύχθηκε σε δύσκολες συνθήκες γενικής επίθεσης κατά του ΚΚΕ και επικοινωνιακής πλημμυρίδας αποπροσανατολισμού από τα ΜΜΕ.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποδείχνει ότι οι επιδιώξεις της πλουτοκρατίας να μασκαρέψει το πολιτικό σύστημα για να ματαιώσει τη ριζοσπαστικοποίηση των αγωνιστικών διαθέσεων της νεολαίας στο χώρο των ΑΕΙ και ΤΕΙ συναντά ισχυρές αντιστάσεις, που θα δυναμώσουν.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι παραμένουν ισχυρές οι δυνάμεις που εκφράζουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρότι σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ δεν εγκρίνουν την πολιτική τους. Η ανατροπή του συσχετισμού δύναμης στο χώρο των ΑΕΙ - ΤΕΙ μπορεί να γίνει μόνο με την ανασυγκρότηση του κινήματος, την ιδεολογική πολιτική αντεπίθεση στο κίνημα και στο μάθημα. Μόνο έτσι θα αποκαλύπτεται ο ρόλος αυτών των παρατάξεων, θα χτυπιούνται τα φαινόμενα της διαφθοράς και σήψης.


Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απάντηση και στο βερμπαλισμό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να καπηλευτεί τους αγώνες των φοιτητών και των σπουδαστών. Τα χαμηλά ποσοστά της παράταξης που υποστήριξε (παρότι είναι άθροισμα δυνάμεων) καταδεικνύουν την πλήρη αναντιστοιχία που έχουν τα λόγια του με την πραγματικότητα. Η δήθεν κινηματική του παρουσία ήταν μόνο τηλεοπτική. Η επιδίωξή του να στριμώξει τη σημερινή γενιά φοιτητών - σπουδαστών σε στενά σχήματα της δεκαετίας του '60 χαρακτηρίζοντάς τη γενιά του άρθρου 16, συνάντησε έναν ηχηρό χλευασμό.

Η νέα γενιά, νέοι εργάτες, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, έχουν συμφέρον να παλέψουν μαζί με το λαό για τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες τους, για ριζικές αλλαγές, για να ανατρέψουν τον "ευρωμονόδρομο".

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, τους φίλους της Πανσπουδαστικής που συσπειρώθηκαν στα ψηφοδέλτιά της. Τους καλεί να συνεχίσουν με νέα δύναμη και θέληση τη δράση τους για τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στις σχολές, για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού σπουδαστικού κινήματος».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Αντοχή και δυναμική προόδου»

Στα αποτελέσματα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε δήλωσή της σημείωσε:

«Ο ριζοσπαστικός, αγωνιστικός και ασυμβίβαστος πόλος, που στηρίζει η ΚΝΕ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αποδείχτηκε ότι έχει αντοχή και δυναμική ανόδου. Πράγμα που κλείνει πολλά στόματα σε σχέση με την εκστρατεία και το σφετερισμό των αγώνων του φοιτητικού κινήματος που προσπάθησαν να κάνουν ορισμένοι. Ωστόσο, το φοιτητικό κίνημα έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του για να αντιμετωπίσει τα κρισιακά φαινόμενα και το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά ήρθε πρώτη δύναμη η ΔΑΠ. Αυτό δείχνει ότι ο γενικότερος συσχετισμός δεν αντανακλά τις δυνατότητες και τις ανάγκες μέσα στους εκπαιδευτικούς χώρους. Θα στηρίξουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες που επιδιώκουν ένα πραγματικά οργανωμένο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα στο πλευρό του λαϊκού κινήματος, ένα κίνημα που έχει όργανα, που λειτουργεί και οι φοιτητές συμμετέχουν μαζικά».

* Η παράταξη ΓΕΝΟΒΑ 2001 καταμετράται στην ΕΑΑΚ και τα περσινά αποτελέσματα της ΓΕΝΟΒΑ έχουν προστεθεί στα αποτελέσματα αντίστοιχα της ΕΑΑΚ.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που παρουσιάζονται αφορούν στους 192 από 197 φοιτητικούς και 64 από 69 σπουδαστικούς συλλόγους στους οποίους έγιναν εκλογές σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ. Λείπει ο Σύλλογος Φοιτητών Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, στον οποίο δεν είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση μέχρι αργά χτες το βράδυ, καθώς και οι Σύλλογοι Φοιτητών: Πληροφορικής και Βιοϊατρικής Λαμίας, Νοσηλευτικής και Οργάνωσης Διοίκησης Αθλητισμού Σπάρτης. Επίσης λείπουν οι σύλλογοι σπουδαστών: Τουριστικών Επιχειρήσεων Αμφισσας, ΣΔΟ Ηγουμενίτσας, Διοίκησης Εφοδιασμού Χαλκίδας, Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Κεφαλονιάς και Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων Ναυπάκτου.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με νέες δυνάμεις στη μάχη για την ανατροπή

Ελπιδοφόρα η σαφής άνοδος της ΠΚΣ στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους

Ενισχυμένη με νέες δυνάμεις, με σαφή άνοδο σε ψήφους και ποσοστά, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) συνεχίζει με νέα δυναμική την πάλη για τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στους συλλόγους, για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.

Το αποτέλεσμα των φετινών φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών για ακόμα μια χρονιά απέδειξε ότι η ΠΚΣ είναι μια δύναμη γερά ριζωμένη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με θέσεις και προοπτική που εμπνέει τους νέους ανθρώπους. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν ένα ηχηρό χαστούκι στις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης να μασκαρέψει το πολιτικό σκηνικό για να ματαιώσει τη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας.

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας καταγράφει σημαντική άνοδο σε μια σειρά συλλόγους, ενώ σε συλλόγους που αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη τη χωρίζει από τη ΔΑΠ μόλις μια ανάσα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθήνας όπου η ΠΚΣ είναι δεύτερη δύναμη με μόλις 9 ψήφους λιγότερους από τη ΔΑΠ! Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο σε πολλούς ακόμα συλλόγους. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Πανεπιστήμιο Πειραιά (17,46% από 14,05%), Πάντειο Πανεπιστήμιο (18,18% από 15,15%), Πολυτεχνείο (16,44% από 14,88%), Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (22,09% από 14,62%), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (14,84% από 13,65%), Ιατρική Αλεξανδρούπολης (16,42% από 11,56%), Φυσικό Πάτρας (30,98% από 27,48%) και Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου (51,02% από 36,46%).


Και στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, τα ποσοστά της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει ακόμα πιο έντονα την ανάγκη ανασυγκρότησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, με στόχους και διεκδικήσεις ενάντια στην πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Να σημειώσουμε ότι προχτές έγιναν εκλογές σε 197 φοιτητικούς και 69 σπουδαστικούς συλλόγους, ενώ η ΠΚΣ συμμετείχε με τα ψηφοδέλτιά της σε 195 φοιτητικούς και 66 σπουδαστικούς συλλόγους.

Η Πανσπουδαστική αναδείχτηκε για ακόμα μια χρονιά τρίτη δύναμη πανελλαδικά, σημείωσε ωστόσο αρκετές πρωτιές σε συλλόγους, ενώ αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη σε πολλούς συλλόγους και ιδρύματα. Η ΠΚΣ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στους φοιτητικούς συλλόγους: Φυσικού Αθήνας, Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Νηπιαγωγών και Φυσικού Θεσσαλονίκης, Φιλολογικού, Φυσικού και Νηπιαγωγών Πάτρας, Ειδικής Αγωγής και Ζωικής Παραγωγής Βόλου, Επιστημών Τέχνης Ιωαννίνων, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, Ηχου και Εικόνας Κέρκυρας, Κτηνιατρικής Καρδίτσας, Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου.

Επίσης αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στους σπουδαστικούς συλλόγους: Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών Αθήνας και Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής Αρτας (στους δυο αυτούς συλλόγους η ΠΚΣ είναι αυτοδύναμη στο ΔΣ) και στο σύλλογο Ανακαίνισης Αποκατάστασης Κτιρίων Τρικάλων.


Ακόμα, η ΠΚΣ αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Χαροκόπειο, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Πειραιά. Η ΠΚΣ αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη σε 36 φοιτητικούς και 9 σπουδαστικούς συλλόγους.

Ο κατεργάρης... στον πάγκο του

Τι δεν έχουμε ακούσει και τι δεν έχουμε διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Αρθρα, δηλώσεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις, αναλύσεις, δημοσκοπήσεις που έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι «Ο ΣΥΝ είναι πρώτο κόμμα στους φοιτητές», ότι «έχει πάνω από 25% στη νεολαία», ότι «ο Τσίπρας σαρώνει στους νέους»!

Από την περίοδο των φοιτητικών κινητοποιήσεων, με την αμέριστη στήριξη των ΜΜΕ, στήθηκε η επιχείρηση εμφάνισης του ΣΥΝ, ως πρωταγωνιστή των αγώνων και της νεολαίας. Ο ΣΥΝ ασέλγησε στο φοιτητικό κίνημα, βάφτισε, για ψηφοθηρικούς λόγους με επικοινωνιακές συνταγές «τη γενιά του άρθρου 16». Ο νέος πρόεδρος, με κομπασμό και την αμέριστη στήριξη των συγκροτημάτων του Τύπου, επιχείρησε να εισαγάγει σε ΑΕΙ - ΤΕΙ το δημοσκοπικό του αέρα. Επιδόθηκε σε ψάρεμα με αριστερά συνθήματα στα αμφιθέατρα, με πιασάρικες ατάκες και τηλεοπτικό στήσιμο. Από κοντά, συμπαραστάτες των επιδιώξεων του ΣΥΝ, συγκεκριμένοι αρθρογράφοι και σχολιαστές. Και τι δεν έγραψαν: «Το ΚΚΕ νιώθει την ανάσα του ΣΥΝ στα Πανεπιστήμια», «μάχη στήθος με στήθος Αλέξη - Αλέκας», «βαθιά κρίση της ΚΝΕ στα ΑΕΙ, μεγάλος κερδισμένος ο ΣΥΝ»!...

Ηρθε η ώρα της κάλπης και ψήφισαν 150.000 φοιτητές και σπουδαστές. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν την πραγματικότητα. Οι λαθροχειρίες έχουν κοντά ποδάρια. Επί του συνόλου των συλλόγων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η Πανσπουδαστική, η παράταξη της νεολαίας του ΚΚΕ, ξεπέρασε το 15% στα ΤΕΙ και το 16% στα ΑΕΙ, σημειώνοντας άνοδο ψήφων και ποσοστών. Αυτή η επιτυχία μεγαλώνει και λόγω της αποτυχίας του οπορτουνισμού στη φοιτητική - σπουδαστική νεολαία.

Ο ΣΥΝ, μαζί με την ΚΟΕ και διάφορα ανεξάρτητα σχήματα, πήρε 5% στα ΑΕΙ και 2,5% στα ΤΕΙ. Αυτά είναι τα ποσοστά που έδωσαν φοιτητές - σπουδαστές, χλευάζοντας ηχηρά στις σχολές τους ισχυρισμούς του ότι ο ΣΥΝ είναι το «πρώτο κόμμα στη νεολαία» και αφήνοντάς τον καβάλα στο καλάμι του.

Είναι καθαρό ότι ο στόχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ήταν το χτύπημα της δικής μας επιρροής. Χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα, από καλέσματα για ενότητα των αριστερών έως το ανοιχτό προβοκάρισμα. Από σενάρια κρίσης της ΚΝΕ μέχρι κοινή στάση με ΕΑΑΚ και ΠΑΣΠ στις συνελεύσεις. Επιδίωξαν να στήσουν ανάχωμα στη δυναμική της ΚΝΕ, να χτυπήσουν το ΚΚΕ και την πλατιά επαφή της πολιτικής του με ριζοσπαστικά τμήματα της νεολαίας.

Απέτυχαν και έχουμε κάθε λόγο να χαιρόμαστε. Ο αρνητικός συσχετισμός, με την ισχυρή ΔΑΠ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για να ανατραπεί, προϋποθέτει το χτύπημα του οπορτουνισμού σε όλες τις εκδοχές του. Η αναζωογόνηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, τα φαινόμενα εκφυλισμού, ο προσανατολισμός και οι στόχοι των αγώνων, η πάλη μαζί με το εργατικό κίνημα απαιτούν την ήττα των αναχωμάτων. Ηττα σε όλη τη γραμμή πολιτικά - ιδεολογικά, στην κατεύθυνση, στους στόχους, στην προοπτική.

Δεν το κρύψαμε όλη αυτήν την περίοδο στα αμφιθέατρα ότι ο αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να στοχεύει τον πυρήνα του προβλήματος, την εξουσία των μονοπωλίων και την ΕΕ. Τα αιτήματα να συγκρούονται με τη λογική του «εφικτού». Οι καθημερινές εστίες, για να αποσπάσουμε κάτι και να εμποδίσουμε την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, να μην κρύβουν το σκληρό ολομέτωπο αγώνα που χρειάζεται για την ανατροπή. Καλέσαμε το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα να συναντηθεί με το ΠΑΜΕ, κόντρα στις ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Αναδείξαμε την ανάγκη να απευθυνόμαστε στους φοιτητές - σπουδαστές, υπολογίζοντας την κοινωνικο - ταξική τους θέση και προέλευση.

Είναι σημαντικό και ενισχύει την επιτυχία της ΚΝΕ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ότι αυτήν την προεκλογική περίοδο, ταυτόχρονα, συσπείρωσε ευρύτερες δυνάμεις φοιτητών στην κάλπη και στα ψηφοδέλτιά της, ενώ άνοιξε μαζί με το Κόμμα τη συζήτηση με χιλιάδες φοιτητές - σπουδαστές για την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ. Σε πάνω από 60 συγκεντρώσεις σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ άνοιξε η συζήτηση για την ανατροπή. Κουβεντιάσαμε για τα εργαλεία της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Για την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τη σχεδιασμένη οικονομία, τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο.

Δείξαμε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το φοιτητικό κίνημα μαζί με το λαό για τη συγκρότηση του Μετώπου της αντιιμπεριαλιστικής αντεπίθεσης, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη Λαϊκή Εξουσία.

Η ΚΝΕ απέδειξε, όχι μόνο ότι είναι η δύναμη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ απέναντι στη ΔΑΠ και όσες δυνάμεις εκφράζουν την κυρίαρχη πολιτική, αλλά ότι έχει και το σθένος να βάζει ανοιχτά, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, ότι δεν πάει άλλο με τον εκφυλισμό στα όργανα του κινήματος. Είναι αποφασισμένη να παλέψει για ζωντανούς συλλόγους, επανασύσταση των ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ, δημοκρατική λειτουργία χωρίς «καπέλα» και αυτόκλητους εκπροσώπους, σεβόμενη κάθε φοιτητή και σπουδαστή, ζητώντας τη συμμετοχή του στις συλλογικές λειτουργίες.

Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες, έκλεισε πολλά στόματα, έφερε τους επίδοξους αναμορφωτές του συστήματος, τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στα πραγματικά του μεγέθη. Επιβεβαίωσε ότι η οργανωμένη δύναμη της ανατροπής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, με αυξημένη δυναμική, είναι η νεολαία του ΚΚΕ και η παράταξή της.


Του
Νίκου ΣΟΦΙΑΝΟΥ *
*Ο Νίκος Σοφιανός είναι μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Τραμπουκισμοί και προβοκάτσιες...

Στο σύλλογο της ΣΤΕΦ Λάρισας ψήφισαν 1.312 σπουδαστές. Αργά το βράδυ, καθώς η καταμέτρηση ήταν σε πλήρη εξέλιξη, ξέσπασαν ξαφνικά και αδικαιολόγητα στημένες και προβοκατόρικες για την εκλογική διαδικασία συμπλοκές μεταξύ μελών των παρατάξεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ. Καταστράφηκε το εκλογικό υλικό (ψηφοδέλτια, καταστάσεις, πίνακας καταμέτρησης), ενώ σημειώθηκε επίθεση και στην κάλπη, η οποία βρέθηκε ξεσφράγιστη μετά το τέλος των επεισοδίων. Στη συνέχεια διακόπηκε οριστικά κάθε διαδικασία καταμέτρησης.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ καλεί άμεσα σε Γενική Συνέλευση του συλλόγου της ΣΤΕΦ για να αποφασιστεί η ημερομηνία νέων εκλογών. Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές είναι δημοκρατική κατάκτηση του λαϊκού κινήματος και «δεν μπορεί να εκφυλίζεται με αυτό τον τρόπο, ούτε να γίνεται αντικείμενο παζαριών με βάση τη βία και τη νοθεία», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Επίθεση από κουκουλοφόρους δέχτηκαν προχτές το πρωί φοιτητές του Συλλόγου Φοιτητών Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης, καθώς προετοίμαζαν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας γύρω στις 8 το πρωί. Εκείνη την ώρα μπούκαραν στο αμφιθέατρο οι κουκουλοφόροι κι άρχισαν να σπάνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, έβαλαν φωτιά σε ψηφοδέλτια, στις κάλπες και στις πόρτες του αμφιθεάτρου χρησιμοποιώντας κάποιο εύφλεκτο υλικό. Οι φοιτητές, που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι, αναγκάστηκαν να περάσουν μέσα από τις φωτιές για βγουν από το αμφιθέατρο που καιγόταν. Οι εκλογές του Συλλόγου Φοιτητών Κτηνιατρικής συνεχίστηκαν κανονικά σε άλλη αίθουσα.

Στο ΤΕΙ Γρεβενών η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ συμφώνησαν και ...απέρριψαν το ψηφοδέλτιο της ΠΚΣ από την εκλογική διαδικασία! Σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική ΚΣ υπογραμμίζει ότι το ψηφοδέλτιό της απορρίφθηκε αν και δηλώθηκε κανονικά και είχε δικαίωμα συμμετοχής.

Οι κάλπες δεν υπάκουσαν στις «δημοσκοπήσεις»

Από το περίπου 5,48% που έλαβε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στα ΑΕΙ και το περίπου 2,28% στα ΤΕΙ έως το 20, 21 και το 28% η διαφορά είναι τεράστια. Τα δύο πρώτα είναι πραγματικά ποσοστά, αδιαμφισβήτητα, καταγράφτηκαν στις φοιτητικές και σπουδαστικές κάλπες. Τα υπόλοιπα είναι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων του τελευταίου διαστήματος, που επιχειρούσαν να διαμορφώσουν μια εικονική πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία λαϊκές μάζες, ειδικά οι νεολαίοι κι ακόμα πιο ειδικά οι σπουδαστές και φοιτητές έτρεχαν σαν τρελοί να ψηφίσουν ΣΥΝ. Τζίφος.

Καιρό τώρα έχει στηθεί μεγάλο πανηγύρι στην Κουμουνδούρου, στον ΣΥΡΙΖΑ, στις φιλικές προς αυτόν εφημερίδες, στη βάση των δημοσκοπικών ευρημάτων. Ενδεικτικά να θυμίσουμε δημοσκόπηση στις 24/2 από την «Marc» για το «Εθνος», η οποία έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 16,2%, φέρνοντάς τον πρώτο κόμμα στις ηλικίες 18 - 34 με ποσοστό 28,1%. Στις 2/3 στο «Βήμα» δημοσκόπηση της «Kapa Research» του δίνει 18,4%, κ.ο.κ.

Στις 4 Μάρτη η «Ελευθεροτυπία» φιλοξενεί την άποψη του πολιτικού επιστήμονα Γ. Σεφερτζή, ο οποίος εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζει σε επίπεδο πολιτικού λόγου με περισσότερη ευστοχία τις ανάγκες του λεγόμενου νέου ψηφοφόρου, δηλαδή εκείνου κάτω των 45 ετών».

Στις 9 Μάρτη η «Ελευθεροτυπία» και πάλι γράφει για τον ΣΥΡΙΖΑ, «σαρώνει στις πλέον παραγωγικές ηλικίες μεταξύ 24-44 (είναι πρώτο κόμμα στη μέτρηση της "Κάπα", δεύτερο μετά τη ΝΔ στην GPO), ενώ πολύ καλά είναι τα ποσοστά του και στους μικρότερους (18 έως 24)». Εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στις ηλικίες 18 - 29 να διαθέτει ποσοστό 20,7%!

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν επιβεβαιώθηκε απ' την κάλπη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Απ' την κάλπη στην οποία προσήλθαν 150.000 χιλιάδες άνθρωποι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, στην οποία κατά τις δημοσκοπήσεις και τους ερμηνευτές τους ο ΣΥΡΙΖΑ «σαρώνει». Οπως βέβαια δεν επιβεβαιώνονται όλα αυτά πουθενά αλλού όπου στήνονται κάλπες για να εκφραστεί ο εργαζόμενος, ο άνθρωπος του μόχθου και τα παιδιά του. Σε σωματεία, μαζικούς φορείς κ.ά.

Την ώρα της όποιας κάλπης άλλα κριτήρια ψήφου πρυτανεύουν και όχι η ηλικία και το καλλιεργημένο «ίματζ» του επικεφαλής ενός κόμματος, μιας παράταξης κλπ. Σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητικές εκλογές επιβεβαιώνουν ότι η συνέπεια αρχών και δράσης, η μαχητικότητα κ.ά., είναι στοιχεία που αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται. Απ' το αποτέλεσμα φαίνεται και ποιοι δεν τα διαθέτουν.

Οι «διαφορετικές αναγνώσεις» της πραγματικότητας

Motion Team

Από δω τα 'φεραν, από κει τα 'φεραν κι επειδή η πραγματικότητα δεν επιβεβαίωνε τις εκτιμήσεις τους και τις εντυπώσεις που ήθελαν να δημιουργήσουν... τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα... η οποία και κακοποιήθηκε! Ο λόγος για τα χτεσινά ρεπορτάζ των εφημερίδων, αλλά και τα ελάχιστα «αποτελέσματα» που επέλεξαν να δώσουν οι υπόλοιπες παρατάξεις το βράδυ των εκλογών.

Μέχρι τις 12 το βράδυ, την ώρα που η Πανσπουδαστική ΚΣ παρουσίαζε στην ιστοσελίδα της τα αποτελέσματα σε πάνω από 100 συλλόγους (σε όσους συλλόγους είχε τελειώσει μέχρι εκείνη την ώρα η καταμέτρηση), η ΔΑΠ έδινε αποτέλεσμα σε μόλις 41 συλλόγους, γιατί δήθεν... είχε «πέσει» ο σέρβερ. Αντίστοιχα, το σύνολο του φιλοκυβερνητικού Τύπου στηρίχτηκε σ' αυτό το αποτέλεσμα που έδωσε η ΔΑΠ, γιατί του ήταν αρκετό προκειμένου να πανηγυρίσει την 22η χρονιά πρωτιάς της παράταξης στους φοιτητές.

Η ΠΑΣΠ, για ώρες τηρούσε σιγήν ιχθύος, προτιμούσε να διαρρέει τις εκτιμήσεις της αντί για αποτελέσματα και λίγο μετά τις 12 το βράδυ έδωσε αποτελέσματα για μόλις 33 συλλόγους! Εφτασε μάλιστα στο σημείο, μαγειρεύοντας, να επιλέξει εκείνους τους συλλόγους που δείχνουν να τη φέρνουν στην πρώτη θέση (!) με ποσοστό 32,9% και να ρίχνουν τη ΔΑΠ στο 30,55%.

Προφανής στόχος τους, οι τίτλοι των φιλικών τους εφημερίδων την επόμενη μέρα που θα μπορούσαν να κατατάξουν την ΠΑΣΠ στην... Αριστερά και να μιλήσουν για πτώση της ΔΑΠ και άνοδο ΠΑΣΠ - Αριστεράς (όπως έκανε για παράδειγμα το «Εθνος»). Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι, με εξαίρεση «Τα Νέα», καμιά άλλη φιλοΠΑΣΟΚική εφημερίδα δεν παρουσιάζει πίνακα με αποτελέσματα... σαν να μην υπήρχαν.


Τις ίδιες ώρες η ΕΑΑΚ, μέσω της ιστοσελίδας της νεολαίας του ΝΑΡ έδινε αποτελέσματα για 36 συλλόγους, τα οποία απείχαν μίλια μακριά από την πραγματικότητα των πανελλαδικών συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων (29% στη ΔΑΠ, 21% στην ΠΑΣΠ, 21% στην ΠΚΣ και 14,5% στον εαυτό της)...

Οσο για την ΑΡΕΝ, του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί απορίας άξιο πώς κατάφερε στους 65 συλλόγους από τους οποίους εμφάνισαν αποτελέσματα να δίνουν στον εαυτό τους 9,2% και αντίστοιχα το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» να μιλά για 10%!! Το συγκεκριμένο ανέκδοτο βέβαια, δε φαίνεται να το πίστεψε κανένας άλλος.

Ως μοναδικό ή αλλιώς «καθαρά κερδισμένο» των εκλογών, η «Ελευθεροτυπία» αναγνώριζε χτες το ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που τα αποτελέσματα έδιναν μπροστά και με διαφορά την ΠΚΣ. Ωστόσο για την ΠΚΣ προτίμησε το χαρακτηρισμό «διατήρηση δυνάμεων», ενώ διέγνωσε και πτώση των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, την ώρα που και οι δυο κρατούν τις δυνάμεις τους με μικρή αύξηση ψήφων.

Το «Βήμα» διέγνωσε μικρή πτώση της ΔΑΠ, αύξηση της ΠΑΣΠ στις σχολές της περιφέρειας και στασιμότητα στο κέντρο, αύξηση της ΠΚΣ (συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία) και αύξηση της ΑΡΕΝ χωρίς όμως να φτάνει τις δημοσκοπικές εκτινάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δε «Καθημερινή», εκτίμησε «κόπωση των φοιτητών απέναντι στις παρατάξεις λόγω της διετούς αναταραχής στα Ιδρύματα», την ώρα που για άλλη μια χρονιά η συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών στις εκλογές σημείωσε άνοδο, ενώ τα αποτελέσματα προσφέρονται πραγματικά για γόνιμα συμπεράσματα, ακόμα και για τις μεγάλες κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ