Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απροστάτευτα τα σχολεία ξανά στην πανδημία...

Κάθε μέρα και ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων COVID-19 σπάει στα σχολεία. Η κατάσταση μέσα στις σχολικές αίθουσες διαμορφώνεται εξαιρετικά κρίσιμη και σοβαρή τόσο για τους μαθητές και τις μαθήτριες, όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Βαδίζοντας προς τον ...βαρύ χειμώνα, που τα παράθυρα κλείνουν, που τα διαλείμματα συχνά δεν γίνονται στα προαύλια λόγω βροχής ή κρύου, που οι υπόλοιπες ιώσεις δίνουν και παίρνουν, καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.

Η συζήτηση δίνει και παίρνει. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», λέει η κυβέρνηση και η Ν. Κεραμέως, γνωστή στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, μιλά για ελάχιστα τμήματα που κλείνουν από COVID, ξεχνώντας βέβαια να πει ότι στα σχολεία ισχύει πια το πρωτόκολλο υπερμετάδοσης του ιού, που προβλέπει το κλείσιμο τμήματος «μόνο αν αρρωστήσει το 50%+1»!

Η αλήθεια βρίσκεται πολύ μακριά απ' αυτά. Η κυβέρνηση έχει εξολοκλήρου πάνω της την ευθύνη για την εγκληματική πολιτική που έχει επιλέξει να ακολουθεί στον χώρο της Παιδείας:

  • Για την επιλογή της για τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών - εκπαιδευτικών.
  • Για την επιλογή της να στοχοποιεί τους γονείς για το αν εμβολιάζουν ή όχι τα παιδιά τους, τη στιγμή που δεν έχει γίνει ούτε μισή επίσημη ενημέρωση μέσα στα σχολεία για τον αναγκαίο εμβολιασμό στην ιδιαίτερη κατηγορία των εφήβων.
  • Για την προκλητική επιλογή της εν μέσω πανδημίας να εξαγγείλει συγχωνεύσεις σε πάνω από 1.000 τμήματα στα σχολεία όλης της χώρας. 700.000 μαθητές και μαθήτριες φοιτούν σε τμήματα 21 έως 30 μαθητών, χιλιάδες στοιβαγμένοι σε αίθουσες - κλουβιά, σε κοντέινερ, χωρίς παράθυρα, μέχρι και ταβάνια πέφτουν το ένα μετά το άλλο στη Θεσσαλονίκη, στην Αττική, και θα συνεχίσουν να πέφτουν όσο τα κτίρια παραμένουν 50ετίας, όσο η χρηματοδότηση για τη σχολική στέγη παραμένει περικομμένη κατά 70% την τελευταία δεκαετία, με τους μαθητές να βγαίνουν διάλειμμα σε στενούς διαδρόμους, σε λίγα τετραγωνικά μέτρα αυλές.
  • Για την επιλογή της να συνεχίσει ακάθεκτη την αντιεκπαιδευτική της πολιτική και τη φετινή χρονιά. Κάθε μέρα γίνονται δεκάδες καταγγελίες σχολείων ότι έχουν ακόμα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, ότι χάνονται δεκάδες χιλιάδες διδακτικές ώρες από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα. Νοέμβρη μήνα συναντάμε κενά ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Ούτε λόγος φυσικά για τις απαραίτητες επιπλέον προσλήψεις προκειμένου να «σπάσουν» και όχι να συγχωνευτούν τμήματα, να μπορεί να γίνει ενισχυτική διδασκαλία, να μπορεί να συνεχίσει την εκπαιδευτική διαδικασία ο μαθητής που μπαίνει καραντίνα μέρες και βδομάδες.
  • Να επιμένει να βάλει φέτος για πρώτη φορά σε εφαρμογή την Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο, με εκατοντάδες θέματα ανά μάθημα. Πρακτικά οι μαθητές με συσσωρευμένα κενά δύο χρόνων webex έχουν γυρίσει στο σχολείο για όσο γυρνάνε πριν κολλήσουν και οι ίδιοι ή οι εκπαιδευτικοί ή οι γονείς τους, και τρέχουν να «βγάλουν» θέματα εξετάσεων, αντί να βοηθηθούν με κατάλληλη και μελετημένη προσαρμογή της ύλης, με ενισχυτική διδασκαλία. Καμία σκέψη δεν έχει το υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω το άδικο και σκληρό σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ώστε να αφήσει για μία ακόμα φορά χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών εκτός πανεπιστημίων.

O ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, ανασηκώνει - επίσημα και ανεπίσημα - μια βολική συζήτηση γύρω από την πιθανότητα κλεισίματος των σχολείων, θέλοντας να κρύψει την ουσία: Τη συναίνεση που παρέχει στην κυβέρνηση, μία καλώντας τον λαό και τη νέα γενιά «να λογαριαστούν μετά», μία με τις προτάσεις του για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής με τη ΝΔ, και απ' την άλλη, όπως στα αλλεπάλληλα καλέσματά του προς την κυβέρνηση, για έναν "κοινό εθνικό σχεδιασμό" που σίγουρα δεν περιλαμβάνει τις προτάσεις εκατοντάδων σωματείων, μαζικών φορέων κ.λπ. για επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση, χωρίς να χαρτζιλικώνει το κράτος τους κλινικάρχες! Βέβαια, η συναίνεσή του εκφράζεται και στην πολιτική που υλοποιείται διαχρονικά στην Παιδεία, της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης, της ενίσχυσης των ταξικών φραγμών και της κατηγοριοποίησης των σχολείων μέσα από σειρά νόμων (βλ. αλλαγές Φίλη, Γαβρόγλου κ.λπ.), ό,τι δηλαδή μας έχει φέρει συνολικά στην κατάσταση που είμαστε σήμερα.

Να δυναμώσει η οργανωμένη διεκδίκηση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας!

Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα εδώ και τώρα, να ασκηθεί πίεση σε κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας, Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Περιφέρειες και δήμους.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, μαζί με εκατοντάδες άλλους στο πλευρό μας, μέσα στους φορείς του κινήματος στον χώρο της Εκπαίδευσης, μπορούμε και πρέπει να πρωτοστατήσουμε σε αυτό. Να πολλαπλασιαστούν πρωτοβουλίες όπως η σύσκεψη φορέων που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Κόμμα στη Δυτική Αττική.

Οι Σύλλογοι Γονέων, που πολλοί κάνουν αυτήν την περίοδο τις εκλογές τους, τα μαθητικά συμβούλια που εκλέχτηκαν και οι νέες Συντονιστικές Επιτροπές μαθητών που δημιουργούνται, με την ελπιδοφόρα και ιδιαίτερα μαζική πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας στις 7/11, οι Σύλλογοι Διδασκόντων που αντιστέκονται στην αντιδραστική αξιολόγηση - υποβάθμιση των σχολικών μονάδων, μπορούν να πάρουν από κοινού την υπόθεση στα χέρια τους. Για να εξειδικευτούν τα πλαίσια πάλης και τα αιτήματα ακόμα και ανά σχολείο. Να καταγραφούν και να αποκαλυφθούν τα συγκεκριμένα κενά σε καθαρίστριες, εκπαιδευτικούς, τα ιδιαίτερα προβλήματα με πολυπληθή τμήματα. Για να γίνει πράξη η αναγκαία ενημερωτική δράση μέσα στα σχολεία για τον εμβολιασμό, να πραγματοποιείται άμεση ιχνηλάτηση, ελεγχόμενα, μαζικά και δωρεάν τεστ έξω και μέσα στα σχολεία. Για να προχωρήσει η αραίωση των μαθητών, αξιοποιώντας και άλλες αίθουσες που υπάρχουν στα σχολεία, αίθουσες δήμων.

Ηδη δεκάδες συγχωνεύσεις έχουν «παγώσει» από τον οργανωμένο αγώνα μαθητών - καθηγητών - γονιών. Οι μεγάλοι μαθητικοί αγώνες έχουν μπλοκάρει την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων εδώ και δύο χρόνια από την ψήφισή της. Αυτά και τόσα άλλα παραδείγματα, και από το εργατικό κίνημα, αποδεικνύουν πιο εμφατικά από ποτέ ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής.


Αφροδίτη ΜΠΟΜΠΟΛΗ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

PODCAST ΤΗΣ ΚΝΕ
Ενα διαφορετικό μάθημα Ιστορίας στη Γυάρο

Το Podcast της ΚΝΕ επιστρέφει με ένα διαφορετικό μάθημα Ιστορίας.

Ακολουθεί την εκδρομή - προσκύνημα της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ στη Γυάρο και δίνει τον λόγο στον σύντροφο Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για μια ξεχωριστή «ξενάγηση».

Πρώτη livestream προβολή σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ., από το κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube.

7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Κομμάτι της οροφής έπεσε στις σκάλες

Σταματημό δεν έχουν τα περιστατικά στα σχολεία με οροφές και σοβάδες να πέφτουν, ευτυχώς όχι στα κεφάλια μαθητών και εκπαιδευτικών, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά αλλά για μια γενικευμένη τραγική κατάσταση στην πλειοψηφία των σχολικών κτιρίων!

Το τελευταίο περιστατικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας καταγράφηκε στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής, όπου σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη», την περασμένη Παρασκευή και σε ώρα λειτουργίας του σχολείου, αποκολλήθηκε μεγάλο κομμάτι της οροφής και έπεσε στη σκάλα που συνδέει την ταράτσα με τον πρώτο όροφο. Μάλιστα το περιστατικό συνέβη ακριβώς 4 λεπτά πριν από το διάλειμμα...

Ο Σύλλογος θυμίζει ότι στην πρόσφατη κακοκαιρία «Μπάλλος» «και στην περιοχή μας σε μια σειρά σχολεία πλημμύρισαν αυλές και ...ηλεκτρολογικά (!), έσταζαν ταβάνια κ.λπ., και τώρα πέφτουν σοβάδες!».

Τώρα άμεσα μέτρα για να μη βρεθούμε πάλι μπροστά στο απαράδεκτο κλείσιμο των σχολείων
  • Στο έδαφος των ανύπαρκτων μέτρων και της αύξησης κρουσμάτων αναζωπυρώνεται η συζήτηση στον Τύπο
  • Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Εδώ και δυο χρόνια μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί διεκδικούν μέτρα προστασίας για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία

RIZOSPASTIS

Εδώ και δυο χρόνια μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί διεκδικούν μέτρα προστασίας για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία
Με τα κρούσματα σε μαθητές να αποτελούν το 25% - 30% του συνόλου των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά και τα μέτρα προστασίας στα σχολεία να περιορίζονται στην αυτοδιάγνωση του σελφ τεστ και τα ανοιχτά παράθυρα, φουντώνει τις τελευταίες μέρες η συζήτηση στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο για το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία.

Ο μαθητικός πληθυσμός είναι σε ένα μεγάλο βαθμό και αντικειμενικά (λόγω ηλικίας) ανεμβολίαστος, ενώ η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας στα σχολεία με ευθύνη της κυβέρνησης εντείνει την ανησυχία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και την αναστάτωση σε κάθε σχολείο όταν εντοπίζεται κρούσμα. Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός μαθητών που νοσούν, περνούν δεκαήμερες καραντίνες χωρίς να υπάρχει γι' αυτούς καμιά πρόβλεψη αναπλήρωσης της ύλης που χάνουν, κι ενώ τα τμήματά τους συνεχίζουν να λειτουργούν, αφού τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης προβλέπουν ότι για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσούν σε αυτό πάνω από τους μισούς μαθητές.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, διά στόματος υπουργού Παιδείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, διαβεβαίωνε χτες ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος σχολείων, επικαλούμενη ότι είναι μόλις 6 τμήματα κλειστά στα 80.000 και λέγοντας ότι «τα πρωτόκολλα, τα μέτρα, ο σχεδιασμός λειτουργούν». Στην πραγματικότητα, όμως, τα μέτρα της είναι ανύπαρκτα, τα συνεχή τεστ αναγκάζονται να τα χρυσοπληρώνουν οι γονείς, ενώ τα πρωτόκολλά τους είναι για να κουκουλώνουν τη διασπορά του ιού και όχι για να την προλαμβάνουν.

Σε σχόλιο για τη συζήτηση που γίνεται περί κλεισίματος των σχολείων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Από τις διαδόσεις και τις διαψεύσεις που γίνονται, το κύριο και σημαντικό που λείπει, αλλά πρέπει να ακουστεί, είναι: Τώρα να παρθούν άμεσα μέτρα για να μη βρεθούμε πάλι μπροστά στο απαράδεκτο κλείσιμο των σχολείων των παιδιών μας!

-- Επιστημονικά τεκμηριωμένη καμπάνια εμβολιασμού στα σχολεία. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, εξατομικευμένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία.

-- Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

-- Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων.

-- Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών παντού, ώστε να μην υπάρξει καμία διδακτική ώρα χαμένη και για να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που όξυνε η πανδημία. Ούτε σκέψη για διεξαγωγή εξετάσεων με Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο.

-- Προσλήψεις όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού για τα σχολεία, καθαριότητας κ.ά.

Τα υπόλοιπα είναι "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" και δεν απαντούν στις απολύτως λογικές ανησυχίες και προβληματισμούς γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Χιλιάδες φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης

Οι ανάγκες αυξάνονται αλλά οι παροχές διαρκώς μειώνονται

Ουρά φοιτητών για ένα πιάτο φαΐ στο φοιτητικό εστιατόριο στον Βόλο
Ουρά φοιτητών για ένα πιάτο φαΐ στο φοιτητικό εστιατόριο στον Βόλο
Τις συνέπειες της διαχρονικής υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων από όλες τις κυβερνήσεις και της παράδοσης της φοιτητικής μέριμνας σε ιδιώτες βιώνουν χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δεν δικαιούνται δωρεάν σίτιση στις φοιτητικές λέσχες.

Ετσι, την ώρα που τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων πιέζονται ακόμα περισσότερο να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, συνεχώς μπαίνουν εμπόδια που επιβαρύνουν επιπλέον τις λαϊκές οικογένειες με δυσβάσταχτα έξοδα. Από τα τσουχτερά ενοίκια, αφού μόλις το 3% των φοιτητών μπορεί να βρει δωμάτιο στις Εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέχρι την πληρωμή συγγραμμάτων, εξοπλισμού για την παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηρίων, εισιτηρίων για τη μετακίνηση στις σχολές.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που η ακρίβεια «καλπάζει» και για την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών η προηγούμενη χρονιά ήταν δύσκολη, εξαιτίας της κρίσης και της πανδημίας, με μείωση εισοδημάτων, συσσώρευση νέων χρεών και υποχρεώσεων που θα αρχίσουν σιγά σιγά να «σκάνε».

Οι ανάγκες αυξάνονται και οι δικαιούχοι μειώνονται

Στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «δικαίωμα υποβολής αίτησης για δωρεάν σίτιση έχουν άγαμοι φοιτητές των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ».

Από τη χτεσινή παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων
Από τη χτεσινή παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων
Στην πράξη όμως και εξαιτίας της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης επιβάλλονται ακόμα πιο περιοριστικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να σιτίζονται δωρεάν μόνο ορισμένες κατηγορίες φοιτητών (πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.).

Χαρακτηριστικά, στον Βόλο κατέθεσαν αιτήσεις 3.084 φοιτητές και εγκρίθηκαν 2.000 κάρτες σίτισης για ισάριθμα άτομα, με περίπου 1.000 να μένουν εκτός. Την πλειονότητα των καρτών, περίπου 1.300, έλαβαν φοιτητές που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως μέλη τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, ενώ τις υπόλοιπες περίπου 700 κάρτες έλαβαν φοιτητές με βάση εισοδηματικά κριτήρια, με όριο στον Βόλο τα 12.015 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και τα 13.350 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά.

Ταυτόχρονα, σε φοιτητές που πληρούσαν τα κριτήρια και σιτίζονταν κανονικά μέχρι τις 27 Οκτώβρη, ζητήθηκε να πληρώσουν. Το γεγονός παραδέχτηκε και το Πανεπιστήμιο, βγάζοντας ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι «ο προϋπολογισμός για τη σίτιση των φοιτητών/τριών καθορίζεται με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει παραμείνει σταθερός, παρά τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες. Για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022 έχουν υποβληθεί 8.600 αιτήσεις και έχει χορηγηθεί δικαίωμα δωρεάν σίτισης σε 6.000 φοιτητές/τριες σύμφωνα με την επιχορήγηση που έλαβε το Ιδρυμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στο Πανεπιστήμιο φοιτούν 43.000 φοιτητές, εργάζονται 700 μόνιμοι καθηγητές, 500 διοικητικοί υπάλληλοι και 200 άτομα βοηθητικό προσωπικό.

Την ίδια ώρα, όσοι «τυχεροί» θελήσουν να φάνε στις λέσχες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά προβλήματα, όπως μικρές μερίδες και αναμονή που φτάνει μέχρι και τη μία ώρα. Ενδεικτικά, στις σχολές του πρώην ΤΕΙ Λάρισας, στο πλαίσιο και των μέτρων για τον κορονοϊό, υπάρχουν 300 καρέκλες στα τραπέζια της λέσχης για να φάνε 3.500 φοιτητές μέσα σε 4 ώρες. Ταυτόχρονα, κάθε χρόνο μειώνεται το προσωπικό, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η κατάσταση για τους φοιτητές και να μεγαλώνει η εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους.

Διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων

Η εκρηκτική αυτή κατάσταση έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και ανταποδοτικής λειτουργίας της φοιτητικής μέριμνας που έχουν επιβάλει όλες οι κυβερνήσεις, οι οποίες ταυτόχρονα «πετσόκοβαν» την κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, με χαρακτηριστικό το «κούρεμα» 187 εκατ. ευρώ για τα ιδρύματα με το PSI (Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους) το 2012.

Αλλά και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που έπρεπε να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τη χρηματοδότηση, δεν προσέλαβε καθηγητές για να σπάσουν τα τμήματα, ούτε προσωπικό καθαριότητας. Αντίθετα εξασφάλισε 20 εκατ. ευρώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία από τον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων, δηλαδή με λεφτά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, και έδωσε δισ. ευρώ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Την ίδια πολιτική υλοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση, με τον τότε υπουργό παιδείας Κ. Γαβρόγλου να δηλώνει προκλητικά το 2019 πως«η σίτιση του οποιουδήποτεδεν είναι κοινωνικά δίκαιο, γιατί υπάρχουν παιδιά που μπορούν να πληρώσουν», ανακοινώνοντας ουσιαστικά νέες περικοπές στο δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση!

Αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα η δωρεάν σίτιση

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι φοιτητές μπορούν να δυναμώσουν την πάλη τους μέσα από τους συλλόγους τους. Χτες, φοιτητικοί σύλλογοι στον Βόλο προχώρησαν σε παρέμβαση στο εστιατόριο, πετυχαίνοντας να πάρουν τη μερίδα τους δωρεάν όλοι οι φοιτητές.

Στον «Ριζοσπάστη» μίλησε ο Κώστας Κουρελάς, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών πρώην ΣΤΕΦ από τη Λάρισα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΕΙ, το προχώρημα της ιδιωτικοποίησης πλευρών της λειτουργίας τους κατά το πρότυπο του "Πανεπιστημίου ΑΕ", έχουν φέρει τις σχολές μας σε οριακή κατάσταση! Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά για να σπουδάσουμε, την ώρα μάλιστα που τα πάντα γύρω μας ακριβαίνουν. Προσπαθούμε να ανοίξουμε το θέμα στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων που γίνονται αυτές τις μέρες, μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Αλλωστε τα ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (δωρεάν rapid test, χωρισμός σε κλιμάκια, αξιοποίηση υποδομών, προσλήψεις καθηγητών κ.λπ.), η απουσία δωρεάν σίτισης - στέγασης, το αυξημένο κόστος σπουδών συνολικά, σχετίζονται με την πολιτική των κυβερνήσεων, που επιλεκτικά βρίσκουν δισ. ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους και για τις δικές μας ανάγκες σφυρίζουν αδιάφορα.

Στον προγραμματισμό μας είναι παραστάσεις διαμαρτυρίας - με πρώτο σταθμό την Πέμπτη 11/11 στον Βόλο, στην Πρυτανεία και στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας - καθώς και συλλαλητήρια, ώστε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας σε δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών. Σίτιση ποιοτική και σε επαρκείς ποσότητες. Νέο και σύγχρονο εξοπλισμό στα μαγειρεία, για αναβάθμιση της ποιότητας του φαγητού και διευκόλυνση της δουλειάς των μαγείρων. Εστιατόρια και κυλικεία στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Εξω οι εργολάβοι από τη σίτιση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να λάβουν άμεσα μετεγγραφή όλοι όσοι την έχουν ανάγκη

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
«Να λάβουν άμεσα μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που την έχουν ανάγκη», ζητά με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία των σχετικών αιτήσεων για φέτος, ενώ τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν «είναι τα ίδια κριτήρια - κόφτες που πέρσι άφησαν πάνω από 2.000 φοιτητές χωρίς τη μετεγγραφή τους».

Οπως αναφέρει σχετικά το ΜΑΣ: «Η κυβέρνηση, αφού συνέχισε την εγκατάλειψη των φοιτητικών εστιών, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, αφού άφησε δεκάδες τμήματα χωρίς εισακτέους, τώρα χτυπά και την τελευταία ελπίδα των φοιτητών να σπουδάσουν στο αντικείμενο που επέλεξαν! Βάσει των κριτηρίων, ο αριθμός των φοιτητών που θα πάρουν τη μετεγγραφή τους θα είναι πολύ πιο μικρός συγκριτικά με αυτούς που τη δικαιούνται και την έχουν ανάγκη! Ακόμα, η εφαρμογή για ακόμα μια χρονιά της απαράδεκτης "βάσης μετεγγραφής", που προσδιορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής, θέτει φραγμούς για τους αιτούντες, ενώ μη αντιστοίχιση ανάμεσα στα παλιά τμήματα και τα νέα που πανεπιστημιοποιήθηκαν, ακόμη και με το ίδιο αντικείμενο, αφήνει χιλιάδες φοιτητές "στον αέρα", χωρίς δικαίωμα μετεγγραφής.

Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή πολιτική και αυτής της κυβέρνησης που δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη φοιτητική μέριμνα, αλλά εκτοξεύει και αυτή με τη σειρά της το κόστος σπουδών, αφήνει σε πλήρη εγκατάλειψη τις φοιτητικές εστίες, φορτώνει τα βάρη της ακρίβειας στις οικογένειές μας, μετατρέπει σε "άφταστο όνειρο" τις σπουδές σε άλλη πόλη για πολλούς περισσότερους φοιτητές.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να "χρυσώσει το χάπι" θεσπίζοντας τη δυνατότητα μετακίνησης σε 5 τμήματα, άσχετου όμως αντικειμένου, αποτελεί κοροϊδία και ομολογία της ανύπαρκτης στήριξης στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη!».

Το ΜΑΣ καλεί όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους να στηρίξουν τον αγώνα των φοιτητών, που διεκδικούν μετεγγραφή, να τους στηρίξουν στη συγκρότηση δικών τους επιτροπών, να τους δεχτούν ως μέλη τους, ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις και να διεκδικήσουν:

  • Αμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεγγραφής, να μη χάσει κανένας φοιτητής/τρια το εξάμηνο! Να παίρνουν άμεσα όλοι κάρτα σίτισης, πάσο, κωδικούς για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, βιβλία, να εγγράφονται στα εργαστήρια, να δικαιούνται άμεσα να κάνουν αιτήσεις για εστία. Να αναγνωρίζονται τα μαθήματα που πέρασαν στο προηγούμενο τμήμα.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη «βάση μετεγγραφής»!
  • Οχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα σε παλιά και νέα Τμήματα.
  • Εδώ και τώρα να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές:

-- Με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά παιδί.

-- Των μονογονεϊκών, τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών.

-- Που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με αναπηρία 67% και άνω.

-- Που τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους είναι άνεργο το τελευταίο 6μηνο.

-- Που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος των σπουδών τους.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Προσυγκέντρωση για την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Η προσυγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ για τη συγκέντρωση στις 17 Νοέμβρη και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. στη συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ»
Απαιτούν ασφάλεια στα μέσα μεταφοράς για τους φοιτητές

Με αφορμή το χτεσινό περιστατικό με τη βλάβη σε λεωφορείο της γραμμής Ε90 μέσα στην Πανεπιστημιούπολη

«Αύξηση τώρα των δρομολογίων προς την Πανεπιστημιούπολη και αναβάθμιση του στόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς» ζητούν οι φοιτητές με αφορμή το νέο περιστατικό, χτες, εντός της Πανεπιστημιούπολης, όπου φοιτητές που επέβαιναν στο λεωφορείο Ε90, στο ύψος της Γεωλογίας, άκουσαν έναν κρότο στο πίσω μέρος του λεωφορείου και είδαν να βγαίνουν καπνοί!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΣΥ ΑΕ για το γεγονός, «αυτό που πραγματικά συνέβη ήταν μια βλάβη στο κολάρο νερού, η οποία δημιούργησε ατμούς και επιδιορθώθηκε επιτόπου, με αποτέλεσμα το λεωφορείο να εκτελεί κανονικά τα δρομολόγιά του».

«Μέχρι σήμερα οι φοιτητές γνωρίζαμε πως τα λεωφορεία στα οποία ποδοπατιόμαστε καθημερινά για να φτάσουμε στη σχολή μας ήταν λίγα και παμπάλαια», σχολιάζουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στη Φιλοσοφική και τη Φυσικομαθηματική, προσθέτοντας πως το Ε90 όπου συνέβη το παραπάνω περιστατικό είναι το μοναδικό λεωφορείο που εξυπηρετεί τους φοιτητές που μένουν στον Πειραιά με απευθείας ανταπόκριση στην Πανεπιστημιούπολη και μάλιστα με λίγα δρομολόγια μέσα στη μέρα, μόλις 4 - 5!

«Η κυβέρνηση όχι μόνο επιλέγει ακόμα και τώρα να μην παίρνει μέτρα προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μετατρέποντάς τα σε Μέσα Μαζικής Μετάδοσης του ιού αλλά τώρα λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης βάζει σε κίνδυνο και την ακεραιότητα των φοιτητών.

Απαιτούμε τώρα η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων για ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για συντήρηση του στόλου των λεωφορείων, για πύκνωση των δρομολογίων από και προς τις σχολές μας», καταλήγουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
«Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!»
  • Προετοιμάζουν τον αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
  • Καλούν σε κινητοποιήσεις για τα δικαιώματά τους στις σπουδές, στη δουλειά και τη ζωή

«Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!», τονίζουν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, καλώντας στη διοργάνωση της μαζικότερης πορείας των τελευταίων χρόνων προς την αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη, με προσυγκέντρωση μαζί με τα εργατικά σωματεία στα Προπύλαια στις 16.30.

Καλούν παράλληλα σε φοιτητικό συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια, τονίζοντας ότι δεν συμβιβάζονται με το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους στις σπουδές, στη δουλειά και τη ζωή, με την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν στις σχολές τους «με το καλημέρα»! Επίσης, προετοιμάζουν κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τα προβλήματα των εστιών και συνολικά για το ζήτημα της στέγασης την Παρασκευή 19 Νοέμβρη.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠαΔΑ, Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και Νοσηλευτικής και Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, σε κοινό δελτίο Τύπου μετά από σύσκεψη συντονισμού που πραγματοποιήθηκε για την προετοιμασία του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου, σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Αντλούμε γνώση, έμπνευση και δύναμη από τον μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου 48 χρόνια πριν... Η καταστολή και ο αυταρχισμός που επιστράτευσε η κυβέρνηση πέρσι ενάντια στον εορτασμό του Πολυτεχνείου αποδεικνύουν πόσο τους τρομάζει η δύναμη του λαού, το σύγχρονο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου! Γι' αυτό φέτος στις 17 Νοέμβρη αυτό το μήνυμα θα είναι ακόμα πιο δυνατό, θα ακουστεί από χιλιάδες φοιτητές έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία!».

«Δεν συμβιβαζόμαστε με το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας»

«Η πολιτική της υποχρηματοδότησης για τις ανάγκες μας, η εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας που συνεχίζουν όλες οι κυβερνήσεις έχει φέρει τις σχολές μας σε οριακή κατάσταση! Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές συνωστιζόμαστε στις αίθουσες, αφού όπως μας λένε "δεν υπάρχουν λεφτά για καθηγητές και υποδομές" και αντιμετωπίζουμε τα υπέρογκα νοίκια, αφού "δεν υπάρχουν λεφτά για εστίες", η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει 6,6 δισ. ευρώ για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και 13 δισ. για να αγοράσει γαλλικές φρεγάτες και πολεμικό εξοπλισμό!», τονίζουν οι Σύλλογοι.

Υπογραμμίζουν πως «με ευθύνη της κυβέρνησης για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία, την επίκληση της ατομικής ευθύνης, την απουσία εμβολιαστικού σχεδίου, έχουμε νέα έξαρση της πανδημίας με χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα! Μάλιστα, σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικών μέτρων στις σχολές μας (δωρεάν rapid test, χωρισμός σε κλιμάκια, αξιοποίηση υποδομών, προσλήψεις καθηγητών κ.λπ.) μπορεί να οδηγήσει τις σχολές μας να ξανακλείσουν! Δεν θα το επιτρέψουμε!».

Οι φοιτητές δηλώνουν πως συνεχίζουν τον αγώνα για κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, καλώντας να δυναμώσουν οι Σύλλογοι και η αγωνιστική διεκδίκηση κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εντείνει την τρομοκρατία, να βάλει την αστυνομία μέσα στις σχολές, να παρέμβει στις συλλογικές διαδικασίες με τη θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων για τις φοιτητικές εκλογές, να στήσει πειθαρχικά και να βάλει κάμερες στις σχολές.

Οι Σύλλογοι καλούν σε διεξαγωγή μαζικών Γενικών Συνελεύσεων σε όλες τις σχολές τις Αθήνας αυτή τη βδομάδα, σε μαζική συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, ο χώρος του κάτω Πολυτεχνείου να είναι ανοιχτός για τον εορτασμό για όλο τον λαό. «Διοργανώνουμε τη μαζικότερη πορεία των τελευταίων χρόνων προς την αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη», τονίζουν, δηλώνοντας πως στηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα και προετοιμάζουν κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τα προβλήματα των εστιών και συνολικά για το ζήτημα της στέγασης την Παρασκευή 19 Νοέμβρη.

ΟΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση την Κυριακή στο ΑΠΘ

Εκδήλωση με τίτλο «Το Πολυτεχνείο ζει! Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ! Από γενιά χωρίς δικαιώματα να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή!» οργανώνει η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Κυριακή 14 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα προηγηθεί μουσικό αφιέρωμα στα «Τραγούδια του αγώνα» του Μίκη Θεοδωράκη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε σχολές της Αθήνας

Μπροστά στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, Οργανώσεις της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ προγραμματίζουν αύριο και μεθαύριο τις εξής εκδηλώσεις:

- Η ΤΟ Φιλοσοφικής αύριο Πέμπτη στις 17.30 στο αίθριο. Θα μιλήσει η Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέας της ΤΕ ΑΕΙ - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 12 Νοέμβρη

- Η ΤΟ ΕΜΠ στις 14.30 στο Αμφιθέατρο 2 (Νέα Κτίρια Ηλεκτρολόγων ΕΜΠ). Θα μιλήσει ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

- Η ΤΟ ΦΜΣ στις 15.00 στο Αμφιθέατρο 21 (Μαθηματικό). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Η ΤΟ Πανεπιστημίου Πειραιά στις 12.30 στην Αίθουσα 101. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Η ΤΟ ΑΣΟΕΕ στις 17.00 στο Αμφιθέατρο Β. Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Μπουγάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Η ΤΟ Γεωπονικού στις 14.00 έξω από τα πράσινα αμφιθέατρα. Θα μιλήσει η Ιουλία Χρονοπούλου. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

- Η ΤΟ Υγείας στις 14.00 στο άγαλμα του Ιπποκράτη. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γκιώνης, Γραμματέας της ΤΟ Υγείας της ΚΝΕ.

- Η ΤΟ Μηχανικών - ΣΕΤ - ΑΣΠΑΙΤΕ στις 13.00 στο Αμφιθέατρο Α011 της Π2 του ΠΑΔΑ. Θα μιλήσει ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Η ΤΟ ΣΕΥΠ - ΣΔΟΚΕ - ΣΕΤΠ στις 17.00 στο αμφιθέατρο της ΣΑΕΤ (κτίριο Κ16). Θα μιλήσει ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Η ΤΟ Παντείου στις 18.00 στον κήπο της Παντείου. Θα μιλήσει η Βικτωρία Κούτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

- Η ΤΟ ΝΟΠΕ στις 12.00 στην Αίθουσα 307 ΜΘΕ. Θα μιλήσει ο Αντώνης Μοχιανάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Σύσκεψη για την προετοιμασία του εορτασμού

Σε σύσκεψη για την προετοιμασία του αγωνιστικού εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου προχωρά η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, αύριο στις 6.30 μ.μ. (στην αίθουσα συνεδριάσεων) καλώντας σε συμμετοχή όλα τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια και τους μαζικούς φορείς της πόλης.

Οπως επισημαίνει η διοίκηση του ΕΚ Πάτρας, διοργανώνεται μεγάλη μαχητική συγκέντρωση την Τετάρτη 17/11 στις 5 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ολγας). Παράλληλα, την Τρίτη 16 Νοέμβρη, το ΔΣ του ΕΚΠ θα καταθέσει στεφάνια στο Παράρτημα και στην παλιά Ασφάλεια, με προσυγκέντρωση στις 6 μ.μ., στο κτίριο του Εργατικού.

Εκδήλωση για το σχολείο που έχουμε ανάγκη

Οι Κομματικές Οργανώσεις Νίκαιας του ΚΚΕ διοργανώνουν συζήτηση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και την πρόταση του ΚΚΕ, με τίτλο «Το σχολείο που ζούμε. Αυτό που ετοιμάζουν. Κι αυτό που έχουμε ανάγκη». Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Νίκαιας. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων καλεί τα μέλη της σε τακτική Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συνδέσμου «Παρνασσός» (πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα).

Η ΓΣ θα διεξαχθεί από 10.00 μέχρι 13.00 και στην είσοδο θα ελεγχθούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης ή rapid test των προσερχομένων.

ΕΛΜΕ - ΟΛΜΕ
Σε νέες συνελεύσεις οι εκπαιδευτικοί για τη συνέχεια του αγώνα τους

Απόφαση για νέα Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ στις 27/11, με ταυτόχρονο κάλεσμα προς τις ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις το διάστημα 22 - 26/11, πήρε χτες ομόφωνα το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Στη συνεδρίασή του έκαναν παρέμβαση εκπρόσωποι από τις 36 ΕΛΜΕ που είχαν συνυπογράψει κοινό αίτημα προς το ΔΣ της Ομοσπονδίας να ορίσει νέα Γενική Συνέλευση Προέδρων με αντικείμενο τη συνέχεια του αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και τον καθορισμό των επόμενων αγωνιστικών βημάτων τους. Μάλιστα, οι παλιότεροι σημείωναν ότι μετά από πολλά χρόνια προωθείται έτσι μαζικά από τα πρωτοβάθμια σωματεία ένα αίτημα προς την Ομοσπονδία για την ενεργοποίηση των συλλογικών διαδικασιών του κλάδου.

ΛΑΪΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Συνεχής προσφορά για 7ο χρόνο, με τις ανάγκες να πολλαπλασιάζονται

Ουσιαστικό στήριγμα στη λαϊκή οικογένεια και στα παιδιά της

Στον έβδομο χρόνο λειτουργίας του μπαίνει φέτος το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του δήμου Πατρέων, που έγινε «θεσμός» από την πρώτη χρονιά έναρξης της πολύπλευρης δράσης του, σε μια προσπάθεια της αγωνιστικής δημοτικής αρχής, με μπροστάρη τον κομμουνιστή δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, να στηριχθούν βασικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Λειτουργία και δράση που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και νόημα μετά από δύο χρόνια ελλιπούς διά ζώσης εκπαίδευσης λόγω των μέτρων της πανδημίας, αλλά και ακόμα μεγαλύτερων αναγκών για τη λαϊκή οικογένεια, που με δυσκολία τα φέρνει βόλτα και μπορεί να στηρίξει τα παιδιά της στην προσπάθεια για μάθηση, που στο σημερινό σύστημα δεν αποτελεί δικαίωμα για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ηταν άλλωστε τα ίδια τα παιδιά που βλέποντας την προσπάθεια που γίνεται, από τον πρώτο χρόνο, διέδωσαν από στόμα σε στόμα τη λειτουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου, κάλεσαν συμμαθητές τους να συμμετέχουν και σήμερα πάνω από 500 κάνουν ήδη μάθημα, ενώ άλλοι 400 έχουν ήδη κάνει εγγραφή για να ξεκινήσουν άμεσα.

Από το Δημοτικό έως το Λύκειο

Πρόκειται για παιδιά από όλο τον δήμο Πατρέων, ορισμένα και εκτός αυτού, μαθητές Δημοτικού (80), Γυμνασίου (200) και Λυκείου (200), ακόμα και από το Ναυτικό ΕΠΑΛ, με τις ανάγκες «κάθε μέρα να αυξάνονται», όπως τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Φροντιστηρίου Γεωργία Γαλυφοπούλου.


Γι' αυτόν τον λόγο έχει εμπλουτιστεί το πρόγραμμα των μαθημάτων, που για το Δημοτικό περιλαμβάνει Γλώσσα και Μαθηματικά, για το Γυμνάσιο Γλώσσα, Μαθηματικά, Αρχαία, Φυσική και Χημεία και για το Λύκειο Νέα Ελληνικά, Αρχαία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Λατινικά, Ανατομία - Υγιεινή, Γραμμικό / Ελεύθερο Σχέδιο και Ναυτικό Δίκαιο.

Μαθήματα που τα διδάσκουν περίπου 75 καθηγητές, είτε πρόκειται για αδιόριστους εκπαιδευτικούς, είτε για συνταξιούχους και ορισμένους εν ενεργεία, είτε για φοιτητές από διάφορες σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών. Σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντών φύλαξης και καθαριότητας των σχολείων, που περνούν 5-6 ώρες καθημερινά στους χώρους, έχοντας και ευθύνη τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Φέτος, λόγω της ελλιπούς διά ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες τα δύο προηγούμενα χρόνια, το Λαϊκό Φροντιστήριο, ξεκίνησε να λειτουργεί για τη Β' και την Γ' Λυκείου, καθώς και για τη Β' Γυμνασίου από τις 26 του περασμένου Ιούνη, καλύπτοντας εκπαιδευτικά κενά, σταματώντας στο τέλος καλοκαιριού και συνεχίζοντας εκ νέου από τον Σεπτέμβρη για όλες τις τάξεις.

«Ηταν μια πολύ σημαντική ανάγκη», σημειώνει η Γεωργία Γαλυφοπούλου, τονίζοντας πως «αντιληφθήκαμε τα κενά που άφησε η τηλεκπαίδευση, το γεγονός ότι τα παιδιά δεν είχαν συνέχεια, έχασαν βασικές μαθησιακές πλευρές, λόγος για τον οποίο τα βοηθήσαμε το καλοκαίρι».

Από τις 10 Σεπτέμβρη ξεκίνησαν εκ νέου τα μαθήματα για όλους και για όσους νέους μαθητές εγγράφηκαν για τη Β' και την Γ' Λυκείου, ενώ από τις 21 του ίδιου μήνα για τις υπόλοιπες τάξεις της Δευτεροβάθμιας. Αμεσα θα αρχίσουν τα μαθήματα για το Δημοτικό και η επικεφαλής του Λαϊκού Φροντιστηρίου, αναφερόμενη στον τρόπο που συνολικά λειτουργεί αυτό, επισημαίνει:

«Για να είναι ουσιαστική η βοήθεια, έχουμε τμήματα όχι μεγαλύτερα των 7 - 8 παιδιών ανά τάξη. Απλωνόμαστε αξιοποιώντας το απόγευμα σχολεία σε κάθε Διαμέρισμα και σχεδόν κάθε γειτονιά της πόλης. Υπάρχουν όμως μεγάλες ανάγκες και στα περίχωρα, όπως Δεμένικα, Οβρυά, όπου περιμένουν μαθητές όλων των βαθμίδων. Καλούμαστε καθημερινά να λύσουμε διάφορα ζητήματα, έως και τη μεταφορά των καθηγητών, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα κίνησής τους με τη συγκοινωνία, είτε γιατί αυτή δεν βολεύει, είτε γιατί δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς ή φοιτητές».

«Θέλουμε κι άλλους καθηγητές»

Στάθηκε παράλληλα στη μεγαλύτερη ανάγκη του Λαϊκού Φροντιστηρίου, που είναι «η στήριξή του και από άλλους εκπαιδευτικούς», όχι ως «φιλευσπλαχνία» αλλά ως ουσιαστική βοήθεια και αλληλεγγύη, που προήλθε από την ίδια την εξέλιξη των πραγμάτων. Μαθήματα σήμερα κάνουν 65 άτομα και σύμφωνα με την Γ. Γαλυφοπούλου «θα πρέπει σε αυτούς να προστεθούν τουλάχιστον 70 όλων των ειδικοτήτων», ενώ προσθέτει ότι «είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια των αδιόριστων, που συμβάλλουν αφιλοκερδώς, δεν ψάχνουν κάποια "ιδιαίτερα" με το αντίστοιχο τίμημα, όπως επίσης των φοιτητών, που έχουν αγκαλιάσει το Φροντιστήριό μας και βοηθάνε ουσιαστικά τα παιδιά».

Αυτή η προσπάθεια βρίσκει ανταπόκριση και στις επιδόσεις των μαθητών. Συνολικά όλο αυτό το διάστημα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με συνεχείς επιτυχίες, εισαγωγή πολλών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σχετικές αναφορές και στις εκδηλώσεις στο τέλος κάθε περιόδου.

Ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες

Ωστόσο είναι τόσα πολλά τα ζητήματα που έχει να λύσει καθημερινά μια λαϊκή οικογένεια, που όπως δηλώνει και η επικεφαλής του Φροντιστηρίου «οι μαθητές, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν εκτός Πάτρας, αν δεν βρούνε κάποια σχολή στον τόπο τους βάζουν άλλες, δεύτερης επιλογής. Πολλοί, ενώ έχουν τα μόρια, δεν πηγαίνουν σε άλλες πόλεις, επιλέγοντας κάποιο Δημόσιο ΙΕΚ».

Πρόκειται για δυσκολίες που «φαίνονται μέσα στην τάξη», συνεχίζει, τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη αλληλεγγύης ακόμα και με τρόφιμα για οικογένειες. «Εμείς προσπαθούμε να βρούμε τρόπο ακόμα και να δώσουμε έστω ένα κολατσιό το απόγευμα στα παιδιά. Απ' την άλλη και οι γονείς στηρίζουν την προσπάθειά μας, βλέπουν τις αποδόσεις των παιδιών, εκφράζονται με ευγνωμοσύνη, αλλά οι ανάγκες είναι τέτοιες που καθημερινά αυξάνονται για όλα τα επίπεδα».

Επέλεξε να συνεχίσει

Παράδειγμα αποτελεί η άνεργη θεολόγος εκπαιδευτικός Μίνα Παναγοπούλου, που εργάστηκε το 2019 με 8μηνη σύμβαση στον δήμο, εντάχθηκε στη δομή του Λαϊκού Φροντιστηρίου για βοήθεια γραμματειακής στήριξης και παρά τη λήξη της σύμβασής της παραμένει καθημερινά από τότε στο «πόστο» της, εθελοντικά.

«Ηταν ένας συνδυασμός πραγμάτων που με έκανε να κάνω αυτήν την επιλογή», σημειώνει, προσθέτοντας: «Η θέλησή μου για προσφορά, αυτά που βλέπω καθημερινά, αλλά και η δουλειά που γίνεται εδώ, δεν με άφησαν να έχω δεύτερες σκέψεις από το να συνεχίσω».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ στην έδρα του Φροντιστηρίου, στην αντιδημαρχεία Παιδείας, το τηλέφωνο δεν σταμάτησε να χτυπά, από γονείς που ήθελαν να ενημερωθούν για τις δράσεις του Φροντιστηρίου και να εγγράψουν τα παιδιά τους - ο λόγος που και η Μίνα Παναγοπούλου τόνισε: «Χρειαζόμαστε την προσφορά και άλλων καθηγητών - δασκάλων».

Από μαθητής, φοιτητής και δάσκαλος

Ο Κυριάκος, που φέτος είναι φοιτητής στο πρώτο έτος στη Σχολή Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών, ως μαθητής παρακολούθησε τα μαθήματα του Λαϊκού Φροντιστηρίου, από την Α' Λυκείου. Επέλεξε να βοηθήσει στο Φροντιστήριο, ως δάσκαλος στα παιδιά του Δημοτικού, γιατί «όπως μου προσφέρθηκε εμένα απλόχερα βοήθεια, έτσι θέλω να συμβάλω και εγώ».

Οπως εξηγεί, «το Λαϊκό Φροντιστήριο έχει βοηθήσει πάρα πολλά παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα στήριξης των σπουδών τους, αφού όσοι διδάσκουν έχουν και τρόπο να σου μεταδώσουν τη γνώση». Ηθελε να δώσει ξανά πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή του σε άλλη σχολή, λέει, όμως «η εισαγωγή των Λατινικών ως εξεταζόμενου μαθήματος και η ύλη, που δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα σε εννιά μήνες», δεν του επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Στην ίδια θέση βρίσκονται κι άλλοι, επισημαίνει.

«Το θέμα είναι να μην παραιτούμαστε», τονίζει και καλεί σε ενίσχυση του Φροντιστηρίου, καθώς «είναι σημαντικό να υπάρχει συνέχεια σε αυτήν την προσπάθεια».

Καθοριστική συμβολή

Σε ό,τι αφορά τη συνδρομή της δημοτικής αρχής, είναι καθοριστική. Από την εξασφάλιση της απογευματινής λειτουργίας αρκετών σχολείων που χρησιμοποιούνται για τα μαθήματα μέχρι την έδρα των γραφείων του Φροντιστηρίου, όπου υπάρχει διαθέσιμη δανειστική βιβλιοθήκη, αλλά και αναλώσιμα υλικά. Είναι μια σταθερή βάση, που χρειάζεται συνέχεια και ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση, καθώς κάθε χρόνο τα προβλήματα του λαού πολλαπλασιάζονται, αλλά και λόγω ακριβώς της αναγνωρισμένης προσπάθειας που γίνεται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ